• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #15: Primul Bitcoin futures-based ETF aprobat - la ce ajuta?

The Crypto Insider PRO #15: Primul Bitcoin futures-based ETF aprobat - la ce ajuta?

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra

In prima aparitie de la The Stakeborg Talks ii spuneam lui Vlad ca din toate business-urile in care am fost implicat, crypto m-a prins cel mai tare. Acum cand urmeaza sa filmam din nou, desi nu au trecut decat 7 luni de atunci, sentimentul a devenit si mai pregnant pentru ca rapiditatea cu care lucrurile se intampla in industria asta este uimitoare.

Intre timp am realizat si ca modul de gandire a celor care construiesc pe termen lung este un alt argument in favoarea crypto. Dupa ce l-am vazut pe Vitalik cum gandeste, cred cu tarie ca nicicand nu au mai existat atat de multi oameni care sa se inhame in acelasi timp si sa straga o caruta in aceeasi directie inca din fazele incipiente.

Ca buidler simti nevoia sa faci parte din tagma asta unde poti gresi linistit pentru ca feedback loop-ul este rapid si te aduce urgent pe directia buna.

Stakeborg a investit mai bine de un an de zile in bazele unei comunitati a carei directii nu au fost niciodata random sau lasate in afara unei strategii. Daca citesti mailul asta sunt sanse extrem de mari sa fii exact genul de om cu care ne dorim sa fim in contact si sa construim lucruri.

Nu e nevoie sa fim sute de mii as of now pentru ca in tehnologie network effects-urile au unde mai lungi atunci cand sunt pe baze solide. Cel mai important este sa existe o aliniere in obiectivele care ne fac pe toti bine pozitionati sa fim informati si profitabili.

Urmatoarele cateva saptamani vor fi FUN.

R

=================================

The Boring $tuff

"Poteca" pe care intri in crypto e mai importanta decat pare pentru ca incepatorii ( asa cum am fost toti ) isi petrec disproportional de mult timp in primul rabbit hole in care intra. Ca sa dau si un exemplu, daca primul influencer care te convinge sa iti transferi bani spre Binance este unul care face fete mute de uimire in thumbnails-urile de pe Youtube, ai sa ramai blocat in clipuri care iti gadila emotiile cu promisiuni de imbogatire urgenta. E aproximativ acelasi proces cu bebelusul care vede prima oara dupa nastere fata mamei.

Background-ul fiecaruia e din nou un factor determinant pentru viteza cu care ajungi sa te misti ca un pro in crypto. E mai simplu daca lucrezi in banca, investitii sau IT si e mai alambicat daca esti inginer agronom ( no offence).

Un alt element important e maleabilitatea. Esti genul care simte nevoia sa aiba dreptate sau te intereseaza mai mult sa fii mai aproape de adevar chiar daca asta inseamna sa nu fii niciodata cel mai inteligent dintr-o discutie? Cand cineva care are ceva mai multa experienta te contrazice te simti ofuscat sau vrei sa intelegi mai bine argumentele interlocutorului?

Ma uitam pe altcoin roundup-ul facut de Andrei si cel mai mult mi-a placut titlul "Ce altcoins au crescut in ultimele zile si de ce?". Incercarea unei explicatii e semn de intelegere a propriei meniri in educatie si chiar daca majoritatea celor care sunt in prezent in industrie poate nu sunt interesati si de argumente, asta nu inseamna ca abandonezi bunele practici.

Stiu ca e un newsletter PRO si majoritatea dintre voi asteapta, probabil, chestii mai deep, dar consider ca e important sa intelegem ce ne afecteaza modul in care investim si cum putem minimaliza interferentele dintre noi si viitoarele profituri. In plus, sper ca Stakeborg nu e un rabbit hole captiv ci unul care deschide noi orizonturi si incurajeaza explorarea.

Stay safe,

V

==========

Stay Curious

Lectiile mele din experienta Mekaverse!?

