• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #66: Your personal brand in crypto

The Crypto Insider #66: Your personal brand in crypto

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inca de la primul newsletter visul meu a fost ca Stakeborg sa poata oferi nu doar continut de calitate, dar sa o faca intr-un mod constant si intr-un ritm sustinut. Asemenea unui start-up, am inceput micut si am scalat pe masura ce am primit feedback-ul din partea comunitatii urmarind concomitent si ce anume lipseste in tot ecosystemul asta salbatic de crypto.

Asa cum o spun mereu la live-urile Crypto after Dark, logica noastra nu a fost niciodata sa cream o comunitate mare si pestrita ci una targetted, educata si supla, capabila sa vada dincolo de blabla-ul atat de prezent in industrie. Motivele sunt multe, dar unul din cele mai importante e legat de felul nostru de a fi in viata de zi cu zi si modul in care ne percepem cercul de apropiati. O discutie de o ora cu 3 oameni smart e mult mai valoroasa decat o agora cu 80 de oameni fiecare vorbind pe limba lui.

Intr-o industrie care se misca atat de repede e important sa auzi o stire la vremea ei pentru a o putea pune intr-un cadru mai mare si a extrage concluzii care te-ar putea ajuta sa faci investitii mai bune. Fie ca vorbim de macro news, lansari de proiecte noi sau features la proiecte deja existente, investitii ale marilor fonduri sau on-chain metrics, toate cumulate ofera o perspectiva 360 asupra momentului in care ne aflam.

Luand asta in calcul, ne-am intrebat ce putem face astfel incat voi sa aveti in fiecare zi un semn de la noi. Asa am ajuns sa transformam contul nostru de Instagram intr-un loc unde utilitatea intalneste entertainmentul si faptul ca numarul de followeri creste constant e un semn ca munca lui Endi e valoroasa si apreciata.

Ne dorim sa facem acelasi lucru si in ceea ce priveste continutul video, motiv pentru care vom incepe prin a acoperi fiecare zi a saptamanii intr-un fel sau altul urmand ca pana la sfarsitul anului sa avem video content on a daily basis.

Noul schedule care va intra slowly in vigoare arata asa:

Luni: Newsletter-ul Free la 19.00

Marti: Live pe Youtube emisiunea lui Endi despre NFTs

Miercuri: Newsletter-ul Free la 19.00

Joi: Crypto after Dark de la 19.00 ( mutat de vineri 18.00 la cererea publicului)

Vineri: 7-10 min Video update pentru abonatii newsletter-ului PRO de la 19.00

Sambata: Newsletter-ul PRO de la 19.00

Duminica: The Stakeborg Talks de la 20.00 ( mutat de marti si care va avea o recurenta de 2/luna. Deocamdata)

Dupa cum vedeti, exista cateva pozitii libere pentru content video si in bunul spirit Stakeborg, ne dorim sa gasim printre voi curajosii care doresc sa isi construiasca un brand personal in crypto aparand pe canalul nostru cu propria "emisiune". Nu credeti ca e posibil? La cateva scroll-uri mai jos aveti un tweet storm care va poate convinge de contrariu.

Trimite-ne ideea, formatul si whatever consideri tu de cuviinta la [email protected]

Stay safe,

V

==========================

Primii pasi in crypto: Ce sunt Oracles si de ce avem nevoie de ele

Blockchain-urile si Smart Contracts sunt sisteme inchise. On-chain Smart Contracts necesita date externe, off-chain, pentru a avea aplicabilitate in lumea reala. Aici intra in joc Oracles.

Acestea sunt programe pe computer care conecteaza date off-chain, adica date din lumea exterioara, cu ecosistemul blockchain-ului, adica datele on chain. Actioneaza ca un API (Application Programming Interface) care ofera efectiv o punte intre Blockchain-uri si lumea din afara lor.

Oracolele nu constituie surse de date in sine. Ceea ce fac, in schimb, este sa colecteze, sa interogheze, sa verifice si sa autentifice date off chain din diferite surse. Apoi le vor livra sistemului inchis al Smart Contracts.

