• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #12: Bitcoinul isi continua macro-povestea

The Crypto Insider PRO #12: Bitcoinul isi continua macro-povestea

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra

Fidelity, unul din cei mai mare asset manageri din lume cu 4.2 trilioane in AUM, a lansat de curand o teorie cu foarte multe zerouri. Acum cand bitcoinul e la cateva zeci de mii vine complet nenatural pentru creierul uman sa isi inchipuie ca detine ceva care s-ar putea aprecia pana la acele scenarii, dar exista cateva detalii ce merita mentionate. 

Cu cat bitcoinul va deveni mai scump, proportia hodlerilor persoane fizice va scadea pentru ca indiferent cat de puternica iti este convingerea, atunci cand ai acumulat 1 BTC prin trading sau DCA si bitcoinul ajunge la $200.000, esti tentat sa vinzi. O scadere de 20% astazi gripeaza pe cei mai multi desi in USDT asta ar inseamna in jur de $10.000/bitcoin. La 200k, o corectie de 20% va face ca portofoliul sa scada cu $40.000. Usor pentru institutionals, greu pentru retail. 

Un ETF va avea un impact mare in evolutia imediata a pretului si unul urias pe termen lung pentru ca va fi echivalent cu consacrarea bitcoinului ca asset de luat in discutie in cadrul oricarui portofoliu institutional. Inclusiv discursul public in mainstream media va suferi o schimbare la 180 de grade pentru ca o noua serie de interese vor incepe sa se intrepatrunda. 

Un spike de 20-30k intr-o zi ar fi generat nu doar de news dar si de un supply squeeze. A vorbit Vlad in ultimele doua Crypto After Dark despre procentul foarte mic existent pe exchange-uri ( approx 13%) iar pe fondul unui big news, cei mai multi din zona de retail vor astepta sa vada mai intai pana unde se duce pretul si abia apoi vor inunda piata. 

Daca mai e nevoie de inca un argument in sensul convingerii care exista in randul hodl-erilor, priviti graficul de mai jos. 

Evolutia wallets-urilor detinute de 1y+ hodlers arata dupa cum urmeaza: (Numerele sunt exprimate in milioane de wallets) 

Sept 2020 - 20.75 

Oct 2020 - 21.02

Nov 2020 - 21.14

Dec 2020 - 21.18

Jan 2021 - 21.11

Feb 2021 - 21.21

Mar 2021 - 21.38

Apr 2021 - 21.61

Mai 2021 - 21.84

Jun 2021 - 22.11

Jul 2021 - 22.40

Aug 2021 - 22.54 

Sept 2021 - 22.76

Povestea bitcoinului s-a schimbat mult in ultimii ani, dar exista si un fir narativ care a suferit exact zero modificari: indiferent de micro-zgomot, la nivel macro, hodl-ingul a ramas arma numarul unu a celor care inteleg puterea tehnologiei din spatele bitcoinului. Asta e motivul pentru care imaginea de mai jos e cel mai bun rezumat al ultimilor 7-8 ani. La un moment dat, cand vom da zoom out, astfel va arata si cresterea de la 40k la 200k si ne vom gandi de ce nu am pus BTC-ul in cold wallet and never look back.  

R

=================================

The Boring $tuff

Daca vreti sa intelegeti de unde FUD-ul Evergrande care a cuprins toate pietele, Sahil Bloom surprinde in acest tweet storm cele mai importante aspecte:  

 

Ca opinie personala, ma indoiesc ca statul chinez va lasa sa moara un astfel de colos iar daca o va face va fi, ca in alte cazuri recente, e o chestiune extrem de bine calculata. Cele 19 miliarde deja pompate in sistemul bancar sunt un semn in sensul asta. Other than this, e mai mult sau mai putin lectia neinvatata din 2008-2009. 

