- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #72: In crypto for the right reasons
The Crypto Insider #72: In crypto for the right reasons
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Din vremurile incipiente intr-ale Forexului ( 2010-2011) am ramas cu un citat care-mi revine mereu in minte cand ma uit la exuberanta din piata dupa cateva zile de "verde": "There are 2 types of traders:
Traders who are humble in the market.
Traders who will be humbled by the market."
Ne asteapta, cel mai probabil, un run masiv in urmatoarele saptamani si luni iar cei care au avut rabdarea si anduranta necesara vor fi rasplatiti mai bine decat isi inchipuie. Vor veni totodata momentele cand tot felul de papagali isi vor arata Lambos, Porsche sau noua lui casa shiny de pe malul I don't know what balta iar niste alti papagali, mai mari, se vor uita balind sau se vor gandi "ce noroc au unii".
In comunitatea Stakeborg nu e loc pentru niciunii si we are fine with it pentru ca oamenii ok vor sa isi construiasca un anturaj asemenea lor. Vorbeam zilele trecute cu Sergiu Hanca, romanul nostru care desi e capitan la Cracovia in prima liga poloneza nu a prins nicio selectie sub marele Mirel Radoi, si-mi spunea ca tot mai multi prieteni de-ai lui ne urmaresc fara ca el sa le spuna ca ne cunoaste si ca vorbim des despre crypto. Sergiu observa corect ca exista multiple gari comune intre mindsetul investitional si cel necesar pentru a fi sportiv profesionist. In primul rand modestia de a nu te considera cel mai bun vreodata. Mereu e loc de progres iar momentul in care crezi ca ai ajuns in varful piramidei si iti extragi seva din admiratia altora esti practic mort, dar neingropat.
Ce vreau sa spun e ca indiferent de momentul in care ne aflam si de cine ne inconjuram, nu e niciodata o idee buna sa pierdem contactul cu cine suntem noi deep inside. Unii au prins Matic in ianuarie, altii nu. Unii au prins run-urile de la Elrond, Axie sau Solana, altii nu, dar pe fond ce conteaza este sa ne aflam in piata si sa stim de ce suntem aici: sa facem investitiile for the right reason.
Imbogatirea nu e niciodata un motiv indeajuns pentru a reusi pe termen lung intr-un domeniu. Ca te vezi seara inainte de culcare ca fiind Richy Rich nu va genera resursele interne necesare pentru a cumpara un asset si a-l hodlui indiferent cat de adanca este o corectie. Atunci cand nu esti into crypto for the right reasons, o sa ai insomnii ca totul se duce la zero pentru ca nu ai tools-urile necesare sa intelegi ce e in spatele aprecierii preturilor si totul iti va parea o ruleta.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto: Ce este Slashing-ul
Majoritatea Blockchain-urilor Proof-of-Stake includ mecanisme de recompensare si penalizare. Comportamentele benefice retelei sunt incurajate prin rewards. Atat pentru attesting, cat si pentru propunerea blocurilor noi in blockchain, validatorii primesc recompense ca procent din “miza” sau stake-ul lor.
Pe de alta parte, comportamentele cu impact negativ asupra Blockchain-ului, cum ar fi inactivitatea si validarile necinstite sunt pasibile unei pedepse numite Slashing.
Acest mecanism este conceput pentru a descuraja comportamentele rau-intentionate ale validatorilor si pentru a stimula participarea la retea, precum si a garanta securitatea si disponibilitatea nodurilor.
Particularitatile Slashing-ului variaza de la un protocol, la altul si sunt definite in cadrul fiecaruia. In multe cazuri, un procent predefinit sau o suma fixa din stake-ul unui validator se pierde, daca nu se comporta asa cum era de asteptat.
Unele protocoale aplica inclusiv un Slashing complet al stake-ului sau elimina validatorul din grup, fie pentru un epoch(de regula cel curent), fie permanent.
Pentru a stimula securitatea si descentralizarea, unele retele, cum ar fi Polkadot si ETH2, folosesc asa-numitul correlated Slashing. Asta inseamna ca penalizarea creste, in functie de procentul total de validatori care manifesta un comportament negativ concomitent.
Sa presupunem ca 10 din 100 de validatori nu sunt activi simultan, adica sunt down (downtime). Intr-un astfel de caz, pedeapsa de Slashing este mai mica pentru fiecare validator in parte, decat daca 25 din 100 de validatori ar fi down simultan.
Exista doua comportamente principale care declanseaza Slashing: Downtime-ul sau timpii morti si Double Signing-ul.
Ce inseamna Downtime
Downtime se refera la absenta unui validator din Blockchain pentru o anumita perioada de timp, astfel incat acesta nu poate valida tranzactiile. Asteptarile privind durata de uptime sau de activitate a unui validator difera de la un protocol, la altul.
Mai mult, nu toate protocoalele elimina nodes care raman indisponibile sau inactive mult timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca, exista diverse motive pentru care pot sa apara aceste perioade de downtime.
Se poate ca infrastructura cloud a unui node sa se deconecteze sau ca un node sa nu fie sincronizat in chain, acestea fiind doua cauze frecvente ale perioadelor de inactivitate.
De exemplu, in cazul Cosmos, daca un validator este down pentru mai mult de 5% din ultimele 10.000 de blocks (adica este offline mai mult de 13 ore), valoarea de Slashing este de 0,01%. Mai mult, validatorul va fi, de asemenea, eliminat din mecanismul de consens si nu va putea castiga rewards timp de cel putin 10 minute.
Ce este Double Signing-ul
In Blockchain, un alt comportament care declanseaza Slashing este fenomenul de Double Signing, care are loc atunci cand un validator semneaza simultan doua blocks.
