• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #43: Vine episodul cu Beniamin Mincu!

The Crypto Insider PRO #43: Vine episodul cu Beniamin Mincu!

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Inainte de toate, subscribe la canalul Stakeborg de pe Youtube ca sa nu pierzi notificarile!

In newsletterul de azi: 

Ce scrie Vlad azi nu trebuie sa ratezi.

Endi aduce in prim-plan

Razvan exploreaza ultimele evenimente macro si posibilul impact asupra intregii piete crypto

Matei discuta building character in bear markets.

The Macro

Ma uitam zilele trecute la un clip cu absolventii din generatia 2022 care au terminat acelasi liceu ca si mine. Am realizat ca ma incerca un sentiment asemanator cu cel pe care l-am avut cand am intrat, pentru prima data, miercuri pe scena. Se cheama entuziasmul unui nou inceput sau bucuria unei pagini albe.

Mi-am dorit dintotdeauna sa fiu mai mare decat eram pentru ca stiam in sinea mea ca pot costrui lucruri si ca singurul lucru care ma impiedica e dat de varsta si de perceptia pe care "oamenii maturi" o au in legatura cu importanta acesteia. Pentru cei mai tineri ( salut, Matei!) asta poate parea o stupizenie, dar times were like that.

Ajuns la 34 de ani simt ca sunt in my prime iar cele mentionate anterior nu mai exista. Pentru ca am urcat cateva dealuri deja, devine mai greu sa generez inceputuri complet noi; iar cand spun mai greu realizez ca e de fapt un soi de comoditate la pachet cu commitmentsurile pe care le am fata de familie, oameni cu care lucrez sau comunitatea Stakeborg.

Am inceput TST sezonul 1 cu Razvan Munteanu si, plecand de la notorietatea lui, am facut 100k+ views pe un canal complet nou. Vremurile s-au schimbat, dar am vrut ca sezonul 2 sa inceapa cel putin la fel de bombastic si nu cred ca exista in industria crypto din Romania un om mai reprezentativ ca Beniamin Mincu. Putem discuta ad infinitum despre pros & cons, dar facts are facts. Numbers are numbers.

Mi s-a parut interesant sa descopar ca e mai easy-going si mai incisiv ( atunci cand vrea) decat pare. E un tip cu o inteligenta ascutita si cu o viziune care bate mai departe decat credeam de la distanta. Ne-am contrat pe subiectul Elon Musk, fiecare a plecat acasa convins ca celelalt nu mai are argumente si a ramas sa ne mai auzim pe tema asta. Am dezbatut directia Elrond, episodul Luna si ce conteaza cu adevarat atunci cand construiesti in crypto.

Cand esti pe scena nu iti dai seama daca discutia a fost interesanta pentru oameni decat din eventualele lor reactii de moment. Feedback-ul de dupa, zambetele si discutiile sunt marturiile care conteaza. Am avut parte de ele din plin si post-event dar si la petrecerea pe care am dat-o dupa cu ambasadorii si moderatorii Stakeborg DAO.

Am mai vorbit in fata unei audiente de 150 de persoane, dar miercuri a fost pentru prima data cand AM FACUT-O IN FATA OAMENILOR MEI. E un sentiment greu de descrifrat si nu e lozincareala. Stiam ca orice prostie as spune, oricat s-ar putea dovedi de boring si indiferent cat de nesarate mi-ar fi glumele, voi ma veti ierta si o sa ma priviti cu bunavointa in continuare. Asta iti da un superpower pe care mi-as dori ca fiecare din voi sa il simta macar o data in viata.

Citeam zilele trecute ca 8 persoane s-au sinucis dupa caderea LUNA/UST si pentru 1 minut m-am gandit cum m-as simti daca as primi o astfel de veste. Stiu ca trebuiau sa fie diversificati, stiu ca e in mare parte vina lor,etc…dar vorbim despre viata si moarte, nu despre a fi bogat vs a fi putin stramtorat. Ce am scris pe Twitter surprinde doar o parte din gandurile pe care le am de cateva zile vis-a-vis de subiectul asta.

