- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #70: Strong hands
The Crypto Insider #70: Strong hands
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Vineri, pe 1 Octombrie, va fi primul video market update pe care il vom trimite subscriberilor PRO iar focusul central va fi pe on-chain metrics din mai multe surse astfel incat sa putem avea o imagine obiectiva a directiei in care piata se indreapta pe termen scurt si mediu. Acest new perk nu va afecta in niciun fel pretul subscription-ului nici acum si nici in urmatoarele luni, 12 euro fiind o suma care nici nu face gaura in bugetul cuiva si e totodata un minimum de investitie in propria educatie.
Stand destul de mult pe Twitter din dorinta de a lua pulsul maselor si a intelege corelatia dintre pret si modul in care oamenii se manifesta, mi-am dezvoltat un automatism din a intra si a citi comentariile de pe anumite conturi pentru ca ulterior sa vad "cine sunt" cei care sunt bearish in perioade precum cea prin care trecem as we speak.
Invariabil sunt profile destul de noi care urmaresc un numar limitat de alti oameni si adesea nu foarte relevanti pentru peisajul crypto. Accesul nelimitat la informatie are si backfire-ul numit "prea mult content" care poate deveni mai dezavantajos chiar si decat accesul limitat. Modul in care ne curatam zonele din care ne informam devine o imagine a nivelului nostru de intelegere si, in consecinta, a gandirii noastre despre o tema sau alta.
Am vazut asta in politica americana si devine tot mai vizibil si in crypto unde mase mari de oameni sunt manate de o mana invizibila sa isi rupa gatul. Fie ca ii imping sa cumpere inainte ca pretul sa coboare sau creaza FUD pentru a reacumula, mana invizibila functioneaza constant si odata ce stai o perioada mai lunga de timp in piata ti se creaza un automatism din a-i remarca efectele.
Si daca nu ma credeti puteti sa vedeti si on-chain lucrul asta in imaginea de mai jos in detaliile careia voi intra in video update-ul de vineri:

Pe scurt, daca va intrebati cine sunt marii selleri ai zonei 35k-50k, raspunsul e simplu: cei care care au acumulat incepand cu ianuarie 2021 cand pretul era pe la 40k. O parte dintre ei o fac pentru ca sunt break-even sau chiar putin pe profit, altii, cei din zona 50-60k, to cut losses, dar ambele segmente cel mai probabil de frica unui "iminent" bear market.
Weak hands being shaken out ca la manual.
Mai departe fiecare trebuie sa raspunda la o intrebare simpla: chiar sa fi vazut noii turisti intr-ale crypto acest top la 62k si startul unui bear market?
Stay safe,
V

