- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #4: Noi vrem pamant si Cryptopunks!
The Crypto Insider PRO #4: Noi vrem pamant si Cryptopunks!
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Cu cat explorezi mai mult ceea ce a primit numele de "metaverse" cu atat esti mai prins de infinitatea posibilitatilor. De curand am descoperit ceva care a inceput sa imi manance ore bune: parcel.com.
Parcel e practic o centralizare a tuturor anunturilor de vanzare si cumparare de "pamant" din lumile virtuale existente incluzand cele mai populare precum Decentraland sau Sandbox. Proiectul e inca in fazele incipiente, dar e lesne de imaginat ca e doar o chestiune de timp pana cand cei care au real estate-ul in sange vor incepe sa il utilizeze pentru a gasi potentiale "parcele" de teren pe care sa poata ulterior sa le vanda mai scump.
Observati cum inca simt nevoia sa pun ghilimele la cuvantul parcele pentru ca al meu creier inca nu se poate rupe de realitatea imediata cu care a fost obisnuit. Nu stiu daca ne va fi usor sa ajungem la stadiul descris de Emil intr-un Stakeborg Talks recent cand spunea ca generatia copiilor nostri vor vedea tablourile "fizice" ale zilele noastre si vor striga "Uite, tati, un NFT cu rama veche pe perete".
Imi este cvasi-imposibil sa explic cuiva care e non-crypto sau nu e foarte deschis spre nou cum un jpg de pe net poate valora zeci sau sute de mii de dolari sau cum un pamant de pe Decentraland e mai scump decat pamantul de sub casa in care locuieste. Dar asta e noua realitate care se contureaza si nu putem decat sa incercam sa o intelegem.
Cu cat procesul de intiparire a elementelor noi e dificil, cu atat e mai valoros in contextul dobandirii unui know-how si a unor skilluri care conteaza cu adevarat.
Nu e departe momentul cand copiii vor spune la scoala ca isi doresc sa devina curatori de NFTs.
Traim in blockchain senzatia pe care persoanele creative o au atunci cand li se da mana libera sa "do their trick" si o coala alba. Granitele nu sunt date decat de progresul care uneori nici macar nu mai pare necesar sa fie gradual.
R
=================================
The Boring $tuff
Cand toti colegii mei scriu despre lucruri asa interesante si placute, parca imi e nu stiu cum sa stric petrecerea cu prostiile mele.. dar pe fondul expirarii unor options in valoare de 1.5 miliarde de dolari si un max pain price de $35k conform celor de la Deribit, weekendul se anunta din nou ploios. Nu stiu cat va fi pretul cand cititi asta, dar la momentul scrierii inca suntem putin sub 40k.
Avand in vedere ca si price action-ul este intr-o zona de overbought pe daily dupa 9 candles verzi ( record in 2021) un retracement pana in zona 36k ar fi foarte sanatos pentru structura posibilului viitor bull run. Cu atat mai mult cat in 2021, post options-expiring am asistat mereu la un buy pressure consistent.
Daca BTC merge sub 36k, alts-urile vor suferi din nou cel mai mult avand in vedere ca in perioade precum cea din prezent, altsurile devin practic trading bitcoin with leverage.
Volumele sunt ceva mai bune, aerul din piata e ceva mai optimist, hashrate-ul isi revine, doar activitatea on-chain ramane inca destul de scazuta lucru pe care nu doresti sa-l vezi la bitcoin atunci cand luam in calcul un posibil rebound.
Top-ul range-ului 30-42k, despre care tot vorbim prin newslettere si live-uri de ceva timp, s-ar putea dovedi o nuca destul de tare iar BTC-ul sa mai zaboveasca cel putin o saptamana, doua in no man's land.
==========
Stay Curious
Cat costa cel mai ieftin CryptoPunk scos la vanzare?
