• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #97: Developerii si utilizatorii ofera valoarea reala pe termen lung

The Crypto Insider #97: Developerii si utilizatorii ofera valoarea reala pe termen lung

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale. 

In cazul in care nu ati vazut deja episodul cu Paul Brody, nu-l ratati! 

 

Scriam intr-unul din newsletterele anterioare despre modul in care ar trebui sa ne raportam la layer 1s si cum ne-am putea structura investitiile in sensul asta. Mi-a trecut ulterior prin fata ochilor urmatorul grafic: 

E DPI/ETH ( DeFi Pulse Index) si dupa cum lesne puteti vedea, anul trecut Ethereum a luat tot aerul din incapere doar discutandu-se despre Ethereum 2.0 si lansandu-se in vara EIIP 1559. Ma astept ca acelasi lucru sa se intampla si cu celelalte layer 1s care acum se intrec in a oferi incentives pentru ca developerii se inceapa sa construiasca dapps-uri la ei in curte. 

Cred tot mai mult ca valoarea unui protocol de infrastructura e data de numarul de developeri cumulat cu numarul de utilizatori. Electric Capital a facut public un raport prin care am trecut de cateva ori in ultimele zile - 

Cateva concluzii care mi-au atras atentia: 

  1. Solana, Polkadot, NEAR, BSC, Avalanche si Terra cresc mai repede decat Ethereum-ul o facea in acelasi punct al istoriei sale. Aici exista cateva variabile evidente, in sensul ca acestea beneficiaza de un crypto awareness mult mai mare decat Ethereum acum cativa ani. 

  2. Numarul noilor developeri care intra in web3 creste exponential si atat timp cat acest trend se va pastra, industria va deveni mai atractiva si implicit va creste si din punct de vedere al marketcap-ului. Valoarea reala pe termen lung in cazul layer 1s nu vine din speculatii pe seama potentialului si a pretului. 

  3. 700 de noi devs vin sa construiasca pe Ethereum in fiecare luna. Ca sa aveti un termen de comparatie, proiecte ca Helium, Elrond sau Harmony au sub 80 fiecare. De toti. 

Proiectele de infrastructura, in fazele lor incipiente, cred ca vor avea tendinta sa devina fat protocols si sa acumuleze in valoarea propriului token hype-ul generat de dapps-uri, mai ales ca exista destul de multe cazuri unde token dapp-ului fie are o utilitate prost gandita, fie inexistenta, fie nu sunt generate modalitati de captare si pastrare a valorii cu ajutorul comunitatilor care sunt din ce in ce mai greu de construit si implicit tot mai ignorate.  

Sigur, exista si varianta enuntat de Paul in discutia mentionata la inceputul articolului astuia si anume ca utilizarea unui layer 1 ( Ethereum in exemplul lui) sa nu conduca si la o crestere a valorii tokenului, dar asta mi se pare mai putin probabil decat varianta in care majoritatea beneficiilor generate de actorii din retea se transpun in pretul tokenului acelei infrastructuri. 

Vor trece ani pana cand vom vedea castigatorul dintre Ethereum, Polkadot, Cardano, Avalanche & Co si nici nu stim daca va fi a winner takes all situation (cum e cazul in web2 cu Google si Amazon). Tocmai pentru ca lucrurile nu sunt clare, e de datoria noastra sa ne diversificam portofoliul. Odata cu update-ul pe care il vom face pe site la pagina echipei o sa vedeti si cum am gandit eu, in propriul portofoliu, toata teoria expusa mai sus.

Take care,

Vlad

Un tweet important: 

 

========================

Primii pasi in crypto:  Ce este Cryptocurrency Difficulty

Pentru a intelege ce este cryptocurrency difficulty, mai intai trebuie sa ne reamintim despre cum functioneaza Blockchain-urile de tip Proof-of-Work. 

Aceste sisteme au la baza crypto miningul, cu miners aflandu-se in competitie directa, pentru a obtine recompensele limitate. Ei trebuie sa rezolve probleme criptografice a caror complexitate creste odata cu numarul de noduri din Blockchain.

Pe masura ce o moneda devine mai populara, numarul de calculatoare(sisteme) ce participa ca noduri in Blockchain creste de asemenea. Prin urmare, asta va duce la cresterea puterii de calcul folosite la mining si la procesarea tranzactiilor de pe Blockchain, numita si puterea de Hash a retelei.

Cryptocurrency difficulty este un indicator al timpului necesar si totodata a dificultatii de a rezolva un puzzle criptografic complex, adica pentru miningul unui nou block. Aceasta complexitate in mining este esentiala, pentru ca asigura o rata constanta de emitere a monedelor.

O complexitate mai ridicata inseamna mai multa putere de calcul necesara pentru miningul aceluiasi numar de blocks. Aceasta amplifica, totodata, si gradul de siguranta al retelei, in fata unor eventuale atacuri. 

Ajustarea complexitatii

Fiecare block dintr-un Blockchain este generat la o viteza determinata de protocolul Blockchain-ului respectiv. Acest ritm trebuie mentinut constant. De aceea, Bitcoin si alte monede virtuale folosesc acest parametru pentru a mentine constant timpul mediu dintre generarea block-urilor, pe masura ce puterea hash a retelei se schimba. Complexitatea de mining a unei retele creste si descreste pe parcurs, pentru ca depinde de numarul de miners participanti. 

