• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #100: Suntem relevanti impreuna. Va multumim!

The Crypto Insider PRO #100: Suntem relevanti impreuna. Va multumim!

TCI PRO #100 - Suntem relevanti impreuna. Va multumim!

 The Crypto Insider #100: Suntem relevanti impreuna. Va multumim!

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor peste 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

S-a nimerit sa am cateva zile libere fix inainte de numarul #100 al newsletter-ului PRO. Tot intamplarea a facut sa se suprapuna si cu premiera ultimului The Stakeborg Talks, cel cu Sergiu Manea de la BCR.

CEL MAI PUTERNIC BANCHER ROMAN: SERGIU MANEA, CEO BCR

Invariabil, in astfel de momente ajungi sa te intrebi de ce faci ceea ce faci. Stakeborg continua sa existe pentru ca tu, cel care citesti acum, ai hotarat ca munca noastra merita banii tai. Si nu e vrajeala de marketing. Suntem un business ca oricare altul, care fara cashflow, s-ar sufoca. Oameni valorosi urca pe scena The Stakeborg Talks pentru ca am ajuns relevanti. Factori decidenti ne primesc in birourile lor cand vine vorba de legislatia crypto din Romania, fix din acelasi motiv. Social media are un rol important in cadrul oricarui business, dar ulterior YOU HAVE TO DELIVER. Fapte, nu gargara de Twitter. Impreuna invatam, impreuna crestem si imi doresc din tot sufletul ca lucrurile astea se concretizeze si in portofolii solide si profituri asa cum vi le doriti. O sa continuam sa venim cu tool-uri noi, continut relevant, vom diversifica oferta de cursuri si astfel sa atragem parteneri care sa ne ajute sa ajungem la si mai multi oameni. Impreuna suntem relevanti ❤️ More to come, Vlad

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi un text despre macro probleme date pe mute

  • Matei discuta modelele economice folosite in evaluarea tokenilor.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre ce nivel trebuie sa aparam ca sa continuam cresterile.

The Macro

Market Update-ul e in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti, va rog, newsletterul :) https://youtu.be/tm0IIJtLE0k

SA - Market Update - 28 Iunie

Dupa cum stim deja, pe fondul cresterii preturilor la energie, Germania e oficial in recesiune inregistrand doua trimestre de contractie (-0.5% in Q4 2022 & -0.3% in Q1 2023). Concomitent, dobanzile raman ridicate pentru "a calma" inflatia iar inversion-ul la yield curves a ajuns atat in Germania cat si in UK, la un nivel nemaivazut de 20 de ani incoace.

E greu de crezut ca lucrurile se vor imbunatati atat timp cat exporturile de masini germane ( componenta grea a economiei nemtilor) spre China , cel mai mare partener comercial, au scazut cu 24% in primele 3 luni ale anului. Si cum Germania joaca un rol chintesential in cadrul Europei, toata zona euro a avut de suferit: -0.1% atat in trimestrul 4 din 2022 cat si in primul de anul acesta. Franta a scapat deocamdata, dar pare un candidat serios pentru urmatoarea decernare a premiilor "tara oficial in recesiune". Nimic nu functioneaza in vacuum astfel ca si Wall Street-ul se asteapta la o scadere a veniturilor si profituri negative year-over-year, fapt extrem de neobisnuit pentru o economie inca neintrata in recesiune. Veniturile pentru trimestrul 2 se asteapta -0.4% vs Q2 2022 iar aceasta cifra, ajustata la inflatie, inseamna un declin real de 4.5%. Profiturile urmeaza, evident, acelasi traseu: -6.5% in termeni nominali, -10.6% ajustat la inflatie. In contextul asta, investitorii, dupa cum vedem de cateva luni, au incercat sa fure startul preconizand o scadere accelerata a inflatiei si o interventie a FED-ului ( scaderi de dobanzi si mai tarziu "printer goes brrrr") pentru a impiedica o recesiune agresiva. Calculul se poate dovedi gresit daca inflatia e mai sticky decat lasa de inteles ultimele cifre CPI. Nu ar fi nemaivazut! O miscare neastepatata a fost facuta de BoE (Bank of England) care a surprins pe mai toata lumea ridicand dobanzile cu 0.5%, justificarea vizand atat incapatanarea inflatiei de pe insula cat si ceea ce se intampla la nivel global. Si pentru ca am mentionat 2y&10y bond yields anterior, merita de urmarit si ce se intampla in Statele Unite unde, cele 2 s-au apropiat ecartul scazand sub 50 bps la inceputul lui aprilie ( in contextul caderii Silicon Valley Bank), cand piata facea pricing in la o taiere a dobanzilor, pentru ca acum sa se indrepte spre diferente nemaiatinse din 1981:

Taierile vor veni cand raul va fi deja facut iar sangele va fi pe strazi, nu doar cand adie un vantisor de panica, asa cum este in prezent cu somajul in crestere, dar departe de ce isi doreste JPow:

Pe de alta parte, problemele de lichiditate a bancilor se acutizeaza in ciuda faptului ca acestea sunt date pe mute de noua inventie numita BTFP ( Bank Term Funding Program), un emergency loan facility despre care am mai vorbit si in trecut. Dupa cum se vede pe graficul postat de Joe Consorti, tot mai multe banci apeleaza la "money out of thin air" pentru a ramane pe linia de plutire:

Iar asta face ca, invariabil, lumea sa continue sa isi asume riscuri, de aici si corelatia perfecta intre lichiditatea din BTFP si cresterile de pe bursa:

Chiar si asa, Morgan Stanley estimeaza ca rezervele bancilor vor scadea cu 5-800 de miliarde de dolari in urmatoarele 6 luni, ceea ce ar TREBUI sa aiba un impact major asupra valuation-urilor care au luat-o razna recent. Atat de razna incat "au faultat" si corelatia care exista intre M2 ( simplificat inseamna lichiditatea totala din lume denominata in dolari in cazul de fata) si S&P 500:

Dar nu mai e un secret pentru nimeni de unde vine acest stocks frenzy: cele mai mari 7 tech stocks se traduiesc "at a significant premium" daca e sa le comparam cu restul colegilor de index.

Ca sa mai apropii de final, vreau sa va mai atrag atentia asupra unui lucru. Asa cum vorbeam saptamana trecuta, dureaza ceva timp pana cand efectele unei schimbari de politica monetara se repercuteaza asupra economiei. Prin urmare, creditarea, instrumentul cel mai important pentru cresterea economica, reactioneaza si in functie de conditiile prealabile. In 2020 sa iei un credit era extrem de ieftin iar asta face ca efectele cresterii dobanzilor din ultimul an sa aiba un delay mai mare decat se asteptau mai toti specialistii. Asta a generat si senzatia ca totul e in regula iar un soft-landing e around the corner. De undeva din aceeasi zona vine si prietenul meu Raoul Pal a carui teorie este ca pietele au facut pricing in la tot scenariul de s-a derulat in fata ochilor nostri anul asta, inca de anul trecut, motiv pentru care lows-urile din octombrie-noiembrie 2022 nu vor mai fi atinse. Sigur ca Raoul a vazut mai multe decat mine, dar citind si parerile altor specialisti, nu exclud ca ar putea avea dreptate, dar sunt sceptic ca intelepciunea maselor a mers pana intr-acolo incat au estimat evolutia economiei americane cu 12 luni inainte. Dar ca sa citez un alt amic drag mie, Roger Hirst, "Raoul could turn out to be right, but for the wrong reasons". Adica lows-urile sa fie in, dar nu din motivele enuntate de el. The best worst scenario :) Iar apropo de mainstream common sense, pastrati aceasta imagine pentru lunile ce vor veni:

Intarzierea efectelor face ca un consens asupra unei recesiuni iminente sa se disipeze pana in punctul in care atunci cand se intampla ia prin surprindere pe toata lumea. Pana atunci, vedem ce se intampla vineri cand vine datele pentru Core PCE price index, metoda favorita a FED-ului de a masura inflatia. Datele anterioare au fost 4.7% iar daca cele noi nu vor fi mai mici sau egale cu 4.6%, Powell primeste inca un argument pentru a creste dobanzile luna viitoare. Si cred ca o va face tragand cu ochiul si cat de hawkish se dovedeste a fi Banca Central Europeana. Take care, V

Noi modele economice in evaluarea crypto

$3,1 trilioane - asta este all time high-ul intregii piete crypto, atins in data de 9 noiembrie 2021. Astazi, ne aflam la $1,24 trilioane, o diferenta de 2,5x. Stiind cum trece timpul in crypto, vremurile in care firmele de venture capital aruncau cu bani in stanga si in dreapta la evaluari parca stupide ale proiectelor par foarte indepartate, cu toate ca trecut abia un an si jumatate.Infrastructura, DeFi, CeFi, NFTs sau in general Web3 sunt sectoarele principale in care VCs investesc. 2022 a fost anul in care au fost atinse maximele atat pentru banii stransi de VCs cat si pentru fondurile impartite mai departe, catre proiecte crypto.

