- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #11: "I don't fucking care"-ul generatiei Metaverse & Ciclicitatea infrastructurii
The Crypto Insider PRO #11: "I don't fucking care"-ul generatiei Metaverse & Ciclicitatea infrastructurii
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
In discutiile noastre exploratoare ajung tot mai des cu Vlad la subiectul metaverse si incercam sa ne imaginam cum se vor intersecta cele doua lumi: cea reala, palpabila in care ne-am nascut cu totii cu cea "digitala" spre care incepem sa ne exportam tot mai multe activitati, dar si mai important, TIMP.
Site-urile, la vremea lor, au fost complet revolutionare, dar au avut un nivel scazut de interactivitate. Experienta era 2D si majoritatea dintre ele inclinau spre utilitate. Cu trecerea timpului, cresterea vitezei internetului a deschis noi orizonturi si asa am asistat la progresul semnificativ al gaming-ului pana in punctul in care folosim pentru copiii care sunt in e-sports termenul de "athletes". Inimaginabil pana acum cativa ani, nu?
Daca inimaginabilul a fost pana in prezent atins in mod linear, odata cu blockchain-ul este foarte posibil ca viteza cu care trecem de la un "wow" la altul sa devina exponentiala.
Metaverse-ul va deveni tot ceea ce internetul simplu nu a putut sa ne ofere pana acum. Pe social media poti sa fii in prezent, sub anonimitatea unui pseudonim, cine vrei tu. Unul din cei mai cunoscuti colectionari de NFTs Vincent van Dough e popular si adulat de zeci de mii de oameni pe Twitter. Cand va iesi la iveala ( pare-se ca se pregateste sa o faca) s-ar putea dovedi un baietel de 14 ani timid si anti-social din Insulele Feroe. Figure that!
Metaverse-ul ii va da posibilitatea sa isi puna papuci Gucci ( apropo de exemplul lui Emil de la TST) si sa impresioneze gagici venite la o expozitie de NFTs din Decentraland. Nemultumit de modul in care lumea alege sa interactioneze in real life, se va refugia 75% din timpul sau liber in Metaverse.
Suna dramatic sau tragic? Cand tot ceea ce noi am cunoscut a fost doar lumea palpabila evident ca orice altceva ni se pare ciudat si foarte multi se vor grabi sa zica "noua generatie nu mai ...".
Partea misto e ca they don't fucking care. Vor avea tools-urile sa isi construiasca o lume asa cum si-o doresc dand skip la o realitate care a facut pe foarte multi din generatia noastra, fara sa ne dam seama, prizonierii lipsei de alternativa.
Razvan
=================================
The Boring $tuff
Vorbeam in Crypto after Dark de joi despre ciclicitatea bull market-urilor din crypto si cum e de asteptat ca o miscare impulsiva bitcoinului peste previous ATH sa genereze o noua perioada de crestere accelerata.
Pana atunci am vazut cu totii cum majoritatea proiectelor de infrastructura, pe fondul anunturilor in care sute de milioane de dolari vor intra sub o forma sau alta in ecosystemul Avalanche, Solana, Harmony sau Fantom, au avut zile cu cresteri de peste 10-15%.
Cu exceptia Ethereum-ului, toate celelalte layer 1 sunt intr-o perioada de cautari atat din punct de vedere tehnic cat mai ales identitar. Caderea Solanei despre care am scris si intr-un newsletter anterior e cel mai bun exemplu in sensul asta. Fiecare a vazut in acel moment ce a vrut.
Scepticii de serviciu au gasit motiv sa arate cu degetul limitarile blockchain-urilor in forma lor actuala. Exaltatii s-au grabit sa spuna ca nu e nimic si e ok sa mai dam din cand in cand cate un restart la retea ca pe vremuri cand "facea internetul bucla" si resetam rooter-ul. Asa cum un hack e cel mai audit de securitate, la fel, un astfel de eveniment e cea mai buna metoda pentru a se intelege mai bine problema scalabilitatii si a dobandi anti-fragilitate nu doar pentru Solana dar si pentru ceilalti actori.
Am ascultat de curand mai multe discutii cu privire la modul in care tehnologia functioneaza atunci cand se deschid capitole cu totul noi iar parerea cvasiunanima era ca mai intai trebuie lucrat asiduu pentru a ne asigura ca infrastructura e fiabila si doar dupa un layer 1 ar trebuie sa se concentreze pe cresterea ecosystemului prin sustinerea dapps-urilor.
