- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #85: The Stakeborg DAO Talks
The Crypto Insider #85: The Stakeborg DAO Talks
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
#20 din newsletterul PRO a mers la toata lumea, la fel cum se va intampla pe viitor cu toate numerele rotunde. Sper sa fi fost interesant!
The Stakeborg DAO talks e ultimul proiect media pe care l-am lansat si e cu atat mai important cu cat contribuie la doua obiective majore nu doar pentru noi, dar si pentru intreaga comunitate:
Branding Stakeborg in afara granitelor
Expunerea povestii din spatele Stakeborg DAO in discutii cu lideri sau factori de influenta ai industriei.
Primele trei episoade au fost cu invitati de top si urmatoarele doua vor fi la acelasi nivel iar asta e un statement al seriozitatii cu care ne tratam comunitatea si misiunea. Am primit feedback foarte bun atat de la voi cat si la oameni ce nu stiau de existenta noastra pana cand nu au vazut dezbaterea cu Vitalik sau cea cu Kain. Prin faptul ca au fost interesante si ca numarul de views nu a fost unul mic ( desi Kain si Nick nu s-au apropiat de cele 40k+ ale lui Buterin) am reusit sa suscitam interes inclusiv de la publicatii mari precum Cointelegraph.
Unde vreau sa ajung e ca asta e puterea unei comunitati care simte ca rezoneaza cu misiunea unui proiect de crypto si de aici importanta approach-ului pe care l-am avut: mai intai ne concentram pe +valoare care sa atraga oameni de calitate si abia dupa pe un concept ce rimeaza cu profilul comunitatii.
Sper sa reusiti sa va faceti 10-20 de minute timp si sa va uitati la fiecare episod din The Stakeborg DAO Talks atat pentru palmaresul initiativei, dar si pentru curiozitatea personala. E interesant de vazut cum gandesc mintile care au create produse articulate in crypto si dincolo de granitele propriei companii. In plus, cu o buna parte din ei ne vom intalniti sub o forma sau alta pe parcursul ce-l va urma Stakeborg DAO.
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Cum putem intelege conceptul de Byzantine Agreement
Pentru a intelege Federated Byzantine Agreement (FBA), trebuie mai intai sa aruncam o privire asupra conceptului de Byzantine Fault Tolerance (BFT).
Fault Tolerance (toleranta la erori) este proprietatea care permite unui sistem sa continue sa functioneze corect, in cazul producerii uneia sau mai multor defectiuni, in cadrul unora dintre componentele sale.
Calitatea in functionare poate sa nu scada deloc sau scaderea sa fie proportionala cu severitatea defectiunii. Comparativ, intr-un sistem proiectat fara aceasta proprietate, chiar si o defectiune minora poate provoca un colaps total.
In Blockchain, Byzantine Fault Tolerance se refera la capacitatea unei retele de a se proteja de posibile atacuri sau esecuri care deriva din ceea ce numim Problema Generalilor Bizantini, esecuri care in mod normal fac mai dificila obtinerea unui consens.
De exemplu, astfel de erori pot fi congestionarea sau deconectarea retelei, atacuri rau-intentionate sau procesarea incorecta a cererilor.
Asadar, un Blockchain bazat pe un sistem Byzantine Fault Tolerant poate continua sa functioneze chiar daca unele dintre nodes nu reusesc sa comunice cu reteaua sau daca acestea manifesta malicious behaviour.
Exista mai multe modalitati de a construi un Blockchain Byzantine Fault Tolerant si sunt legate de diferitele tipuri de algoritmi de consens, adica mecanismele prin care se obtine un consens in cadrul unui Blockchain.
De exemplu, solutia Bitcoin pentru Byzantine Fault Tolerance include Atomic Broadcasting si criptografie asimetrica, notiune cunoscuta si drept criptografie cu Public-Key.
Multe Blockchains au implementat o varianta de Byzantine Fault Tolerance, Traditional Byzantine Agreement constituind aici un un bun exemplu. In acest caz, se ajunge la consens atunci cand un anumit numar minim de nodes, cunoscut sub numele de cvorum, ajung de acord asupra solutiei unei probleme date.
Desi un astfel de consens este rapid si eficient de obtinut, sacrifica descentralizarea retelei pentru a atinge aceste caracteristici, din moment ce membership-ul in sistemele cu Byzantine Agreement este stabilit de o autoritate centrala.
Aici intervine Federated Byzantine Agreement (FBA), care este o alternativa descentralizata la forma traditionala de Byzantine Agreement. Asadar, sa vedem in continuare ce presupune FBA.
Ce reprezinta FBA si cum functioneaza
Intr-un sistem BFT, trebuie sa existe o lista de validatori recomandati, care este definita de o autoritate centrala, de obicei compania din spatele protocolului.
Chiar daca oricine poate propune un validator, numai cei pe care autoritatea centrala ii adauga la acea lista pot participa la consens. Deci, un astfel de sistem foloseste un membership centralizat, inchis.
In FBA, nu exista o astfel de lista selectionata de o autoritate centrala. In schimb, nodes (validatorii) aleg alti validatori in care au incredere, iar lista lor de trusted nodes este cunoscuta ca reprezentand segmentul lor de cvorum.
In acest sistem, mai multe segmente de cvorum se vor suprapune si astfel pot forma un cvorum final, care este numarul de noduri necesare pentru a ajunge la un acord. Asadar, acordul la nivel de sistem se obtine atunci cand sectiunile de de cvorum suprapuse isi comunica tranzactiile.
