- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #18: Tehnologia cu cea mai mare viteza de adoptie
The Crypto Insider PRO #18: Tehnologia cu cea mai mare viteza de adoptie
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Intr-un interviu recent, Raoul Pal atragea atentia asupra faptului ca rata de adoptie a crypto depaseste pe cea a internetului si aducea imaginea de mai jos ca argument in sensul asta. Sigur, internetul a venit pe un taram total virgin pe cand crypto s-a folosit fix de raspandirea internetului pentru a avea un comportament de wild fire, dar nu care e mai smecher dintre cele doua e miza.
Daca previziunile lui Pal se vor adeveri, de astazi pana la urmatorul halving numarul utilizatorilor va creste de 4-5 ori. Intrebarea urmatoare este ce verticala are capacitatea de a atrage si a pastra engaged o masa atat de mare de oameni intr-un timp atat de scurt.
Cel mai la indemana este sa credem ca NFTs-urile sau Metaverse-ul o pot face, dar ce cred ca nu putem vedea inca este intersectia dintre toate narativele. DeFi care nu e sexy si usor de inteles poate juca un rol interesant prin capacitatea lui de a crea incentivized game theories atunci cand e mixat cu un joc din Metaverse sau cu real estate-ul de pe Decentraland. La fel, DAO, care e o constructie destul de greu de inteles si aparent imobila, poate veni cu un set de tools care puse in contextul descris anterior de Metaverse si DeFi, sa contribuie decisiv la curba de adoptie.
Noi de abia pipaim si intelegem puterea conceptelor de sine statatoare, dar pe masura ce participam activ si le pricepem mai bine vom avea capacitatea de a le mixa iar asta va conduce la o serie de companii ( DAOs cel mai probabil) ce vor simplifica tot ce inseamna crypto & blockchain pana in punctul in care nu va mai parea chineza sau distractie pentru generatia tanara.
Daca cititi randurile astea e posibil sa fi fost early adopters la cea mai rapida evolutie tehnologica din istorie omenirii; iar daca o sa o capitalizati si financiar ar deveni un legacy foarte fain pentru cei ce va vor urma.
R
=================================
The Boring $tuff
Au fost multi care m-au intrebat de ce Stakeborg DAO si guvernanta nu incepe decat atunci cand vom avea 5% din supply la staking iar cele mai punctuale doua raspunsuri sunt aparent simple: reprezentativitate si inflatie. Intrucat principiile se pot generaliza cred ca e locul potrivit sa zabovesc putin asupra lor.
Varianta cea mai basic e 1 token = 1 vot si mi se pare ok sa se plece de acolo in fazele incipiente si pe masura ce tot mai multi oameni devin membri activi ai DAO-ului, prin proposals smart sa se ajusteze acest sistem care are o serie lunga de minusuri. Fiecare comunitate va avea propriile specificitati si e important ca ajustarile sa fie dupa chip si asemanare.
Pentru a evita in fazele incipiente o iminenta oligarhie e de preferat ca guvernanta sa inceapa cand un numar semnificativ de monede sunt in piata. Fiind un fair launch prin airdrops, Yield Farming si DEXes ( deci nu ajunge lichiditate out of thin air pe un exchange centralizat) te lovesti de problema lipsei de lichiditate din piata, cu atat mai mult daca acel proiect are deja o comunitate de raving fans care nu vor sa isi vanda tokenii.
De aici necesitatea unei inflatii sustinute in fazele early. Spuneam in market update-ul de ieri ca supply-ul va creste in ritm constant astfel incat undeva in saptamanile 10-12 sa putem avea activarea DAO. Fara a intra in prea multe detalii pentru ca vom publica in curand un articol pe tema asta, total supply-ul va creste de la 117.400 in prima saptamana la 597.000 la sfarsitul epocii 4 si ulterior la 1.562.800 odata cu terminarea epocii 10.
Ce inseamna asta? Volatilitatea va fi mare la inceput (pentru ca available supply este scazut) dar se va reduce pe masura ce tot mai multe monede vor intra in piata. My point e ca, in anumite circumstante ( budget, pretul gas-ului,etc), ar putea avea mai mult sens sa cumperi BOND, XYZ sau SWINGBY si sa farmezi STANDARD decat sa il cumperi din pool-ul de Sushi in primele 2 saptamani. La fel, rewardsurile vor fi foarte bune pentru a pune lichiditate in pool utilizand STANDARD farmat si echivalentul in USDC.