Pare un fel de oul si gaina pana citesti un articol intitulat "The myth of the infrastructure phase". Va invit sa il parcurgeti pentru ca nu e foarte lung, dar pentru cei dintre voi care nu au timp am sa il sintetizez in cateva randuri.
Toate trendurile mari pe care le-am vazut dezvoltandu-se in era digitala au beneficiat de o infrastructura mobila, flexibila si in continua ajustare la realitatile lucrurilor care se construiau on top of it. Aplicatii mult prea avansate pentru vremea lor au generat upgrade-uri fundamentale la nivelul stack-ului infrastructural ca apoi asta se deschide portile larg pentru noi aplicatii printre care si altele din nou prea avansate care la randul au reluat procesul de-abia mentionat.
Ciclicitatea descrisa in imaginea de mai sus ne mai ofera o perspectiva de data aceasta temporala. E nevoie de timp, temerari si foarte multe esecuri pentru a se putea ajunge de la maimuta la robot. Sa crezi ca un moment in time dintr-un random septembrie 2021, de pe o retea oarecare iti ofera o perspectiva clara asupra evolutiei ulterioare e ca si cum te-ai uita la un meci de fotbal pana in minutul 2 si ai concluziona ca echipa in rosu va castiga pentru ca are un fundas dreapta foarte priceput.
Stay safe,
V
==========
Stay Curious
De maimute e greu sa ne mai atingem. Dar de ceva care are legatura?
Sectiunea de azi pleaca de la una din teoriile lui Vlad, care mie imi place tare mult. In ceea ce priveste NFT-urile, el nu se inghesuie la mintat, in primul rand pentru ca poate fi bataie de cap, gas war, dar mai ales pentru ca, din practica, a observat ca pretul cumva se intoarce eventual in zona de mintare. Si aici vine teoria: daca nu se intoarce pretul, inseamna ca proiectul respectiv incepe sa prinda tractiune, are ceva mai special si atunci mai bine sa ai gloantele pregatite pentru cateva proiecte de genul asta, decat sa mintezi ca nebunul in stanga si in dreapta, inainte sa confirme piata.
Asta inseamna ca atunci cand un proiect mintat la 0.05-0.1 ETH ajunge pe la 0.5-1 ETH, sunt sanse mai mari sa fie unul de succes pe termen lung si cifrele sa creasca chiar mai mult decat in cazul unui alt proiect despre care nici macar nu stim daca o sa ajunga sa fie mintat in totalitate. Sigur, de la 0.05 la 0.5 sunt totusi 10x. Asta e primul gand, ca daca ai ratat un 10x, de multe ori facut si in 2 zile, chiar nu mai are rost sa intri si tu la spartul targului. Sa ne intelegem, aceste cifre se intampla in cazuri foarte rare, si de cele mai multe ori se intampla fix invers: la majoritatea proiectelor nici nu se minteaza intreaga colectie, si de cele mai multe ori se zbat ulterior sub pretul de mintare.
Decizia sa platesti 0.5 eth pe un “jpeg”, nu e chiar una usoara, in special cand poate in tot portofelul nu gasesti 0.5 eth. Si atunci cum faci sa vezi totusi padurea de copaci si sa nici nu faci FOMO dupa toata shill-uiala care e mega prezenta pe toate canalele? Nu e nici aici o reteta magica. Doar faci la fel ca in viata: masori de 10 ori si tai o data(apropo, asta nu inseamna ca o vei nimeri intotdeauna). La fel cum faci si pentru alte proiecte de crypto: due dilligence, pleci pe fir si te educi.
Pe 4 septembrie a aparut un articol pe Decrypt. Despre un proiect care urma sa se lanseze pe 12 septembrie, Sneaky Vampire Syndicate.
