• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #3: Jay Z. Tidal. Jack. Elon.

The Crypto Insider PRO #3: Jay Z. Tidal. Jack. Elon.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

In numai cativa ani am trecut de la o industrie de nisa care era populata de pasionati si nerds la una in care tot mai multe persoane publice de succes isi fac resimtita prezenta datorita potentialului de disruption pe care il identifica in blockchain.

In martie, Square-ul lui Jack Dorsey cumpara cu 297 de milioane de dolari in cash si stock o buna parte din actiunile Tidal, compania de streaming a lui Jay Z. La momentul respectiv achizitia parea sa nu aiba niciun sens atat timp cat Tidal nu era nici pe departe o compania profitabila. In lunile ulterioare, Jack nu a ezitat sa faca declaratii de dragoste atat bitcoinului cat si lumii crypto, acolo unde se regaseste si posibilul raspuns al investitiei din martie: NFTs-urile.

Cand Jay Z a cumparat Tidal pentru 56 de milioane de dolari, l-a rebranduit atasandu-i o noua eticheta: “artist-owned streaming service”. Desi a recrutat nume grele precum Madonna sau Beyonce, drepturile contractuale pe care le-au avut casele de discuri au facut ca intreg modelul de business sa para cumva inaintea timpului sau si sa esueze.

Blockchain-ul cred va actiona ca un catalizator pentru astfel de situatii cu atat mai mult cu cat Jay Z & Jack Dorsey e primul mare featuring intre un artist de calibru si un tech star, un vizionar. Asta poate fi formula pentru music 2.0, o industrie in care multe din elementele birocratice au ramas aproximativ la fel timp de prea multi ani.

Drumul de la artist la fan trebuie scurtat si, concomitent, cel care e in spatele actului creativ ar trebui sa aiba mai multe beneficii pe termen mediu si lung decat in prezent. Cu un ledger unde sunt pastrate toate datele importante, cu smart contracts ale unor platforme de streaming care interactioneaza direct cu acel ledger si cu un payment gateway precum Square, toate ecuatia poate deveni semnificativ mai simpla. Acolo unde oamenii au construit institutii pentru a reglementa drepturile de autor de exemplu, tehnologia va veni cu propuneri de eficientizare.

Dupa sportivi, artistii vor fi al doilea val de crypto adopters din zona de mainstream si prezenta celor doua categorii va schimba cu totul atat gradul de acceptare a inovatiei blockchain cat si, implicit, adoptia.

R

=================================

The Boring $tuff

Ne-am uitat gura-casca la discutia dintre Elon si Jack in speranta ca se vor arunca pe masa acele golden nuggets care vor intoarce piata de sub nivelul 30k.

In realitate, la nivel de informatie elementul de noutate a fost unul singur: SpaceX detine bitcoin. Asta nu schimba prea mult ecuatia de pana acum cand stiam ca o companie detinuta de Musk are bitcoin. Ca sunt 2, e mai mult sau mai putin acelasi lucru.

Ce mi s-a parut demn de a fi luat in calcul sunt nuantele plecand de la obsesia lui Elon cu privire la energia folosita pentru minarea de bitcoin.

Secventele in timp au fost asa:

  1. Bitcoin is good. Tesla is buying

  2. Bitcoin e meh pentru ca nu are in spate indeajuns de multa energie regenerabila si Tesla nu mai primeste bitcoin ca forma de plata. Cate s-au cumparat cu bitcoin? Nimeni nu stie.

  3. Doge, doge, doge.

  4. Minerii chinezi ( principali utilizatori de energie “murdara”) sunt impinsi in afara granitelor.

  5. Cum, baby doge, doge.

  6. Desi cu exceptia minerilor chinezi nimic drastic nu s-a intamplat in ceea ce priveste % de energie “curata” utilizara, ieri Elon spune ca “lucrurile se inbunatatesc”.

Intre timp pretul bitcoinului face lower lows impins de leveraged shorters, cu precadere de pe Binance, pe fondul unui FUD continuu care sub o forma sau alta are in centru acelasi actor: China.

In timpul liber, Elon nu are nicio greata sa ridice osanale unui regim profund antidemocratic:

“The economic prosperity that China has achieved is truly amazing, especially in infrastructure! I encourage people to visit and see for themselves.”