Dupa ce am vazut si eu live-ul lui Vlad de acum doua saptamani despre NFT-uri, curios din fire, am plecat putin pe fir. In cele din urma am ajuns la #punks. Si am luat-o la rand. Pe rarity tools si apoi pe OpenSea. Cand am vazut raspunsul la intrebarea din titlu am facut ochii mari, mari.
Ca sa nu o lungim prea mult, la prima vedere, pare ca nu exista nici un CryptoPunk la vanzare. Nici macar la licitatie. Cand vezi asta iti da putin cu virgula. Cam asa a fost reactia mea. N-are cum. Chiar asa?! Ce comunitate e asta? Sunt totusi 10.000 punks cu 2600 owneri. Chiar s-au inteles toti? Si-au facut cartel? Astea au fost primele intrebari. Totusi, pe tool-ul de la rarity apar pe primul loc in ultimele 7 zile, cu un volum de aproape 6000 ETH. Si sunt acolo constant.
Asta inseamna ca vanzari au loc. Si atunci, dupa ce goagal it, am ajuns pe canalul lor de Discord. Asa am aflat ca se vand de fapt, dar nu neaparat pe platforme cunoscute, ca OpenSea, Rarible, SuperRare sau Foundation. Ci pe Larva Labs. Platforma celor doi care au gandit colectia CryptoPunks. Explicatia comunitatii de pe Discord a fost simpla: in primul rand pentru a putea fi pusi pe OpenSea trebuie sa fie mai intai wrapped - o versiune tokenizata. In plus, pe Larva Labs, nu exista comisioane, spre deosebire de OpenSea de exemplu, care pastreaza 2.5% din valoarea tranzactiilor.
Pe Larva Labs gasim raspuns la (aproape) orice statistica legata de CryptoPunks:
Pentru cine nu stia, arata cam ca in poza de mai sus. Sigur i-ati mai vazut. Sunt si albi. Si cu parul colorat, femei, etc. Si, dupa cum se vede, cel mai ieftin punk se poate cumpara acum cu 21.9 ETH. Adica 50k$. De la lansarea lor in 2017 si pana acum valoarea vanzarilor a depasit 200k ETH. Adica peste 500 milioane $, azi. Pentru niste imagini pixelate, generate de calculator!? Da.
Fondatorii Larva Labs, canadienii Matt Hall si John Watkinson au lansat colectia CryptoPunks in 2017. Dar nu pentru ca erau artisti. Ci pentru ca erau developeri, pasionati de tehnologie si de crypto si au vrut sa vada daca pot sa ruleze un cod care sa genereze automat mii de caractere, diferite intre ele. Si se pare ca au putut.
Initial, toti punksii au fost generati gratuit, si i-a putut minta oricine avea o adresa de ETH, platind doar gas - la nivel de centi atunci. Fondatorii s-au gandit totusi sa pastreze 1000 bucati, in caz ca, cine stie, poate poate...Se pare ca au facut bine. Si inca detin o gramada(vezi prima adresa). E destul de clar deja ca toata agitatia asta din jurul NFT-urilor, se trage (si) de la Punks. (Aproape) toate colectiile care se lanseaza si au succes (VeeFriends, Bulls On The Block, Bored Ape Yacht Club, Stoner Cats, etc.), au ~ 10.000 caractere. Iar faptul ca acesti Punks au ajuns la niste sume greu de pronuntat, a dat un boost intregii industrii.
Dar de ce preturile astea? In primul rand pentru ca Punks pentru NFT-uri inseamna fix ce inseamna Bitcoin pentru crypto. Sunt primii, sunt doar 10.000 si reprezinta deja un status. In “lumea buna” e simplu: ai sau nu ai unul. Si pare ca va fi din ce in ce mai greu sa ai.
Cel mai scump pret pentru un Punk - cel cu numarul #7523, a fost platit pe 10 iunie 2021. Aproape 12 milioane $. Interesant e ca i se spune Covid Alien, pentru ca are si masca medicinala. In topul CryptoPunks, e cotat pe locul 3.
