• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #69: Take profits

The Crypto Insider #69: Take profits

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Daniel Kahneman si Amos Tversky au scris o lucrare extrem de bine documentata: "Thinking, Fast and Slow". Cu peste 21.500 de reviews doar pe Amazon.com, cartea a devenita foarte repede un reper pentru o sumedenie de domenii, mergand dincolo de scopul cu care a fost tiparita initial.

Una din descoperiri ( initial enuntata in 1979) a fost ca suferim cu totii de loss aversion; e un default din fabrica ce ne pune in dificultate mai des decat am crede. Pe scurt, durerea cand pierdem o suma semnificativa de bani este mai mare decat satisfactia pe care o resimtim atunci cand castigam aceeasi suma.

Cred cu tarie ca e un blindspot urias si incerc sa ma asigur ca deciziile investitionale sau de trading nu imi sunt afectate de bias-ul asta. Concomitent, regula numarul 1 este si va fi intotdeauna sa iti protejezi capitalul pentru ca odata pierdut nu ai ce sa pui sa lucreze pentru tine, nu ai ce sa multiplici.

In crypto, ups & downs-urile sunt majore iar importanta argumentelor din spatele luarii unei decizii este directa proportionala cu acestea . Pentru o parte, tendinta este sa devina si mai atenti, dar exista concomitent si o mare masa care se expune la riscuri majore fix atunci cand piata vine cu un setup in care e mai profitabil sa fii cautious. You know the drill cu "be greedy & be fearful".

Un exemplu foarte bun a fost pe urcarea bitcoinului in zona 60-65k. Cine a inceput sa vanda dupa re-acumularea din ianuarie 2021 ( 30-40k) ulterior s-a gandit de mai multe ori ce bine ar fi fost sa mai tina putin de bitcoinul urespectiv ca doar pretul a crescut inca 50%, nu? Ei bine, raspunsul corect e nu :)

La fel cum se face DCA in, la fel se face si DCA out (in functie de strategia pe termen lung). Cele mai importante motive sunt doua: risk management si dry powder pentru momentul cand pretul va face logicul retracement. Cu atat mai mult daca ne referim la alts unde swing-urile nu doar ca sunt si mai wild, dar depind in mod direct de evolutia pretului bitcoinului, cel putin deocamdata.

Daca vinzi 10% la 35k e cu scopul de a-ti proteja restul de 90%, deci o crestere a pretului la 50k nu face decat sa confirme ca ai luat decizia corecta. Sigur ca post-factum asta rezulta in mai putin stable, dar daca pretul ar luat-o in directia opusa ( ceea ce se poate oricand ca nu suntem la dat in bobi ) esti mai bine pozitionat si dormi mai linistit.

E cumva logic cand citesti si contraintuitiv la fata locului.

Stay safe,

V

==========================

Primii pasi in crypto: Ce sunt Timestamps in Blockchain

Un timestamp este un segment complet de date, verificabil, care indica faptul ca o anumita portiune de date a existat la un moment dat. Asadar, este un mod de a demonstra ca un eveniment a avut loc intr-un moment particular.

De obicei, consta intr-o secventa de caractere care identifica in mod unic un anumit moment in timp si care este generata pe baza principiilor criptografice.

Avand in vedere ca Blockchain-ul nu poate fi modificat, timestamp-urile bazate pe Blockchain asigura autenticitatea fiecarei date si previn deturnarea acestora sau evenimente cu urmari negative asupra retelei.

Timestamps criptate astfel rezolva, de asemenea, problema double spending-ului si confera o marca specifica fiecarei date de tranzactie de pe Blockchain.

Orice timestamp are astfel propria sa valoare si asta nu numai pentru ca indica momentul exact al unui eveniment. Avand in vedere ca fiecare include si timestamp-ul anterior in hash-ul sau, formand astfel un lant, acest sir permite, de asemenea, verificarea secventei de generare a block-urilor. Fiecare timestamp nou adaugat le consolideaza pe cele dinaintea sa.

Deoarece sunt publice, oricine poate verifica cand au fost publicate si daca formeaza un lant liniar. Astfel, fac imposibila repetarea unui block in viitor, deoarece consemneaza clar momentul si data exacta a crearii block-ului.

Timestamps si Bitcoin

In whitepaper-ul Bitcoin, Satoshi Nakamoto a scris ca scopul timestamps este cel de a preveni amenintarea double counting-ului sau contorizarii duble. Fara acestea, ar fi dificil pentru noi nodes din retea sa demonstreze cat timp a durat miningul unui block si dificultatea sau chiar lipsa acestuia.

Timestamp-urile in blockchain mai sunt deci utilizate pentru a se asigura ca dificultatea este calculata corect. Ori de cate ori este generat un block Bitcoin, exista doua timestampuri. Unul dintre acestea se afla in header-ul block-ului, care este plasat de miner, iar celalalt corespunde momentului efectiv cand este creat block-ul.

Chiar daca, teoretic, cele doua momente ar trebui sa fie aproape identice, exista riscul ca unii miners sa fie rau intentionati si astfel sa minta in legatura cu corectitudinea timpului consemnat.

Pentru a impiedica miners sa modifice timestamps, Bitcoin utilizeaza diferite mecanisme, cum ar fi regula mediana a timpului trecut - median past time (MPT). Aceste mecanisme asigura faptul ca Blockchain-ul avanseaza in timp, dar il impiedica sa se deplaseze prea departe pe aceasta axa.

Use Cases pentru Timestamping in Blockchain

Intrucat timestamps inregistreaza timpul si evenimentele din Blockchain si este imposibil ca acestea sa fie alterate, use cases pentru timestamping-ul descentralizat si astfel incoruptibil sunt nelimitate.