 

Stiu ca piata e de cacat si sunteti ingrijorati cu privire la investitiile voastre, inclusiv $STANDARD. Mai stiu si ca o parte din voi ati trait si deziluzia numita swingby. Imi doresc insa sa fiti convinsi ca facem, cu totii, tot ce se poate ca pe termen scurt lucrurile sa fie cat de putin dureroase iar pe termen mediu si lung cat se poate de profitabile. E preocuparea zilnica a tuturor celor care stau sub steagul Stakeborg.

Iar schimbarea formatului TST a fost facut in primul rand pentru a putea fi mai aproape de voi si a comunica mai clar intentiile noastre.

Imi scria cineva zilele trecute ca evenimentul trebuia sa fie gratis si imi dadeam seama ca probabil sunt multi care nu realizeaza ca Stakeborg are 10 persoane angajate full time. Mai mult decat atat, nu vorbim de salahori. Ca sa dau doar 3 exemple: Cornel a venit din pozitii de conducere din banca, Evelyne de la Deloitte, Razvan din investment baking din UK iar Cosmin a renuntat la o initiativa semnificativ mai bine platita. Tot ce se vede, de la salarii, la chiria biroului, echipament, etc…toate costa bani iar abonamentul la newsletter-ul PRO nu e doar o investitie in propria educatie dar si o forma de a ajuta Stakeborg-ul si implicit Stakeborg DAO sa creasca. La fel si un bilet la TST. E o contributie la o misiune.

Duminica de la 20.00 vine episodul cu Beni si imi doresc sa ajunga la cat mai multi oameni, in primul rand pentru ca discutia e relevanta si merita. E plin internetul din Romania de agramati, semi-docti si pseudo crypto specialisti care va dau sfaturi cu informatii mestecate de pe la altii sau stand cu mana in sold in timp ce li se vede Dubai-ul in spate. Imi doresc ca impreuna cu eforturile voastre sa viralizam si content de calitate nu doar cacat de vaca udat de ploaie.

Ne plangem mereu ca Romania e dominata de mediocritate, dar atunci cand putem contribui la raspandirea anti-mediocritatii ne uitam pasivi. De asta oamenii buni nu fac compound. Noi, cei de la Stakeborg, vom face tot ce tine de noi, ca macar in domeniul in care activam, lucrul asta sa se schimbe.

LFG!!

V

==========

Stay Curious

Otherdeeds from the Otherside

La 2 saptamani de la minting, pe baza sneak peeks si a unor noi indicii aparute pe site-ul oficial, desi tot in ceata, pare totusi ca putem incepe sa avem o viziune asupra povestii Otherside. La creionarea careia se pare ca vom contribui din plin, folosind infrastructura oferita de ei.

 

Ce sunt Otherdeeds, cate sunt si ce faci cu ele?

In ordine cronologica, cei de la Yuga Labs au lansat: Bored Ape Yacht Club, acum un an; apoi au inceput sa apara airdrops: cainii (BAKC), mutantii (MAYC), tokenii $APE si acum bucatile de pamant - Otherdeeds, parte din propriul Metaverse.

Cine a mintat/cumparat acum un an un BAYC si a reusit sa tina toate asset-urile primite airdrop, sta azi(la momentul scrierii) pe ~180 ETH. Sau vreo 360k $. (Acum doua saptamani insemnau peste 300 ETH. Care la randul lor insemnau 1 milion $). Dar dincolo de faptul ca e recunoscut drept principalul proiect blue chip, pe termen mediu si lung nu e suficient sa ramana asa doar in jurul PFP-urilor. E o comunitate deja maricica in spate si creativitatea acesteia a ajutat, fara indoiala, la awareness-ul care exista astazi. Insa urmatorul pas logic (si tare indraznet in acelasi timp), e sa stimuleze creativitatea comunitatii prin oferirea unei infrastructuri cat mai potrivite.

