• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #9: CEX vs DEX

The Crypto Insider #9: CEX vs DEX

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

UniSwap, Sushiswap, PancakeSwap, Kyber, Burgerswap...toate au doua lucruri in comun: sunt exchange-uri descentralizate si au fost varf de lance in cresterile de pret pe care le-am vazut in ultimele saptamani la proiectele care au venit cu eticheta “DeFi”.

Binance, FTX, Coinbase, Kraken, OKex, Kucoin...toate au tot doua lucruri in comune: sunt exchangeuri centralizate si au fost cele mai uzitate moduri prin care oamenii au intrat in lumea crypto.

Diferenta dintre cele 2 grupari e, in principal, de natura tehnica: daca Binance & co ofera posibilitatea de a-ti tine tokenii la ei in wallets, UniSwap si coechipierii interactioneaza direct cu wallet-ul tau astfel incat, daca maine ar disparea, nimeni nu si-ar pierde niciun token. Ceea ce nu se poate spune despre prietenii lor centralizati.

Ok...dar incotro se merge?

Sa luam Binance pentru ca este cel mai mare si mai relevant actor. Industria crypto avand in centru ideea de trading, fee-urile aferente acestor tradeuri sunt principalul combustibil al businessurilor conduse de exchange-uri. Pentru ca este foarte profitabil ( Intre 800 si 1 miliard in profits pe 2020 ) Binance ( si nu numai) va deveni un hub care va ingloba diferite businessuri - vezi de curand achizitia Coinmarketcap pentru 400 de milioane de dolari. La fel, FTX-ul celor de la Alameda a cumparat Blockfolio pentru 150 de milioane. Nefiind deranjati de new regulation si bazandu-se pe faptul ca cei mai multi useri isi vor pastra asseturile in exchange, exchangeurile centralizate au depasit 100 de milioane de useri cu KYC, triplu fata de 2018. E o audienta uriasa care va putea fi monetizata in multe feluri pe viitor.

Uniswap a avut nevoie de doar trei ani pentru a ajuns din stadiul de proof-of-concept la un multi-billion marketcap. O viteza care nu este echivalata de nicio industrie non-crypto. Nu exista in “viata reala” companii care sa parcurga acest parcurs la fel de repede.

In septembrie anul trecut, Uniswap a depasit Coinbase si Kraken, doi jucatori de baza in echipa centralizatilor. Cu toate acestea DEX-urile au inglobat la varful dominatiei lor, doar 16% din intregul volum existent.

De ce prefera oamenii DEXes desi este semnificativ mai scump luand in calcul si pretul gazului de pe Ethereum? In cele mai multe cazuri pentru simplitate si pentru ca nu te intreaba nimeni de sanatate. Uniswap sau Kyber Network nu au o suta de optiuni si nici nu iti cer poze cu buletinul in mana. Iti conectezi wallet-ul, alegi moneda pe care vrei sa o schimbi, alegi in ce vrei sa o transformi, dai click si cam aia e.

Cred ca DEXes vor castiga in fata CEXes? Nu, dar cred ca servicii ale unor companii cu o reputatie ceva mai solida decat un exchange din China, gen Paypal sau Square, vor lua o buna parte din felia pe care o impart acum exchangeurile centralizate. Ca sa impiedica pierderea terenului, un jucator ca Binance are la indemana o optiune simpla si logica: utilizarea capitalului ( si aici nu stau chiar rau) pentru achizitionarea de useri noi prin achizitii de exchangeuri locale sau regionale pana cand userii vor migra spre solutii precum cele mentionate anterior sau spre un alt jucator care cred ca va deveni foarte agresiv pe viitor - bancile.

Juriul inca delibereaza, dar lupta va fi interesanta.

Dupa cum stiti deja, bitcoin e cea mai buna investitie pentru majoritatea dintre noi.

Stay safe,

V

====================================

Razvan’s Macro2c:

Cand am inceput Stakeborg, primul nostru gand a fost cum putem construi cele mai interesante si interactive punti spre crypto. Ulterior ne-am dat seama ca odata ajuns in cadrul acestei noi si fascinante lumi, exista toate sansele sa te simti complet pierdut. Un limbaj aproape imposibil de inteles sau preturile si profiturile ametitoare vehiculate de influenceri cu zeci de mii de urmaritori pot fi, in mod paradoxal, o bariera greu de trecut pentru nou-veniti.

Asa am ajuns sa ne dorim acest newsletter care se vrea o trecere de la o intelegere bazata pe impuls si sentimente la una analitica fundamentata pe argumente reale, vizibile pentru toti cei care sunt interesati sa le caute.

Cu fiecare editie a newsletterului (care a ajuns sa creasca cu approx 80 subscriberi/zi in ultimele 2 saptamani) tot mai multe persoane ne scriu mesaje din care reiese ca incep sa isi ia in serios investitia din crypto iar asta ne bucura.

Nu ne vom opri aici. Pregatim noi vehicole care vor veni in ajutorul vostru si vor duce povestea mai departe, la fel cum si voi o faceti de fiecare data cand recomandati newsletterul unui prieten. Education asks for team effort.

Stay tuned.

=============================================

The Altcoin Pulse:

Intrucat au aparut deja primele voci care vorbesc despre iminenta finalizare a bull run-ului, hai sa punem putin lucrurile in perspectiva. Total marketcap pt crypto a depasit 1 trillion abia acum 2 saptamani si avem o luna de cand am depasit ATH (All time high-ul) de la inceputul lui 2018.