In cazul Bitcoin, aceasta este ajustata automat pentru a mentine timpul necesar procesarii unui block undeva la 10 minute. Asemenea ajustari pot fi pozitive sau negative, in functie de numarul de miners participanti si de puterea lor hash combinata.

Miners care au o putere de calcul mai ridicata pot obtine timpi de procesare mai buni fata de media de 10 minute. Fara aceste ajustari, un miner cu suficienta putere de calcul ar putea inscrie un numar mare de block-uri. Pentru a evita aceasta situatie, complexitatea problemei matematice ce trebuie rezolvata va creste treptat, iar block time-ul este astfel mentinut in medie la 10 minute.

Spre exemplu, daca reteaua Bitcoin genereaza block-uri noi in mai putin de 10 minute, complexitatea va fi crescuta automat. Similar, daca genereaza block-uri noi intr-un ritm mai scazut decat cel dorit, adica in mai mult de 10 minute, atunci complexitatea va scadea.

Cryptocurrency Difficulty - Avantaje si Dezavantaje

Avantajele principale ale cryptocurrency difficulty includ:

  • Productie constanta de block-uri noi – prin ajustarea automata a hash-ului tinta, marind sau scazand complexitatea, o retea asigura o rata stabila de generare de block-uri noi.

  • Securitate imbunatatita a retelei – un nivel ridicat de complexitate inseamna ca sunt necesare mai multe hash-uri pentru a atinge cerintele retelei. Asta inseamna ca este mai dificil pentru atacatori sa concureze cu puterea totala de calcul hash a retelei, prin care ar putea controla majoritatea block-urilor din Blockchain.

Cu toate acestea, unele persoane considera ca acest sistem ar putea duce la centralizare. Mining-ul de criptomonede este facut pentru profit. Cat timp un miner poate obtine profit din aceasta activitate, va continua sa participe. 

Odata cu cresterea complexitatii, creste insa si necesarul de energie electrica pentru mining. Asadar, cand costurile generate de consumul de energie electrica sunt mai ridicate decat recompensele, miner-ul este fortat sa se opreasca din mining. 

Acest lucru permite celor cu mai multe resurse de mining, precum farms sau pools, sa ramana activi, ceea ce poate duce la centralizare. Mai mult decat atat, se creeaza o situatie in care marile mining farms pot folosi acest avantaj pentru a ataca reteaua.

Concluzii

Complexitatea criptomonedelor este un indicator al dificultatii de mining a unui nou block dintr-un blockchain. Importanta sa sta in mentinerea integritatii si a stabilitatii retelei Blockchain.

Complexitatea este ajustata in functie de parametrii retelei si poate varia, de la un Blockchain, la altul. Astfel, block-urile sunt generate cu o viteza prestabilita, ceea ce ajuta la rezilienta retelei pe masura ce mai multi miners i se alatura.

Animatia zilei: Ce este web3

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO

Mada. 

===========

The Altcoin Pulse

1. Samsung a deschis un magazin virtual in Decentraland pentru o perioada de timp limitata. De asemenea, Australian Open a creat cateva facilitati de vizitare si vizionare pentru cei interesati in acelasi spatiu digital.

2. Blockchainul Hedera Hashgraph este folosit intr-un test pilot pentru a urmari dronele de catre autoritatea de control al traficului aerian din UK.

3. Dupa MuesliSwap, un alt DEX se pregateste de lansarea pe Cardano.

4. Terra lanseaza o propunere in forumul de guvernanta prin care supune la votul comunitatii intentia de a aloca $139m de UST in proiecte DeFi de pe Ethereum, Solana si Polygon. Acestea includ: Tokemak, OlympusDAO, Convex, Rari Fuse sau InvictusDAO.

5. In cadrul rebalansarii periodice, Grayscale DeFi Fund adauga AMP, un token utilizat ca instrument de collateral, si renunta la UMA si Bancor.

6. O organizatie condusa de comunitatea Serum a ridicat fonduri de $75m (tinta: $100m) printr-un token sale pentru dezvoltarea ecosistemului prin DeFi, NFTs, gaming, metaverse si DAO tooling. Tiger Global printre investitori.

==================

Interesting Headlines

1. PayPal confirma ca explora optiunea da isi lansa propriul stablecoin dupa ce actiunea a fost “deconspirata” de un developer in codul sursa al aplicatiei de pe iPhone.

2. $33 miliarde investite de VCs in crypto si blockchain in 2021, c.5% din capitalul investit in toate sectoarele.

3. Bividends: o companie ce ofera servicii in spatiul crypto, printre care si servicii de staking, devine prima companie ce da posibilitatea investitorilor de a primi dividende in Bitcoin.

4. O posibila cale de intrare a Disney in metaverse prin construirea unui parc tematic virtual.

5. Un start-up a lansat Meritverse, varianta Web 3.0 a LinkedIn.

6. GameStop continua marsul spre lansarea unui NFT marketplace. 

==================

Tweet of the week: Am inceput sa stau multe ore pe zi pe Twitter si sunt consteran de cat de mult content de calitate poti citi daca urmaresti conturile care trebuie. Un exemplu: 

 

Business book of the week: Swim with the Sharks without being eaten by Harvey Mackay. O carte scrisa parca pentru oamenii din crypto. 

Youtube clip of the week: Podcast-ul celor de la Bankless cu Cooper Turley aka @Cooopahtroopa 

 

Reply

or to participate.