Din 100.000 lands existente, 10k au fost oferite (au 21 zile sa le dea claim) catre cei care detin un BAYC, 20k catre cei care detin un Mutant, 55k au fost vandute celor care in martie au trecut prin procedura de KYC si inca 15k sunt pastrate pentru developeri ai altor proiecte si parteneri care vor sa dezvolte The Otherside. Cum iti dai seama ca oamenii stiu sa creeze sentimentul de FOMO dupa ce au lansat in piata 100k NFTs? Prin modul in care se pregatesc sa mai dea drumul la inca 100k. Acestea vor fi oferite catre cei care detin deja Otherdeeds dar vor si contribui la dezvoltarea The Otherside.

Ce e The Otherside?

Inainte sa apara finantarea celor de la Yuga, a aparut un pitch deck leak-uit, despre care fondatorii au spus ca nu e ceva actualizat, insa fara sa-l nege. Evident ca intr-o lume cum e cea crypto/web3/nfts majoritatea lucrurilor evolueaza exponential fata de web2, insa e destul de clar ca se pastreaza niste principii din acel “leak”. Spuneau cei de la Yuga acolo ca:

  • Desi scopul unui Metaverse este sa fie o lume virtuala in care toti oamenii sa fie interconectati, totusi fiecare isi construieste propriul “Metaverse”, iar aceasta interconectivitate e departe de a se intampla;

  • Exista exemple prin care oamenii se strang impreuna online si formeaza prietenii care dureaza o viata, cu ajutorul unor jocuri precum Warcraft, GTA, Starcraft, Counter Strike, etc.

Motive pentru care anuntau ca nu planuiesc sa construiasca un Metaverse, ci un gaming Metaverse interconectat, un MetaRPG. O experienta superioara de gaming, descentralizata (zic ei, dar mai e mult pana acolo), unde banii sunt reali, unde noi detinem land-urile si resursele(desi, dupa cum observa punk6529, in termeni si conditii nu prea arata deloc asa), unde toata lumea isi poate crea alte assets sau isi poate aduce propriul NFT:

 

Iar pentru faptul ca ofera tool-urile necesare open source pentru orice developer, implicit pentru orice proiect care vrea sa construiasca in The Otherside, e probabil cel mai mare plus pe care il puteau avea. Avand in vedere pozitia in care e Yuga Labs, daca esti un proiect de NFT, sa nu iti faci macar planuri sa construiesti in ecosistemul lor, mi se pare destul de arogant. Sigur, daca nu ai inceput deja sa iti construiesti propria platforma, ai in cap un joc, ai alocat deja fonduri, samd. Desi, si in The Otherside, pe langa caractere, poti crea mini-jocuri, daca nu vrei sa creezi unele mai complexe. Adica merita macar sa intelegi ce urmeaza:

 

De ce pariul pe Gaming Metaverse merita?

Pentru ca sunt aproximativ 3 miliarde gameri worldwide. Dupa cum reiesea foarte bine si din pitch deck-ul(desi nerecunoscut, s-au intamplat lucrurile exact cum era scris acolo) celor de la Yuga:

 

Dar majoritatea nu castiga nimic si nici nu detin vreun item din ceea ce construiesc. In 2020, 71% din totalul veniturilor aduse de aplicatii au venit din cele de gaming. Practic, au si scris ce vor sa faca: un marketplace in interiorul propriei platforme, un app store in interiorul jocului. Totul gandit in jurul tokenului $APE.

Inca din leak se specifica faptul ca land-urile vor fi purtatoare de bogatii suplimentare: Koda, artefacte sau resurse, care la randul lor vor deveni NFT-uri proprii. Practic alte airdrops. Se vor decupla de la lands si vor putea fi folosite separat. Conform leak, in perioada urmatoare ar trebui sa inceapa tradingul, schimbul sau vanzarea acestora.

Prima confirmare vine direct din actualizarea journey-ului de pe otherside.xyz.

