- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #20: Bull runs, utilitatea altcoins-urilor si L1 ca state natiune
The Crypto Insider PRO #20: Bull runs, utilitatea altcoins-urilor si L1 ca state natiune
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Am trait in ultimii ani evolutia crypto din doua unghiuri: propria perspectiva, dar si modul in care cei din jurul meu se raportau la ups and downs-urile specifice industriei. S-a cantat si de bucurie, dar si de jale de atat de multe ori incat am devenit imun, asemeni unui chirurg in fata unei noi operatii grele. Simti ca e important, dar nu te zdruncina definitiv daca nu se iese intotdeauna bine pentru ca o noua operatie te asteapta inainte sa ai timp sa analizezi cele ce tocmai s-au intamplat.
Am ramas cu bags din 2017, iar unele alts-uri au devenit niste cifre fara valoare in metamask. Desi au crescut si cu 700% inca sunt pe minus 99% fata de ATH-ul de atunci. Ma enerveaza pe de o parte pentru ca nu imi place sa pierd, dar e si bitter-sweet pentru ca e necesar sa pricepi ca fiind atat e early nu poti nimeri punctual doar proiectele care au avut succes si au adus sute de x-uri. E un proces la care, daca vrei sa iesi cu thick skin, trebuie sa te expui in cunostiinta de cauza.
Cele mai multe regrete le au cei care au fost in crypto si la prima rafala de vant, pentru ca nu au crezut in standing power-ul industriei, au iesit. Oamenii care captureaza doar downside-ul ca ulterior sa vada de pe margine cum le trece upside-ul, de multe ori life changing, prin fata ochilor, raman mereu departe de fenomenul care le produce setup-ul in cauza
Nimic din ce e important nu e simplu, dar il putem face mai usor de ingurgitat daca investim timp sa ii intelegem mecanismele. Crypto are multe poteci pline de rabbit holes, dar atunci cand un bull run se verticalizeaza cea mai buna decizie e sa nu fim lacomi si sa keep things simple pentru ca in astfel de circumstante overthinking-ul se poate dovedi fel de nociv ca not thinking at all.
R
=================================
The Boring $tuff
Am discutat cu prilejul mai multor CAD-uri despre faptul ca actualul bull run va fi complet diferit fata de cel din 2017. Primul argument si cel mai important e dat de diversitatea actorilor din piata. Tocmai pentru ca numarul institutionalilor cu apetit pentru crypto a crescut semnificativ, iar odata cu ei si instrumentele ce le sunt dedicate, noua structura a market-ului va schimba si "istoria".
Mai precis, cred ca vom asista la un decembrie bun, dar nu la fel de vertical ca in 2017 iar asta va ajuta la re-echilibrarea pietei dupa un inerent retracement. Fondurile au nevoie sa incheie anul in forta ( si implicit sa vanda din asset-urile volatile) pentru a-si putea incasa comisioanele, dar nu exista niciun motiv care sa ne faca sa credem ca din ianuarie nu vor tura din nou motoarele atat timp cat la nivel macro nu se intampla nimic iesit din comun.
Am putea asista la un bitcoin in zona 70-80k, un retracement adanc pe sfarsit de decembrie, ianuarie si chiar februarie pentru ca ulterior, cand din nou toata lumea va canta prohodul pietei si se va astepta la un nou crypto winter, piata sa isi recapete vantul din pupa. Un astfel de soc s-ar putea intinde pe 3-5 luni, asa cum am vazut si in mai, timpul necesar ca weak hands sa dea din nou monedele spre strong hodlers.
Genul asta de schimbari de directie se vor vedea destul de clar on-chain si tot mai putin pe graficele din tradingview. Un bitcoin "in cadere libera" pana la 45-50k va parca cele mai multe alts-uri in zone in care paper money de la un moment dat va da multe insomnii celor prinsi in off-side. De aici si importanta cumpararii unor alts-uri cu utilitate imediata. Forta gravitationala data de oamenii care chiar utilizeaza un layer 1 sau un produs de DeFi va face ca scaderile accentuate sa fie mai usor de gestionat emotional.
