- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #17: Prima statie majora: 2024.
The Crypto Insider PRO #17: Prima statie majora: 2024.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Atunci cand un gigant cu probleme de imagine precum Facebook executa o pivotare de nivelul mutarii atentiei spre Metaverse ( si aici Endi a scris mai jos un articol foarte bun pe tema asta) inseamna ca o serie de placi tectonice se misca aproape pe nesimtite in subteranul tech-ului.
Cel mai ieftin pentru FB era sa ramana ca si pana acum. Pirueta si schimbarea la fata nu e doar un rebranding pentru a spala de mizeria care s-a adunat lately, e o miscare strategica pentru a nu ramane in ceea ce noi in crypto numim web2.
Aplicatiile care te lasau sa le folosesti moca pentru a-ti monetiza ulterior datele vor fi in cativa ani de domeniul trecutului iar generatiile viitoare vor privi cu amuzament faptul ca vreodata a existat o astfel de practica. Universul Web3, unde Metaverse-ul se va dovedi a fi the new restablishment, deschide noi oportunitati despre care echipa din spatele whitepaper-ului de la StakeborgDAO a scris pe larg. Chiar si asa, planuim sa revenim asupra povestii prin newslettere precum acesta, dar si prin discutii in cadrul noului show in engleza numit "The Stakeborg DAO Talks" ( btw nu ratati discutia lui Vlad cu Kain de la Synthetix, un DAO cu un marketcap de 2bln).
Unde vreau sa ajung e ca web3 e mai mult decat schimbare majora ( cum a fost pentru generatia mea mutarea focusului de pe Facebook pe Instagram si mai apoi pe Tiktok) e una totala care transforma regulile jocului de sus pana jos: de la UX pana la mecanismele de incentivizare si de la caracterul borderless si permissionless pana la noul mindset care se va contura.
Vreau sa vina Facebook pe web3? We shouldn't care much. Cum spunea si Kain despre SBF si CZ: nu poti castiga un razboi de tip nou folosind armele si tehnicile de tip vechi indiferent cat de multe resurse ai. Timpul e de partea celor care crestem nativi in web3.
R
=================================
The Boring $tuff
Am mai spus-o, dar cred ca merita repetata teoria conform careia anul 2024 trebuie sa fie targetul oricarui investitor serios din crypto. Stiu, mai sunt 3 ani pana atunci, dar ce sunt trei ani in contextul unei potentiale libertati financiare multi-generationala? Cei mai multi din noi am avut job-uri unde am stat mai mult decat atat fara ca macar recompensa sa fie pe masura.
Scria cineva intr-un comentariu de pe Youtube ca am zis de rau de Shiba Inu si uite ce mult a crescut deci orice sfat din crypto, oricine l-ar da e de fapt un guessing game. E si asta un mod de a pune lucrurile in perspectiva, chiar daca e unul simplist. Cel mai bun reply a venit din partea cuiva care ii spunea printre randuri ca oricum ar fi iesit la 2x deci nu mai conteaza ce a facut monenda respectiva ulterior. Pretty fair.
2024 e anul in care urmatorul vom avea urmatorul halving si cred ca sa ai 1 bitcoin va fi garantia unei vieti linisite.
Constient sau nu, cu totii avem cateva obiective in viata si mi se pare extrem de important ca o parte dintre acestea sa vizeze si situatia financiara. Obiectivele au si ele calibru propriu si cred ca e un moment bun ca fiecare sa si-l upgradeze pe cel ce tine de bani la statutul de MUST si sa isi propuna sa ii prinda 2024 cu 1 btc in wallet.
Drum spre wholecoiner nu trebuie sa fie neaparat direct: am in banca $60.000 si in loc sa imi platesc imprumutul, cumpar 1 bitcoin si ma uit la el in timp ce viata-mi cade in cap. Cel mai simplu drum e pavat cu rabdare, educatie si investitii strategice. Nu multe ci cateva, dar facute la momentul potrivit.
De la $2000 pana la $70.000+ sunt 3 proiecte succesive care fac 3.5x.
Scopul StakeborgDAO este sa devina o colonie digitala care sa joace un rol chitesential la indeplinirea obiectivului enuntat de Razvan in ultimul TST. Iar asta putem face prin alinierea mai multor resurse si canalizarea lor pe directii strategice. Iar asta s-ar putea sa fie sinonim cu ajutarea cator mai multi dintre membri DAO sa devina wholecoineri.