Decuplarea Koda de land-uri se pare ca e prima. Urmeaza artefactele. Si probabil resursele. Agora, locul unde Voyagerii(cei care detin land-urile), vor putea sa vanda si sa faca bartere, e next in line.

Apoi, ce e cel mai misto, e indemnul care vine de la creatori: “The Otherside e ceea ce faci tu cu ea. Voyageri, luati-va resursele si obiectele lucrate si creati structuri pentru a va popula pamantul.” Asta e fix conceptul de user-generated content. Fix ce sta in spatele Facebook, Twitter, Tik-Tok, LinkedIn, Instagram, Youtube, Google si ce mai vreti. Nu sunt multe lucruri mai puternice decat o platforma care iti pune la dispozitie infrastructura si te lasa sa devii creativ. Si se pare ca te mai lasa sa si monetizezi asta.

Si nu incepe de la 0. Incepe cu destul de multa tractiune. Cele mai mari 10 vanzari de lands, la momentul la care au fost vandute, se situeaza intre 0.7 si 1.5 milioane $. Fiecare din ele:

Exista 10.000 Koda (10% din land-urile actuale si probabil 5% din cele finale). Dintre care 100 sunt Mega Kodas. Floor Price-ul unui land cu Mega Koda e de 200+ ETH. Al unui land cu Koda normal e de 18 ETH. Al unui Otherdeed simplu e de sub 3 ETH (abia astept sa citesc cifrele astea peste un an).

Pentru cei care au Otherdeeds(sau planuiesc sa isi cumpere), exista mai multe surse de unde va puteti face o idee care cat e de valoros. Incepem cu Rarity Sniper, unde gasiti un top de la 1 la 100.000. Apoi exista chiar o pagina de Wiki dedicata proiectului. Le gasiti impartite dupa resurse, environment, artefacte, locatie si alte filtre. Ce e cert, e ca pana acum, sunt foarte multi oameni increzatori in ce urmeaza:

  • Volumul din secondary sales e deja de 260k ETH (in doar doua saptamani e la jumatate din volumul BAYC intr-un an - 560k ETH);

  • numarul de holderi care nu au vandut de la mintare (76%). Imaginea de mai jos e de pe un tool share-uit pe Discord (pe It’s NFTime) de Victor, unul dintre studentii de la FABIZ - ASE, care au venit de curand in comunitate:

Concluzii

Revenind la numarul de 3 miliarde gameri worldwide, in Sandbox sunt 2 milioane useri inregistrati, in Decentraland mai putin de 1 milion. Se mai adauga Axie Infinity si ai cam acoperit tot ce e relevant din categoria play to earn: sub 0.2 % din numarul de gameri de la nivel mondial.

Yuga Labs si-a asumat o misiune extrem de grea. Dar, daca e cineva care poate, la momentul asta ei pare ca sunt. Mai ales avand in vedere cat e de mare comunitatea, cate celebritati sustin proiectul, ce fonduri s-au aliniat in spatele lor, dimensiunea finantarii sau valoarea royalties. Noi suntem aici sa punem umarul si sa ne facem bucatica noastra. Daca vor reusi sau nu, nu stie nimeni. Putem doar sa avem pareri educate.

Pana atunci,

Ramanesti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Despre ultimele evenimente macro

Ne vom uita in acest numar la cateva evenimente macro.

Cum mentionam si in editia newsletterului in engleza, crashul LUNA/UST este un moment istoric in evolutia crypto si DeFi, comparabil cu Black Wednesday din Septembrie 1992 (George Soros / Banca Angliei).

Terra si Do Kwon au fost si vor ramane apostoli ai formelor de bani descentralizate. In viziunea lui Do, stablecoins ca USDT sau USDC vor avea mereu riscul dat de faptul ca o autoritate are control pe collateral care este centralizat (am intrat in mai multe detalii in editia PRO nr. 37). Pentru a pre-intampina ce s-a intamplat in cazul TITAN/Iron Finance si a altor algo stablecoins (lucru care nu s-a intamplat), Do Kwon a acordat utilitate UST-ului si a pornit crearea unei rezerve (in principal de BTC) pentru a sprijini paritatea cu USD. Utilitatea a fost insa extrem de concentrata in Achor Protocol si faptul ca UST s-a extins pe alte protocoale a fost o sabie cu doua taisuri (cerere mai mare, dar si riscul de pierdere a controlului pe lichiditate).

