- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #13: Pariurile pe vizionari
The Crypto Insider PRO #13: Pariurile pe vizionari
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Cand Beni a spus ca Elrond ar putea sa devina compania care a adus cea mai multa plus valoare romanului de rand multi au ridicat din sprancene, dar, personal, cred ca afirmatia nu este o exagerare sau un moonshot intangibil. Sa ma explic.
Imediat dupa ce a listat Amazon pe bursa, Jeff Bezos a trebuit sa raspunda unui noian de critici care plecau de la o intrebare aparent simpla: "cate carti va trebui sa vanda Amazon-ul pentru a-si justifica pretul per actiune?". In plus, venea dupa un an in care pierduse nu mai putin de 125 de milioane de dolari si juca intr-o liga ( Internet companies) ce nu era privita cu ochi buni de "old guys" from the Wall Street. Implicit, mainstream media avea aceeasi atitudine vizazi de capitalizarea unui business care venea la pachet cu o noua paradigma.
Ca Amazon a devenit "The everything store" stim deja, dar ce pierdem din vedere e faptul ca tezele lui Bezos au fost way ahead of their times si nu putea fi privite decat cu scepticism.
Curajul vizionarilor la momentul T0 e intotdeauna sursa de amuzament sau comentarii cinice pentru ca, prin definitie, ei pot vedea dincolo de granitele imaginatiei omului de rand. In plus, vizionarii au acces si la o cantitate mare de informatii care ii ajuta sa se pozitioneze mult mai exact decat poate parea la prima vedere.
Atunci cand investim intr-o companie, noi de fapt pariem pe oamenii care o conduc si pe capacitatea acestora de a construi echipe alaturi de care sa isi atinga obiectivele. Ce putem pierde din vedere e ca industriile care se misca repede, cum e cazul crypto, genereaza o miscare similara si in ceea ce priveste emiterea de noi idei, pivotarea sau schimbarea modelului de business.
Acum cand inclusiv Bezos incepe sa dispara din peisaj, e usor de remarcat ca Amazonul din prezent mai are doar cateva firave legaturi cu cel de acum 20 de ani. Companiile care au lideri vizionari si inovatia impregnata in ADN gasesc mereu modalitati de a se adapta la noile realitati si de a progresa, iar asta e rareori observata la timp de analistii care sunt in cautare de cifre brute care fac headlines.
Aceste faze incipiente ale industriei crypto vor scoate la tabla o generatie noua de vizionari. Cine va ramane in Hall of Fame va fi dictat de reusitele fiecaruia, dar mai ales de capacitatea de coagula o comunitate in jurul propriei magii.
R
=================================
The Boring $tuff
Market update-ul trimis ieri a fost vizualizat de 250 de ori ceea ce inseamna ca mai bine de 50% dintre voi deja l-au urmarit. You rock!
Am primit feedback atat in comentarii cat si pe e-mail iar din calitatea sugestiilor iti dai seama cu ochiul liber ce comunitate faina se construieste in curtea Stakeborg.
Inregistrarea va fi facuta pe viitor fix in vinerea in care se va si lansa, la cateva ore diferenta.
La fel, o sa ne uitam pe ceva mai multe grafice daca price action-ul va fi mai relevant decat on-chain-ul si vom incerca sa jonglam constant in functie de momentul in care se afla piata.
E important de retinut ca update-urile nu au scopul de a oferi semnale de buy & sell ci mai degraba de fixarea unui big picture overview asupra industriei si a snapshot-ului in time. Un exemplu in sensul asta e perechea BNB/ETH despre care am vorbit si in live-ul Crypto After Dark. Ca exista un support solid la 0.11 nu inseamna ca pretul nu poate sa mearga mai jos decat atat, dar din cum vad eu piata, BNB-ul are un setup tehnic, dar si fundamental, sa alerge mai repede decat ETH, cel putin in perioada imediat urmatoare. Daca aveti 10 BNB si schimbati in ETH la 0.12, inseamna 1.2 ETH daca schimbati la 0.16 inseamna 1.6 ETH, diferenta e peste $1000.
Unde vreau sa ajung e ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu se intample sau sa dureze prea mult timp, perioada in care alte idei sa fie mai bune. Nu avem o bagheta magica si oricine spune ca o are, e un farsor. Nu suntem un grup de trading si nici nu ne propunem sa ajungem. Ce putem sa devenim impreuna e o comunitate care intelege foarte bine peisajul crypto iar asta duce invariabil la decizii corecte si profitabile.
