- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #33: Efficient markets & reactia pietelor din ultimele zile
The Crypto Insider PRO #33: Efficient markets & reactia pietelor din ultimele zile
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
The Macro
Iti vine nenatural complet sa scrii despre crypto atunci cand la cateva sute de kilometri departare oameni de rand se vad nevoiti sa doarma in statii de metrou de frica bombardamentului rusesc. Exista totusi cateva concluzii utile care pot fi trase.
Pe fondul incertitudinii deja existente pietele reactioneaza si mai irational decat o fac in general la vesti proaste sau black swans. Acum cateva zile ( desi pare ca au trecut deja saptamani) cand Putin a dat publicitatii faptul ca va invada, lumea s-a ingramadit sa vanda crypto pentru ca "vine razboiul". Inteleg perfect de ce cade bursa de la Moscova si de ce exista pesimism in randul DAX-ului german, dar e important de inteles ca la nivel macro, invadarea Ucrainei e pentru un australian cam ce este pentru un european conflictul din Siria. Ne preocupa, ne ingrijoreaza, dar nu ne afecteaza in mod direct.
Scott Melker ( cu care am filmat un episod foarte interesant de Stakeborg DAO Talks) scria acum ceva timp despre faptul ca aceste erori de judecata sunt oportunitati de cumparare pentru cei care inteleg ca la scurt timp dupa stirea care cutremura piata, pretul isi va reveni. Dupa ce am terminat de filmat, stiind ce vreau sa scriu astazi in newsletter, l-am intrebat daca se aplica si la BlackSwan events si imi spunea ca cele mai profitabile trade-uri pe care le-a avut in ultimul an au fost "pe spatele" panicii fara sens generata de FUD in media.
Crypto nu e izolat sau un safe heaven, dar corelatia cu stirile non-crypto ar trebui sa fie semnificativ mai mica decat in cazul pietelor traditionale. Cand nu e, asistam la inefficient market ( a povestit Kain in detaliu cum SBF si CZ au facut multi bani tocmai pe fondul capitalizarii unui market ineficient) si deci la oportunitati foarte bune.
Mi-a scris cineva la ultimul market update: "Care este exact informatia pentru care a meritat sa platim? Si eu pot sa spun "speram ca". Trecand peste tonul folosit, la mijloc e o nealiniere de expectante. Atat eu cat si colegii mei incercam in tot content-ul pe care il facem, indiferent ca e paid sau nu, sa vehiculam informatii utile pe care ulterior sa le puteti pune cap la cap si sa luati decizii. Daca nu aducem indeajuns de multe astfel de informatii si nu venim cu unghiuri noi sau utile, nu ne indeplinim misiunea ( de aici si faptul ca mi-am dorit sa ii ofer omului respectiv un refund complet).
Au fost 2 luni complicate. Aratam in acelasi video update ca Paypal a cazut asemenea unui altcoin random din crypto deci nu cred ca exista cineva care sa aiba indeajuns de multe argumente pentru a-si construi certitudini. Sa zici cred/sper e o chestiune de onestitate intelectuala, nu o smecherie sa iti ascunzi neajunsurile.
Ma folosesc de textul din paid newsletter ca sa subliniez ca ne aflam intr-un market ineficient si cred cu tarie ca e o informatie utila. Asta, pe langa altele, ajuta la construirea unui calapod de interpretare nu doar pentru februarie 2022, dar si pe viitor.
Inca de cand am inceput Stakeborg am mizat pe o audienta formata din oameni care inteleg valoarea construita cu migala pe termen lung chiar daca asta inseamna o curba de crestere mai putin agresiva decat am fi avut vehiculand informatii banale si efemere.
Ajungem sa avem bani pentru ca ne simtim competenti; nu ne simtim competenti pentru ca avem bani.
Take care,
Vlad
==========
Stay Curious
Reli3f
Relief /rɪˈliːf/ 2. financial or practical assistance given to those in special need or difficulty.
