- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #38: Agenda Crypto. Secret sauce-ul MicroStrategy
The Crypto Insider PRO #38: Agenda Crypto. Secret sauce-ul MicroStrategy
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
In newsletterul de azi:
Vlad scrie despre agenda crypto
Endi aduce in prim-plan o noua colectie de NFTs-uri cu o poveste extrem de interesanta in spate.
Razvan exploreaza pariul facut de MicroStrategy
Shinmen arunca un ochi in trecut pentru a intelege mai bine de ce DAOs sunt urmatorul pas in evolutia muncii.
The Macro
Am vazut cum niste pacalici intr-ale crypto s-au apucat sa draftuiasca o propunere legislativa chipurile pentru a impiedica spalarea de bani. Intamplarea face sa ii cunosc apucaturile lui Ernest Urtasun, un ecosocialist spaniol care imbina perfect agresivitatea politicienilor catalani cu habarnismul comunistoid a extremiștilor de la Podemos, partid din partea caruia a candidat.
Nu am sa intru in detalii pentru a nu va plictisi dar ce vreau sa subliniez e ca exista o sumedenie de non-sensuri sau masuri care se pot lua doar in teorie. Legea urmeaza sa fie amendata sau votata in aprilie pentru ca mai apoi modul in care se implementeaza sa fie negociat cu fiecare guvern in parte. Aici e punctul in care niste minti mai luminate pot ajusta prostiile care ar face ca inovatia in crypto sa paraseasca vechiul continent.
Toata tarasenia vine la putin timp dupa ce Coinbase a cerut clientilor din Canada, Singapore si Japonia sa mentioneze, pe langa adresa si numele si prenumele celor carora le trimit crypto.
Lucrurile astea nu sunt intamplatoare; va exista in perioada urmatoare un asalt impotriva industriei crypto pentru simplu fapt ca politicienii sunt prea superficiali pentru a depune efortul sa inteleaga cu exactitate industriile pe care le reglementeaza. In plus, pentru ei tot ce nu e controlat de o entitate/agentie/un organism birocratic de doi lei e "periculos" si trebuie reglementat. Ei stau cu ciocanul in mana si toate li se par cuie.
Vorbeam de curand cu cineva despre cadrul legal din Romania si cum ar urma sa fie ajustat in anii ce vor veni. Dincolo de impozitul pe profit ( foarte greu de trackuit in comunicarea ANAF-exchangeuri) care nu e o masura scalabila, cu atat mai putin via o declaratie pe propria raspundere, exista o sumedenie de alte subiecte care pot face diferenta intre un mediu crypto-friendly si unul ostil. De la metodologia de licentiere a unui exchange, legislatia pentru instrumente financiare si pana la scutirea de impozite pentru cei care creaza locuri de munca intr-un domeniu care va deveni invariabil strategic in anii ce vor veni.
E cazul ca cei care vedem beneficiile unui proiect "Romania crypto-friendly" sa ne asezam in jurul unei mese rotunde.
Take care,
V
==========
Stay Curious
Where My Vans Go
“Where My Vans Go este o colectie alcatuita din 123(126 azi) de imagini iconice create pe parcursul a trei ani de explorare a Statelor Unite. De la o coasta la alta, intre granite si dincolo de ele, aceasta serie reprezinta calatoria care m-a facut persoana si artistul care sunt astazi[...]. Daca aceasta calatorie m-a invatat ceva, este ca totul tine de lupta si procesul nostru, daca nu urci niciodata, nu vezi niciodată privelistea. Aceasta este ascensiunea. In zapada si ceata, in soare si ploaie, din varful zgarie-norilor si al podurilor si prin incarcerare, aici am invatat sa fac tot ceea ce este necesar. Acestia sunt tenisii care m-au facut cine sunt azi. Bine ati venit.”