==========================
Primii pasi in crypto: Ce este un Crypto Airdrop
In spatiul crypto, Airdrop-urile fac parte dintr-o strategie de marketing care implica distribuirea gratuita a unei noi cryptomonede catre diverse adrese de wallet, pentru a porni sau impulsiona succesul un proiect.
Multe proiecte crypto trimit cantitati mici dintr-un asset crypto recent creat, in crypto wallet-urile membrilor activi din comunitatea Blockchain. Airdrop-ul poate fi gratuit sau realizat in schimbul indeplinirii unei mici sarcini, cum ar fi share-ul unei postari pe social media, de exemplu.
Stirile despre un astfel de eveniment sunt, de obicei, postate pe pagina de Medium a proiectului, pe site-ul web sau pe trackerul de Airdrops al unei terte parti.Mai departe, va fi partajat pe platformele de socializare pentru a capata si mai multa vizibilitate.
Pentru a beneficia de aceste Airdrops, destinatarii au nevoie de crypto wallets care pot accepta diferite tipuri de tokens. Pentru a fi eligibili, acestora li se poate cere, de asemenea, sa detina o cantitate minima dintr-un anumit token sau sa mentina un sold minim.
Un Airdrop legitim este pur promotional si nu cauta niciodata sa obtina investitii de capital in respectiva cryptomoneda.
Motive pentru care companiile crypto ar realiza airdrops
Proiectele crypto pot face Airdrops din diverse motive:
Pentru awareness - principalul motiv pentru initierea unor Airdrops este raspandirea stirii despre noua cryptomoneda, incurajarea ownership-ului asupra startup-ului monedei si construirea sau consolidarea rapida a unei comunitati in jurul proiectului.
Pentru a recompensa utilizatorii - Airdrop-urile sunt, de asemenea, o modalitate de a recompensa userii fideli, pentru utilizarea platformei unui proiect sau pentru pastrarea unui anumit numar de tokens in wallet-urile lor crypto, pe parcursul unei anumite perioade de timp.
Pentru a echilibra distributia unui token - de vreme ce investitorii cu mult capital pot achizitiona cantitati semnificative din supply-ul circulant al unei cryptomonede, unele startup-uri crypto efectueaza Airdrops pentru a evita centralizarea si pentru a descentraliza distributia tokenului.
Pentru a afla mai multe despre comunitatea care sustine proiectul - prin Airdrops, unele proiecte pot solicita destinatarilor sa completeze anumite formulare si sa ofere astfel opiniile lor despre proiect sau detalii personale, cum ar fi e-mailurile lor.
Chiar daca crypto airdrops difera de Initial Coin Offerings (ICO), pot atrage indirect investitii, avand in vedere ca creeaza awareness.
Airdrops pot spori fondurile stranse, fara ca proiectul sa cheltuiasca prea mult pe marketing, deoarece pot fi adesea urmate de un IDO, ICO sau de o alta forma de fundraising pentru token.
Tipuri de Airdrops
Exista diferite tipuri de Airdrops, dupa cum urmeaza:
Standard Airdrops - prin care utilizatorii primesc gratuit tokens, doar pentru inregistrarea cu o adresa de e-mail sau ceva similar.
Bounty Airdrops - in astfel de cazuri, destinatarii sunt obligati sa indeplineasca sarcini simple, cum ar fi aderarea la un grup de Telegram sau retweet la o informatie despre proiect.
Hard Fork Airdrops - cand are loc un Hard Fork, practic se creeaza o moneda noua. Utilizatorii care detin moneda veche primesc o suma echivalenta din noua versiune a cryptomonedei.
Exclusive Airdrops - tokens ajung astfel doar la utilizatorii fideli sau la persoanele care au contribuit la un proiect sau care au un istoric comun cu acesta. De exemplu, userii fideli ai Uniswap au primit 2500 de tokens UNI in septembrie 2020, printr-un astfel de Airdrop.
Ce sa iei in considerare inainte de un Airdrop
Din pacate, nu toate Airdrops sunt organizate cu bune intentii, asa ca cel mai bine este sa faceti cateva cercetari inainte de a va inscrie pentru un astfel de event.
De exemplu, Airdrop-urile de incredere nu va vor cere sa trimiteti fonduri proiectelor care le initiaza. Cand se intampla acest lucru, probabil ca aveti de-a face cu un scam.
Este recomandat sa creati un crypto wallet nou, special pentru airdrops, astfel incat sa puteti separa cryptomonedele pe care le-ati cumparat personal, de cele pe care le primiti printr-un airdrop.
Daca nu faceti asta, riscati sa va dezvaluiti adresa publica unui escroc sau unui hacker. De asemenea, tineti cont de site-urile de phishing, de „dusting attacks” si de tipul de informatii pe care le dezvaluiti atunci cand va inscrieti pentru un Airdrop.
Concluzie
Airdrop-urile Crypto sunt activitati promotionale initiate de obicei de startup-uri bazate pe Blockchain, pentru a incuraja awareness.
Acestea sunt o modalitate facila de a ajuta un proiect sa ajunga la mai multi utilizatori si suporteri sau pentru ca entuziastii crypto sa aiba ocazia sa intre devreme in proiecte promitatoare, fara a cheltui bani.
====
Animatia zilei: Long? Short? Ce-s alea?
Mada.

