- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #8: Despre crypto-profituri
The Crypto Insider #8: Despre crypto-profituri
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Bull run-urile din crypto sunt Mos Craciunul investitorilor. Te culci cuminte seara si a doua zi dimineata portofoliul tau a crescut cu 25%. Pentru cei care vin din zona traditionala, astfel de lucruri par nu doar ireale dar si nesustenabile. Cat sunt ei de departe de adevar?
Cei dintre noi care am trecut prin nebunia din 2017 stim ce sentimente ne-au incercat un an mai tarziu,in 2018, cand piata a intrat intr-o iarna ca in Games of Thrones. Paper profits (profiturile nerealizate) s-au transformat in paper losses in decurs de doar cateva saptamani si foarte multi s-au panicat vanzand in pierdere (transformand paper profits in actual losses). Unii au avut stomac si au pastrat coinul favorit timp de luni intregi in speranta ca, odata cu un nou bull market, acesta isi va recapata valoarea sau chiar o va depasi. Nu multe proiecte au supravietuit, dar cei care aveau baze solide sunt printre caii foarte rapizi din prezent ( vezi Cardano ). Vom avea un bear market peste cateva luni iar sita va cerne din nou astfel ca trebuie sa ne pregatim inca de pe acum.
Spuneam ieri la George Buhnici ca nimeni nu a saracit vanzand pozitii partiale din coinurile favorite. Mai mult decat atat, cred ca sursa celor mai mari esecuri in crypto ( si nu numai) este dorinta nestavilita de imbogatire rapida. Cristi Onetiu vorbea recent despre predispozitia romanului la shortcut, la gasirea unei scurtaturi in orice. Nu stiu daca e adevarat sau tot timpul rau, dar ce stiu sigur este ca cel mai bun principiu investitional in crypto este “devenim bogati intr-un mod sigur, nu repede”
Totul e atat de stralucitor incat e usor sa incepem sa credem ca un 2x in cateva zile e ceva natural si recurent. Nu e, oricat de ridicol pare acum cand Elrond a ajuns de la $100 la $200 in 3 zile si toata lumea traieste cu iluzia ca a ratat investitia vietii lui. Realitatea este ca pariul cel mai sigur este imbinarea dintre rabdare si modestie. Cand vine vorba de investitii, deciziile cele mai bune se iau cand nimeni nu vorbeste despre respectivul proiect. Cine aducea in discutie pe cei de la Cardano cand pretul era 5 centi? Foarte putini si majoritatea erau circumspecti.
Cand iti vezi toate rudele si prietenii intreband de bitcoin e semnul ca piata incepe sa se incalzeasca si ne aflam probabil la cateva saptamani sau luni de momentul cand trebuie sa te gandesti sa vinzi o parte din tokenii pe care ii detii. Nu e o stiinta exacta, dar astfel de semnale traseaza cateva tuse groase pe care le putem lua in calcul pentru big picture.
Mi-a scris de curand cineva care are in jur de 5000 de egld cumparati pe cand pretul era sub $5. Desi foarte tanara, persoana respectiva a avut stomacul sa isi pastreze tokenii pana la peste $100. Mi-am dat seama din discutie de razboiul pe care il ducea cu el insusi. A vazut cat de repede pretul se poate dubla deci ar mai fi stat. Concomitent insa, pozitia in Elrond totaliza peste $500.000 si posibilitatea ca pretul sa aiba o corectie l-ar fi tinut treaz noaptea. L-am sfatuit sa vanda partial si, pentru a fi cu inima impacata, sa pastreze restul, eventual sa faca staking. Degeaba ai avut curajul de a-ti “calari” pozitia pana la peste $100 daca ulterior paper profits dispar cat ai pocni din degete iar tu ramai doar cu regretul de a fi fost hapsan.
E important sa fim temperati si smart. Majoritatea dintre noi suntem indeajuns de tineri incat sa avem timp sa facem banii aia la care visam doar ca trebuie sa avem luciditatea de a nu-i dori repede ci pas cu pas. Profit by profit.
Dupa cum stiti deja, bitcoin e cea mai buna investitie pentru majoritatea dintre noi.
Stay safe,
V
================================================
Razvan’s Macro2c
Dupa episodul Microstrategy si odata cu investitia celor de la Tesla, tot mai multe firme sunt acum puse in fata unei decizii pe care ulterior o vor avea de explicat investitorilor: cumparam sau nu bitcoin din cash-ul pe care stam in prezent?
