- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #2: O revolutie descrisa de un progres exponential
The Crypto Insider PRO #2: O revolutie descrisa de un progres exponential
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mail intr-o noua fereastra.
Erik Voorhees a anuntat ca ShapeShift, o companie cu state vechi in industrie cu 65 de angajati si cifra de afaceri de 6 milioane de dolari anual, urmeaza a se descentraliza complet devenind un DAO in jurul token-ului FOX. Concomitent, va exista un airdrop in valoare de approx 98 de milioane de dolari spre userii companiei dar si cei a diferitelor platforme de DeFi.
Acum ceva timp, cand am anuntat e-mailul [email protected] intentia noastra a fost sa cream cadrul unei povesti asemanatoare unde, plecand de la o structura robusta full-time care sa puna baze solide pentru Stakeborg pe viitor, sa ne putem descentraliza existenta urmarind ethos-ul industriei.
Peste ani, cand se vor scrie cartile de istorie, revolutia blockchain va fi vazuta ca apogeul democratizarii societatilor. Oameni care inainte nu puteau vota din cauza sistemelor deficitare o vor putea face, cei care nu isi puteau pastra in siguranta documentele de proprietate, cu ajutorul blockchain-ului o vor face iar modul in care ne privim economiile si transferul va fi schimbat definitiv.
Intrebarea este: ce facem fiecare in fata acestei revolutii? Cum contribuim si cum extragem valoare la randul nostru?
Sigur, e decizia fiecaruia dintre noi cum si cat vrem sa fim implicati intr-o industrie care da nastere la noi unghiuri mai repede decat suntem noi obisnuiti sa procesam. Numarul de joburi care vor aparea in anii urmatori in crypto va depasi orice pronostic si un val imens de oameni care pana acum au fost limitati de tot felul de obstacole ( granite, fonduri limitate) vor face primii pasi spre bunastare.
Internetul a fost layer 1, protocolul de infrastructura peste care incepem sa construim utilitatile reale care imping omenirea spre democratizare, descentralizare, responsabilitate personala si wealth. Daca ni s-a parut ca social media a produs o schimbare dramatica, ce va face blockchain-ul si toate aplicatiile sale in urmatorii ani ne va lasa cu gura cascata.
De asta va invit sa cititi ce au scris Vlad despre Ethereum, Endi despre potentialul NFTs-urilor (care desi fac primii pasi au parte de o crestere incredibila), Razvan despre Akash si Andrei despre QuickSwap.
Pana atunci, Stakeborg va face saptamana viitoare un prim snapshop a celor care s-au abonat la newsletter-ul paid. Being early pays off :)
R
=================================
The Boring $tuff
Pe masura ce ma departez de layer 1 si ma adancesc in lumea DeFi si NFTs realizez ca Ethereum pare tot mai mult o gaura neagra care extrage tot mai multa din valoarea care se creaza in piata. Daca facem abstractie de proiectele de infrastructura care au avut mainnet ( ele insele fiind “ridicate” pe Ethereum initial) peste 90 din proiectele care sunt acum in top 100 pe coingecko sunt pe Ethereum.
Vreti sa stiti cam cat e de mare diferenta dintre Ethereum ( asa lent si scump cum e) si competitori?
Cosmos si Polkadot, singurele proiecte care mai scot capul din multime, au in media 400 de developers activi. De 6 ori mai putin decat Ethereum.
Credeti ca diferenta scade? Din contra.
Ethereum are un network effect care e mult mai important in competitia cu celelalte proiecte de infrastructura decat detaliile care ni se flutura pe Twitter: tranzactii pe secunda, tranzactii ieftine, etc. Daca acestea sunt atat de importante de ce singurul proiect care a facut ceva splash printre utilizatori e Binance Smart Chain care nu e altceva decat o copie 1:1 a Ethereum cu un blocktime de 3 secunde?
Conform DeFI Pulse, anul trecut in iulie, Total Value Locked in DeFi era aproximativ 2 miliarde de dolari. Un an mai tarziu, suntem la aproape 30x distanta, 57 de miliarde, dupa ce am avut un ATH de 90 de miliarde.
Vreti sa vorbim de useri?
Si da, majoritatea protocoalelor din DeFi sunt construite pe Ethereum.