Datele transmise pot fi legate de plati, preturi, conditii meteorologice si asa mai departe.

Oracles Inbound si Outbound

Pe baza fluxului de informatii dintre acestea si sursele lor, Oracles pot fi de doua tipuri: Inbound si Outbound.

Inbound Oracles livreaza Blockchain-ului date off-chain, adica din lumea reala, in timp ce variantele lor omoloage, Outbound, trimit date din Blockchain, in lumea exterioara. Prin intermediul Oracles, datele pot fi, prin urmare, transferate intern sau extern.

Un scenariu programabil destul de comun pentru un Oracle Inbound ar putea fi urmatorul. Un investitor doreste sa cumpere un activ crypto, daca acesta atinge un anumit pret. Pretul dorit este blocat sau locked intr-un Smart Contract.

Acel Oracle ofera Blockchain-ului rapoarte cu privire la starea preturilor si, atunci cand pretul stabilit este atins de assetul dorit, Smart Contract-ul va plasa o comanda de cumparare - buy order.

Alternativ, un Smart Contract poate fi programat pentru a debloca un Smart Lock din lumea reala, daca se inregistreaza un crypto payment la o anumita adresa de crypto wallet. Smart Contract-ul va trimite aceste informatii printr-un Outbound Oracle, catre un mecanism menit sa deblocheze acel Smart Lock.

Oracles Hardware si Software

In functie de sursa din care isi extrag datele, Oracles mai pot fi clasificate in Software Oracles si Hardware Oracles.

Software Oracles obtin si livreaza date din servicii online, bazate pe Internet, cum ar fi servere, baze de date si site-uri web. Acestea pot furniza informatii in timp real, incluzand fluctuatiile preturilor si ratele de schimb, dar fara a se limita doar la asta.

Hardware Oracles primesc date de la diferite device-uri de citire a informatiilor, cum ar fi senzorii de miscare ai camerei sau scanerele de coduri de bare.

Oracles Centralizate si Descentralizate

Oracles care se bazeaza pe o singura sursa de date sunt centralizate si actioneaza ca unic furnizor de date pentru un Smart Contract, fiind controlate de o entitate. La polul opus si firesc, Oracles descentralizate interactioneaza cu mai multe surse de date, fara a fi gestionate de o unica entitate.

Pe langa aceste tipuri, exista si Human Oracles. Aici ma refer la persoanele care au cunostinte specializate intr-un anumit domeniu si pot colecta, verifica si valida date pentru Smart Contracts.

The Oracle Problem

Oracles sunt cheia unui ecosistem Blockchain “sanatos”, deoarece Smart Contracts executa decizii strict pe baza datelor pe care Oracles le furnizeaza. Cu toate acestea, daca un Oracle este compromis, atunci la fel va fi si Smart Contract-ul care se bazeaza pe el, fenomen cunoscut si sub numele de The Oracle Problem.

Oracles centralizate sunt controlate de o singura entitate si reprezinta astfel un Single Point Of Failure. Va reamintesc ca, in cadrul unui sistem, un Single Point Of Failure ar fi o parte a mecanismului care, daca esueaza sau sufera vreo defectiune, va determina oprirea intregului sistem din a mai functiona corespunzator. In consecinta, acest lucru poate pune in pericol securitatea unui Smart Contract.

Motivul pentru care au fost inventate Smart Contracts a fost tocmai evitarea dependentei de terte parti si a riscului de contrapartida. De aceea, diferite proiecte Blockchain, precum Chainlink, MakerDao, Band Protocol si Augur, dezvolta Oracles descentralizate, deoarece au potentialul de a rezolva The Oracle Problem.

Concluzie

Oracles faciliteaza comunicarea intre Blockchain-uri si lumea exterioara, deci astfel de mecanisme sunt cruciale pentru adoptarea globala a Blockchain-urilor.

Fara acestea, capacitatile si use cases specifice smart contracts ar fi reduse semnificativ, deoarece acestea ar depinde doar de datele limitate, deja existente in retelele lor inchise.

