- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #93: Schimbarea paradigmei in web3
The Crypto Insider #93: Schimbarea paradigmei in web3
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Tot mai multi investitori cu state vechi in tech-ul "traditional", oameni care au vazut Silicon Valley-ul crescand si schimband lumea incep sa discute public despre web 3 si noile valente pe care le arunca in piata. Am vazut acum cateva saptamani si revazut zilele trecute pe un avion podcast-ul in care Tim Ferriss a vorbit cu Naval si Chris Dixon. Am sfarsit cu 4 pagini de notite si atatea ganduri incat dureaza ore de mers pe jos doar sa mi le pun in ordine.
In contextul in care vedem crypto & blockchain devenind un subiect hot nu numai pentru marile branduri ( Adidas, Pepsi, Nike, Budweiser) dar si pentru colosii din big 4 ( cei care nu ati vazut clipul cu Brody de la Ernst & Young - e aici) capitolul mai mare in viitoarele istorii scrise despre perioada asta, se va numi web3. Pentru a fi un concept definitoriu si care inglobeaza toate aspectele importante, e nevoie sa aiba un aer "bigger than life" si o atitudine revolutionara.
Intotdeauna atitudinea echilibrata si cerebrala aduce mai multa plus valoare intr-o discutie, dar exista momente ale istoriei cand emfaza si nebunia au jucat un rol existential in trecerea de la o etapa la alta. By default, majoritatea oamenilor sunt conservatori si nu agreaza schimbarile care vin la pachet cu necunoscut si noi potentiale pericole deci e nevoie ca o mana de oameni sa forteze schimbarea paradigmei.
Si nu e usor pentru ca intotdeauna exista un gazillion de argumente valide pentru care status quo-ul e mai bun decat ce urmeaza.
Aici intervine rolul buidlerilor din web3 care, prin caracterul lor tehnic si de misfits, de multe ori sfarsesc prin a face ceea ce ei cred ca e important si nu ce ar suna bine pentru mase. Asta ingreuneaza adoptia, fara indoiala, dar o si potenteaza pe termen lung pavand drumul cu hint-uri si produse utile si atractive.
Si ca veni vorba de rolul nostru, pana la urma, cred ca aici va exista cea mai drastica schimbare fata de web 2: daca pentru Facebook sau Twitter prezentele lui Zuck si Jack in varful piramidei au fost vazute ca fiind esentiale pentru succesul companiilor, pe viitor, bootstrapperii vor scrie doar primul capitol.
Va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca ne vom parasi "bebelusul" inca din fazele in care abia merge in picioare pentru ca altii, o comunitate care adera la misiune, sa il duca la gradinita si apoi la scoala in lungul drum spre maturitate. 0xMaki si-a facut datoria la Sushi si acum incearca acelasi lucru la Tokemak. Andre Cronje aidoma. Iar ca ei sunt multi altii. Nu e superficialitate sau dorinta de a capta tot upside-ul, pentru ca mai totii bootstrapperii (spre deosebire de companiile din tech) lasa peste 60-70% din valoare pe masa; e dorinta de a-ti utiliza cunostiintele si creativitatea in cel mai productiv si fun mod posibil.
Web3-ul va schimba definitiv mentalitatea antreprenoriala.
Take care,
Vlad
P.S. 22 decembrie va fi ultimul newsletter free pe anul asta. Urmatorul va veni pe 3 ianuarie. Cel PRO vine pe 25 decembrie si apoi pe 8 ianuarie.
========================
Primii pasi in crypto: Ce este Web 3.0
Pentru a intelege mai bine Web 3.0, alaturi de ce il deosebeste de Internetul pe care il cunoastem si folosim deja, trebuie sa ne uitam mai intai la Web 1.0 si Web 2.0.
Web 1.0
Denumit si Static Web, acesta a fost prima forma de Internet si oferea acces la informatii limitate. In anii '90, site-urile web erau construite cu pagini HTML Static, deci afisau doar informatii, utilizatorii neputand modifica datele.
Ca urmare, interactiunea cu userii era redusa sau chiar inexistenta, iar prima forma de Internet se asemana mai degraba o autostrada cu sens unic, in care doar cateva persoane selectate creau continutul, iar informatiile proveneau din fisiere specifice. Paginile web erau concepute pentru consumul de informatie si rulau pe servere costisitoare.
Web 2.0
Aspectele tocmai amintite s-a schimbat spre sfarsitul anilor 1990, cand Web 2.0 a facut ca Internetul sa devina considerabil mai interactiv, datorita progreselor inregistrate in zona tehnologiilor web, cum ar fi HTML5 si Javascript. Telefoanele mobile, socializarea si cloud-ul au fost cele trei elemente care au stat la baza aparitiei acestui nou Web.
Cunoscut sub numele de Social Web, Web 2.0 a facilitat dezvoltarea unor platforme interactive precum Facebook si YouTube. Acest lucru a permis crearea de continut de catre utilizatori si a facut posibila distribuirea si partajarea datelor intre diverse platforme si aplicatii.
Ce este Web 3.0
Chiar daca generatia actuala de Internet a schimbat considerabil lucrurile, ea are si dezavantaje, cum ar fi centralizarea, supravegherea populatiei si publicitatea agresiva. Aici intervine Web 3.0.
Cea de-a treia generatie de Internet isi propune sa fie mai deschisa, Smart/inteligenta si descentralizata. Astfel, este denumit si Web-ul descentralizat, el fiind locul in care datele vor fi interconectate intr-un mod descentralizat. Aplicatiile si serviciile de internet vor fi alimentate prin distributed ledger technology, cea mai raspandita fiind Blockchain-ul.
