- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #87: Contactul cu realitatea
The Crypto Insider #87: Contactul cu realitatea
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Intr-o industrie unde x-urile par a fi pe toate strazile iar proiectele anunta miliarde de dolari in incentivizari putem pierde foarte usor simtul proportiilor. Cand am gandit Stakeborg DAO impreuna cu colegii mei, unul din lucrurile pe care mi le-am blocat in cap a fost sa nu uit ce inseamna fiecare pas pe care trebuie sa il facem si sa ma asigur ca celebram asa cum se cuvine fiecare milestone indiferent cat de mic pare el in contextul mai larg al crypto.
Maine se incheie epoca 4 si odata cu ea, prima luna de $STANDARD. Am reusit sa crestem TVL-ul pana la peste 6 milioane de dolari, sa pastram pretul intr-un echilibru decent care sa permita celor din comunitate sa investeasca in fazele early atunci cand pretul la gas e cat mai mic posibil, sa crestem lichiditatea pana la peste 2.3 milioane si sa distribuim fara probleme majore aproape 2% din supply.
Ieri am vazut ca am depasit 2.5 milioane marketcap. A fost momentul cand am realizat ca trebuie sa fac un pas in spate, sa fiu recunoscator pentru tot ceea ce mi se intampla si sa-mi reiterez faptul ca noi ca echipa nu trebuie sa pierdem contactul cu realitatea.
Sigur, nu e decat un episod dintr-un setup mult mai lung si mai anevoios, dar am certitudinea ca modul in care am inceput e corect, sanatos si pus in scena cu cele mai bune intentii. Si asa va ramane oricat de tentant va fi sa cut corners si sa urmam deviza industriei "daca ala a facut si a mers eu de ce nu as avea voie?".
Imi spunea Kain intr-o discutie recenta ca istoria se va repeta si atunci cand corectiile majore in piata vor veni, sita va cerne si lumea va fi mai atenta in ce investeste. O mana de proiecte din fiecare nisa vor concentra 90% din lichiditatea non-bitcoin si ethereum.
E important sa mirosi frumos cand faci bani, iar cei care inteleg asta si isi executa roadmap-ul si misiunea like there is no marketcap involved, ajung eventual sa fie cei mai mari castigatori. Meritocratia castiga mereu doar ca uneori dureaza mai mult decat rabdarea celor care cred in ea.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Ce este un ETF
Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond de investitii care se tranzactioneaza la bursa. ETF-urile au un pret alocat si un ticker, putand fi cumparate si vandute ca orice actiune, pe tot parcursul zilei de trading, prin intermediul unui cont clasic de brokeraj.
Acestea pot fi structurate pentru a urmari un underlying asset sau un coeficient (index), deci orice, pornind de la un produs personal sau un bun, precum aurul, pana la un cumul de assets (active), cum ar fi binecunoscutul S&P 500.
Prin urmare, ETFs pot fi compuse din tot felul de tipuri de investitii, incluzand, dar fara a se limita la, marfuri, actiuni sau obligatiuni.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este ca permit investitorilor sa isi diversifice portofoliile de investitii, fara a detine efectiv activele in sine. De exemplu, dupa cum sugereaza si numele, un ETF Bitcoin urmareste pretul Bitcoin, astfel incat cei interesati pot investi in aceasta criptomoneda, fara a o detine direct.
De obicei, acestea au comisioane mai mici decat alte tipuri de fonduri, precum si diferite niveluri de risc. ETF-urile au aparut in SUA, in 1993, cand State Street Capitol a lansat SPDR S&P 500 ETF, si sunt listate la burse precum Nasdaq, New York Stock Exchange si Shanghai Stock Exchange.
ETF-urile sunt adesea asociate cu mutual funds, dar o diferenta majora este ca, la fel ca actiunile obisnuite, pretul unei actiuni ETF se modifica pe parcursul intregii zile de bursa, pe masura ce actiunile sunt cumparate si vandute pe piata. Pe de alta parte, pretul pentru mutual funds se modifica doar de la o zi la alta.
Cum functioneaza un ETF?
Un furnizor ETF, care este de fapt o companie ce produce fonduri tranzactionate la bursa, concepe un fond pentru a urmari performanta diferitelor underlying assets (active suport). Apoi creeaza un basket care utilizeaza un ticker unic.