Asta e descrierea de pe Opensea a colectiei Where my vans go. Colectie care e formata din 126 poze, 101 owneri si un floor price de 50 ETH (sunt 27 la vanzare). Exista si un royalties de 10%, iar la un volum de 2900 ETH pana acum, doar veniturile din secondary sales se apropie de 1.000.000 $. Si arata cam asa:
Isaac Wright e omul care se afla in spatele colectiei si il gasim pe Twitter, cu tot cu cei aproape 100k followers si un punk la profil(zice ca are 3 in total + 37 Azuki), sub numele de Drift. La 27 ani e un veteran al armatei, unde a lucrat pentru 6 ani si de unde s-a retras cu tulburare de stres post traumatic - PTSD. Dupa ce a fost si in Afganistan, in ultima perioada petrecuta acolo avea de urmarit o lista, cu alti colegi din armata care erau monitorizati din cauza riscului de suicid. Situatie in care s-a aflat si el, cand imediat dupa armata a trecut prin tot felul de tratamente si terapii. Dupa care a descoperit ca urcatul la inaltime ii ofera noi perspective asupra vietii si il ajuta, mai mult decat orice alte terapii. A decis sa si imortalizeze momentele, luandu-si dupa el si aparatul foto.
Originar din Cincinnati, a inceput sa traverseze tara, colectionand amintiri cu locurile in care a urcat si cu tenisii lui in prim-plan. Pentru asta a sarit garduri, a intrat ilegal in santiere de constructii, a urcat pe poduri, pe stadioane si in tot felul de locuri, alaturi de alti “urban explorers”, luand cu el imaginile surprinse. Followerii au inceput sa apara. Atat pe insta/twitter, cat si in viata de zi cu zi. Doar ca nu toti au fost fani. In special politia din Cincinnati, care l-a identificat si a emis un mandat national de arest pe numele lui, dupa ce a ajuns pe un zgarie nori din oras.
In decembrie 2020, un pod din Arizona a fost inchis, un elicopter a survolat zona si 20 ofiteri i-au inconjurat masina, arestandu-l. Desi nu avea antecedente violente, faptul ca era un fost militar care suferea si de PTSD, a fost tratat ca un suspect periculos, tocmai prin experienta militara si posibilitatea de a fi fost inarmat. A fost acuzat(s-au dovedit false majoritatea), de mai multe infractiuni, printre care si furt. Motive pentru care cautiunea a fost stabilita la 400k $. A stat incarcerat pentru 140 zile(riscand 25 ani de inchisoare), pana cand a reusit sa demonstreze prin mai multe studii ca exercitiile fizice care intind limitele (precum cataratul, sky diving, mountain biking-ul, surfing-ul, etc.), sunt considerate terapii recreationale care pot sa creasca sentimentul de implinire personala. Diferenta dintre terapiile clasice si cele recreative ar fi ca primele incearca sa reduca sentimentele negative, pe cand celelalte se concentreaza pe cresterea sentimentelor pozitive.
Dupa toate aparitiile astea in presa/social media si dupa ce din ce in ce mai multi oameni au aflat povestea din spatele pozelor, pe 06 august 2021 a anuntat colectia, pretul de mintare al unui NFT - 0.25 ETH si ca initial vor fi lansate 50 poze, toate facute in ultimii 3 ani:
“Where My Vans Go” The series coming to @opensea tomorrow.
This series consists of 50 unique climbing shots of my vans in different atmospheres across the United States shot over the course of three years. Each will be priced at .25ETH a piece.
Coming to you with love🖤
— Drift (@DrifterShoots)
5:31 PM • Aug 6, 2021
Vorbim de un om pasionat de un domeniu(sau doua, daca ne gandim si la fotografie), care a construit un brand pe baza reputatiei si a povestii sale. Usor, usor, a atras mai multi followeri, oameni pasionati de fotografie la randul lor, pentru care, cel putin la inceput, a fost usor sa fie diamond hands. Daca petreci suficient de mult timp facand bine lucrul ala care iti place tie, in cele din urma e foarte posibil sa apara si rezultatele. In toata povestea lui Drift, de curand a aparut si Gary Vee, cu tot brandul lui la pachet, de la reputatie la Veefriends si la intreaga comunitate. Cum?
