• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #67: Atentie la boom-ul NFTs-urilor

The Crypto Insider #67: Atentie la boom-ul NFTs-urilor

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Dupa explozia Cryptopunks si Bored Apes am asistat la o sumedenie de lansari in zona NFTs-urilor de toate felurile. De aici si cresterea volumelor pe OpenSea despre care scriam intr-unul din newsletterele anterioare. Ca intotdeauna, odata cu oportunitatile apar si scams, rug pulls sau pumps and dumps iar cei mai expusi la inerentele scamatorii sunt cei care vor bani multi si repede. Unele lucruri nu se schimba niciodata. 

Cumva, episodul ICO-urilor din 2017 se repeta, dar exista o diferenta aparent minora, in realitate extrem de importanta. Atunci cand colectiile de NFTs au doar 10.000 de unitati si "listarea" este mult mai facila pe OpenSea decat pe un exchange centralizat decent, fake-uirea metrics-urilor combinata cu shill artificial pe Twitter poate pacali foarte repede.

Acum mai bine de o luna atrageam atentia ca pe o piata crypto (inca) aflata intr-un retracement, NFTs-urile au un prim val de hype. Simt ca e de datoria mea sa atrag atentia ca desi numarul celor care isi cumpara primul NFT e in continua crestere, pare ca exista o oferta semnificativ mai mare decat cererea afectata si de pretul gas-ului. La fel, lumea gandeste inca in USD(t) terms iar 0.1 ETH a crescut de la $170 la peste $300 in ultimele 2 luni. 

Suntem intr-un moment in care piata se aseaza si isi cauta alternative ( vezi cate se intampla din punctul asta de vedere pe Solana). Colectiile care au deja un brand in industrie vor acumula tot mai multa lichiditate si atentie iar noile colectii vor veni cu promisiunea multor X-uri. Pierzatorii sunt destul de clari: proiectele care nu sunt nici BAYC si nici the last cool guy in town. 

Aparent, arta in sine conteaza putin spre deloc, dar in vremuri tulburi, caracteristicile ignorate dar importante isi accentueaza rolul pe termen lung. Daca in cazul proiectelor de crypto, monedele si tehnologia sunt amorfe, tehnice si cvasi-neinteresante, NFTs-urile tin de estetica si genereaza automat parti pris-uri. 

In momentul in care pe Twitter la fiecare scroll apar 5-6 colectii diferite, toate cu eticheta de "cea mai cea" e un semn ca ar trebui sa ne concentram pe ceea ce ne place si mai putin pe ce spun altii ca ar trebui sa ne placa. La astfel de bets e important ca daca pierzi, macar sa o faci pe propria-ti limba. 

Pana atunci, Endi si Cosmin vor incepe de maine primul show serios din Romania dedicat Metaverse-ului si NFTs-urilor. Discutand cu ei in ultimele luni aproape zilnic despre subiectele astea doua ( sau unul?) nu am nicio indoiala ca veti gasi interesante descoperirile lor.  

Stay safe,

V

==========================

Primii pasi in crypto: Ce presupune Staking-ul, in Crypto

Staking se refera la actiunea prin care un investitor isi atribuie si blocheaza activele crypto intr-un protocol, pentru a primi anumite rewards in schimb.

Staking-ul permite astfel utilizatorilor sa securizeze reteaua, prin blocarea tokenilor pe care ii detin deja. Drept urmare, ei vor primi niste recompense, tot sub forma tokenilor nativi Blockchain-ului.

Cu cat este mai mare cantitatea de active crypto pe care le pune la staking un participant, cu atat vor fi mai mari recompensele primite. Aceste rewards sunt distribuite on-chain, ceea ce inseamna ca intregul proces de obtinere a reward-ului este complet automat si ca stakingul este o activitate pasiva.

Cum functioneaza Staking-ul

Daca o anumita cryptomoneda permite realizarea de Staking - un utilizator poate „miza” sau pune la staking o parte din holdings-urile sale si astfel obtine dreptul la a primi un reward procentual, in timp. Acest lucru se face printr-un „staking pool”, care poate fi vazut ca fiind ceva similar cu un cont de economii, cu dobanda.

Motivul pentru care cryptomonedele unui utilizator aduc recompense in timp ce sunt mizate se datoreaza faptului ca ele raman blocate in toata aceasta perioada si sunt utilizate in folosul Blockchain-ului.

Cryptomonedele care permit Staking-ul au la baza Proof Of Stake dreptconsensus mechanism. Acest tip de mecanism este o metoda de asigurare ca toate tranzactiile sunt verificate si securizate descentralizat, evident fara a fi nevoie ca o banca sau un procesator de plati pentru a le supraveghea. 

Odata ce o cryptomoneda este pusa la staking, aceasta devine parte a respectivului proces, si nu mai poate fi folosita sau tranzactionata decat pana ce nu este scoasa din acel pool.

In acest moment, unele optiuni celebre pentru a face staking sunt retelele Cardano, Polkadot si Solana, din top 3, iar altele ar mai fi  Avalanche, Tron, EOS, Algorand, Tezos.