Market Update-ul e doar un alt pas in sensul asta, dar vor veni mai multe in perioada urmatoare cu atat mai mult cu cat echipa noastra se va mai mari si vom avea si mai mult fire power.
Daca aveti sugestii, doleante sau orice tip de feedback, il asteptam cu drag.
Stay safe,
V
==========
Stay Curious
Se va intampla ceva cu NFT-urile dincolo de JPEGs?
Principalele lucruri la care ne gandim cand vine vorba despre NFT-uri sunt fie x-urile, fie Punksii sau maimutele, fie incercarea de a urca in urmatoarea barca potential castigatoare. Zeci si chiar sute de proiecte lansate saptamanal, Twitter, Discord, podcast-uri, newslettere, fomo, bula, frens, IRL, wagmi sau ngmi. Asa va arata viitorul de acum incolo? Forever? Sau va veni ziua in care vor intra intr-o vrie toate? Si dupa ce va veni picajul, atat va ramane in urma lor? Sau vom gasi mai mult, dincolo de JPEGs? In tot zgomotul asta, cel mai probabil e nevoie si de cate un pas in spate, pentru a putea sa privim si padurea, dincolo de copaci.
E destul de clar, in momentul de fata, ne-am prins in hora cu toata nebunia asta. Si e evident ca cel mai mult am fost atrasi (majoritatea) de povestile de succes ale unora sau altora, despre average Joe’s care, pentru ca au fost in locul potrivit la momentul potrivit(si au trecut la actiune), au devenit apreciati in comunitati, pun umarul la construirea de brand-uri, au un cuvant de spus in bulele lor care sunt din ce in ce mai mari. Dar toate astea pentru ca deja stau pe life changing money. Unii inca pe paper life changing money. Pentru ca orice poveste, oricat de mare sau dureroasa ori plina de provocari ar fi, nu inspira atat de mult ca in momentul in care exista un final fericit. Sau macar un pit stop fericit.
Dar e absurd sa credem ca vom continua in ritmul asta ani de zile, si toate bune si vara cald. Nu ar fi sustenabil. Si chiar ar deveni plictisitor la un moment dat. Cum ar fi fost, ca din anii 90 si pana acum sa tot continuam nebunia site-urilor web? Rezervai un domeniu, instant aveai mare startup si vindeai site-ul cu 1 milion $? Sau cum ar fi fost sa ne fi apucat toti de adus blugi din Turcia dupa revolutie, ca Vantu, si sa continuam trendul asta asa, pana azi?(Stiu, unii sunteti atat de tineri incat n-ati prins gluma asta). Lucrurile nu stau pe loc. Evolueaza. De aia si in crypto dupa ce am trecut de o masa critica cu Bitcoin-ul, si dupa ce am trecut prin nebunia ICO-urilor din 2017, am ajuns unde suntem astazi, cu sute de echipe si mii de oameni care efectiv construiesc. S-a trecut de la promisiuni si viziune la proiecte care livreaza.
Asta se va intampla si cu NFT-urile. Pe loc nu vor sta. Lucrurile pe care le-au adus in societate, desi sunt mici si abia la inceput de drum, sunt suficient de mari si de importante incat nu ne mai gandim ca ar putea ajunge la cosul de gunoi al istoriei. Faptul ca noi am aflat ca nu mai avem nevoie de un intermediar care sa certifice ca e alba sau neagra sau care sa ne evalueze ceea ce detinem, nu se va putea sterge cu buretele.
La nivel de arta si collectibles, probabil e cel mai simplu. Nici punks, nici BAYC, nici Beeple, nu mai pleaca de unde sunt. Decat, probabil, in sus. Sunt deja blue chips, si asa vor ramane. Reprezinta un status. Si nu doar pentru cei care inainte nu aveau nimic si aproape peste noapte s-au trezit cu vieti schimbate. Ci si pentru oameni pentru care valoarea NFT-urilor pe care le detin din astfel de colectii nu reprezinta nici macar 1% din toata averea lor. Dar, ce urmeaza?
Fractionarea
Fractionarea NFT-urilor nu mai e doar la nivel de discutii, se intampla deja cu exemple concrete. MEME-ul initial de la care a pornit DOGE, a fost vandut in iunie pentru 4 milioane $. Catre un DAO. PleasrDAO. Care a transformat token-ul in 17 miliarde de bucati. Iar la inceput de septembrie valoarea crescuse de la cei 4 milioane la 300 milioane $. La fel se intampla si cu punksii si la fel, ieri, unul din desenele originale VeeFriends facute de Gary Vee, a fost vandut cu 190.000 $ catre un DAO. Oameni din comunitate, care s-au gasit initial unii pe altii pe Discord si au decis ca vor sa detina impreuna un desen original. Au strans banii si au participat la licitatia de la Christie’s, unde s-au vandut 5 astfel de desene(cu peste 1.2 milioane $ in total). Daca se pot fractiona NFT-uri si desene sau tablouri, ce se mai poate fractiona?