Ce mi-a atras atentia a fost faptul ca artistul principal, migwashere, este unul dintre artistii din spatele proiectului Bored Apes Yacht Club. Si BAYC fiind unul dintre cele mai de succes proiecte de NFT, era cumva un semn ca va exista ceva tractiune. Am citit despre el, il aveam pe lista, dar nu la modul cu alarma la ora mintarii. Asa cum am spus si in episodul #9 din The Stakeborg Talks un avantaj major cand esti conectat, e cel al comunitatii. Nu eu am gasit articolul initial si nu eu am fost singurul care am citit despre proiect. E foarte important sa te mai consulti si cu altcineva si sa faci schimb de pareri. Gabi, multumesc!
Deja Discord-ul lor era in crestere, iar in ziua lansarii numara 40 - 45k oameni. Pentru comparatie, cei de la Bulls on the Block au 7.5k si World of Women aproape 15k. In zilele de dinaintea mintarii fusesera alesi 400 din comunitate, dintre membrii OG, care au fost si implicati in discutii, si care ulterior au fost whitelistati, fiecare cu posibilitatea de a pre-minta maxim 2 vampiri. Astfel, in ziua lansarii, vampirii erau deja pe OpenSea, iar floor price era pe la 1.8 - 2 ETH, deci un 20-25x fata de costul mintarii, care a fost de 0.08 ETH. Toate semnele aratau ca exista potential. Dar FOMO mare, probabil gas war si sanse mici sa prinzi efectiv un vampir. Asta mi-a trecut prin cap.
Echipa a decis sa limiteze la 10 numarul maxim de vampiri care putea fi mintat de pe o adresa, pentru a evita cat mai mult conturile de whales. In ziua lansarii au modificat numarul maxim de la 10 la 5, iar seara au amanat mintarea cu vreo 2 ore si au anuntat ca numarul maxim de vampiri/adresa va fi de 3. Au scazut pentru ca exista o cerere foarte mare din partea comunitatii si au dorit sa ofere o sansa pentru cat mai multi.
In plus, pentru a proteja comunitatea de gas war au gandit si au pus in aplicare un plan: acela de a whitelista adresele, si apoi cei care s-au whitelistat cel mai rapid au putut, timp de 4 ore, sa minteze vampirii. Procesul a presupus ca la ora anuntata pentru mintare, pe site-ul lor trebuia sa treci printr-un proces de a-ti conecta wallet-ul, alegeai cati vampiri voiai sa mintezi (1, 2 sau 3), ei verificau daca aveai in wallet suma necesara, apoi trebuia sa completezi un fel de quiz(pe care l-au implementat pentru a ocoli botii), si dupa 30 minute aflai daca esti eligibil sau nu. La finalul procesului au facut public si codul pe care l-au folosit in tot procesul. Mai multe detalii aici. Mie toate lucrurile astea imi arata ca oamenii sunt seriosi, stiu ce fac si de cate ori vezi transparenta in crypto, (probabil) e de bine.
Planurile de viitor sunt ca fiecare dintre cei care detine un vampir sa primeasca un companion - liliac, undeva mai aproape de Halloween, in a doua parte a lunii octombrie. Pe langa asta va veni si versiunea 2, a fost un teaser care duce cu gandul la vampiri de sex feminin.
Din ce au anuntat developerii, cei care detin un vampir din prima colectie vor avea ceva beneficii la cumpararea unui token din gen2. (Probabil), daca ai un vampir si o vampiroaica, se vede la orizont si ceva breeding?! In plus, cei de la SVS au anuntat gandurile lor legate de Metaverse si intr-un AMA, au confirmat ca deja au cumparat “pamant” in SandBox.
Dar un alt lucru important anuntat este un joc, 2D, pe care il vor putea juca doar cei care au un vampir. Din nou, duce cu gandul la exclusivitate, scarcity, club, pe modelul BAYC.
La nivel de distributie, este unul dintre putinele proiecte cu o descentralizare foarte buna. Nu exista whales, cu exceptia unui singur cont care are 2% din supply-ul total. Partea interesanta este ca aproape toti cei 179 vampiri pe care ii are, sunt cumparati de pe second market, cu un pret intre 0.6 si 0.9 eth. Efectiv omul a cumparat timp de 2 zile tot ce gasea la floor price. Exista peste 4800 holderi pentru cei 8888 tokeni. Mai mult de 52% distributie. O medie de sub 2 vampiri/holder. Primele 10 conturi au in total 5%. Cu 8 vampiri esti in top 50.
