• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #32: Investitii in crypto, ownership si responsabilitate

The Crypto Insider PRO #32: Investitii in crypto, ownership si responsabilitate

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

In editia de astazi: 

Vlad vorbeste despre doua viitoare componente importante ale investmentului in crypto

Endi vine cu o noua colectie de NFTs

Razvan explica importanta stablecoins si locul USDC-ului in toate povestea

Iar Andrei de la Cryptonita are o analiza detaliata despre potentialul proiectului: TERRA/LUNA.

The Stepback

AndreeaM a scris un articol misto pe stakeborgdao.xyz si dupa ce l-am discutat pe un grup intern, am realizat ca nicaieri nu pomeneste numele cuiva din core team. Mi s-a parut foarte smecher si am zis sa profit de ocazie pentru a scris cateva cuvinte despre investitii in crypto, ownership si responsabilitate. 

Pre-social media, sa zicem in web1 desi e debatable impartirea, daca erai xenofob, rasist sau pur si simplu neghiob, stiau doar o mana de oameni din jurul tau. Nu te afecta prea mult atat timp cat majoritatea alegeau sa te ignore. Odata cu Facebook sau Instagram (web 2) lucrul asta s-a schimbat in mod semnificativ si am asistat la oameni care au fost si arestati pentru ceea ce au postat. Retelele sociale au facut si viata institutiilor mai usoara avand in vedere ca profilarea anumitor indivizi a devenit mai facila. Daca pre social media banuiai un individ de activitati dubioase pe baza comportamentului sau ce spunea la apropiati, acum exista sanse mari sa nu se poata abtine sa se expuna macar prin cateva like-uri nevinovate de care nici nu este constient ca ii pot atrage priviri nedorite. 

Rolul responsabilitatii a crescut astfel exponential. Asta e unul din motivele pentru care nu cred ca generatiile digital-first vor fi mai nepregatite pentru viata decat cele anterioare. 

SEC-ul american exista pentru “a proteja” investitorii de mediul, cred ei, dificil de inteles al investitiilor. Pe scurt, ei hotarasc ceea ce tu ai putea pricepe iar pe fondul unei responsabilitati digitale tot mai accentuate si a unei constientizari cu privire la educatia financiara, asta pare pentru noi si cei mai tineri total anacronic si inutil. If anything, e doar o interferenta cu scopul de a ne tine departe de oporunitati precum crypto. Unul din exemplele preferate ale lui Raoul e ca te poti duce maine la Las Vegas si sa pierzi $10.000, dar daca vrei sa ii investesti, SEC-ul e acolo sa te tina de mana si sa vegheze asupra bunastarii tale. 

Paralela merge si in directia ownership-ului unde “angajatul" va deveni contributor iar unde ai lucrat va deveni tot mai irelevant vs ce stii sa faci. Ii spuneam Stefanei inainte sa isi deschida canalul de YouTube ca CV-ul unui bucatar sau pastry chef, in cazul ei, va fi dat de conturile de social si mai putin de scolile pe care le-a facut sau hotelurile unde si-a tocit coatele uniformei. Principalul motiv fiind simplu: you can’t fake it easily. E pretty trustless. Suna ca ceva cunoscut nu? :) 

Cu totii migram inconstient, de o forma sau alta, spre medii unde ne putem desfasura activitatea in liniste. Ajungem sa intram in stupid internal politics numai atunci cand exista contextul potrivit sa o facem. Esti mai productiv si mai fericit cand stii ca nu trebuie sa te uiti peste umar la colegii cu care impingi bolovanul la deal. Daca trust-ul e acolo by default si cand lucrurile merg prost ( guess what: it happens a lot) discutiile sunt tot mobilizatoare si pro-active. Cel mai bun exemplu in sensul asta este iesirea lui Razvan din Stakeborg. Asa cum e logic, am vrut sa anuntam public doar atunci cand actele sunt semnate. Intamplarea a facut ca o greseala ( updatarea portofoliilor pe site) sa grabeasca procesul cu cateva zile. Stiind ca Razvan urma sa plece nu i-am mai cerut portofoliul iar cel care a lucrat la site a concluzionat ca cine nu e in lista aia poate fi scos si din echipa :) Mai departe am hotarat ca ar fi o scamatorie de doi lei sa il punem inapoi pentru cateva zile ca ulterior sa il scoatem iar. Nu a existat niciun ton ridicat pentru greseala asta desi era important ca un anunt de mare interes sa beneficieze de o secventa logica si nepushuita pentru a se evita FUD-ul inutil.  

