• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #68: It's NFTime #1. De ce conteaza?

The Crypto Insider #68: It's NFTime #1. De ce conteaza?

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Intotdeauna m-am perceput ca un builder scalabil care-si extrage satisfactia propriei munci din ceea ce se construieste in jurul sau si nu doar din laurii pe care-i culege la nivel personal. Fiecare om cu care am colaborat si alaturi de care am creat momente si experiente memorabile mi-a ramas undeva in suflet pentru totdeauna. 

O satisfactie asemanatoare am simtit ieri cand Endi si Cosmin au lansat primul episod din "It's NFTime". Doi oameni misto si articulati au ales sa isi petreaca timpul pentru a pune umarul la cryptoeducatia din Romania si, totodata, la brandul Stakeborg. 

De ce conteaza? 

Teoria mea cea mai utilitarista despre carti este ca viata iti poate fi schimbata de o singura idee noua deci merita sa treci prin experientele altora expuse in scris pentru a-ti grabi procesul de educare. La fel, cred ca podcasturile pot avea un rol cel putin la fel de revelator. Cineva care-si petrece 8-10 ore pe zi in crypto intra in contact cu multe informatii deci isi ascute procesul de curatare ceea ce intr-un final se traduce intr-un podcast unde primesti doar the cream of the crop. 

Investitiile sunt information-based processes. Cu cat stii mai multe cu atat ai o capacitate mai mare de intelegere si sinteza si pe masura ce progresezi in sensul asta calitatea deciziilor tale creste aproape pe nesimtite. Creierele noastre sunt fabrici de concepte si teorii capabile de proceseze cantitati mari de informatii, sa le coreleze, sa le reasableze si le interpreteze astfel incat sa fie utile in contextul existentei noastre zilnice. E un proces ciclic care se intampla fie ca suntem de acord sau nu. 

Daca NFTs-urile si Metaverse-ul se vor dovedi a fi vehicule pentru disruption digital, o noua lume se va deschide. Fie ca vorbim de job-uri cu titulaturi noi, business-uri inexistente pana acum sau life-changing investments, vei vrea sa fii la curent cu noul trend. Mai ales ca e mai cool si mai usor de inteles decat blockchain & crypto. 

"It's NFTime" isi propune sa va fie un tovaras bun de drum si sper ca ii veti dori si aprecia compania. Nu ca sunt baietii nostri de la Stakeborg, dar Endi si Cosmin au aratat inca din primul episod ca sunt oamenii potriviti pentru misiunea asta. Sper sa va placa. 

Stay safe,

V

P.S. De astazi e live si ce am filmat cu Andrei de la Cryptonita despre aproape orice → aici.

==========================

Primii pasi in crypto: Ce inseamna Lending si Borrowing in Crypto

Lending si Borrowing reprezinta doua dintre elementele esentiale ale oricarui sistem financiar. DeFi si spatiul crypto nu fac exceptie de la aceasta regula.

Prin imprumuturi crypto, creditorii pun fonduri la dispozitie debitorilor, in schimbul dobanzii la depozitele lor. Ai putea sa te gandesti la asta ca la un cont de economii care iti pune banii la treaba si iti permite sa castigi dobanzi.

Cei care apeleaza la aceste imprumuturi, pe de alta parte, pot avea astfel acces imediat la o anumita suma de bani, in schimbul unei dobanzi pe care o platesc.

Aceste doua procese implica trei parti: creditorii, debitorii si platforma de creditare. Ratele dobanzii si conditiile de lending / borrowing variaza, de la o platforma de creditare crypto, la alta. Cat castiga un creditor, in schimbul investitiei sale, depinde automat de tipul de platforma utilizat.

Crypto Lending centralizat si descentralizat

In zona crypto, aceste doua procese pot fi accesibile prin intermediul companiilor de finantare centralizata (CeFi) sau al protocoalelor de finantare descentralizata (DeFi).

  • Crypto lending-ul CeFi 

Imprumutul crypto centralizat este o subclasa a CeFi si are loc pe platforme care functioneaza similar cu bancile. Reglementarile si infrastructura acestora le urmeaza pe cele ale finantelor traditionale.

Acestea integreaza verificarea KYC (Know Your Customer) si AML (Anti-Money Laundering), asumandu-si custodia depozitelor clientilor si chiar oferind solutii de depozitare cold storage. Per total, procesul general se incadreaza sub guvernare umana. Cateva exemple de astfel de platforme sunt BlockFi, Nexo si Binance.

Cu toate acestea, platformele respective sunt susceptibile la aceleasi probleme ca exchange-urile crypto centralizate, cum ar fi hacks ce s-ar putea solda cu pierderea depozitelor clientilor. In plus, platformele actioneaza ca un custode.

  • Crypto lending-ul DeFi 

In schimb, imprumutul DeFi se realizeaza prin intermediul protocoalelor descentralizate sau P2P. Permite utilizatorilor sa fie creditori sau debitori intr-un mod complet descentralizat, totul fara a renunta la custodia monedelor lor.

Deoarece se bazeaza pe Smart Contracts care ruleaza pe Blockchain-uri deschise, imprumuturile DeFi sunt extrem de accesibile. In general, ofera conditii de imprumut favorabile pentru debitor, dar si rate de dobanda destul de atragatoare pentru creditori. Cateva exemple de astfel de protocoale de creditare includ AAVE, Compound si dYdX.