Drift x Gary Vee
“Where My Goats Go”
For Veefriends🏁🏁🏁
— Drift (@DrifterShoots)
6:15 PM • Mar 18, 2022
Toti cei care au un Gift Goat NFT din colectia VeeFriends (sunt 555 in total), vor primi 18 cadouri de-a lungul a 3 ani, iar 6 dintre ele vor fi (si) cadouri fizice. Pentru Gift Goat #3, Gary s-a urcat cu Drift intr-un elicopter deasupra New York-ului, amandoi au purtat vans special creati pentru colectia asta, s-au facut direct din elicopter cu NY-ul sub, poze care au fost si mintate ca NFTs si trimise holderilor de GG. Colectia se numeste Where My Goats Go, e parte din seria VeeFriends Mini Drops si are un floor price de 2 ETH. Pe langa asta, toti cei 555 au primit si cate o pereche de Vans, semnata atat de Gary cat si de Drift.
Daca mai era nevoie de ceva extra pentru notorietatea colectiei Where My Vans Go, Gary, impreuna cu fratele sau - AJ, au cumparat pentru 70 ETH singura bucata internationala (cel putin momentan) din colectia Where My Vans Go:
Welcome @garyvee & @ajv@ajvour Where My Vans Go family. Thank you for picking up such a special piece and our only international piece in the collection.
Can’t wait@ajvkeep climbing with our newest family members 🏁 http
— Drift (@DrifterShoots)
2:13 AM • Mar 31, 2022
Sigur, dincolo de tot succesul, e greu sa te si uiti la poze daca ti-e frica de inaltimi, dar sa le faci. Sunt foarte multi oameni care nu au parasit in viata cladiri inalte de unde au vrut sa faca poze. Daca nu va dati seama cat e de riscant, probabil va veti da seama dupa acest video, care e de cand a fost facuta prima poza din articol:
Lectia de astazi e ca nu e nevoie de colectii de 10.000, nu trebuie creat vreun caracter special, ci si colectii mai mici, de 50-100 fotografii pot avea succes. Atata timp cat sunt oameni pasionati in spate care “se duc la birou” cu placere.
Apropo, Drift urmeaza sa lanseze o noua colectie, tot in jurul fotografiilor, pe 09 aprilie, fara whitelist, disponibila pentru oricine. Pretul de mintare va fi de 0.2 ETH:
We’ve built our own site for the first day out open edition drop on 04/09/22 where we will do the drop. Drop is available to everyone.
Drop time right now is 4:09 ET.
More details to come soon, stay tuned!!
— Drift (@DrifterShoots)
2:07 AM • Apr 2, 2022
Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Secret sauce-ul MicroStrategy
MicroStrategy, o firma de business intelligence si enterprise solutions la baza, este cel mai mare detinator de BTC intr-un top al companiilor din lume. MicroStrategy detine in acest moment 125,051 BTC la un cost de achizitie total de $3.78 miliarde.
Biggest Disclosed #Bitcoin Treasuries:
1. MicroStrategy - 125,051 BTC
2. Tesla - 43,200 BTC
3. Terra - 30,727 BTC
4. Marathon Digital - 8,133 BTC
5. Square - 8,027 BTCData: @BTCtreasuries
— Blockworks (@Blockworks_)
6:48 PM • Mar 30, 2022
Nu putem vorbi de MicroStrategy si Bitcoin fara sa ne oprim un pic si la co-fondatorul ei, actualul Chairman si CEO, Michael Saylor. Ideea de “secret sauce” al Companiei se baza pe efectul de bulgare de zapada pe care politica de focusare a trezoreriei firmei pe BTC l-a avut in cadrul MicroStrategy (obtinerea de imprumuturi si alte ridicari de capital din piete pentru a consolida si creste acest tel, o repozitionare a Companiei privita atat din exterior, cat si ca perceptie a propriilor angajati - Saylor vorbea ca echipele de sales au devenit mai eficiente, a fost mai usor sa recruteze oameni, retentia angajatilor s-a sporit dupa adoptia BTC -, etc.). Insa, o parte destul de importanta a “secret sauce-ului” este constituit de Michael Saylor si de pariul/increderea sa in BTC ca store of value si activ de trezorerie.