Nivelul de trust va cunoaste o noua dimensiune odata cu DAOs si va trebui sa ne ajustam expectantele si toleranta la dezamagiri. Unul din cei mai activi useri de pe Discord, MAC, observa corect ieri ca StakeborgDAO nu e Stakeborg. Bootstrapping squad-ul e doar o parte a povestii mai influenta acum, in scadere pe viitor daca cealalta jumatate, comunitatea, infloreste si se organizeaza independent de core team. De asta mi s-a parut megasmecher ca Andreea nu a mentionat pe nimeni din echipa: inseamna ca lucrurile merg in directia corecta. E un proces anevoios pentru ca DAOs sunt la inceput si mecanismele de incentivizare si stimulare a ownership-ului  sau a Leadership-ului inca nu sunt battle tested, dar nu cred ca exista ecosystem mai bun pentru testing decat un DAO inchegat la nivel de relatii inter-personale. 

M-am intins, dar vreau sa mai punctez un lucru. Scriu textul asta dintr-un aeroport din Londra unde am venit pentru doua obiective majore: blacklist meeting RealVision ( more on that soon) si meet-upul cu Stakeborgarii locali. Dincolo de vibe-ul smecher care s-a vazut cu siguranta si in pozele postate pe Discord, am realizat, cu bucurie si un soi de responsabilitate semi-coplesitoare, ca exista oameni care au cumparat $standard cu banii din unul sau mai multe job-uri, in speranta ca peste 2-3 ani vor putea sa isi cashuiasca investitia si sa se intoarca in tara la familie. Poate ca fost imigrant sunt eu ultraemotiv apropo de subiectul asta, dar cei care ma cunosc stiu ca imi fabric ( chiar si artificial a la Michael Jordan in The last Dance) motive pentru a fi si mai mobilizat si mai into grind-mode atunci cand simt ca e important. Sunt stakeborgari care nu sunt nici devs, nici marketeri si nici community builders ( salut, Alex Posteuca, trai-ti-ar excavatorul). Nu pot ajuta pe directiile digitale obisnuite, dar fac ceva la fel de important: vin la meet-ups si contribuie activ la inchegarea comunitatii si implicit la ownership, responsabilitate si cresterea sanselor ca ceea construim cu totii aici sa fie unul din acele DAOs care vor trece testul timpului si ii vor face pe membrii care raman alaturi ceva mai instariti.  

DAOs sunt poate cele mai sigure vehicule unde contribuind influentezi direct traiectoria propriei investitii. 

Take care, 

Vlad

P.S. Market video update-ul o sa il dam de acum inainte lunea seara de la 20.00 pentru a avea ceva evenimente din piata despre care sa vorbim si ca sa nu aglomeram newsletter-ul PRO care si asa e stufos.

