• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #88: Legatura dintre educatie si un market eficient.

The Crypto Insider #88: Legatura dintre educatie si un market eficient.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Am citit tweet storm-ul lui Sam Trabucco de la Alameda de mai multe ori pentru ca mi-am dat seama ca nu am toate instrumentele necesare pentru a intelege un concept pe care l-a vehiculat si Kain in Stakeborg DAO Talks: ce inseamna un efficient market atunci cand ne referim la crypto.

M-am documentat ulterior si fara a complica prea mult teoria, Sam a plecat de la modul in care pretul la bitcoin a reactionat la news-urile legate de COVID si cum rebound-ul inapoi de unde a picat a fost in timp tot mai rapid. Ce inseamna asta?

In primul rand ca actorii din piata se maturizeaza si nu mai au reactii exagerate atunci cand o stire apare in piata. Asta ar putea fi urmarea "vaccinarilor" succesive numite: Elon FUD, China FUD, regulation FUD si asa mai departe.

In al doilea rand, atunci cand retailul (si nu numai) intelege ceva mai bine ce afecteaza pretul si ce nu, instaurarea panicii de catre whales cu scopul de a scutura piata costa ceva mai mult deci implicit profiturile acestora vor fi mai mici. Un market eficient reduce plaja oportunitatilor pentru cei care pot castiga din manipularea pretului.

La fel, un market eficient vine la pachet cu stabilitate si predictibilitate, doua caracteristici cautate atat de big money cat si de cei din zona de regulation.

Crypto, desi are 10 ani+ in teorie, e o piata tanara si in continua crestere. Noi si noi jucatori vin la petrecere in fiecare zi, mult mai multi decat cei care pleaca. Suntem aici pentru marile oportunitati? Da, dar acestea devin certitudini pe masura ce ne educam si contribuim cu totii la transformarea crypto intr-un market cat mai eficient cu putinta.

Urmatorul mare pas in directia potrivita va fi decuplarea alts-urilor de la bitcoin si cred ca suntem la mai putin de un an distanta de acest milestone.

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto: Ce este un ETF

Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond de investitii care se tranzactioneaza la bursa. ETF-urile au un pret alocat si un ticker, putand fi cumparate si vandute ca orice actiune, pe tot parcursul zilei de trading, prin intermediul unui cont clasic de brokeraj.

Acestea pot fi structurate pentru a urmari un underlying asset sau un coeficient (index), deci orice, pornind de la un produs personal sau un bun, precum aurul, pana la un cumul de assets (active), cum ar fi binecunoscutul S&P 500.

Prin urmare, ETFs pot fi compuse din tot felul de tipuri de investitii, incluzand, dar fara a se limita la, marfuri, actiuni sau obligatiuni.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este ca permit investitorilor sa isi diversifice portofoliile de investitii, fara a detine efectiv activele in sine. De exemplu, dupa cum sugereaza si numele, un ETF Bitcoin urmareste pretul Bitcoin, astfel incat cei interesati pot investi in aceasta criptomoneda, fara a o detine direct.

De obicei, acestea au comisioane mai mici decat alte tipuri de fonduri, precum si diferite niveluri de risc. ETF-urile au aparut in SUA, in 1993, cand State Street Capitol a lansat SPDR S&P 500 ETF, si sunt listate la burse precum Nasdaq, New York Stock Exchange si Shanghai Stock Exchange.

ETF-urile sunt adesea asociate cu mutual funds, dar o diferenta majora este ca, la fel ca actiunile obisnuite, pretul unei actiuni ETF se modifica pe parcursul intregii zile de bursa, pe masura ce actiunile sunt cumparate si vandute pe piata. Pe de alta parte, pretul pentru mutual funds se modifica doar de la o zi la alta.

Cum functioneaza un ETF?

Un furnizor ETF, care este de fapt o companie ce produce fonduri tranzactionate la bursa, concepe un fond pentru a urmari performanta diferitelor underlying assets (active suport). Apoi creeaza un basket care utilizeaza un ticker unic.

Ca investitor, poti cumpara si vinde o parte din acel basket. Procesul este similar cu achizitionarea si vanzarea de actiuni, iar in cazul ETF-urilor, investitorii pot cumpara fractiuni ale unui ETF, prin intermediul unui agent de bursa. ETF-urile sunt apoi tranzactionate pe parcursul orelor de tranzactionare la bursa, la fel ca o actiune.

Printre furnizorii populari de ETF-uri se numara Vanguard, iShares by BlackRock si State Street.