Fondatorii proiectului sunt oameni cu liste lungi de followeri, care se cunosc intre ei de ceva vreme, sunt activi si implicati in comunitate, si dincolo de roadmap si de viziunea pe termen lung, joaca si smart si atrag alaturi tot mai multi oameni, care la fel, au liste lungi de followeri. Ca de exemplu colectia care numara (momentan) 5 Vampiri Onorifici, cu dedicatie catre conturi cunoscute in lumea crypto/NFT.
Toate lucrurile astea ajuta la brand awareness si desi vampirii sunt uratei(dpmdv, cel putin prin comparatie cu BAYC), faptul ca ma uit de cateva zile la ei m-a adus intr-o stare de obisnuinta si chiar am inceput sa le caut cumva motivele pentru care sunt frumosi.
Apropo, pentru Dapper Dinos, despre care am scris saptamana trecuta am sentimente jumi-juma, lectii in ambele directii. Dar povestim despre asta marti, in prima editie de It’s NFTime. Pentru ca la Stakeborg we #gobigorgohome, nu ne “cacam in chiloti”.
Pentru a termina in nota in care am inceput, pare ca e genul de proiect care s-ar incadra in teoria lui Vlad. Mai ales ca are doar o saptamana. Si floor price-ul era pe la 0.95 ETH, azi noapte cand terminam articolul. Momentan e pe la 1.4 ETH. Va confirma ca e un proiect puternic pe termen lung? Habar nu am. Dar pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Inceputurile M&A in zona de blockchain
Fuziunea dintre Polygon si Hermez Network, anuntata pe 13 August 2021, cu deschiderea smart contractului de token swap pe 6 Septembrie 2021, reprezinta prima fuziune completa dintre doua blockchain networks. Elementul cheie e inclus in ultima parte a frazei, iar consecintele sunt (in parte) speculatitve in acest moment.
Tranzactiile de tip M&A (Mergers & Acquisitions = Fuziuni & Achizitii) in zona traditionala tech (dar valabil si pentru alte sectoare) sunt prezente la ordinea zilei. Procesul este, in mare, unul tipizat, cu foarte putine elemente ce sunt distincte de la caz la caz. Acest proces a fost battle-tested si perfectionat ani de-a randul. Cum gheata a fost sparta si in zona de blockchain tokens, este de asteptat ca, imprumutand elemente din framework-ul traditional, tranzactiile de tip M&A sa cunoasca o perioada mai accentuata de testare si crestere. Un apetit crescut pentru M&A ar implica si o maturizare implicita a pietei crypto, insemnand ca s-au trecut prin niste pasi care identifica potentiale tehnologii si segmente atractive, companii care si-au solidificat pozitia in piata si care se pot uita spre achizitii, etc.
Intrebarea evidenta este de ce ne-ar interesa activitatile de M&A ale proiectului in care suntem investiti?
Raspunsul se bazeaza pe faptul ca M&A si dezvoltarea unui proiect sunt corelate.
Un investitor cu o viziune pe termen lung este interesat de proiecte cu utilitate reala, scalabilitate si posibilitati vaste de crestere, iar intre aceste elemente exista o stransa legatura. Cresterea se poate realiza fie organic, fie anorganic. Cresterea organica sau pornita “din interior” are in centru utilizarea resurselor interne pentru a facilita procesul de dezvoltare. Exemple ar fi dezvoltarea de noi tehnologii / procese / servicii folosind resurse proprii existente sau creand alte resurse proprii (ex. lansarea Smart Alpha de catre BarnBridge, lansarea Maiar App de catre Elrond). O crestere anorganica se bazeaza pe folosirea unor resurse externe in procesul de dezvoltare si expansiune. M&A este inclusa in aceasta categorie. Fuziunea Polygon cu Hermez Network face parte din strategia declarata public de Polygon de a se orienta spre dezvoltarea ZK-rollups. Pentru acest scop, Polygon a constituit un “war chest” de $1bn cu target setat pe dezvoltarea sistemelor ZK, formarea de parteneriate, angajarea de persoane cheie si achizitii / fuziuni de proiecte in zona ZK-rollups.