Prin utilitate, Do a vrut sa pre-intampine un death spiral (o spirala a mortii). Faptul ca intr-un downturn va exista destula cerere pentru UST avand in vedere utilitatea sa si va restabili, intr-un timp relativ scurt, paritatea. O spirala a mortii implica urmatorul sir de evenimente. Inainte, bridge-ul din Terra Station ofera posibilitatea ca oricand participantii sa poata sa faca un swap intre 1 UST si $1 in valoare de LUNA, cu un anumit spread ce depinde de conditiile din piata. Un trigger duce la decuplarea paritatii dintre UST si dolar, iar valoarea UST cade sub $1. In cazul de fata, aceasta s-a intamplat printr-un swap de $350 milioane de UST pentru USDT din Curve. Acesta a lasat un numar disproportionat de UST vs. celelalte stablecoins din pool pentru ca userii sa faca swap si a redus valoarea on-chain a UST. A existat si un sell de UST agresiv off-chain pe platformele centralizate (influentat si de retrageri de pe Anchor ce au venit ca urmare a reducerii paritatii) care a redus valoarea UST si pe acestea. Ca urmare a destabilizarii paritatii, userii au intreprins swapuri in Terra Station conform algoritmului, ce a dus la mintarea de noi tokens LUNA. Un supply mai mare de LUNA a pus presiune pe pret (o extra-presiune avand in vedere si faptul ca BTC se afla pe un trend descendent). Prin urmare, mai mult LUNA va fi mintat de catre urmatorul user care va vrea sa faca un swap din UST in LUNA, ce din nou a dus la o extra-presiune, etc. rezultand un efect in spirala. Pe langa conditiile din piata, au existat si alti factori care au condus la intensificarea vanzarilor. Retragerile in masa din Anchor, impreuna cu lichidarile ce au avut loc pe aceasta platforma (activele bonded de pe protocol au fost lichidate in UST care probabil a fost din nou schimbat in LUNA). TVL-ul de pe Anchor s-a redus puternic si rapid de la $17.05 miliarde pe data de 6 Mai la $1.13 miliarde pe data de 12 Mai. Investitorii si-au pierdut increderea in revenirea paritatii si a posibilitatii de time-based arb - cumpararea de UST si asteptarea ca paritatea sa se refaca la $1 pentru a marca un profit. Restabilirea paritatii a fost prioritatea si elementul cheie pentru a iesi din spirala.

Pentru o intelegere cat mai buna a desfasurarii evenimentelor avem nevoie de un post-mortem, la care echipa pare ca lucreaza. Sunt o suita de intrebari care asteapta un raspuns sau un grad mai mare de detaliere: daca a existat o entitate (sau mai multe) care a triggeruit evenimentele la exact momentul oportun cand reteaua era intr-un punct vulnerabil deoarece era in intervalul de tranzitie al fondurilor catre propriul 4pool pe Curve (stim ca nu sunt Citadel sau BlackRock, acestea negand vreo implicare in mod public si, in mod normal, ar avea mai multe de pierdut prin a minti decat de castigat), ce s-a intamplat cu rezerva de 80k de BTC ce avea ca scop primordial mentinerea paritatii si cum a fost ea manageriata in aceasta perioada, ce planuri de backup au avut, ce planuri au intreprins si nu au functionat, ce discutii au avut cu exchange-urile (sau de ce nu au avut discutii dupa cum am vazut relatarea lui CZ) deoarece o presiune mare pe peg a venit si de pe acestea, ce negocieri au avut cu investitorii mari din Anchor si din LUNA, cum au fost luate deciziile privind reactia ecosistemului (a fost ingreunat procesul decizional de anumiti factori cum ar fi perioadele necesare unui vot on-chain), etc. Unele intrebari vor ramane fara raspuns direct.