Stay safe,
V
==========
Stay Curious
Ce inseamna Meta si cei 10 miliarde $, alocati doar anul asta?
In septembrie apareau primele stiri mai oficiale despre interesul Facebook in ceea ce priveste Metaverse, si anume alocarea a 50 milioane $ pentru urmatorii 2 ani, in research si parteneriate cu alte companii, pentru a construi “intr-un mod responsabil”, o lume in Metaverse:
Ce inseamna pentru un gigant precum Facebook 50 milioane $? Avand in vedere ca doar in 2020 au avut venituri de 85 miliarde $ si un profit de aproape 30 miliarde $, cei 50 milioane inseamna fix 0.16% din profit. Bani de seminte. Dar, la scurt timp dupa, apare anuntul despre 10.000 de noi angajati, doar in Europa, care sa se dedice Metaverse.
Ei bine, Facebook are ~ 60.000 angajati cu totul. Sa anunti 10.000 noi angajati, doar in Europa, adica 15% din numarul total, si toti dedicati Metaverse, asta schimba mult datele problemei si ne arata amploarea planurilor lui Zuck & co. Si apoi sa mai anunti si 10 miliarde $ alocati doar anul asta pentru Metaverse (evident ca nu ii cheltuie deja pe toti acum, dar i-au bugetat si si-au anuntat si investitorii), pai deja nu mai pare o joaca de copii si se vede ca e foarte bine organizat.
Mai ales dupa ce apoi apar zvonuri ca Facebook planuieste sa isi schimbe inclusiv numele companiei, si la cateva zile dupa se confirma, direct de Zuck: Compania mama se va numi Meta. Exact cum a facut Google. Si-a redenumit compania mama in Alphabet, dar Google a ramas Google. Asa vor ramane si Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger, etc.
Totul a fost foarte bine pregatit, si Mark Z., a avut o prezentare de o ora si 15 minute, despre tot ceea ce inseamna trecutul si prezentul Facebook, dar mai important, viitorul Meta.
Un video scurt, de 11 minute, care face rezumatul celor mai importante planuri, ne arata probabil un prim feedback despre cum e primita stirea asta in randul oamenilor. Cu 1.5 milioane de vizualizari, video-ul are 27k likes si 13k dislikes. De ce atatea dislikes? Pentru ca likes, e de inteles: e facut chiar bine. E documentat, se vede ca stiu ce vor sa faca, si, chiar daca au anuntat ca e un proces de ani de zile, au vorbit deja de 7-8 produse pe care le-au pregatit.
Majoritatea oamenilor, si aici chiar ma refer la larga majoritate, functionam cel mai bine dpdv vizual - imagini, video, filme. Etc. De aia se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte. Si de aceea intr-o discutie mai mult de 90% conteaza modul in care spunem ceva, decat ceea ce spunem. E foarte greu sa ne imaginam lucruri, si e mult mai usor sa intelegem ceva ce vedem. De aia si noi, in prima editie de It’s NFTime, cand am vorbit de Metaverse, am dat ca exemplu filmele Ready Player One sau Free Guy.
Asta a facut Zuck foarte bine, a aratat ce ar putea sa insemne Metaverse-ul, aproape ca intr-un film, dar si mai bine, facandu-ne sa ne imaginam cum am putea interactiona fiecare dintre noi cu aceasta lume noua, si facand foarte multe analogii cu lucruri si tool-uri pe care deja le stim. Cum ar fi sa lucram de acasa, dar, daca vrem, sa putem proiecta in aceeasi camera restul colegilor, sau chiar sa vedem efectiv biroul cu care eram obisnuiti, sau, de ce nu, sa proiectam unul nou, fix dupa cum ne-am dori? Sau, sa mergem in vizita la parinti, virtual? Sau sa aducem la viata in camera noastra un grafitti pe care l-am vazut pe o cladire, doar ca sa il proiectam 3D? Sau sa putem face o ora de sport, cu un instructor, dar in acelasi timp sa putem vedea si elementele din lumea noastra inconjuratoare? Ei bine, e mult mai greu sa iti imaginezi toate astea, decat sa le vezi efectiv.
Si, a vorbit el Mark Z. si de privacy, ca un big brother, care chiar isi doreste sa aiba grija de noi. Si, ca nu va trebui sa ne logam cu userul nostru de facebook, si ca vor fi o gramada de creatori, si ca va schimba viata tuturor oamenilor, si cate si mai cate. Toate suna foarte, foarte bine.