Al doilea cel mai scump, #7804, a fost cumparat pe 11 martie cu 4.200 ETH. Interesant de urmarit istoricul ofertelor. Una dintre oferte a fost chiar de 12.000 ETH, pe 17 februarie.
In video-ul despre care am scris in primul paragraf, Vlad a povestit si despre un thread pe Twitter, de la cumparatorul Punk-ului cotat pe locul 2 nu doar la nivel de pret platit, ci si la nivel de rank.
Omul spune de ce a platit 4.200 de ETH pentru acest punk. Pe scurt, pentru status. Pentru ca sunt primii si pentru ca un punk e de 2.100 ori mai rar decat 1 Bitcoin. Si pentru ca oamenii in general cumpara arta sau obiecte pe care le pastreaza in colectii pentru ca e ca un testament al realizarilor lor: cu banii pe care i-au castigat isi permit sa intre intr-un club select. Si nu au absolut nici o problema sa plateasca pretul pietei pentru un obiect de colectie sau opera de arta. Iar viitorul, inclusiv pentru arta, arata (si) digital.
Jay-Z pare ca si-a luat un punk pe care si l-a pus deja ca poza de profil pe Twitter. Ce se va intampla cand mai multi oameni care nu au doar banii, ci si influenta la nivel de notorietate vor vrea unul? Il vor lua. Si il vor promova.
Pentru cine e nou si se uita de cateva luni la industria crypto, frazele si cifrele aruncate in piata par asa, din alta lume. Chiar si pentru cei care ne uitam de cativa ani, uneori tot e greu sa duci (dpdv rational) tot ce citesti. La cateva saptamani iti mai aminteste cineva intr-un tweet ca nu se pune problema daca, ci cand 1 Bitcoin va fi 1 milion $. Sau ca va veni o zi cand Bitcoin nu va mai fi disponibil la vanzare. (Probabil) cel mai bine e explicat in meme-ul asta:
Ei bine, pentru mine, socul initial pe care l-am avut cand am vazut ca nu e nici un #punk de vanzare, m-a facut sa constientizez mai mult ca suntem mai aproape de ziua in care chiar nu va fi nici un punk de vanzare. Si poate si de ziua in care, asa cum mai vedem in cate o discutie, Bitcoin chiar nu va mai fi de vanzare. Si doar se va licita pentru el.
One more thing. Exista un cont pe Twitter, un bot care anunta toate tranzactiile sau ofertele facute catre detinatorii de punks. Follow. Va ajuta sa mai stati conectati, macar asa, sa:
Ramaneti curiosi,
Endi
Ramaneti curiosi!
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Index funds – un primer si un overview al inceputurilor lor in sfera crypto
Un investitor are in fata doua decizii importante cu privire la alocarea portofoliului sau. Prima face referire la repartizarea investitiei pe diverse clase de active (“Ce procent voi aloca in actiuni, obligatiuni, imobiliare, crypto, commodities, etc.?”) si o a doua referitoare la tipurile de securities din fiecare clasa de active (“Din acest total de expunere pe actiuni, in care actiuni voi urma sa investesc?”). Aceste decizii sunt corelate indeaproape cu profilul de risc si obiectivele investitionale ale fiecaruia dintre noi. De mentionat ca, in anumite situatii, un instrument financiar (ex. un fond de investitii de tipul 60/40, cu 60% expunere pe actiuni, 40% expunere pe obligatiuni) poate fi raspunsul la ambele decizii.
In anii ’70 in SUA optiunile de intrare pe piata de capital pentru un investitor erau limitate: fie opta sa intre in piata printr-un broker, fie opta pentru cumpararea unei unitati de fond dintr-un fond de investitii a carui componenta era atent selectata de un manager de fond, acesta din urma primind cel putin un management fee anual de la investitori.
