- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #1: La ce sa te astepti de la TCI PRO
The Crypto Insider PRO #1: La ce sa te astepti de la TCI PRO
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Welcome to TCI Pro, numarul freemium in care vrem sa oferim tuturor o perspectiva asupra modului in care vedem noi upgrade-ul la newsletterul cu care v-ati obisnuit deja.
Interesul fata de un subiect variaza in functie de optiuni personale, timp disponibil sau prioritati. Mi-as dori sa pot ajunge sa vad live toate meciurile Craiovei, dar din varii motive nu se poate. Cu crypto nu e diferit. In timp ce noi vedem in asta un vector al schimbarii in lume, un business si o mare de oportunitati pentru altii e o pasiune, entertainment sau un nou tip de gambling.
Ne-am dori ca toti sa ia crypto foarte in serios, dar e o utopie. Ce putem face insa este sa cream content indeajuns de bun incat sa pavam drumul cator mai multi oameni de la interes marginal la pasiune. TCI Pro e al doilea pas in calatoria noastra.
De ce e paid? In primul rand pentru ca desi nu toate lucrurile de calitate costa ( vezi varianta free), o investitie minima precum cei 12 euro creaza accountability. Daca platesti, iti faci timp sa citesti. Apoi, pentru ca dincolo de finantele noastre personale, Stakeborg este un startup care trebuie sa isi creeze propriile surse de venit pentru a putea atrage oameni foarte buni precum Endi sau Razvan, colegii nostri care vor avea propria sectiune in acest newsletter. You help us to help you.
Un alt argument e legat de timp. Daca te intereseaza crypto, ai investitii in domeniul asta si vrei sa fii mai informat si mai bine ancorat in realitatile industriei, 12 euro e aproape nimic. Daca muncesti 160 de ore pe luna pentru 1000 de euro, castigi aproape 6 euro/ora. Daca noi iti economisim intr-o luna, mai mult de 2 ore de research ( si o facem sigur avand in vedere ca noi petrecem zeci de ore lucrand la newslettere) sa te abonezi la varianta PRO e brainless, bro. E primul pas sa gandesti ca un investitor.
Nu mai aduc in discutie ROI-ul intregului pachet educational cu care Stakeborg vine spre comunitate: The Stakeborg talks, Crypto after Dark & TSI. Plus optiunile si beneficiile pe care le vom adauga pe parcurs pentru subscriberii PRO.
Crypto este o industrie cu o traiectorie exponentiala. Goldman Sachs, o institutie care nu a ezitat sa isi arate reticenta de-alungul anilor, a participat numai in 2021 la trei runde de funding a unor proiecte din crypto: Coinmetrics, Blockdaemon si Axoni.
Si desi se creste in ritm accelerat, e mult mai early decat cei mai multi dintre noi ne inchipuim:
Iar fondurile traditionale ( cei care au cei mai multi bani) de abia fac primii pasi:
Oportunitatile in fazele incipiente ale unei industrii vin la pachet cu riscurile aferente (in proportii egale) iar cheia pentru a extrage valoare este sa navighezi printre ele. Asta ne dorim sa facem impreuna.
See you on the other side.
R
P.S. Exista 20 spots, mai scumpe, pentru Founding Members. Be part of the Stakeborg history and join our inner circle. Pentru subscribe la oricare din versiunile paid, click aici si sus exista un buton “Subscribe”.
=================================
The Boring $tuff
Sectiunea mea are termenul de “boring” in titlu pentru ca cele mai importante aspecte ale tuturor business-urilor sunt plictisitoare si trebuiesc adesea repetate din nou si din nou. Tocmai pentru ca cei mai multi nu sunt dispusi sa le faca, cine isi poate crea un framework cu ajutorul caruia sa le puna in miscare mereu cu acelasi nivel de entuziasm, wins big. E atat de simplu.
Asta vom discuta aici: boring stuff care are potentialul de a genera cresteri semnificative in portofoliul tau.