De departe cel mai hyped proiect NFT de pana acum. Mekaverse. Cu 250k membri pe Discord, peste 220k followeri pe Twitter, peste 172k wallets care s-au inregistrat pentru raffle, peste 4.6 milioane vizite pe site si mai mult de 650k vizitatori unici in timpul lansarii, nu mai e nevoie de alte cifre.

Dintre cei care sunt in zona de NFTs nu am intalnit persoane care sa nu se fi pus pe lista de raffle(bine, exceptie face Vlad - stiti povestea lui despre momentele in care se inghesuie prea multi). In episodul 3 din It’s NFTime, comunitatea isi ura succes in comentarii, adica nu se mai punea problema ca mai e cineva care nu stie despre ce e vorba. Unii oameni s-au pus pe lista cu un cont, altii cu 2-3, iar altii, din cate am auzit, chiar cu 24. Am citit si despre conturi care au folosit boti si au aplicat de peste 300 ori.

Eu am aplicat de pe 3 wallets. Cu 2 conturi de Twitter si cu unul de Discord. In seara cu raffle-ul, fiind pe mai multe grupuri, toti asteptam un semn. Eu m-am inscris initial cu 1 cont si tot nu primeam raspuns. Trecusera deja vreo 15 minute si ma gandeam ca daca nu primesc raspuns aici, cum o sa mai aplic cu celelalte? Cu al doilea cont am aplicat de pe telefon si cu cel de-al treilea direct de pe alt user facut pe desktop. Cand mai erau vreo 5 minute, vad pe unul din conturi un mesaj care incepea cu Congratulations. Wow, prima oara am suspectat de ceva scam. M-am uitat mai atent si, evident, m-am bucurat ca un copil. Primisem biletul catre a minta Mekaverse. Chiar 2 bucati.

Instant dupa primele Meka mintate, floor price-ul s-a dus la 3 ETH. Incep gandurile: ce fac acum? Unde poate merge? Nu am facut nimic. In urmatoarele ore floor-ul a crescut si s-a stabilizat in jurul a 5-6 ETH. Evident, zici, bine ca n-am vandut. In zilele urmatoare, inainte de unreveal, pretul s-a dus la un floor de ~ 8 ETH. Ala a fost momentul cu cele mai multe semne de intrebare. Fara sa fie revealed, erau Meka care se vindeau si cu 12-13-15 ETH. Atunci am pus si eu unul la vanzare cu 11. Scopul fiind sa fac flip cu un VeeFriend. Nu s-a vandut. Si a scazut din nou floor pe la 6-7. Unde a ramas pana in seara in care s-a facut unreveal. (Eu inca nu am vandut).

Citisem tweet-ul asta:

 

Si chiar m-am gandit. Prima parte avea sens cumva. Dar la 1 ETH, chiar nu ma gandeam ca s-ar putea duce. Atat de repede totusi. (Azi cand floor e la ~2, are si mai mult sens). Vazusem proiecte care au avut o crestere uimitoare, si apoi s-au stabilizat. Vezi Loot, vezi CrypToadz, etc. La un proiect cu o grafica din categoria premium, cu un initial price de 0.2 ETH, cu sute de mii de oameni in toata povestea, cu 2 artisti in spate si cu un roadmap si o comunicare care arata a profesionalism, ar fi trebuit sa se intample un fel de black swan care sa tranteasca de tot proiectul. Ghici ce? S-au intamplat. Mai multe chiar. Dar nu Black Swans, ci mai mult balbaieli.

In tweet-ul asta exista rezumatul (aproape) tuturor situatiilor aparute la Mekaverse:

 

De la conturi care au folosit boti pentru a minta cat mai multe Meka, la probleme tehnice, atat la site cat si la smart contracts(lucruri care se intampla in industrie - la proiecte mai slabe, dar la anvergura, costurile si profesionalismul echipei, nu ar fi trebuit sa se intample si la Meka), la acuzatii de insight info’s si pana la acuze despre faptul ca s-a putut afla ce raritate au anumite Mekas inainte de unreveal. A fost invocata si o lipsa de transparenta din partea echipei atat in ceea ce priveste raffle-ul, intarzieri, sau lipsa de comunicare.

