- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #29: Top 10 Newsletters on Substack & Declinism bias in crypto
The Crypto Insider PRO #29: Top 10 Newsletters on Substack & Declinism bias in crypto
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Desi e abia numarul 29, suntem singurul newsletter din top 10 Substack crypto paid care nu e in limba engleza si am reusit, cu ajutorul vostru, sa ajungem intr-o companie selecta: Willy Woo, Bankless, Pomp sau The Defiant.
E usor sa ti se para ca eforturile tale nu genereaza impactul pe care ti l-ai dori atunci cand legatura cu audienta este un newsletter. Cuvantul scris, desi puternic, are destul de multe limitari in contextul erei digitale unde visual-ul e un magnet de atentie. Dar, la fel ca bitcoinul "block after block after block", noi am shippuit numar dupa numar. Si vom continua sa o facem, cu atat mai mult cu cat ne apropiem de 1000 de subscriberi PRO.
Am vorbit in podcastul lui Codin despre newsletter-ul The Crypto Insider si ulterior multa lume mi-a scris in privat intrebandu-ma unde sa se duca pentru a se abona, ce vor gasi, etc. Dincolo de raspunsurile $standard, nu am avut nicio retinere in a le spune clar si raspicat: prin eforturile echipei si constanta audientei contribuim in mod activ la adoptia crypto in Romania. Dar nu e de ajuns doar sa faci prozelitism. Oamenii raman daca aduci +valoare, daca nu le pierzi timpul si de asta am ajuns sa avem o audienta foarte smart: pentru ca cei inteligenti pun pret pe educatie si ii vad valoarea pe termen lung.
Iar daca citesti asta inseamna ca ai ajuns in locul potrivit.
R
=================================
The Boring $tuff
Asa arata un an din istoria bitcoinului. In 2025 ( care e mai aproape decat pare) vom privi in urma si ni se va parea un price action mega-boring. Vom uita toata drama dintre China si mineri, prostiile lui Elon, banii facuti si ulterior pierduti cu memecoins, listarea Coinbase, etc. Toate evenimentele bune sau rele se vor rezuma la imaginea de mai jos pentru ca asa suntem noi oamenii facuti, sa sintetizam post-factum in imagini usor de rememorat perioade lungi de timp.
Provocarea e sa realizam asta si sa incercam sa traim in prezent cu perspectiva pe care oricum o vom avea in viitor. Asta ne ajuta sa blocam unul din biasurile pe care le-am intalnit cel mai des in crypto: declinism.
Majoritatea celor care intra de curand in crypto se gandesc concomitent la doua lucruri:
Am venit tarziu, am pierdut multe oportunitati
Trebuie sa prind ceva mare acum, poate e printre ultimele sanse
Practic, declinism bias e atunci cand idealizezi trecutul si pare ca nimic nu va mai fi la fel de smecher ca atunci. Oportunitatile par ca sunt mai mici si mai putine, oamenii care investesc in jurul tau au mai multi bani si mai multe informatii ca tine pentru ca au intrat mai devreme, etc.
Tocmai pentru ca e un bias, nu putem sa trecem peste el decat constientizandu-l si cautand in mod activ argumentele care sa ne ofere o imagine obiectiva.
Dupa ce am oprit camerele, vorbeam cu Joey de la Pantera despre cele mai proaste investitii pe care le-a facut si mi-a povestit ca in decembrie anul trecut, majoritatea echipei de la MATIC a parasit proiectul, inclusiv cei cu care el tinea contactul. A fost convins ca cei ramasi nu vor mai reusi sa execute roadmap-ul astfel ca si-a lichidat pozitia la $0.015…mai departe stim ce s-a intamplat. La 3 luni distanta, MATIC era 21 de centi iar 9 luni mai tarziu se apropia de $3. Un tren de 200x pierdut, echivalentul a cateva sute de milioane de dolari.
Va intrebati cat poate fi de complicat sa investesti in crypto? Nici cei mai informati nu iau mereu deciziile cele mai bune. Atat de complicat poate fi. Un procent extrem de mic dintre retail investors reusesc sa fie profitabili iar cei mai multi pleaca dezamagiti fie ca totul e un scam, fie ca sansele alea mari deja au trecut.
