• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #99: 1 an de la primul newsletter

The Crypto Insider #99: 1 an de la primul newsletter

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale. 

Nu e stilul meu sa fiu lacrimogen, dar nu garantez ca pana la sfarsitul textului am sa reusesc sa evit penibilul :) 

Inainte sa ma apuc sa scriu TCI nimeni nu stia cine sunt si la un an distanta primesc mesaje de multumire si cadouri prin aeroporturi. Practic, la nivel personal, Stakeborg m-a pus pe harta si nu am absolut nicio retinere de admit asta. Sa nu crezi ca ai facut tu pe muschii tai si pe creierul tau cel mare toate lucrurile bune care ti se intampla e un mod de a ramane cu picioarele pe pamant. 

7500 de subscriberi dupa aproape 100 de editii. Peste 10% sunteti subscriberi PRO, semnificativ peste media industriei. Asta vorbeste despre munca noastra mai mult decat ar putea-o face cuvintele si atunci cand efectiv nu am chef sa scriu ( se intampla si asta ) ma gandesc numai la faptul ca jumatate dintre cei 7.5k deschideti newsletter-ul. E o miza personala sa nu dezamagesc cateva mii de oameni. Desi nu imi inchipui ca s-ar lasa chiar cu lacrimi e un commitment la care tin. De fapt, tin la mai toate hard commitmentsurile pe care le fac in crypto. 

Newsletter-ul e un produs media si ca orice produs trebuie sa se dezvolte in functie de feedback-ul pe care il primeste. Am incercat sa simplificam cel free astfel incat notiunile de baza sa primeze si sa fie usor de inteles intr-un timp cat mai scurt. Cel paid are o abordare filosofico-economica, formatul e mai lung ( ne place newsletter-ul "Not boring" ) si acopera directii diferite de la perspective macro la proiecte mici care isi propun lucruri interesante. 

Nu stiu exact cum va fi in 2023 cand vom fi implinit 2 ani, dar una din certitudinile mele e ca ne vom continua misiunea de a ajuta la adoptia crypto in Romania. Suntem inca indeajuns de devreme incat mici investitii rabdatoare sa schimbe viitorul nu doar a unei familii ci a mai multor generatii, doar ca nu percepe creierul nostru inca asta. Nu suntem obisnuiti sa ne lovim de oportunitati intr-atat de mari si atunci avem tendinta de a judeca dupa ceea ce stim deja sau in functie de sentimentul din piata de la momentul vorbirii. 

1000 de euro triplati de 5 ori inseamna 210.000 euro iar in crypto am vazut astfel de evolutii, nu e ceva iesit din comun. Nu va dura 3 luni, dar in 2-3 ani, cu DCA daca nu aveti la indemana deja capitalul, este do-able. Mai greu e sa crezi si sa ai rabdare. 

Daca cele pe care le-am scris in ultimele 99 de editii au convins 500 de oameni din cei 7500 sa investeasca in crypto cu rabdare si cat mai in cunostiinta de cauza, misiunea a fost indeplinita. Pentru ca cei 500 vor deveni 1000 si apoi 5000, si apoi 10.000. Daca efectul de compound al numerelor pare magic, nu ati vazut inca ce se intampla cand numarul oamenilor smart stransi in jurul unei cauze comune intra pe aceeasi panta. 

Ca asta e Stakeborg. Un catalizator. 

Si asta e newsletter-ul The Crypto Insider. A legacy play.

Iar voi ne ajutati sa ne mentinem directia si astfel participati direct la un legacy play in the making. 

Take care,

Vlad

P.S. Multumesc tuturor celor care si-au pus Twitter la description "proud member of Stakeborg DAO". Deja ma-ntreaba lumea din afara ecosystemului nostru cum v-am convins :)) You can't fake it. 

========================

Primii pasi in crypto:  Ce este Proof of Burn

Blockchain-urile folosesc mecanisme de consens pentru a se asigura ca toate nodurile participante ajung la un acord cu privire la starea retelei. 