Peste toate astea, s-a asezat probabil cel mai puternic FUD de care a avut parte un proiect pana acum. O gramada de OGs in NFTs (si nu numai), trantesc cu proiectul de cate ori au ocazia. E plin de misto-uri si a devenit motive de MEMEs. Pe buna dreptate:

 

Sau:

 

Sau cum ar fi fost daca?

 

De departe unul dintre cele mai bun memes/tweeturi, McDonald’s style:

 

Dupa toate lucrurile astea, dupa amanarea unreveal-ului, dupa lipsa de comunicare se pare ca echipa a decis sa comunice mai mult. Dar arata ca doi pustani care au fost prinsi cu ceva, s-au speriat putin si acum comunica tot. Pentru ca deja au spus nu doar ca pregatesc 2 airdrops, ci ce airdrops pregatesc.

Care ar fi lectiile? Cel putin momentan?

  • Nimic nu devine Blue Chip, doar asa ca il pune cineva pe tabla de joc;

  • La fel ca intr-un startup e nevoie sa se treaca prin multe pana la a avea o comunitate sudata. Si nu poti sa ai o echipa sau o comunitate puternica daca ii protejezi de orice;

  • Greed-ul nu e bun. Deloc. I mean, in momentul in care ai 40x la un proiect, take some profits. Macar vinde una. Oricat de Meka ar fi ceva, sunt sanse mari sa cumperi macar 2 in viitor de aceeasi bani, si cu raritate mai buna. (TBH, gandul la o raritate in top 1-100 m-a tinut destul de mult din a vinde macar o bucata. O idiotenie, avand in vedere sansele matematice). Dar da, evident ca regret ca nu am facut flip pentru un Vee. Don’t be greedy. Like me. Las aici sa-mi recitesc experienta cu urmatoarele ocazii. Ca sigur vor mai fi!

Exista si lucruri bune. In momentul in care sunt 250.000 oameni pe Discord, e greu sa creezi o comunitate. Insa in momentul in care se mai asterne linistea, lucururile prind contur. Deja au aparut oameni care sunt inca de la inceput de drum in poveste si s-au sudat legaturi puternice:

Si e destul de evident ca dupa atata noroi aruncat in, cei care au ramas simt o urma de mandrie sa arate ca de fapt lucrurile nu stau chiar asa.

Dincolo de asta, de ce sunt increzator in continuare?

  • Tot FUD-ul asta(din nou, binemeritat), duce totusi la o notorietate si tine doar de echipa si de comunitate daca putem folosi asta ca pe o putere;

  • a) Echipa a strans peste 6.5 milioane $ doar din vanzarea initiala;

  • b) Pana in momentul asta e un volum de 37k ETH doar in secondary sales. Avand in vedere ca 2.5% merg din nou catre echipa, asta inseamna inca 3.5 milioane $;

  • Din a) si b) s-au strans 10 milioane $ doar pana acum. Macar 1 milion de $ daca il (re)investesc in continuare, e suficient(de inceput) pentru a creste proiectul. I mean, cate startups pornesc la drum cu 10M $ in conturi?

  • Sunt peste 5250 holders. Astea inseamna o distributie foarte buna, de peste 62 %.

  • Matematic, din acesti 5250, cateva zeci sunt oameni cu diferite skilluri si conexiuni foarte bune. E greu doar pana cand/daca sunt invitati sau pur si simplu pun osul la treaba.

E foarte greu de reluat momentum-ul initial. E imposibil? Nu! Vor reusi? Pentru a reusi e nevoie sa demonstreze mult mai mult decat pana acum. Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Primul Bitcoin futures-based ETF aprobat - la ce ajuta?

