• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #76: New ATH era

The Crypto Insider #76: New ATH era

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Inainte de toate, sa nu fiti ca Bendeac.

Desi pare ca lumea crypto freamata in asteptarea unui nou weekly ATH, revenirea de la 30k la 60k a fost mai degraba ignorata in presa mainstream, motiv pentru care, asa cum spuneam si intr-un live recent, run-ul de 2x a fost fara a avea si retail-ul in joc. Asa cum ne-am obisnuit, din pacate, omul de rand vine la petrecere cand o buna parte din upside a fost deja capturat de jucatorii mai experimentati din piata.

Nu stim cu exactitate unde va fi top-ul actualului bull run, dar din moment ce am avut o corectie majora ( 50%+) e de asteptat ca push-ul peste previous ATH sa aiba un ritm sustinut, cu atat mai mult cu cat institutionalii au un nou instrument cu care sa se joace. Faptul ca ETF-ul de la Proshares a avut peste 1bln volum la deschidere demonstreaza ca desi nu e un ETF spot-based, apetitul exista iar asta se va vedea in saptamanile urmatoare.

Mi-a scris astazi cineva pe Facebook ca informatiile share-uite in live-uri l-au ajutat sa prinda curaj in vara cand piata era rosie si ca dupa DCA acum e pe +70%. Meritul mare e la cei care intra in contact cu o ipoteza si fac ceva cu ea; fara asta, rolul meu ( si a altora din sfera educationala) se reduce la a fi un talking head.

Piata are aproximativ aceleasi oportunitati si pericole independent de punctul in care se afla, dar diferenta este facuta de modul in care ne raportam la ce vedem. Acum, cand suntem aproape de a reintra intr-o perioada dominata de entuziasm este important sa ne pastram acelasi sange rece si dorinta de a intelege obiectiv miscarile din piata pe care le-am avut si asta-vara.

Trag speranta ca intovarasirea cu noi va ajuta sa va pozitionati mai bine, sa fiti mai profitabili si, pe cat posibil, cat mai interesati de modul in care tehnologia asta ne va schimba mediul inconjurator in anii ce vor veni. E important sa facem bani, dar skill-ul de aur pe termen lung este sa stim de ce se intampla toate miscarile astea. Asa ne transformam fara cale de intoarcere din retail-ul care se suie in tramvai cand e plin, in investitori smart care vad unde e joaca inainte sa se intample de facto.

Welcome to the new ATH era.

Stay safe,

V

P.S. Marian a scris un text foarte fain pe crypto.ro despre meet-upul cu Vitalik pe care il puteti vedea in format complet pe canalul celor de la Tokero.

==========================

Primii pasi in crypto: Blockchains si Consensus Mechanisms

La baza fiecarei cryptomonede, exista o retea de computere al caror rol este de a securiza software-ului impotriva potentialelor atacuri si de a reglementa emiterea de noi unitati ale respectivei cryptomonede. Acest sistem este cunoscut sub titulatura de Consensus Mechanism.

Proof of Stake si Proof of Work sunt cele mai frecvent utilizate consensus mechanisms. Ambele reglementeaza modul in care tranzactiile sunt verificate si adaugate in ledgerul public al unui Blockchain, toate fara a fi nevoie de supravegherea sau autoritatea unei terte parti.

In timp ce unele proiecte Blockchain pornesc din start cu Proof of Stake, altele trec la acesta, de la Proof of Work. Pentru a intelege mai bine aceasta migratie, de la un mecanism de consens, la altul, sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia dintre ele. Voi prezenta doar pe scurt caracteristicile lor, deoarece le-am explorat deja mai detaliat anterior.

Proof of Work - Caracteristici, avantaje, si dezavantaje

Pentru a crea un nou block intr-un Blockchain PoW, miners concureaza intre ei pentru a rezolva ecuatii matematice extrem de dificile, un proces cunoscut sub numele de Hashing. Odata ce un miner gaseste raspunsul corect la acea problema de calcul, ar trebui sa fie usor pentru restul retelei sa il verifice si sa il valideze.

Acest mecanism de consens este utilizat deoarece:

  • Asigura un nivel ridicat de securitate retelei, deoarece face atacul foarte dificil si costisitor,

  • Este caracteristic adesea unor retele cu descentralizare accentuata,

  • Este relativ usor de implementat.

Totusi, PoW vine cu cateva dezavantaje:

  • Necesita putere de calcul semnificativa si, prin urmare, determina un consum energetic ridicat, costuri crescute si poate avea astfel impact negativ asupra mediului.

  • In procesul de crypto mining sunt necesare echipamente specializate, care pot fi extrem de costisitoare si astfel solicita o investitie substantiala.

  • Avand in vedere modul in care functioneaza, Blockchain-urile PoW pot fi mai lente ca transfer si validare.

Proof of Stake - Caracteristici, Avantaje, si Dezavantaje

Pentru a reduce dependenta Proof of Work fata de consumul energetic mare, Proof of Stake a fost introdus ca mecanism de consens alternativ, in 2012. Intr-o retea PoS, participarea este determinata prin ownership al supply-ului de cryptomoneda.

Deci oricine doreste sa fie selectat pentru a adauga noi blocks unui blockchain PoS este obligat sa puna la staking sau sa mizeze o anumita cantitate din cryptomoneda blockchain-ului respectiv.

Cantitatea de tokens cu care face staking un utilizator determina sansele acestuia de a fi selectat pentru a produce urmatorul block. Cu toate acestea, PoS poate utiliza si alti factori de decizie atunci cand selecteaza un node pentru aceasta sarcina, astfel incat sa se evite favorizarea node-urilor cu holdings substantiale.