Avantajele unui M&A pe partea cumparatorului sunt desprinse dintr-o analiza comparativa de cost/beneficiu intre procesul de achizitie vs. dezvoltarea organica a respectivei tehnologii / produs / serviciu pe care proiectul Target il detine. Timpul necesar dezvoltarii interne, resursele ce trebuiesc alocate, cat de “urgenta” este nevoia de a avea tehnologia proiectului Target si cum va influenta aceasta marimea pietei careia proiectul i se adreseaza (TAM), dezvoltarea roadmapului si (poate chiar) extinderea lui, variabilitatea capabilitatilor introduse in proiect prin acest M&A, existenta unor sinergii, existenta unor culturi compatibile intre proiecte, sunt doar cateva dintre elementele cheie incluse in aceasta analiza.
Pe partea proiectului Target, motivatia efectuarii unui M&A ar fi, in linii mari: culturi similare, alinierea viziunii pe termen lung cu Cumparatorul, oportunitatea ca echipa sa ramana focusata doar pe dezvoltarea tehnologiei, oportunitatea de a primi o sustinere financiara mai potenta si de un know-how competent pe mai multe planuri (tehnic, sales & marketing, operational, business development, etc.) ceea ce ar determina si un roll-out mult mai rapid al proiectelor echipei Target, acces la o plaja mai mare de utilizatori, s.a. Procesul decizional este posibil sa prezinte diferite nuante intre proiectele unde echipa si/sau anumite fonduri VC sunt adanc implicate si detin o proportie mare de tokenuri vs. proiecte mult mai descentralizate (saui chiar aflate sub tutela unui DAO).
Parteneriatele intre un proiect mare (ex. de infrastructura) si alte proiecte mici, focusate pe anumite nise, pot reprezenta o sursa de tranzactii de tip M&A. In alte sectoare (biotech sau fintech), o parte dintre firmele mici ajung sa fie integrate de partenerii lor, in special dupa ce acestea au trecut cu success de anumite bariere in dezvoltarea produselor / serviciilor lor.
In crypto, piata exchange-urilor este extrem de fragmentata, avand un numar semnificativ de exchange-uri mici cu servicii specializate pe plan local / regional. Nu este de mirare ca exchange-urile au fost unii dintre cei mai activi jucatori pe piata de M&A: Coinbase numara 17 achizitii, Binance (7), Kraken (10), Gemini (4), Voyager (3), FTX (2), Huobi (2) – pe langa multiplele investitii de tip VC facute de diviziile lor specializate.
In general, platformele de tranzactionare sunt interesate de expansiunea pe zona serviciilor oferite si pe cea geografică. Achizitia unui Target cu licenta de operare intr-o anumita jurisdictie sau cu licenta de a oferi anumite servicii (ex.produse derivate) in anumite jurisdictii este deseori preferata de exchange-uri in detrimentul procesului destul de stufos de a bate la poarta legiuitorilor si a trimite “dosare” cu aplicatii pentru a obtine autorizatiile in nume propriu. Achizitia LedgerX, un derivatives exchange si clearinghouse cu licenta de la Commodity Futures Trade Commission, de catre FTX reprezinta solutia prin care FTX.US ar obtine dreptul de a oferi contracte de options si futures pe Bitcoin si Ethereum. Printre exemplele de achizitii ce au servit drept o poarta de intrare spre anumite jurisdictii geografice amintim: Voyager / LGO – intrare pe piata europeana, Kraken / Bit Trade – intrare pe piata australiana + expansiune Asia-Pacific, Binance / WazirX – intrare pe piata indiana. De mentionat ca anumite exchange-uri au si tokenuri proprii care pot fi re-evaluati ca urmare a unui proces de tip M&A.