==========

Stay Curious

Invisible friends

Acum cateva zile Mr.Radoo.nft ma intreba daca mi-a ajuns la urechi proiectul celor de la Invisible Friends. Pentru ca il am de ceva timp pe lista si nu am apucat sa fac un research cap-coada, intrebarea a venit la fix:

Mintarea are loc miercuri, pe 23 februarie, si, pentru cei care nu ne-am facut temele din timp, atat lista de acces cat si canalul de Discord s-au inchis. Momentan:

 

Discordul are deja are 293k. In mod normal un server de Discord poate avea maxim 250k, dar, dupa ce au aplicat si le-a fost acordata o “dispensa discordiala”, capacitatea maxima a devenit de 500k:

 

Pe Twitter sunt 478k si mai sunt si pe insta 140k, contul fiind lansat pe 1 ianaurie. Colectia va fi una de 5000, la un pret de mintare de 0.25 ETH. Pret care e foarte decent, avand in vedere ca pe colectia asta exista un hype mai mare decat pe Hapebeast, si chiar decat a fost pe Mekaverse, care sunt ambele colectii de 10k. Friends arata cam asa:

 

In ceea ce priveste utilitatea, sau planurile de viitor nu se cunosc prea multe detalii, decat faptul ca cei care vor detine un Invisible Friend vor avea acces la varianta lor 3D, care se va lansa in vara aceasta. Plus merch, jucarii & parteneriate:

Oricine poate sa anunte parteneriate. E important insa sa ne uitam si cine e in spate. Si aici incepe povestea:

 

Omul principal din spatele proiectului e Markus Magnusson. 75k followers pe Twitter. 210k + pe insta. In 2014 punea public pe insta primele doodles. Face animatii de peste 15 ani. A lucrat cu branduri mari precum Vodafone, Dropbox sau Nike. Are doodles create si aparute direct pe pagina principala de cautare a Google. A facut logo-ul de rewind pentru Youtube. Are propriul curs despre animarea personajelor. Are un nume si un prenume, o cariera in spate si un brand personal nisat fix pe toata cultura asta de NFTs. Acum mai vine si in urma succesului Doodles. Sau Cool Cats. Si mai are si super comunitatea asta in spate. Oameni care il stiu pentru munca pe care a facut-o. Cam ca la Gary Vee. O comunitate care deja se implica. Inainte sa aiba un Invisible Friend:

 

(Aproape) toti cei 5000 de Invisible Friends vor ajunge in mainile unor oameni care stiu ce inseamna asta. Fiecare dintre cei care vor minta sunt pe un whitelist. Au fost alesi unul cate unul. Fie artisti care au pus umarul si au creat tot felul de schite, proiecte, etc. Fie oameni care s-au implicat in tot felul de provocari, jocuri, quiz-uri pe Discord. Au mai fost oferite 50 locuri prin tragere la sorti pentru cei care si-au comandat un bundle din merch-ul oferit inainte. S-au pachete cu 2 produse branduite cu Invisible Friends, la 150$ fiecare pachet. Merch-ul e facut de Top Drawer Merch, aceeasi companie care lucreaza si cu BAYC:

Asta a fost cam singurul lucru mai controversat pana acum: faptul ca au facut push pe a vinde mai multe produse prin oferirea celor 50 locuri pe whitelist. Pune niste semne de intrebare referitoare la intentii, dar nu e cel mai red flag posibil.

Invisible Friends fac parte dintr-un fel de asociatie: Random Character Collective, din care fac parte si alti artisti, animatori, desenatori, etc. Momentan sunt lansate alte 2 proiecte, SlimHoods si Mood Rollers. Ambele au de asemenea cate 5000 NFTs, cu un floor price astazi intre 0.5 si 0.75 ETH. Acum cateva zile a existat un snapshot ale wallet-urilor celor care detineau NFTs din proiectele de mai sus. Snapshot care i-a trecut garantat pe lista de whitelist pe cei care detineau minim 4 NFTs dintr-una sau din ambele colectii in orice combinatie. La momentul anuntului, floor-price-ul fiecaruia a crescut atat de mult incat pentru a avea 4 bucati era nevoie sa pui la bataie 10+ ETH. Motiv pentru care, e destul de posibil, ca dupa mintare, floor price-ul sa sara de 5 ETH. Pana la reveal (care se va face la 48h dupa), sunt sanse, ca pe termen scurt cel putin, floor price sa fie 10+ ETH. NICIODATA nu e bine sa te arunci intr-un proiect de genul asta fix cand e focul cel mai mare. E nevoie sa confirme si dupa, nu doar inainte.