Avantajele si Dezavantajele ETF-urilor

ETF-urile au mai multe avantaje, printre care:

Sunt usor de utilizat - ETF-urile sunt usor de tranzactionat, iar investitorii pot cumpara si vinde in orice moment, in timpul orelor de tranzactionare de la bursa. In plus, ei pot cumpara un basket de actiuni sau active intr-o singura tranzactie.

Faciliteaza diversificare - ETF-urile permit investitorilor sa aiba acces la numeroase actiuni din diverse industrii care, altfel ar putea fi costisitoare si greu de accesat.

Asigura transparenta - ETF-urile bazate pe indexes (indici) publica zilnic ce detin, spre deosebire de fondurile mutuale, care o fac lunar sau trimestrial. In plus, un investitor poate oricand sa verifice fluctuatiile de pret pentru un anumit ETF.

Costuri reduse - multe ETF-uri au o rata scazuta a cheltuielilor de gestionare (MER) si mai putine comisioane pentru broker.

Cu toate acestea, ETF-urile nu sunt lipsite de dezavantaje. Cateva dintre acestea sunt:

Risc valutar - in cazul in care un ETF investeste in assets (active) internationale, fluctuatiile valutei respective vor avea un impact asupra return-ului(profitului) investitorului.

Riscul de lichiditate - unele ETF-uri investesc in illiquid assets, ceea ce poate ingreuna tranzactiile.

Erori de tracking - avand in vedere ca ETF-urile urmaresc pretul indicelui subiacent (underlying index), exista riscul aparitiei unor probleme tehnice, care pot crea discrepante.

Concluzii

ETF-urile sunt instrumente de investitii concepute pentru a urmari performanta unui anumit asset sau a unui grup de assets. In mare parte, succesul lor este datorat faptului ca sunt usor de utilizat, astfel ca investitorii isi pot diversifica portofoliile, fara sa detina de fapt respectivele underlying assets.

Exista mai multe tipuri de ETF-uri, precum obligatiuni(bond), marfuri(commodity), market, inverse si ETF-uri gestionate in mod activ(actively-managed ETFs), ceea ce le permite investitorilor sa aiba acces la actiuni din diferite sectoare.

Cu toate acestea, chiar daca sunt mai usor de tranzactionat, au si dezavantaje, inclusiv potentiale probleme de lichiditate.

Animatia zilei: Multi-Sig wallets:

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.

Mada.

===========

The Altcoin Pulse

1. Borderless Capital ridica un fond de $500m orientat pe investitii in dezvoltarea ecosistemului Algorand.

2. Grayscale lanseaza un vehicul de investitii in Solana - este al 16-lea fond cu care Grayscale vine pe piata (14 orientate pe un singur asset si 2 diversificate).

3. Unul dintre OGs pe segmentul AMM, Bancor iese la “atac” cu v3 a protocolului sau ce vine cu cateva features interesante.

==================

Interesting Headlines

1. Ultima saptamana s-a remarcat prin net flow-uri de $306m in fondurile de active digitale urmarite de CoinShares, a 15-a saptamana consecutiva de net flow-uri pozitive. Cele mai multe volume s-au dus in fondurile de Bitcoin ($247m). Ethereum continua seria de net flow-uri pozitive ($23m), iar Solana ($15m) si Polkadot ($12m) atrag sume importante. MTD=month-to-date (Noiembrie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

2. Crypto.com urmareste sa ofere produse derivate clientilor din SUA prin achizitia actiunilor detinute de IG Group in doua platforme de trading pentru $216m.

3. StarkWare, unul dintre pionierii zero-knowledge-based rollups, a lansat versiunea mainnet alpha a StarkNet, un L2 pe Ethereum.

4. Noul CEO Twitter si planurile sale referitoare la segmentul crypto.

5. Fidelity lanseaza un spot Bitcoin ETF in Canada in aceasta saptamana.

6. Invesco, o firma de investitii care manageriaza peste $1.3tn de active, va scoate pe piata un spot Bitcoin ETP in Europa.

7. SoftBank, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, continua seria de finantari a proiectelor ce construiesc in metaverse.

==================

Tweet storm of the week:

Nu e despre crypto, e despre oameni, dar in crypto sunt multi oameni, deci e si despre crypto :) In plus, e foarte bun.

 

Business book of the week: Tot auzim despre importanta specializarii. Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World vine cu o alta perspectiva cu care, sincer, si rezonez.

Youtube clip of the week: 15 asset-uri care sunt mai utile decat banii cash:

 

Reply

or to participate.