Cum functioneaza Lending si Borrowing?

Pe scurt, intregul proces implica de obicei urmatorii pasi principali:

  1. Debitorul alege o platforma de imprumut si solicita un imprumut crypto.

  2. Odata ce imprumutul este acceptat, debitorul isi pune la stake depozitul colateral crypto, care are o valoare mai mare decat suma pe care doreste sa o imprumute.

  3. Intre timp, investitorul, deci aici creditorul, finanteaza imprumutul prin intermediul platformei, de la care primeste dobanda, in mod regulat.

  4. Debitorul isi poate recupera garantia crypto numai atunci cand achita intregul imprumut. Unele platforme ofera chiar flash loans

Beneficii si riscuri in Lending si Borrowing crypto

Unele dintre avantaje includ:

  1. Rate scazute ale dobanzii - debitorii pot obtine adesea imprumuturi crypto cu o rata a dobanzii sub 10%.

  2. Finantare rapida - dupa aprobarea unui imprumut, debitorul poate obtine fondurile in doar cateva ore.

  3. Nicio verificare a creditelor - imprumuturile crypto pot fi aprobate fara ca platforma sa verifice istoricul de creditare.

  4. Randament mai mare pentru creditori, in comparatie cu ce ar oferi un cont de economii conventional.

De asemenea, in Lending si Borrowing crypto exista si riscuri, cum ar fi:

  1. Riscuri asociate Smart Contracts - hackerii pot exploata vulnerabilitatile unui Smart Contract pentru a fura fonduri.

  2. Volatilitatea ratei dobanzii

  3. Riscul de lichidare

Concluzii

Fie ca utilizeaza o platforma de creditare DeFi sau CeFi, creditorii pot creste productivitatea activelor crypto pe care le detin si isi pot maximiza profiturile. Debitorii isi pot folosi cryptomonedele ca garantie pentru a obtine imprumuturi rapid si ieftin. 

Cu toate acestea, inainte de a va lua angajamente in ambele pozitii ale imprumuturilor crypto, este extrem de important sa intelegeti atat riscurile, cat si beneficiile si sa va familiarizati cu o platforma de imprumut, inainte de a o utiliza.

====

Animatia zilei: Ce este hash rate-ul? 

Mada.

========================

The Altcoin Pulse 

  1. Sorare nu se joaca iar dimensiunea finantarii arata apetitul urias care exista pentru "shovels"-urile industriei asa cum sunt platformele. Vazut-am acelasi lucru si in cazule exchange-urilor. 

  1. Pavlo de la Barnbridge vine cu un tweet-storm despre Smart Alpha, produsul lor flagship care are un potential urias de atragere de lichiditate din piata. 

  1. Update-ul saptamanal al celor de la Elrond are cateva updates-uri foarte interesante. Harnici oameni.  

  1. Intr-o miscare foarte PR-focused, Audius "ridica" 5 milioane de la mai multe vedete: 

  1. Snoop Dog se dovedeste a fi Cozomo de Medici unul din cei mai seriosi colectionari de NFTs, cu investitii de peste 17 milioane de dolari: 

  1. DeFi-ul e expus la hacking indiferent de chain-ul pe care este construit. E important de inteles asta in contextul in care pare ca cele mai multe se intampla pe BSC si ca chain-ul ar avea vreo vina in sensul asta. Nu are. 

==================

Interesting Headlines

  1. Toate entitatile industriei ar trebui sa ia in calcul implicarea activa in lobby-ul necesar unor reglementari in sens pozitiv. Cu atat mai mult cu cat au renuntat la LEND dupa ce au fost amenintati punctual. 

  1. Ca ne place sau nu astfel de lucruri vor deveni o practica tot mai uzitata indiferent cat irita pe libertarienii din noi. 

  1. FTX isi continua alergatura dupa Coinbase si Binance: 

  1. To have or not to have an ETF: 

  1. Creatorul Bitclout strikes again. 200 de milioane de dolari. Fondurile pare ca au tot mai multi bani de cheltuiala. 

  1. Smart step from Krakem: 

==================

Video of the week: Coinbureau despre cum sa economisesti gas fees. 

Business book of the week: Resilience: Hard-Won Wisdom for Living a Better Life by Eric Greitens. Naval Ravikant spunea ca nu trebuie sa citesti mii de carti ci cele mai bune 100 de mai multe ori. Pentru mine, Resilience e una din ele.

Romanian exchange that we recommend: Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor) 

Youtube channel we enjoy watching: Bankless. Oameni smart si harnici. 

==================================

What we like: 

Comunitatea Ethereum are foarte multe minti luminate iar site-ul de mai jos e un exemplu excelent de PR & Marketing. Oamenii inteleg mai greu concepte abstractizate, dar ne este mai usor sa pricepem cand acestea sunt traduse in cifre usor de comparat.  Asta face ultrasound.money pentru economics-urile din jurul Ethereum. 

https://ultrasound.money/

What makes us think:

Urmand un "calapod" patentat de Naval, povestioara de mai jos mi s-a parut demna de a fi share-uita pentru ca are cateva nuggets of wisdom asupra carora merita sa staruim: 

Reply

or to participate.