Pentru mai multe detalii despre necesitatea activitatii accentuate in cadrul unui layer 1 scrie mai jos si colegul meu Razvan.
Stay safe,
V
==========
Stay Curious
Cum e cu Web3-ul?
Costi, unul dintre verisorii mei primari, inca de cand era mic, se implica in tot felul de lucruri. Atat taica-su(unchiul meu) cat si bunicul nostru, aveau magazine la tara. Si cand cresti de mic printre “antreprenori”, parca ti se deblocheaza mai usor calitatea de a gasi solutii. Verisorul venea mereu cu tot felul de idei. De la a vinde inghetata - vafe, pe care le facea el cu mixerul - la a copia si vinde casete(apropo, sunt curios daca e cineva dintre cei care citesc care nu au apucat sa asculte muzica la casete sau nu stiti ce e ala Walkman :D).
Costi a evoluat in genul ala de om care isi face totul singur pe langa casa(sau cel putin pune si el umarul). De la tot felul de anexe, la acoperis, betoane, sudat, pomi, etc. Din cand in cand, imi mai da cate o poza cu ce a mai facut el pe acolo. Acum cateva zile a terminat o afumatoare(sau ceva). I-am marturisit(din nou), ca pe langa ca sunt mandru de el, eu nu as avea habar nici macar de unde sa ma apuc. La care el, in stilu-i caracteristic, zice: de la un capat. Asa e si cu Web3 asta. Daca ai impresia ca nu stii de unde sa te apuci, nu inseamna ca mai bine nu te apuci deloc. Ci incepi cum poti. De la un capat.
Cel mai important capat, pentru mine, il reprezinta toti oamenii smart care sunt in mediul asta si nu sunt doar cu numele in industrie, ci (aproape) toti sunt dispusi sa ajute, iar noi suntem atat de devreme, incat putem ajunge la fiecare dintre ei, daca ne dorim suficient.
Noi inca de cand suntem mici intram intr-un sistem care aproape ca nu s-a schimbat de zeci, sau chiar sute de ani. Suntem recompensati pentru ca ne umplem creierul cu povesti despre oameni morti, dar primim recompensa cand dam testele in mod individual. Iar atunci cand sunt oameni care “colaboreaza” la un test, in loc sa fie recompensati, sunt pedepsiti. Pentru ca societatea promoveaza un joc cu suma 0. Ne spun ca banii sunt finiti si, totusi, daca e sa printeze cineva mai multi, doar statele o pot face. Motiv pentru care in ultimele 12 luni s-au printat 40% din toti dolarii existenti(toti, toti care exista de acum 100 ani, de la aparitie si pana azi).
Mentalitatea asta e ne e foarte des intiparita si acasa, de catre parinti. Ai vazut al lu’ Mercori ce bine invata la scoala? Si el nu a avut ce ai avut tu.(Exemplul dat este pur si simplu). M-as bucura sa inveti mai bine decat el. Si cand iti faci firma ta(bine, de cele mai multe ori, prima optiune care ne e prezentata e sa ne angajam), sa ai tu tot, sa nu dai nimic la nimeni. Va amintiti, in ‘90? Nici eu, dar am vazut reportajul de la Recorder: Noi nu ne vindem tara. Sa nu vina strainii. Asta e inca unul din motivele pentru care startup-urile de la noi abia in ultimii incep sa aiba succes si sa inspire la randul lor. Pentru ca pana acum ceva timp, romanii erau patroni, si ei aveau tot. Cum sa dai 1% din companie? De ce? Sau cum sa dai 50% din companie? Doar nu esti prost. Asta pana cand intelegi ca, in cazul UiPath, evaluati in aprilie la 35 miliarde $, 1% inseamna 35 milioane, iar 0.1%(despre care se vorbeste ca i-a primit si doamna care facea curatenie), ar insemna vreo 3.5 milioane $.