Este o vorba conform careia “The odds will always favor the man with a plan” (sansele vor fi intotdeauna in favoarea omului ce are un plan). Odata ce strategia de trezorerie a fost focusata pe BTC si au fost observate avantajele date de perceptia in piata, Michael Saylor si-a continuat planul de a transforma MicroStrategy intr-un vehicul atractiv de investitie pentru investitorii ce vroiau expunere pe BTC, continuand in acelasi timp sa gaseasca noi modalitati (si sa seteze un exemplu pentru alte corporatii) de a a isi mari detinerile de BTC.
Cum a inceput
In Iulie 2020, dupa o perioada de 3 ani in care pretul actiunilor MicroStrategy s-a aflat intr-un range destul de ingust ($110-$150), Compania a anuntat o strategie de revigorare finantata din fondurile in exces fata de capitalul de lucru necesar: $250 milioane pentru un program de rascumparare a actiunilor si $250 milioane pentru un program de investitii in active, printre optiuni aflandu-se actiuni, obligatiuni, aur si alte commodities, dar si bitcoin. Dupa cum avea sa declare la putin timp de la eveniment, Michael Saylor a eliminat toate celelalte variante de investitii si s-a oprit la BTC, activul care in acel moment raspundea cel mai bine la climatul macroeconomic existent. El declara ca vorbise in prealabil cu cei mai mari 10 actionari ai Companiei si majoritatea acestora s-au declarat sustinatori ai initiativei de a investi in BTC. Initiativa lui Saylor, destul de bold pentru aceea vreme venind din partea unei companii listate la bursa, vine in contextul in care Saylor detinea 73% din actiunile cu drept de vot (si cam un sfert din totalul actiunilor comune), iar MicroStrategy venea dupa o perioada de cinci ani consecutivi in care veniturile erau in scadere.
In August 2020, Consiliul de Administratie a autorizat ca toata suma de $250 milioane sa fie investita in bitcoin. O luna mai tarziu, acelasi Consiliu a adoptat o noua politica de management a trezoreriei Companiei care pozitiona BTC ca activul principal de rezerva.
Istoricul achizitiilor de BTC
Din August 2020 si pana in prezent, MicroStrategy a raportat 20 de achizitii de BTC, iar un istoric al acestora este centralizat in tabelul de mai jos.
In imaginea din dreapta (extrasa din deck-ul de prezentare al companiei la final de Q4 2021) se poate observa si o restructurare a companiei in jurul detinerilor de BTC (MacroStrategy fiind o subsidiara a MicroStrategy) insa, vom vorbi despre acest lucru in capitolul urmator.
Pentru a vedea schimbarea fundamentala a strategiei, integrarea treptata a BTC in operatiunile companiei si intensificarea pariului pe acest activ digital, ne putem uita la modul in care compania se prezinta catre investitori. In Noiembrie 2020, dupa adoptarea BTC ca si rezerva principala a trezoreriei, prezentarea Companiei cu ocazia Investor Day (un eveniment anual obisnuit pentru companiile publice in care ofera o prezentare mai detaliata a companiei, a strategiei sale si a roadmapului) continea un slide despre detinerile de BTC si doua mentiuni sporadice in alte pagini. La doar un an distanta, in cadrul Investor Day 2021 din Decembrie, Bitcoin se situa ca unul dintre cei doi piloni ai companiei MicroStrategy, pe langa divizia operationala de business analytics, iar investitorilor le era adusa la cunostiinta strategia in jurul Bitcoin intr-un capitol separat, chiar inainte de strategia diviziei de software. Bitcoin are 10 pagini dedicate in cadrul prezentarii si este proeminent mentionat pe parcursul acesteia, simbol al transformarii Companiei.