Am lasat la sfarsit piesa de rezistenta: in urmatoarele luni Ethereum va trece printr-un triplu halving. Conceptul nu e al meu, desi mi-ar fi placut, ci al lui Squish, un tip de pe Twitter extrem de inteligent. Am sa incerc sa rezum in cateva fraze intreaga lui teza.
Atunci cand bitcoinul trece printr-un halving, selling pressure-ul venit dinspre mineri scade cu 50%. Mineritul (fiind o activitate cu marje de profit destul de mici) cere ca o cantitate semnificativa din ce se produce sa fie vanduta in piata. De aici cresterea pretului unui bitcoin si bull-run-ul aferent.
EIIP 1559, renuntarea la Proof of Work, ecosystemul infloritor si toata dinamica din spatele Ethereum 2.0 ar putea conduce la diminuarea sell pressure-ului cu aproape 90%, ceea ce ar insemna 3 halving-uri consecutive. Doar ca asta ar urma sa se intample pe parcursul a mai putin de un an :) Daca vrei sa intrati mai adanc in matematica povestii o puteti vedea pe scurt aici.
Unde vreau sa ajung este ca DCA-ing in Ethereum in perioada urmatoare are sens. La fel cei care acumuleaza alts pt a-si creste mai repede cantitatea de bitcoin ar putea lua in calcul ca Ethereum va fi un cal ceva mai rapid datorita mecanismelor descrise anterior, dar si a utilitatii care creste exponential.
Ne vedem diseara la un nou Crypto After Dark!
==========
Stay Curious
Piata de NFT’s a crescut de 182 ori in primele 6 luni ale lui 2021 fata de aceeasi perioada din 2020. De la aproape 15 milioane $ la peste 2.5 miliarde.
Bine, bine, si noi cum facem sa urcam in trenul asta? Ca e evident ca unde e cerere apare si oferta. Dar nu vrem sa facem FOMO si sa ne luam vreo teapa. Sau mai multe. Totusi, un lucru e clar: nu putem sa fim siguri niciodata. Și oricat de cunoscatori in ale crypto am fi, nu avem cum sa le stim pe toate. Nici macar daca numele nostru incepe cu Vlad sau se termina cu Munteanu. Pentru ca sunt prea multe proiecte. Si efectiv nu ai timp. Chiar si in nisa de NFT. Si atunci, tot ce putem e sa avem pareri documentate.
Scopul principal al unei investitii e sa cumperi ceva ce altii vor vrea sa detina la un moment dat si vor fi dispusi sa plateasca cel putin cat ai investit tu. Chiar daca nu vrei sa vinzi, tot te ajuta sa stii ca valoarea a ceea ce ai luat tu a crescut. Macar pentru orgoliul tau de “investitor.”
Unde duce introducerea asta lunga? La o poveste cu o morsa. Tare frumoasa. Da de unde? Urata cu spume. (Acum pe bune, cat de frumoasa ar putea sa fie o morsa?) V-o si arat mai încolo, sa nu ziceti ca-i secret.
Era aproape jumatatea lunii mai. Și Gary Vaynerchuk (Vee) tocmai urma sa isi lanseze colecția de NFT’s, pe care o tot promova de cu vreo luna-doua inainte. Intre timp facuse tot ce tinea de el ca oamenii sa fie pregatiti sa cumpere. Explicase in multe video-uri si articole ce sunt alea NFT’s, cum poti cumpara, ce portofel iti trebuie, cum si de unde cumperi ETH, tot, tot. Ca la prosti.
De ce? Ce nevoie ai de oameni care nici nu stiu ce e aia crypto, daramite NFT’s, sa vina sa-ti cumpere tie niste personaje/desene facute pe repede inainte, cu niste sume deloc neglijabile? Pai aici vine #1 indiciu. Gary nu se adreseaza (doar) comunitatii crypto. Se adreseaza in primul rand comunitatii lui. Comunitate construita de-a lungul a ‘jde ani, #2 mereu oferind mai mult decat a cerut.
Comunitate care numara #33.1 milioane subscriberi pe Youtube. 9 milioane followers pe Insta. 4.7 milioane pe Facebook. 2.3 milioane pe Twitter. 4.7 milioane pe LinkedIn. 7.3 milioane pe TikTok. Nu doar ca are atatia followeri dar e activ constant. Produce content zilnic si isi crește non-stop echipele de creatie.