Dincolo de asta intrebarea ramane cum ne afecteaza asta pe noi cei din crypto si cum va reactiona piata la un posibil cutremur financiar global. Fara sa am pretentia ca sunt vreun guru cu un glob de cristal, am incercat sa raspund dubiilor astora in ultimul live din seria Crypto After Dark

Dupa ce am oprit stream-ul, am realizat ca e mai important impactul psihologic decat cel financiar. De ce spun asta? In primul rand pentru ca cei mai multi intra in crypto cu expectante ridicol de mari si se asteapta ca totul sa mearga doar in sus ca "doar suntem in bull market". Cei care gandesc intr-un mod atat de simplist sunt cei pe care "baietii destepti" ii rad constant atunci cand se fac lichidari in cascada sau retracement-uri adanci. 

Si asta e foarte bine. Cineva trebuie sa lase bani in piata. 

In al doilea rand, e important sa facem diferenta intre ce pastram long-term si nu vindem decat in situatii bullish absolut exceptionale si ce am cumparat pentru a obtine mai mult BTC, ETH sau stable atunci cand echipa din spatele proiectului respectiv va face delivery la ce a promis. Confuzia intre cele 2 abordari ne poate tine intr-un limbo constant la fel cum lipsa de strategie si obiective clare e daunatoare inclusiv in viata de zi cu zi. 

Unde vreau sa ajung e ca pentru mine personal, din punct de vedere al portofoliului de crypto, nu conteaza prea mult daca (For)Evergrande va rezista sau va genera un butterfly effect cu reverberatii in toate economiile lumii. Atat timp cat avem bitcoin si/sau ethereum, Punks si/sau Bored Apes pe care nu ii vindem indiferent cata panica sau exuberanta ar fi in piata, vom fi ok pe termen lung. 

O criza financiara, venita pe fondul mizeriei ascuns sub pres ani de zile si evidentiata de pandemie, ar putea fi sfarsitul unui bull market pentru ca spirala lipsei de lichiditate se va rasfrange si asupra noastra in mod inevitabil ( dupa cum am vazut si anul trecut in martie) dar trebuie sa fim constienti ca avem, spre deosebire de altii, un diamond asset on hand. 

Ce e si mai util decat aspectul material e convingerea ferma in investitia noastra care ne ve face sa buy the dips cu si mai multa ardoare pe viitor. Iar numarul celor care gandesc astfel creste in fiecare zi.  

Stay safe, 

V

==========

Stay Curious

Nimic nu urca la infinit. Dar dupa ce coboara, mai urca?

In lumea crypto (aproape) toata lumea ar vrea x-uri in fiecare luna. In nisa de NFTs, daca s-ar putea in fiecare zi, ar fi si mai bine. Evident ca nu ar fi sustenabil, motiv pentru care, desi sunt unele proiecte care incep sa prinda tractiune si pana sa te dezmeticesti ce e cu ele, se duc asa de sus incat iti iei la revedere, iau liftul si in directia opusa, catre origini. Dar, mai sunt de luat in calcul, daca se intorc totusi la valori mai accesibile? Vorbim azi despre 0N1 Force.

 

Lansata pe 19 august, acum o luna si o saptamana, colectia de 7777 de caractere vazute din profil, care aduc aminte de arta japoneza, a facut valuri mari in momentul mintarii si zile intregi dupa. A aparut din senin, a fost sold out in cateva minute, a dat peste cap gasul iar floor price a ajuns dupa o saptamana la 7.5 ETH. Astazi s-a mai dezumflat si il gasim stabilizat la ~ 2 ETH, cu o medie de 30 vanzari pe zi, in ultimele 7 zile. Nici nu e inghesuiala, dar nici nu scade numarul mediu de owners (~ 4150, adica mai putin de 2 tokeni/wallet). 

Cel mai scump 0N1 s-a vandut cu 188 ETH - mai mult de 600k $, pe 23 august. Cumparatorul a fost Logan Paul, care i-a pus si un nume: Bumblebee - ca filmul, proiectul devenind astfel si mai cunoscut dupa aceasta achizitie. Atat pretul a contribuit la notorietate, cat mai ales cei 6.2 milioane de urmaritori de pe Twitter ai lui Logan.