In 1975, Jack “John” Beagle, fondatorul Vanguard, a largit plaja de instrumente de investitii si, in acelasi timp a propus o noua solutie la a doua decizie investitionala de mai sus. El a infiintat primul index fund, The First Index Investment Trust, ce mai tarziu a devenit cunoscut drept Vanguard 500 Index Fund, un fond ce avea ca scop urmarirea performantei indexului S&P 500. Fondul lui a aparut ca o alternativa la fondurile de investitii ale vremii respective, el considerand ca nivelul taxei de management afecteaza randamentele investitorilor si, de asemenea, o investitie intr-un fond ce urmareste evolutia pietei in ansamblu ar urma sa fie, in general, mai profitabila decat un fond manageriat activ.
Cum poate era de asteptat, fondul sau a fost primit cu un val de scepticism. Dintr-un target la IPO de $250m, a reusit sa stranga doar $11.3m (c.5% din target). In 1984 a aparut al doilea index fund urmarind evolutia S&P 500, infiintat de Wells Fargo, iar in acest interval fondul Vanguard reusise sa atraga inflow-uri de doar $16m pe an. Cu timpul, reticenta lumii financiare s-a mai diminuat, iar acum index fund-urile controleaza c.$10tn din totalul de $24.9tn de active nete la nivel global (Sursa: Investment Company Institute).
Explicatia pentru acest boom in portofoliile index fund-urilor se leaga de incapacitatea managerilor de fonduri active sa performeze mai bine decat market-ul in general. Conform unui studiu al Bank of America, doar 28% din fund managers din SUA ce au investit in companii mari de pe bursa au reusit sa aibe un randament mai mare decat intreaga piata din SUA in decursul lui 2019. Daca extrapolam la decada 2009-2019, procentul se reduce la 11%.
Pe segmentul crypto, index-urile si index funds-urile se afla intr-un stadiu incipient, insa primele valuri au inceput sa apara. Printre acestea amintim lansarea familiei de index-uri crypto de la S&P Global, anuntul Grayscale cu privire la lansarea unui fond ce va urmari CoinDesk DeFi index DeFi manageriat de TradeBlock, familia de index-uri propuse de DAO-ul de la IndexCoop ori platformele de asset management propuse de Set Protocol sau Enzyme Finance unde se pot construi propriile fonduri.
Index si index funds
Index-ul este un instrument folosit pentru a reprezenta si masura performanta unui portofoliu de securities (actiuni, obligatiuni, real estate, crypto, ori o strategie investitionala). Index-urile pot fi:
a) index-uri generale, cuprinzand o plaja mare de active: S&P 500 – top 500 companii de pe bursa americana, DJIA – top 30 companii proeminente de pe bursa americana
b) index-uri specifice, axate pe anumite industrii ori segmente ale pietei: XLE – companiile de energie din S&P 500.
Index-ul este, in fond, un calcul matematic si nu reprezinta un vehicul investitional. Investitorii ce cauta expunerea pe un index aloca fondurile necesare intr-un index fund. Un index fund are ca scop definit ca randamentul acestuia sa urmareasca cat mai exact randamentul index-ului pe care se bazeaza.
Ca metodologie de masurare a index-ului amintim ca market cap /value-weighted este metoda cea mai des intalnita. Un fond urmarind un astfel de index ar urma sa investeasca in fiecare activ constituent al index-ului o valoare proportionala cu market cap-ul (capitalizarea) acestuia raportat la market cap-ul aferent tuturor activelor din index. S&P 500 este un value-weighted index. O alta metoda de masurare a unui index este in functie de pret (price-weighted). Un fond urmarind un astfel de index ar urma sa investeasca in fiecare activ constituent al index-ului o valoare proportionala cu pretul acestuia raportat la suma preturilor aferenta tuturor activelor din index.
In practica, anumite fonduri aleg uneori sa investeasca doar intr-un numar reprezentativ de active din index – acest numar reprezintand un % foarte mare ca si valoare din index. Datorita acestui lucru, dar si a altor factori (cheltuielile administrative aferente fondului ce sunt extrase din totalul activelor din portofoliu, expunere prin derivate pe anumite active din index, nivelul de cash neinvestit, s.a.) pot exista mici diferente intre randamentul unui index si randamentul unui fond ce urmareste acel index.
