• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #14: What if & Hash-rate 

The Crypto Insider PRO #14: What if & Hash-rate 

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra

Avand precedentul evolutiei "erei dotcom" ce a marsaluit de la "un bubble care va trece" la the new establishment, putem extrapola spre zona crypto fara a simti ca suntem pe punctul de a exagera. Cum ar fi daca in perioada asta tumultoasa in care ne speriem de corectii de 30-40% si vedem dupa fiecare colt un viitor bear market, se construiesc companiil care nu doar ca vor intrece Amazon, Apple sau Facebook, dar vor deveni, la randul lor, omniprezente in viata viitoarelor generatii.

Sunt aproape convins ca vom avea in anii urmatori o migrare uriasa de talent si capital din Silicon Valley spre blockchain-based companies. Google va deveni un "business traditional" iar o parte din start-upurile pe care le injuram astazi ca nu ne produc randamente de zeci de x-uri pe an, vor deveni "the new tech".

Nu e doar un exercitiu "what if" de tipul celui facut de Elon inainte sa creeze Space X ci unul care se desfasoara sub ochii nostri as we speak. La propriu, am convingerea ca vedem istoria derulandu-se in slow motion prin fata ochilor nostri si, urmarind "minimizing regret theory" a lui Bezos, eu unul nu am de gand sa stau prea mult pe ganduri si sa imi pierd timpul cautand toate motivele pentru care industria asta ar putea esua. Upside-ul e disproportional de mare.

Toti suntem buidleri sub o forma sau alta, indiferent de rolul pe care ni-l asumam.

R

=================================

The Boring $tuff

Va spuneam ieri in update-ul video ca piata arata ok structural, run-ul e destul de healthy, dar am omis sa accentuez importanta revenirii hashrate-ului la previous ATH. De ce conteaza? In primul rand pentru ca arata infailibilitatea bitcoinului in fata agresiuni directionate punctual de catre unul din cele mai mari state ale lumii. Putea sa faca chinezii mai multe daca li se casuna pe bitcoin si crypto in general? Fara indoiala, dar una nu exclude pe alta. Cei mai importanti mineri au trebuit sa isi gaseasca solutii alternative si la mai putin de 6 luni, hash rate-ul isi reia traiectoria de unde ramasese.

Minerii sunt actorii cu cel mai mult skin in the game iar hash rate-ul nu e doar un indicator al securitatii retelei, dar e si oglindirea increderii pe care acestia o au in viitorul bitcoinului. La fel cum evolutia tehnica si fundamentala ofera o parte a povestii dar nu toata, un divergence intre cresterea pretului si scaderea hashrate-ului e o imagine mai sumbra decat invers - scaderea pretului, dar cresterea hashrate-ului.

Cu totii suntem in asta si pentru bani, dar sansele sa ii facem scad mai mult decat credem atunci cand ignoram semnalele importante pentru evolutia long-term. Si ca veni vorba, va invit sa comparati hashrate-ul chiar si din perioada mai-iulie cu cel de la ultimul bull-run din 2017.

Astea sunt povestile care conteaza.

Stay safe,

V

==========

Stay Curious

Nu se poate altfel. Sau?

Pentru a lansa un proiect cu mii de NFT-uri, vii cu ideea, apoi strangi echipa(sau strangi echipa si dupa vii cu ideea), gasesti un artist, iti faci roadmpap-ul, faci marketing, lansezi proiectul, are loc mintarea, si apoi livrezi zi de zi pentru a consolida comunitatea si ei vor avea asteptari de la echipa si toate bune si frumoase. Sau? Ai putea doar sa aprinzi focul si apoi sa lasi comunitatea sa se ocupe de restul?

Cum ar fi sa lansezi un proiect, fara echipa, fara un roadmap, ci doar mii de NFT-uri care pot fi interpretate in orice fel posibil doreste comunitatea si majoritatea va decide ce se va intampla in continuare? Cum adica NFT-uri care pot fi interpretate? Ce sa intepretezi la o poza? Cum adica nu sunt poze? De unde stii cum arata? Si, care comunitate?