Modul in care functioneaza PoS determina mai multe avantaje:

  • Deoarece nu necesita puterea de calcul esentiala in modelele PoW, PoS este mult mai eficient din punct de vedere energetic.

  • Avand in vedere ca nu se bazeaza pe puterea de calcul, nu necesita echipamente specializate, astfel incat mai multi useri pot participa la rularea unui node PoS.

  • Cu cat participa mai multi utilizatori, cu atat nivelul de descentralizare si rezistenta la amenintari de tipul 51% Attack este mai ridicat.

  • Asigura o scalabilitate superioara mecanismului PoW si viteze mai mari de tranzactionare.

Principalele dezavantaje ale PoS includ urmatoarele:

  • Odata ce monedele sunt puse la staking, acestea sunt blocate si, prin urmare, nu pot fi vandute sau tranzactionate pana la expirarea perioadei stabilite pentru staking.

  • In modelele PoS care selecteaza nodes in functie de dimensiunea stake-ului lor, sunt favorizati cei care detin o cantitate cat mai mare de monede.

  • Deoarece PoS este inca relativ nou, ar putea fi considerat mai putin sigur si mai susceptibil la atacuri, decat PoW.

Concluzii

Fiecare dintre cele doua mecanisme de consens vine cu avantaje si dezavantaje, iar alegerea unuia in detrimentul celuilalt depinde mai ales de nevoile unei retele. De exemplu, PoW este necesar in retelele care se concentreaza pe prevenirea fraudei, construirea unui level of trust superior si asigurarea unei securitati ridicate. Pe de alta parte, PoS este utilizat in mare masura in retelele care necesita o viteza mare a tranzactiilor.

Totusi, ambele mecanisme de consens sunt vulnerabile la atacuri. De aceea, pentru a valida tranzactiile in conditii de siguranta, se creeaza in prezent un alt mecanism de validare numit Proof of Space.

Mai mult, ambele pun unele probleme de centralizare, in ciuda faptului ca PoS este vazut ca fiind mecanismul cel mai putin probabil sa conduca spre centralizare.

====

Animatia zilei: Despre Insurance Funds

 

Mada.

========================

The Altcoin Pulse

1. Cosmos face un teaser la faptul ca dezvolta un blockchain separat, Sagan. Acesta ar fi un canary network (similar cum este Kusama pentru Polkadot), un testnet protocol insa, unde tokenii vor avea un use case real si o valoare.

2. Gavin Wood anunta un development fund de 18.9m DOT (approx. $775m) ce va sustine proiectele ce construiesc in ecosistemul Polkadot.

3. BNB quarterly token burn, ep.#17: Binance continua initiativa trimestriala de ardere a tokenilor. Reamintim ca targetul este de a arde 50% din supply-ul de BNB (c. 100,000,000 BNB).

==================

Interesting Headlines

1. Fondul de ETF Bitcoin futures de la ProShares (ticker: BITO) a debutat ieri pe NYSE. Cifrele importante care sintetizeaza prima zi de trading:

  • Activele fondului au crescut de la $20m la $570m.

  • $1bn volum de trading, ce il pozitioneaza pe locul 2 all-time in clasamentul pe ETF-uri de volume tranzactionate in prima zi.

Fondul de la Valkyrie pare a fi urmatorul pe pista de lansari, iar acestia si-au schimbat tickerul in BTFD, comunitatea Twitter asociindu-l cu “buy the fuckin’ dip”.

2. Chainanalysis, una dintre cele mai mari firme de data analytics si software provider in spatiul blockchain, a adaugat Bitcoin la activele sale.

3. Ultima saptamana s-a remarcat prin net flow-uri de $80m in fondurile de active digitale urmarite de CoinShares. Bitcoin a dominat din nou fluxul investitional, cu un volum net de $70m, iar dintre alts Polkadot si Cardano au atras cele mai multe fonduri. Activele totale ale entitatilor au ajuns la $72.3bn, un nou record.

MTD=month-to-date (Octombrie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

4. Coinbase incheie un parteneriat cu lumea baschetului din SUA.

5. Un consortiu de banci din Franta (BNP Paribas, Crédit Agricole, HSBC, Société Générale) a desfasurat un program pilot de 10 luni in care au testat tranzactii pe piata de obligatiuni cu o moneda emisa de Banca Centrala (CBDC).

6. Walletul digital Novi de la Facebook intra in faza de testare.

7. Zuck vrea sa fie unul dintre pionierii Metaverse-ului si planuieste sa schimbe numele companiei Facebook pentru a reflecta aceasta motivatie.

8. Lista de asteptare pentru Coinbase NFT marketplace numara peste 1.5 milioane de inscrieri.

9. Arbitrum isi consolideaza pozitia de solutie de Layer 2 preferata de catre utilizatorii DeFi vs. Optimism.

10. Galaxy Interactive a ridicat fonduri de pe piata in valoare de $325m. Aceste fonduri vor fi orientate catre proiecte din zona de interactive gaming si NFTs. Anterior, Galaxy Interactive a investit $150m in proiecte blue-chip de NFTs, cum ar fi Art Blocks.

==================

Tweet of the week: 

Book of the week: How to keep your cool. An ancient guide to anger management by Seneca. Avem nevoie de anger management in crypto mai mult decat in alte piete :)

Youtube clip of the week: Interviul lui George cu Vitalik.

Reply

or to participate.