Index-urile sunt supuse unui proces de rebalansare periodic (ex. lunar sau trimestrial), iar procesul de rebalansare si selectare al activelor este detaliat in fisa de prezentare a oricarui index. Providerul de index este cel care se ocupa de acest proces.
Pentru a ne forma o idee despre dimensiunea fondurilor alocate acestor index funds, putem observa din graficele de mai jos cum totalul activelor nete a crescut de la c.$1.9tn la c.$10tn in ultimii 10 ani, concomitent cu cresterea ponderii aceste fonduri din totalul activelor nete administrate la nivel gobal.
Nota: Graficul reprezinta totalul activelor nete existente la final de an. Analiza pentru mutual funds nu include money market funds. Principala diferenta intre mutual funds si ETFs consta in modalitatea de tranzactionare a unitatilor de fond. In cazul mutual funds, tranzactiile de buy/sell se efectueaza dupa inchiderea pietei la 4am Central time la pretul NAV (net asset value) aferent inchiderii. Pe cand tranzactiile de buy/sell intr-un ETF se pot efectua normal in decursul unei zile. Alte diferente tin de comisioane, consideratii legate de taxare, s.a.
Avantaje si anumite consideratii
Din perspectiva unui investitor, alegerea plasarii unei parti din portofoliu intr-un index fund prezinta urmatoarele avantaje:
Confera investitorului abilitatea de a pastra decizia de “asset allocation” – repartizarea pe clase de active – si ii propune o solutie pentru a doua intrebare “security selection” – selectarea instrumentelor din cadrul unei clase de active
Salveaza timpul aferent research-ului si lasa acest task in mainile unui profesionist
Ofera diversificarea portofoliului
Fee-uri de tranzactionare mai mici
Printre consideratiile referitoare la o astfel de investitie amintim ca este o investitie tip pasiv si, dupa cum am mentionat mai sus, va intrece in randament o buna parte din fondurile manageriate activ. Insa, in orice an / pe alt timeframe, o parte din fondurile manageriate activ vor avea randamente mai bune.
Piata de index si index funds in crypto
In sectorul crypto, piata de index-uri si index funds este inca la inceputuri, lucru ce se poate observa din plaja de selectie si numarul de instrumente existente. Dintre acestea amintim urmatoarele index-uri ce urmaresc urmatoarelor active:
a) active majore – S&P Bitcoin Index, S&P Ethereum Index, CoinDesk Bitcoin Price Index XBX, CoinDesk Litecoin Index LNX
b) un top al activelor crypto dupa market cap – Bitwise 10 Crypto Index (masoara performanta celor mai mari 10 cryptomonede)
c) active specializate pe zona de De-Fi sau NFTs – DeFi Pulse Index, Bitwise DeFi Crypto Index, CoinDesk DeFi Index, Metaverse Index
d) proxy pentru pietei crypto in ansamblu – familia de index-uri din S&P Cryptocurrency Broad Digital Market (BDM) Index
Ca si in cazul TradFi, aceste index-uri pot fi folosite in diverse scopuri:
i) rata de referinta / benchmarking (ex. index-ul XBX reprezinta un pret real-time in USD al Bitcoin-ului si este calculat algoritmic in fiecare secunda avand la baza preturile de tranzactionare pe exchange-urile mari. Index-ul este folosit ca si o rata de referinta avand anumite mecanisme de reducere a anomaliilor si manipularilor de pret pe anumite exchange-uri)
ii) utilizat ca si tool investitional si de benchmarking de catre index funds
O initiativa interesanta pe zona de index-uri si vehicule de investitii aferente vine din partea IndexCoop, primul index provider organizat sub forma unui DAO. IndexCoop isi propune sa imbine cu succes avantajele unui DAO (grup de oameni cu specializari diverse ce contribuie la cresterea comunitatii, un for decizional mult mai rapid si flexibil vs. o companie de asset management traditionala) cu un token de guvernanta $INDEX ce permite comunitatii sa decida asupra componentei index-urilor actuale si viitoare, sa controleze alocarea fondurilor din DAO Treasury, sa modifice fee-urile aferente diferitelor index fund-uri sau sa adauge elemente diverse index-urilor (ex. mutarea in staking a unor tokenuri). IndexCoop reprezinta un parteneriat intre IndexCoop, DeFi Pulse (https://defipulse.com) si Set Labs, cei din urma ocupandu-se de platforma on-chain de asset management, Set Protocol, unde sunt active index fund-urile sponsorizate de IndexCoop. Fondurile IndexCoop au in prezent un TVL de $164.3m (cf. Q3 report).