Cresterile altsurilor fara o miscare sustinuta din partea BTC pot fi invalidate in decurs de cateva ore, daca bitcoinul scade pe un sell-off masiv. Acesta e principalul motiv pentru care, in momentul de fata, indiferent cat de apetisante si gata sa explodeze arata unele alts-uri, e bine de avut stablecoins pe margine. 10% din portofoliu investit pe o posibila miscare a BTC sub 30k, se poate transforma intr-o crestere asimetrica atunci cand BTC va sparge rezistenta range-ului de la 42k.
Din punct de vedere al risk:reward e de preferat ca BTC sa fie locomotiva pentru ca altfel s-ar putea sa ne suim intr-un tren cu multe locomotive mici si un vagon imens la coada, setup cu care nu vom putea urca prea multe dealuri.
Unul din principalele motive pentru care s-a prelungit ranging-ul bitcoinului a fost noianul de FUD cu care ne-am confruntat lately.
Ultimul pe lista: unlock-ul de GBTC. E putin mai greu de inteles si necesita cateva cautari pe Google, dar tweet-ul de mai jos lamureste lucrurile pentru cei care nu vor sa cada in plasa “Grayscale va vinde bitcoin”.
Pe scurt, GBTC e backed 1:1 de bitcoin dar Grayscale nu va vinde acei bitcoini acum ca au trecut 6 luni si o parte din acele GBTC shares s-au vestat. Nici oamenii care au GBTC nu pot vinde bitcoinii aferenti. Pot vinde DOAR GBTC shares. Iar pentru asta trebuie sa existe clienti care sa prefere un produs derivat in locul unui bitcoin. De ce ar prefera asta nu e scopul textului astuia, dar e important de inteles ca discountul fata de NAV ( net asset value) inseamna ca nu exista cerere pe masura ofertei.
Atat timp cat exista acest decalaj de 6 luni e normal sa existe variatii considerabile intre cerere si oferta.
Dupa cum puteti vedea, suntem in zona de minus (discount) cu 2 cifre si ultima data cu premium a fost 1 martie. Daca la asta adaugam si volumele mici on the buyside pe care le vedem pe spot, avem o imagine asupra dificultatilor pe care le vom avea sa iesim din acest range. Asta, sigur, daca la nivel fundamental nu vine vreo stire care schimba jocul.
O oportunitate in plus pentru Ethereum sa preia conducerea trenului.
==========
Stay Curious
La prima vedere calculul e foarte simplu. Vor exista maxim 21 milioane Bitcoin și populația globală se apropie de 7.9 miliarde de oameni. Dacă toată cantitatea de Bitcoin care va exista vreodată s-ar împărți în mod egal la toți oamenii, fiecăruia i-ar reveni maxim 0.00265 BTC. Momentan sunt minați aproximativ 18.750.000. Pe teoria de mai sus asta ar însemna 0.0023 BTC pentru fiecare om. Cam 75 dolari, azi.
Totuși, așa de simplu să fie calculul?
La începuturi au existat foarte puțini oameni care l-au luat în serios pe Satoshi și povestea lui despre Bitcoin, iar cei care au și participat efectiv la procesul de minare au fost și mai puțini. Satoshi a minat de unul singur o perioadă bună. Până în 2011 s-au minat peste 5 milioane de Bitcoin, adică aproape un sfert din totalul care va exista vreodată.
Dar cei care au minat în perioada aia aveau toate motivele să nu acorde prea multă atenție întregului proces. Oamenii intrau de curioși, minau ceva Bitcoin și majoritatea își pierdeau interesul și apoi renunțau. Pentru că nu se făceau prea multe valuri și nici tranzacții. Schimbul celor 10.000 Bitcoin pe 2 pizza, în 2010, a mai adus subiectul în discuție. În 2011 Bitcoin a ajuns la valoarea de 1$. Tot nu era atât de mare agitația. Recompensa era de 50 BTC la 10 minute. În toată rețeaua se minau câteva mii de Bitcoin pe zi. În dolari tot câteva mii însemnau. Nu te-ai fi gândit să ai așa mare grijă de calculatorul pe care minasei Bitcoin cu un an în urmă, de exemplu. Și nici nu se punea prea mult problema securității, a cheilor private, etc.