Si atunci, de ce atatea dislikes?
Pentru ca toate suna foarte, foarte bine. Dar in teorie. Si (aproape) toti am vazut The Social Dilemma. Si ni s-a confirmat ceea ce stiam deja. Si toti ne simtim urmariti la fiecare pas. Nu mai vorbim despre faptul ca in momentul in care ai cautat ceva online, instant sar cookies pe tine si in orice feed intri, iti apar reclame de la diverse. Dar deja nu apucam sa vorbim bine despre ceva, ca se intampla acelasi lucru. Doar vorbind. Am devenit atat de paranoici incat ni se pare ca doar ne gandim la ceva si ne apar reclamele. Toti am inteles ca noi suntem cei care oferim contentul si ei au de castigat.
Si toata miscarea asta de Web 3 a pornit pentru ca exista o suspiciune(de multe ori demonstrata), extraordinar de mare la nivel general in ceea ce priveste corectitudinea middleman-ilor. Indiferent ca sunt reprezentatii unui stat sau ai unei companii private. Daca simti ca te trage pe sfoara cineva, ei bine, nu poti sa ramai deschis la a continua o relatie. Decat, daca n-ai alternativa.
Toti il stim pe Zuck, si stim ca nu sta prea mult pe ganduri: ori cumpara - vezi Whatsapp sau Instagram, ori, daca nu se intelege cu competitorii asupra unui pret, copiaza rapid fara prejudecati tot ce are succes - vezi Snapchat.
Iar pentru cei mai veterani, Zuck face exact opusul(centralizare) a ceea ce exista in imaginatia noastra: descentralizare. Apoi, in stilul rece pe care il are, vopseste Facebook fix cu numele Meta. Practic intra cu bocancii si ia ceva de la comunitate. Numele de Metaverse a fost reprezentativ in ultimii ani printre pionieri. Si a prins tractiune. E al tuturor si al nimanui. Evident ca nu prinde bine sa stim ca acum vine tocmai Facebook sa il ia. Dar, probabil, ne intareste si mai mult dispretul fata de centralizarea asta.
De ce face Zuck asta?
Pentru ca poti sa il acuzi de orice, mai putin de lipsa de inteligenta. Simte trendurile si probabil are si echipe intregi care il ajuta sa faca asta, cu ajutorul cifrelor din rapoarte minutioase. De aia a cumparat si Whatsapp si Instagram si voia sa faca la fel cu Snapchat. Iar acum, stie ca a venit timpul Metaverse. Si l-ar fi cumparat. Dar, de la cine? Ca nu exista si, daca va fi construit in ideea lui principala, nici nu va fi de vanzare.
Si atunci, ce poate face? Ca ar trebui sa fie prezent si in interiorul competitiei, cand va exista. Fix ca atunci cand a anuntat pe Twitter ca toata reteaua Facebook e cazuta. Nu i-a prins bine. Si atunci, ce sa faca el, marele Facebook? Sa devina captiv intr-o sumedenie de dapps, asupra carora nu are control? Sau sa faca tot ce poate pentru a ii aduce pe altii captivi in ecosistemul lui? Se afla pus intre investitori pe de o parte si statul american de cealalta parte, si, se trezeste la cateva luni, ori in fata Congresului, ori in fata investitorilor. Pe de o parte sunt niste oameni de 60 ani care ii cer explicatii despre puterea prea mare pe care o are, iar de cealalta parte, alti oameni de 60 de ani, care ii cer si mai multa putere si mai multi bani.
Care sunt primele efecte in retail de la acest anunt? Proiecte legate de Metaverse, precum Decentraland sau Sandbox, ori jocuri de tipul play to earn, precum Axie Infinity au avut cresteri de doua cifre intr-o piata care a avut mici corectii sau macar stagnari:
Foarte multi oameni vor afla despre Metaverse, chiar daca nu in modul cel mai corect. Faptul ca se vorbeste despre, faptul ca Facebook deschide usa, poate sa ajute foarte mult la adoptie si la accelerarea procesului de descentralizare. Dar tine de noi toti. E nevoie ca cei care afla acum sa plece pe fir, sa descopere singuri ce e mai bine pentru ei. Diferenta dintre cei care sunt in crypto si cei care nu, este data de dorinta de libertate si de a ne depasi conditia vs. acceptarea conditiilor date. Dar vine la pachet cu inputul personal. Crypto te educa in mai toate domeniile, de la financiar la filozofic. Acel delay gratification ne poate ajuta sa atingem mai intai acea libertate financiara inainte de cea sociala, despre care vorbea Razvan in ultimul The Stakeborg Talks.