Deci, consensus mechanisms sunt folosite pentru a mentine un Blockchain in siguranta si pentru a verifica si valida tranzactiile. 

Majoritatea blockchain-urilor folosesc Proof of Work sau Proof of Stake ca mecanism de consens, dar se testeaza si o posibila alternativa la acestea, anume Proof of Burn.

In cazul platformelor care ar utiliza PoB, miners ar ajunge la un consens prin token burning, proces prin care niste crypto assets sunt eliminate definitiv din circulatie. 

Asadar, mecanismul respectiv ar fi utilizat pentru validarea tranzactiilor. In comparatie cu PoW, PoB ar reduce foarte mult consumul energetic al retelei. 

Exista diferite versiuni de PoB, cea mai recunoscuta versiune fiind cea a lui Iain Stewart, inventatorul algoritmului. 

In functie de implementare, ar trebui ca miners, fie sa arda tokenul nativ blockchain-ului, fie cryptomoneda unui blockchain alternativ, cum ar fi Bitcoin.

Cum functioneaza Proof of Burn?

In retelele PoB, procesul de validare pentru blocks nu necesita resurse de calcul puternice si, prin urmare, nu depinde de hardware-ul de mining eficient, cum ar fi ASIC-urile.

In schimb, PoB foloseste platforme de mining virtuale pentru a valida tranzactiile. Mai simplu spus, utilizatorii efectueaza coin burns, demonstrandu-si astfel angajamentul fata de retea si castigand totodata dreptul de mining. 

Acest proces implica trimiterea cryptomonedelor la o „eater address”. Aceasta este o adresa publica, generata aleatoriu, care este verificabila si vizibila, dar inaccesibila ulterior, deoarece nu are un private key asociat.

Prin urmare, numarul tokens burned reflecta puterea virtuala de mining a utilizatorului, astfel incat, cu cat acel user va trimite cat mai multe cryptomonede la burn, cu atat va creste puterea de mining si deci cu atat va fi mai mare viteza de a valida noi blocks. 

Aceasta inseamna, de asemenea, ca respectivii miners pot obtine si rewards mai mari.

Deci, un Blockchain PoB ar putea fi securizat de aceasta investitie, realizata prin burn-ul tokenilor. Procesul de burn nu consuma multe resurse; de aceea este considerat o alternativa mai sustenabila la PoW.

Retelele care ar folosi acest mecanism de consens, ar putea oferi block rewards in moneda nativa Blockchain-ului. 

Totusi, acesta este ceva nou, si nu a fost testat pe retele mari, prin urmare, nu s-a dovedit ca functioneaza in astfel de cazuri. De aceea, implementarea sa poate fi una personalizata.

Un exemplu ar fi Slimcoin, care implementeaza un mix de consensus mechanisms, in sensul ca foloseste o combinatie de PoB, PoS si PoW.

PoB este la inceput, deci ramane de vazut, daca va oferi eficienta pe care si-o propune.

Avantajele si Dezavantajele Proof of Burn

Mecanismul PoB a fost conceput pentru a rezolva unele dintre problemele altor mecanisme de consens si, prin urmare, are urmatoarele avantaje:

  1. Deoarece intregul proces ar reduce consumul energetic, ar putea constitui o alternativa mai sustenabila.

  2. În loc sa investeasca in hardware de mining costisitor, utilizatorii care doresc sa devina miners investesc in virtual mining rigs, ceea le permite sa devina mai usor miners intr-un Blockchain PoB. Cat de mult investeste fiecare miner ramana in totalitate decizia acestuia, asa ca userii nu sunt obligati sa cheltuiasca o anumita suma, cum ar fi cea minim necesara pentru un hardware specific de mining.

  3. Prin token burning se reduce oferta circulanta, ceea ce creste valoarea respectivei cryptomonede.

  4. Deoarece este mai usor sa investesti in platformele de mining virtuale, decat in ​​cele fizice, extragerea tokenilor este mai putin centralizata.