Sunt opt ani de cand fratii Tyler si Cameron Winklevoss au aplicat pentru prima data pentru un Bitcoin ETF. Cererea respectiva a fost respinsa de catre SEC in 2017 pe motivul ca pietele unde se tranzactiona Bitcoin erau nereglementate. Dupa ce aseara au fost indeplinite ultimele formalitati, ProShares Trust va fi primul futures-based ETF aprobat de SEC si, din perspectiva lui James Seyffart, analist Bloomberg pe crypto ETFs, se va lansa pe bursa americana luni sau, cel mai probabil, marti. In urmatoarele zile se vor anunta si deciziile cu privire la alte 3 fonduri puse la inaintare de Valkyrie, Invesco si VanEck. Toate acestea au ca activ suport contractele BTC futures tranzactionate pe CME, o piata reglementata de catre CTFC. Mai jos ne vom uita peste o serie de urmari si implicatii ale aprobarii.

Futures-based ETFs sunt fonduri care nu investesc direct in Bitcoin, ci in contracte Bitcoin futures (de obicei, cele ce se tranzactioneaza pe CME) ce sunt cash-settled. Tranzactionarea de CME Bitcoin futures este legiferata si supervizata de Commodity Futures Trading Commission (“CTFC”), iar settlementul se desfasoara printr-un clearing house centralizat. Aceste ETF-uri vor trebui sa isi rostogoleasca la interval de timp regulat pozitiile (mai multe detalii mai jos) si, de obicei, vor avea alocari si in instrumente lichide (ex. US treasuries sau depozite bancare / money market instruments). Pana la varianta finala a documentului de listare, ProShares Trust avea si ETF-urile din Canada printre activele in care avea mandat sa investeasca insa, acestea au fost scoase in cele din urma.

Contractele futures sunt contracte standardizate ce reprezinta angajamente care obliga entitatile contractante sa cumpere sau sa vanda o anumita cantitate dintr-un activ la un pret stabilit in prezent, la un un anumit moment in viitor. Contractele futures sunt disponibile la tranzactionare avand mai multe date de expirare. In imaginea de mai jos sunt ilustrate contracte futures disponibile la tranzactionare pe CME cu date de expirare intre Octombrie 2021 si Februarie 2022. Fondurile de la ProShares si Valkyrie (urmatorul ETF aflat la un pas de aprobare) vor investi in front month Bitcoin futures. Front month se refera la contractele cu data de expirare in luna cea mai apropiata. Astfel, front-month contract la momentul actual s-ar referi la contractele cu expirare in Octombrie. Pe masura ce ne vom apropia de data de expirare, ETF-urile vor inlocui (vor vinde) contractele cu expirare in Octombrie cu cele cu expirare in Noiembrie (adica vor rostogoli contractele / rolling forward / calendar spread).

Acest mecanism poate fi profitabil daca structura pietei este in backwardation (pretul spot este peste preturile futures, iar rostogolirea contractelor este profitabila) si poate fi neprofitabil daca structura pietei este in contango (pretul spot este sub preturile futures). Economistii britanici John Maynard Keynes si John Hicks sustineau ca starea normala a pietelor de bunuri este backwardation. In opinia lor, producatorul de bunuri era principalul actor care isi dorea o protectia (hedge) pentru fluctuatiile viitoare ale pretului si lua astfel o pozitia short pe futures (angajament ca va vinde la o data si un pret stabilit). Pentru a face instrumentul atractiv pentru un cumparator, acesta era oferit la un pret mai mic decat valoarea estimativa corespunzatoare a pretului spot (natural backwardation). Cu timpul, s-a observat ca starea naturala a pietelor de bunuri este contango (datorita costurilor cu stocarea, finantarea sau asigurarea bunurilor cat timp acestea asteapta sa fie livrate in viitor), cu episoade de backwardation. Pe gold, prima data cand piata a fost in backwardation s-a intamplat in 2008.