In aceasta dimineata a fost sold out in 30 secunde un proiect de NFTs. A fost de fapt un fundraising initial(de 1 milion $), pentru a sustine poporul ucrainean. Pe site-ul lor scrie asa: Reli3f este o initiativa de ajutor umanitar fondata de artisti NFT/web3 care colaboreaza pentru a sprijini populatia din Ucraina. Recunoastem lupta lor si credem ca, intr-o criza in care timpul este esential, web3 ne permite sa apelam la comunitatile de artisti si colectionari pentru a obtine fonduri acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Eu cred ca toata miscarea vine de la UMANITÁTE: 1. Sentiment de bunavointa, compasiune pentru nenorocirile altuia, bunatate, omenie, umanitarism. E un cuvant care, alaturi de empatie, inseamna atat de mult, mai ales in zile precum acestea.
Totul a inceput cu o intrebare, joi seara, dupa ora 20:00. De la Andrew Wang:
how can we support the people of ukraine with our resources? if it’s a DAO, where do we go once we pool eth? what about raising money with an NFT collection? we’d have to make sure it’s not a rug and that there’s full transparency
— andrew (@andr3w)
6:25 PM • Feb 24, 2022
Nu e atat de greu ca oamenii sa se alature unor cauze, dar cel mai important, in special in astfel de situatii, e sa exista incredere. E nevoie ca cineva sa isi puna reputatia la mijloc:
@andrwwang Yep, I wouldn’t trust any anonymous DAOs or NFTs coming up. It’ll be important to see only fully doxxed people do this, with 100% of funds going to the local charities being shared.
— Satvik Sethi (@sxtvik)
6:27 PM • Feb 24, 2022
agreed, im fully doxxed and if there’s a way i can help by putting my reputation on the line i will
— andrew (@andr3w)
6:28 PM • Feb 24, 2022
Nu trebuie sa faci foarte multe pentru a avea credibilitate si pentru a-ti construi o reputatie in web3. Dar e nevoie sa ramai consecvent. Andrew e un om care a renuntat la studii si s-a dedicat all in spatiului NFT. Destul de des e host pe Twitter spaces, scrie despre proiecte si are peste 135k followers. La doar 23 ani. Si, pentru ca in web3 ies la suprafata oamenii care sunt doers, dupa ce a aruncat intrebarea, s-a trezit in mijlocul faptelor si, evident, si-a asumat. In doar 2 ore, infrastructura era gata:
La scurt timp, a fost anuntat numele proiectului, si, usor, usor, artistii care au donat NFTs pentru colectie:
Announcing: RELI3F, a web3 initiative to provide global humanitarian aid. our first collection is in support of the people of Ukraine, and includes 27 of our space's most influential artists, some of whom call Ukraine home.
— andrew (@andr3w)
5:59 PM • Feb 25, 2022
Din 27 oameni care au contribuit initial, s-au facut 37. Artisti. Fotografi. Caricaturisti. Persoane influente din spatiul web3. Persoane cu mii de followers sau cu milioane. Au donat oameni precum Sartoshi, artistul din spatele Mfers. Pablo Stanley, cel din spatele Robotos. Selçuk Erdem, caricaturist cu peste 3.4 milioane followeri. Au facut endorsement oameni precum Alex Ohanian, fondatorul Reddit si sotul Serenei Williams. Sau Zeneca. Plus multi altii. Motivul pentru care s-au implicat atat de multi e simplu:
We are doing this because we believe in the power of our space. It has given us new lives, led us to good people, and equipped us with incredible tools. Today is a test of what we can do when we unite as a community to give back. I hope you'll join us. 💙💛
— andrew (@andr3w)
5:59 PM • Feb 25, 2022
Una dintre cele mai importante calitati ale noastre e ca empatizam. Si e normal. Am avut si ieri pe stories o foarte mica parte dintre oamenii si organizatiile din Romania care au simtit nevoia sa puna umarul si sa ajute asa cum pot fiecare. La fel cum se intampla si pe Discord-ul Stakeborg DAO. In web3 comunitatile simt nevoia sa se implice. Sa treaca de la spectatori si de la oameni care propun la doeri. Totul incepe de la intrebarea eu cum pot sa ajut?
web3 is the first place i have ever heard this many people say “how can i help.” we have something special here and we have to protect it.