Realitatea e ca nici nu e scam si nici nu au trecut toate sansele alea mari ; e doar o chestiune de pozitionare, auto-educare si rezonabilitate in asteptari.
Stay safe,
V
Video Market Update-ul:
Un tweet misto de la Felix:
Banks have always supported BNPL, just that instead of Buy Now Pay Later, it meant Buy Now Pay Lamer.
— felix crisan (@fixone)
3:56 PM • Jan 26, 2022
==========
Stay Curious
Unde se fac X-uri cand piata e rosie?
Asa s-a numit editia din 16 iulie 2021: Crypto After Dark #12 - Unde se fac X-uri cand piata e rosie? 8,500+ views. Asta a fost momentul in care pentru foarte multi dintre noi s-a aprins o scanteie. Pe vremea aia CAD tinea mai mult de 90 minute si It’s NFTime nici nu stia ca o sa apara. La 6 luni dupa, in continuare sunt foarte multe lectii de invatat din video-ul asta.
Intre timp, s-au schimbat multe. Sau? Inca de atunci aparuse o intrebare care se tot repeta: “Oare ce se va intampla pe termen lung cand piata crypto va creste? Cea de NFTs va scadea? Si cand crypto va scadea, NFTs vor creste din nou?”
Aici graficul BTC in ultimul an. Al BTC pentru ca intreaga piata joaca in continuare dupa muzica lui:
Cand au avut loc corectii ale pietei, mai - iulie 2021, mult mai multa atentie a fost concentrata in zona de NFTs. Drept dovada, in august a existat un ATH - 3.4 miliarde $, in ceea ce priveste volumul de pe OpenSea. Care oricum aproape detinea monopolul in perioada respectiva, doar Larva Labs se mai vedeau in grafic.
Volumul record din august a fost depasit abia acum, in ianuarie, sarind de 5 miliarde $. La care, de data asta, se adauga si LooksRare, cu un volum aproape dublu, respectiv 9 miliarde $. Motiv pentru care, in doar o luna, de la monopol, OpenSea mai are 35% din volumul total.
S-a depasit milestone-ul de 10 milioane de ETH tranzactionati in NFTs, din peste 12 milioane de tranzactii. Mai mult de 15% din intreg volumul a fost facut cu ajutorul a doar 2 branduri - Bored Ape Yacht Club (cu BAYC, Kennel, Mutants, Serums) si Larva Labs (cu Punks si Meebits). Exista sub 2000 colectii care au reusit sa inregistreze un volum de 100+ ETH si doar 200 cu un volum de 5000+ ETH. Nu toate 200 sunt bluechips, dar toate cele care sunt bluechip se regasesc intre cele 200.
Si, dupa cum bine spunea Vlad, in momentul in care you play the long game, e de luat in considerare sa iti diversifici portofoliul:
Having 15-20% of your portfolio in bluechip #NFTs is the best hedge against bearish price action & will continue to be as disappointed liquidity will move into something which seems less correlated to the real economy.
— Vlad Mercori (ArsCrypto.eth) (@Arscryptopia)
4:22 PM • Jan 21, 2022
In special daca va plac analogiile:
Bluechip #NFTs are today what Chainlink, AAVE Decentraland or Loopring were in Dec 2017: projects with a bold mission.
Since then:
LINK went from 190 mill to 8 bln
AAVE from 58 mill to 2 bln.
MANA from 196 mill to 3.5 bln
LRC from 87 mill to 1.3 blnChoose wisely and #HODL
— Vlad Mercori (ArsCrypto.eth) (@Arscryptopia)
12:18 PM • Jan 26, 2022
Toate volumele astea, care par foarte mari, sunt facute totusi de putin peste 1 milion de oameni. OpenSea tocmai a depasit 1.1 milioane de useri care au tranzactionat macar 1 NFT, dar inca nu au fost zile cu peste 100.000 oameni care sa aiba macar o tranzactie.