Aceasta inflatie pozitiva va reduce volatilitatea cat de repede se poate si va contribui la o imagine cat mai obiectiva asupra market cap-ului si a valuation-ului fully diluted. Cu o inflatie de 0.8% pe saptamana, vom avea toti tokenii in piata in aproximativ 2 ani si jumatate.
E important ca aceste lucruri se fie si transparente si previzibile astfel incat lumea sa investeasca in totala cunostiinta de cauza.
Stay safe,
V
==========
Stay Curious
Ce au in comun DAOs, Gen Z si Millenials?
In primul rand, cine sunt Millenials, sau Generatia Y? Cei nascuti intre 1980-1995. Cei care au astazi intre 26 si 41 ani. Cei care s-au trezit primii intr-o revolutie digitala. Primii care au trait epoca internetului. Cei care au adoptat din ce in ce mai mult cultura de a fi propriul angajat. Sunt peste 1.8 miliarde, adica ~ 23% din populatia globala.
Next, cine sunt cei din Generatia Z? Cei nascuti intre anii 1995-2010. Cei care au astazi intre 11 si 26 ani. Cei care s-au nascut cu telefonul in mana. Sunt peste 2.5 miliarde si asta inseamna ~ 31% din populatia globala.
Nu mai spun bancuri, ci rad la memes. Nu se mai suna clasic, ci pe FaceTime sau isi dau audio-uri. Nu mai e vorba despre Facebook si nici macar despre Insta, ci despre TikTok. Sunt ironici si sarcastici si trebuie sa te uiti de 2 ori daca sunt seriosi sau fac misto. Dar intre ei se inteleg din prima. Lupta pentru valorile lor, se uita la antreprenoriat first, dar mai mult spre vlogging, gaming, podcasts, est., decat spre afaceri in spatii comerciale, cu un contabil care toata ziua face “hartiute”.
Au pentru prima oara acces la cele mai usoare optiuni de a investi, prin RobinHood, Revolut sau direct crypto. Fortnite, Twitch sau Discord? Au crescut nativ cu ele. De ce? In primul rand pentru ca parintii lor au inceput sa fie prezenti pe celelalte platforme. Si intotdeauna au cautat un loc in care “sa se ascunda”. Sa fie ei cu prietenii lor. Fara alti ochi prea curiosi prin preajma. Adica, dintre toate generatiile, Gen Z pune cel mai mare pret pe privacy.
Sunt creatori de continut. Au schimbat paradigma de 1/9/90 (1% din useri creeaza, 9% interactioneaza si 90% doar se uita). Cauta viralizarea si au iesit din normele clasice. Nu se mai imbraca toti la fel si pun accent pe autenticitate. Pe scurt, de cele mai multe ori li se rupe. Au vazut si simt ca se poate si altfel decat clasicul 9 to 5. Pe langa privacy, pun un pret la fel de mare pe valoarea adusa de tot ce inseamna digital. Pentru ca acolo isi petrec cel mai mult timp. Comunica prin numarul de likes, de views, cauta acel blue check mark si chiar daca sunt introvertiti, comunica mult mai bine decat generatiile de dinainte.
Pe scurt, pentru Gen Z, “culture is currency”. Sunt primii pentru care NFTs si Metaverse inseamna o realitate mult mai palbabila decat IRL. Pentru ca traiesc de ceva ani buni intr-o alta lume. In cea explicata mai sus. Telefoanele nu le sunt doar tools, ci le sunt extensii. Damn, si pentru noi, cei din generatia Y sau chiar pentru cei din generatia X, sa iti pierzi telefonul e poate un motiv de panica mai mare decat daca ne-am trezi in mijlocul unui cutremur.
De ce crypto, NFTs si mai ales DAOs reprezinta un tool din ce in ce mai puternic pentru generatiile actuale si mai ales, pentru cele viitoare? Pentru ca avand toate aceste caracteristici, desi nu exista un simt al proprietatii fizice la fel de puternic ca la parintii nostri, sentimentul proprietatii digitale este de departe reprezentativ pentru Gen Z. De ce sa te joci Fortnite ani de zile, sa investesti constant mai mult decat timp si la sfarsitul zilei sa nu decizi tu ce sa faci cu acea proprietate digitala pentru care ti-ai construit-o in luni sau chiar ani? Si, in care, asa cum am spus mai sus, ai investit chiar si bani? Cum? Cunosc multi oameni care atunci cand se duc in vizita la prieteni care au copii, in loc de o jucarie , cumpara un bon, care are un cod, pe care copiii il folosesc in Fortnite pentru a-si cumpara diverse. Exact cum ne incarcam noi pe vremuri cartela de la un tonomat. Nu imi imaginez presiunea care e pe parinti sa isi scoata scaiul de la portofel.