Un astfel de proiect exista, se numeste Loot si cam astea au fost toate detaliile initiale, in ziua lansarii:

Loot is randomized adventurer gear generated and stored on chain.

Stats, images, and other functionality are intentionally omitted for others to interpret.

Feel free to use Loot in any way you want.

Cand citesti asta ai doar doua optiuni: fie te gandesti ca e vorba de un mare bullshit si ca e o totala lipsa de imaginatie la mijloc, fie ti se pare ca e o miscare de geniu si va avea un mare succes.

Asa arata doua exemple din colectia Loot. Efectiv o lista de cuvinte scrise pe un fundal negru. Reprezinta atribute ale unor viitoare personaje. Dintr-un joc. Si/sau din Metaverse. Sau din orice ar vrea comunitatea sa construiasca. Daca ar vrea. Proiectul a fost lansat pe 27 august si Loot-urile au fost oferite gratuit, singurul cost pentru a putea minta o bucata fiind gas-ul. Dom Hofmann este initiatorul proiectului, care este si co-fondator al aplicatiei Vine si al altor proiecte despre care o sa mai vorbim, cunoscut in industria de NFTs ca un om care trage mult de limitele imaginatiei.

Totul a pornit de la un tweet:

“Loot este unic - primul proiect de genul acesta. Fara o companie, echipa sau arta in spate, Loot este elementul de baza, nefiltrat, necenzurabil, pentru povesti, experiente, jocuri si multe altele, in mainile comunitatii, fara costuri. Loot urmareste descentralizarea totala inca din prima zi.” Asta sta scris pe site.

Dupa tweet-ul de lansare, proiectul a fost mintat in totalitate in cateva ore. Si comunitatea a inceput sa se implice din primele momente. De la costul de mintare(0 ETH +gas), floor price-ul a ajuns in cateva zile la 15 ETH. Pentru ca oameni smart s-au simtit parte din. Si au inceput sa construiasca. Pentru ca totul e cumva invers. In loc sa plece de la un creator care sa contruiasca porneste de la creativitatea comunitatii. Iar cei care construiesc sunt colectionarii.

In zilele de dupa inclusiv Vitalik a avut cuvinte bune despre:

Ce inseamna sa construiasca comunitatea? De la lansare si pana acum exista 123 proiecte care au fost construite pe baza Loot. Exista inclusiv un site care le centralizeaza pe toate si face experienta mult mai usoara:

Printre primele propuneri ale fondatorului a fost cea de a arde cheile de la smart-contract-ul Loot. Cu ajutorul DAO-ului, care ulterior a votat, propunerea s-a transformat in decizie. Ce inseamna asta? Ca nu va exista nimeni niciodata care sa se poata comporta ca un singur owner al proiectului.

Cum arata lucrurile in momentul asta, la o luna si jumatate de la lansare?

Floor price-ul este la ~ 5 ETH, volumul total este de 69k ETH ~ 250 milioane $, iar cel mai scump Loot s-a vandut acum 6 zile pentru 420 ETH. De ce unele mai scumpe si unele mai “ieftine”, avand in vedere ca nu au fost lansate intr-o ordine a raritatii? Raspunsul este din nou, comunitatea. Oameni din comunitate au creat ghiduri de raritate, tool-uri prin care sa aduca la viata imagini pentru cum ar putea arata Loot-urile, idei despre companions, etc.

