• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #75: Simbolistica ETF-ului

The Crypto Insider #75: Simbolistica ETF-ului

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

 

In ultimul newsletter PRO, a scris colegul meu Razvan despre caracteristicile bitcoin ETF-ului care tocmai ce a fost aprobat si parcurgandu-l m-a incercat un dublu sentiment de mandrie. Primul pentru ca a fost printre cele mai bune texte pe care le-am citit despre subiect si al doilea pentru ca am realizat cat de departe am ajuns cu totii.

Sigur ca era mai bine sa fi avut un spot ETF in loc de unul pe futures, dar maturizarea unui nou asset class nu vine niciodata ca un tsunami oricat ni se pare noua de inevitabil. In ultimii 3-4 ani s-au ars destul de multe etape si iata-ne ajunsi intr-un context in care, aparent, ne permitem sa fim si pretentiosi.

Eu nu am uitat vremurile cand sa vorbesti de crypto te punea intr-o categorie in care niciun om ok nu s-ar simti confortabil. Fie ca scria pe time MLM sau Caritas, sentimentul ca parca totusi nu se merita revenea constant. De aici si modul lent in care se intampla adoptia: preconceptiile oamenilor atunci cand vine vorba de schimbarea unui model cu care s-au obisnuit pana in punctul in care e second nature.

Cand ne-am propus sa fim doar crypto am stiut ca plaja de oameni carora ne adresam e ingusta si poate genera prejudecati. Eu nu aveam mare lucru de riscat, dar pariul all-in facut de Razvan desi simplu si logic acum, nu era la fel de sigur ca in prezent. Cum spunea Steve Jobs: "You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards."

ETF-ul, la nivel simbolic, inseamna atingerea unui punct din care pasta nu mai poate intra in tub iar de aici vom asista la un concurs de evenimente care decurg unul din altul mai rapid decat pana acum. Va creste pretul la bitcoin perioada urmatoare? Probabil ca da, dar faptul ca bitcoin-ul a iesit din stadiul de "underground asset" si intra pe one-way street-ul tehnologiei adoptata mainstream, face ca viitorul sa fie roz pentru hodleri.

Stay safe,

V

==========================

Primii pasi in crypto: Cum sa intelegem Nodes

Pentru a intelege Masternodes, trebuie mai intai sa aruncam o privire asupra tipurilor de nodes si a functiilor acestora.

Un node poate fi orice device cu putere de calcul, fie ca este un computer, un server sau chiar un smartphone, care poate sustine un Blockchain. Rolul acestora este de a mentine si verifica ledgerul public al tranzactiilor, intr-o astfel de retea.

Exista trei tipuri principale de noduri, si anume:

Regular Nodes - numite si Light Nodes

Full Nodes

Masternodes

Fiecare dintre acestea are anumite responsabilitati si roluri, care pot varia, de la o retea, la alta.

Totusi, ceea ce au toate in comun, indiferent de Blockchain-ul din care fac parte, este ca toate ruleaza un software, cunoscut si sub numele de protocol, care determina regulile, functionalitatea si caracteristicile unui anumit Blockchain.

Un Light Node ar fi cel mai de baza tip de device pentru calcul, care accepta si poate sustine o retea Blockchain. Volumul sau de lucru va fi unul minim, deoarece doar va downloada si pastra informatii din istoricul partial al Blockchain-ului, deci doar date suficiente pentru a procesa si verifica tranzactiile noi.

Un Full Node, pe de alta parte, in afara de a face ceea ce face un Light Node detine o copie intreaga a ledgerului Blockchain, inclusiv Timestamps, tranzactii si toate blocks create.

Un Masternode este mai mult decat un simplu node. Acesta poate fi vazut ca un hub de guvernare, deoarece functioneaza ca un server, cu un statut unic in retea. Asadar, sa aflam in continuare despre trasaturile si rolurile sale.

Ce sunt Masternodes si cum functioneaza?

Masternodes au roluri speciale de gestionare, reglementare si guvernare bazate pe reteaua Blockchain din care fac parte. Un astfel de node nu adauga de fapt blocks noi de tranzactii in Blockchain, ci doar verifica tranzactiile propuse de alte nodes.

De asemenea, un Masternode poate sa execute operatiuni de protocol si sa guverneze procesul de votare, in functie de Blockchain-ul pe care opereaza.

Dash, un Fork al Bitcoin, a fost prima cryptomoneda virtuala care a folosit modelul Masternode, ce a fost adoptat ulterior de multe alte cryptomonede, inclusiv Zcoin (XZC) si Horizen (ZEN).

Masternode-urile Dash ofera si servicii exclusive, cum ar fi faptul ca asigura votarea propunerilor de imbunatatire a sistemului Dash sau crearea de tranzactii private (PrivateSend) sau de tranzactii instant (InstandSend).

Pentru respectivele servicii, Masternodes castiga rewards sub forma de taxe, astfel incat acestea opereaza intr-un sistem bazat pe depozit colateral, care functioneaza in mare parte similar cu un protocol Proof Of Stake.