— andrew (@andr3w)
9:25 AM • Feb 25, 2022
Revenind la Reli3f, initiatorii pun mare pret pe transparenta folosirii fondurilor. In ceea ce priveste royalties din secondary sales, acestea vor merge catre artistii care au donat NFT-urile, o parte din ei fiind din Ucraina. Insa toti ceilalti au fost de acord fie sa doneze in continuare 100% din royalties, fie sa cumpere NFT-uri de la alti artisti ucrainieni:
A point of clarification: the 2ndary royalties are initially going to artists because some are currently in Ukraine and fearing for their lives. Every artist outside Ukraine has already agreed to move 100% of funds back to relief initiatives, or to buy Ukrainian artists' work. ❤️
— andrew (@andr3w)
7:20 PM • Feb 25, 2022
In ceea ce priveste organizarea oamenilor, Stakeborg DAO a avut ieri un thread pe care l-a inceput cu o imagine reprezentativa:
1/ On their way to gain operational autonomy, communities start out small usually from the bootstrapping team and looking to expand in the future.
@pet3rpan_ illustrated this path in one of his earlier works:
— StakeBorgDAO (@stakeborgdao)
5:00 PM • Feb 25, 2022
Am vorbit la meetup-ul de la Iasi cu majoritatea celor prezenti. Oameni tare faini, cu initiativa, dornici sa ajute, sa se implice, sa puna umarul si sa creasca impreuna cu ceilalti. Am observat ca din ce in ce mai multi oameni din comunitate trec peste frica pe care o avem cumva la nivel colectiv - de a nu gresi, si incep sa isi asume diverse. E primul pas. Destul am avut sindromul asta de vreau schimbare, dar sa nu inceapa de la mine.
La intoarcerea din Iasi, povestind cu Razvan si cu Cosmin, am ajuns cu discutia la Matei si Shinmen. Despre cate lucruri inteleg si, mai important, despre cate lucruri fac. In special la varsta lor. Iar Razvan m-a intrebat la un moment dat: si, cum te simti vazandu-i asa? Inainte sa apuc sa ii raspund eu, mi-a raspuns tot el: Pentru ca eu ma simt increzator cu privire la viitor, cand ma uit la ce generatii vin dupa noi. Are dreptate Razvan. M-a atins si intrebarea, dar mai ales raspunsul lui.
Pentru ca traiesc altfel - digital first, mai mult conectati la tehnologie decat “conectati la realitate”, dupa cum ar spune mama, asa poate parea din exterior - ca nu sunt pregatiti. Eu zic ca sunt mai pregatiti decat am fost noi. Si de departe sunt mai DOERI.
In mai putin de 36 ore, un tanar de 23-24 ani, plecand de la o intrebare, a devenit initiatorul unei miscari, pe care si-a si asumat-o, a strans alaturi echipa potrivita, s-au alaturat artistii si, apoi, impreuna, au reusit sa stranga 1.000.000 $ in 30 de secunde pentru niste necunoscuti. Nu e vorba de suma, cat e vorba despre ce urmeaza. Despre cei care se simt inspirati sa puna si ei umarul si sa isi asume mai multe. Despre DOERI. Genul asta de oameni simt ca sunt si in Stakeborg DAO. Si abia astept sa vad cat mai multi oameni implicati. In lucruri mici care vor face compound in lucruri care acum poate ni se par mari. Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Despre reactia pietelor din ultimele zile
Ceea ce se intampla in Ucraina este indiscutabil tragic si heartbreaking. Ca o paranteza, in CS:GO exista o echipa pe nume Na’Vi care domina de cativa ani mediul competitional. Linia de baza a echipei este formata din doi jucatori ucrainieni si trei jucatori rusi, iar antrenorul echipei este ucrainean. Echipa a trecut prin o sumedenie de victorii si infrangeri, dar a ramas unita ca o familie in toti acesti ani. Ieri, s1mple, poate cel mai bun si respectat jucator de CS:GO din lume, a facut un apel simplu pentru toata lumea la a nu uita ca suntem oameni. Cu totii probabil am vazut reiesind din multe colturi ale lumii umanitatea prin diverse gesturi si ganduri.