Faptul ca vom avea listat un ETF cu expunere pe contracte futures prezinta o serie de caracteristici:

  • Posibile alocari, in proportii mici, de catre indexurile / ETF-urile axate pe commodities: tot aseara, dupa market close, un fond diversificat pe commodities al lui WisdomTree (GCC - WisdomTree Enhanced Commodity Strategy Fund) a adaugat in strategia investitionala si o posibila alocare de pana la 5% in contracte Bitcoin futures (via ETF). Intr-un live pe Twitter, Jeremy Schwartz, head of research de la WisdomTree, preciza ca el vede o alocare ideala de 3-5% pentru fondurile specializate pe commodities. Aceste fonduri din SUA au active totale de c.$20bn, iar o posibila alocare de 5% ar indica o cerere in valoare de $1bn in contracte futures pe BTC.

  • Ofera acces tuturor entitatilor care fie prefera interactiunea cu un instrument reglementat (si din diverse motive nu puteau tranzactiona ETF-urile din Canada), fie nu sunt “fani” ai utilizarii platformelor existente de trading in crypto.

  • Permite institutionalilor sa utilizeze strategii de tip “cash and carry” sau basis trading. Intr-o piata in care preturile sunt in contango, un participant poate cumpara activul pe spot si vinde un contract futures, reusind astfel sa isi asigure un profit echivalent cu diferenta dintre preturi (la care se scad costurile de leverage, credit risk, s.a.). Aceasta strategie era deja disponibila prin contractele standard CME futures.

  • Legiferarea pe partea de futures este mult mai clara fata de agitatia si lipsa unei directii clare de pe piata spot.

  • Poate fi vazut ca un pas necesar spre un physically-based ETF, teza fiind ca SEC va deveni cu timpul mult mai comfortabil cu aceasta clasa de active, presiunile institutionalilor vor creste, iar legislatia va face un sprint din urma. Analistii Bloomberg si WisdomTree preconizeaza ca pana la finalul lui 2022 va fi aprobat primul ETF bazat pe Bitcoin “fizic”.

  • Costurile operationale ale unui ETF sunt mai mici decat cele ale fondurilor mutuale: ProShares are un management fee de 0.95% vs. 2% al lui Grayscale.

  • Cota de piata a CME-ului pe piata de Bitcoin de futures a fost intr-o crestere in ultima perioada si va continua sa creasca.

Printre consideratii amintim:

  • Faptul ca nu este physically-backed si nu constituie un link direct cu piata spot de Bitcoin.

  • ETF-urile sunt instrumente ce se adreseaza in principal retailului. Insa, o expunere mare pe acest tip de vehicul (futures-based ETF) nu reprezinta una dintre cele mai atractive optiuni de investitie. Istoric, piata s-a aflat in majoritatea timpului in contango. In graficul de mai jos se poate vedea ca media basis-ului anualizat (basis este diferenta relativa intre preturile futures si spot) a fost de 3.27% pe ultimele 6 luni, ajungand pana la valori de 12.79% la inceput de Octombrie si in jur de 15% in perioada cea mai recenta, premergatoare aprobarii.

Mecanismul de rostogolirea a contractelor este neprofitabil in aceasta structura a pietei - pe langa diferentele de pret, se mai adauga si management fee-ul aferent vehiculului. James Seyffart a modelat randamentul unui ETF asemanator care ar urmari un index ce rostogoleste contractele front month (link) - ETF-ul respectiv ar fi avut un randament cu 36% mai mic decat Bitcoin (in termeni absoluti). Insa, este de mentionat ca acest mecanism functioneaza si ca o ameliorare a scaderilor cand piata se afla pe un trend negativ.

Razvan

===================

Altcoin Pulse PRO:  Helium

Lansat in 2019, Helium este un ecosistem care are la baza un blockchain open source si o retea descentralizata globala de hotspots, prin intermediul carora asigura conexiune la internet device-urilor IoT (Internet of things).

In esenta, Helium este o retea descentralizata, wireless unde orice persoana poate participa (mina HNT - moneda Helium), prin instalarea unui hotspot compatibil. In acest fel, comunitatea este impulsionata sa creasca reteaua, sa-i asigure securitatea si sa ofere acces la internet device-urilor din apropiere.