Mai ales daca nu toate lucrurile merg cum sunt planuite. Pentru ca ne amintim toti de Mekaverse (8 ETH floor price inainte de reveal, sub 1 ETH azi). La fel si la Hapebeast - Hape Prime (8-9 ETH floor inainte de reveal, sub 3 ETH azi). Ambele proiecte au dezamagit totusi avand in vedere nivelul asteptarilor create anterior. 

E destul de clar ca vor fi sustinuti si de OpenSea imediat dupa ce vor fi lansati, si vor avea rapid acel blue checkmark atasat. Pentru ca OS, cel mai mare marketplace, cu 1.3 milioane de followers pe Twitter, le-a facut deja endorsment, cu un Golden Friend:

 

Si mai exista astfel de 1 on 1:

 

Momentan, ca planuri de viitor, exista parteneriatul anuntat cu un alt artist, Nguyen Nhut, care e specializat in arta 3D. Si se pare ca ii iese din plin ce pregateste pentru Friends:

 

 

Cel mai important, dupa cum tot repeta si Cosmin la It’s NFTime, este ca artistii mari inca nu au aparut in spatiul NFT/Web3. Dar uite ca apar. Usor, usor. Si ridica nivelul. Atat al proiectelor deja existente cat mai ales al celor care urmeaza sa se lanseze. La fel si cu artistii care vin, incaseaza si ulterior nu livreaza. Vor fi exclusi in viitor din orice fel de proiecte. Pentru ca odata ce ai dat de gard cu brandul personal, nu zic ca e imposibil. Dar sigur e mult mai dificil sa revii. 

Al doilea lucru cel mai important in povestea asta il reprezinta oamenii din comunitati care urmaresc de ani de zile diferite persoane pentru content de calitate. In orice domeniu. In orice nisa. Oamenii astia vor fi primii care vor profita. Pentru ca vor fi primii care vor afla. Si e absolut normal. Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, toti cei care produc valoare isi vor aduce brandul personal in zona de NFTs. E cel mai simplu, legitim si rewarding mod de a intari legaturile cu comunitatile, legaturi care sa fie win-win. Si toata lumea care are sau (inca) nu un brand personal puternic, il va transforma intr-un asset digital. Cum altfel decat legandu-l de blockchain, NFTs & Web3?

Mr.Radoo, sper ca ti-am raspuns la intrebare. Ramane de vazut daca cei din comunitatea Invisible Friends au dreptate, si anume, daca blue cap vor deveni blue chips:

 

Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Evaluarea de $9 miliarde a Circle, entitatea din spatele USDC, si piata de stablecoins

In Iulie 2021, Circle, compania ce ofera o serie de servicii in domeniul platilor, comertului si aplicatiilor financiare utilizand monede digitale si public blockchain si care este si entitatea din spatele USDC, anunta o fuziune cu Concord Acquisition Corp, un SPAC (“Special Purpose Acquisition Company”) prin care urma sa fie listata la bursa din SUA. Tranzactia evalua Circle la $4.5 miliarde. Pe 17 Februarie 2022, cele doua companii au anuntat revizuirea acordului initial pe baza unei re-evaluari a Circle la $9 miliarde. Acest lucru se bazeaza pe cresterea pozitiei competitive a lui Circle peste business planul si estimarile initiale, un factor major fiind cresterea USDC din ultima perioada.

