- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #94: Punct si de la capat.
The Crypto Insider #94: Punct si de la capat.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Una din cele mai misto perioade ale anului e cea dintre Craciun si Anul Nou. Cei mai multi se opresc din zarva cotidiana si asta simt ca imi permite si mie sa las o viteza mai jos. Continui sa lucrez zilnic, dar cu mai putina presiune iar asta ma ajuta sa fac un pas in spate si sa trag concluziile anului care tocmai se incheie.
2021 a fost o nebunie. Dupa un an in care am invatat sa traim si intr-o pandemie, a urmat un altul in care credeam ca vom zburda in voie si s-a dovedit aproape la fel de obositor presarat fiind cu restrictii, dezbateri despre vaccinuri si valuri succesive de frici. Printre toate, noi am schiat cu betele crypto in mana. Pentru multi dintre noi a fost locul unde am gasit comunitati entuziaste care mai discuta si alte lucruri decat coduri galbene sau rosii. Eu cel putin, prin natura job-ului, am sfarsit prin a deveni imun la pandemia din jurul meu. Empatizez cu toata lumea panicata de poveste dar Crypto nu doarme. Nu te asteapta sa iti smiorcai nasul si sa iti sufleci pijamalele.
Am convingerea ca 2022 va fi mult mai bun chiar daca, odata cu incheierea imbolnavirilor grave de COVID, vom asista la o trezire la realitate din partea celor care ne conduc. Pe partea economica :) Inflatia in Statele Unite e deja aproape de 7% in conditiile in care approx ¾ din inflatia de dolari e absorbita in afara granitelor US. Si nici nu ar putea fi altfel cand 80% din toti dolarii din circulatie au fost printati recent. Asta nu poate sa mearga la nesfarsit si cu cat se va prelungi cu atat aftermath-ul va fi mai dureros.
Citeam de curand ca bitcoin nu e bubble-ul, ci acul care sparge bula. Mi-a placut figura de stil si cred ca fix la asta vom asista in a doua parte din 2022. Atat bitcoin cat si ethereum se vor dovedi acele safety rafts de care vorbeste Raoul Pal in mai toate interviurile pe care le da. Nu imi doresc o criza pentru ca asta afecteaza vietile multor oameni, dar daca prin natura politicilor din ultimele 18 luni la asta vom ajunge, macar sa ramanem cu ceva util pe viitor.
Cred cu tarie ca web3 si crypto, fuel-ul economiei "noului digital", isi vor arata adevaratele valente pe vremuri tulburi. Ala e momentul in care va trebui sa fim mai humble ca oricand si sa admitem in liniste ca am avut dreptate. Cum scria Razvan in ultimul newsletter PRO, atunci va sti toata lumea ca am castigat. Noi deja o simtim uitandu-ne in jur. The genie is out.
Dincolo de asta, eu vreau sa va multumesc pentru ca ati fost alaturi de noi numar de numar, episod de episod si, mai nou, lansare dupa lansare in cadrul Stakeborg DAO. Sa lansezi un proiect crypto e MULT mai greu si stresant decat mi-am inchipuit vreodata si sustinerea pe care o ai de la o comunitate smart si intelegatoare e de o importanta covarsitoare. Vom naviga impreuna prin good and bad times that will come. O sa ne imbratisam la milestones dar o sa ne si injuram atunci cand nervii vor fi intinsi la maxim.
Tot ce conteaza e sa nu uitam de ce am plecat la drum impreuna. Drumul e lung, anevoios si avem nevoie unii de altii ca sa facem din roadele muncii noastre ceva de povestit la nepoti.
Sarbatori fericite tuturor si sa ne revedem cu bine!
Take care,
Vlad
P.S. Acesta e ultimul newsletter free pe anul asta. Urmatorul va veni pe 3 ianuarie. Cel PRO vine pe 25 decembrie si apoi pe 8 ianuarie.
========================
Primii pasi in crypto: Ce este Web 3.0
Pentru a intelege mai bine Web 3.0, alaturi de ce il deosebeste de Internetul pe care il cunoastem si folosim deja, trebuie sa ne uitam mai intai la Web 1.0 si Web 2.0.
Web 1.0
Denumit si Static Web, acesta a fost prima forma de Internet si oferea acces la informatii limitate. In anii '90, site-urile web erau construite cu pagini HTML Static, deci afisau doar informatii, utilizatorii neputand modifica datele.