Multi operatori de nodes configureaza nodes de rezerva, care ruleaza in acelasi timp cu cele primare. Scopul este acela de a mentine reteaua in functiune constant (24/7) si pentru a preveni fenomenul de Downtime. Din pacate, acesta este si motivul pentru care poate aparea Double Signing-ul.
Multe protocoale PoS penalizeaza acest comportament al validatorului, deoarece astfel se ingreuneaza obtinerea consensului intr-o retea. Ca si in cazul altor comportamente pasibile de Slashing, penalizarea pentru Double Signing variaza de la un protocol, la altul.
Cand se aplica, cei care participa prin staking in retea, si anume, validatorii si token holders, isi pot pierde fondurile existente.
De exemplu, in cazul Celo, suma eliminata, adica penalizarea pentru Double Signing, este de 9.000 de tokens CELO. Recompensele viitoare vor fi, de asemenea, suprimate, iar validatorul este eliminat din grupul de validare. Suma dedusa pentru acest comportament, in cazul Cosmos, este de 5%, iar validatorului i se interzice sa mai propuna noi blocks si nici nu mai poate castiga rewards.
Concluzie
Slashing-ul este un mecanism utilizat de protocoalele PoS pentru a descuraja comportamentele daunatoare si a face validatorii mai responsabili.
Acesta ajuta la mentinerea securitatii retelei, deoarece, fara posibilitatea penalizarii, un validator ar putea utiliza acelasi node pentru a valida blocks pe mai multe chains sau pentru a face acest lucru pe un chain gresit, segregand astfel Blockchainul.
Protocoalele PoS care nu au penalitati de tip Slashing sunt considerate mai putin sigure.
====
Animatia zilei: Lending & Borrowing
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
1. In doar cateva ore de la lansarea Aave pe Avalanche TVL a ajuns la $1bn.
2. Ecosistemul celor de la Cosmos a atins borna de 1 milion de transferuri / luna. De asemenea, echipa a anuntat ca lucreaza la un nou Cosmos hub (denumit Evmos) ce va fi compatibil cu Ethereum Virtual Machine si va permite aducerea EVM-compatible chains in ecosistemul Cosmos.
3. Compania care a creat Axie Infinity, Sky Mavis, a trecut printr-o runda de finantare de tip Series B de $152m. Finantarea a evaluat compania la c.$3bn (post-money) si a avut printre participanti pe a16z, Accel si Paradigm. Fondurile vor fi folosite spre cresterea echipei si dezvoltarea infrastructurii Ronin (un Ethereum-linked sidechain construit special pentru Axie Infinity) pentru ca si alte proiecte sa isi poata lansa aplicatiile pe acesta.
======================
Interesting Headlines
1. Bank of America isi deschide serviciile de research pe sectorul crypto printr-un raport bullish de 141 de pagini.
2. Presiunea din partea institutionalilor mai face “o victima”: US Bank, a cincea cea mai mare banca de retail din State, a anuntat ca introduce servicii de custodie pentru managerii de fonduri.
3. Saptamana trecuta au fost net flow-uri de $90.2m in fondurile de active digitale urmarite de CoinShares. A fost o saptamana dominata de Bitcoin si Ethereum. De asemenea, este a 7-a saptamana consecutiva de fluxuri pozitive in care mai multi bani intra in aceste fonduri vs. ies.
MTD = month-to-date, YTD = year-to-date, AUM = active totale
4. O investigatie ce se afla inca la inceput si pe care o vom urmari atent.
5. Gary Gansler adopta aceeasi pozitie ca si Jerome Powell si declara ca nu ia in considerare un ban al industriei crypto, adaugand ca orice rezolutie la acest nivel va fi hotarata de Congress.
6. Metamask continua extinderea serviciilor pentru clientela institutionala prin integrarile anuntate cu BitGo, Qredo si Cactus, platforme de infrastructura folosite cu precadere de investitorii institutionali.
7. Sorare, un proiect de fantasy football pe baza de NFT cards ce a fost prezentat in detaliu de colegii Cosmin si Endi in It’s NFTime ep.3, a semnat un parteneriat cu Bundesliga prin care se vor introduce video-based NFT collectibles lansate de primele doua ligi de fotbal din Germana.
==================
Tweet Storm of the week: Raoul Pal on the NFTs revolution:
Business book of the week: Multipliers: How the Best Leaders Make Everyone Smarter by Liz Wiseman. Scalabilitatea in business vine intotdeauna din capacitatea liderului de a genera o echipa care sa ii sustina viziunea pe termen lung.
Romanian exchange that we recommend: Tokero.com (disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: VoskCoin. Mult mai bun in vremurile in care vorbea mostly about mining.
==================================
What we like:
Sigur ca miscarea in sine vine si pe fondul faptului ca premium-ul e negativ si pretul e inca la approx 20% mai jos de ATH, dar urmarind si lobby-ul puternic pe care anumite figuri marcante din crypto ( cum e Raoul Pal) il fac pentru Ethereum, nu mai cred ca sunt sanse reduse ca urmatorul leg up sa fie facut de bitcoin si ethereum brat la brat.
What makes us think:
Un document legislativ este introdus in discutii in camerele de specialitate prin care s-ar forma un spatiu reglementat pentru relatia dintre lansarile de tokenuri si inregistrarea acestora ca securities. Astfel, documentul propune o durata de trei ani in care tokenurile pot sa nu fie inregistrate ca full securities cu conditia ca proiectul sa ajunga la un stadiu descentralizat. Drumul pana la a fi votata in Congress este anevoios insa, inceputul este promitator. Tipurile de tokenuri ce vor fi incadrate in aceasta legislatie si nivelul tintit de descentralizare sunt printre elementele ce vor trebui definite cat mai exact.
Reply