Imobiliare
De cativa ani de cand interactionez eu cu zona crypto/blockchain, la cateva luni vad de fiecare data o persoana diferita, care la un moment dat intr-o discutie, se entuziasmeaza foarte tare de ideea urmatoare: cum ar fi sa punem in blockchain un apartament? Si sa fim 100 sau 1000 care sa il detinem, sa angajam pe cineva care sa se ocupe de inchiriat si sa primim fiecare lunar chirie, iar aprecierea imobilului sa fie resimtita de toti peste cativa ani? Ei bine, se pare ca NFT-urile, fractionarea si DAO sunt solutiile.
In plus, cum ar fi ca data viitoare cand iti vinzi apartamentul, sa il vinzi printr-un smart contract, ca pe un NFT, si smart contractul sa iti aloce 1 sau 2% din fiecare vanzare, pe viata? Gen nu pe viata ta, pe viata imobilului. Sa zicem ca stra-stra-stra-stra-stra-stranepotii tai se vor trezi intr-o zi peste 200 ani cu niste btc sau eth sau egld in wallet-ul lor, pentru ca a fost vandut pentru a 80-a oara apartamentul pe care stra-stra-stra-stra-strabunicii lui l-au cumparat in 2021 in zona de nord a Capitalei. Sau in Cluj, Timisoara ori Iasi. Sau fractia aia din apartamentul cumparat in Manhattan.
Muzica, filme si spectacole
Deadmau5, Grimes, 3Lau, Jacques Greene, sau Kings of Leon si-au vandut deja piesele ca NFTs. Tory Lanez a vandut 1 milion de copii ale ultimului sau album, cu 1 $ fiecare, in mai putin de 1 minut. Delia este primul artist din Romania care si-a lansat un NFT, cu single-ul “Racheta”. De curand a cantat cu Steve Aoki la Untold. Steve Aoki care si el e pasionat de NFTs. Si nu doar cumpara NFT-uri de la ON1 Force, dar si-a lansat la randu-i propriile NFT-uri. Unde credeti ca vor duce toate lucrurile astea? De la oameni si artisti care de ani de zile nu stiu exact daca monetizeaza arta pe care o produc. Si toata lumea a auzit de faimoasele discutii despre drepturi de autor.
Vuele e prima platforma de distributie a filmelor care vor fi lansate doar ca NFT-uri, la fel, fractionare. Deja au scos trailerul pentru Zero Contact, film in care actor principal va fi Anthony Hopkins, si care a fost produs in 17 tari, doar virtual. MGM lanseaza NFT-uri dupa ultimul film cu James Bond - No Time To Die. LarvaLabs au semnat un contract cu o agentie pentru ai ii duce pe Punksi la Hollywood.
Toate casele de moda se bat pe a lansa NFT-uri. Ashton Kutcher si Mila au lansat un spectacol animat - Stoner Cats, pentru care au vandut 10k tokeni si Mila tocmai promova zilele trecute show-ul la Ellen DeGeneres. Si toate lucrurile astea sunt abia la inceput. Dar fiecare caramida pusa, va ramane pusa.
Bilete de acces IRL
Gary Vee a dat cumva startul si aici, lansand ca utilitate in “viata reala”, pentru oricine detine minim un NFT din colectia VeeFriends accesul la conferinta VeeCon pentru 3 ani de zile. Tot el a anuntat si primul restaurant in New York initial(in Q4 2022), si mai apoi in mai multe orase la nivel mondial, in care accesul va fi sub forma unui NFT. Ai NFT-ul, faci parte dintre membrii care pot intra in restaurant. Vei stii inclusiv la care masa poti sta. Masa o platesti separat, e vorba doar de acces. Nu ai un NFT din colectie, nu te califici sa intri, pentru ca nu faci parte din clubul exclusivist. Te-ai plictisit sau nu esti in oras? Poti vinde NFT-ul, sau cel mai probabil, in viitor, il poti inchiria.