Intamplator, Musk a postat acelasi mesaj atat pe Twitter cat si pe Weibo, cea mai populara retea de social media din China. Tot intamplator, China pare a deveni strategica pentru Tesla atat timp cat un urias data center si o fabrica se afla in Shanghai. Pasiunea dateaza insa de ceva timp pentru ca acelasi personaj declara anul trecut pe 31 iulie:

“China rocks in my opinion. The energy in China is great. People there – there’s like a lot of smart, hard working people. And they’re really -- they’re not entitled, they’re not complacent, whereas I see in the United States increasingly much more complacency and entitlement especially in places like the Bay Area, and L.A. and New York”.

Peter Thiel, fostul consilier a lui Trump, fondator al Palantir, companie care lucreaza in principal cu serviciile secrete americane si membru in Paypal Mafia cu Musk spunea de curand ca bitcoinul ar putea deveni o arma a Chinei impotriva Statelor Unite.

Unde vreau sa ajung e ca bitcoinul nu ar putea naste atatea macro-controverse daca nu ar fi vazut de catre marile puteri ale lumii ca fiind ceva cu potential de a deveni important pe agendele lor. Daca nu e deja.

Iar daca supozitia mea vi se pare ca are fundament cat e pretul unui bitcoin pe 23 iulie 2021 este aproape irelevant in contextul unei teze investitionale pe termen lung.

==========

Stay Curious

In ultimele zile am tot vazut stiri despre investitiile facute in startup-urile de crypto. Investitii deloc mici, de la actori la fel, deloc mici. Sa plecam putin pe fir. Care sunt companiile in care s-a investit? Si mai important, care sunt companiile care au investit? Pe ce sume stau? Si care e potentialul?

Top 10 investitii in companii de crypto:

  1. 21 iulie 2021 - FTX primeste o finantare de 900 milioane $ la o evaluare de 18 miliarde $

  2. 28 mai 2021 - Circle, 440 milioane $, evaluare de 4 miliarde $

  3. 7 august 2018 - Bitmain, 422 milioane, evaluare de 15 miliarde $

  4. 11 martie 2021 - BlockFi, 350 milioane, evaluare de 3 miliarde $

  5. 9 iunie 2021 - Solana Labs, finantare de 314 milioane $

  6. 30 martie 2021 - Dapper Labs, 305 milioane, evaluare de 2.6 miliarde

  7. 24 martie 2021 - Blockchain.com, 300 milioane, evaluare la 3 miliarde

  8. 30 octombrie 2020 - Bakkt, finantare 300 milioane $

  9. 30 octombrie 2018 - Coinbase, 300 milioane, evaluare la 8 miliarde atunci, listata la bursa din New York in aprilie 2021 cu o valoare de 86 miliarde $.

  10. 19 iunie 2018 - Bitmain, 292 milioane, evaluare la 12 miliarde $.

Ce fonduri au investit in companiile de mai sus si ce AUM au?

  • Sequoia Capital, investitii in companii care au o valoare de piata de 1.4 trilioane de $

  • Paradigm, investitii cu o valoare de 373 miliarde $

  • Softbank, investitii cu o valoare de 154 miliarde $

  • Tiger Global, investitii cu o valoare de 36 miliarde $

  • Ribbit Capital, investitii cu o valoare de 7 miliarde $

  • The Paul Tudor Jones family, investitii cu o valoare de 7.8 miliarde $

  • Andreessen Horowitz, investii cu o valoare de 7 miliarde $

  • Bain Capital Ventures, investitii cu o valoare de peste 5 miliarde $

  • Coinbase Investment, investitii cu o valoare de peste 4 miliarde $

  • FTX Investments, care e sustinuta de Alameda Research cu investitii de peste 3 miliarde $

  • Pomp Investments, investitii cu o valoare de peste 1.5 miliarde $

Si numarul de antreprenori cunoscuti sau chiar celebritati care au investit si investesc in continuare in companii crypto e in crestere: Mark Cuban, Peter Thiel, Ashton Kutcher, Michael Jordan, etc.

Ce e interesant de observat e ca multe companii de crypto, dupa ce incep sa scoata putin ochii in lume si strang ceva bani, aleg la randul lor sa investeasca in alte companii similiare, intelegand potentialul. Si fiind si o lume mica, la fel cum e Silicon Valley, e cu atat mai usor sa faca asta.

Din cele 10 companii de crypto amintite, 6 au fost finantate in 2021. Pe masura ce incep sa aiba produse din ce in ce mai folosite si sa produca mai multa valoare, creste si numarul investitorilor, dar si numarul celor care se arunca in industrie, indiferent ca sunt fondatori sau developeri.

Conform unui studiu Intertrust, fondurile de investitii planuiesc sa aloce mai mult de 7% din portofoliile lor in companii crypto, in urmatorii cinci ani. Asta s-ar traduce in aproximativ 300 miliarde $. Acelasi studiu, prezentat de Financial Times, arata ca 17% dintre fonduri vor sa aloce chiar mai mult, un minim de 10%.