Ei bine, Web3, vine sa schimbe toate lucrurile astea. E normal ca nu o sa fie inteles din prima de majoritatea. De unii nu o sa fie inteles niciodata. Si nici acceptat. Pentru ca pe langa beneficii vine si cu responsabilitati. Vine la pachet cu o oglinda cu care majoritatea nu suntem obisnuiti. Lasa pe umerii nostri deciziile. Iar noi, de cele mai multe ori, “avem nevoie”(pentru ca de sute de ani suntem obisnuiti asa), sa ni se arate si sa ni se spuna.
Web 3 vine la pachet cu oportunitatea artistilor(indiferent ca unii canta, altii picteaza, altii compun, altii filmeaza, etc.) de a beneficia exponential mai mult de creatiile lor. Pentru ca, in loc sa imparta cu casele de discuri, etc., pot alege sa imparta cu fanii lor. Si aici vine responsabilitatea. Ce vom alege? Cand suntem pusi in situatia de a nu mai da 80% catre middleman, ce facem cu aia 80%? Tragem cat mai mult catre noi, sau dam comunitatii cat mai mult? Intelegem ca vrem sa avem succes pe termen lung si nu sa dam un tun o singura data? Intelegem ca vrem royalties pe viata, pentru generatiile care urmeaza? Sau ne transformam, la randul nostru, intr-un nou middleman? Acelasi lucru se aplica tuturor, nu doar artistilor, pentru ca Web3, NFTs, crypto sau Metaverse sunt deschise catre oricine.
Web 3, ii recompenseaza pe cei care fac fara sa le spuna nimeni. Pentru ca asa simt. De aia scriam data trecuta ca cei care vor avea cele mai mari beneficii sunt cei care pun umarul de acum, din primele zile. De aia suntem bucurosi cei care am primit airdrop-ul de la ENS. De aia sunt bucurosi cei care au citit newsletter-ele PRO, dar chiar si pe cele FREE. Ca pana acum nu eram obisnuiti cu “mocaciuni” de mii sau ‘jdemii $, doar pentru ca suntem curiosi si ne educam in crypto. Ci eram mai mult obisnuiti cu combinatii. Cu backdoor deschise. Stiu eu ceva, iti spun si tie, si, daca e, poate dai un comisio. Ei bine, aici, in Web3, e invers.
De aia toata comunitatea de pe Discord-ul nostru s-a bucurat intr-un mod autentic(eu asa am simtit), atunci cand am anuntat ca andreiv si Mtk vor merge cu echipa Stakeborg in Malta. Pentru ca v-ati dat seama ca meritocratia e rasplatita. Si toti ii “cunosteati” pe oamenii astia doi. Erau de acolo, nu i-a bagat nimeni pe usa din dos.
Vorbind cu amandoi destul de mult, am constatat, asa cum si Emil Anton observase, ca au avut mereu intrebari foarte bune. Mtk m-a intrebat intr-o zi, pe scurt, de ce nu sunt mai multi oameni care urmaresc Stakeborg, pentru ca totusi, zicea el, e foarte bun contentul oferit de noi. Iar in afara de newsletter-ul PRO, totul e gratuit. Daca luam in considerare si airdrop-ul, practic ati fost “platiti” sa cititi. Cool.
Iar raspunsul pe care noi l-am tot repetat este ca nu ne dorim cifre in detrimentul calitatii. Si, desi e clar ca ne dorim sa interactionam cu cat mai multi oameni care sa isi puna intrebari despre crypto si sa crestem o impreuna o comunitate cat mai mare dar si sanatoasa, nu credem ca cei cateva zeci de k de abonati sunt putini(canalul de Youtube - desi abia am inceput contentul in engleza, urmaritorii de pe Insta, Twitter-ele Stakeborg sau Stakeborg DAO, comunitatea de Discord, sau abonatii la newslettere).