Diversificarea metodelor de finantare a achizitiilor
Principalul mod de finantare al achizitiilor de bitcoin este reprezentat de excesul de cash flow pe care compania il produce. Pe masura ce Bitcoin a devenit un activ investitional mai cautat, Saylor a inteles ca exista un apetit in piata, iar compania sa (avand avantajul de a fi listata la bursa) poate suplini un spatiu ce era gol pana atunci: o firma care are un business operational decent, cu recurring revenue, peste care se poate construi un vehicul de investitii in BTC. Astfel, MicroStrategy a venit catre investitori in cautare de finantare pentru a isi spori detinerile de bitcoin, iar investitorii au raspuns la apel.
Doua emisiuni de obligatiuni convertibile in Decembrie 2020 si Februarie 2021 de $650 milioane si $1.05 miliarde, respectiv, din care a doua marita si suprascrisa, au fost doar inceputul. In Iunie 2021 au avut loc concomitent doua anunturi privind noi surse de finantare. In primul, MicroStrategy a incheiat un acord cu banca de investitii Jefferies prin care aceasta urma sa vanda constant in piata actiuni MicroStrategy pe o perioada mai mare de timp, iar cu banii obtinuti MicroStrategy sa achizitioneze BTC. Programul denumit si ATM offering (at-the-market = vanzare la pretul din piata) avea un plafon de $1 miliard care a fost folosit complet pana la finalul lui 2021.
Al doilea anunt preciza ca MicroStrategy a avut o emisiune de obligatiuni senioare (au prioritate la rambursare vs. cele convertibile in cazul de fata) si secured (s-a constituit un collateral pentru ele) in valoare de $500 milioane. Faptul ca a trebuit sa fie constituit un collateral pentru obligatiuni arata ca s-a subtiat un pic capacitatea MicroStrategy (si disponibilitatea investitorilor) de a lua imprumut fara a depune si un gaj. O solutie in acest caz a fost constituirea unei entitati separate, MacroStrategy, tot in cadrul MicroStrategy, dar care urma sa fie izolata de cererile de collateral ale investitorilor. Astfel, gajul s-a constituit pe activele MicroStrategy si pe BTC-ul ce urma sa fie cumparat din si dupa emisiunea de $500 de milioane - BTC-ul din MacroStrategy ramanand intact si putand fi folosit ulterior. Saylor declara ca aceea cantitate de BTC (c.110,000 BTC) o va lua in considerare fie pentru a genera randament, fie pentru a obtine imprumuturi pe baza lor.
Avem in total $3.2 miliarde surse de finantare, incluzand si diversele comisioane platite. Obtinute in decursul unui an.
Pe 29 Martie 2022, MicroStrategy a anuntat ca a gasit utilitate si la o parte din cantitatea de bitcoin aflata in sub-divizia MacroStrategy. Astfel, Compania a obtinut un imprumut de $205 milioane prin programul Silvergate Exchange Network (SEN) Leverage program ce ofera imprumuturi in USD avand bitcoin ca si collateral. Nu se stie exact cati BTC au fost folositi ca si collateral (mai multi de $205 milioane pentru ca e un over-collateralized loan). In structura aceasta, BTC arata ca este o forma superioara de collateral prin faptul ca banca ce ofera imprumut poate alege custodele ce se va ocupa de pastrarea BTC-ului si poate alege o alta entitate din spatiul digital pentru a monitoriza rata de acoperire. Imprumutul este sindicalizat si obtinut prin companiile parte a SEN (Coinbase, Genesis, Gemini, Binance, Bitstamp, s.a.). SEN Leverage avea la 31 Decembrie 2021, $571 milioane in imprumuturi oferite prin programul acesta.