Ce e cert, e ca atunci cand un colos intra intr-un market nou, nu o face pentru a fi si el acolo. O face pentru a domina. Sta in ethos-ul lui. Asta face un alpha. Sau cel putin, cu intentia asta pleaca la drum. Un tweet interesant face o analogie cu alti colosi care au incercat sa domine o anumita nisa:
Si ar mai fi si altii. Nu inseamna ca va reusi. Nu inseamna ca ne-a luat cineva numele de Metaverse sau ca numele de Metaverse va fi reprezentativ pentru ideea din spate. Tine de noi toti. Pentru ca toata ideea de Web3, inceputa de Satoshi, isi are coloana vertebrala in acesti outsiders, oamenii care au avut curajul ca ani de zile sa tina piept si sa contruiasca impotriva presiunii unui sistem defect. Iar oamenii astia, dupa ce au vazut primele exemple si au identificat primii lideri, au devenit si ei lideri la randul lor, in micro comunitati, care, mai devreme sau mai tarziu, se vor uni. Am fi naivi sa credem ca va fi usor si se va intampla de la sine. Si am fi naivi sa credem ca toti banii pompati de un colos precum Facebook, sau altii, nu sunt importanti. Pentru ca ei cumpara creiere si le pun la treaba.
Cineva imi spunea foarte bine acum cativa ani ca cea mai mare piedica in calea succesului unui om este un salariu de 2-3000 euro, pentru Romania, cel putin. Il baga intr-o zona de confort si uita cat de hungry era cand avea cateva sute euro. Acum imaginati-va mii sau zeci de mii de oameni smart, bine platiti - unii cu sute de mii, altii cu jumatate de milion pe an, sau chiar mai mult, motivati si cu alte perks, cu acces la cea mai buna tehnologie din piata. Nu inseamna ca vor castiga. Dar nici nu vor renunta usor. Si, asa cum am spus mai sus, faptul ca aloca atata energie si resurse intr-o piata care e atat de la inceput, ne confirma ca suntem unde trebuie.
In final, vreau sa subliniez ca dupa discutiile din ultimele zile de pe Discord-ul Stakeborg DAO, mi s-a intarit ideea ca sunt foarte multi oameni smart, care sunt pregatiti sa puna umarul la viitor. Cum? Nu stiu, dar pare ca, impreuna, vom da tot ce avem mai bun. Pana atunci, one for all and all for DAO, si,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
ILSI – prima iteratie de index
Primul index pe care il propunem investitorilor interesati este Invest Like Stakeborg Index(“ILSI”) si insumeaza viziunea Stakeborg a proiectelor reprezentative ce definesc oportunitatea si acopera narativele principale din spatiul crypto.
Noi vedem investitia ce urmareste portofoliul de proiecte ale unui index ca o forma de investitie pasiva si pe termen lung, care acopera segmentele importante din piata sau dintr-un segment specific al pietei. Vom discuta mai jos de ce si cum am ales componenta acestui index insa, daca un proiect nu se afla in acest index nu inseamna ca nu avem incredere in el, ci neincluderea lui poate fi cauzata din diferite motive: este posibil sa nu aiba tokenul pe ERC-20 (ex. Solana, Cosmos sau Avalanche), am impus o limitare de 10 proiecte pentru ca am considerat ca este cea mai eficienta pentru moment, am vrut o expunere cat mai diversificata vs. una concentrata pe anumite segmente, etc.
Pe langa Bitcoin si Ethereum, narativele principale pe care ne-am focusat sunt: oracles / web 3.0, layer 1 infrastructure / smart contract platforms, DeFi, DEXes/CEXes si NFTs/gaming. Includerea Ethereum si a proiectelor de L1 asigura o expunere indirecta si pe alte narative datorita varietatii de proiecte ce se construiesc pe acestea.
Metodologia de includere o veti regasi in linii mai detaliate pe site-ul TokenSets cand indexul va fi live (foarte curand). Pe scurt, ponderile proiectelor considerate au fost calculate in functie de capitalizarea lor (market capitalisation) la o data fixa si de anumite limite pe care noi le-am impus pentru diferitele alocari. Am aplicat o formula de “nivelare” a diferentelor foarte mari intre capitalizarile diferitelor proiecte prin aplicarea ponderilor in functie de radical / sqrt de MarketCap al fiecarui proiect (metoda este des intalnita in constructia indexurilor in zona crypto). Limitele impuse au fost la nivel superior (un maxim de 20% alocare pentru proiectele flagship ale pietei crypto, Bitcoin si Ethereum) si o limita minima de 3% pentru proiectele cu capitalizare mica si cu produse interesante si de perspectiva.