Si asta am identificat impreuna, in discutia cu Mtk: pentru cele 2 invitatii in Malta am avut o lista scurta de 10, si, daca era cazul, aveam o lista cu 20. Pentru ca nu stiam daca vor accepta invitatiile oamenii. Nu stiam ce program are fiecare. Ce planuri are fiecare, etc. Dar faptul ca au acceptat din prima, ne spune ca am ales bine. Si, eu personal, nu am dubii ca din lista de 20, ar fi acceptat pe loc, cel putin 15. Pentru ca oamenii care sunt deschisi sa faca parte atat de devreme din comunitati si sa contribuie, inteleg cel mai bine oportunitatea pe care anii urmatori o va aduce. Si nu ma refer (doar) la Stakeborg DAO.
E uimitor cand vezi energia de pe canalul de Discord, cand vezi cati oameni vor sa contribuie, cand vezi ca e un inceput asa de frumos de self-governance. Oamenii astia toti erau smart dinainte sa apara Stakeborg. Aveau nevoie doar de un punct comun, de ceva care sa faca legatura intre toti. Ce vor aduce urmatorii ani, eu imi imaginez ca la AppStore. Nu cred ca si-a imaginat nici macar Steve Jobs cate lucruri se vor face cu ajutorul acestui tool si cate business-uri/job-uri noi se vor descoperi. Asa e si in comunitatea Stakeborg DAO, chiar de acum, de la inceput: se contruiesc pagini, aplicatii, se fac propuneri, oamenii se ajuta unii pe altii si, isi asuma implicarea, iar daca scoti cuvantul Bitcoin din tweet-ul de mai jos(vine dintr-un newsletter platit al lui Pompliano), si il inlocuiesti fie cu crypto, fie cu DeFi, fie cu NFTs, dar mai ales cu DAO, totul are si mai mult sens:
Intr-o lume in care cei mai destepti, influenti, conectati si bogati oameni din lume, aloca atat de multa energie acestui domeniu, care e atat de la inceput, nu exista nici o scuza pentru a nu aloca macar cateva ore pe saptamana educatiei in sensul asta. Am prieteni apropiati, fosti colegi de liceu, fosti colegi de munca, sau pur si simplu amici care ar vrea sa, dar nu aloca timpul necesar. Fara a va implica, nu se poate. Crypto va veni peste toti. Singura diferenta e ca nu toti vor profita de oportunitatile care astazi sunt imense, in special daca facem un exercitiu de imaginatie si ne uitam (macar) la urmatorii 10 ani.
Citeam zilele trecute ca Ministerul Muncii a introdus 65 de noi “ocupatii”, printre care: barista, consilier de stat, degustator de cafea, specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetica. Si, in acelasi timp au eliminat alte cateva ocupatii: telexist, sef vagon postal, rasnitor smalt, topitor in si canepa, confectioner tuburi cinescop.
Alt titlu spunea ca: ANAF lanseaza un nou serviciu electronic, numit “CHAT”, prin intermediul caruia contribuabilii pot beneficia de asistenta in legatura cu serviciile disponibile pe site-ul instituției. Si parca tot acum, in 2021, Posta Romana a inovat, implementand platile cu cardul.
In viitorul apropiat, CV-ul o sa fie format doar din adresa wallet-ului public. Si (aproape) toti o sa fim parte (cel putin) dintr-un DAO. Singura intrebare e daca o sa fim de la inceput, pentru ca ne dam energia, ne educam in sensul asta si luam noi decizia(abia il astept pe Cornel la The Stakeborg Talks), sau pentru ca o sa asteptam sa vina Ministerul Muncii si o sa ne spuna ca au eliminat denumirea de “chief ceva” in banca.