Ca urmare, interactiunea cu userii era redusa sau chiar inexistenta, iar prima forma de Internet se asemana mai degraba o autostrada cu sens unic, in care doar cateva persoane selectate creau continutul, iar informatiile proveneau din fisiere specifice. Paginile web erau concepute pentru consumul de informatie si rulau pe servere costisitoare.
Web 2.0
Aspectele tocmai amintite s-a schimbat spre sfarsitul anilor 1990, cand Web 2.0 a facut ca Internetul sa devina considerabil mai interactiv, datorita progreselor inregistrate in zona tehnologiilor web, cum ar fi HTML5 si Javascript. Telefoanele mobile, socializarea si cloud-ul au fost cele trei elemente care au stat la baza aparitiei acestui nou Web.
Cunoscut sub numele de Social Web, Web 2.0 a facilitat dezvoltarea unor platforme interactive precum Facebook si YouTube. Acest lucru a permis crearea de continut de catre utilizatori si a facut posibila distribuirea si partajarea datelor intre diverse platforme si aplicatii.
Ce este Web 3.0
Chiar daca generatia actuala de Internet a schimbat considerabil lucrurile, ea are si dezavantaje, cum ar fi centralizarea, supravegherea populatiei si publicitatea agresiva. Aici intervine Web 3.0.
Cea de-a treia generatie de Internet isi propune sa fie mai deschisa, Smart/inteligenta si descentralizata. Astfel, este denumit si Web-ul descentralizat, el fiind locul in care datele vor fi interconectate intr-un mod descentralizat. Aplicatiile si serviciile de internet vor fi alimentate prin distributed ledger technology, cea mai raspandita fiind Blockchain-ul.
De asemenea, AI si algoritmii de invatare automata vor juca un rol esential. Scopul folosirii lor este acela de a oferi utilizatorilor mai rapid informatii mai relevante. De aceea, Web 3.0 se mai numeste si Semantic Web.
Site-urile web care utilizeaza inteligenta artificiala ar trebui sa aiba capacitatea de a filtra datele disponibile si de a oferi utilizatorului informatiile pe care le considera adecvate.
Scopul este ca AI-ul sa permita sistemelor sa interpreteze semnificatia din spatele datelor(adica semantica) si prin urmare sa ofere o experienta considerabil mai Smart.
Avantajele Web 3.0
Primii pasi catre Web 3.0 au fost deja facuti, infrastructurile si platformele de aplicatii descentralizate fiind in centrul atentiei multor dezvoltatori si utilizatori de Internet. Iata cateva dintre beneficiile Web 3.0, asa cum il vedem acum:
Descentralizare - Web 3.0 nu va avea un punct central de control, ceea ce va inlatura gigantii tehnologici care centralizeaza si va permite indivizilor sa redobandeasca controlul asupra datelor personale. Descentralizarea si tehnologia Blockchain vor schimba astfel modul in care vor fi folosite si monetizate datele, individul fiind totusi cel care le va putea controla.
Disponibilitate si interconectivitate mai mare a informatiei - Avand in vedere natura descentralizata a Web 3.0, vor fi disponibile seturi de date mai mari, ceea ce inseamna ca vor exista mai multe informatii pe care algoritmii sa le poata analiza. Acest lucru ii va ajuta si mai mult pe utilizatori sa obtina informatii mai precise care sa raspunda nevoilor lor specifice.
Eficienta crescuta a navigarii pe Internet - Evolutia la care am asistat in ultimii ani a facut ca motoarele de cautare sa devina tot mai eficiente cand vine vorba despre afisarea rezultatelor relevante.
Cu toate acestea, unele dintre sistemele utilizate, cum ar fi cele de social tagging, inca pot fi influentate. Cu ajutorul Web 3.0 si al unor algoritmi ganditi mai Smart, AI-ul ar trebui sa fie capabil sa filtreze chiar si rezultatele manipulate si sa ofere utilizatorilor date impartiale
O experienta personalizata de internet - Prin aplicarea semanticii in Web si permitand decodarea sensului unei fraze prin analiza informatiilor, Web 3.0 va oferi o experienta personalizata pe internet.
De exemplu, prin valorificarea unor sisteme AI, Web 3.0 poate imbunatati advertisingul si poate oferi utilizatorilor anunturi utile si relevante pentru nevoile lor.
Concluzii
Marile corporatii si colectiile centralizate de informatii au dominat internetul, lasand prea putin control utilizatorilor. Web 3.0 isi propune sa schimbe aceasta situatie, facand din individ un centru de decizie.