Asta până când Bitcoin a avut un salt rapid, în iunie 2011, de la sub 1$ la un maxim de 33$. Deja cele câteva mii de Bitcoin minați zilnic se apropiau ca valoare de un sfert de milion $. Și cel mai probabil unii au avut mai multe motive să-și lase mintea să fie ceva mai creativă. Dacă a ajuns la 33$, cum ar fi să ajungă la 100$? Sau la 1000$? În 2012 prețul mediu pentru 1 Bitcoin a fost de 5$. În 2013 a ajuns la un maxim de 950$. Și de atunci încep cele mai multe povești despre monedele la care nu mai există acces.
O estimare documentată pe tema asta spune că sunt undeva între 3 și 3.8 milioane Bitcoin pierduți definitiv. Adică 20% din toate monedele minate până acum. Asta înseamnă că deși sunt minați aproape 19 milioane BTC până acum, în mod real mai există doar vreo 15 milioane care, în teorie, pot fi cumpărați.
Spun în teorie pentru că nu toți sunt și nici nu vor fi de vânzare. Cel puțin nu prea curând. Într-un studiu făcut de Glassnode, se arată că mai puțin de 22% din toată cantitatea de Bitcoin este lichidă, adică încă se vinde, trecând dintr-o adresă în alta. Majoritatea celor care dețin mulți Bitcoin sunt în categoria investitorilor pe termen lung și înțeleg foarte bine potențialul. În plus, de ce ai vinde un activ digital, care va exista într-un număr finit și a demonstrat că a avut cea mai bună rată de profit din ultimii 13 ani?
Conform unui raport al Credit-Suisse, erau 51 milioane de milionari în toată lumea în anul 2020, adică 1% din populația adultă la nivel global. Asta înseamnă că dacă în acest moment fiecare dintre aceștia ar dori un Bitcoin întreg, efectiv nu ar avea de unde să cumpere nici măcar 0.5, în total fiind minați mai puțin de 19 milioane.
Recompensa actuală pentru cei care minează este de 6.25 BTC la fiecare 10 minute. Asta înseamnă că sunt minați aproximativ 900 Bitcoin noi în fiecare zi. Până la următorul halving, din 2024, când numărul va scădea la ~ 450. Și tot așa. În același timp, zilnic apar mai mult de 3000 milionari la nivel mondial și numărul e în continuă creștere de la an la an.
Companii listate la bursă cumpără Bitcoin. Fonduri de investiții cumpără Bitcoin. Fonduri de pensii cumpără Bitcoin. El Salvador e prima țară din lume care cumpără Bitcoin pentru cetățenii ei. Ce se va întâmpla când trezoreriile băncilor o să cumpere Bitcoin și o să îl folosească ca pe store of value? Sau când o să decidă să mineze?
Bitcoin reprezintă sub 2% din valoarea tuturor banilor din lume și reprezintă aproape 6% din valoarea totală a aurului. Pentru a atinge marketcap-ul total al aurului, 1 Bitcoin ar trebui să fie egal cu ~ 600.000$.
În plus, istoric, statutul de monedă de rezervă mondială a durat aproximativ 100 ani. Plus sau minus. Deși dolarul are acest statut încă dinainte de a ne fi născut noi toți(mai puțin Mihai Șora), nu înseamnă că va rămâne așa pe vecie. Și când asta se va întâmpla, de ce ar fi de acord americanii ca yuan-ul chinez să devină noua monedă folosită pe post de rezervă mondială? Sau rușii să accepte euro? Ori chinezii să accepte rubla rusească? Nu mai bine ceva care e al nimănui și al tuturor?
Dar pe lângă milionarii care cumpără Bitcoin, pe lângă companiile listate la bursă sau fondurile de investiții, de pensii, ori țări care cumpără Bitcoin, mai sunt 590 milioane de oameni a căror avere depășește 100.000 $. Și Bitcoin (încă) este disponibil și pentru ei. Dacă și aceștia ar dori să cumpere Bitcoin în mod egal, probabil ar mai avea acces la mai puțin de o treime din Bitcoin-ul disponibil. Asta ar însemna 0.01 BTC pentru fiecare. Astăzi, 0.01 BTC valorează sub 350$. Sub 1500 lei. Iar Bitcoin are doar 13 ani de viață. Ce se va întâmpla peste 10 ani, când vor fi minați aproximativ 98% din întregul supply? Probabil că va fi foarte greu să ai acces la 0.01 BTC. Dar pentru cine va avea măcar atât, s-ar putea să fie suficient.