Tot ce a construit Gary a fost pe principiul de #4 early adopter a unor trenduri. Le-a simtit. In special cand vine vorba de tehnologie. A fost printre primii creatori de continut pe Youtube si #5 nu se da batut usor. A avut peste o suta de episoade inainte sa se uite cineva la Wine Library. A perseverat timp de 10 ani pana cand a ajuns la 1000 episoade.
Fast forward, pe 11 mai isi lansa colectia de NFT-uri: VeeFriends, 10.255 tokeni. 268 caractere. Sau prieteni, cum le spune el. Care s-au vandut la licitatie olandeza (plecau de la un pret maxim si se opreau la un pret minim). Mai multe categorii. Cele mai ieftine porneau de la 2.5 ETH si se opreau la 0.5. Cele mai scumpe au pornit de la 15 ETH si s-au oprit la 3.
Nu s-au vandut chiar ca painea calda. A durat cateva zile si majoritatea chiar au ajuns la pretul minim. Si, dupa 3-4 zile, am luat decizia. Am trecut la actiune. Am luat si eu un VeeFriend. O morsa. N-aveam cum altfel. In Gary aveam incredere, el isi lansa colectia de NFT’s, nisa unde e mare hype. Mai eram si atasat emotional de morsa, fiind porecla din copilarie. Toate drumurile duceau la Roma. Era ETH-ul 4k $. Nu a fost o decizie usoara. Dar asa am simtit.
Am pus un story dupa ce am luat-o. Un amic care sta in US mi-a raspuns asa: “Geez man, sunt fan Gary de multi ani rau, dar prea panarame astea”.
In acelasi timp, eu eram conectat la canalul de Discord si vedeam cata energie aloca oamenii in jurul proiectului. Practic majoritatea celor care il consumau pe Gary de ani de zile acum aveau un motiv sa se implice intr-un proiect impreuna. Si asta nu poti subestima.
Cei care si-au luat un NFT de la Gary deja organizeaza intalniri fizice pe tot globul, fac brainstorming si practic simt ca fac parte dintr-un grup mare de prieteni cu un trecut impreuna. Pe care ii leaga ceva. De ce? Pentru ca fiind abonati la stilul lui Gary, rezoneaza usor unii cu altii cand aud de cuvinte ca hustle, empathy, legacy, patience,fuck you monday, etc. Si acum e prima oara cand au putut deveni investitori intr-o companie a lui Gary. Unde accesul a fost totusi foarte ieftin in comparatie cu alte investitii clasice.
Și, totusi, de ce ai da 0.5 ETH pe-o morsa? In afara de motivele de mai sus ar mai fi: #6(cel mai important) fiecare token vine cu un acces pe 3 ani la VeeCon. O conferinta din care Gary vrea sa faca una din cele mai tari conferinte ever(daca nu cea mai). El e speaker la astfel de evenimente de ani de zile, pe zeci de mii sau chiar sute de mii $. Stie cum arata cele mai mari. Ca vorbim de locatii, de muzica, de producatori, de marketing, de invitati, etc.: you name it - he knows it.
Biletul la un eveniment de genul (la bilete normale ma refer), pleaca de la cateva sute pana la cateva mii $. Am pus o medie de 5-600$ pe eveniment. #7 Costul morsei a insemnat practic cumpararea biletelor pe cei 3 ani. Apropo, Gary tocmai a fost anuntat ca speaker in iunie 2022 in Romania, la evenimentul Brand Minds.
Gary a declarat si a repetat de nenumarate ori ca #8 va face din VeeFriends proiectul vietii sale. Zice ca urmatorii 40 ani aici va avea focusul principal. Dacă il urmaresti de ceva timp, stii ca nu se arunca sa promita mai mult decat ofera. Dar, na, poate a inceput sa exagereze. Sa vedem:
Omul a vandut aproape 10.000 tokeni(555 dintre ei au fost oferiti cadou). Daca punem o medie de 1 ETH pe token(desi e putin), asta ar insemna azi vreo 20 milioane $. De ce ar mai trage cu proiectul in continuare? Doar pentru ca asa a promis? Nu chiar. #9 De fiecare data cand se (re)vinde 1 token, Gary primeste inapoi 10% din valoarea lui. Se vinde de 10 ori 1 token la aceeasi valoare, si-a dublat numarul de ETH initial. Dar daca cineva a cumparat o morsa cu 0.5 ETH si acum se vinde cu aproape 4? Imposibil, in doua luni ... si pe praful asta cand toata piata e jos. Nu chiar...