P.S. Dupa cele cateva zile in Malta alaturi de DAO-isti abia astept sa aflati, via andreiv, de unde vine expresia: “Ba, da' voi sunteti periculosi, ma!”. Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Statele-natiune formate de infrastructurile L1
In cryptosfera circula de cateva luni (si in special dupa introducerea EIP-1559) o teorie conform careia monedele infrastructurilor de tip L1 pot fi vazute ca monedele unor state-natiuni (nation-states). Economiile create in interiorul infrastructurilor Ethereum, Solana, Fantom sau Elrond sunt, la un anumit nivel, asemanatoare cu sistemele economice create in interiorul statelor dezvoltate. Prin economie ne referim la totalitatea aplicatiilor si schimburilor tranzactionale / economice dezvoltate si desfasurate pe aceste infrastructuri.
Moneda nativa a acestor proiecte de tip L1 reprezinta unitatea de tranzactionare si schimb economic pentru aceste activitati, asemnator cum RON este unitatea de schimb economic pentru activitatile desfasurate pe teritoriul Romaniei. Avand in portofel RON pot sa ma duc sa desfasor diferite activitati (sa achizitionez lucruri, sa fac o investitie, sa iau un credit, etc.). In acelasi mod, posesorul de ETH poate interactiona cu agentii economici (in speta, Dappsurile) dezvoltate in interiorul economiei Ethereum. De asemenea, un simplu participant poate avea “cetatenie” si extrage valoare din mai multe sisteme economice de acest tip (poate participa in activitatile economice de pe mai multe proiecte de infrastructura).
O metoda mai eficienta si (destul de) echitabila de distributie a cresterii economice intr-un sistem Proof-of-Stake
Intr-un sistem economic clasic, cresterea unei economii este distribuita catre populatie prin veniturile din participarea pe piata muncii (labour income) si prin aprecierea capitalului (capital income). Avansul tehnologic, globalizarea si redomicilierea activitatilor economice, si o inertie a fortei de munca sunt printre elementele ce au condus la scaderea treptata a ponderii veniturilor din munca din totalul activitatii economice (GDP) si, implicit, la o crestere a wealth gapului. Pe partea de capital income, investitiile in diversele forme de capital vin cu impedimente specifice economiei traditionale. Un sistem bazat pe Proof-of-Stake ofera posibilitatea participantilor sa fie parte la cresterea economica prin distributia de staking rewards (o forma de capital income). Aceasta metoda incurajeaza o adoptie si o participare mai mare a entitatilor in ecosistem si, dupa cum vom vedea mai jos, exista o corelatie intre aceste statistici si valoarea economica a unui ecosistem.
Politica monetara intr-un stat-natiune de tip L1
Politica monetara dintr-un stat-natiune de tip L1 prezinta, printre altele, si un factor algoritmic (un algorithmic FED), prin faptul ca o parte din transaction fees sunt burned (ex. Ethereum). Astfel, in conditiile unei supra-incalziri economice (foarte multe tranzactii desfasurate) totalul monedelor burned este mai mare, lasand in interiorul ecosistemului mai putine monede si restrangand posibilitatea activitatilor economice - acest proces e asemanator cu o crestere a dobanzilor sau cu oprirea stimularii economiei prin QE de catre bancile centrale. Opusul, o perioada mai latenta economica, va determina micsorarea numarului de monede burned.
Pe de alta parte, impulsul economic oferit de bancile centrale prin QE in perioadele de dificultate (ex. COVID, criza economica) poate fi asemanat cu programele de liquidity incentives date de protocoalele L1. Prin aceste programe se stimuleaza activitatile de constructie si dezvoltare in interiorul ecosistemului, marind cadenta activitatilor economice.
Ce rol are aceasta analogie in evaluarea proiectelor de infrastructura?