Conform Statista, in anul 2020, investitiile pe care le aveau in derulare aceste fonduri, valorau undeva la 4.000 miliarde $. Sau 4 trilioane $. Nici nu mai conteaza cum le prezentam, sunt bani enorm de multi de oriunde ai privi.

Coreland cele doua informatii, inseamna ca aproximativ 300 miliarde $ se pregatesc sa intre in startup-uri crypto. E mult? E putin? Daca suma asta ar fi o companie, s-ar numi Walt Disney sau Adobe. S-ar mai apropia si Nike, Oracle sau Toyota.

Si daca ne gandim ca FTX tocmai a primit o finantare de 900 milioane $, la o evaluare de 18 miliarde $ si OpenSea a primit o finantare de 100 milioane $, la o evaluare de 1.5 miliarde, e foarte mult. Desi e evaluata la 18 miliarde, marketcap-ul exchange-ului FTX e de 2.6 miliarde $. Sau de 3 miliarde $? Depinde unde te uiti, pe CoinMarketCap sau pe CoinGecko. Dar asta e alta poveste.

Toate astea ar insemna ca doar din investitiile institutionale, piata crypto ar avea potentialul sa mai adauge cam 4.5 trilioane $ la valoarea totala. Azi e la vreo 1.3 trilioane $. Daca ne mai luam in calcul si pe noi, investitorii pe persoana fizica, cum zicea Marean, care suntem aproximativ la egalitate cu investitorii institutionali conform JP Morgan, si am mentine ritmul, am mai adauga 4.5-5 trilioane. Marketcap-ul total ar sari in 5 ani de 10 trilioane. Cam la 10x fata de unde suntem astazi.

Doar ca in general cresterea e exponentiala. Cand proiecte mai multe si mai mari incep sa aduca efectiv mai multa valoare, acest lucru ar trebui sa fie observat. Si atat numarul celor care aduc fonduri precum si valoarea fondurile aduse vor creste. Indiferent ca vorbim de retail sau de institutionali.

Dar ce e cel mai interesant e ca la masa la care au stat bogatii din Silicon Valley sau San Francisco, pentru prima oara in istorie putem sta si noi. Sigur, avem alte numere pe tricou, dar avem sansa la un tricou de jucator. Chiar daca luam jetoane de 1.000$ si ei au de-un milion, putem alege sa jucam la aceeasi masa.

Ramaneti curiosi!

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Gorila Invizibila si Psihologia Invesitorului in Crypto

Intr-un studiu efectuat in 1999, initiat de psihologii cognitivi Daniel Simons si Cristopher Chabris si numit Gorila Invizibila, mai multi voluntari au urmarit un video in care apareau doua grupuri de oameni, unii imbracati in alb, altii in negru, ce isi pasau unii altora cate o minge de baschet. Voluntarilor li s-a cerut sa numere cate pase aveau loc intre jucatorii in alb, ignorandu-le pe cele ale jucatorilor in negru. O persoana costumata in gorila ce se ivea printre baschetbalisti, batandu-se cu pumnii in piept, nu a fost observata de circa jumatate dintre participantii la acest test.

Multi oameni nu observa ceea ce este evident in fata lor daca sunt concentrati pe un anume aspect din campul vizual sau auditiv manifestand astfel ceea ce se numeste orbire perceptiva. De obicei, acest lucru se intampla pentru ca atentia oamenilor este supraincarcata si le este imposibil sa perceapa integralitatea stimulilor din mediul inconjurator.

Exista o relatie stransa intre psihologia investitorului in crypto si orbirea perceptiva, care explica si o idee articulata de Roy Amara, profesor de informatica la Stanford si futurist notoriu care a contribuit la punerea bazelor infrastructurii internetului. Cunoscuta sub numele de Amara’s Law, ideea lui Roy spune ca omenirea are tendinta de a supraestima impactul unei noi tehnologii pe termen scurt, si de a subestima-o pe termen lung.

Motivul principal pentru care avem tendinta de a supraestima potentialul unei tehnologii pe termen scurt si a o subestima pe termen lung este orbirea perceptiva cauzata de atentia excesiva acordata potentialelor beneficii aduse de o anume inovatie, si prea putin aspectelor pragmatice si a piedicilor inevitabile intampinate in procesul de implementare. Tehnologiile revolutionare nu pot schimba lumea intr-un an sau doi. Adoptia noilor tehnologii este lenta pentru ca se inscrie intr-un proces complex si sinuos pana la atingerea punctului in care poate fi scalata, sigura, rentabila si usor de folosit de catre mase largi. Primele produse vor fi intotdeauna scumpe, incete si nu tocmai user-friendly.