Atat e floor price acum la VeeFriends, peste 4 ETH. 8x fata de lansare. Dar daca se va vinde de 100 ori morsa asta in urmatorii 10 ani? Sau de 1000 ori? Chiar daca pretul nu va face x-uri, ci doar va creste cu 10% de fiecare data, arata ca o viziune careia merita sa ii dai energie.
In plus, leverage-ul adus de comunitate este si va fi incredibil. Au inceput sa apara parteneriate. De exemplu cu Staple Pigeon, brand de haine cu peste 300k followers pe insta. Sau oameni care efectiv sunt artisti si creeaza opere de arta incredibile cu VeeFriends.
Si inca nu au inceput conferintele. Feeling-ul comunitatii este (evident ca depinde si de cum va arata piata), ca dupa prima conferinta - care va fi in US in 2022, pretul va creste. Pentru ca (probabil) Gary va face tot ce poate sa ofere maxima valoare. Si e un om ancorat in realitate. Daca va simti ca lumea e nemultumita de ceva, (probabil) se va arunca all in. Nu stiu cum, poate va da pe toata lumea o tura cu elicopterul. Sau va oferi o noapte la Vegas. Ceva va face.
In plus, #10 omul compara VeeFriends cu Disney si cu personaje precum Mickey, Minnie, Goofy sau Donald Duck. Nu va ganditi la morsa, are altele chiar reusite. Disney e evaluata la peste 122 miliarde $. Intr-o zi a pornit tot de la un vis. Nu comparam, dar 1% din Disney ar insemna peste 1 miliard $. Merita sa fie proiectul vietii tale? Pentru Gary, cred ca merita. Poate asa, pana la urma isi ia New York Jets.
In final, eu am o singura problema: cum explici unui om care nu crede nici macar in Bitcoin, ca tu ai un desen cu o morsa urata (pleonasm) care valoreaza mai mult decat multi oameni au agonisit o viata la banca? Mai mult, cum explici ca nici nu vrei sa vinzi? Mai bine nu explici si iti vezi de drumul tau.
Ramaneti curiosi!
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Akash Network – analiza proiect
Overview
Akash Network este un marketplace secured, transparent si descentralizat ce ofera servicii de cloud computing de tip IaaS (“Infrastructure as a Service”). Acest marketplace reuneste cererea de resurse venita din partea clientilor cu oferta de resurse din partea providerilor, resursa fiind serviciile de cloud computing. Whitepaper-ul a fost lansat in 2018, iar mainnet
ul este activ din Septembrie 2020, urmat de un IEO pe AscendEX (fostul BitMax) in Octombrie 2020.
Problema existenta in piata si solutia oferita
Serviciile de cloud computing au un use case important in economie si fac parte dintr-o piata ce va valora mai mult de $210bn in 2022. Companiile prefera din ce in ce mai mult sa isi mute infrastrucura IT off-premise pentru a salva costurile aferente unui management intern.
Insa, infrastructura cloud a evoluat intr-un mini-oligopol controlat de patru granzi: Amazon, Google, Microsoft si Alibaba, care impreuna livreaza 71% din serviciile de cloud computing (cf. Akash Network Medium). Proiectul sustine faptul ca clientii devin captivi unui sistem ce nu este incentivizat sa ofere inovatie, unde providerii au eficientizat procesele si oferta de servicii cu o orientare spre cresterea profitabilitatii proprie. Clientii nu au parte de flexibilitate in alegerea unor servicii multi-regionale, acestea fiind taxate in mod diferit de provideri.
Akash Network propune o solutie transparenta si descentralizata, mentinand un low barrier of entry pentru provideri si oferind un serviciu de incredere pentru potentialii clienti. Avantajele sunt reprezentate prin eficienta (platesti cat ai nevoie-cand ai nevoie, cu oportunitatea de a plasa in retea excesul de capacitate), costuri (savings de pana 10x pentru clienti fata de oferta de piata), flexibilitate (usurinta de a schimba providerii) si securitate.