Astfel, cele 10 proiecte ce vor forma indexul in faza initiala sunt:
1/2. Bitcoin si Ethereum: proiecte de referinta pe care toata lumea le cunoaste. Exista un interes institutional sporit pentru ambele asseturi. Avem o limitare de 20% pe ambele datorita capitalizarii lor ridicate fata de celelalte proiecte, iar includerea lor asigura o diminuare a volatilitatii in portofoliu si capturarea tendintelor pietei.
3. Chainlink ($LINK): cel mai mare proiect din zona de Oracles. Desi proiectele vor ajunge probabil sa integreze mai multe variante de oracles, Chainlink ramane una dintre optiunile principale. Roll-outul versiunii 2.0 ce este in desfasurare vine cu propuneri interesante ce includ un decentralised mid-layer (intre lumile off-chain si on-chain) de mii sau sute de mii de operatori capabili nu doar de a oferi servicii de date ca in prezent, dar si operatii computationale ce nu pot fi facute in blockchain.
4. Terra ($LUNA): Terra este unul dintre proiectele importante din zona de Layer 1 blockchains. Este un ecosistem de stablecoins desecentralizate ce sunt colateralizate prin tokenul propriu, LUNA. Ecosistemul este activ si este pe locul 4 ca si Total Value Locked printre L1, cu un TVL de $10.2bn. Fondul de $150m pentru stimularea cresterii proiectelor din DeFi, varietatea de stablecoins oferite (dintre care se remarca UST), update-ul recent Columbus-5 (prin care s-a introdus un fee burning mechanism, inter-operabilitate cu sistemul Cosmos IBC si se pregateste lansarea Ozone, un protocol de insurance), integrarea Warmhole v2 si backingul de la nume mari de VCs (Galaxy Digital, Pantera Capital) sunt cativa dintre factorii pe care i-am luat in considerare in includerea in portofoliu.
5. FTX Token ($FTT): volumele tranzactionate pe FTX sunt in crestere continua, iar faptul ca este un exchange ce ofera atentia necesara reglementarilor si spatiului legislativ este un plus. Includerea in portofoliu asigura o expunere pe sectorul CEX. De asemenea, FTX si SBF (ce a renuntat recent la conducerea Alameda Research pentru a se focusa indeaproape pe managementul FTX) au capabilitatea si fire powerul necesar de a desfasura M&A pentru a isi extinde serviciile rapid.
6. Aave ($AAVE): bine-cunoscut tuturor, este unul dintre proiectele de top din zona de DeFi pe segmentul de lending/borrowing, avand integrat un pachet de servicii pentru institutionali (Aave Arc).
7. Synthetix ($SNX): cel mai important protocol de derivative din crypto, o piata ce in tradFi are o marime de approx. $1,000tn.
8. Enjin ($ENJ): un OG si pionier (au introdus ERC-1155) in zona de NFTs, Enjin este o platforma de tooluri prin care businessurile si cei interesati isi pot construi propriile active digitale. Enjin are un focus pe gaming, flexibilitate si inter-operabilitate multi-chain (prin lansarile JumpNet si Efinity) si reprezinta expunerea indexului pe zona de NFTs/gaming.
9. dYdX ($DYDX): DEX-urile rezoneaza cu ethosul crypto, iar investitorii cu smart si big money s-au aratat dispusi sa isi desfasoare tradeurile prin aceste platforme. Fiind un DEX pe Ethereum L2 orientat pe tradingul de perpetuals contracts, dYdX are un volum de tranzactionare robust si este intr-un roll-out de noi features si perechi de tranzactionare.
10. BarnBridge ($BOND): unul dintre proiectele inovatoare si promitatoare din zona de DeFi, BarnBridge propune solutii tolkenizate pentru investitorii in cautarea instrumentelor de hedge cu aplicare pe randamentul si pretul activelor. BB au trei produse la activ, iar roadmapul include alte doua anuntate recent: unul in zona de fixed-income instruments si SMART Yield_v2.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO:
Balancer
Balancer este o platforma de tip AMM construita pe Ethereum, care permite userilor sa creeze liquidity pools cu pana la 8 tokeni diferiti, in orice raport.