Monede precum ETH sau SOL pot fi vazute partial ca niste stocks (ofera ownership intr-un ecosistem, iar detinatorii acestora au parte de apreciere a capitalului pe masura ce valoarea ecosistemului creste), partial ca niste obligatiuni (imprumuti tokenul spre delegare pentru un randament) si partial ca niste currencies. Evaluarea acestora din punct de vedere al metricelor traditionale pentru stocks sau bonds este imposibila in contextul crypto. Ca si exemplu, un P/E multiple pe L1 ar fi de ordinul catorva sute sau mii de x, iar o injumatatire a gas feeului ar dubla acest lucru si le-ar face sa para mai overvalued pe cand acest context ar putea fi favorabil si ar incuraja schimburile economice din interiorul ecosistemului.
Evaluarea din punct de vedere al unui currency, ne duce la una dintre formulele traditionale in acest domeniu: quantitative theory of money. Aceasta formula se traduce prin: M * V = P * Y, unde M = masa monetara, V = rapiditatea de miscare a banilor in economie (velocity of money), P = nivelul general al preturilor, Q = nivelul productiei reale intr-o economie (real GDP). In termeni simpli, valoarea bunurilor din economie (P*Y) este echivalenta cu valoarea monedelor cu care s-a facut plata pentru aceste schimburi (masa monetara existenta inmultita cu viteza cu care aceasta a trecut din mana in mana la nivelul populatiei). Teoria cantitatii de bani ofera o perspectiva a relatiei intre cantitatea de bani dintr-o economie si inflatie: daca avem o crestere a masei monetare (prin QE de exemplu), iar viteza de rotatie a banilor si nivelul PIB este constant, atunci aceasta se translateaza in cresterea preturilor.
Cum noi raportam valoarea unei monede la fiat (USD), din formula teoriei cantitatii de bani putem deduce cateva aspecte relative si intuitive. Astfel, avem o apreciere a monedei de L1 (ex. ETH) cand (1) economia ecosistemului ETH creste mai rapid decat economia SUA; (2) masa monetara a ecosistemului ETH creste mai putin decat cea a economiei SUA, sau (3) viteza de rotatie a banilor in ecosistemul Ethereum este mai mica decat cea a USD-ului in economia SUA.
Exista de asemenea o corelatie intre cresterea GDP-ului in interiorul economiei ETH si cresterea valorii ETH. GDP-ul pe Ethereum poate fi aproximat de numarul de tranzactii, numarul de wallets, TVL, repositories pe GitHub, etc. Graficele de mai jos arata un nivel al corelatiei foarte ridicat intre acesti indicatori si valoarea ETH.
Aceeasi relatie era mentionata si de analistii de la Bank of America in raportul lor prezentat intr-unul dintre numerele trecute. Astfel, in opinia lor, fiindca acesti L1 tokens nu o valoare intrinseca, ceea ce se poate evalua este cererea pentru acel token care ii va afecta si valoarea de piata / pretul. Pentru acest lucru, analistii se uita la functionalitatea, adoptia si nivelul de development din ecosistem. Analistii precizau ca, in general, un token are nevoie de cel putin 2 dintre cele 3 elemente pentru a impulsiona cererea (si, posibil, valoarea de piata).
Concluzii
Economiile din jurul protocoalelor din L1 nu vor inlocui monedele fiat traditionale. Cat timp vom avea o economie fizica bazata pe acestea si servicii publice oferite in schimbul fiatului, acestea vor convietui. Insa, protocoalele L1 pot fi vazute ca un stat-natiune fara limite geografice si fara restrictii la participare, a carui economie poate fi potential mai inclusiva decat cea traditionala.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO:
Terra
Terra este un blockchain compatibil cu smart contracts, similar cu Ethereum, Solana si alte proiecte de infrastructura, dar care are anumite aspecte diferite care separa platforma de altele din acelasi spectru.
Spre deosebire de alte proiecte de acest tip, Terra a fost gandit ca o infrastructura financiara descentralizata, care ofera, printre altele, un numar de stablecoins descentralizate, legate de diferite monede fiat, printr-un algoritm care foloseste tokenul Luna pentru a pastra paritatea de 1 la 1.