Despre Circle

Circle este o companie de tehnologie in domeniul financiar. Este constituita din trei mari segmente si surse de venit:

  • Emiterea de USDC: Circle a dezvoltat tehnologia si a pus bazele infrastructurii din spatele USDC in 2017-18, iar in Iunie 2019 a format un 50/50 joint-venture cu Coinbase Global numit Centre Consortium. Circle a contribuit pe atunci cu smart contractul si elemente de proprietate intelectuala, iar Coinbase a contribuit cu $2 milioane in cash. USDC este primul stablecoin dezvoltat de Centre. Pentru a accesa si folosi USDC, corporatiile si institutionalii isi deschid un cont (Circle Account) si transfera acolo fonduri, acest serviciu fiind disponibil in 180+ tari si avand acces la banci din 87 de tari. Fondurile care ajung in Circle Account sunt transmise intr-un cont separat si, concomitent, USDC este mintat. Pentru a mentine stablitatea paritatii cu USD, toti tokenii USDC mintati sunt backed de un volum cel putin egal de active denominate in USD de inalta calitate (ex. care sunt suficient de lichide) - aceste active sunt tinute in conturi la institutii financiare reglementate din SUA. Dobanzile obtinute de la aceste active (ex. obligatiuni americane sau certificate de depozit) reprezinta o sursa de venit pentru Circle si este impartita cu Coinbase. Printre parteneri: Coinbase si Visa.

  • Servicii de tranzactionare si de trezorerie: oferite prin intermediul contului Circle Account, fiind punctul de intrare in ecosistemul Circle. Pe langa activitatile de convert/mint/redeem USDC, clientii mai pot utiliza acest cont pentru plati on-chain cu USDC sau pentru storage. Prin Circle Yield, clientii pot avea acces la randamente mai mari decat in pietele traditionale prin activitati de lending via Centralised Finance blockchain-based lending markets (randamentele actuale se duc spre 6.55% p.a.). Circle ofera de asemenea o serie de APIs prin care dau posibilitatea businessurilor si institutiilor financare sa automatizeze si sa integreze infrastructura Circle in sistemele lor de plati, tranzactionare si aplicatii financiare.Veniturile pe segmentul de transaction services sunt definite fie pe baza de volum sau pe baza de subscription. Printre parteneri: FTX, Dapper, Genesis, Compound, NBA Top Shot. 

  • SeedInvest: o platforma digitala prin care companiile pot obtine capital prin vanzare de pachete de actiuni (un equity crowdfunding platform). Circle obtine venituri din comisioanele platite de companiile care se listeaza si din procesarea tranzactiilor efectuate de investitori.

SPAC merger si evaluarea

SPACs-urile sunt entitati listate la burse care reprezinta un fel de cufar cu bani format pentru scopul precis de a descoperi un target potrivit din mediul privat, a fuziona cu acesta si a il face public. Aceste entitati sau publicly listed blind pools / blank-check firms au in spate un sponsor si un termen strict de gasire a targetului, de regula intre 18-24 de luni. Aceste entitati nu sunt un element nou, ele existand de prin anii 1980 insa, au revenit la moda o data cu pandemia si efectele acesteia asupra pietelor traditionale. In 2020, SPACs au ridicat fonduri de $80 de miliarde, mai mult decat in toti anii precedenti adunati. In 2021, au adunat $160 de miliarde. In ultima perioada, multe companii relativ cunoscute s-au listat la bursa prin acest mecanism: Virgin Galactic, Nikola, DraftKings sau Opendoor. Procesul de listare dureaza de regula 3-4 luni si este insotit de obicei si de un PIPE (Private Investment in Public Equity), un tip de finantare prin care la IPO mai sunt adusi o serie de investitori (cu capital aditional).

Deal-ul celor de la Circle a fost modificat deoarece conditiile in care a fost stabiltia tranzactia initiala s-au schimbat. USDC si-a crescut cota de piata si market cap-ul, iar proiectiile initiale si evaluarea au fost influentate. In graficele de mai jos putem vedea cresterea stablecoins-urilor, a USDC-ului in special, dar si a cotei sale de piata (USDC este in rosu). 

Mai jos avem proiectiile updatate din prezentarea din Februarie 2022. Circle se asteapta la un volum de USDC in circulatie de $220 miliarde in 2023. Acesta trebuie privit in contrapartida cu estimarile initiale pentru 2023 din Septembrie 2021 de $194 miliarde (crestere de 13%). Din dobanzile din instrumentele ce back USDC, Circle se asteapta la venituri de $2.2 miliarde in 2023. Evaluarea depinde si de gradul de operating leverage pe care Circle il are.