Cu toate acestea, PoB nu este lipsit de dezavantaje.

  1. Acest mecanism este mai durabil decat PoW, dar nu este in intregime ecologic.

  2. Fiind un consensus mechanism nou, necesita mai multe teste pentru a-si demonstra securitatea si eficienta.

  3. Utilizatorului obisnuit ii este in continuare dificil sa verifice procesul de coin-burning.

Concluzii 

Proof of Burn este considerat deseori un consensus mechanism PoW, dar fara risipa de energie si functioneaza avand la baza principiul token burning-ului. 

Miners care participa activ intr-un astfel de sistem trimit cryptomonede la o adresa de burning si astfel castiga dreptul de a inscrie noi blocks in retea, al caror numar va fi proportional cu cantitatea de tokeni burned.

PoB este folosit nu numai pentru a ameliora problema consumului ridicat de energie al unui sistem PoW, ci si pentru a descuraja activitatile frauduloase pe Blockchain, pentru a creste securitatea retelei si pentru a imbunatati functionarea acesteia ca instrument pentru tranzactii.

Animatia zilei: Ce sunt Cryptopunks si de ce Cryptonita si-a cumparat unul

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO

Mada. 

===========

The Altcoin Pulse

1. DEX-ul SundaeSwap va fi lansat in varianta beta pe 20 Ianuarie pe Cardano. Anuntul avertizeaza ca este posibil ca nivelul de performanta sa aiba de suferit.

2. NEAR Protocol a ridicat o finantare de $150m din piata intr-o runda condusa de Three Arrows Capital si cu participare de la a16z, Jump Capital sau Alameda Research. Fondurile vor fi folosite pentru cresterea ecosistemului de aplicatii Web 3.0 si dezvoltarea huburilor regionale (cu focus pe America Latina, Turcia si India).

3. dYdX are in plan o descentralizare completa in decursul acestui an.

4. Planurile Axie Infinity pentru 2022.

==================

Interesting Headlines

1. Crypto Rio: primarul orasului Rio De Janeiro a anuntat ca va investi 1% din fondurile de trezorerie ale orasului in Bitcoin. De asemenea, studiaza posibilitatea de a oferi facilitati fiscale celor ce platesc taxele pe proprietate in BTC.

2. FTX a lansat un fond de $2bn orientat pe investitii in Web 3.0, in special in aplicatii de L1, L2, gaming, inter-operabilitate, insurance si security. FTX Ventures va face investitii in equity sau tokens lansati / in faza de pre-lansare. 

3. Parteneriat intre Visa si ConsenSys pentru dezvoltarea infrastructurii pe care se vor misca CBDC-urile.

4. Tonga, o natiune insulara in Polinezia cu o populatie de peste 100,000 de locuitori, poate fi a doua tara ce adopta BTC dupa modelul El Salvador.

5. Un student de computer science din Indonezia si-a facut selfie-uri timp de 5 ani cand varsta sa era cuprinsa intre 18 si 22 de ani. A urcat 1,000 dintre aceste poze pe OpenSea intr-o colectie denumita “Ghozali Everyday” la pretul de $3 pe selfie. Restul e poveste: colectia a avut vanzari totale de 335 ETH pana in prezent.

6. Coinbase a achizitionat FairX, o platforma de trading de instrumente derivative, reglementata de catre CFTC. Achizitia este un pas important spre a oferi acces clientilor sai retail si institutionali catre acest segment de piata.

7. Lansarea deficitara a tokenului $WTF sau cum un bot a facut 58 ETH profit in mai putin de un minut.

==================

Tweet of the week: Sahil Bloom e o bomba cu ceas: 

 

Business book of the week: A calendar of wisdom by Leo Tolstoy. Asa cum au mai fost si altele, nu e o carte de business, e despre traitul vietii in tihna. Iar daca lucrurile sunt aliniate la nivel personal, business-ul vine natural. 

Youtube clip of the week: The Defiant vine cu un titlu controversat, dar ca de obicei, content de top. 

 

Reply

or to participate.