Din moment ce infrastructura economica digitala este esentiala pentru economia globala, dar stim cu totii ca in multe puncte este invechita si blocata intr-o paradigma bazata pe intermediari, Terra isi propune, ca scop principal, sa ofere o retea de plati bazata pe blockchain pentru piata ecommerce din Asia, care e mai rapida, transparenta, descentralizata, si cu tranzactii mai ieftine.
In alta ordine de idei, printre multe lucruri entuziasmante care inconjoara Terra se afla stablecoin-ul UST. Intr-o perioada in care cele mai folosite stablecoins ca USDT si USDC sunt centralizate, lucru care constant va provoca un sentiment de FUD, indiferent cat de puternic, o deschidere catre un stablecoin descentralizat va continua sa existe.
Cum functioneaza Terra si cum se pozitioneaza in acest segment?
Blockchain-ul a fost contruit folosind software development kit-ul de la Cosmos, la pachet cu mecanismul de consensus si protocolul de comunicare inter blockchain, Cosmos IBC.
Cel mai important aspect cand vorbim de un stablecoin descentralizat este modelul folosit prin care isi pastreaza paritatea de 1 la 1, cu dolarul, sau euro, sau orice alta moneda fiat de care e legat. UST e un stablecoin algoritmic, ceea ce inseamna ca UST (sau restul de stablecoins din ecosistem) este tinut intr-un echilibru de 1 la 1 cu dolarul, folosind moneda Luna.
Cand volumul tranzactionat pe reteaua Terra creste, cererea pentru UST creste, asa ca protocolul creeaza noi monede Luna pentru a pastra stabilitatea. In sens opus, daca volumul tranzactionat scade, protocolul cumpara in mod automat Luna si incepe un proces de burn.
Foarte importante de observat este ca, din moment ce UST este in stransa legatura cu Luna si pentru ca oricine poate crea UST folosindu-si monedele Luna si invers, asta face ca succesul Luna sa fie dependent de adoptia stablecoin-ului.
Simplu spus, cu cat mai multi UST sunt creati, mai multe monede Luna sunt burned, ceea ce duce la un supply mai mic, deci o crestere a pretului.
Daca ne uitam la numarul de monede UST in circulatie, peste 2 miliarde, intelegem ca acesta a fost un factor important in cresterea pretului Luna in ultimele luni, de la 6, la 50 de dolari.
Cererea foarte mare de UST din ultima perioada este legata in principal de protocoalele DeFi de pe Terra, deci cresterea TVL-ului. Si adoptia va fi cu siguranta si mai mare, din moment ce UST poate fi gasit acum si pe Ethereum, Polygon, Solana, sau Binance Smart Chain.
Tokenul $LUNA:
Supply maxim: 1.000.000.000
Supply in circulatie: 443.014.478
Luna este legata de ecosistem, in principal prin modelul de a tine stabile stablecoin-urile. Pe langa asta, Luna este folosita si in procesul de consensus delegated proof of stake, dar si in taxele de swap intre Luna si alte monede din ecosistemul Terra, unde taxele sunt burned.
Ca distribuire a monedelor, avem 10% la terraform labs, 20% la angajati si colabratori, 20% la Terra Alliance, 20% reserve pentru stabilitate, 4% lichiditate si 26% investitori. Asa ca, avem un numar urias de Luna detinute de whales sau de fundatie, lucru care nu are cum sa te incante ca investitor in proiect.
Concluzie:
Terra este un proiect care nu are cum sa nu genereze entuziasm, prin problema pe care incearca sa o rezolve, cu ajutorul Luna si al stablecoins, sau prin proiectele construite pe infrastructura sa.
Cum personal cred ca stablecoin-ul UST va fi folosit din ce in ce mai mult, din moment ce Terra merge cu pasi repezi spre o conexiune cu cele mai importante retele de infrastructura, cred ca moneda Luna poate depasi in urmatorii ani 100 – 150 de dolari, fiind gandita intr-un mod atat de ingenios.
Hustle with passion.
Andrei
=================================
Reply