Cryptos si NFTs, sunt primele aplicatii concrete ale blockchain-ului in care aceste generatii au acces ca early investors, in produse revolutionare, inaintea institutionalilor. Dar millenials si mai ales Gen Z nu vor doar sa aiba acces. Vor sa contribuie. De aceea DAOs sunt urmatorul pas, pentru ca nu inseamna doar descentralizare, ci inseamna aport personal.
Daca saptamana trecuta am vorbit despre PleasrDAO, voiam sa stiti ca sunt alte cateva DAOs care au plecat de la scopul de a investi in NFTs si ulterior a le fractionaliza.
De exemplu FlamingoDAO.
Cei de la Flamingo au 1 an si aproape o luna de cand exista si au pornit la drum cu o lansare nu atat de fair(initial au fost acceptati 100 investitori acreditati, fiecare contribuind cu cate 60 ETH pentru 1% din Flamingo Units, iar toti au trecut printr-un proces de KYC si AML). Scopul fiind sa investeasca impreuna in NFTs si sa ia decizii impreuna. Cea mai valoroasa achizitie e un Punk, ultra rare alien(exista doar 9 in colectia de 10k), cumparat in ianuarie pentru 605 ETH(mai mult de 2.5$ milioane azi). Dar, au trecut la urmatorul nivel. Nu mai cumpara doar NFTs, ci, de exemplu, la inceputul lunii octombrie, cei de la Flamingo au contribuit impreuna cu alti investitori, cu o suma comuna de 6 milioane $, in ArtBlocks.
Iar fiecare exemplu de genul acesta, ne arata puterea de colaborare dintre oameni care nu se cunosteau inainte, dar odata gasit un scop comun, piedicile nu mai sunt altele decat cum se poate imbunati de la zi la zi un DAO si cum descentralizarea va juca un rol atat de important incat, uitandu-ne in trecut, ne vom ingrozi de un singur lucru: oare de ce a durat atat de mult?
Iar daca sunt dubii in ceea ce priveste viitorul, ganditi-va ca ultimele 3 generatii sunt identificate cu literele de la finalul alfabetului: X, Y, Z. Urmatoarea generatie este generatia Alpha. Cei nascuti dupa 2010. Cei care au astazi doar 10-11 ani, dar sunt trimis de buniicii lor sa le scoata bani de pe card. Peste cateva generatii nu va mai vorbi nimeni despre generatia X, Y, Z. Ci o vor lua de la inceputul alfabetului. De pe vremea DAOs. Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Elevator pitches pentru institutionali
Invitat recent intr-un Twitter Spaces, Matt Hougan, CIO Bitwise, a fost intrebat care este elevator pitch-ul pe care il foloseste sau il vede folosit cel mai des pentru a ii convinge pe institutionali sa investeasca in spatiul crypto.
Bitwise este unul dintre cei mai mari manageri de fonduri specializati pe zona crypto, cu un total de active sub management (AuM) de $1.7bn la data de 31 Octombrie 2021. Fondurile oferite de Bitwise includ atat cel mai mare fond de tip index de pe piata (BITW – Bitwise 10 Crypto Index Fund, cu expunere pe top 10 blue-chip crypto si cu un AuM de $1.3bn), cat si fonduri specializate pe diverse proiecte crypto (Bitcoin, Ethereum, Uniswap sau Aave).
Inainte de a raspunde la intrebare, Hougan a specificat ca, momentan, institutionalii vad spatiul crypto ca apartinand clasei de investitii alternative (alaturi de commodities, arta, imobiliare, hedge funds, private equity, venture capital, si altele). Orice investitor isi imparte portofoliu in diverse clase de active si aloca procentajul dorit fiecareia astfel incat sa se muleze dupa propria strategie legata de risc, randament, orizont de timp, etc. Dupa aceasta decizie urmeaza orientarea catre diversele instrumente ce apartin fiecarei clase in parte.