Transformarea MicroStrategy intr-un vehicul investitional BTC
Aminteam mai sus ca Michael Saylor a transformat MicroStrategy intr-un vehicul investitional pentru cei ce vor expunere pe BTC. Slide-ul de mai jos este parte a prezentarii de la Investor Day 2021 si compara MicroStrategy cu celelalte modalitati/vehicule de investitie: achizitia directa, ETFs, alte companii cu expunere crypto sau companiile de minerit. Criteriile folosite (cele pe coloane) sunt: (1) este un vehicul reglementat unde institutionalii pot investi?, (2) downside protection sau limitare a riscului in cazul unor evenimente negative, (3) acces la pietele de capital/imprumuturi pentru a spori detinerile, (4) un business operational sanatos, generator de cash flow, (5) posibilitatea de a manageria detinerile de BTC in mod activ.
Model pentru alte corporatii
MicroStrategy deserveste ca un model pentru alte corporatii privind modalitatile de a manageria o trezorerie in care ai si detineri de BTC. Cu acelasi scop, Saylor a lansat si conferinta anuala Bitcoin for Corporations ajunsa la a doua editie. Telul este de a prezenta beneficiile Bitcoin si de a oferi detalii privind integrarea BTC in produsele, serviciile sau pe balance sheetul unei companii. De asemenea, Saylor incearca sa curateze o lista de firme institutional-grade ce ofera servicii si ajuta companiile in demersul lor.
Citibank amintea intr-un raport ca sunt trei challenge-uri pe care firmele trebuie sa le depaseasca pentru a integra BTC in trezoreria lor. Primul tine de setup-ul unei infrastructuri in interiorul companiei - de la pregatirea unei echipe pana la managementul unor portofele digitale sau relationarea cu diversi agenti, firme de custodie, procesatori de plati. Al doilea tine de impedimentele cauzate de normele contabile actuale - pe scurt, pentru corporatiile ce nu sunt companii de investitii, detinerile de BTC sunt raportate ca si active intangibile (imobilizari necorporale). Acestea sunt inscrise pe balanta la costul istoric de achizitie si sunt re-evaluate la orice scadere sub acest cost istoric (insa, nu si in sens invers daca pretul creste). Re-evaluarile sunt trecute ca si pierderi in P&L-ul companiilor. Al treilea considerent este legat de eventualele operatiuni de hedging necesare. In cazul MicroStrategy, Saylor a declarat ca el nu se va proteja impotriva volatilitatii BTC. In opinia lui, costurile de hedging sunt prea mari. El prefera un long Bitcoin play pentru ca i-ar oferi cel mai mare randament si “the highest alpha”.
Razvan
=================
The Web3 Saga: #1 DAOs: O noua forma de viata?
Recent, in timp ce faceam research pentru DAOnauts am intrat intr-un rabbithole care mi-a schimbat perspectiva radical in ceea ce priveste felul in care muncim si cum arata viitorul muncii. Eram deja ”red-pilled” din moment ce stiam de DAOs, Crypto si intentionam sa fac tranzitia spre Web3, insa pot sa afirm fara sa tin cont de ego ca eram departe de a intelege cat de mare este acest fenomen si potentialul pe care il avem in fata.
Let me explain:
O scurta calatorie in trecut
Timp de mii de ani oamenii s-au straduit sa gaseasca metode mai bune de cooperare. Traind intr-un context in care resursele sunt finite si avand structurile ierarhice drept singurul mod ”eficient” de organizare, a fost simplu sa ne plafonam neavand alternative, iar asta se reflecta in faptul ca avem o stagnare in ceea ce priveste productivitatea si satisfactia la locul de munca, desi continuam sa inovam intr-un mod agresiv.
TLDR: avem tooluri mai bune, dar nu muncim mai eficient. Intrebarea ramane de ce?
Raspunsul este la fel de complicat ca si contextul. Aaron Dignan, autorul cartii ”Brave New Work”, spune ca acest lucru se datoreaza unor factori care au legatura cu natura umana si cu o problema mai putin vizibila care este specifica corporatiilor, identificata de Steve Blank sub denumirea de ”organizational debt”.