Operating/Business model
Proiectul Akash Network se bazeaza pe o platforma de tip marketplace ce ruleaza pe tehnologia blockchain, unde potentialii clienti/utilizatori formuleaza o cerere de resurse de care au nevoie, iar providerii liciteaza pentru a obtine contractul respectiv. In termeni mai tehnici, este o reuniune de deployment orders (din partea clientilor) si fulfilment orders (venite din partea data centres / providerilor). Akash Network ruleaza o platforma de tip supercloud ce include un layer unificator pentru toti actorii de pe retea.
Odata ce tranzactia si termenii aferenti au fost agreati, acestea sunt inscrise in blockchain. Cum aceste tranzactii contin elemente confidentiale, comunicarea intre partile contractante se face off-chain, printr-o conexiune TLS. Akash Network permite si rularea unor protocoale separate, personalizate, prin care se pot conecta diverse datacenters.
Providerii de resurse sunt obligati sa mentina un numar de AKT (token-ul blockchain-ului) in staking proportional cu venitul obtinut calculat pe ora. Astfel, fiecare provider devine fie validator, fie delegator.
Baza de clienti principala este constituita din companii din zona high growth cu un model bazat pe machine learning, incluzand in speciali business-uri pe AI si deep learning.
Securitatea sistemului este bazata pe un sistem PoS (Proof-of-Stake) pentru determinarea actorilor in protocolul de consens si implementeaza algoritmul Tendermint pentru Byzantine fault-tolerant consensus.
Mediul competitional si avantajele competitive
Competitia din zona blockchain pe cloud computing include proiecte precum Ankr, Golem sau Dfinity. De mentionat ca zona de cloud computing este diferita de zona de cloud storage, unde activeaza proiecte precum Storj.
Ankr prezinta un model ce este non-permisionless, iar a carui securitate se bazeaza pe un model diferit (Proof of Useful Work).
Addressable market pentru Golem este destul de mic, acesta din urma fiind intr-un mod holistic un supercomputer ce agregheaza resursele oferite de providerii de hardware si software de pe retea. Numarul de clienti pentru un astfel de supercomputer este limitat. Diferenta fata de Dfinity este reprezentata prin faptul ca acesta se focuseaza pe smart contracts si prezinta probleme specifice.
Parteneriate
Lista de parteneri este vasta si include parteneri in tehnologie (Cosmos, Solana, Coil, Interledger), dar si capital partners (Sikka, TRG Capital, PeopleFund, Outpost Capital, printre altii).
Tokenomics
Utilitatile economice ale token-ului AKT sunt in principal in zona de staking, inscriere a contractelor in blockchain si prin faptul ca sunt unitatea de referinta in plata contractelor. Fee-urile din tranzactii si rewards-urile venite din blockurile inscrise in retea sunt platite in AKT.
Prin urmare, functiile principale ale token-ului AKT sunt:
• Resolve: validatorii retelei pot vota propuneri diferite in retea
• Reward: provenite din activitatea de staking
• Reserve: contractele de pe retea pot fi incheiate in diverse currencies insa, order book-ul foloseste AKT ca moneda de referinta (reserve). AKT propune, de asemenea, un modul de plata prin care se poate fixa o valoare de schimb intre AKT/moneda de schimb prin care protejeaza participantii in retea de volatilitatea in pret
Initial circulating supply al proiectului a fost de 100 milioane de token-uri cu un maxim admis de 389 milioane de token-uri. Constienti de existenta un cerc vicios, prin care in faza incipienta un numar mic de clienti ar determina niste fee-uri mici pentru provideri ceea ce ar conduce la un numar mic de provideri, echipa a propus un sistem inflationar prin care mareste valoarea block-urilor in primii ani de rulaj, ca o forma de incentivizare pentru actorii din retea (APR-ul gandit va fi injumatatit la fiecare 2 ani).
De mentionat ca token-urile aferente managementului si adviserilor au trecut de perioada de vestare (perioada de vestare la management a fost de 2 ani cu 1 year cliff, iar la advisori de 1 an cu 6 months cliff).