Ca orice tehnologie revolutionara, blockchain-ul urmareste aceeasi traiectorie inceata dar sigura. In 2017, multe proiecte blockchain au obtinut finantari pentru ‚proof-of-concept’ si roadmap-uri care promiteau lansari de produs in anul urmator. 2018 a sosit, proiectele au fost lansate, insa piata s-a prabusit. Asta a atras dezamagirea multor investitori legata de rata mica de adoptie a tehnologiei dupa lansare. Articole care blamau tehnologia nu au intarziat sa apara. Istoria s-a repetat si in ultimele 12 luni, cand investitorii de abia intrati in piata crypto au trecut de la extaz la agonie odata cu corectiile considerabile pe care piata le experimenteaza si in clipa de fata. Inca o data, titluri dramatice care anuntau esecul tehnologiei au aparut deindata si impreuna cu ele si deziluzia investitorilor.

Orbirea perceptiva este si mai accentuata in cazul investitorilor in proiecte de blockchain din cauza atentiei acordate miscarii pretului pe termen scurt. Cel mai probabil majoritatea investitorilor vor urmari cate pase au fost date de jucatorii in alb (pretul unei monede) si vor pierde din vedere aparitia gorilei (progresul tehnologic si adoptia). Lasand stimuli emotionali sa ne incarce atentia riscam sa luam decizii investitionale care ne incapaciteaza viziunea de ansamblu, iar asta duce la subestimarea unui proiect pe termen lung.

Desi implementarea tehnologiei blockchain la scara larga continua sa intampine obstacole, s-a ajuns intr-un punct in care a pune la indoiala supravietuirea tehnologiei pe termen lung va reprezenta o greseala investitionala colosala. O asemenea afirmatie ar fi similara cu a spune ca internetul a esuat sa fie adoptat la scara larga, din cauza dificultatii conectarii caselor, la doar cateva luni dupa ce ARPAnet a adoptat TCP/IP in 1983. Sau cu a spune ca avioanele nu vor cunoaste un succes inechivoc imediat dupa primul zbor comercial din 1914, pentru ca va fi prea dificil sa se construiasca aeroporturi in marile orase ale lumii.

Farmecul fiecarui bear market este ca aduce un val de oameni care incep sa subestimeze proiectele in care au investit, creeand o ampla oportunitate pentru cei care aleg sa vada gorila din camera. Realitatea este ca proiectele care vor avea anvergura atinsa de companii ca Google, Microsoft sau Facebook sunt deja construite sau in curs de constructie. Pentru a ne creste sansele de a prinde un loc in trenul potrivit, e necesar sa eliminam stimulii contraproductivi si sa evitam, pe cat posibil, investitul agresiv condus de entuziasm neglijent. In toata aceasta ecuatie, educatia legata de tehnologia blockchain, ghidata atat personal cat si institutional, va juca un rol determinant si va avea efecte transformationale cuantificabile.

Evelyne

==================

Proiectul Saptamanii: Illuvium

 

Illuvium este un joc de tip RPG (role playing game) construit pe blockchain-ul Ethereum. Jocul imbina o lume deschisa, cu 7 regiuni intre care poti calatori, un fir narativ, NFT-uri sub forma unor creaturi denumite Illuvials si o moneda, $ILV, care reprezinta fundatia economiei digitale a Illuvium.

Prototipul a aparut in noiembrie, 2020, iar lansarea oficiala a jocului pe Mainnet-ul Ethereum este programata pentru Q3 sau Q4 2021. Fondatorii (Kieran Warwick si Aaron Warwick) au plecat de la ideea de a construi un joc descentralizat care, in timp, va ajunge sa ruleze intr-un mod autonom, prin intermediul unui DAO.

Ce este Illuvium si cum functioneaza?

In esenta, Illuvium este un joc in care userii pot calatori in diferite regiuni ale lumii virtuale, intalnind pe drum creaturile Illuvials cu care se pot lupta. Daca inving aceste creaturi, jucatorii au optiunea de a le captura si de a-si construi, incremental, o colectie care devine din ce in ce mai puternica in timp, asa ca vor putea calatori in regiuni mai periculoase si se pot lupta cu alti jucatori.