Decentralised Timestamping a avut primul use case real odata cu aparitia cryptomonedelor, mai specific, in plati crypto.

Chiar daca unul dintre cele mai puternice cazuri de utilizare este in sectorul financiar, timestamping-ul bazat pe Blockchain a fost deja adoptat in mai multe industrii si sectoare.

Poate fi, de asemenea, utilizat pentru governance, lanturi de aprovizionare, votare, timestamping-ul continutului, protectia drepturilor de proprietate intelectuala etc.

Concluzie

Blockchain-urile pot fi comparate cu niste baze de date de timestamps publice, verificate.

Timestamps in Blockchain indica momentul in care s-a intamplat un anumit eveniment si contribuie la siguranta generala a sistemului, deoarece fiecare dintre acestea va include si timestamp-ul anterior in hash-ul sau.

Cazurile lor de utilizare vin din abundenta, deoarece pot fi necesare ori de cate ori inregistrarea momentului exact al unui eveniment are o mare importanta.

====

Animatia zilei: Ce este crypto mining-ul?

 

Mada.

========================

The Altcoin Pulse

1. Un mix de virtual si community events, Cardano Summit 2021 din 25-26 Septembrie a lasat in urma o serie de anunturi interesante: (1) EMURGO, partenerul comercial al Cardano, a anuntat un fond de $100m dedicat punerii pe picioare si cresterii proiectelor DeFi; (2) integrarea cu Chainlink; (3) o serie de parteneriate: cu Dish Network (vizeaza implementarea de digital IDs pentru abonatii Companiei de servicii telecom), cu veritree (inscrierea in blockchain a inregistrarilor legate de activitatea Companiei) sau cu gigantul in industria esports Rival; (4) COTI va lansa un stablecoin pe Cardano folosind protocolul specializat Djed.

2. O urmare a interdictiilor exprimate de PBOC: goana spre optiuni de trading descentralizate.

3. Din seria DeFi boost initiatives: Kava Labs anunta si ei un fond de $185m pentru stimularea proiectelor DeFi construite in ecosystemul lor. Acesta reprezinta doar Phase 1 din 3 etape de finantari anuntate, toate orientate spre asistarea proiectelor DeFi prin acoperirea costurilor de development si oferirea de lichiditate la lansare.

4. Fantom anunta lansarea (in beta) a unui NFT marketplace care sa rivalizeze cu OpenSea – targetul tuturor competitorilor in aceasta zona. Artion vine cu costuri reduse de mintare, zero comisioane la vanzare, un UI asemanator cu OpenSea si un roadmap ce prevede posibile integrari cu Ethereum, Avalanche, Arbitrum si Polygon.

5. Un nou jucator intra in war-roomul unde se lucreaza la implementarea de smart contracts pe reteaua Bitcoin.

6. Cateva dintre ofertele de tokenuri din perioada urmatoare.

==================

Interesting Headlines

1. Jurnal – 20 de zile dupa lansare: numarul de utilizatori activi ai walletului Chivo de Bitcoin in El Salvador a ajuns la 2.1 milioane si se apropie sa depaseasca numarul total de clienti al tuturor bancilor din tara.

2. Bitfinex anunta the first ever L2 bridge intre platformele sale de CeFi si DeFi.

3. Huobi inchide posibilitatea de inregistrare de conturi noi de catre utilizatorii din mainland China si anunta inchiderea celor deja existente pana la finalul anului. Binance aplica o masura asemanatoare privitoare la clientii noi.

4. Un video pentru eternintate.

5. Coinbase Prime iese din beta si este oficial lansat cu o arie cuprinzatoare de servicii de managing, trading si custody al asseturilor digitale pentru investitiorii institutionali. Ultimele raportari ii plaseaza cu peste 9,000 de clienti apartinand acestui grup.

6. Raportul FED legat de costurile si beneficiile CBDCs se lasa asteptat.

7. Un thread interesant despre Web 3.0

8. Dupa un studiu tiparit de TripleA, o firma activa in domeniul de crypto payments din Singapore, adoptia globala in sectorul crypto a ajuns la 300 de milioane. India (100m), SUA (27m) si Nigeria (13m) reprezinta top 3, in timp ce Romania ar numara aprox. 420k utilizatori.

9. Numarul de canale publice deschise pe Lightning Network este in crestere accentuata.

==================

Video of the week: Discutia lui Beni cu Scott Melker a fost rock solid.

 

Business book of the week: Disrupt yourself. Sub o forma sau alta, suntem fortati sa trecem prin etape de disruption similare cu cele din business. De succesul acestor disruptions depinde calitatea vietii fiecaruia dintre noi.

Romanian exchange that we recommend: Tokero.com (disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Crypto Vineri. George si Andrei au creat un canal doar pentru continutul crypto si si-au scalat eforturile. Good for them & good for the industry.

==================================

What we like:

Parteneriatul dintre Coinbase si Mr Beast, cel mai popular Youtuber:

 

Genul asta de marketing transcede comunitatea crypto, vorbeste pe limba a numeroase comunitati si grabeste adoptia. Are un efect similar cu incursiunile din lumea sportului initiate de FTX si Crypto.com

What makes us think: 

Citeam de curand despre series B-ul celor de la Cobo in valoare de 40 de milioane de dolari si ma gandeam la multitudinea de lucruri care se construiesc in zona infrastructurii de crypto si care ne scapa din vedere atunci cand analizam punctul in care se afla piata. Stam prea mult cu ochii in preturile asset-urilor si gandim perioade prea lungi ca niste speculanti, dupa cum observa Michael Saylor.

Sigur, nu puteam investi in runda celor de la Cobo, dar sa stim ce ofera ne-ar fi ajutat sa vedem cum se construiesc primele parghii serioase ca institutional money sa intre in zona DeFi as a service.

Reply

or to participate.