Experimentele pe partea de algo stablecoins nu se vor opri. Sa nu uitam ca in Ianuarie, JPMorgan mentionase intr-o nota catre investitori ca cea mai mare crestere pe piata de stablecoins o vede dinspre segmentul celor algoritmici. Alte proiecte abordeaza problemele collateralului si a utilitatii diferit (ex. DAI are 150% collateral, oferindu-i un cushion mai extins, USN este 200% colateralizat, 1x de NEAR si 1x de active precum BTC, sau alte protocoale care aleg sa isi controleze lichiditatea).

Urmatorii pasi sunt inca neclari si tin de deciziile de guvernanta. Do Kwon a revenit cu o propunere de plan aseara.

Efectele de contagiune pe piata crypto (multi compara momentul cu colapsul Lehman Brothers) sunt inca necunoscute si le vom afla atat in perioada imediat urmatoare, cat si odata cu trecerea timpului. Sunt multi participanti in piata care au avut expunere pe ecosistemul Terra, incluzand VC-uri, DAOs, market makeri, platforme investitionale (ex. Celsius) si protocoale DeFi care urmareau potentarea randamentelor, etc. Momentan, piata crypto a absorbit evenimentele din ultima saptamana.

Cat priveste situatia pietelor si perspectiva macro, miercuri si joi am avut doua printuri importante in legatura cu economia SUA: nivelul inflatiei (CPI) si situatia preturilor la nivelul producatorilor (PPI=producer price index). PPI este important de urmarit pentru ca este un leading indicator al inflatiei. Masoara preturile la nivel de inputuri (materii prime si cateva servicii) in momentul vanzarii acestora de catre producatori. Este un leading indicator pentru (o parte) din inflatie. Majoritatea valorilor au venit peste estimarile pietei, comparand cu Aprilie anul trecut:

  • CPI la un nivel de 8.3% (est: 8.1%).

  • core CPI (care exclude elementele volatile precum preturile la mancare si energie) la un nivel de 6.2% (est: 6.0%).

  • PPI la un nivel de 11% (est: 10.7%).

  • core PPI (excluzand mancarea si energia) la un nivel de 8.8% (est: 8.9%).

Rezultatele peste asteptarile pietei indica faptul ca inflatia nu da semne momentan de incetinire. Intr-o piata aflata in downtrend, orice print sau rezultat invers asteptarilor este taxat mai mult decat in situatii diferite. Am vazut acest lucru si cu pretul actiunilor care au avut rezultate sub asteptarile (consensus) analistilor sau care isi re-ajusteaza outlookul pentru trimestrele viitoare avand in vedere presiunile venite dinspre lanturile de aprovizionare (ex. Apple).

Piata trece printr-un de-rating (ajustare in scadere) al evaluarilor care impreuna cu conditiile macro vor determina o eficientizare a costurilor (cu implicatii si pe piata muncii), un focus crescut pe cash-flow, pe livrare si pe fundamentals. Un mesaj pe aceeasi directie este dat si de Dragonfly Capital catre companiile din portofoliul lor. Firmele din zona tech au dat startul.

Raoul Pal prevede un mediu in viitorul apropiat caracterizat de randamente mai mici la obligatiuni si la actiuni.

Un view asemanator il are si Christian Mueller-Glissmann, Managing Director pe Portfolio Strategy la Goldman Sachs. Acesta are in vedere un peak in randamentul obligatiunilor si un tentative peak al inflatiei. Pozitionarea si sentimentul din piata sunt bearish si acestea creeaza asimetrii. O teza investitionala buna are nevoie pe langa un nivel de asimetrie adecvat (mai mult upside decat downside) si de un momentum propice in piata. Acest momentum trebuie capatat de piata, iar investitorii sunt selectivi in ceea ce priveste investment picks in aceasta perioada.