De atunci, insa, bear marketul a venit si a stors majoritatea lichiditatii din piete. Va veni un moment in care vom relua momentumul cresterilor si pentru asta vrem sa fim bine pozitionati in proiecte cu potential. Asadar se pune intrebarea: in functie de ce investesc VC-urile si cum putem simula macar o parte din aceeasi analiza si noi, pentru a beneficia de intrari timpurii in proiecte solide?Spre deosebire de lumea traditionala a finantelor unde valoarea intrinseca a actiunilor este calculate folosind sisteme clasice precum discounted cashflow (DCF) sau dividend discount model (DDM), crypto nu beneficiaza de acelasi tratament. Dividendele, cash flow-ul si procentul de crestere arata diferit (sau sunt inexistente) in industria noastra, astfel ca analistii trebuie sa se orienteze catre alti indicatori precum:- Token velocity - valoarea totala a tranzactiilor impartita la numarul mediu de circulari a fiecarei monede. Cu cat velocitatea este mai mica, cu atat valoarea tokenului este mai mare deoarece investitorii tin tokenii mai mult timp.- Daily active addresses / users - cu cat acestea sunt mai mari, cu atat proiectul/reteaua sunt mai folosite, deci, valoroase. - Network value to transaction ratio - capitalizarea de piata a unui token este impartita la volumul tranzactiilor din ultimele 24 de ore. Cu cat ratia rezultata este mai mica, cu atat proiectul este intr-o situatie mai buna si reteaua este mai folosita.- Stock to flow - oferta circulanta a BTC impartita la influxul anual de monede noi rezultate din mining. Modelul este deja folosit de mai multi analisti de pe Twitter pentru aratarea scarcity-ului BTC, implicit potentiala crestere in valoarea datorata acestuia.Atentie insa ca, precum multi alti metrici, acestia pot fi trucati: prin incentive-uri temporare sau wash trading in cazul metricilor discutati anterior. Acestia sunt doar cativa dintre indicatorii ce fac parte din analiza cantitativa a analistilor, acestora adaugandu-se factori calitativi precum echipa, prezenta in media and more pe care le puteti gasi in TUIT, tool-ul de la Crypto Bully.In plus exista si nsite derivate ale ratiilor financiare traditionale, adaptate pentru noi. Price-to-sales sau Price-to-earnings sunt doua dintre ele care masoara veniturile totale supra fully dilluted value (FDV) sau a intregii capitalizari de piata. Tot in crypto avem parte de inflatie potentiala a tokenilor (sau deflatie, cum e de obicei in cazul ETH), lockups si coin burns. Toate contribuie la tokenomics-ul proiectului si sunt de luat in seama pentru investitori.Din pacate nu avem suficienta istorie a tokenilor ca sa cream modele cu adevarat reziliente. Fara suficient backtesting, putem presupune ca modelele noastre sunt folosibile pe termen scurt dar nu ne vor asigura sanse mari de reusita pe termen lung, astfel ca trebuie sa ramanem deschisi si flexibili vis a vis de strategie.Si trebuie calculate, desigur, si riscurile. Cel mai prevalent dintre toate este riscul lichiditatii, specific pietei crypto. Chiar daca un VC si-ar dori sa investeasca mai multe miliarde in acelasi proiect, cel mai probabil va avea nevoie de mult timp pana cand tokenul (sa presupunem ca) ar deveni suficient de lichid ca sa poata vinde detinerile fara prea mult slippage. De aceea, check-urile sunt de dimensiuni mai mici si din partea mai multor firme, reducand riscul lipsei de lichiditate.O parte din metricii despre care am vorbit anterior pot fi gasiti pe TokenTerminal sau pe DefiLlama, so go take a look the next time you invest in a new project. Doar comportandu-ne ca institutiile bine stabilite vom reusi sa ne apropiem de performantele lor. De aceea e important sa apucam problema de la radacina si sa ne tratam portofoliul ca pe un fond de investitii, luand in calcul cat mai multe date ca sa facem deciziile corect.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

New week, no developments. BTC este inca la $30k, semn ca am gasit cel putin pentru moment puterea de a ramane aici. Impulsul primit saptamana trecuta a sters pierderile ultimelor luni dar ne-a proptit de aceeasi rezistenta ca si in aprilie. Cel putin apucam sa revizitam nivelul si sa il slabim prin scaderea numarului de selleri, pregatindu-ne mai bine de momentul in care vom trece deasupra lui.

Linia trasa in dreptul $29.000 este cea sub care nu am vrea sa ne aflam ca sa continuam cresterea. Ar fi sanatos sa vedem un pullback in 1-2 saptamani ca sa nu lasam gapuri mari neacoperite insa fara a scadea prea mult (sau cu inchideri daily) sub $29.000. Asta pentru ca daca o facem inseamna ca vestile bullish primite de la Blackrock & co nu au fost suficiente ca sa schimbe structura pietei si intram din nou intr-un slow bleed din care nu stim cand ne vom opri.Pe de alta parte, S&P500 are un mic bounce de la nivelul rezistenta transformata in suport de la 4300, asa cum vorbeam saptamana trecuta. Ieri a inchis cu o crestere de 1,15%, semn ca exista vointa din partea buyerilor sa apere nivelul. Si, considerand ca DXY continua sa se chinuie cu nivelul 103, suntem deocamdata intr-o pozitie ok.

In ultimul rand, nu vad nimic care merita cumparat aici. Fie gasim o continuare a miscarii BTC si profitam de pe urma ei si observam daca lichiditatea se revarsa in alts fie sunt pregatit sa cumpar mai jos. Matei

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16.000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.