Fara o autoritate centrala care sa decida asupra listei de validatori recomandate, FBA creeaza o retea deschisa de membri. Aceasta inseamna ca oricine poate rula un node validator si poate participa la consensul retelei, atata timp cat orice alt validator participant il adauga la segmentul sau de cvorum.
Acest lucru permite si mai mult descentralizarea, deoarece pot fi adaugate tot mai multe noduri la retea, promovand cresterea organica a acesteia.
Blockchain-ul Ripple a fost pionierul mecanismului de consens FBA, dar ulterior Blockchain-ul Stellar l-a rafinat si a implementat cu succes primul FBA securizat.
Avantajele si Dezavantajele FBA
Unele dintre avantajele FBA includ urmatoarele:
FBA asigura un membership deschis.
Deoarece nu exista o autoritate centrala, nodurile individuale aleg validatorii in care au incredere si pot obtine astfel mai multe segmente pentru cvorum.
Oricine se poate alatura sau iesi oricand, asa ca exista un low barrier la intrare.
Rezistenta la esec - chiar daca un node este down, restul sistemului va continua sa functioneze si procesul de validare va ramane intact.
Latenta scazuta, deoarece tranzactiile pot fi inchise in doar cateva secunde, ceea ce duce la un randament ridicat si la cresterea scalabilitatii retelei.
Cu toate acestea, un dezavantaj ar fi ca, nivelul ridicat de incredere intre participanti este obligatoriu, insa dificil de obtinut.
Apoi, unii experti considera ca segmentele de cvorum pot duce de fapt la centralizare, ceea ce este opusul a ceea ce incearca sa obtina un sistem FBA.
Concluzii
Federated Byzantine Agreement este o alternativa descentralizata la forma traditionala de Byzantine Agreement. Un ledger FBA poate fi precis si actualizat, chiar daca nu toate nodes din retea ajung de acord.
Cvorumul, format din alegerile fiecarui node, este cel care convinge intregul sistem sa ajunga la acord. Avand in vedere ca nu exista o autoritate centrala, oricine este liber sa se alature retelei. Exemple de cryptomonede binecunoscute care folosesc FBA sunt Stellar si Ripple.
Animatia zilei: Ce este cloud mining-ul
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Acala Network, o platforma de smart contracts, Ethereum-compatible, axata pe cross-chain DeFi, este proiectul castigator al primei licitatii de parachainuri de pe Polkadot.
2. Deloitte a anuntat un parteneriat strategic cu Ava Labs pentru a dezvolta o platforma de eliberare a fondurlor federale asociate cu situatiile de urgenta si dezastre naturale catre autoritatile locale si statale - platforma urmand sa fie dezvoltata pe Avalanche.
3. Zcash anunta planul de a trece la un mecanism de consensus de tip PoS in urmatorii trei ani.
4. Oasis strange un fond de investitii de $160m orientat spre finantarea proiectelor din zona DeFi, NFTs, metaverse, data tokenization sau data DAO dezvoltate pe infrastructura proprie.
5. Polygon lanseaza o propunere pe platforma de guvernanta a Uniswap prin care urmareste lansarea Uniswap v3 pe chainul propriu.
6. Polemos strange o finantare de $2m inainte de lansarea jocului P2E Illuvium. Fondurile vor fi folosite pentru stimularea early adopters-ilor.
7. Un numar de viitoare lansari si listari de tokens + alte evenimente.
==================
Interesting Headlines
1. Next level: El Salvador planuieste dezvoltarea Bitcoin City (0% income, property, capital gains si payroll taxes). De asemenea, anunta si o posibila emisiune de obligatiuni tolkenizate (volcano bonds) de $1bn pe reteaua Liquid Network. Obligatiunile vor plati o dobanda anuala de 6.5% pe 10 ani, iar 50% din fonduri vor fi transformate in Bitcoin pe cand cealalta jumatate va fi folosita pentru dezvoltarea infrastructurii de minerit.
2. Oferta ConstitutionDAO, DAO-ul format pentru participarea la licitatia uneia dintre primele copii tiparite a Constitutiei Americii, a fost depasita de cea a CEO-ului Citadel, Kenneth Griffin.
3. Divizia TBD a lui Square, orientata pe crearea unei platforme de servicii financiare descentralizate si permissionless, a publicat whitepaperul pentru un decentralised Bitcoin exchange.
4. Utilizatorii DeFi au pierdut fonduri $10.5bn in decursul anului 2021 datorita furturilor si inselaciunilor.
5. OpenSea ar fi fost abordata de catre investitori pentru desfasurarea unei runde de finantare la o evaluare de $10bn.
6. Snapshot Labs, creatorii platformei de governance proposals si voting folosita de peste 2,200 de DAOs, a ridicat de pe piata o finantare de $4m pentru a continua imbunatatirea serviciilor.
7. Primul on-chain pool de credite sindicalizate de pe DeFi a fost lansat de Alameda Research si Maple Finance.
==================
Tweet storm of the week:
Cum a aparut Yield Farming-ul la scara larga in crypto:
Business book of the week: The fourth turning: An American Prophecy. E o carte despre care am auzit prima data la Raoul Pal si mai apoi, impins de la spate de Emil, am inceput sa o citesc. Nu am terminat-o, dar mi-a placut intr-atat de mult incat sa o pot recomanda. Crypto joaca un rol determinant in cadrul celui de-al patrulea ciclu descris de autor.
Youtube clip of the week: Benjamin Cowen vorbind despre schimbarea structurii bull market-ului:
Reply