Dupa o perioada de iesiri nete de fonduri, ETF-urile de Bitcoin au cunoscut un numar de inflows, semn ca investitorii sunt confortabili la a face alocari la aceste niveluri de pret. 6.9k BTC intrasera in Purpose Bitcoin ETF pe 12 Mai insa, acest val a fost partial inversat de un outflow de 5k de BTC ziua urmatoare (imaginea 1). Este posibil sa fi fost o re-alocare a acestor fonduri (sau sa fi fost paired de un inflow intr-un alt vehicul) pentru ca imagina 2 arata evolutia fondurilor urmarite de ByteTree pe ultima luna si observam o crestere a cuantumului de BTC manageriat de ETF-uri. Imaginea 3 arata evolutia pe termen lung, din ultimul an. Avem o stabilizare dupa un sir de retrageri din primele 2 saptamani din Aprilie.

Dupa cateva saptamani de intarziere, ETF-urile pe crypto din Australia au fost lansate joi. Acestea includ: un Bitcoin ETF si un Ethereum ETF lansate de 21Shares pe Cboe Exchange si un Bitcoin ETF de la Cosmos Asset pe acelasi exchange. ETF-urile celor de la 21Shares sunt fully-backed de detineri de BTC si ETH, pe cand vehiculul de la Cosmos AM investeste in actiunile Purpose Bitcoin ETF.

ETF-urile sunt lansate dupa o perioada de 5 ani de tatonari cu autoritatile din Australia si sunt primele lansari pe acest sector din regiunea Asia-Pacific. Alte cateva vehicule sunt pregatite, incluzand unul de la VanEck si alte doua de la 3iQ Digital Asset Management. Volumele de trading la inceput au fost modeste si sub asteptari. Fondul celor de la Cosmos avea vineri A$1.6 milioane in active sub management.

In SUA, Grayscale a avut saptamana trecuta o intrevedere cu FED in incercarea de a ii convinge sa aprobea convertirea fondului lor mutual intr-un ETF (termenul limita este 6 Iulie). Prezentarea lor a fost facuta publica aici. Slide-urile s-au axat pe beneficiile oferite investitorilor (actiunile GBTC sunt detinute de peste 865,000+ conturi), de lagul competitiv pe care incepe sa il aiba SUA fata de alte jurisdictii in termen de oferta de vehicule investitionale pe acest sector, dar si pe raspunsurile oferite la intrebarile si ingrijorarile SEC legate de un astfel de vehicul. Mai jos avem doua slide-uri ce se concentreaza pe nivelul de interes crescut pe piata americana (adoptia de 16% in randul adultilor, 72% dintre consultantii financiari sunt in asteptarea unui ETF si peste 3,000 de scrisori trimise se catre participantii in piata catre SEC in sprijinul conversiei) si situatia vehiculelor investitilonale pe bursele publice din diferitele jurisdictii in termen de active sub management si numar de instrumente crypto acoperite.

Razvan

=================

A case for the bears

Cu toate ca sunt ciclice, pietele financiare reusesc inca sa surprinda pe multi si sa ii ia pe nepregatite. Poate ca nu vrem sa fim neaparat de acord cu asta insa bears are strong right now. As fi ipocrit sa spun ca sunt perfect pozitionat pentru piata in care ne aflam sau sa spun ca stiu cum se vor desfasura lucrurile; la sfarsitul zilei, multi dintre voi sunteti de cel putin la fel de mult timp in crypto ca si mine, insa ne-am putea afla in aceeasi situatie.

Dar asta nu e motiv sa nu incercam sa intelegem mai bine vremurile prin care trecem si cum se rasfrang asupra noastra. Ce se va schimba si ce va ramane? Si, poate mai important, cine va ramane? Mai mult ca niciodata, pariurile pe care le facem in perioada aceasta sunt legate de echipa din spatele proiectelor si increderea noastra in ei ca vor supravietui si ca vor livra.