Avand in vedere ce tractiune pot sa prinda lucrurile intr-o singura luna, apropo de LooksRare & OpenSea(cei de la Cryptonita tocmai au scos un video pe tema asta, plus un giveaway), ganditi-va ca si cei de la Coinbase au in viitorul (foarte) apropiat planuri pentru un NFT marketplace. Erau deja cateva milioane de oameni inregistrati pe waitlist si in total sunt peste 73 milioane cei care folosesc deja exchange-ul.
Sigur, atunci cand (aproape) toata piata (de NFTs) creste, e important sa ne amintim ca nimic nu creste la nesfarsit, si, spre deosebire de crypto, lichiditatea in NFTs e mult mai greu de gasit atunci cand toata lumea se ingramadeste pe ea. Si, asa cum spune si Zeneca,
Hey, I think we're in a bit of an NFT bull market, that's cool
also, it could end tomorrow
be careful not to leave yourself overexposed
don't gamble with rent money
and remember
nobody went broke taking profits
gn 💜
— Zeneca_33 (🔮,🔥) (@Zeneca_33)
5:30 AM • Jan 28, 2022
Nobody went broke taking some profits. In special daca vrem sa profitam de bluechips la urmatoarele reduceri. Pentru ca, citind de suficienta vreme newsletter-ul asta, chiar daca nu credeti atat de mult in NFTs, numerele nu mint niciodata. Iar numerele adunate, scazute, impartite si asa mai departe, arata ca dincolo de tot ce facem in crypto, DeFi, DAOs & so on, printre telurile pe termen lung ale fiecaruia, ar trebui sa fie si un bluechip/wallet.
Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Hawkish FED si Bitcoin
Hawkish FED
In anii 1970, SUA a trecut printr-o perioada cunoscuta drept stagflation, in care economia a fost caracterizata de o crestere incetinita / spre zero (cu alte cuvinte, a stagnat), o hiperinflatie si o rata a somajului ridicata. Drept urmare, Congresul american a promulgat Federal Reserve Reform Act of 1977 prin care a acordat un mandat dual Bancii Centrale din SUA (FED): de a se ingriji prin deciziile sale de politica monetara de stabilitatea preturilor si de a urmari un nivel maxim de angajare in economie.
Membrii consiliului de politica monetara sunt impartiti in hawks si doves in functie de viziunea pe care o au asupra directiei politicilor monetare. Astfel, hawks sunt de parere ca economia ar avea nevoie de o politica monetara mai restrictiva (ex. ce include marirea rezervelor minime obligatorii, marirea dobanzii de referinta, micsorarea balance sheetului FED, etc.), pe cand doves iau calea unei politici monetare mai acomodativa, care stimuleaza fluxurile economice. Economia fiind fluida, aceasta determina anumite politici monetare in functie de caracteristicile fiecarei perioade de timp. Consiliul de politica monetara (FOMC) are, de regula, opt intalniri pe an.
Dupa ce in decursul anului 2021, FED a avut o politica dovish, aceasta s-a schimbat incepand cu ultima sedinta de anul trecut din Decembrie cand a renuntat la celebra fraza de “transitory inflation” pe fondul unei cresteri accentuate a inflatiei si o rata de angajare in economie ce s-a apropiat de nivelul maxim (cel natural). FED isi luase angajamentul sa mentina rata de referinta aproape de 0 (intre 0-0.25%) atat timp cat piata muncii si nivelul de angajare erau in revenire dupa efectele adverse datorate pandemiei. Viziunea hawkish s-a accentuat si in statementul si declaratiile lui Jay Powell de dupa prima sedinta de politica monetara de saptamana aceasta din 25-26 Ianuarie. In cadrul conferintei de presa, Powell a evitat cu tact intrebarile jurnalistilor referitoare la numarul de cresteri de dobanda de anul acesta, la marimea acestora (de mentionat ca dobanda de referinta este de obicei marita cu 0.25% per sedinta, un nivel mai ridicat de marire nu s-a mai intamplat de mult timp), dar si la momentul si modul / cuantumul prin care FED va decide sa reduca balanta de active de aproape $9 trilioane. Este o usoara antiteza in piata: Powell a urmarit sa isi pastreze flexibilitate in cadrul deciziilor viitoare, declarand ca