Intrebarea pe care ne-am putea pune-o cu mai multe ocazii in viitor: un proiect e cool doar cand creste? E de ocolit atunci cand scade de 4 ori floor price-ul fata de ATH? Chiar si asa tot sta la 25x fata de pretul de mintare(0.077). Cu peste 52k followeri pe Twitter si un numar la fel de mare pe canalul de Discord, 0N1 are parte de o comunitate extraordinar de creativa. Povestea proiectului, desi invaluita in mister de catre echipa, este construita zilnic prin imaginatia membrilor comunitatii, multi venind cu scurte istorisiri despre personajul pe care il detin, devenind astfel o poveste scrisa in timp real de catre fiecare detinator de 0N1.

Nu exista whales (prea mari), 80 fiind cei mai multi tokeni intr-un singur wallet, primele 10 adrese detinand in total aproximativ 5% din total supply.

Paul Logan nu e singura persoana publica care promoveaza proiectul. Proaspat plecat de la Cluj, de la Untold, Steve Aoki este unul dintre membrii activi ai comunitatii:

Pe langa discutiile si planurile in jurul Metaverse, echipa a anuntat de curand lucruri realizabile mult mai rapid: articole de imbracaminte disponibile pe comanda doar membrilor care detin minim un 0N1, 3 noi colaborari, sau un comic book. De asemenea exista si concursuri de derivative, iar cel mai nou update vine tot de la comunitate, care, impreuna cu fondatorul realizeaza noi perspective asupra artei initiale, de aceasta data nu doar din profil, ci punand in evidenta intreaga fata:

Sau rucsacuri ori adidasi digitali:

Majoritatea proiectelor nu ajung niciodata la asemenea cresteri parabolice, in special intr-un timp atat de scurt. Dar si acelea putine care ajung, mai trec prin momente care pot parea decisive. Lectia ar fi ca (aproape) intotdeuna floor-price-ul va mai suferi ajustari din cand in cand, inapoi spre momentele de dinainte de glorie si, daca ai un proiect care iti place, astfel de momente astepti. Pentru ca daca nimic nu s-a schimbat dpdv fundamental, daca tie iti place cum se prezinta arta, daca urmaresti Discordul sau Twitterul unui proiect, si gasesti dialoguri pline de sens, comunitate si echipa implicata, un nucleu dur, cel mai probabil inseamna ca doar e discount la ceva pe care pusesei ochii de mult. 

Altfel, e la fel ca la Bitcoin. Ne imbulzim la 60k si ne panicam la 40k. NFT-urile au abia cateva luni de cand sunt mainstream. Suntem la inceput si e nevoie sa le dam timp. Dar timp educat. Care sa ne duca la decizii asumate.

P.S. Dupa ce acum 2 saptamani scriam de Dapper Dinos, primul proiect lansat pe PLP-ul lui GaryVee, se pare ca Gary a ales bine fondatorii, iar pana in momentul asta s-au mai cernut cei care au intrat convinsi sa faca flip, dupa mintare. Echipa tocmai vine cu primul update(operatiunea “cometa”), comunitatea e foarte implicata, fiind aproape 5 mii de holderi - jumatate din numarul total al tokenilor. 

Maine, duminica, 26 sept, de la ora 22:00, se va lansa urmatorul proiect pe PLP - Grillz Gang:

 

Pretul de mintare va fi 0.06 ETH. In colectie vor fi in total 5555 tokeni. Dintre care 555 vor merge gratuit(+ costul gasului) catre posesorii de VeeFriends. In plus exista deja alte 555 de OG Badges, care fiecare permit mintarea a 3 Grillz Gang. Asta inseamna ca vor mai ramane maxim disponibile spre mintare 3330 bucati. Toate detaliile pe canalul lor de Discord. Sau pe Twitter

Va avea acelasi succes(macar initial), ca si Dapper Dinos? Habar nu am, dar DYOR si nu uitati,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Un spatiu investitional caracterizat de un shortage de high-quality assets

Activele sunt instrumente utilizate pentru a transfera dreptul de proprietate asupra unei valori in timp si spatiu. O actiune la Apple reprezinta dreptul de proprietate asupra veniturilor viitoare ale companiei, o investitie imobiliara reprezinta dreptul de proprietate asupra veniturilor (utilitatii monetare) respectivului imobil.