Rigiditatea si birocratia sunt probleme inradacinate adanc in istoria noastra. Odată cu aparitia Revolutiei Industriale, oamenii s-au axat mai putin pe munca individuala si mestesugarit pentru a lucra mai eficient in grupuri coordonate iar asta a venit la pachet cu noi structuri ierarhice si cu separarea gandirii de executie.(scientific management) Ingineri cunoscuti ai vremii precum Frederick Taylor au reusit sa organizeze eficient oamenii in fabrici si uzine, reusind sa ii convinga initial prin venituri mai mari decat faceau pe cont propriu pentru ca mai apoi asta sa devina principalul mod de lucru.
Boom-ul in productivitate si inovare din perioada respectiva a crescut dramatic nivelul de trai al multor persoane iar mare parte din progresul de care ne bucuram in prezent se datoreaza sistemelor ierarhice de organizare din perioada respectiva. Avem multe lucruri pentru care trebuie sa fim recunoscatori, insa pe măsură ce lumea se indreapta tot mai mult spre globalizare si evoluam din punct de vedere social si tehnologic ineficientele din structurile traditionale vor fi tot mai evidente.
Totalitatea compromisurilor umane/culturale pe care le facem doar pentru a duce la capat anumite taskuri au insa un pret pe care il platim sub forma unei lipse de flexibilitate si satisfactie personala. Ideea este ca traim intr-o lume ”VUCA”, in care organizatiile nu pot sa tina pasul cu ritmul in care se schimba dinamicile atat din punct de vedere extern cat si intern, mai ales in contextul in care pandemia(The Great Resignation) ne-a fortat sa gasim alternative noi de a munci si vedem din ce in ce mai clar nevoia de flexibilitate si independenta.
Desi ne plac sistemele care gandesc pentru noi, evenimentele recente ne arata cu certitudine faptul ca nu sunt si cele mai eficiente iar aici DAOs intra in ecuatie.
DAOs to the rescue?
Este scris in ADN-ul uman instinctul ca de fiecare data cand ceva nu merge bine sa codificam informatia colectata pentru a preveni greselile viitoare prin instituirea unui nou rol, a unei noi structuri, reguli sau politici. @tracheopteryx, unul dintre cei mai cunoscuti indivizi din spatiul DAO(contributor la Yearn & Coordinape) are o abordare foarte interesanta in ceea ce priveste aceste noi structuri de organizare.
In viziunea sa, DAOs sunt o noua forma de viata si pot sa afirm ca dupa ce am studiat in detaliu argumentele pe care este cladita aceasta teorie, perspectiva sa are foarte mult sens. Aruncati un ochi, merita!
Pentru multi dintre noi sa avem control asupra orelor pe care le lucram, sa ne alegem doar taskurile pe care vrem sa le facem si sa vedem rodul muncii noastre in stadiu final fara sa ne uitam la ”munca ca fiind munca”, ci o extensie a vointei noastre pare doar un vis. Schimbarea de paradigma are loc insa, atunci cand luam contact cu alternative mai bune.
Un DAO poate fi incadrat ca fiind o structura complexa(nu complicata), in sensul ca sunt anumite aspecte culturale, si economice pe care nu le putem controla si care ii influenteaza directia. Spre deosebire de o corporatie, un DAO este flexibil, pentru ca este guvernat direct de catre membrii contributori iar succesul sau este determinat de totalitatea valorii pe care acestia sunt capabili sa o genereze.
Este un experiment ambitios, care daca va avea succes(lucru pe care eu il cred cu tarie) va invalida multe lucruri pe care le asumam despre natura umana. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile, mai ales ca suntem early si cred ca cel mai important test pe care trebuie să il trecem se va da atunci cand fiecare membru va trebui sa isi evalueze munca si ulterior sa decida obiectiv cate resurse merita in comparatie cu ceilalti.
Raspunsurile la astfel de intrebari le vom primi numai in timp, pana atunci tot ce avem sunt doar posibile scenarii. De ce?
Pentru ca humans are complicated af. Iar DAOs sunt despre oameni.
Observe & Understand: that is my religion!
Alex ”Shinmen T”
=================================
Reply