Rămâneți curioși!
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Un tren cu doua locomotive
BTC -> ETH -> Large-cap alts -> Small-cap alts. Bine-cunoscutul money flow in crypto poate fi usor alterat odata cu cresterea in importanta a ETH, acesta fiind propulsat de dezvoltarea numarului de use case-uri pe blockchain-ul ethereum.
Un ETH puternic, capabil sa continue cresterea segmentelor adiacente (De-Fi, NFTs, layer 1/2 solutions, etc.), poate fi un lucru important si definitoriu in evolutia pietei crypto si sedimenterea rolului ei in eco-sistemul global. Ar reprezenta un pas important inspre maturizarea pietei prin determinarea independentei a inca unei platforme/activ din eco sistem. Un sector sau o piata matura si atomizata va avea intotdeauna mai multe companii mari si specializate pe diferite segmente, ex. FAANG=Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google sunt colosi in sectoare distincte din economia contemporana. La momentul actual, in piata crypto am avea Bitcoin, recunoscut in principal pentru calitatea de a fi un store of value asset, si Ethereum, ce reprezinta un motor pentru o suita de aplicatii desecentralizate.
Upgrade-ul in statut al ETH-ului este datorat unui cumul de factori: (a) avantul aplicatiilor ce ruleaza pe ETH, incluzand De-Fi si NFTs; (b) interesul crescut din partea institutionalilor; (c) recenta emitere de bonduri digitale din partea BEI; (d) optimizarile aduse si pe cale sa fie aduse retelei; (e) o scadere continua a supply-ului de monede ETH aflat pe exchange-uri.
(a) Unul dintre motorii cresterii pietei crypto din actualul ciclu este indiscutabil sectorul De Fi. Acesta a cunoscut o crestere de c.5.5x de la inceputul anului, ajungand la $85.8bn TVL (Total Value Locked). De asemenea, un alt motor este reprezentat de segmentul NFT, unde suma tranzactiilor realizate a depasit $2bn in Q1-2021, reprezentand o crestere de c.21x fata de Q4-2020. Cum majoritatea proiectelor din aceste segmente ruleaza pe Ethereum, cresterea lor a avut un efect pozitiv asupra cererii/consumului de ETH.
(b) Dorinta de expunere pe Ethereum a investitorilor institutionali este redata prin cresterea exploziva a fondurile de tip ETF/ETP/ETC (printre care amintim faptul ca in Canada au fost aprobate 4 ETF-uri in Aprilie 2021), cat si a AuM din aceste fonduri (YTD flow de $885m in fondurile de ETH, cu $65m venind in prima saptamana din Mai, conform CoinShares).
(c) Emisiunea de €100m de obligatiuni digitale de catre Banca Europeana de Investitii din 27 Aprilie 2021 a insemnat validarea unui use case extrem de interesant pentru blockchain-ul Ethereum (N.B. operatiunile de inregistrare si settlement au fost inscrise pe retea). De mentionat, ca astfel de initiative au mai fost prezente in trecut: in 2019, Société Générale a vandut un pachet de obligatiuni de €100 milioane pe Ethereum – tot ea fiind si cumparatorul, pe cand tot in acelasi an Santander a inscris un pachet de obligatiuni de €20 milioane tot pe Ethereum. Emisiunea cea mai recenta a reprezentat un caz aparte avand in vedere entitatea emitenta (BEI), consortiul de banci aranjatoare (Goldman Sachs, Santander, Société Générale) si prezentarea acestui process ca fiind un deschizator de drumuri pentru alti jucatori sa adopte blockchain-ul pentru emiterea de instrumente fianciare. Un alt amanunt ce indica pregatirea in prealabil a bancilor pentru astfel de operatiuni: entitatea ce s-a ocupat de settlement este unitatea FORGE a Société Générale, o divizie speciala inzestrata cu misiunea de a experimenta cu emiterea de instrumente financiare pe diferite blockchain-uri.
(d) Layer 2 solutions, de tipul Polygon/Matic, optimizarile recente (cresterea marimii blocurilor), cat si cele viitore (EIP-1559 si lansarile PoS, sharding) au dus atat la o crestere actuala in scalabilitate a retelei cat si una anticipativa, cu o evolutie pozitiva asupra cererii.