Sunt sanse ca si la Untold, sa zicem, in viitor, sa intri pe baza de NFT? Sau la NeverSea? Sau macar sa ai early access? Probabil ca sunt. Sunt sanse sa existe locuri in care ai acces doar daca ai un BAYC? Deja au inceput discutii. Lucrurile astea nu pornesc neaparat de la echipa fondatoare, ci vin din comunitati. Sunt sanse sa iti cumperi un iPhone in viitor doar daca ai un NFT de la Apple? Sau macar sa ai early access? Din nou, probabil ca sunt.
IP - Proprietate intelectuala
Doar ganditi-va ce poate insemna asta pentru fotografi, indiferent ca sunt profesionisti sau nu. Sau pentru artisti, cantareti, actori, pictori, sculptori, graficieni, etc.
Am atins doar cateva lucruri si deja m-am lungit o gramada. Mai amintesc cateva domenii pe scurt: fashion; licente si certificari, domenii de internet;
Dar de departe in momentul asta, ganditi-va ce inseamna si ce pot insemna NFT-urile pentru industriile de sports & gaming si luati in calcul ca nu am vorbit deloc despre asta si Metaverse. Pentru ca nu am avea loc intr-un singur articol. Continuam marti, alaturi de Cosmin, la It’s NFTime. Va fi fun, avem un anunt care va fi pe placul pasionatilor din comunitate. Cel putin asa credem noi. Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Politica monetara, rata dobanzii, DXY si crypto
Ne vom uita in randurile ce urmeaza la un canal care influenteaza pretul Bitcoin si anume politica monetara -> rata dobanzii -> DXY -> pret commodities si Bitcoin. Acest canal a putut fi observat in miscarea preturilor din ultima perioada.
Politica monetara -> rata dobanzii
La sfarsitul ultimei intalniri a Comitetului care se ocupa de deciziile privind politica monetara din SUA (FOMC = Federal Open Market Committee) a fost comunicat un posibil start de reducere graduala a sprijinului acordat pietelor financiare incepand cu sedinta urmatoare din Noiembrie, urmand ca initiativa sa fie incheiata undeva la mijlocul lui 2022. Reamintim ca sprijinul acordat de FED consta in $120bn injectate lunar in piata sub forma a doua achizitii: $80bn de bonduri americane si $40bn de mortgage-backed securities, instrumente financiare al caror active suport sunt credite imobiliare.
Concomitent cu aceasta reducere de sprijin, FED a indicat 6-7 posibile cresteri ale dobanzii de referinta prevazute pana la finalul lui 2024, cu probabilitatea ca prima crestere sa fie la anul fiind in acest moment de 50/50. Aceste cresteri sunt de regula de 0.25% insa, au fost situatii in care au fost si mai ridicate. Nivelul actual al dobanzii de referinta este aproape de 0% si a fost implementat pentru a stimula economia ca urmare a socului indus de pandemie. Un plan etapizat, comunicat din timp si intr-un mod extrem de clar ajuta actorii din piata sa isi regleze portofoliile si sa aiba siguranta in a prezice conditiile economice viitoare. Celebrul “taper tandrum” din Mai 2013 a fost caracterizat de o comunicare extrem de defectuoasa cand guvernatorul FED de atunci, Ben Bernanke, a indicat pentru prima data intentia reducerii sprijinului lunar acordat pietelor (sprijin inceput dupa criza financiara din 2008-2009), iar yieldul bondurilor americane pe 10 ani a sarit de la 1.66% la 3.04% pana la finalul acelui an.
De ce ne uitam la aceste evenimente? Politica monetara are ca scop principal reglarea masei monetare (cantitatii de bani) din economie. Canalul principal de influenta este realizat prin nivelul dobanzilor. O economie in dificultate, unde este necesara o politica monetara expansionista, va fi caracterizata de rate ale dobanzii reduse. De cealalta extrema, intr-o economie supra-incalzita, unde riscul inflationist este mare, va fi caracterizata de o politica monetara restrictiva cu o rata a dobanzii mai mare. Exista un trade-off permanent intre stimularea economiei si prevenirea unui nivel ridicat al inflatiei. Bancile aleg sa creasca rata dobanzii pentru a descuraja firmele sa obtina credite pentru investitii si sa incurajeze populatia sa depoziteze banii in banci vs. a ii cheltui in economie.
Rata dobanzii are o influenta asupra fluxului economico-financiar si asupra cererii de moneda nationala. Nivelul dobanzii afecteaza preturile obligatiunilor, al creditelor imobiliare, al actiunilor, etc. ceea ce inseamna ca, de exemplu, randamentul unei obligatiuni (yieldul) inglobeaza asteptarile privind rata dobanzii de referinta si al inflatiei.