acestea vor fi luate dupa ce vor consulta datele venite din economie, pe cand participantii in piata cauta un nivel de predictibilitate cat mai mare. Powell a renuntat si la cuvantul “gradual” si a ales sa foloseasca “nimble” (agil) pentru a descrie modul in care FED va opera depinzand de circumstante, in timp ce traderii au interpretat aceasta abordare ca fiind un semnal ca FED ar fi dispus la un tightening cycle mai agresiv. Eric Winograd, un senior economist de la firma de asset management AllianceBernstein, remarca faptul ca pietele au scazut imediat ce Powell a declarat ca situatia pe piata muncii este indeajuns de puternica incat sa permita mai multe cresteri ale nivelului dobanzii. Prima crestere a dobanzii pare a fi mai mult ca sigur anuntata in cadrul sedintei din 15-16 Martie, iar Powell a lasat sa se inteleaga ca dupa incepe discutiile si despre un posibil plan pentru reducerea balance sheetului. O reducere a balance sheetului implica situatia in care odata indeplinite obligatiile din titlurile de stat de exemplu (virarea sumei inscrise in instrument catre FED), FED va alege sa nu reinvesteasca aceasta suma in piata in alte obligatiuni (cum face in acest moment). O reducere mai agresiva ar implica vanzarea directa a titlurilor de trezorerie sau a MBS-urilor in piata.
Efecte asupra pietelor si Bitcoin
FOMC a ales ca si tool cresterile dobanzii de referinta sau federal funds rate (interest rate hikes). Aceasta este rata de dobanda pe termen foarte scurt (overnight) pe care bancile ce tin fonduri in exces la FED o utilizeaza pentru a imprumuta fonduri catre alte banci ce au nevoie de capital. Nivelul acestei dobanzi are efecte si asupra nivelurilor celorlalte dobanzi din economie si a randamentelor obligatiunilor din SUA. Cresterea dobanzilor conduce la scaderea preturilor obligatiunilor si la cresterea randamentelor (yieldului) acestora. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani este un barometru folosit extrem de des in evaluarile diverselor active, iar o crestere a acestora afecteaza disproportional activele riscante, ce au majoritatea cash flow-ului in viitor.
Kristina Hooper, Global Market Strategist la Invesco, observa ca pietele trec print-o perioada de digestie ce a inceput odata cu schimbarea tonului FED din Decembrie si presarata cu incertitudini legate de politica monetara (ex. cate cresteri de dobanda vom avea anul acesta. Dupa ultima sedinta FED, datele privind asteptarile pietei s-au updatat - probabilitatile fiind extrase din Fed Funds futures contracts de pe CME. Jurrien Timmer, Global Macro Director la Fidelity, declara pentru Bloomberg ca piata de actiuni se afla intr-o pozitie in care pierde doua dintre cele trei motoare de crestere de anul trecut (earnings growth, lichiditatea oferita de FED+politica fiscala si ratele de dobanda nominala mici). Valoarea actiunilor este dependenta in aceasta perioada de cat de solida este partea lor fundamentala (earnings growth), avand si un headwind din partea cresterii randamentului obligatiunilor.
Istoric, Bitcoin nu a avut un coeficient de corelatie extrem de semnificativ cu principalii indici bursieri din SUA. Acest coeficient a crescut in ultima perioada, in special in 2021 datorita unei mai mari institutionalizari a pietei, reflectand viziunile investitorilor cu privire la rolul BTC in portofolii. Astfel, corelatia cu Nasdaq 100 a crescut spre valoarea de 0.6, care indica un nivel moderat de corelatie. Bitcoin s-a comportat in aceasta perioada ca un risk-on asset, iar participantii din piata si-au redus expunerea pe activele riscante. Cei de la Arcane Research observau un nivel ridicat de corelatie si cu indicele fricii, VIX, similar cu comportamentul unui risk-on asset.
Insa, corectia suferita de Bitcoin a avut cateva valente proprii (ex. nivelul ridicat de leverage din piata, un raport disproportionat intre pozitiile long si short pe piata instrumentelor derivate).