Ca investitor, poti cumpara si vinde o parte din acel basket. Procesul este similar cu achizitionarea si vanzarea de actiuni, iar in cazul ETF-urilor, investitorii pot cumpara fractiuni ale unui ETF, prin intermediul unui agent de bursa. ETF-urile sunt apoi tranzactionate pe parcursul orelor de tranzactionare la bursa, la fel ca o actiune.
Printre furnizorii populari de ETF-uri se numara Vanguard, iShares by BlackRock si State Street.
Avantajele si Dezavantajele ETF-urilor
ETF-urile au mai multe avantaje, printre care:
Sunt usor de utilizat - ETF-urile sunt usor de tranzactionat, iar investitorii pot cumpara si vinde in orice moment, in timpul orelor de tranzactionare de la bursa. In plus, ei pot cumpara un basket de actiuni sau active intr-o singura tranzactie.
Faciliteaza diversificare - ETF-urile permit investitorilor sa aiba acces la numeroase actiuni din diverse industrii care, altfel ar putea fi costisitoare si greu de accesat.
Asigura transparenta - ETF-urile bazate pe indexes (indici) publica zilnic ce detin, spre deosebire de fondurile mutuale, care o fac lunar sau trimestrial. In plus, un investitor poate oricand sa verifice fluctuatiile de pret pentru un anumit ETF.
Costuri reduse - multe ETF-uri au o rata scazuta a cheltuielilor de gestionare (MER) si mai putine comisioane pentru broker.
Cu toate acestea, ETF-urile nu sunt lipsite de dezavantaje. Cateva dintre acestea sunt:
Risc valutar - in cazul in care un ETF investeste in assets (active) internationale, fluctuatiile valutei respective vor avea un impact asupra return-ului(profitului) investitorului.
Riscul de lichiditate - unele ETF-uri investesc in illiquid assets, ceea ce poate ingreuna tranzactiile.
Erori de tracking - avand in vedere ca ETF-urile urmaresc pretul indicelui subiacent (underlying index), exista riscul aparitiei unor probleme tehnice, care pot crea discrepante.
Concluzii
ETF-urile sunt instrumente de investitii concepute pentru a urmari performanta unui anumit asset sau a unui grup de assets. In mare parte, succesul lor este datorat faptului ca sunt usor de utilizat, astfel ca investitorii isi pot diversifica portofoliile, fara sa detina de fapt respectivele underlying assets.
Exista mai multe tipuri de ETF-uri, precum obligatiuni(bond), marfuri(commodity), market, inverse si ETF-uri gestionate in mod activ(actively-managed ETFs), ceea ce le permite investitorilor sa aiba acces la actiuni din diferite sectoare.
Cu toate acestea, chiar daca sunt mai usor de tranzactionat, au si dezavantaje, inclusiv potentiale probleme de lichiditate.
Animatia zilei: Multi-Sig wallets:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Ecosistemul Solana numara peste 500 de proiecte.
2. BOBA Network, un L2 scaling solution pe Ethereum lansat recent, ajunge la un TVL de $1.35bn.
3. Un numar de viitoare listari, lansari de tokens si alte evenimente.
==================
Interesting Headlines
1. Adidas anunta un parteneriat cu Coinbase - probably nothing.
2. Un fond administrat de Morgan Stanley, Morgan Stanley Institutional Fund Growth Portfolio, a adaugat peste 2.64 milioane de actiuni GBTC la pozitia sa in Q3.
3. In primele 9 luni din 2021, start-upurile din crypto au ridicat finantari de peste $15bn, de 5x mai mult decat totalul pe 2020.
4. Coinbase a achizitionat firma de portofele digitale self-custody BRD, ce are peste 10 milioane de clienti la nivel global.
5. Industria mineritului de Bitcoin din Kazakhstan se confrunta cu o supra-incalzire a retelei de electricitate.
6. Un fond de pensii din Australia pregateste o alocare din portofoliu in crypto.
7. Clientii celei mai mari banci din Estonia vor putea tranzactiona in spatiul crypto prin intermediul aplicatiei de mobil a bancii.
8. Volumele tranzactionate pe DEX-uri sunt in crestere si se apropie de $100bn/luna - nivelul maxim atins este de $162bn in Mai 2021.
==================
Tweet storm of the week:
Nu e despre crypto, e despre oameni, dar in crypto sunt multi oameni, deci e si despre crypto :) In plus, e foarte bun.
Business book of the week: Tot auzim despre importanta specializarii. Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World vine cu o alta perspectiva cu care, sincer, si rezonez.
Youtube clip of the week: 15 asset-uri care sunt mai utile decat banii cash:
Reply