Rata dobanzii -> DXY
Legatura dintre cele doua este realizata printr-o relatia denumita interest rate differential si se refera la faptul ca banii vor urma drumul catre tara cu un nivel al dobanzii mai mare. Prin urmare, va fi o cerere de moneda a tarii unde rata dobanzii a crescut relativ cu situatia altei tari. O explicatie simpla este data de faptul ca daca rata dobanzii creste in SUA, investitorii pot cumpara USD (eventual imprumutand bani din tara cu o dobanda relativ mai mica) si pot forma depozite sau imprumuta companii pentru a obtine o dobanda relativ mai mare in SUA. De asemenea, este si un semn ca fundamentele economice din SUA sunt solide, rata de crestere a PIBului este mai atractiva decat cea a altor tari, iar investitorii urmaresc astfel de situatii pentru ca ii pozitioneaza pentru un posibil randament mai semnificativ.
DXY este un indice care masoara valoarea dolarului in raport cu un cos de alte monede importante in comertul global. Cosul este format din sase monede: Euro (57.6%), yenul japonez (13.6%), lira britanica (11.9%), dolarul canadian (9.1%), coroana suedeza (4.2%) si francul elvetian (3.6%). Cresterea DXY poate fi explicata fie prin cresterea relativa a atractivitatii dolarului (ex. prin cresterea dobanzilor sau a perspectivelor economice relative ori in caz de flight to safe haven), fie prin scaderea atractivitatii relative a celorlalte monede – ambele situatii sunt in joc in acest moment. UK trece printr-o mica situatie de criza si este posibil sa continue programul de sprijin al economiei, iar UE a semnalat ca va continua sa injecteze bani in sistemul financiar, urmand sa tot mareasca astfel masa monetara de Euro din piata.
DXY -> commodities prices
In principiu, exista o legatura inversa intre indicele dolarului si pretul marfurllor. Majoritatea studiilor indica doua posibile cauze. Prima se refera la faptul ca un bun are o anumita valoare proprie, intrinseca, ce este de obicei denominata in dolari in comertul international. Daca nicio alta conditie nu se schimba, in cazul in care dolarul se apreciaza atunci valoarea unui commodity va scadea cand este exprimata in acest $ mai “valoros”. Al doilea canal de legatura este legat de exporturi: odata cu aprecierea dolarului, bunurile americane exprimate in dolari si destinate exportului vor deveni mai necompetitive / neatractive la nivel international, iar valoarea lor va trebui sa fie redusa pentru a se reveni la un echilibru intre cerere si oferta.
De mentionat ca istoric aceasta relatie nu a fost inversa intotdeauna. In anii ’90 de exemplu nu era nicio corelatie intre pretul marfurilor si DXY dat fiind faptul ca economia globala era intr-o perioada de crestere accentuata (SUA a avut cea mai lunga perioada de boom in acei ani, in Asia apareau Tigrii Asiatici, iar commodities intrau intr-un supercycle). De asemenea, relatia inversa nu este concretizata la nivelul fiecarui commodity din diferite cauze (ex. unele bunuri pot fi usor substituibile in cazul in care pretul lor creste).
Commodities, BTC si long-term view
Bitcoin este considerat in acest moment de oficialii din SUA drept un commodity. Este posibil ca pe viitor sa faca parte dintr-o clasa proprie de active ceea ce probabil nu ar determina ruperea sa de efectele unei cresteri a dolarului. Aprecierea DXY din ultima perioada a avut un efect negativ asupra pretului BTC insa, acest factor nu are influente majore pe un interval de timp extins.
Fiind un activ relativ la inceput de drum, Bitcoin este inca in cautarea tuturor narativelor si posibilitatilor in care va putea fi utilizat in viitor, fie ca vorbim de utilizari gasite de omul comun, de comunitati, de corporatii, de banci, de investitori institutionali ori de guverne.
Valorea oricarui activ este egala cu o suma de outcomes ajustate cu diferite probabilitati, aceste probabilitati masurand sansa ca fiecare outcome sa se indeplineasca. Varietatea, incertitudinea si viziunea asociate cu aceste scenarii sunt unele dintre motivele pentru volatilitatea mare a BTC. Probabilitatile amintite au fost ajustate pozitiv (in crestere) odata cu anuntul lui Jerome Powell de joi prin care a negat intentia de a bana spatiul crypto.