Fuziunea Polygon / Hermez Network
Daca este sa ne uitam peste fuziunea dintre Polygon si Hermez Network si sa ii disecam elementele cheie, acestea ar fi:
Participanti: Polygon (MATIC), o solutie L2 de scalabilitate pentru Ethereum prin utilizarea PoS si side chains, si Hermez Network, un L2, zero-knowledge proof technology, folosit in acelasi scop
Entitate rezultata: Hermez a fost absorbit in ecosistemul Polygon sub forma Polygon Hermez, intregind gama de servicii si tehnologii oferite ce mai include Polygon SDK sau Polygon Avail
Tipul tranzactiei: token swap (un fel de stock-for-stock merger). Detinatorii de HEZ tokens au fost platiti in MATIC. Astfel, s-a pus la dispozitia detinatorilor de HEZ tokens un smart contract ce permite schimbarea HEZ in MATIC la o rata de referinta corespunzatoare cu raportul HEZ/MATIC bazat pe preturile asseturilor indicate de Bitfinex (la ora 11:00 la data anuntului initial facut de Polygon ca este in cautarea unui ZK-rollup Target, 4 August 2021) - raportul stabilit a fost de 1 HEZ = 3.5 MATIC. Ca urmare a swap-ului, HEZ token va inceta sa existe la o data ulterioara (cand swapul se va inchide)
Valoarea tranzactiei: Polygon a alocat 250m de MATIC tokens pentru fuziune – cu o valoare totala de c.$250m bazata pe pretul de referinta folosit
Dintre cei 250m de MATIC, 90m au fost orientati spre cumpararea de HEZ tokens (s-au dus spre investitori), iar 160m spre incentivizarea / motivarea echipei si developerilor
Cei 90m au avut ca target tot capitalul de HEZ tokens, fie ca erau pe exchangeuri, in Treasury, vestati sau non-vestati
Restul de 160m sunt milestone-based, cu alte cuvinte conditionati de livrarea unor servicii sau atingerea unor puncte intermediare in dezvoltarea tehnologiei. Este o forma de de-riskare a investitiiei de catre comparator si de motivare a echipei din spatele Targetului. Obiectivele alese de Polygon au fost livrarea ZkEVM si un numar de metrice legate de adoptia ulterioara
Obiectul tranzactiei: reprezentat de angajati, tehnologie si solutiile / serviciile active - capitalul uman si tehnologic sunt factori cheie
Motivatia tranzactiei
Polygon: tinteste sa ofere o gama larga de L2 scalability solutions, iar pentru dezvoltarea ZK-rollups a alocat un fond de $1bn. Hermez va ajuta cele 500+ de proiecte ce ruleaza pe Polygon sa obtina un nivel de scalabilitate mai mare pentru aplicatiile lor
Hermez Network: se pot concentra doar pe partea de dezvoltare a tehnologiei si pot lasa deoparte grijile operationale/financiare pe seama Polygon
Alte elemente
Sprijinul detinatorilor de HEZ tokens a fost necesar. Detinatorii a 90% din HEZ tokens stiau de tranzactie si au fost de acord cu rata de schimb (rata de token swap)
Utilitatea tokenului HEZ: avea doar functia de utility token – folosit in procesarea tranzactiilor. Nu a avut alte roluri (ex. de guvernanta)
Consideratii
O agitatie pe zona de M&A ar putea atrage atentia legiuitorilor catre acest spatiu. Este destul de greu de crezut ca autoritatile vor sta pasive la tranzactii de sute de milioane de $ in tokeni, iar posibile reglementari pot veni in zona de taxare sau pot fi urmari ale clasificarii (unor) tokeni ca securities.
Un alt element de urmarit este aparitia premium-ului la o tranzactie. Premium sau target premium reprezinta diferenta data de valoarea oferita de comparator peste pretul/valoarea de referinta a tokenului proiectului Target. Acest premium este masurat de obicei in procentaje % si poate fi o forma de incentivizare in plus a detinatorilor de tokeni ai Targetului sa accepte oferta de cumparare.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO
dYdX
dYdX este un exchange descentralizat care permite margin, perpetual, si spot trading, pe langa lending & borrowing, pe reteaua Ethereum. Proiectul a fost initiat cu scopul de a deschide traderilor drumul spre instrumente financiare complexe, intr-un mod descentralizat.
dYdX a lansat primul produs in octombrie, 2018, prin care se puteau deschide pozitii long si short pe Ethereum. Ulterior, au fost adaugate noi functionalitati si o interfata imbunatatita pana in punctul in care au dezvoltat un parteneriat cu StarkWare, pentru a muta partea de perpetuals pe un layer 2. Restul functionalitatilor (margin, spot, etc.) vor ramane pentru moment pe layer-ul principal.
Trecerea partiala pe o platforma layer 2, pana la lansarea Ethereum 2.0, este un pas logic, pentru ca ofera userilor acces la un mediu cu taxe mai mici.