Mark Haefele, UBS Global Wealth Management CIO, remarca ieri ca pietele financiare sunt lipsite de moralitate in astfel de perioade. Riscul si incertitudinea au fost priced-in in piete pe masura ce tensiunile si situatia macro se desfasura, iar odata ce conflictul a inceput pietele pot avea o reactie ca cea de joi/vineri.
Intr-o nota descriptiva asupra pietei, CIO-ul de la Citibank amintea ca istoria conflictelor geopolitice sugereaza ca pietele globale vor avea un nivel semnificativ de corelatie in stadiile incipiente. Daca pietele au reactionat la un nivel ridicat (over-reacted) sau mai putin intens (under-reacted) va depinde de desfasurarea ulterioara a evenimentelor. Daca agresiunea si invazia Ucrainei de catre Rusia sunt vazute ca un eveniment regional, atunci impactul la nivel global ar putea fi redus. Patternul cel mai intalnit in trecut a fost ca socurile sa se manifeste regional si nu global. Doar trei evenimente de la WW2 pana in ziua de astazi au avut un impact economic la nivel global: embargo-ul OPEC din 1974, criza financiara din 2007-2008 si COVID. O reactie emotionala la scaderea pretului activelor prin vanzarea acestora dupa ce socul s-a produs a dus de cele mai multe ori la randamente mai mici. In tabelul de mai jos, media randamentelor pe 1 luna de la scaderea initiala provocata de socul a 20 de evenimente geopolitice de la WW2 a fost pozitiva. O situatie asemanatoare si la 3 luni distanta. De mentionat ca fiecare eveniment a avut specificitatile sale, iar situatia actuala trebuie analizata si din prisma celorlalti factori macro: cresterea nivelului dobanzilor de referinta, cresterea economica la nivel global/local, etc.
O comparatie intre randamentele pietelor la nivel regional si global:
Analistii de la Citi precizeaza faptul ca investitorii vor trebui sa identifice pietele care au reactionat prea intens la soc (over-reacted) cand vor lua decizii de a investi in perioada urmatoare.
Incertitudinea manifestata in piete privind situatia dintre Rusia si Ucraina s-a tot accentuat in ultimele saptamani. Intr-o nota pentru investitori, JPMorgan observa ca de pe 11 Februarie cand Biden a atentionat ca o invazie din partea Rusiei ar fi iminenta pana la valorile cele mai joase din ziua de joi, S&P 500 pierduse 10%, NASDAQ 11.5% si ARKK Innovation ETF (un proxy pentru companiile din zona speculativa) 24.5%. Investitorii au digerat apoi realitatea razboiului iar partea de fundamentals a ajutat reboundul. In primul rand, sanctiunile impuse asupra Rusiei au fost sub cele mai negre asteptari; tarile din Vest s-au ferit de a lua masuri precum interzicerea exporturilor in sectorul de energie sau scoaterea Rusiei in afara sistemului de mesagerie SWIFT. Pietele, inclusiv cea crypto, au avut un rebound puternic dupa discursul lui Biden privind sanctiunile.
In al doilea rand, piata se asteapta ca FED sa incetineasca ritmul cresterii dobanzilor. Conform datelor de pe CME Group, piata are in acest moment priced-in o probabilitate de 24% de a creste dobanda de referinta cu 50bps (0.5%). La mijlocul lui Februarie aceasta probabilitate se situa la valori de peste 50%. A avut loc o retragere si din active considerate safe haven: iesire din USD/scadere DXY, vanzare de bonduri americane si scaderi ale aurului si argintului. Sentimentul in piata ramane extrem de volatil perioada aceasta si poate comuta intre directii in functie de cum se vor desfasura evenimentele.
In graficul de mai jos se poate observa ca un rebound disproportionat mai puternic s-a intamplat pe segmentul de stockuri din S&P 500 care a suferit cele mai mari scaderi de la inceputul anului - avand in vedere evenimentele din ultima perioada acestea ar fi risk-on assets (desigur, poate fi si un efect de baza la mijloc). Pe piata de crypto, am avut un rebound cu un volum semnificativ pe BTC, unul dintre cele mai mari din ultimul an.