Echipa planuieste sa lanseze jocul cu un numar total de 100 de Illuvials, facand creaturile, care sunt reprezentate in economia digitala de catre NFT-uri, sa fie rare si, automat, valoroase. In aceeasi ordine de idei, Illuvials pot fi tranzactionati pe IlluviumDEX (un marketplace creat de echipa) folosind ETH.

Illuvium este construit folosind motorul grafic Unreal Engine 4.26, iar platforma este integrata cu solutia de tip layer 2 de pe Ethereum, Immutable-X, asa ca utilizatorii vor beneficia de gas fees foarte mici si de tranzactii rapide.

Tokenul $ILV:

Supply maxim: 10,000,000

Supply in circulatie: 651,440

$ILV este o moneda de tip ERC-20, care este folosita in principal pentru guvernarea intregului ecosistem. Cei ce detin $ILV pot vota, in cadrul DAO, pentru imbunatatiri ale jocului.

Pe langa asta, cei ce detin $ILV ii pot tine la staking pe site, iar in schimb vor primi tokeni sILV, care pot fi folositi in cadrul jocului sau alte monede $ILV. Pentru o parte din recompensele $ILV, Ether-ul folosit pentru a calatori in joc sau pentru anumite skin-uri va merge intr-un vault descentralizat si folosit ulterior pentru a cumpara $ILV si a-l distribui celor ce folosesc functionalitatea de staking.

Concluzie:

Cu toate ca, jocul nu a fost inca lansat, Illuvium este un proiect din spatiul NFT-urilor care pare promitator. La nivel de storyline si gameplay, proiectia conturata de echipa arata bine, iar daca acest lucru se va transpune si in varianta finala a jocului, sunt sigur ca poate atrage multi useri. Asta se poate deduce mai ales prin prisma faptului ca, mixtura dintre un joc bine gandit si o economie digitala, care are la baza si o moneda, si NFT-uri, este din ce in ce mai atractiva.

In acest moment, comunitatea este deja destul de numeroasa si acesta este un aspect esential cand vorbim despre orice proiect din crypto, cu atat mai mult cand de referim la jocuri construite pe blockchain.

O comunitate numeroasa si implicata ajuta si la partea de marketing, si la guvernarea platformei prin sistemul DAO, dar cel mai important, poate stimula numarul de jucatori, dupa ce jocul va fi lansat oficial.

Distributia de monede este bine calculata, din punctul meu de vedere, cu o perioada de lockup de 12 luni, plus inca 12 luni in care acestea vor fi deblocate gradual.

Per total, vorbim despre un proiect care personal mi-a captat atentia si m-a facut sa-i astept cu nerabdare lansarea oficiala. Ca orice joc blockchain, principalele obstacole pe care trebuie sa le depaseasca sunt, in primul rand, calitatea si atractivitatea jocului in sine, iar ulterior, drumul anevoios catre un numar foarte mare de utilizatori.

Dar, pentru a trece de aceste obstacole, cred ca cea mai buna idee e folosirea unui DAO. Asta pentru ca, intotdeauna comunitatea care si interactioneaza zilnic cu jocul stie cel mai bine ce modificari sunt necesare pentru a-l face mai bun. Bineinteles, in acest mod se creste gradul de implicare si loializare.

Andrei

==================

3 Crypto Headlines that matter

  1. Dupa Tether, Elon, China, Binance si Grayscale se simte in aer necesitatea fabricarii unui nou tip de FUD: stablecoins. Vlad scria intr-unul din newsletterele anterioare despre iminenta regularizare a acestora pe fondul profilului disruptiv pe care il au. Tratarea acestora ca securities deschide o cutie a Pandorei cu privire la asseturile care se afla in spatele backing-ului, unul din subiectele care a bantuit mai intai Tether si mai nou si USDC. O reglementare a stablecoins ar putea veni inaintea unui ETF pentru bitcoin.

  1. Nu stiu daca tranzactia se va concretiza sau e doar un headline pentru PR ( Steller a crescut cu 13% dupa stire), dar companiile care au generat multi bani in crypto & blockchain vor incepe sa discute despre achizitii din zona traditionala. XRP a si achizitionat 10% din Moneygram in 2019, fara insa vreo consecinta vizibila la nivel de business. Daca acest interes spre zona non-crypto e bun sau rau ramane de vazut.

  1. In cadrul sectiunii asteia vorbim in general despre stiri foarte macro, dar merita mentionat acum faptul ca un altcoin precum Chiliz, se mobilizeaza si devine un jucator activ in industria pe care isi doreste sa o potenteze. Intersectiile dintre sport si blockchain devin tot mai vizibile si mai uzitate.

Reply

or to participate.