Pentru a obtine un statut de Masternode, un operator trebuie sa detina o cantitate semnificativa din cryptomoneda nativa a Blockchain-ului si sa isi blocheze tokenii.

Cantitatea necesara de tokens blocati si Return Of Investment (rentabilitatea investitiei) variaza de la un protocol, la altul. De exemplu, in reteaua Dash, un Masternode are nevoie de 1.000 DASH pentru a incepe sa castige block rewards.

De regula, operatorii de Masternodes cu castiguri crypto obtin astfel, in schimbul timpului lor si al investitiei facute, un procent din stake-ul lor.

Beneficiile si provocarile operarii unui Masternode

Dupa cum am vazut, Masternodes sunt stimulate financiar pentru a contribui la buna functionare a retelei. Acest sistem de recompensa asigura, in cele din urma, stabilitate si loialitate in Blockchain, logica din spatele acestuia fiind similara cu cea de baza pentru staking, intr-un sistem Proof of Stake.

Cu toate acestea, operarea unui Masternode vine si cu alte cerinte, pe langa un stake semnificativ, constand in cryptomoneda Blockchain-ului. Aceasta activitate necesita un hardware specific pentru computer, cunostinte tehnice temeinice, un server dedicat, o adresa IP si timp investit.

Echipamentul necesar pentru a rula un astfel de node consuma destul de multa energie, ceea ce duce la niste costuri ridicate de operare. De asemenea, taxele de hosting pot fi mari. Totusi, rularea unui Masternode este o alternativa relativ simpla la crypto mining, deoarece fata de acesta, necesita mai putina expertiza si costurile de operare sunt mai mici.

Concluzie

Masternodes sunt o parte esentiala a structurii care sustine multe cryptomonede. Acestea verifica noi blocks si au roluri speciale in guvernarea Blockchain-ului.

Pentru a rula un Masternode, trebuie sa puneti tokens la staking, deoarece Masternodes functioneaza foarte similar mecanismului de validare Proof of Stake.

Nu numai ca acestea sunt instrumente utile pentru validarea si guvernarea Blockchain-ului, ci reprezinta si mijloace viabile de a genera venituri pasive.

====

Animatia zilei: Despre Masternodes

 

 

Mada.

========================

The Altcoin Pulse

1. Licitatiile pentru parachainsurile de pe Polkadot vor incepe pe 11 Noiembrie 2021. Primul lot contine 5 sloturi, avand o rata de un slot / saptamana. Licitatiile pentru urmatorul lot vor incepe pe 23 Decembrie.

2. VeChain anunta primul parteneriat pe eNFT (enterprise NFT) cu DHL China.

3. Dupa un Septembrie aglomerat cu anunturi, printre care lansarea fondului de $300m pentru dezvoltarea ecosistemului, integrarile cu Curve Finance, Aave si Anyswap, Harmony ($ONE) a facut public si un update la roadmap. Printre altele, se poate observa o posibila integrare cu Apple Pay.

4. Binance incheie un parteneriat cu echipa de Serie A Lazio, devenind sponsorul principal de pe tricouri, si lanseaza primul sau fan token, $LAZIO.

5. O serie de lansari si listari de tokenuri din perioada urmatoare.

==================

Interesting Headlines

1. ProShares Bitcoin Strategy ETF reprezinta primul futures-based ETF aprobat de SEC, iar listarea va avea loc astazi sau maine. In urmatoarele zile se vor anunta deciziile si cu privire la aplicatiile fondurilor de la Valkyrie, Invesco si VanEck. Un fond pe commodities de $193m de la WisdomTree deja a anuntat o posibilia alocare de pana la 5% pe acest tip de instrumente.

2. Coinbase face lobby pentru formarea unei noi entitati care va fi responsabila cu reglementarea activelor digitale.

3. The enemy of my enemy is my friend. Putin declara ca vede utilitatea crypto si ca este prea devreme pentru o discutie despre folosirea crypto pe piata energiei.

4. ATM-urile Chivo sunt folosite preponderent mai mult pentru cumparaturi de BTC decat pentru iesiri in fiat. In plus, au fost facilitate peste $3m de transferuri din strainatate.

5. Grayscale va trimite o cerere pentru a schimba cel mai mare fond de BTC la momentul actual (detine 647,539 BTC) intr-un spot ETF.

6. Tether si US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) au ajuns la un settlement prin care Tether va plati $41m pentru declaratii incorecte sau misleading cu referire la faptul ca masa monetara de USDT ar fi fost acoperita in totalitate de monede fiduciare in perioada iunie 2016 - februarie 2019.

7. Jack Dorsey ia in calcul o productie proprie de Bitcoin mining rigs care sa fie open source.

8. Una calda, alta rece pentru sectorul de crypto gaming.

9. Crypto-cadouri pentru viitor.

10. Diamond hands at its best.

==================

Tweet of the week: 

 

Business book of the week: As a Man Thinketh by James Allen. Fundamentala.

Youtube clip of the week: Interviul lui George cu Vitalik 

Reply

or to participate.