Razvan
===================
Altcoin Pulse PRO: NEAR
Near este o retea de infrastructura, similara cu Solana, Ethereum, sau Avalanche, creata cu scopul de a atrage cat mai multe aplicatii descentralizate. Cum numarul de useri care cauta sa interactioneze cu ecosisteme DeFi este intr-o continua crestere, platforme ca Near vor sa capitalizeze pe baza acestui scenariu, prin incercarea de a oferi cele mai bune conditii pentru developeri, aplicatii si, intr-un final, useri.
Cum in ultimul an au aparut din ce in ce mai multe retele layer one performante, atractive si functionale, paradigma acestui “joc” a inceput sa se schimbe.
Daca la inceputul anului trecut, aveam, in linii mari, o singura retea capabila sa sustina un intreg ecosistem DeFi, acum avem un numar destul de mare care se lupta pentru utilizatorii care, fie vor taxe mai mici, fie cauta alte oportunitati financiare in afara Ethereum, fie pur si simplu vor sa diversifice.
Asta inseamna ca, nu mai este destul sa vii pe piata cu o retea care functioneaza in parametri buni si rezolva, intr-o anumita masura, the blockchain trilemma, ci trebuie sa atragi cei mai buni developeri pentru a putea rivaliza cu proiectele existente deja pe piata.
Ipotetic, daca deja folosesc Ethereum, Avalanche si Fantom, de ce as avea nevoie si de a 4a sau a 5a platforma?
APR - cine intelege psihologia userilor in interiorul ecosistemelor DeFi avanseaza cel mai repede in aceasta cursa. Retelele de infrastructura pe care le regasim acum in top 20 dupa market cap sau TVL exact asta au facut.
Au atras aplicatii descentralizate inovative care au inteles ca totul se joaca in zona de lichiditate. Lichiditatea este combustibilul unei retele de infrastructura si, mai mult decat atat, este elementul care aduce si retine userii in acest mediu.
Cunoscand aceasta perspectiva, am putea povesti despre arhitectura retelei Near, despre sharding, mecanismul de consens si asa mai departe, dar aceste lucruri nu mai sunt atat de importante din moment ce orice retea care cauta succesul in aceasta nisa trebuie sa le aiba.
In acest moment, esentiale sunt securitatea retelei, nivelul de simplitate pe care il experimenteaza developerii care vin sa construiasca si, bineinteles, marketingul si brandingul.
Cum se pozitioneaza Near
Near este un proiect interesant, cu o arhitectura bazata pe user experience si scalabilitate, care in ultima perioada a reusit sa genereze din ce in ce mai mult interes si atentie, dar inca este la inceput de drum, intr-o perioada in care in aceeasi situatie sunt si Polkadot sau Cardano.
Intr-o nisa atat de competitiva, putem judeca parcursul si evolutia unei retele ca Near doar pas cu pas, pe masura ce apar numere din ce in ce mai mari de aplicatii descentralizate.
Echipa din spatele proiectului a atras $150M intr-o runda de finantare la inceputul anului, de la companii ca Alameda, Three Arrow Capital sau A16z, pentru a sustine si a creste ecosistemul DeFi, lucru care ne semnaleaza ca motoarele sunt turate pentru a duce platforma la urmatorul nivel.
Daca adaugam in ecuatie si lansarea Aurora, un bridge catre Ethereum, avem in acest moment ingredientele necesare pentru a vedea in acest an un Near protocol cu o crestere exponentiala in adrese active, TVL si numar de tranzactii.
Un alt indicator foarte bun pentru potentialul pe viitor este numarul de developeri care activeaza in cadrul ecosistemului, iar la Near vedem o evolutie uriasa in acest sens.
Este cat se poate de clar ca, echipa Near are ambitia si armele necesare pentru a se apropia de Avalanche sau Terra, mai exact TVL de peste $10 miliarde si market cap de aproape de 20. Ramane de vazut cand si daca se va intampa acest lucru.
Hustle with passion.
Andrei
Reply