Unii dintre ei isi imagineaza Loot-urile asa:

Altii asa:

Sau asa:

Ori asa:

Altii se ocupa doar de anumite accesorii, cum ar fi inelele:

 

Creativitatea adusa de comunitati va fi probabil cheia intregului univers posibil prin NFTs. Va reusi Loot pe termen lung? Habar nu am, cert e ca intr-o luna si jumatate, de la o idee out of the box, a ajuns sa fie mainstream si sa genereze vanzari de 250 milioane $. Cate companii de genul asta stiti? Mai ales fara sa existe o companie in spate? S-ar putea sa mai vedem lucruri de genul asta? Nu stiu, dar in viitor s-ar putea sa va ajute articolul asta. Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Raportul BofA asupra pietei crypto

Bank of America a lansat pe 4 Octombrie un raport de analiza introductiv (initiating coverage report) asupra industriei activelor digitale, denumit Digital Assets Primer: Only the first inning. Destinat investitorilor institutionali, raportul are 141 de pagini in care se prezinta intr-un mod detaliat cadrul investitional format de spatiul crypto.

Banca a anuntat formarea departamentului de research in iulie pe fondul unui interes institutional in crestere. Un lucru diferit fata de alte rapoarte asemnatoare il reprezinta spatiul acordat unor segmente ale spatiului crypto diferite de Bitcoin. Aikesh Shah, cel care conduce divizia respectiva, a declarat ca: “Bitcoin is important, (…) but the digital asset ecosystem is so much more. Our research aims to explore the implications across industries including finance, technology, supply chains, social media and gaming.”

Fiind un initiating coverage, raportul contine mai multe detalii introductive si FAQ, si este o lectura utila pentru orice investitor. Am prezentat mai jos cateva dintre analizele si concluziile mai importante dpmdv.

Interesul dinspre corporatii este in crestere

Corporatiile exploreaza in mod activ blockchainul si aplicatiile sale – se poate observa in graficul de mai jos cum (1) numarul de angajati dedicati domeniului au crescut in comparatie cu cate oferte de joburi erau in Aprilie; si (2) interesul crescut pe care il au companiile tech si bancile in aceasta zona. Intr-un alt studiu, cei de la Blockdata evidentiaza ca 81 din top 100 de companii publice (listate) folosesc tehnologia blockchain (fie in fazele de research, pilot, development ori production).

Preocuparea corporatiilor fata de activele digitale poate fi observata si din recordul numarului de mentiuni pe care acestea le-au facut la notiuni din domeniul crypto in cadrul raportarilor trimestriale recente.

Hook pentru institutionali si corporatii

Analistii recunosc ca spatiul crypto a devenit prea mare pentru a fi ignorat de institutionali, adaugand ca vin in intampinarea temerilor lor (ex. de a folosi alte exchange-uri sau noi tipuri de analize adaptate pentru acest spatiu) cu un overview al activelor digitale de top si, ulterior, cu analize mai in detaliu.

De asemenea, analistii incurajeaza managerii de corporatii sa isi creasca alocarile de fonduri de trezorerie catre BTC. Aici, MicroStrategy si Michael Saylor sunt luati drept studiu de caz. Insa, ei realizeaza si o comparatie intre randamentele pe care o Companie le-ar putea obtine tinand fondurile de trezorerie in instrumente foarte lichide din piata traditionala vs. o alocare mica in instrumente din DeFi. Rezultatele vorbesc de la sine:

Bitcoin

Volatilitatea BTC este in scadere odata cu maturizarea pietei, iar investitorii isi pot ajusta alocarile / pozitiile in functie de nivelul acesteia (inversely weighting by volatility = un asset cu volatilitate mare va primi o alocare mai mica).

Exista o corelatie observata intre indicele inflatiei si pretul Bitcoin insa, analistii declara ca aceasta trebuie analizata pe cicluri de timp mai lungi. De asemenea, daca din inflatie s-ar scoate preturile la mancare si energie, corelatia nu ar mai fi asa de semnificativa. Corelatiile cu alte tipuri de active au crescut in timpul Covid (activele au avut aceeasi tendinta: de a pica si a creste apoi) insa, aceastea s-au redus in momentul actual – singura corelatia care ar mai ramane de urmarit este cea cu SPX/S&P500 (si aceasta fiind la niveluri nu foarte semnificative).

Prezenta investitorilor institutionali este indiscutabila in piata, iar analistii evidentiaza acest lucru prin marimea ordinelor din ultimul timp.