Management team
Echipa de management reuneste persoane cu experienta in domenii de open source si blockchain. CEO/Co-fondator este Greg Osuri, fondator AngelHack – cea mai mare organizatie de hackaton, ce inainte a lucrat in dezvoltarea infastructurii IT la IBM. CTO/Co fondator este Adam Bozanich, care in trecut a fost lead software developer la Symantec, WeWork, One King’s Lane si Marketron.
Echipa de advisori aduce suport din partea unor persoane provenind de la Tencent, Micrososft sau LiveRamp.
Immediate roadmap si puncte de inflexiune
Recent (pe 8 Martie 2021) Akash Network a lansat Mainnet v2, ce a venit cu imbunatatiri in modulele de securitate, inter-operabilitate si UX. Ca o consecinta, echipa a mentionat o crestere de 10x a numarului de cereri de servicii pe retea intr-un interval de aproximativ 2 luni.
Urmatoarele puncte de inflexiune sunt reprezentate de:
• Q2 2021: o oferta de subventionare a supply-ului prin inflatie prin care se incearca atragerea cat mai multor clienti
• Q3 2021: introducerea unei piete de Managed Backend Services pentru clienti pentru a reduce din costurile operationale ale acestora
Concluzie
Akash Network prezinta un proiect interesant si joaca intr-o piata atractiva, extrem de mare. La momentul actual, echipa pare concentrata pe a creste numarul de actori din sistem (ex. prin subventiile acordate sau prin inflatia din blockurile de rewards), insa inflatia produsa de aceste noi monede poate fi neutralizata partial printr-o adoptie crescuta si prin blocarea monedelor de catre provideri in retea. Akash Network este un proiect ce are in spate un management extrem de capabil, cu bataie pe termen lung.
Razvan
==================
Proiectul Saptamanii
QuickSwap este un exchange descentralizat de tip AMM (Automated Market Maker) construit pe platforma Polygon (Polygon/Matic este o solutie de tip Layer 2, pentru Ethereum). QuickSwap, la fel ca multe AMMs (SushiSwap, PancakeSwap, etc.) este un fork al celui mai cunoscut AMM de pe Ethereum, Uniswap.
Modelul de functionare al QuickSwap, ca si interfata, este aproape identic cu cel al Uniswap, printr-un set de smart contracts, care executa token swaps in functie de lichiditatea perechii de tokeni.
Problema pe care QuickSwap doreste sa o rezolve si solutia oferita:
QuickSwap, ca si Polygon, a aparut in urma problemelor de scalabilitate si taxe mari (gas fees) cu care se confrunta Ethereum. Pentru a decongestiona reteaua, QuickSwap muta tranzactiile pe infrastructura oferita de Polygon, astfel ajungand la swap-uri foarte rapide, cu taxe mult mai mici.
Scopul QuickSwap este unul cat de poate de clar, sa permita tranzactionarea oricarei perechi de tokeni de tip ERC-20, la o viteza mai mare si cu taxe mai mici decat exchange-urile care se folosesc de infrastructura Ethereum.
Pentru a realiza acest lucru, in cadrul wallet-ului folosit (MetaMask, WalletConnect), asseturile de tip ERC-20 trebuie transferate, prin intermediul unui bridge, pe reteaua Polygon (Din moment ce QuickSwap este construit pe infrastructura Polygon, doar tokeni de tip PoS pot fi tranzactionati folosind acest AMM, dar tranzitia de pe Ethereum, pe Polygon si invers este una foarte usoara).
Mai avem de mentionat probabil cel mai important aspect referitor la orice AMM, anume lichiditatea perechilor de tokeni. Daca nu exista lichiditate, nu se poate tranzactiona folosind respectivul liquidity pool.
Pe QuickSwap avem o taxa de trading de 0.3%, pentru orice tranzactie. Orice utilizator care ofera lichiditate unei perechi de tokeni va primi un procent din aceste taxe.
“0.25% are rewarded to LPs, 0.04% to single-asset QUICK stakers, and 0.01% to the QuickSwap Foundation”
Tokenul $QUICK:
Supply maxim: 1.000.000
Supply in circulatie: 159.753
QuickSwap a fost proiectat ca sa fie guvernat de catre comunitate, asa ca principala utilitate a monedei QUICK este pentru guvernarea protocolului. Pe langa acest lucru, QUICK este folosit, desigur, si in procesul de liquidity pooling.