Initial, finalizarea tranzactiei era preconizata pentru Q4 2021. Avand in vedere noile evenimente, tranzactia va urma sa fie closed (anticipativ) pana pe 8 Decembrie 2022, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana pe 31 Ianuarie 2023. Intrebat de cauzele intarzierii, CEO-ul Circle Jeremy Allaire declara ca sunt multe procese de perfectat (dpdv legislativ, contabil si nivel de disclosure) pe care o companie privata trebuie sa le intreprinda pentru a fi pregatita sa se listeze la bursa - din experienta proprie, am lucrat in procese in care aceste lucruri dureaza. Insa, intarzierile in cazul Circle apar si pentru ca ei sunt “a very new kind of financial institution”.

Piata de stablecoins

Intr-o nota de research catre investitori din Ianuarie, JPMorgan analiza posibilitatile de crestere ale pietei de stablecoins. Astfel, piata de stablecoins reprezenta 8% din totalul pietei crypto in antiteza cu faptul ca avem o cantitate de cash de 33% in sistemul financiar traditional. Acest procent este desprins din alocarile in instrumente financiare (actiuni/obligatiuni/M2) de catre investitorii non-bancari la nivel global la momentul actual. Aplicand mecanic un procent de 33% dintr-o capitalizare totala de $2 trilioane a pietei crypto, cei de la JPMorgan obtin o posibila piata de $700bn pentru stablecoins.

Segmentand piata de stablecoins in trei categorii: cele backed de collateral in fiat (ex. Tether, USDC, BUSD), cele backed de collateral in active crypto (ex. DAI, Liquity USD) sau cele algoritmice (ex. UST), nota precizeaza ca un grad sporit de crestere va fi in zona stablecoins descentralizati (ultimele doua categorii) si, in special, cei algoritmici. Decentralised stablecoins vor fi mai dificil de reglementat fiind emisi de catre entitati ce nu sunt centralizate.

Rolul stablecoins in ecosistemul crypto este extrem de variat: de la a fi un bridge intre fiat si crypto, un mijloc de schimb in trading si retragere in “cash” in perioade volatile la a fi folositi drept collateral in DeFi, ca si modalitate de plata/tranzactionare in diverse situatii, ca si store of value in tari cu o inflatie ridicata precum Venezuela, Turcia sau Brazilia ori la a fi folositi ca si instrument de diversificare in trezoreriile DAO.

Razvan

===================

Altcoin Pulse PRO:

Terra - Privita din toate unghiurile 

In primul rand, cand vorbim despre Terra, nu putem sa nu abordam relatia dintre DeFi si stablecoins. Fara monede ca USDT, USDC, DAI, si asa mai departe, finantele descentralizate pur si simplu nu ar putea exista si functiona dupa modelul curent.

Stablecoins sunt elementul principal care ofera stabilitate unei lumi inconjurate de volatilitate, cum e si normal intr-o economie emergenta. 

Din moment ce piata acestui tip de monede este reprezentata intr-o proportie uriasa de stablecoins centralizate (USDT, USDC, BUSD), automat tot segmentul DeFi nu este pe cat de descentralizat ne-am dori sa fie. 

Din acest punct nevralgic au luat nastere mai multe experimente si idei in jurul conceptului de stablecoins descentralizate. 

Cu toate ca Terra este un blockchain layer one compatibil cu smart contracts, similar cu Ethereum, Solana si alte retele de infrastructura, are anumite aspecte diferite care separa platforma de altele din acelasi spectru.

Terra a fost gandit ca o infrastructura financiara, care ofera, printre altele, un numar de stablecoins descentralizate, legate de diferite monede fiat, printr-un algoritm care foloseste tokenul Luna pentru a pastra paritatea de 1 la 1. 