Indicele TOTAL 2 ( Crypto market cap - bitcoin marketcap) e la 535 de miliarde si de abia saptamana asta a facut new ATH. A existat o perioade de acumulare ce s-a intins pe parcursul foarte multor luni iar sansele ca reversul medaliei sa se termine subit dupa cateva saptamani sunt foarte reduse.

In 2017, nebunia cu altcoins a fost generata de ICOs. In prezent, avangarda alt coins este alcatuita in cea mai mare parte de Decentralized Finance, o nisa, care desi cu problemele ei, semnificativ mai sustenabila decat ICOs.

Bitcoin Dominance este in jurul valorii de 63%, o valoare care a mai fost atinsa si in Mai 2019, fara ca atunci sa existe efervescenta din prezent. Ca punct de repede, in varful ultimului altseason, indicele BTC.D ( cel care masoara bitcoin dominance) a ajuns pana aproape de 35%.

Foarte multe alts-uri au crescut foarte mult in USD value, dar nu si fata de bitcoin. Proiecte care acum par ajunse pe luna precum Cardano sau Icon sunt la 3-4x distanta de all time high-ul versus bitcoin. Inseamna asta ca vor ajunge sigur acolo? Nu; dar ne ofera o imagine asupra momentului foarte early in care inca ne aflam.

Trending:

Proiecte bune, lichide si cu un marketcap decent care au inregistrat o crestere semnificativa in ultimele 7 zile:

  1. Cartesi - 440%(!!) ( pe 9 februarie pretul era 9 centi. Pe 10 februarie au devenit partenerul celor de la Elrond. Pe 11 februarie pretul a atins un top de 45 de centi)

  2. Avalanche - 220% ( 1500% de la inceputul anului. Un proiect cu o latura stiintifica pregnanta la fel ca in cazul Cardano si care si-a lansat recent un bridge pentru ETH )

  3. Matic - 173% ( devenit Polygon Matic e cel mai agresiv layer 2 solution care poate duce la scaderea fees-urilor pe Ethereum)

  4. PancakeSwap - 138% (“Uniswap-ul” celor de la Binance care profita de fee-urile imense de pe ETH pentru “a manca” din market.)

  5. The Graph - 116% ( Foarte mult Hype)

  6. Polkastarter - 87% ( Un incubator interesant din ecosystemul celor de la Polkadot unde, Matt Dibb de la Astronaut Capital, partener Stakeborg, director si investitor in Swingby e strategic adviser) Share The Crypto Insider

================================

What we like:

Din ciclul celor care se razgandesc. Azi, Mastercard.

Oct 2017 - CEO-ul lor: “Monedele digitale care nu sunt backed de un stat is “junk”

Feb 2018 - Mastercard aproape interzice sa poti cumpara bitcoin cu cardul emis de ei.

Iulie 2018 - Mastercard depune un patent in care se mentionau tranzactiile bitcoin cu cardul de credit.

Aug 2019 - Mastercard angajeaza specialisti in blockchain pentru a dezvolta produse corelate cryptomonedelor.

Iulie 2020 - Mastercard invita companiile din crypto sa faca parte din programul de “cryptocurrency card”.

Feb 2021 - Mastercard aduce crypto in propria retea.

Deci nu va faceti griji ca o banca romaneasca oarecare impiedica momentan interactiunile cu cryptomonede. Mai devreme sau mai tarziu se vor preda. Toti o vor face. Tehnologia mai buna castiga intotdeauna.

What makes us think:

Un pasaj din newsletterul lui Scott Melker pe care vi-l si recomandam:

Marii investitori sunt de neclintit si au “strong hands” cand toti se grabesc sa rupa usile.

Warren Buffet bought his first stock in 1942, during the thick of World War 2. Then came the Korean War, Polio, the Vietnam War, Smallpox, the Cold War, 9/11, the War on Iraq, 2008, Covid and so on.

One thing remained true through all of the hardships above - Warren Buffet never sold. All long term investors need is a belief in America, the ability to ignore the headlines, and the understanding that progress is inevitable. $10,000 invested in 1942 in an index fund and continually reinvested would be worth $51 million today. This is roughly a 509,900% increase or 5,100x gain. Of course, inflation plays a significant role here, but the point still stands.

(...)

The most profitable investors are immovable, unshakeable, and uncompromising, through hell and high water, war or disease. They remain certain there will be better days ahead in the long term and that their investments will continue to grow with time in the market.

=================================

Cryptobook of the week: Mastering Ethereum by Andrea Antonopoulos si Gavin Wood. Cand cel mai articulat ganditor al crypto face echipa cu un co-founder al Ethereum si fondator al Polkadot pentru a discuta despre cel mai mare computer a lumii, e bine sa fim atenti.

Business book of the week: Principles by Ray Dalio . Daca vrei sa stii cum si-a construit ultimul razgandit intr-ale bitcoinului compania-i Bridgewater, “Principles” e un must-read. Marile businessuri nu au o sumedenie de reguli ci cateva foarte clar exprimare si respectate cu sfintenie. E o carte despre viata cat e si despre business.

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange

Youtube channel we enjoy watching: Hashoshi

==================================

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Cine nu-i gata il iau cu lopata. Fosilele din bancile nationale ale lumii sunt ultimii care se vor trezi ca trasura le-a fost transformata in dric prin atingerea baghetei crypto -

  1. Nicey. Clubul de fotbal din Premier League, Southampton FC, a intrat într-un parteneriat cu site-ul de pariuri crypto, Sportsbet, iar fanii se vor putea bucura de o experiență VR în ziua meciurilor.

  1. Crypto va oferi noi modele de business pentru artistii de toate felurile. E doar inceputul pentru ceea ce va fi cunoscut ca “social money”

Reply

or to participate.