QuickSwap demonstreaza ca este centrat pe comunitate si prin modelul de distribuire a monedei, ales de catre echipa: 96.75% din totalul de 1 milion de monede au fost rezervate pentru comunitate.
Concluzie:
QuickSwap nu este nici cel mai inovator proiect din DeFi, nici cel mai interesant, ci este un proiect care ofera un produs practic, care vine sa rezolve o problema reala.
In ultimele luni, QuickSwap a crescut constant ca numar de adrese care au interactionat cu protocolul si ca numar total de tranzactii (peste 100.000 de useri pe luna, cu mai mult de 2 milioane de tranzactii). Din aceasta crestere vedem exact ce a stiut echipa cand a lansat protocolul pe Polygon. Nu e nevoie neaparat de o interfata sau de un model de functionare mai bune ca ale Uniswap, caci userii vor veni, atrasi fiind de rapiditatea tranzactiilor si de costurile mici.
Din perspectiva mea, cresterea QuickSwap se poate lovi de o singura bariera pe viitor. Este vorba despre felul in care se va rezolva problema scalabilitatii pe Ethereum.
Andrei
==================
3 Crypto Headlines that matter
In doar doua saptamani, avem doua personaje cheie din Statele Unite care vorbesc despre un Bitcoin ETF: Timothy Massad si Hester Peirce. E indeajuns de important incat sa prindem cele doua declaratii in sectiunea “headlines that matter” pentru ca un ETF aprobat in US are o insemnatate ce transcede instrumentul financiar in sine. Dincolo de existenta de facto a unui vehicul prin care “institutionalii” sa poata investi in bitcoin fara a intra la ruleta numita Grayscale, aprobarea unui ETF inseamna si un stamp of approval dat bitcoinului de catre cel mai puternic stat al lumii. Totodata asta ar fi si primul pas spre o reglementare legala in sens pozitiv a unui asset care vine la pachet cu o promisiune de a fi disruptive. Iar succesul ETF-ului din Canada sta marturie faptului ca va exista apetit printre smart money de pe Wall Street. Cred ca suntem mai aproape decat ne inchipuim.
Vorbim de cateva newslettere si live-uri despre un iminent supply shock pe bitcoin. Cu toate astea, pretul ne confirma, cu o recurenta saptamanala faptul ca poate sa mearga si mai jos. Ceea ce strict empiric evident ca este posibil. Troy Gayesky de la Skybridge vede ceea ce onchain observam si noi de ceva timp, numarul de bitcoini scade pe exchangeuri iar cei care se vand ajung in wallets-uri cunoscute ca fiind strong hands. Volumul inca mic de tranzactionare ( logic daca ne gandim la sentimentul de panica din piata si la prima vara post-pandemica) face ca acest supply shock sa nu se intampla inca, dar e vizibil faptul ca nici selling pressure-ul nu mai este la fel de mare ca la mijlocul lui mai sau iunie.
Specialistii se asteptau la o crestere a preturilor in US de 4.9% ( U.S. Consumer Price Index). Realitatea este ca saltul a fost de 5.5% si desi nu pare mare lucru, sa gresesti predictiile cu peste 10% atunci cand si asa cifrele sunt excesive ( cea mai mare crestere din 2008 in prezent) e un semn ca mecanismele din cadrul economiei americane incep sa aiba un comportament greu de prevazut.
Sa nu uitam ca bitcoinul nu a aparut intamplator imediat dupa criza din 2007-2008 :) un Bitcoin ETF aprobat, o inflatie de peste 6% si doar zvonuri despre o posibila noua criza ( generata de un nou val de COVID sau nu) ar putea fi un perfect storm care sa impinga bitcoinul la peste 100k mai repede decat ne inchipuim acum cand pare pierdut in spatiu la 30k.
https://www.coindesk.com/us-consumer-prices-faster-than-expected-june
Cat despre cata baza poti pune in datele oficiale...redau ce a scris Pomp intr-un newsletter recent:
“Powell said that the official unemployment number is at 5.9%, but then stated “and the true number is actually substantially higher than that.” Think about this for a second — the head of the Federal Reserve is openly admitting that the official numbers are undercounting the true situation.”
Reply