====

Animatia zilei: DeFI-ul explicat in termeni simpli:

Mada.

========================

The Altcoin Pulse

  1. DeFi Dad vorbind despre ultimul produs al celor de la BarnBridge: Smart Alpha. E de altfel si flagship product-ul lor din roadmap.

  1. Grija mare la scams. AKSWAP.io.

  1. Solana a iesit putin din priza pe fondul numarului imens de tranzactii pe care a trebuit sa le suporte. Asa se construieste antifragilitatea pe campul de lupta.

Aviz altor Layer 1 care vehiculeaza numarul de tranzactii fara Dapps ca fiind cel la care se va ajunge fara indoiala. E inca foarte devreme pentru verdicte finale.

Nici Harmony nu a dus-o cu mult mai bine:

  1. Rocket Pools se va lansa pe 6 octombrie si va da posibilitatea oricui sa faca staking la Ethereum fara a se expune la un exchange centralizat. Tokenul lor, $RPL, ar putea fi airdropped to early ETH stakers dupa modelul LIDO. Have an eye on this one.

==================

Interesting Headlines

  1. 300-400 de milioane de dolari ajunge sa fie un fel de standard al industriei. Crazy.

  1. Stablecoins sunt principala problema a baietilor destepti, nu bitcoin, eth & co.

  1. Coinbase se pregateste sa devina lichid pentru a putea face achizitii. Ca spun ei si de operational...well :)

  1. Faptul ca avem bitcoin miners care ajung sa fie listati pe bursa ( si nu e un caz izolat) e un semn foarte bun pentru the bigger context. O industrie care e facuta sa ramana trebuie sa aiba "the shovels" ( exchanges, miners, staking companies, etc) bine vazute si lichide.

  1. Never trade on sudden short-term news.

  1. Nu exista nimeni care munceste mai mult pentru Ethereum ca baietii de la Infura.

==================

Tweet storm of the week: "Nu pot sa fac bani in crypto pentru ca nu am capital de investit". Nici nu ai nevoie, trebuie doar sa fii pasionat si dispus sa pui osul la treaba:

Business book of the week: Resilience: Hard-Won Wisdom for Living a Better Life by Eric Greitens. Naval Ravikant spunea ca nu trebuie sa citesti mii de carti ci cele mai bune 100 de mai multe ori. Pentru mine, Resilience e una din ele.

Romanian exchange that we recommend: Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Bankless. Oameni smart si harnici. 

==================================

What we like:

Volumele de tranzactionare a colectiilor de NFTs a scazut semnificativ, ceea ce inseamna ca se deschide un palier nou de oportunitati. Daca voi credeti ca NFTs-urile sunt aici pentru a ramane si ati ochit colectii care ajunsesera prea scumpe pentru bugetul vostru, acum, cand si gas-ul devine mai omenesc, poate fi un moment bun sa acumulati some gems.

Cu atat mai mult cu cat unele colectii se pregatesc sa anunte new roadmaps.

What makes us think:

Citesti despre cei de la Fidelity care au facut lobby pentru un Bitcoin ETF. Vezi in fiecare saptamana cum noi si noi nume se aliniaza in cadrul aceleiasi povesti si iti dai seama nu doar ca va fi poate cel mai mare moment de cotitura din istorie asset-ului, dar va redefini piata cu totul. Vorbeam in newslettere anterioare despre posibilitatea ca pe masura ce pretul va creste si volatilitatea va atinge cote foarte inalte, retail-ul sa devina tot mai putin iar bitcoinul sa devina un joc al big money. Cineva comenta si spunea ca astfel misiunea bitcoinului este "tradata” pentru ca trebuia sa se dovedeasca a fi “money for the small guy”.

True…dar la fel de adevarat este ca nimeni nu il forteaza pe small guy sa vanda. Cade prada capcanelor pietii, dar de cele mai multe ori asta se intampla pentru ca nu petrece indeajuns de mult timp pentru a intelege in ce s-a bagat.

Reply

or to participate.