AMMs (Automated Market Makers) reprezinta o tehnologie fundamentala in toate ecosistemele DeFi, pentru ca tranzactionarea este punctul de plecare in orice retea de infrastructura compatibila cu smart contracts. Uniswap este modelul standard de AMM, in urma caruia, prin anumite iteratii, au aparut PancakeSwap, SushiSwap, Curve, etc.
Protocolul Balancer este o forma evoluata a unui model AMM. prin features care ofera o personalizare si flexibilitate mai mare. Pe langa tranzactionarea cu perechile de 2 tokeni, care functioneaza la fel ca in cazul oricarui AMM (smart contracts prin care se automatizeaza tranzactionarea de tokeni cu liquidity pools la care comunitatea adauga fonduri - in cele mai multe cazuri), modelul de functionare a liquidity pools apropie Balancer de un fond index traditional.
Diferenta este ca, in contrast cu un fond traditional, Balancer foloseste un algoritm pentru a automatiza rebalansarea asseturilor dintr-un pool in urma fiecarui trade. Fiind intr-o stare continua de rebalansare in urma swap-urilor facute de traderi si neefind nevoie de taxe platite pentru un manager de fond, taxele merg la liquidity providers ca ajuta la functionarea acestor pools.
Cum functioneaza Balancer?
Modelul de functionare Balancer are la baza o serie de algoritmi care automatizeaza si controleaza interactiunea dintre liquidity providers, traderi si liquidity pools. Prin faptul ca aceasta interactiune este intr-un echilibru perpetuu fara nevoia interventiei umane directe, obiectivele de a gasi pretul cel mai bun pentru traderi si de rebalansare a pool-urilor sunt atinse folosind taxe relativ mici.
Liquidity Providers: Protocolul Balancer si modelul de functionare iti permite sa participi la un liquidity pool cu strategia pe care o preferi, nu doar cu o alocare de 50/50 la un pool standard de 2 tokeni (Cum se intampla in cazul Uniswap). Balancer reprezinta, simultan, o metoda de investitie pentru liquidity providers si o platforma de exchange pentru traderi.
Liquidity Pools: Exista mai multe tipuri - Weighted Pools, Stable Pools, MetaStable Pools, LBPs (Liquidity Bootstraping Pools), Managed Pools, Custom Pools - lucru care confirma complexitatea si multitudinea de features cu care vine la pachet acest segment a proiectului.
Traderi: Acestia cauta in Balancer un mediu de tranzactionare in care pot gasi cea mai buna rata posibila de swap intre doi tokeni prin intermediul algoritmului de rutare (SOR - Smart Order Router).
Moneda $BAL:
Suppy maxim: 100,000,000
Suppy in circulatie: 10,799,858
Utilitatea monedei:
Guvernare: La fel ca in cazul multor proiecte din spatiul DeFi, Balancer are integrata o componenta de guvernare descentralizata. Detinatorii de BAL sunt responsabili de update-uri si modificari ale protocolului printr-un sistem de votare.
Liquidity Providers: Acestia primesc saptamanal tokeni BAL.
Concluzie:
Balancer e un proiect inedit prin modul in care a revolutionat AMM-urile si liquidity pools, plecand de la modelul Uniswap. Desigur, poate ca nivelul de complexitate este mare pentru o buna parte din utilizatorii DeFi, dar in acelasi timp, TVL-ul de peste 3 miliarde de dolari ne arata ca exista interes pentru acest protocol.
Daca il raportam la SushiSwap, la nivel de TVL avem 4.67 miliarde (Sushi) si 3.22 miliarde (Balancer), in conditiile in care Sushi are un marketcap de aproximativ 7 ori mai mare (2.11 miliarde - 280 de milioane).
Sigur, SushiSwap si Uniswap sunt mai vizibile si mai atractive pentru investitori, de unde si diferenta uriasa de market cap, dar vedem in platforma Balancer o interfata user friendly cu features extra fata de un AMM standard.
Ce e cert este ca avem o competitie uriasa intre AMM-urile de pe Ethereum, mai ales in conditiile in care si retele Layer 2 au inceput sa “fure” lichiditate de pe blockchain-ul mama, prin ale lor exchange-uri descentralizate (EX: QuickSwap de pe Polygon).
Hustle with passion.
Andrei
=================================
Reply