• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #7: Principiile din spatele unui portofoliu bine construit

The Crypto Insider #7: Principiile din spatele unui portofoliu bine construit

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Articolul de azi e putin mai complicat decat de obicei, dar e cel mai important din toate cate am publicat.

Ecosistemul asseturilor digitale e in plina efervescenta si se maturizeaza mult mai repede decat si-ar fi inchipuit si cei mai optimisti cypherpunks acum 10 ani. Odata cu mainnetul fiecarui proiect si odata cu fiecare noua metoda de a genera wealth pentru cei implicati, se naste o larga paleta de candidati pentru portofoliul fiecaruia dintre noi.

Behavioural economics atinge cote uriase in crypto. Fiecare incearca sa convinga pe un altul ca token-ul lui e valoros si ca proiectul in care el a investit face numai lucruri extraordinare in primul rand pentru ca daca are succes, noii cumparatori, impingand pretul, ii vor creste valoarea portofoliului.

Prozelitismul exarcebat a facut ca industria crypto sa fie una preponderent tribala in care daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra. Noi, ca investitori, trebuie sa stam departe de vendetele de doi lei si sa ne alegem in mod obiectiv, detasat, caii pe care pariem pentru ca, la sfarsitul zilei, asta e tot ce conteaza. Degeaba ai avut dreptate daca asta nu s-a tradus intr-o investitie smart. La fel, degeaba castigi daca modul in care ai ales sa iti plasezi investitia a fost de fapt gresit; ai castigat acum, dar long-term vei pierde.

Crypto va fi o industrie cu multi castigatori, dar si cu mai multi pierzatori astfel ca modul in care va construiti portofoliul devine cu atat mai important. E util sa aveti un sistem dupa care alegeti un asset sau altul iar toate impreuna sa indeplineasca primul obiectiv al unui investitor sau trader: protejarea capitalului. Atat timp cat inca ai capital il poti multiplica. Cand l-ai pierdut pe tot, te duci acasa.

Traderii profesionisti au un fundament care se aplica si investitorilor: conteaza mai putin daca pierzi sau castigi azi sau maine. Ce e important e sa iti construiesti un set de reguli dupa care actionezi si, ulterior, sa le respecti. Daca pierzi respectand regulile esti ok; e o disciplina care te va duce departe. Piata e un animal imprevizibil care se misca in functie de foarte multi factori deci e perfect normal sa pierzi chiar si cand ai facut totul ca la carte.

Ce inseamna ca la carte?

Atunci cand alegem proiectele pe care pariem, trebuie sa avem in calcul 3 directii:

  1. Preferinta pentru lichiditate: daca vei investi intr-un proiect care are un marketcap de 5 milioane de dolari esti in fata unei investitii care poate creste de mai multe ori decat unul care are un marketcap de 500 de milioane, dar trebuie sa te astepti sa nu fie foarte multi vanzatori si cumparatori astfel ca iti va fi mai greu sa cumperi si sa vinzi pozitii mari. Cel putin initial.

  1. Orizontul de asteptare: vrei sa faci un exit intr-o zi? O saptamana? Sau 4 ani? In functie de orizontul de asteptare iti poti alege asset-ul care crezi ca are capacitatea de a-ti oferi un randament rezonabil.

  1. Apetitul pentru risc: sa cumperi bitcoin sau ethereum e mai usor decat oricand. La fel, astazi, ambele sunt o investitie mai sigura decat acum 3 ani; dar asta vine la pachet si cu un potential de crestere mai mic decat un proiect care are 100 de milioane marketcap.

Cumuland cele 3 paliere si luand in calcul cum te reportezi la banii pe care esti pregatit sa ii investesti, poti face urmatorul pas: sa iti creezi o grila dupa care sa judeci fiecare proiect din prisma celor 3 directii. Asta te va ajuta sa vezi ceea ce investitorii din pietele traditionale urmaresc in fiecare zi: aspecte importante ale unui asset care inca nu au fost luate in calcul de alti participanti la piata. Genul asta de lucruri pe care tu le vezi inaintea altora te vor ajuta sa cumperi un token la un pret mai ieftin decat valoarea lui reala. Cand si ceilalti vor afla ceea ce tu stiai deja si incep si ei sa cumpere, pretul va urca si tu vei fi avut deja profits.

Voi mai scrie pe tema asta.

Dupa cum stiti, bitcoin e cea mai buna investitie pentru majoritatea dintre noi.

Stay safe,

V

================================

Razvan’s Macro2c

Network effects au stat la baza succesului oricarei platforme de social media. Cu cat se mareste masa celor care utilizeaza un produs cu atat produsul are tedinta de a continua sa creasca ca urmare a interactiunii dintre cei care l-au adoptat.

Bitcoin e apogeul pentru ca are in centru o noua forma de bani. Orice moneda din aceasta lume are la baza un sistem de incredere a celor multi in cel care o pastoreste. Bitcoin are aceleasi caracteristici cu o diferenta semnificativa: cei care l-au adoptat deja, investitorii, fac mai multi bani daca si altii intra in joc pentru ca numarul bitcoinilor din piata e limitat. Cand cineva cumpara un bitcoin si il tine pentru 5 ani asta inseamna un bitcoin mai putin pentru cei care vin dupa.