Efectul e aproximativ acelasi ca in cazul fondurilor de investitii. Acum cativa ani daca tu ca fond ai fi cumparat bitcoin te-ai fi expus foarte mult pentru ca bitcoin era o ideea contrariana. In prezent, sa nu ai bitcoin devine periculos pentru ca tot mai multe alte fonduri au iar in cazul unui succes, vei parea in ochii propriilor investitori ca fiind fraierul strazii.
Microstrategy si Tesla vor fi pentru companiile listate la bursa ce au fost Raoul Pal, Paul Tudor Jones sau Dan Tapiero pentru fondurile de investiții: un cal troian. Cei care au scos definitiv pasta de dinti din tub facand ca bulgarele crypto sa se rostogoleasca cu o viteza care va creste exponential in urmatoarele saptamani.
——————————————————————————————
The Altcoin Pulse:
Bitcoin ia tot aerul din incapere iar mai toate perecheile alts/btc au caderi semnificative in ultimele zile ( 1 inch de exemplu a coborat mai bine de 30% de la 16000 sats la 11.000).
E o perioada cand fondurile noastre stau foarte bine in bitcoin si la cum se structureaza piata, e posibil sa mai dureze ceva timp pana cand altsurile vor recupera din nou teren in fata BTC. E si normal si sanatos pentru ca foarte multe proiecte au crescut de cateva ori in 2-3 saptamani.
Cand vine vorba de trendurile altsurilor e util sa intelegem un fenomen omniprezent: entuziasmul creaza un val ce ridica toate corabiile iar cand piata are un moment de corectie ( Bitcoin face o miscare brusca in sus sau in jos) foarte multi din cei care au impins valul incep sa vanda generand vanzari in cascada. De aici si rapiditatea cu care perechile alts/btc se corecteaza. 1inch a ajuns la valoarea in sats pe care o avea pe 29 ianuarie desi cum cateva zile te gandeai probabil ca ai pierdut oportunitatea. E si cazul supervedetei - AAVE - cand a ajuns la pretul de acum 6 zile in raportul cu bitcoin.
—————————————————————
What we like: Probabil deja au aflat si bunicii nostri de la tara, dar o astfel de stire nu putea fi ignorata in newsletterul de astazi. Conform documentelor depuse la SEC, Tesla lui Elon Musk a cumparat bitcoin de 1.5 miliarde de dolari si isi propune ca in viitorul apropiat clientii sa isi poata achizitiona masini Tesla platind cu bitcoin.
E o chestiune de timp pana noi si noi companii vor anunta ca au cumparat BTC pentru propriile rezerve iar numarul de bitcoini de pe piata tot scade. Tic-tac.
What makes us think:
Acelasi personaj, perspectiva diferita. Elon minimalizeaza sau nu-l intereseaza cati oameni il urmaresc orbeste in tot ceea ce spune, motiv pentru care toata saga cu DOGE e de prost gust. Stim ca regele isi mai testeaza bufonii sa ramana vigilenti, dar o minte buna si-ar putea utiliza influenta pe care o are in scopuri mai nobile. Cu atat mai mult cand rahatul e rostogolit si de altii.
===============================================
Cryptobook of the week: Mastering Ethereum by Andrea Antonopoulos si Gavin Wood. Cand cel mai articulat ganditor al crypto face echipa cu un co-founder al Ethereum si fondator al Polkadot pentru a discuta despre cel mai mare computer a lumii, e bine sa fim atenti.
Business book of the week: Principles by Ray Dalio . Daca vrei sa stii cum si-a construit ultimul razgandit intr-ale bitcoinului compania-i Bridgewater, “Principles” e un must-read. Marile businessuri nu au o sumedenie de reguli ci cateva foarte clar exprimare si respectate cu sfintenie. E o carte despre viata cat e si despre business.
Exchange-ul pe care il recomandam : LDV Exchange
Youtube channel we enjoy watching: Data Dash
==================================================
Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Data trecuta vorbeam despre incapacitatea statului Pakistanez de a opri bitcoinul. Azi, alti chelneri care vor sfarsi acceptand infrangerea
Un’ se duc banii de stimulus cand se duc ei undeva?
O idee buna transformata in scam are finalul usor de imaginat
Reply