Cerere si oferta
Pretul Bitcoin este determinat de cerere si oferta. Pe partea de cerere, s-a observat in aceasta perioada o crestere a convictionului din partea long-term holders, o crestere a volumul tranzactionat (peste $11.5bn volum daily fata de $7bn la inceputul lunii si peste valorile din Decembrie, cf. Arcane Research), o prezenta mai mare in piata a balenelor/whales si un restart timid al fluxurilor nete de intrari in vehiculele investitionale pe Bitcoin. Glassnode indica faptul ca in aceasta perioada 65% din volumul tranzactional sunt ordere de $1m+, in timp ce 40% e reprezentat de ordere de $10m+. Primul grafic arata cum exista o acumulare din partea entitatilor ce nu au un istoric de vanzare ridicat (au tendinta de a nu vinde 75%+ din activele detinute), acest lucru indicand si ca majoritatea supply-ului din aceasta perioada a fost datorat short-term holders (din observarea datelor istorice, Glassnode a setat un threshold mediu la 155 de zile de stationare a monedelor ca borna de trecere intre short-term si long-term holders. Borna de 155 de zile este defapt variabila intre diferite valori la care se aplica un factor multiplicator proportional).
Cei de la Arcane Research au observat ca in 24 Ianuarie pretul Bitcoin a avut o revenire pe fondul unui volum semnificativ pe Coinbase. O entitate a cumparat BTC intr-un mod agresiv folosind metoda TWAP, prin care un order mare este impartit la intervale de timp egale pe o perioada de timp specifica pentru a reduce impactul asupra pietei. Pretul Bitcoin a crescut cu 5.5% de la $34,200 la $36,200 in decursul a doua ore, decupland miscarea Bitcoin de la fluctuatiile pietei. In partea de sus a graficului este reprezentat Coinbase premium, cu cat pretul de pe Coinbase este mai mare fata de un pret average al BTC-ului de pe alte exchanges.
Pe partea ofertei, pe langa illiquid supply shockul de mai sus avem si o serie de vanzari in pierdere a short-term holders. Acest lucru e vizibil prin nivelul subunitar al ratiei SOPR (Spent Output Profit Ratio = pretul la care holdingul de BTC a fost vandut / pretul la care a fost achizitionat. O valoare subunitara arata o iesire la un pret mai mic decat pretul de cumparare). La data de 22 Ianuarie, aproape intreaga categorie de short-term holders erau in pierdere (nerealizata) - pretul BTC fiind sub pretul lor de achizitie. Supply-ul / oferta de BTC pe piata e fluid si depinde de factori multiplii: short-term trading, lichidari de pozitii, realizarea investitiei de catre LT holders, etc. De urmarit in aceasta perioada si piata de futures, unde open interestul a ramas ridicat insa, funding rate-ul a intrat intr-o zona negativa in ultimele zile de trading.
Bitcoin nu si-a pierdut din teza de store of value. Aceasta depinde si de numitorul pe care il folosesti, anumite currencies din lume avand fluctuatii mult mai mari decat BTC in acest moment. Insa, aceasta clasa de active este inca in formare, la un nivel foarte incipient, iar volatilitatea este un lucru normal in acest stadiu. Modurile in care acesta va fi utilizat in viitor si probabilitatile aferente sunt ajustate constant de participantii in piata.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO:
SundaeSwap
SundaeSwap este primul exchange descentralizat de tip AMM construit pe infrastructura Cardano. Din moment ce cititi acest newsletter, sunteti automat in randul persoanelor mai experimentate, sau cel putin mai avansate la nivel de cunostinte in crypto, asa ca stiti foarte bine sistemul de functionare al unui AMM si rolul platformelor de acest tip in cadrul retelelor de tip layer one.
Multe persoane din cadrul comunitatii crypto au asteptat cu sufletul la gura si pentru mult timp (cum astept eu lansarea filmului Avatar 2) ca modulul de smart contracts pe Cardano sa devina functional, iar acest lucru s-a intamplat in a doua parte a anului trecut.
