- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #86: Apostolii Crypto
The Crypto Insider #86: Apostolii Crypto
The Crypto Insider #86: Apostolii Crypto
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Una din cele mai des-intalnite confuzii e legata de modul in care interpretam pricing-ul unui crypto asset. Cei mai multi se uita la performanta versus USD/USDT/USDC dar asta nu e o gandire nativa din mai multe motive. In primul rand pentru ca putini bani bagati in crypto ajung inapoi in FIAT. In al doilea rand, pentru ca punctul de referinta nu ar trebui sa fie un asset impactat masiv de inflatie cum e dolarul.
Mai precis, stim cu totii ca indicele S&P 500 a crescut ridicol de mult in ultimii ani, nu? Dar cum a performat cu adevarat versus un asset scarce precum bitcoinul puteti vedea in poza de mai jos, extrasa din newsletterul lui Pompliano.
Am avut in Capital episodul 1 dintr-o serie in care imi doresc sa descriu caracteristicile care fac din bitcoin standardul pentru ceea ce cunoastem deja sub denumirea de hard money iar feedback-ul din partea celor care nu au fost in crypto pana acum a fost foarte bun. E important sa vorbim pe limba celor care nu au avut contact pana acum cu lumea noastra, nu doar pentru ca ajuta la adoptie dar si pentru ca e nevoie de mai multa claritate in comunicarea cu propria comunitate.
Paralela cu S&P 500 este un lucru care poate fi usor de inteles de catre toata lumea si imi doresc ca pe viitor, in newsletterul free, sa avem tot mai multe astfel de comparatii pe care sa le puteti utiliza in discutii cu prietenii, familia, etc.
Fiecare om care intra in cunostiinta de cauza in crypto, nu ii saraceste pe altii ci e un win-win care, cumulat, duce la cresterea industriei.
Ca vrei sau nu, daca citesti asta, esti deja un apostol al crypto.
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Cum putem intelege conceptul de Byzantine Agreement
Pentru a intelege Federated Byzantine Agreement (FBA), trebuie mai intai sa aruncam o privire asupra conceptului de Byzantine Fault Tolerance (BFT).
Fault Tolerance (toleranta la erori) este proprietatea care permite unui sistem sa continue sa functioneze corect, in cazul producerii uneia sau mai multor defectiuni, in cadrul unora dintre componentele sale.
Calitatea in functionare poate sa nu scada deloc sau scaderea sa fie proportionala cu severitatea defectiunii. Comparativ, intr-un sistem proiectat fara aceasta proprietate, chiar si o defectiune minora poate provoca un colaps total.
In Blockchain, Byzantine Fault Tolerance se refera la capacitatea unei retele de a se proteja de posibile atacuri sau esecuri care deriva din ceea ce numim Problema Generalilor Bizantini, esecuri care in mod normal fac mai dificila obtinerea unui consens.
De exemplu, astfel de erori pot fi congestionarea sau deconectarea retelei, atacuri rau-intentionate sau procesarea incorecta a cererilor.
Asadar, un Blockchain bazat pe un sistem Byzantine Fault Tolerant poate continua sa functioneze chiar daca unele dintre nodes nu reusesc sa comunice cu reteaua sau daca acestea manifesta malicious behaviour.
Exista mai multe modalitati de a construi un Blockchain Byzantine Fault Tolerant si sunt legate de diferitele tipuri de algoritmi de consens, adica mecanismele prin care se obtine un consens in cadrul unui Blockchain.
De exemplu, solutia Bitcoin pentru Byzantine Fault Tolerance include Atomic Broadcasting si criptografie asimetrica, notiune cunoscuta si drept criptografie cu Public-Key.
Multe Blockchains au implementat o varianta de Byzantine Fault Tolerance, Traditional Byzantine Agreement constituind aici un un bun exemplu. In acest caz, se ajunge la consens atunci cand un anumit numar minim de nodes, cunoscut sub numele de cvorum, ajung de acord asupra solutiei unei probleme date.
Desi un astfel de consens este rapid si eficient de obtinut, sacrifica descentralizarea retelei pentru a atinge aceste caracteristici, din moment ce membership-ul in sistemele cu Byzantine Agreement este stabilit de o autoritate centrala.
Aici intervine Federated Byzantine Agreement (FBA), care este o alternativa descentralizata la forma traditionala de Byzantine Agreement. Asadar, sa vedem in continuare ce presupune FBA.
Ce reprezinta FBA si cum functioneaza
Intr-un sistem BFT, trebuie sa existe o lista de validatori recomandati, care este definita de o autoritate centrala, de obicei compania din spatele protocolului.
Chiar daca oricine poate propune un validator, numai cei pe care autoritatea centrala ii adauga la acea lista pot participa la consens. Deci, un astfel de sistem foloseste un membership centralizat, inchis.
In FBA, nu exista o astfel de lista selectionata de o autoritate centrala. In schimb, nodes (validatorii) aleg alti validatori in care au incredere, iar lista lor de trusted nodes este cunoscuta ca reprezentand segmentul lor de cvorum.
In acest sistem, mai multe segmente de cvorum se vor suprapune si astfel pot forma un cvorum final, care este numarul de noduri necesare pentru a ajunge la un acord. Asadar, acordul la nivel de sistem se obtine atunci cand sectiunile de de cvorum suprapuse isi comunica tranzactiile.
Fara o autoritate centrala care sa decida asupra listei de validatori recomandate, FBA creeaza o retea deschisa de membri. Aceasta inseamna ca oricine poate rula un node validator si poate participa la consensul retelei, atata timp cat orice alt validator participant il adauga la segmentul sau de cvorum.