Analistii de la BofA vad BTC similar cu aurul din prisma mai multor factori: ambele active pot fi vazute ca store of value, au un supply limitat, pretul e determinat de supply and demand (cerere si oferta) si ambele se bazeaza pe procesul de extractie/minerit. Astfel, pentru a gasi o estimare de pret pentru Bitcoin, ei analizeaza piata totala ce poate fi deservita de acesta (TAM = Total Addressable Market) – practic, folosind cateva assumptions analistii estimeaza TAM care va putea fi acoperit de Bitcoin si pretul estimat la acel moment este obtinut prin impartirea Valorii TAM / numar de BTC in circulatie. Analistii precizeaza ca, in viziunea lor, Bitcoin nu va inlocui gold, ci va forma o piata adiacenta de store of value – similara cu cele formate de arta, active offshore, imobiliare sau alte commodities.

Estimand TAM ca un % din piata deservita de aur in acest moment ($12.2tn), analistii obtin pretul BTC la acel nivel de atingere a potentialului prin impartirea la nr. de BTC din circulatie.

Ideea ca Bitcoin este un store of value ce nu are o valoare intrinseca, dar depinde de cerere si oferta a fost discutata si prezentata de Aswath Damodaran, the “Dean of Valuation”, un profesor de finante la Stern School of Business din NY, renumit pentru contributiile sale in finantele corporative si in domeniul evaluarilor.

Altcoins

Pornind de la faptul ca un token nu are o valoare intrinseca, ceea ce se poate evalua este cererea pentru acel token care ii va afecta si valoarea de piata / pretul. Pentru acest lucru, analistii se uita la functionalitatea, adoptia si developmentul ce se intampla in ecosistemul creat de un token/proiect. Analistii precizeaza ca, in general, un token are nevoie de cel putin 2 dintre cele 3 elemente pentru a impulsiona cererea (si, posibil, valoarea de piata). Ofera si cateva exemple: un proiect care are un use case atractiv (are functionalitate), dar are o adoptie mica si un numar mic de developeri care construiesc proiecte, probabil nu va avea un real succes.

NFTs 

Pentru NFT art si collectibles, activitatea de pe piata secundara s-a caracterizat prin volume mai mici (ca si numar de tranzactii), insa intr-un volum in USD mai mare, ceea ce inseamna ca exista o tendinta de apreciere a valorilor proiectelor. Momentum-ul pietei ori scarcity-ul fiecarul proiect de NFT pot fi doua dintre cauze. De asemenea, se observa o tendinta de pastrare a NFTurilor cumparate si de a nu face trading activ cu acestea.

Printre posibilele use case-uri, analistii identifica utilizarea NFTs ca certificate de autenticitate pentru obiecte din real-life, use case-uri in industria media si entertainment si formarea unui canal de comunicare intre creatori/diverse entitati si ai lor customers.

De-Fi

Analistii vad “significant value in the intermediate-term” pentru DeFi DApps. Pe partea legislativa, acestia opineaza ca proiectele DeFi vor trebui sa automatizeze cateva procese si proceduri pe care intitutiile din spatiul financial centralizat le au impuse (ex. AML/KYC pentru a preveni spalarea de bani si alte activitati ilicite).

Alte elemente cheie

  • Legiferarea spatiului crypto este vazuta cu precadere ca fiind o oportunitate si o punte catre adoptia in masa

  • Holders getting younger: cresterea si adoptia spatiului digital este in mainile Gen Y, Millennials si Gen Z.

  • Un stiudiu demografic interesant de la Gemini citat in raport

  • Activele digitale sunt mult mai stabile decat monedele multor tari. (ex. ratele de inflatie in 2020 din Venezuela, Zimbabwe, Sudan, si Liban au fost de 2,355%,557%,163% si 88%, respective). Avand in vedere usurinta cu care pot fi cumparate aceste active, analistii estimeaza, intr-un mod foarte conservativ, o posibila piata de 94m de utilizatori venind doar din zona de piete emergente/economii in dezvoltare.