Motivul e simplu, pentru ca integrarea smart contracts semnaleaza startul celei mai importante epoci pentru o retea de infrastructura, si anume inceputul unui ecosistem DeFi.
Asta se traduce in aportul de developeri din exterior > proiecte noi (oportunitati noi de investitii) > useri > TVL > investitii in moneda retelei layer one > profit pentru investitori.
Odata ce echipa Cardano a anuntat ca smart contracts au fost integrate cu succes in cadrul retelei, toata lumea a asteptat ca prima platforma functionala care sa utilizeze acesti algoritmi sa fie lansata. Fiind combustibilul care tine in miscare o retea, un DEX este primul pas logic in evolutia unui univers DeFi in timp.
Avand aceste lucruri integrate in perspectiva noastra asupra domeniului, intelegem de ce moneda ADA a crescut cu 50%, in momentul in care primul DEX (SundaeSwap), care sa foloseasca smart contracts pe Cardano, a fost anuntat oficial, in varianta Mainnet Beta.
Cum functioneaza SundaeSwap?
Din moment ce procesele de functionare specifice unui AMM de acest tip (avem, bineinteles, si AMM-uri destul de complexe) este destul de simplu (Perechi de tokeni disponibile > Swaps > Liquidity providers > rewards), ne vom concentra atentia mai mult pe lansarea celor de la SundaeSwap si pe viiorul acestui exchange descentralizat.
Lansarea DEX-ului, de acum aproximativ 1 saptamana, cu siguranta nu a fost pe placul echipei din spatele Cardano. Traficul pe platforma a fost mai mare decat s-ar fi asteptat cei de la SundaeSwap, iar acest lucru a provocat o congestie care a avut ca rezultat multe erori si dificultati in a tranzactiona.
Daca asta nu era destul, SundaeSwap a avut o disputa si cu echipa din spatele CardStarter, care anul trecut planuia sa lanseze propriul DEX pe Cardano, dar in urma unui parteneriat cu SundaeSwap, echipa a renuntat si a convenit sa sustina AMM-ul tocmai lansat prin a oferi lichiditate.
Echipa SundaeSwap nu si-a respectat promisiunile si le-a oferit celor de la CardStarter mai putini tokeni Sundae decat au stabilit in urma parteneriatului, un alt factor care a afectat imaginea intregii retele Cardano.
Este foarte important ca primele platforme de pe o retea de infrastructura sa aiba o evolutie organica si sa creeze o fundatie de incredere pe baza careia sa urmeze lansarea altor produse.
Deocamdata, lansarea a fost cu destule probleme, dar acestea cel mai probabil vor fi rezolvate in curand, iar SundaeSwap va incepe sa atraga din ce in ce mai multi useri si TVL.
Moneda $SUNDAE:
Tokenul $Sundae este un token nativ pe Cardano si are ca utilitate sustinerea DEX-ului SundaeSwap si tranzitia catre un sistem de guvernare DAO.
Supply maxim 2,000,000,000
Suppy in circulatie -
Concluzie:
SundaeSwap este o platforma simpla, fara UI/UX iesite din comun, care din punctul meu de vedere nu atrage cu nimic in afara functionalitatilor pe care le ofera orice AMM de pe piata.
Este clar ca echipa din spate s-a bazat pe nevoia unui DEX pe Cardano si s-a gandit ca nu e nevoie sa vina cu prea multe lucruri noi pentru a avea succes, atata timp cat ei vor fi primii.
Nu au gandit neaparat gresit. Fiind prima platforma de acest tip pe Cardano, este necesar ca functiile de baza sa opereze bine, iar la nivel de securitate totul sa fie in ordine.
Au inceput cu stangul si daca nu vor rezolva problemele in timp util, vor aparea urmatoarele DEX-uri pe banda rulanda, iar SundaeSwap isi va pierde destul de repede statutul de Uniswap de pe Cardano.
Personal, nu imi place si nu ma atrage absolut nimic la acest DEX, este plictisitor si obisnuit, dar asta e mai putin importat. Daca platforma va functiona bine in urmatoarea perioada, poate avea foarte mult de castigat.
Hustle with passion.
Andrei
=================================
Reply