Ce este DYDX si de ce este un proiect interesant?
dYdX foloseste un model de lending & borrowing similar cu cel folosit de Compound, unde fondurile sunt “imprumutate” printr-un smart contract si pot fi restrase in orice moment.
Monedele la care userii au acces sunt ETH, DAI si USDC. Cand vorbim de margin trading, avem perechile ETH-DAI, ETH-USDC si DAI-USDC, cu pana la 5x leverage initial.
Avand un numar mai mare de produse functionale pe platforma si acces la sfera DeFi de pe Ethereum, ai automat o deschidere catre un numar urias de utilizatori, iar asta in special cand produsele acopera mai multe tipuri de trading si lending & borrowing, care sunt fibra oricarui ecosistem DeFi.
Acestea sunt, din perspectiva mea, principalele atuuri ale proiectului, care in ultima perioada a facut pasi importanti spre a-si solidifica fundatia pe care si-a construit-o in aceasta nisa.
Pe langa trecerea perpetuals trading pe layer 2, dYdX si-a lansat propria moneda cu acelasi nume, pe 8 septembrie, care a si fost adaugata pe Binance Innovation Zone, odata cu lansarea.
Tokenul $dYdX:
Moneda $dYdX, lansata de curand, este creata in principal pentru a face usor tranzitia protocolului spre unul guvernat de catre comunitate. Pe langa acest lucru, moneda mai este folosita si pentru fee discounts si liquidity mining.
Dintr-o rezerva maxima de 1 miliard, in momentul acesta avem 48.349.699 in circulatie, cu urmatorul model de distribuire:
Concluzie:
Este evident ca dYdX a mers pe urmele Uniswap si Compound, nu doar la modelul economic, dar si la anumite functionalitati. Echipa va folosi un total de 7.5% din supply pentru recompense retroactive, care vor fi airdropped celor care au folosit platforma, in functie de volumul tranzactionat. Dar din moment ce poti folosi un model care functioneaza si are succes, de ce nu ai face acest lucru?
dYdX are in spate o echipa experimentata, dar si investitori si parteneri de renume, iar asta se reflecta foarte bine in volumul de trading din ultimele 24 de ore, de peste 1 miliard de dolari.
Asta, pusa cap la cap cu un UI/UX excelent, cu o prezenta puternica intr-o nisa care devine din ce in ce mai diversificata si mai activa si cu produse functionale si esentiale pentru o piata financiara in crestere, fac din acest proiect unul care nu are niciun motiv sa se opreasca aici. In special ca zona de margin trading intr-un mod descentralizat, proiectul se afla inca la inceput de drum, chiar si pe Ethereum.
Dupa cum se vede si in imaginea de mai jos, dYdX este al 3lea protocol care implica derivatives de pe Ethereum, ca TVL, ajungand aproape de 500 de milioane. Constituie un proiect ajuns deja la maturitate, cu o moneda lansata de curand, fiind probabil unul dintre cele mai bune scenarii din crypto.
=======================
2 Crypto Headlines that matter
Dupa Blockfi si Celsius intra in focul celor care stau cu ochii pe securities in Statele Unite. La fel se va intampla probabil atat cu AAVE cat si cu Compound desi acolo structurile sunt cumva diferite. Genul asta de FUD tot va mai exista si va fi pictat ca o mare problema de site-urile de stiri pentru ca e la moda sa tipi "vine lupul/regulation-ul" atunci cand toata turma tremura de frica unei astfel de posibilitati. Daca sunteti in Celsius, ramaneti. Daca va gandeati sa intrati, folositi mereu FUD-ul pentru o intrare mai buna. Verdictele in regulation nu vor fi nici foarte rapide, nici finale fara drum de intoarcere.
Colaborarea recent anuntata dintre Grayscale Investments si iCapital Nework ofera acces unui numar de peste 6,700 de consultanti financiari catre fondurile si strategiile de investitie marca Grayscale. Consultantii financiari au rolul de sfetnici in materie investitionala pentru persoanele din zona high net worth (cei cu averi de peste $1m). Un sondaj realizat de Grayscale Investments releva ca 61% dintre consultantii financiari au fost abordati de clientii lor pentru informatii despre investitiile in cryptomonede, iar 79% dintre consultanti au in plan sa accentueze recomandarile de investitie in spatiul crypto, daca firma pentru care lucreaza va fi de acord.
Reply