Pentru a exemplifica modul de lucru al acestor index-uri, consideram in randurile ce urmeaza doua exemple dintre fondurile propuse de IndexCoop:
DeFi Pulse Index ($DFI)
Obiectiv: urmarirea randamentului unui cos format din proiecte proeminente din zona DeFi
Managers: IndexCoop si DeFi Pulse
MarketCap: $130m
Criterii de eligibilitate: minutioase, incluzand conditionari legate de apartenenta de spatiul DeFi, supply-ul token-ului respectiv, tractiunea proiectului ori user safety
Metodologie: market cap weighted
Modalitati de achizitie: TokenSets (Set Protocol), Uniswap, IndexCoop
Mentenanta index-ului: rebalansare lunara in decursul primei zile lucratoare
Fees: 0.95% streaming fee (conceptul de streaming fee este similar cu management fee din zona TradFi)
Metaverse Index ($MVI)
Obiectiv: urmarirea randamentului unui cos format din proiecte ce inglobeaza trend-ul existent in zonele de entertainment, sports si business-urilor ce se adapteaza la un mediu virtual
Managers: IndexCoop si DeFi Pulse
MarketCap: $9m
Criterii de eligibilitate: minutioase, incluzand conditionari legate de apartenenta de zona de metaverse definita prin categoriile de NFTs, Entertainment, VR, AR, si Music din Coingecko, criterii legate de supply-ul token-ului respectiv, tractiunea proiectului ori user safety
Metodologie: o combinatie intre market cap si un coeficient de lichiditate in functie de volumul tranzactionat pe DEX-uri
Modalitati de achizitie: TokenSets (Set Protocol), Uniswap, DEX Aggregator
Mentenanta index-ului: rebalansare lunara in decursul primei saptamani
Fees: 0.95% streaming fee
Concluzie
Avand in vedere popularitatea lor in TradFi, este probabil doar o chestiune de timp pana cand index-urile si index funds-urile vor fi din ce in ce mai vizibile si prezente si in mediul investitional din crypto.
Razvan
==================
Proiectul Saptamanii: UNIVERSE XYZ
Universe XYZ este o platforma NFT, construita pe Ethereum, care intr-un final isi propune sa permita utilizatorilor sa isi construiasca comunitati de la 0, folosind tool-urile oferite de acest ecosistem. Ar trebui sa asigure de la servicii media, la tool-uri de distribuire a continutului, la NFT-uri si jocuri.
Pentru inceput, platforma Universe va contine doua functionalitati principale. Prima este un protocol prin care un utilizator isi poate crea propria colectie digitala. O colectie poate include o varietate de NFT-uri din arta digitala, muzica, vide si asa mai departe. Dupa ce iti construiesti aceasta colectie, echipa va oferi o platforma de licitatii prin intermediul careia poti tranzactiona NFT-uri.
Ce este Universe XYZ si de ce este un proiect interesant?
Scopul initial al Universe XYZ este sa puna la dispozitia utilizatorilor toate tool-urile necesare pentru a crea propriile NFT-uri, a cumpara de la alti useri si a construi intregi colectii de sute sau chiar mii de NFT-uri.