Principalul element diferentiator este stablecoin-ul algoritmic UST (Terra USD), nativ pe blockchain-ul Terra, care este tinut in paritatea de 1:1 cu dolarul printr-o serie de paramentri predefiniti. 

Cand cererea de UST din piata creste, noi monede sunt automat generate, iar o valoare egala cu cea creata trebuie eliminata pentru a pastra un echilibru perpetuu. 

Pentru a-i atribui o utilitate mai mare monedei native a ecosistemului, Luna, aceasta este folosita ca element fundamental in mecanismul de mentinere a stabilitatii in jurul nivelului de 1:1. 

Asa ca, de fiecare data cand monede UST sunt create, o valoare egala de $Luna este supusa unui proces de burn. Acest proces functioneaza, binenteles, in ambele directii > UST burned - monede Luna create. 

In momentul de fata, avem $11.8 miliarde de UST in circulatie, ceea ce inseamna un market cap cu aceeasi valoare din moment ce 1 UST este egal cu 1 USD. Aceste cifre plaseaza UST pe locul 4 in topul stablecoins, primele 3 fiind USDT ($78 miliarde), USDC ($52 miliarde) si BUSD ($17 miliarde). 

In urmatoarea parte vom vedea cum a ajuns UST pe primul loc in nisa de stablecoins descentralizate, la $5 miliarde de a depasi moneda care sustine functionarea retelei Binance Smart Chain, BUSD. Pe langa ingeniozitatea cu care a fost proiectata, mai avem nevoie si alte elemente pentru a atrage atat de mult interes pentru un stablecoin. 

Universul construit in jurul UST

In primul rand, reteaua Terra a fost contruita folosind software development kit-ul de la Cosmos, la pachet cu mecanismul de consensus si protocolul de comunicare inter blockchain, Cosmos IBC. De ce este important acest aspect? Interoperabilitate demonstrata. 

Ecosistemul DeFi de pe Terra, care este principalul catalizator pentru cantitatea de UST din piata, a reusit sa actioneze ca un magnet pentru useri prin platformele construite pe infrastructura lor. 

Mai mult decat atat, inainte de protocoalele din DeFi, Terra reusit sa atraga utilizatori din ambele sfere, crypto si non crypto, printr-o infrastructura de plati creata in jurul platformelor CHAI si MemePay. 

In 2021, odata ce Terra a inceput sa atraga protocoale ca Anchor ($8.2b TVL), Lido ($4.6b TVL), Astroport ($900M TVL) si Terraswap ($700M TLV), a ajuns pe locul 2 in topul retelelor de infrastructura (dupa Ethereum) si a creat un urias feedback loop pozitiv la nivel de geniu. 

Protocoalele atrag useri prin diferite metode (APR bun in general), exista cerere din ce in ce mai mare pentru UST, dar si faptul ca monede sunt Luna scoase din circulatie, genereaza un interes ridicat pentru Luna din moment ce are una dintre cele mai bune arhitecturi economice din spatiul crypto, deci mai multe persoane care intra in ecosistem si asa mai departe. 

In acelasi timp, ecosistemul Terra este, in mod normal, intr-o crestere exponentiala, din moment ce retelele de infrastructura atrag proiecte pe masura dimensiunii si increderii pe care o genereaza intre developeri. 

Aceasta structura complexa a ecosistemului a stat la baza unei cresteri macro constante a pretului Luna si a cantitatii de UST din piata, netinand cont in cateva randuri de fluctuatiile din piata. 

Dintr-o perspectiva investitionala, din moment ce Luna este legata la nivel de utilitate intr-un mod ingenios de toata reteaua Terra, avem in fata una dintre cele mai sigure investitii. Si graficul de mai jos ne arata cel mai bine cum Terra, impreuna cu Luna si UST, actioneaza ca un mecanism perfect interconectat. 

Hustle with passion.

Andrei

Reply

or to participate.