(e) Numarul de ETH aflat in libera circulatie este intr-o continua scadere, cum poate fi observat si din analiza celor de la CryptoQuant. Acest lucru implica faptul ca o presiune pozitiva pe partea de cerere sa determine un efect ascendent semnificativ asupra pretului si valorii totale a eco-sistemului.
De ce este important sa avem doua si, pe viitor, mai multe locomotive? Raspunsul plastic ar fi ca un eco-sistem ce se vrea descentralizat ar “trebui” sa fie descentralizat si in plaja proiectelor mari, cu insemnatate si cu use case-uri atractive. Tocmai existenta si varietatea acestor use case-uri (printre care amintim mijloace de plati mai eficiente, module financiare descentralizate, sisteme descentralizate ce permit incluziunea unor oameni ce nu sunt momentan in target-ul de consumatori, sisteme eficiente si disparitia intermediarilor in diferite industrii – arte, muzica, imobiliare, asigurari, finante-banci –, democratizarea zonei de investitii in active, etc.) indica un areal vast de cucerit de proiectele din zona blockchain si posibilitatea aparitiei unor lideri in fiecare din aceste diferite nise.
Evolutia spre o piata cu doi si mai multi lideri este una naturala si benefica pentru intregul eco-sistem. O piata cu mai multi poli de dezvoltare este o piata mai puternica si mai rezilienta la diverse socuri. O piata competitiva si dinamica conduce adesea la inovatie, ca factor de diferentiere intre jucatori. Aceeasi inovatie sau cautare de avantaj competitiv conduce la noi use case-uri si introducerea in spatiul crypto a unor utilizatori si entitati noi. De asemenea, dupa ce un proiect (sau eco-sistem) atinge o masa critica in ciclul evolutional, si, implicit, un anumit nivel de sustenabilitate, cresterea sa poate deveni exponentiala, iar exemple sunt multiple din diferite domenii (ex. dupa o perioada de 2.5 ani de la lansare,
Revolut a ajuns la o cifra de 2 milioane de utilizatori. In urmatorii 3 ani a adaugat apoi inca 13 milioane).
In final, odata cu existenta mai multor proiecte “de lance” pe piata, tinta primara a investitorilor mari (smart money) se va diversifica, acestia cautand in primul rand si in faza incipienta expunerea relativ sigura oferita de proiectele mari.
P.S. Articolul presupune un cadru legislativ acomodativ pentru evolutia pozitiva a spatiului crypto.
Surse: De-Fi pulse, CoinDesk, CryptoQuant, EIB, The Wrap, FT
Razvan
==================
Proiectul Saptamanii
Axie Infinity
Axie Infinity este o platforma construita in jurul unui joc, pe Ethereum. Jocul implica, binenteles, NFT-uri si are anumite elemente si din CryptoKitties, dar si din Pokemon.
In acest ecosistem, caracterele sunt denumite “Axies” si sunt inregistrate pe blockchain ca NFT-uri, deci pot fi stocate in wallet, transferate intre adrese Ethereum sau tranzactionate in cadrul marketplace-ului pe care il putem gasi pe platforma. Pe langa Axies, mai gasim in joc si teren virtual, si items care sunt reprezentate tot prin NFT-uri.
Aceasta comunitate digitala, care are in centru cresterea, colectarea, si tranzactionarea de creaturi fantastice (Axies) a fost creata de SkyMavis, un startup din Vietnam, in 2018. De atunci a avut o crestere constanta ca numar de utilizatori, dar a ajuns pe radarul unui numar mare de persoane, in vara anului trecut, dupa ce Axie a aparut intr-un articol pe Coindesk.
Ce este Axie si de ce este un proiect interesant?
In cadrul ecosistemului Axie Infinity, utilizatorii pot juca in modul Adventure (PvE - Player vs Environment) sau in modul Arena (PvP - Player vs Player), pentru a-si creste caracterele si, implicit, valoarea acestora.
Orice Axie are caracteristicile genetice unice stocate pe Ethereum si, in urma bataliilor din joc, primesti un asset numit SLP (Small Love Potion), care poate fi folosit pentru inmultirea creaturilor, sau, din moment ce e un token ERC-20, poate fi tranzactionat.