Dupa ce primele produse vor fi lansate (NFT Marketplace, Auction House, Social Media), echipa vrea sa construiasca un intreg ecosistem in jurul artistilor si al comunitatilor acestora si sa le ofere posibilitatea sa isi monetizeze continutul printr-o multitudine de variatii ale NFT-urilor.
Deci atractivitatea proiectului vine din economia digitala, pe care acestia vor sa o construiasca si din imbinarea acestei economii cu creativitatea artistilor si cu dorinta lor de a-si monetiza continutul.
Din moment ce proiectul este gandit avand crearea de comunitati in centru, cea mai buna metoda de a-l face mai atractiv este, cu siguranta, de a lasa comunitatea sa-l modeleze ulterior, dupa propriile nevoi si dorinte. Asa ca, prin xyzDAO, echipa invita comunitatea Universe sa participe activ la evolutia si dezvoltatea ecosistemului.
Tokenul $XYZ:
Moneda din centrul universului este $XYZ cu:
Supply maxim de 1 miliard
Supply in circulatie de 160.302.868
La nivel de utilitate, XYZ poate fi folosit pentru:
Guvernare in cadrul xyzDAO, pentru deciziile on-chain, ca programarea de smart contracts, metode de folosire a monedelor din trezorerie si asa mai departe;
Staking.
Concluzie:
Cu cat conceptul de NFT-uri ajunge la mai multe persoane care vad potentialul financiar din spatele acestora, cu atat mai populare vor deveni proiectele de genul acesta.
Este vorba in special despre proiectele care isi propun sa acopere tot spectrul, de la minting de noi NFT-uri, la o platforma de distribuire si promovare a NFT-urilor, la o parte de social media unde poti cladi comunitati mai strans conectate la marketplace si licitatii. Si exact asta isi propune sa faca Universe XYZ.
In momentul acesta, proiectul pare ca are elementele necesare pentru a atrage utilizatori, binenteles, odata cu lansarea produselor. Conceptual, lucrurile par a fi gandite bine si cu siguranta exista multe aspecte atractive la acest proiect, si pentru artisti sau creatori de continut, si pentru cei care vor sa tranzactioneze NFT-uri, si pentru investitorii in moneda, care cauta potential.
Din punctul meu de vedere, este un proiect care merita urmarit pentru a vedea impactul lansarilor de produse si pentru a vedea strategia echipei de a construi o comunitate activa.
Intr-un final, cel mai important aspect pentru succesul oricarui proiect NFT este comunitatea. Daca ne uitam la Bulls on the block sau Axie infinity, acesta este principalul punct comun care a oferit ambelor proiecte atentia imensa pe care o primesc acum.
Andrei
==================
3 Crypto Headlines that matter
Asta e principalul motiv pentru care am sustinut mereu faptul ca legislatia, atunci cand va veni, va fi una constructiva si mai putin restrictiva. Politicienii au nevoie de bani pentru a-si impinge diferitele proiecte iar atat timp cat crypto are priza la oamenii de rand si nu are un caracter daunator pe termen mediu sau lung, game theory e in place. In anii urmatori, sa te opui valului crypto va fi o greseala politica fatala iar asta nu poate decat sa ne bucure.
Iar daca mai avem nevoie de inca un argument in sensul celor spuse anterior, think tank-ul RAND care opereaza din 1948 si are ca scop oferirea de research si analiza militara pentru fortele armate ale US, a comentat recent faptul ca industria crypto nu ar trebui sa lipseasca din acordul "US-Japan digital trade deal" semnat in 2019, sugerand amendarea acestuia cu un nou capitol dedicat crypto.
Sunt stiri care se pierd prin noianul de zgomot cu care ne-am obisnuit in crypto, dar sunt chitesentiale in contextul macro. Cand BOA ( Bank of America) se aseaza la aceeasi masa cu FTX si Coinbase, doua companii emblematice din generatia blockchain, pentru a investi intr-un proiect de infrastructura non-sexy & shiny cum e Paxos, devine clar ca, alaturi de atatea alte semnale in acelasi sens, crypto e un consens si e here to stay.
Reply