In plus, BTC are si o poveste frumoasa: e al tuturor si al nimanui. Deserveste pe toti care-l cumpara intr-un mod nediscriminatoriu si e cale de iesire dintr-un sistem financiar schilodit de interventia lacomiei umane. Daca nu ma credeti, intrebati-i pe cei din Venezuela sau Argentina de ce cumpara bitcoin.

==========================================

The Altcoin Pulse:

Ca urmare a numarului mare de oameni interesati de proiect, Swingby a lansat un Telegram channel special pentru romani. Puteti adresa intrebari si primi raspunsuri - https://t.me/SwingbyRomania

Trending

O sa aruncam astazi o privire peste cei mai buni performeri ai lunii Ianuarie per fiecare categorie. O sa puteti vedea ca proiectele care “pica” sub un narativ puternic, beneficiaza din plin de valul pe care acel narativ il creaza.

Lending Protocols:

  1. RAMP - 555%

  2. CREAM - 317%

  3. AAVE - 239% ( cu miscari inca si mai crazi in primele zile din februarie)

  4. Maker - 152%

Oracles:

  1. API3 - 167%

  2. Link - 101%

  3. Tellor - 69%

  4. Band - 68%

  5. DIA - 60%

Decentralized Exchanges

  1. Curve - 302%

  2. 1inch - 264%

  3. Sushi - 256%

  4. Uniswap - 241%

  5. Loopring - 192%

Layer 1 solutions:

  1. Avalanche - 320% ( un proiect cu un profil intelectual asemanator cu Cardano)

  2. Solana - 180%

  3. Cardano - 97%

  4. Algo - 96%

  5. Ethereum - 78%

DeFi Aggregators:

  1. Alpha - 1000%

  2. Rook - 412%

  3. Badger - 380%

  4. DHT - 208%

  5. APY - 97%

Privacy Coins:

  1. SCRT - 89%

  2. ZEC- 35%

  3. Monero- -12%

Derivatives:

  1. Hegic - 176%

  2. HGET - 152%

  3. SNX - 140%

  4. Injective - 133%

  5. BOND - 82%

DeFi is on fire.

Dar odata cu aceste cresteri agresive si necesitatea unei corectii apare. Still...cand o piata intra intr-un bull run agresiv, poate ramane incoerenta si hyper extended pentru o lunga perioada de timp.

=======================================

What we like:

Mai jos aveti cateva paragrafe dintr-un articol din Bitcoin Magazine in care se vorbeste despre modul in care bitcoinul circula intr-o tara unde este interzis: Pakistan.

“The daily volumes of trades are increasing in Pakistan despite the government’s ban on bitcoin and other cryptocurrencies.

Bitcoin is being traded heavily on peer-to-peer exchanges like Paxful and LocalBitcoins in Pakistan. Other chunks of trades are happening in social media groups and online communities where freelancers sell their bitcoin in exchange for cash-to-money exchangers who later sell it on a 5 percent to 10 percent premium.

Bitcoin is currently not accepted anywhere in Pakistan as a medium of exchange. There is not a single regulated, centralized bitcoin exchange operating in Pakistan where people can buy, sell or trade bitcoin. So it’s a bit difficult and risky for freelancers to convert it into cash.

The Bitcoin and cryptocurrency mining industry in Pakistan was thriving until April 2018 when the government put a ban on trading and mining cryptocurrencies in the country.

But the mining industry in Pakistan is increasing steadily despite the fact that the government has been shutting down mining farms since this ban was enacted. Ultimately, that ban led to an increase in the number of people operating bitcoin miners at home, most of which using mining pools like ViaBTC, Braiins and Slush Pool to mine bitcoin and other cryptocurrencies.”

What makes us think: Au aparut volumele principalelor exchangeuri pe luna ianuarie si putem vedea si cum stau cele descentralizate in lupta cu colosii centralizati:

+ Binance a avut $500 billion in January trading volume

+ Uniswap a avut $30 billion in January trading volume

==============================

Cryptobook of the week: Bitcoin: Hard Money you can’t fuck with. Mai vreti si alte explicatii? Jason Williams e partenerul lui Anthony Pompliano si antreprenor cu multiple big exits la activ.

Business book of the week: Mindset. The new psychology of success. Carol Dweck e o scriitoare minunata si in “Mindset” aduce in discutie doua concepte fundamentale: fixed mindset vs growth mindset. Ce presupune fiecare va las pe voi sa descoperiti, dar va asigur ca e interesant.

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange

Youtube channel we enjoy watching: Data Dash

==================================================

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. 1 miliard de utilizatori pentru bitcoin pana in 2025? Willy Woo thinks so: -https://cryptonita.ro/proiectie-bitcoin-va-avea-1-miliard-de-utilizatori-pana-in-2025/

  1. Digital art ajunge tot mai des in atentia publicului -

  1. Senatoarea Cynthia Lummis loveste din nou propunandu-si sa ii invete pe colegii mai obtuzi despre crypto:

  1. Big numbers pentru bitcoin miners!

Reply

or to participate.