Echipa a creat un joc de succes (prin faptul ca are mai mult de 60,000 de utilizatori) care, poate ca cel mai important aspect pentru multi iubitori de crypto, are asociat un intreg univers economic, cu doua monede ERC-20 (AXS si SLP) si altele ERC-721 (NFTs).
Ca sa va faceti o imagine de ansamblu asupra ecosistemului Axie Infinity, doar in ultimele 7 zile sunt peste 250,000 de Axies tranzactionati, cu un volum de peste 110 milioane de dolari. Mai mult de atat, avem caractere care sunt vandute cu sute de ETH.
“Axie generated more revenue than Metamask, Pancakeswap, Synthetix, MakerDAO, and Curve COMBINED. Axie is still a pretty basic product and has many upgrades coming over the next 9 months.” - Jeffrey Zirlin, co-founder
Platforma a ajuns deja in punctul in care este o sursa de profit pentru multe persoane, fie prin tranzactionarea de NFT-uri, fie prin monedele $AXS si $SLP. Acest lucru, pe langa gameplay si grafica, duce la o lume digitala care, practic, nu are limite.
Tokenul $AXS:
$AXS (Axie Infinity Shard) este moneda care face parte din fundatia Axie Infinity. Cu un supply maxim de 270 de milioane si 55 de milioane in circulatie, este o moneda care poate fi utilizata pentru:
Guvernare: Cei ce detin AXS vor putea vota pentru schimbari in cadrul platformei.
Staking.
Plati: Jucatorii pot place anumite plati folosind AXS.
Rewards: Utilizatorii pot castiga AXS in universul Axie prin intermediul anumitor jocuri.
Concluzie:
Sunt un mare fan al proiectelor care imbina, intr-un mod placut, elemente de gaming cu o intreaga economie digitala. Acest lucru, in multe cazuri, atrage useri din tot spectrul crypto si nu doar dintr-o singura nisa, din moment ce nu trebuie sa fii neaparat un iubitor al jocurilor pentru a vedea potentialul de profit din proiecte de genul acesta.
Prin simplitatea sa, jocul este foarte placut si vizual, si la nivel de gameplay, iar lucrul asta se vede usor prin numarul mare de utilizatori pe care platforma i-a atras.
Moneda este gandita bine, cu o distrubuire si un token release schedule bine puse la punct. Pe langa asta, faptul ca Mark Cuban a investit in compania Sky Mavis, e inca un semn ca proiectul e unul solid.
Per total, Axie Infinity are toate elementele necesare pentru a continua sa-si creasca numarul de utilizatori, ceea ce face proiectul, din punctul meu de vedere, o investitie buna pe termen lung.
Andrei @Cryptonita
==================
2 Crypto Headlines that matter
Nancy Pelosi a fost cea mai vocala si mai agresiva opozanta a lui Trump pe care nu ezita sa il acuze ca e corupt. Dar, cum e in politica, regulile devin optionale atunci cand e vorba de propria persoana. In articolul de mai jos puteti vedea cum sotul respectabilei a cumparat in repetate randuri actiuni a caror pret a fost ulterior influentat prin decizii politice. Negru pe alb. Pentru a avea o legislatie crypto favorabila trebuie sa pariem pe coruptia politicienilor, nu pe bunavointa si buna lor credinta.
Daca vrei sa opresti bitcoinul trebuie sa o faci prin politici intr-atat de bune incat lumea sa nu aiba nevoie de bitcoin. E singurul mod de a o face cu succes, dar concomitent s-ar ridica intrebarea “daca esti de buna credinta de ce ai face un obiectiv din a opri accesul oamenilor tai la bitcoin?”. Game theory la mai multe nivele. Cei care conduc destinele Nigeriei au pastorit-o spre o inflatie de 18% ceea i-a impins pe oameni sa caute metode alternative de economisire. De aceea 32% dintre respondentii unui sondaj recent au mentionat ca utilizeaza crypto. Vremurile facutului de bine cu forta sunt de mult apuse iar bitcoinul nu putea sa cada intr-un moment mai potrivit.
Reply