Hougan a precizat trei tipuri de elevator pitch impartite dupa unghiul din care poti studia si vedea oportunitatea:
A. Business development: datoria de a le deschide ochii consultantilor financiari (financial / investment advisors, cei care manageriaza un fond cu banii primiti de la institutionali ori high-net-worth individuals) sau direct institutionalilor prin faptul ca clientii acestora sunt deja activi si investesc in acest spatiu, pe urma sa poarte conversatii cu acestia si sa le inteleaga nevoile, si sa aduca acest business “in-house”.
B. Portfolio allocation exercise: intrarea intr-un exercitiu de strategie a alocarii portofoliului. Astfel, daca din alaturarea “crypto assets” am sterge mental crypto, am ramane doar cu “assets” si am putea privi obiectiv cum un exercitiu de alocare s-ar desfasura tinand cont, in principal, doar de calitatile acestei clase de active. Aceste calitati sunt multiple, iar dupa parerea CIO-ului de la Bitwise, nu exista momentan alte clase de active care pot oferi toate aceste caracteristici.
clasa de active cu randamentul cel mai mare pe diferite orizonturi de tip: 1,3 sau 5 ani.
segmentul de piata care a atras un interes extrem de sporit din partea VC-urilor si, treptat, a marilor corporatii.
un sector cu un capital antreprenorial fara limite.
un coeficient de corelatie redus cu celelalte tipuri de active.
un sector cu lichiditate mare.
Cat priveste corelatia cu alte clase de active, investitiile in Bitcoin si Ethereum au dovedit un coeficient de corelatie redus cu S&P 500 si principalele alte indexuri de referinta ori actiuni din zona tech, ceea ce se poate observa si din tabelul inclus de Coinbase in raportul din H1-2021 privind activitatea institutionala. Correlation matrixul masoara coeficientul de corelatie intre active considerand randamentele zilnice incepand cu 2016 (pentru un timeframe mai mic, de 180 de zile, vedeti PRO #14).
C. Technology play: un ecosistem vibrant, ce include modalitatile “de maine” de a interactiona social, economic sau financiar, de a stoca informatii sau transmite date. Abilitatea de a transfera bani si de a executa tranzactii cu usurinta, transpunerea drepturilor de proprietate pe internet, forme noi de organizare sociala, metaverse-ul sau compozabilitatea din DeFi sunt doar cateva dintre exemplele cu care aceasta tehnologie vine sa schimbe interactiunile pe care le avem in momentul actual.
Odata ajunsi in acest spatiu, ce % din portofoliu aloca institutionalii segmentului de crypto? Una dintre directiile actuale este legata de teoria portofoliului optim (“Modern Portfolio Theory”) a lui Harry Markowitz. Markowitz, castigator al premiului Nobel in 1990, a propus in 1952 aceasta teorie ce presupune ca un investitor rational isi va maximiza randamentul in functie de profilul de risc. El a demonstrat ca diversificarea unui portofoliu poate reduce volatilitatea, fara a afecta randamentul. Dupa spusele sale, o regula de comportament in piete ce nu implica diversificarea ar trebui respinsa si ca o ipoteza, dar si ca o maxima. Astfel, Matt Hougan preciza ca el a observat alocari intre 2.5%-5.0% in crypto din totalul activelor unui fond. Un interval asemantor, intre 1.0%-5.0%, reiese si dintr-un studiu inclus in The Economist. Intr-un portofoliu diversificat, avantajul investitiei in Bitcoin sau Ethereum este dat de coeficientul de corelatie redus cu celelalte clase de active ce confera o reducere a volatilitatii si o optimizare potentiala a randamentului.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO:
Olympus DAO
In momentul de fata, stablecoins reprezinta fundatia pe care s-a construit tot ecosistemul DeFi. Fara acest tip de cryptomonede, toata aceasta economie, care a atins intr-un timp relativ scurt un grad inalt de complexitate si un numar urias de useri, pur si simplu nu ar putea functiona.
Stablecoins sunt, daca vreti, elementul principal care ofera stabilitate unei lumi inconjurate de volatilitate, cum e si normal intr-o economie emergenta.
Exista cateva probleme in acest model de functionare. Principalele stablecoins (USDT, USDC), in primul rand sunt centralizate si, cum am spus mai sus, reprezinta un univers (DeFi) care se vrea a fi cat mai descentralizat. In al doilea rand, fiind pegged intr-o paritate de 1:1 cu dolarul, stablecoins sunt si ele vulnerabile in fata politicilor inflationiste.