Acest lucru permite si mai mult descentralizarea, deoarece pot fi adaugate tot mai multe noduri la retea, promovand cresterea organica a acesteia.
Blockchain-ul Ripple a fost pionierul mecanismului de consens FBA, dar ulterior Blockchain-ul Stellar l-a rafinat si a implementat cu succes primul FBA securizat.
Avantajele si Dezavantajele FBA
Unele dintre avantajele FBA includ urmatoarele:
FBA asigura un membership deschis.
Deoarece nu exista o autoritate centrala, nodurile individuale aleg validatorii in care au incredere si pot obtine astfel mai multe segmente pentru cvorum.
Oricine se poate alatura sau iesi oricand, asa ca exista un low barrier la intrare.
Rezistenta la esec - chiar daca un node este down, restul sistemului va continua sa functioneze si procesul de validare va ramane intact.
Latenta scazuta, deoarece tranzactiile pot fi inchise in doar cateva secunde, ceea ce duce la un randament ridicat si la cresterea scalabilitatii retelei.
Cu toate acestea, un dezavantaj ar fi ca, nivelul ridicat de incredere intre participanti este obligatoriu, insa dificil de obtinut.
Apoi, unii experti considera ca segmentele de cvorum pot duce de fapt la centralizare, ceea ce este opusul a ceea ce incearca sa obtina un sistem FBA.
Concluzii
Federated Byzantine Agreement este o alternativa descentralizata la forma traditionala de Byzantine Agreement. Un ledger FBA poate fi precis si actualizat, chiar daca nu toate nodes din retea ajung de acord.
Cvorumul, format din alegerile fiecarui node, este cel care convinge intregul sistem sa ajunga la acord. Avand in vedere ca nu exista o autoritate centrala, oricine este liber sa se alature retelei. Exemple de cryptomonede binecunoscute care folosesc FBA sunt Stellar si Ripple.
Animatia zilei: Ce este cloud mining-ul
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Metaverse Group, o entitate orientata pe sectorul de real estate din metaverse, a achizitionat un set de parcele de teren in Decentraland contra unei sume record de $2.4m (echivalent a 618,000 $MANA). Suprafata de c.570m2 virtuali se afla in districtul Fashion Street si va gazdui evenimente dedicate segmentului de fashion.
2. ENS e pe cale sa poata fi folosit ca si activ colateral in Aave.
3. Imaginatia lasata libera: un tease de replici despre un adiVerse (adidas metaverse) construit in Sandbox.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a remarcat prin net flow-uri de $154m in fondurile de active digitale urmarite de CoinShares, a 14-a saptamana consecutiva de net flow-uri pozitive. Cele mai multe volume s-au dus in fondurile de Bitcoin ($114m). Ethereum continua seria de net flow-uri pozitive ($13m), iar Solana ($9m) si Polkadot ($5m) atrag sume importante. Se remarca o orientare a investitiilor si catre fondurile diversificate / multi-asset ($14m).
MTD=month-to-date (Noiembrie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Binance pare ca isi va gasi casa in Irlanda pentru HQ global. In acelasi timp, desfasoara discutii cu fonduri suverane de investitii pentru desfasurarea unei runde de finantari. Aceste discutii sunt in paralel cu cele avute pentru o runda de finantare pentru Binance US inainte de listarea acesteia la bursa.
3. 31% dintre managerii de hedge funds, 24% dintre investitorii in asseturi alternative si 13% dintre fondurile de private equity planuiesc sa adauge crypto in portofoliile lor in urmatorii 1-2 ani, conform unui studiu EY.
4. Pantera Capital este in cursul ridicarii celui de-al patrulea fond dedicat spatiului crypto. Targetul la inchidere este estimat la $1bn. Fondul va investi in equity, tokenuri crypto care au fost lansate sau care sunt in dezvoltare.
https://www.coindesk.com/business/2021/11/23/pantera-capital-raises-600m-for-new-crypto-fund-report/
5. Citigroup deschide o divizie speciala dedicata investitorilor institutionali in spatiul crypto si planuieste pana la 100 de noi angajari.
6. Avem o resetare a funding rates in ultima perioada, lasand piata mai putin expusa unor lichidari in cascada datorate unui nivel de leverage excesiv.
7. Tranzactiile cu unitati de BTC achizitionate de mai mult de 1 luna a coborat la un nivel de 2.5% din volumul zilnic. Astfel, pentru moment, long-term holders arata conviction si nu vand exagerat la aceste niveluri (ci este probabil sa adauge la pozitii). Graficul celor de la Glassnode imparte BTC coins in diferite intervale in functie de cand au fost ultima data tranzactionate. Considerand doar intervalele mai mari de o luna, pe care le asociaza cu long-term conviction, graficul analizeaza volumul acestora din totalul de BTC tranzactionat zilnic. Nu este folosit pentru a identifica market tops sau bottoms, ci pentru a localiza procesele de marcari de profit sau acumulare.
==================
Tweet storm of the week:
Cum a aparut Yield Farming-ul la scara larga in crypto:
Business book of the week: The fourth turning: An American Prophecy. E o carte despre care am auzit prima data la Raoul Pal si mai apoi, impins de la spate de Emil, am inceput sa o citesc. Nu am terminat-o, dar mi-a placut intr-atat de mult incat sa o pot recomanda. Crypto joaca un rol determinant in cadrul celui de-al patrulea ciclu descris de autor.
Youtube clip of the week: Benjamin Cowen vorbind despre schimbarea structurii bull market-ului:
Reply