Asistam in ultimele doua decenii la un shortage de active de calitate care sa formeze o baza investitionala. Avem o balanta in dezechilibru intre oferta de active si cererea crescuta de active care sa satisfaca dorinta retailului, guvernelor si a investitorilor institutionali de instrumente pe post de store of value, transfer de valoare sau colateral. Trei factori au condus la acest dezechilibru:

A. Cresterea economiilor emergente (China, India, Rusia, Indonezia, etc.). Cresterea PIBurilor a dus si la ridicarea standardelor de nevoi personale si investitionale (wealth-ului) ale entitatilor din aceste zone. Cum aceste tari nu au creat un numar indeajuns de noi active investitionale de calitate, aceasta crestere a condus la o cerere acutizata de active din tarile dezvoltate (ex. bonduri americane, investitii imobiliare in marile orase europene, etc.). 

Graficul de mai jos arata proportia activelor cu un risc redus din economiile dezvoltate ca % din PIBul global. Ca urmare a crizelor financiare din ultimii ani, numarul activelor si proportia acestora din PIBul global au crescut insa, se poate observa cum este prevazut un trend de scadere in urmatoarele decenii (un trend de scadere se poate vedea si pana la criza imobiliara din 2008).

De mentionat este si faptul ca bursa din SUA concentreaza 55.9% din totalul capitalizarii bursiere globale (cf. Statista, Ian 2021) in conditiile in care economia SUA reprezinta 15.9% din PIBul global (Statista, 2020 PIB).

B. Problemele inovatiei financiare. Inovatia financiara poate crea active noi. Exemple ar fi mortgage-backed securities (instrumente financiare in care investitorii primesc cash flow-ul provenit din contracte de imprumuturi imobiliare ce functioneaza ca active suport), SPACs (entitati listate la bursa, alimentate cu cash de investitori si create cu scopul de a cumpara companii private promitatoare si de a le aduce pe bursa) sau diverse alte instrumente derivate. Criza imobiliara din 2008 a dus la scaderea in utilizare a MBS-urilor si a CDO-urilor (instrument similar cu MBS, dar plaja de active suport este mult mai vasta) datorita expunerilor in lant pe care le-au creat si a efectului de domino indus la startul bust-ului. Atractivitatea SPAC-urilor a scazut recent, printre altele si din cauza unei presiuni legislative. Insa, popularitatea acestor instrumente arata optionalitatea redusa pe care investitorii o au in cautarea unor active investitionale de calitate.

C. Instrumente investitionale traditionale (obligatiunile sau fiat money) isi pierd treptat din contractul social datorita politicilor monetare neconventionale practicate de bancile centrale in ultimii ani. Un activ poate fi clasificat ca store of value daca indeplineste patru caracteristici: (1) un supply limitat; (2) durabilitate – nu poate fi distrus usor; (3) rezistent la cenzura / censorship resistant – diverse entitati (ex. guvernamentale) nu pot interzice dreptul la proprietate sau utilizare a lui; (4) existenta unui contract social / social agreement – element cheie, prin care statusul sau este recunoscut de o masa critica de investitori.

Prin urmare, exista un gap intre supply si demand de active de calitate, iar situatia la nivel macro exercita o presiune semnificativa spre alocarea fondurilor in acest tip de active. Avem fonduri in numar record disponibile pentru firmele de investitii, firme de hedge funds care isi modifica mandatele traditionale (de a investi doar in firme listate) si cauta expunere si pe firme private, sume record parcate de populatie in banci, oportunitati de informare si investitie la costuri de tranzactionare infime, pe langa o constientizare la nivel individual, din ce in ce mai acutizata, a faptului ca sistemele de pensii actuale vor avea dificultati in a sustine o populatie in etate crescuta, determinand astfel nevoia de a investi timpuriu.

Bitcoin si activele digitale sunt unele dintre piesele care pot umple acest gap. Bitcoin indeplineste caracteristicile unui activ investitional de calitate si store of value. Insa, aceleasi caracteristici sunt indeplinite si de NFTuri. Au un supply limitat (dat de numarul limitat la mintare), prezinta durabiltiate (dat de codul inscris in smart contract), sunt censorship resistant, transferabiltiatea si ownershipul sunt inlesnite de blockchain, iar comunitatea din spate si story-ul proiectului pot crea contractul social necesar.