In aceasta nisa se pleaseaza Olympus DAO, printr-un reserve currency protocol care are la baza moneda OHM. Scopul proiectului este ca moneda sa devina stabila si sa-si mentina puterea de cumparare nu printr-un peg de 1:1 cu dolarul, ci prin aceeasi metoda prin care bancile centrale is administreaza valuta, prin asseturi de rezerva.
In contrast cu aceste institutii, Olympus DAO functioneaza pe baza de rezerve crypto si, foarte important de mentionat, toate deciziile sunt luate de catre comunitate prin modelul DAO.
Cum functioneaza OlympusDAO?
Toate monedele OHM sunt sustinute de asseturile din propria trezorerie, astfel ca pretul sa nu fluctueze pe baza speculatiei, ci sa-i ofere un element de stabilitate si valoare intrinseca.
Protocolul face acest lucru printr-un proces prin care, daca pretul la care OHM este tranzactionat, are o valoare mai mare decat cea a asseturilor din trezorerie, noi monede OHM sunt mintate si vandute in piata, astfel crescand supply-ul.
Intr-un context diametral opus, cand OHM este tranzactionat sub valoarea asseturilor din trezorerie, algoritmul cumpara monede din piata si se supune unui proces de burn.
In acest fel, chiar daca pretul OHM este determinat de piata, algoritmul influenteaza intr-un mod sofisticat parametrii in care se incadreaza pretul si ii atribuie un echilibru si, foarte important, un floor price care, in teorie, nu ar trebui sa scada mai jos de limita la care trezoreria “intra in actiune”.
Intrebarea, care sunt sigur ca sta pe buzele multora, este: ‘cum pot participa eu si cum pot beneficia in urma proiectului?’
Sunt doua optiuni:
Staking: Prin staking pe propria platforma si un APY foarte generos, protocolul incearca sa atraga userii sa-si blocheze monedele OHM si sa nu creeze presiune de vanzare, aceasta fiind o parte din cel mai bun scenariu gandit de echipa pentru stabilitatea economiei OHM.
Bonding: Prin acest proces, investitorii/userii pot vinde asseturi trezoreriei, primind in schimb monede OHM cu discount la finalul perioadei de vesting. Astfel protocolul controleaza supply-ul de OHM si creste cantitatea de assets din trezorerie.
Pe 15 octombrie, Olympus a lansat varianta Olympus V2, prin care cei ce tin OHM la staking controleaza in totalitate contractele protocolului printr-o guvernare on-chain (o implementare a metodei Governor Bravo de la Compound). Pe langa asta, anumiti parametri ai procesului de bonding sunt modificati.
Moneda $OHM:
Circulating supply 3,692,245
Total supply 4,587,212
Utilitate:
Moneda de guvernare in cadrul DAO
Staking
Lichiditate pentru OHM - DAI LP de pe SushiSwap
Concluzie:
Olympus DAO este un proiect inovativ care a atras atentia comunitatii crypto in ultima perioada, pe buna dreptate. Chiar daca in acest moment nu putem spune daca mecanismele economice gandite de echipa vor avea succes pe termen lung sau nu, dar scopul fundamental, ambitiile si dinamica economiei produse de moneda OHM au produs deja valuri. Pe langa felul in care este gandit si proiectat protocolul, cifrele ne confirma acest lucru.
Unul dintre lucrurile principale cu care ne putem mandri constant cand vine vorba de crypto este faptul ca de multe ori schimbarile sunt gandite inainte sa realizezi ca ceva nu functioneaza intr-un mod ideal.
Stablecoin-urile din acest moment nu sunt nici pe aproape de perfectiune dar ne-au ajutat sa ajungem pana in acest punct. Cei de la Olympus DAO demonstreaza ca sunt vizionari si ca inteleg imaginea de ansamblu a crypto, prin doua directii pe care si le-au asumat, guvernare descentralizata in mainile comunitatii si incercarea de a imbunatati una dintre piesele esentiale ale motorului DeFi - Stablecoins.
Va revolutiona Olympus modul in care ne vom raporta la acest tip de monede pe viitor? - Poate... A deschis acest proiect un nou compartiment de gandire in economia DeFi? - Cu siguranta!
Hustle with passion.
Andrei
=================================
Reply