  • Un sentiment bullish pentru perspectiva pe termen lung

Razvan

===================

Altcoin Pulse PRO:  FANTOM

Fantom este o retea de infrastructura de tip Layer 1, ca Ethereum, Solana sau Cardano. La fel ca toate proiectele de acest tip, Fantom a fost conceput pentru a rezolva the blockchain trilemma (scalabilitate, securitate, descentralizare) si pentru a constitui fundatia urmatorului univers DeFi, mai eficient, mai ieftin, scalabil, si atractiv pentru devs si useri.

Un aspect esential la platformele de tip Layer 1 este modul in care smart contracts sunt folosite pentru a proiecta aplicatii descentralizate mai avansate, sigure, scalabile si intr-un mod cat mai simplu. Acest lucru, impreuna cu o arhitectura tehnologica ‘prietenoasa’ cu alte retele (interoperabila) alaturi de un mecanism de consensus eficient si sigur, pot crea un magnetism pentru cele mai experimentate echipe de developeri care fie vor sa porteze, fie sa construiasca de la 0 aplicatii descentralizate. Sa nu uitam, binenteles, si de suficiente fonduri pentru a sustine si impulsiona acest univers DeFi.

Cum functioneaza Fantom si cum se pozitioneaza in acest segment?

Ca orice alternativa la Ethereum, Fantom crede ca are solutia la scalabiliate si tranzactii mai ieftine, fara a renunta la descentralizare si securitate.

Infrastructura are in centru mecanismul de consensus aBFT (Asynchronous Byzantine Fault Tolerant), care are scopul de a face toata reteaua operationala printr-o structura proiectata ca sa asigure securitatea si viteza necesara.

Acest mecanism numit Lachesis, care se incadreaza in cele de tipul PoS, se traduce prin faptul ca participantii pot procesa datele in momente diferite, niciun participant nu joaca un rol special (leaderless), iar output-ul poate fi folosit instant (nu trebuie asteptate confirmari pentru blocurile din retea).

Din moment ce Fantom este un ecosistem ce poate contine un numar infinit (in teorie) de retele descentralizate, deci fiecare aplicatie poate functiona pe propriul blockchain independent, proiectul poate fi scalabil, sigur (toate blockchain-urile folosesc layer-ul principal pentru securitate) si descentralizat (reteaua poate avea un numar nelimitat de noduri validatoare, atata timp cat au cel putin 1 milion de FTM pusi la staking).

Aceste lucruri se vad destul de bine si in ecosistemul DeFI de pe Fantom, care se afla intr-o crestere constanta de TVL si proiecte noi. Cu un TVL de 3.25 miliarde de dolari, sunt peste 30 de aplicatii care functioneaza pe Fantom in acest moment, cele care aduc cei mai multi useri fiind - AnySwap (TVL - 1.79 miliarde $), Geist Finance (TVL - 1.21 miliarde), SpookySwap (TVL - 359 milioane $).

Tokenul $FTM:

Supply maxim: 3.175.000.000

Supply in circulatie: 2.541.152.731

Moneda este folosita pentru:

  • Staking

  • Guvernare

  • Plati si taxe ale retelei

Concluzie:

Dupa cum reiese foarte usor din cresterea pretului FTM din ultima perioada, pe baza aplicatiilor descentralizate care au aparut pe Fantom si din TVL, proiectul s-a integrat bine in sfera retelelor de infrastructura. Fiind o nisa extrem de competitiva, asta spune foarte multe despre capacitatile sale tehnologice.

Avand in vedere si ca fundatia Fantom a anuntat un program de sustinere a ecosistemului DeFi prin 370 de milioane de FTM, criteriile fiind stabilite in functie de TVL, fundatia pare ca este destul de solida pentru a-si continua evolutia pe termen lung. Cu siguranta Fantom e un proiect care trebuie urmarit de aproape.

Hustle with passion.

Andrei

Reply

or to participate.