NFTurile sunt parte a democratizarii procesului de creare de asseturi noi. Contribuie deasemenea la aparitia si stimularea unor zone de plus-valoare care au fost inerte sau slab dezvoltate pana acum. In plus, proiectele de NFTs pot surveni din toate colturile globului – global creativity unleashed

Razvan  

 ===================

  Altcoin Pulse PRO: Polkadot - Update  

Polkadot este unul dintre cele mai cunoscute proiecte de infrastructura din crypto, care in ultima perioada a fost mai putin in atentia comunitatii, dat fiind ca Solana si Cardano au fost in centrul atentiei. 

Totusi, in timp ce ochii sunt indreptati inspre celelalte doua proiecte mari de acest tip, Polkadot pregateste fundatia pentru un ecosistem DeFi scalabil, cu tranzactii ieftine si capabil sa comunice cu alte chain-uri, cel putin in teorie. 

Printre altele, Gavin Wood si arhitectura ingenioasa a Polkadot sunt doua aspecte care fac din acest proiect unul care trebuie urmarit de aproape. Sistemul de functionare prin Relay Chain, Parachains si Parathreads, imbinat cu o economie dinamica, fac impreuna din Polka un ecosistem foarte atractiv pentru developerii de Dapps, lucru esential pentru orice proiect de infrastructura. 

Ce urmeaza pentru Polkadot?

Complexitatea infrastructurii si faptul ca testarea retelei si a codului se face si printr-un testnet obisnuit (Rococo - care a trecut cu succes), si printr-o retea identica, Kusama, (construita pentru a testa Polkadot intr-un ecosistem similar care are si o economie reala, spre deosebire de un testnet), face din procesul de licitare si implementare a Parachain-urilor pe Polkadot unul de lunga durata. 

In acelasi timp, acest lucru face reteaua, in teorie, una foarte sigura si solida. Partea de scalabilitate poate fi demonstrata doar pe parcurs, din moment ce numarul de Parachains este limitat ( aproximativ 100 ) si oricum nu pot fi toate implementate de la inceput pe Mainnet, ci in timp. 

In momentul de fata, Kusama are 8 proiecte care si-au castigat deja locul pe Parachain-uri (Karura, Moonriver, Shiden, Khala, etc.), urmand ca fiecare in parte sa-si inceapa procesul pentru a ajunge functionale in cadrul retelei, imediat dupa securizarea locului. Odata ce toata reteaua Kusama functioneaza in parametri optimi si un audit extern certifica acest lucru, se va face tranzitia catre licitatiile pentru Parachain-uri pe Polkadot. 

Echipa din spatele proiectului organizeaza o conferinta sub 0, pe 13-14 octombrie, pentru toti developerii care vor sa contruiasca pe Substrate. Acesta ar fi un semn ca lucrurile merg conform planurilor si ca universul DeFi de pe Polkadot prinde contur - We’ll just have to wait and see what happens next.

Concluzie:

La nivel de arhitectura, Polkadot este unul dintre cele mai atractive si interesante proiecte din sfera celor de infrastructura, din mai multe motive. 

Fiind vorba despre un numar limitat de Parachains, echipe de developeri se lupta sa prinda un loc si sa aiba acces la ce va insemna Polkadot pe viitor. 

Orice Parachain poate comunica cu intreaga retea si cu orice alt blockchain conectat la Polkadot. Proiectele platesc pentru locul lor pe Parachain, lucru bun pentru economia ce sta la baza. 

Spre deosebire de Cardano, Solana sau Ethereum, care sunt platforme excelente in cadrul carora putem cauta investitii in Dapps, pe Polkadot avem doua dimensiuni diferite dar similare care ne ofera aceste oportunitati. Daca gasim un proiect la inceput de drum in care ne gandim sa investim, acesta cel mai probabil va activa si pe Kusama si pe Polkadot, cu doua monede diferite.