========================
The Altcoin Pulse
1. Immutable X, un Ethereum Layer-2 scaling protocol, a obtinut $12.5m din vanzarea de tokeni de pe CoinList in mai putin de o ora. Aceasta dupa ce la mijlocul lui Septembrie a ridicat de pe piata fonduri in valoare de $60m de la investitori precum BITKRAFT, King River Capital, Alameda Research, Galaxy Interactive sau VaynerFund. Protocolul isi propune sa creeze infrastructura necesara dezvoltarii proiectelor in zona de gaming, marketplace sau NFTs.
2. Balenele au acumulat Chainlink in valoare de $1.45bn in decursul dip-ului actual.
3. Soutia DeFi pentru institutionali propusa de Aave, Aave Arc, se mai apropie cu un pas de lansare. Viziunea lui Stani este ca Arc sa fie o versiune permissioned (cu acces limitat) a protocolului, unde participantii institutionali sa fie whitelisted si supusi unui proces de KYC stringent, iar dupa un timp de acomodare acestia sa doreasca sa se mute pe versiunea permissionless, unde exista mai multa plus-valoare.
https://www.theblockcrypto.com/linked/118822/permissioned-defi-platform-aave-arc-gears-up-for-launch
4. Numarul de adrese active zilnic (DAU) de pe Polygon a depasit pentru prima data pe cel de pe Ethereum Layer-1. Insa, intr-un top al total value locked, Polygon se afla pe 5, in spatele Ethereum, Binance, Solana si Terra.
==================
Interesting Headlines
1. Next-level convenience: Coinbase anunta ca utilizatorii din SUA vor avea optiunea de a seta direct deposits pentru a trimite ce % vor din salariul lor pe platforma de crypto.
2.Revolut ar pregati lansarea unei monede proprii similare cu BNBul lui CZ.
3. Dupa succesul NBA Top Shot, Dapper Labs pregateste un NFT marketplace dedicat NFL, cel mai popular sport din SUA.
4. Zona CNWE (Europa Centrala, Nordica si de Vest) este regiunea cu cea mai mare pondere in volumul tranzactional de active digitale, cu tranzactii de peste $1tn in decursul ultimului an. UK este actorul principal cu tranzactii in valoare de $170bn, aproape jumatate desfasurandu-se prin protocoale DeFi.
5. Perioada Octombrie-Decembrie este destul de aglomerata cu decizii in asteptare din partea SEC asupra physically-backed si futures-backed Bitcoin ETFs.

6. Saptamana trecuta a vazut un inflow de $95m in fondurile de active digitale. In ultimele 6 saptamani, au fost inflows intr-un total de $320m. MTD=month-to-date, YTD=year-to-date.

7. Un document inregistrat recent la SEC arata ca Morgan Stanley Europe Opportunity Fund si-a crescut cu 105% numarul de actiuni GBTC detinute intre Aprilie si Iulie 2021.
8. O poveste a unei erori cu final fericit.
9. Facebook aloca o suma modesta de $50m pentru construirea metaverse-ului.
10. Autoritatea de supraveghere financiara din Elvetia a dat unda verde primului fond de investitii specializat pe crypto.
==================
Tweet Storm of the week: Despre iminenta omniprezenta a web 3 in viata fiecaruia dintre noi.
Business book of the week: Disrupt yourself. Sub o forma sau alta, suntem fortati sa trecem prin etape de disruption similare cu cele din business. De succesul acestor disruptions depinde calitatea vietii fiecaruia dintre noi.
Romanian exchange that we recommend: Tokero.com (disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: Crypto Vineri. George si Andrei au creat un canal doar pentru continutul crypto si si-au scalat eforturile. Good for them & good for the industry.
==================================
What we like:
In "It's NFTime"-ul de ieri, Cosmin si Endi au vorbit despre Evolved bulls, colectia de NFT-uri care va face upgrade la Bullsontheblock. Poate sa fie si un bias pentru ca personal am destul de multi ( dupa cum am mentionat si in live-ul pe portofoliu) dar pusi asa unul langa altul, they look pretty nice.
Mi se pare ca nivelul artei din NFTs creste foarte repede si asta va grabi adoptia daca e sa ne uitam cat retail ramane blocat in "Cryptopunks sunt urati".
Bulls sunt frumosi si ai sa ii poti stake-ui ca sa primesti $BULL. Deci? :)

What makes us think:
Coinbase a dat aseara un tweet in care se vorbea despre iminenta aprobare a unui ETF pe Bitcoin pentru ca mai apoi sa il stearga. Raoul Pal, un tip extrem de bine conectat la subteranele Wall Street-ului, spunea intr-un Real Vision de acum cateva zile ca ETF-ul este inevitabil. Strong hands acumuleaza, weak hands vand. Volatilitatea pe termen scurt e un mod de a distrage privirile de la long-term pic.
Where to? Where to?
Reply