Ce avantaje are Staking-ul

Nu este neobisnuit ca cei care detin cryptomonede si vor sa le tina pe termen lung, sa vada Stakingul ca pe o metoda de a-si pune activele sa genereze recompense, in loc sa le pastreze pur si simplu in crypto wallet.

Staking-ul vine cu un mare beneficiu: joaca un rol esential in a face un proiect Blockchain mai sigur si mai eficient. Atunci cand un investitor isi pune la staking o parte din fonduri, Blockchain-ul devine mai rezistent la atacuri cibernetice, iar capacitatea sa de a procesa tranzactiile creste.

In unele cazuri, proiectele pot oferi „governance tokens” participantilor la staking, care au rolul de a asigura acestor holders un cuvant important de spus in deciziile luate, in privinta viitoarelor modificari sau actualizari care vor fi discutate pentru protocol.

Ce dezavantaje are Staking-ul

Staking-ul necesita deseori o etapa de lockup sau „vesting”, in care crypto assets utilizate in proces nu pot fi mutate de la staking pentru o anumita perioada de timp. Acesta este, in mod evident, un mic dezavantaj, deoarece inseamna ca acei utilizatori nu au voie sa isi tranzactioneze tokenii mizati in toata aceasta perioada de timp - chiar daca piata devine bullish si preturile incep sa creasca.

Este foarte recomandat ca, fiecare potential investitor interesat de a face asta sa analizeze cu atentie cerintele si regulile exacte de staking pentru fiecare proiect, inainte de a se implica in acesta.

Concluzii

Staking-ul este o modalitate de a creste cantitatea de active crypto pe care un investitor le detine, fara a fi necesar ca acesta sa faca ceva anume. Prin punerea cryptomonedelor la staking in cadrul unui proiect, utilizatorii nu numai ca primesc rewards, ci contribuie si la cresterea sigurantei si eficientei Blockchain-ului, pe baza deja celebrului consensus mechanism numit Proof Of Stake.

Insa, conformarea cu trendurile pietei este extrem de importanta, altfel, un utilizator isi poate gasi blocata investitia in proiect, pentru o perioada de timp, fara sa o poata retrage, in timp ce piata devine bullish si preturile cresc.

Prin urmare, este necesara cunoasterea prealabila si temeinica a modului in care functioneaza pietele, dar si a datelor proiectului in cadrul caruia se va face Staking.

====

Animatia zilei: Ce este un DAO? 

Mada.

========================

The Altcoin Pulse 

  1. Hedera Hashgraph ( care mai mult ca probabil se va rebrandui la un moment dat) anunta un fond urias pentru cresterea propriul ecosystem. Pare putin exagerat :) 

  1. 0xMaki, cel care a repus Sushi pe picioare dupa saga din vara trecuta, face un pas in lateral pentru a se concentra si pe alte zona din DeFi. Bad news for Sushi, Good news for the industry. 

  1. Cateva din proiectele noi care vor iesi pe piata in perioada urmatoare. 

  1. Pe BSC e a aproape saptamana si hack-ul. Nu va puneti in pericol bitcoinul; cu atat mai putin pe protocoale care nu sunt battle tested.  

  1. Cosmos nu e shiny, nu pare a se misca la fel de repede ca alte proiecte, dar lucreaza intens la utilitate si indeplinirea misiunii pe care echipa din spate si-a asumat-o. Keep an eye of them. 

  1. Colectia de NFTs BullsOnTheBlock si-a lansat un nou roadmap: 

  1. CurioCards, despre care vorbeam aici in live ca ar putea deveni the new favorite kid in the NFT OG world, ajung la Christie's. 

==================

Interesting Headlines

  1. Pare o stire importanta, dar in realitate, odata cu trecerea timpului, 30 de milioane de dolari in bitcoin va fi doar un mic subiect de "ai vazut ca..."

  1. Paypal is up and fully running on crypto in the UK. More to come for sure. 

  1. Oricat de rau credeti ca arata piata acum s-ar putea dovedi fix de ce aveam nevoie pentru a big leg up. 

  1. Ma bucur sa vad Bitmex scapat de probleme si ready to roll. Industriile care cresc repede au nevoie de legende si OGs. 

==================

Video of the week: Coinbureau despre cum sa economisesti gas fees. 

Business book of the week: Resilience: Hard-Won Wisdom for Living a Better Life by Eric Greitens. Naval Ravikant spunea ca nu trebuie sa citesti mii de carti ci cele mai bune 100 de mai multe ori. Pentru mine, Resilience e una din ele.

Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor) 

Youtube channel we enjoy watching:Bankless. Oameni smart si harnici. 

==================================

What we like: 

Fara alte descrieri: 

What makes us think:

In contextul articolului pe care l-am scris pentru newsletter-ul PRO de sambata am citit raportul despre proiectele layer 1 publicat de The Block Crypto. Pe masura ce timpul trece iti dai seama ca scad sansele unor noi initiative pe zona de infrastructura si speri ca cei care au construit in ultimii ani sa o fi facut intr-atat de bine incat sa nu existe riscul sa ne trezim in 2023 ca niciun blockchain nu poate sa gazduiasca un numar mare de Dapps-uri fara ca asta se genereze numeroase problem si blindspots.  

Reply

or to participate.