Daca am pune reteaua de aplicatii descentralizate de pe Ethereum in acest moment pe Polkadot, cu siguranta ca ne-am pune semne de intrebare legate de scalabilitate, dar asta nu inseamna ca ecosistemul nu poate ajunge in acel punct pe viitor. Deocamdata, trebuie sa vedem o retea principala care functioneaza optim, fara bug-uri si fara intreruperi, si de acolo vom analiza urmatorii pasi.

Pana atunci, Polkadot si Kusama raman doua dintre cele mai bune sfere digitale de identificat potentiale investitii. 

Hustle with passion.

Andrei

========

Finantarile atrase de proiectele din zonele crypto si blockchain – update pe ultimele 30 de zile

Ne-am propus sa oferim un update constant in legatura cu directia de alocare a finantarilor in spatiile crypto si blockchain. O privire macro asupra pietei, ce segmente si narative au atras cele mai multe si mai mari finantari, pe ce infrastructuri se contruiesc proiectele sunt doar cateva dintre elementele ce vor fi incluse in analiza

Proiectele din sferele crypto si blockchain au atras in total fonduri de $3.4bn (+53% fata de perioada de 30 de zile anterioara) in timp ce si numarul de finantari a crescut la 109 (vs. 87). Daca in general proiectele din zona CeFi erau alaturi de cele din Infrastructure principalele zone de interes ca si volum investitional, in ultimele 30 de zile proiectele din zona NFTs au atras sume semnificative ($1.1bn vs. $76.5m in perioada anterioara si aproape atingand volumul total pe H1 2021) si s-au plasat in urma proiectelor din zona Infrastructure ($1.5bn). 

Key highlights:

-       NFTs: Excluzand finantarea Sorare de $680m, volumul total pe ultimele 30 de zile a fost de $424m. Ca si sub-segmente, zona de Gaming a atras cele mai multe finantari: 11 dintre cele 23 de deal-uri si $1bn in volum ($330m excluzand Sorare), urmata de zona de Collectibles cu 4 tranzactii si Marketplace (3). Majoritatea finantarilor (c.70%) au fost pre-Series A ceea ce arata caracterul inca incipient al sectorului, dar si deschiderea investitorilor de a se alatura proiectelor inca din stadiile de inceput

-       Printre rundele de finantare din ultima luna amintim Sorare (gaming, $680m, Series B), Dapper Labs (gaming, $250m, Series D), Recur (collectibles, $50m, Series A – cu participarea biroului de investitii al lui Steve Cohen)

-       De-Fi:26 de proiecte au atras fonduri de $170m, 74% fiind pre-Series A. Sub-segmentele spre care au fost directionate cele mai multe finantari sunt Lending / Borrowing (6), Trading (4) sau DEX (3).

-       Runde importante de finantare: Cobo (one-stop solution pentru institutionali, $40m, Series B), Parallel Finance (lending / borrowing pe Polkadot, $22m, Series A), Orca (DEX pe Solana, $18m, Series A). De amintit si Seed funding roundul de $8.5m a lui Portal ce isi propune sa aduca produse DeFi pe Bitcoin

-       Protocols: Ethereum atrage cele mai multe finantari (c.40%) insa, un numar semnificativ de finantari s-au indreptat spre proiecte dezvoltate pe Solana (9), BSC (8), Polkadot (5) si Avalanche (2). De mentionat ca fondurile ridicate de Avalanche Foundation de $230m sunt considerate separat in categoria Infrastructure

-       Printre proiectele dezvoltate pe diferitele infrastructuri amintim: pe Ethereum (MoonX, single-token liquidity pools, $5m; Yield Guide Games, gaming, $4.6m), pe Solana (Orca, DEX, $18m; DeFi Land, gaming, $4m; Apricot Finance, lending / borrowing, $4m), pe BSC (Heroes & Empires, gaming, $1.5m; Cybertino Lab, NFT marketplace, $10m), pe Polkadot (dTrade, trading, $22m; Taker Protocol, lending / borrowing bazat pe NFTs, $3m, multi-chain), pe Avalanche (Trader Joe, AMM DEX, $5m)

Reply

or to participate.