Bear market & Web3

In prezentarea de la FABIZ (facultatea la care studiez, din cadrul ASE) mentionam ca Web3 isi arata cel mai usor valoarea in lumea artistilor, printre ce mai nedreptatiti dintre lucratori. Comisioane peste comisioane si taxe care le taie din venitul final. Mentionam in aceeasi prezentare ca Spotify spre exemplu ofera intre $0.0033 - $0.0054 per stream de melodie pe platforma lor. Ceea ce inseamna ca un artist ar avea nevoie de vreo 250 de stream-uri ca sa castige $1. Ceea ce ar fi moderat pentru AC/DC sau Madonna dar pentru trupa ta indie favorita cu 2000 de fani este dezastruos.

Iar conditiile macroeconomice nu ajuta la imbunatatirea situatiei: inflatia constanta si foarte ridicata mananca si mai mult din puterea de cumparare a tuturor. Cuplam asta spatiului web3 in care o parte importanta din munca este remunerata in cryptomonede (risk on assets care sufera si mai mult din cauza incertitudinii globale) si ai reteta perfecta pentru scaderea veniturilor. Daca salariul unui artist este denominat in ETH, ultimele 30 de zile au insemnat scaderea valorii in dolari (cu care inca platim mancarea, chiria, utilitatile si alte necesare) cu ~35%. Acelasi lucru e valabil si pentru royalties ale unei colectii de NFT-uri.

Acesta e motivul pentru care e important ca o parte din venituri sa fie stabile, sub forma de stablecoins, si sa fie indeajuns incat sa acopere nevoile imediate ale lucratorului. Asta creeaza runway si ofera posibilitatea planificarii viitorului in materie de situatie financiara.

Iar stabilitatea asta este lucrul care iti permite sa continui sa construiesti in vremuri neprielnice. Fii indeajuns de cumpatat incat sa fii sigur ca supravietuiesti emotiilor si greutatilor financiare. Si fii indeajuns de increzator si persistent incat sa folosesti perioada asta pentru a construi si a te reconstrui. Web3 nu este doar despre a iti detine continutul si descentralizare, ci si despre o noua forma de a fi, de a comunica si de a munci. Lucru care se exprima prin comunitatile pe care le-am format si nu e nevoie sa va spun ca ne-am strans deja multi pe Discord si fiecare IRLM imi demonstreaza cat de bine ne-am inchegat in timp si ca vom ramane asa. Si fiecare comunitate isi creeaza, la randul ei, o cultura. Adica un set de reguli nescris, precum niste norme. Niste valori si aspiratii care ne unesc. Daca in bear market-urile trecute lumea se organiza pe grupuri de Telegram iar DAO-urile nu erau asa de populare, ziua de azi ne apropie mai mult ca niciodata prin intermediul acestora. Zilele trecute am intrat pe Discord (in urma povestii cu Luna/UST) ca sa glumesc:

But joke’s on me, voi fix acolo erati. Si mai mult decat atat, unii dintre voi in meeting-uri pentru Onboarding sau Daothon. S-a plans, s-a ras si ne-am regrupat in urma ultimelor evenimente parca mai puternici.

Cum arata viitorul?

Zgomotul de pana acum a venit pe fondul cresterii capitalizarii de piata a cryptomonedelor iar acum reversul se intampla: avem ocazia de a construi in liniste, insa in conditii mai precare. O sa se cante moartea Bitcoin, esecul Ethereum, nereusita L1s si infrangerea decentralized stablecoins. Pentru a mia oara. Dar majoritatea dintre cei care cititi asta veti fi aici sa radem cand le vom citi fiindca, fundamental, idealurile pentru care ne-am adunat nu s-au schimbat. Si nici tehnologia.

Asigurati-va ca supravietuiti. Pastrati rezerve pentru orice surprize ne mai pregateste piata si fiti pregatiti. Cei dintre noi care vor ramane aici in timpurile astea mi-e clar ca nu vor pleca ulterior. Bear markets build character. And we’re here to stay.

Matei

=================================

Reply

or to participate.