Nota: Investitorii se uita indeaprape la yield curve-ul format de randamentul bondurilor americane pe diferite maturitati. Acest yield curve este o mapare grafica a randamentelor bondurilor cu maturitati de la 1 luna pana la 30 de ani. Forma graficului rezultat (mai plat la margini, mai steep in curbura, etc.) inglobeaza convingerile pietei asupra nivelului dobanzilor si al inflatiei. Un exemplu este ca daca curbura la maturitatile mici este mai sus decat nivelul precedent (corespunzatoare unui randament relativ mai mare) implica un nivel al dobanzilor preconizat mai mare (este o relatie pozitiva intre dobanda si randament) si determina o cerere de moneda a tarii respective.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO: Crypto.com
Crypto.com este unul dintre cele mai mari si mai cunoscute CEX-uri (exchange-uri centralizate) din spatiul crypto. Platforma ofera propria moneda, CRO, taxe mai mici decat alte exchange-uri (0.04% - 0.4%), un card Visa care poate fi folosit pentru plati (cardul ofera pana la 8% recompense in CRO, in functie de cantitatea de CRO tinuta la staking), trading (margin, spot, derivatives) si un marketplace NFT. Platforma are un nivel de securitate foarte bine pus la punct si un UI/UX de nota 7,8, din 10 (parere proprie, binenteles).
Pe langa cele de mai sus, Crypto.com si-a construit si propriul chain (crypto.org chain), un blockchain public, open source, pentru a se apropia de scopul principal de a accelera tranzitia lumii catre tehnologia blockchain si a permite oricarei persoane un acces mai facil catre crypto si DeFi.
Cu 100 de noduri validatoare active, 3.57 de miliarde de CRO tinuti la staking in retea si aproape 4 milioane de tranzactii, crypto.org chain demonstreaza ca platforma crypto.com isi doreste mai mult decat sa fie un simplu exchange de monede si vrea sa creeze o infrastructura pentru plati, DeFi, NFT-uri, si trading.
Un pas in aceasta directie este si DeFi wallet-ul pe care l-au creat cei de la crypto.com, un wallet descentralizat, in cadrul caruia gasim servicii de send/receive, swap, si earn (farming).
Ce urmeaza pentru Crypto.com ?
Volumul tranzactionat pe platforma a crescut, de la 100-200 de milioane de dolari pe zi, in iunie/iulie, intre 2 si 5 miliarde de dolari pe zi, in momentul de fata, iar numarul total de useri pe exchange, Visa Card, DeFi wallet etc. este de peste 10 milioane.
Aceste cresteri au venit si pe baza marketing-ului agresiv facut de echipa crypto.com in ultima perioada. Parteneriat cu Paris Saint-Germain (PSG), Aston Martin Cognizant Formula One, Visa, Fnatic, Lega Serie A, UFC si altele.
E cat se poate de clar ca platforma e inconjurata de ambitii mari si nu se multumeste pana nu ajunge nu doar cel mai folosit exchange, dar si o infrastructura financiara descentralizata care faciliteaza accesul din lumea non crypto, in crypto.
In plus, cei de la crypto.com au anuntat lansarea Cronos Mainnet, pe 19 octombrie 2021, care va fi un chain EVM compatibil, care ruleaza in paralel cu crypto.org chain. Scopul este unul simplu, aplicatiile descentralizate de pe Ethereum sau de pe alte blockchain-uri compatibile cu EVM, vor putea fi portate foarte usor pe Cronos, lucru care va duce la scalarea ecosistemului DeFi.
Mai mult de atat, din moment ce este construit folosind Cosmos SDK, Cronos va fi interoperabil cu tot ecosistemul Cosmos, folosind Cosmos IBC (Inter blockchain communication protocol).
Concluzie:
Crypto.com este mai mult decat o platforma de crypto exchange si vrea sa se diferentieze de turma prin toate cele mentionate mai sus. Campania de branding e abia la inceput de drum, ceea ce ma face increzator ca platforma poate ajunge, in timp, la nivelul Coinbase si Binance.
Daca adaugam si ecosistemul DeFi pe care vrea sa-l construiasca, crypto.com poate sa atraga cu siguranta din ce in ce mai multi utilizatori din toate segmentele de persoane interesate de crypto sau chiar non crypto.
Principalul factor care ma determina sa ii vad intr-o crestere, in urmatorii ani, e ambitia de a fi mai mult decat un exchange si de a fi principala poarta de intrare a persoanelor noi in crypto si poate ca nu doar atat.
Hustle with passion.
Andrei
Reply