De asemenea, AI si algoritmii de invatare automata vor juca un rol esential. Scopul folosirii lor este acela de a oferi utilizatorilor mai rapid informatii mai relevante. De aceea, Web 3.0 se mai numeste si Semantic Web.
Site-urile web care utilizeaza inteligenta artificiala ar trebui sa aiba capacitatea de a filtra datele disponibile si de a oferi utilizatorului informatiile pe care le considera adecvate.
Scopul este ca AI-ul sa permita sistemelor sa interpreteze semnificatia din spatele datelor(adica semantica) si prin urmare sa ofere o experienta considerabil mai Smart.
Avantajele Web 3.0
Primii pasi catre Web 3.0 au fost deja facuti, infrastructurile si platformele de aplicatii descentralizate fiind in centrul atentiei multor dezvoltatori si utilizatori de Internet. Iata cateva dintre beneficiile Web 3.0, asa cum il vedem acum:
Descentralizare - Web 3.0 nu va avea un punct central de control, ceea ce va inlatura gigantii tehnologici care centralizeaza si va permite indivizilor sa redobandeasca controlul asupra datelor personale. Descentralizarea si tehnologia Blockchain vor schimba astfel modul in care vor fi folosite si monetizate datele, individul fiind totusi cel care le va putea controla.
Disponibilitate si interconectivitate mai mare a informatiei - Avand in vedere natura descentralizata a Web 3.0, vor fi disponibile seturi de date mai mari, ceea ce inseamna ca vor exista mai multe informatii pe care algoritmii sa le poata analiza. Acest lucru ii va ajuta si mai mult pe utilizatori sa obtina informatii mai precise care sa raspunda nevoilor lor specifice.
Eficienta crescuta a navigarii pe Internet - Evolutia la care am asistat in ultimii ani a facut ca motoarele de cautare sa devina tot mai eficiente cand vine vorba despre afisarea rezultatelor relevante.
Cu toate acestea, unele dintre sistemele utilizate, cum ar fi cele de social tagging, inca pot fi influentate. Cu ajutorul Web 3.0 si al unor algoritmi ganditi mai Smart, AI-ul ar trebui sa fie capabil sa filtreze chiar si rezultatele manipulate si sa ofere utilizatorilor date impartiale
O experienta personalizata de internet - Prin aplicarea semanticii in Web si permitand decodarea sensului unei fraze prin analiza informatiilor, Web 3.0 va oferi o experienta personalizata pe internet.
De exemplu, prin valorificarea unor sisteme AI, Web 3.0 poate imbunatati advertisingul si poate oferi utilizatorilor anunturi utile si relevante pentru nevoile lor.
Concluzii
Marile corporatii si colectiile centralizate de informatii au dominat internetul, lasand prea putin control utilizatorilor. Web 3.0 isi propune sa schimbe aceasta situatie, facand din individ un centru de decizie.
Protocoalele Web 3.0 descentralizate le vor permite oamenilor sa se conecteze la o noua generatie de internet. In cadrul acestora nu numai ca userii vor detine controlul asupra propriilor date, dar vor putea controla si cine profita de timpul si de informatiile lor.
In plus, utilizarea unor algoritmi AI mai eficienti si a invatarii automate va asigura o experienta mult mai relevanta userilor.
Animatia zilei: Avalanche explicat cu animatii.
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Primul lot de parachains (Acala, Moonbeam, Parallel Finance, Astar si Clover) este live pe Polkadot.
2. Propunerea din partea Polygon de a lansa Uniswap v3 pe propriul chain a fost aprobata. Lansarea va veni la pachet cu un fond de $20m pentru stimularea lichiditatii si adoptiei.
3. Terra urca pe locul 2 intr-un top al Total Value Locked (TVL) pe diferitele chainuri. Cresterea s-a bazat pe Terraswap, un AMM cu +75% in TVL pe ultimele 7 zile ($1.9bn), si Anchor Protocol, un savings / passive income protocol, cu +20% in TVL pe ultimele 7 zile ($7.2bn).
4. ConsenSys a lansat un raport asupra trendurilor observate in Q3 in DeFi.
5. Un numar de viitoare listari si lansari de tokens, plus alte evenimente.
==================
Interesting Headlines
1. Primul NFT drop din partea Adidas.
2. BitDAO, un asset manager descentralizat, si Mirana Ventures, o firma de investitii in crypto, au format EduDAO, un DAO adresat studentilor unui grup de universitati din SUA-Marea Britanie-China ce se va ocupa cu promovarea initativelor de granturi si R&D in domeniul crypto.
3. Bitwise a lansat un blue-chip NFT index fund pentru investitorii acreditati din SUA. Indexul contine 10 proiecte majore din segmentul arts & collectibles, printre care CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, VeeFriends sau Cool Cats.
4. Glitch-ul de pe CoinMarketCap de saptamana trecuta arata utilitatea unui oracle descentralizat precum Chainlink pentru proiectele de blockchain.
5. Dune Analytics, un proiect orientat pe crypto data analytics, strange fonduri intr-o runda de finantare ce evalueaza compania la $1bn.
6. 99% din volumul total tranzactionat de BTC a fost prin ordine >$100k in Q4 (institutii si balene). Comparativ, ordinele acestor entitati reprezentau 97.5% din volumul total in Q1 2021 si 58% in 2017.
==================
Tweet of the week:
Tweet-ul lui Elon despre cognitive biases. Merita citit, printat si pus pe perete.
Should be taught to all at a young age
— Elon Musk (@elonmusk)
7:17 PM • Dec 19, 2021
Business book of the week: Difficult Conversations: How to Discuss What Matters Most by Douglas Stone. Despre importanta inteligentei emotionale si cum sa porti discutiile care conteaza astfel incat sa se ajunga la outcome-ul cel mai bun.
Youtube clip of the week: Daca tot am vorbit de Naval-
Reply