Protocoalele Web 3.0 descentralizate le vor permite oamenilor sa se conecteze la o noua generatie de internet. In cadrul acestora nu numai ca userii vor detine controlul asupra propriilor date, dar vor putea controla si cine profita de timpul si de informatiile lor.
In plus, utilizarea unor algoritmi AI mai eficienti si a invatarii automate va asigura o experienta mult mai relevanta userilor.
Animatia zilei: Avalanche explicat cu animatii.
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Aave Arc, platforma DeFi destinata investitorilor institutionali dezvoltata de Aave, incepe sa prinda tractiune.
2. Yearn Finance lanseaza o propunere de schimbare a catorva elemente de tokenomics. Printre acestea se numara si o initiativa prin care se vor rascumpara $YFI tokens din piata, similar cu un sistem de share buyback. Rascumparea actiunilor reprezinta o forma de a stimula randamentul investitorilor, dar si o modalitate de a semnaliza in piata ca pretul curent de tranzactionare este sub potential (din perspectiva managementului).
3. BitGo, una dintre cele mai mari platforme de digital asset custody, trading si finance, a anuntat ca va adauga Avalanche (+ activele dezvoltate nativ pe Avalanche) in sfera serviciilor sale. BitGo are $64bn de active in custodie si proceseaza cam 20% din volumul tranzactionat on-chain (exprimat in USD) de Bitcoin.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a remarcat prin net outflow-uri de $142m din fondurile de active digitale urmarite de CoinShares, prima saptamana de outflows dupa 17 saptamani consecutive de inflows. Fluxul de iesiri de fonduri reprezinta 0.23% din activele totale (AUM) si este sub recordul istoric inregistrat la inceput de 2018 cand au fost iesiri saptamanale de 1.6% din AUM, in conditiile in care avem un 2021 cu un numar record de inflows cu un maxim de $9.5bn. Cele mai multe volume s-au retras din fondurile de Bitcoin ($89m) si Ethereum ($64m). Fondurile destinate altcoins si strategiilor diversificate au cunoscut net inflow-uri, remarcandu-se fondurile pe Solana ($7m) si Polkadot ($3m).
MTD=month-to-date (Decembrie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Instagram tatoneaza taramul NFT-urilor.
3. BBVA Elvetia devine prima banca traditionala din Europa ce introduce posibilitatea de trading cu ETH pentru clientii sai din zona de private banking.
4. Divizia de blockchain a bancii JP Morgan, Onyx, lucreaza cu Siemens la dezvoltarea unui sistem de management a platilor pe blockchain.
5. Dupa o faza de marketing agresiv, Crypto.com se va orienta in viitorul apropiat pe campanii de educatie.
6. Binance si autoritatile din Dubai lucreaza la dezvoltarea unui crypto hub. Discutiile sunt inca in fazele incipiente.
7. Multiswap (ex-Anyswap) a desfasurat o runda de finantare de $60m ce a evaluat proiectul la $1.2bn. Printre investitori: Binance Labs, Sequoia China si Three Arrows Capital. Multiswap permite transferul asseturilor intre 25 de blockchainuri publice, printre care Ethereum, BSC, Fantom, Avalanche, Polygon, Harmony sau Arbitrum.
8. Seria de M&A-uri ale CEX-urilor continua, acestea fiind necesare pentru introducerea de noi servicii, noi features, intrarea pe alte piete sau obtinerea de noi licente. Kraken achizitioneaza platforma de staking Staked cu scopul de a extinde gama de networks disponibile si de a oferi o solutie non-custodial pentru activele de staking.
9. Figment, o companie ce dezvolta aplicatii Web 3.0 si ofera servicii de staking cu c.$7.5bn de asseturi la activ, a desfasurat o runda de tip Series C de $110m, la o evaluare post-money de $1.4bn (post-money=incluzand si banii obtinuti in runda).
==================
Tweet of the week:
Tweet-ul lui Elon despre cognitive biases. Merita citit, printat si pus pe perete.
Should be taught to all at a young age
— Elon Musk (@elonmusk)
7:17 PM • Dec 19, 2021
Business book of the week: Difficult Conversations: How to Discuss What Matters Most by Douglas Stone. Despre importanta inteligentei emotionale si cum sa porti discutiile care conteaza astfel incat sa se ajunga la outcome-ul cel mai bun.
Youtube clip of the week: Daca tot am vorbit de Naval-
Reply