Hotspot-urile sunt similare cu routerele wireless, doar ca pot asigura conexiunea device-urilor la internet, la o distanta de 200 de ori mai mare fata de Wi-Fi. Prin Helium LongFi, un semnal diferit de Wi-Fi, care foloseste unde radio, se pot transmite pachete de date la distante mult mai mari, catre device-uri compatibile cu acest tip de semnal.

Helium foloseste un algoritm numit Proof of Coverage ca sa recompenseze cu HNT (moneda Helium) persoanele care participa la retea si pentru a verifica daca hotspot-urile chiar ofera acoperire wireless device-urilor.

Pe langa hotspots, Helium a introdus relativ recent si noduri validatoare, cu rolul de a verifica tranzactii si de a ajunge la un consens, inainte de a crea un block si de a-l adauga pe Blockchain. Pentru a rula un nod validator, trebuie sa tii la staking nici mai mult, nici mai putin de 10K HNT.

Cifrele la care a ajuns Helium sunt impresionante, 230.000 de hotspots (o crestere cu aproximativ 60.000 in ultimele 30 de zile), in peste 20.000 de orase, din 140 de tari si mai mult de 2700 de noduri validatoare.

Ce urmeaza pentru Helium ?

Avem o retea wireless globala si descentralizata, care a crescut enorm in ultimele luni ( Iulie - aproximativ 90.000 hotspots, Octombrie - 230.000 ) si a ajuns deja la maturitate, intr-un moment in care numarul de device-uri IoT (smart TV, frigider, trotinete electrice, etc) este intr-o crestere exponentiala.

Asta inseamna ca reteaua Helium poate fi infrastructura de Internet wireless a viitorului, prin faptul ca este descentralizata, ofera internet la costuri mult mai mici decat serviciile traditionale si nu necesita SIM card pentru a te conecta de pe mobil, astea fiind doar unele dintre motive.

Helium vine si cu o a 2-a retea wireless in urmatoarele luni, Helium 5G, printr-un parteneriat cu FreedomFi, o companie care construieste device-uri 5G open source. Helium 5G va fi disponibil in anumite orase din U.S pentru inceput, ca ulterior sa ajunga in toata lumea.

Moneda $HNT:

  • Circulating supply 98.378.614

  • Total supply 223.000.000

Operatorii de hotspots primesc HNT pentru a mentine reteaua functionala iar nodurile validatoare trebuie sa blocheze HNT la staking. In momentul de fata, 2.5 milioane de HNT sunt create in fiecare luna, acest numar fiind redus cu 50% la fiecare 2 ani, in urma unui halving (ultimul halving a fost pe 1 august 2021).

O alta piesa principala in economia Helium e reprezentata de data credits, iar fiecare user sau device care acceseaza reteaua trebuie sa achite contravaloarea unei taxe constand in aceste monede.

Valoarea data credits e fixa si pot fi minate doar printr-un proces de burn al HNT, facand astfel o punte de legatura intre succesul intregului ecosistem si o caracteristica deflationista a monedei.

Concluzie:

Helium este o infrastructura care cu siguranta poate schimba paradigma globala a conexiunii la internet. O abordare descentralizata unde userii platesc in functie de consum poate avea succes pe termen lung din mai multe motive.

Acestea ar fi: costuri reduse, economie participativa, consum minim de energie, datorita frecventei folosite pentru transferul pachetelor de date, securitate, inregistrarea datelor pe blockchain si asa mai departe.

Pe langa aceste lucruri, cifrele pe care le-am mentionat mai sus demonstreaza mai bine evolutia ecosistemului decat ar putea sa o faca cuvintele, asa ca eu unul astept cu nerabdare sa vad unde poate ajunge acest proiect.

Ce este cert e ca ne aflam intr-un punct din spectrul temporal, in care “joaca” de-a creativitatea pe Blockchain a inceput deja sa remodeleze structurile tehnolgice care ne definesc modul de gandire si felul in care percepem si interactionam cu lumea digitala. Viitorul vine mai repede decat credem. - Buckle up!

Hustle with passion.

Andrei

=================================

Reply

or to participate.