• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #46: Cum facem DCA in altsuri intr-un bear market & Lupta pentru un internet liber.

The Crypto Insider PRO #46: Cum facem DCA in altsuri intr-un bear market & Lupta pentru un internet liber.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Ajuns deja la episodul #20, cred ca discutia cu Anthony Sassano e printre favoritele mele. Am inteles rationamentul pentru care nu are Bitcoin ( nu sunt de acord) sau de ce SBF e net-neutral pentru industrie ( nu sunt de acord), dar inca ma gandesc la multe din afirmatiile lui, mai ales cele cu privire la DAOs: 

 

Subscribe si la canalul Stakeborg de pe Youtube ca sa nu pierzi notificarile!

In newsletterul de azi: 

Vlad vine cu mai multe grafice 

Endi aduce in prim-plan Nouns

Razvan exploreaza passive income with crypto

Shinmen scrie despre lupta pentru un internet liber

The Macro

Se configureaza o inchidere neutra pe graficul de weekly al bitcoinului. Sigur, mai este o zi, dar daca nimic wow nu se intampla, vom avea un candle marginal verde sau merginal rosu. Diferenta, la nivelul imaginarului participantilor in piata, ar putea fi mai importanta decat pare. Al 10-lea weekly candle rosu inseamna pentru mentalul colectiv al retail-ului o accentuare a ideei de "crypto moare".  

Spuneam data trecuta ca vom avea un rally in saptamana ( 29-5 mai) sau nu vom avea deloc avand in vedere meeting-ul de la FED ( 13-14 iunie) care ar putea veni cu inca o creste de 0.5% a dobanzii de referinta. Sigur, e mereu discutia daca nu cumva pretul stangeaza fix pentru ca face deja pricing-in la un astfel de news, dar all in one, nu vad cum ar putea ca pietele sa creasca odata cu anuntul. Ma refer la equities in principal, dar prin ricoseu si la crypto. Chiar si asa, exista un asterisc:

corelatia intre bitcoin si US equities a atins cel mai scazut punct de doua luni incoace. Cineva anunta incotro vor merge lucrurile pe termen scurt si va fi interesant de vazut care din cele doua reflecta o imagine mai fidela. 

Bitcoin dominance se apropie de o rezistenta pe care a mai testat-o de numeroase ori la mijlocul anului trecut. Urmaresc atent ce se intampla pe graficul asta pentru ca ar putea fi determinant pentru un posibil local bottom al alts-urilor. Moment bun sa scoop some discounted alts. 

Mai precis, daca BTC-ul va fi boring in asteptarea macro news-urilor si va sta in zona putin peste/putin sub 30k, am putea asista la o mica gura de aer pentru alts care, dupa o luna de chin, sa poata sa se aprecieze putin vs bitcoin. Asta nu inseamna ca mergem in rai dupa sau ca e the absolute bottom ( stiti deja ca nu ma intereseaza vanarea bottom-urilor absolute) ci ca are sens sa DCA a little. 

Ca regula care mi-a folosit in bear market-ul anterior: intr-un bear market confirmat ( aici suntem) DCA-ul are sens petru altsurile care sunt cel putin 90-92% down pentru simplu fapt ca, eventually, majoritatea ajung acolo. In plus, e important de inteles cum arata vestarile in perioada urmatoare vs supply-ul activ din prezent. Una e sa ai 10% din tokeni in piata si fii down 90% si altul e risk-ul pentru noi ca investitori atunci cand ai 20, 25 sau 75% din tokeni vestati si esti down 90%.

In ceea ce priveste alte semnale pe care le iau in considerare pentru intelegerea stadiului bear market-ului: ETH/BTC e bearish rau iar pe Weekly RSI e la un nivel care nu a mai fost atins din decembrie 2019.

Nu cred ca va continua sa cada ca o ancora, DAR mai cred si ca pana la Merge, un eveniment despre care voi mai scrie pentru ca ar putea sa fie mai putin bullish pentru pret decat se asteapta lumea, am putea atinge 0.045 ( previous resistance) sau 200 Weekly moving average ( acum la 0.04); asta pentru cei care vor sa isi inmulteasca ETH-ul further down the line, pe spatele BTC-ului. 

Ca sa concluzionez, in teorie, daca nu am avea convulsiile macro care pot arunca in aer orice scenariu intr-o clipita, 10 weekly candles rosii pe bitcoin ( chiar si 9+1 verde dar la limita) m-ar face pretty bullish pe termen scurt. Preturile, unless vorbim de scams, nu scad niciodata in linie dreapta iar cu cat se intampla asta pe termen mai lung, cu atat resetul se da mai repede. 

LFG!

V

==========

Stay Curious

Nouns & Lil Nouns

Pe 8 august 2021 a fost lansat proiectul Nouns. Atat atunci cand faceau simulari, cat si acum, arata cam asa:

 

Practic un proiect de NFTs. Cu poze de profil - PFPs. Si totusi, userul de Twitter al proiectului e @nounsdao. Adica si NFTs si DAO. Pentru ca fiecare Noun(Substantiv) ofera si dreptul la un vot in Nouns DAO. 10.000 NFTs, 10.000 de voturi? De fapt astazi, 4 iunie, la ora scrierii articolului exista 329 Nouns. De pe 8 august pana azi sunt 329 zile. Nu e o coincidenta, e modalitatea prin care echipa de Nounders(founderii proiectului), au decis sa lanseze proiectul: Un noun. In fiecare zi. Pentru totdeauna.

Se minteaza un noun la 24 ore, prin licitatie, cea mai mare oferta castigand. Floor price-ul azi e de 99 ETH. E normal ca si ofertele se apropie de floor price. Cu 9 ore inainte de expirarea licitatiei de azi, oferta pentru Noun 329 e de aproape 97 ETH.

Diferente

  • Majoritatea proiectelor de NFTs lanseaza o colectie limitata, de cateva mii. Nouns au lansat o colectie nelimitata, de unul pe zi. 

  • Majoritatea colectiilor au traits care le fac pe unele mai valoroase, pe altele mai putin valoroase. Nouns nu se diferentiaza, toate sunt gandite pentru a fi egale. Sigur, Noun #1 a fost mintat cu 613 ETH. 

  • Majoritatea colectiilor au un roadmap anuntat de fondatori. Nu si la Nouns. De aia exista un DAO care va lua deciziile bazat pe proposals.

100% din vanzarile de Nouns merg in Nouns DAO treasury. Nu exista royalties. In schimb, in primii 5 ani, fiecare al zecelea Noun merge intr-un wallet multisig destinat celor 10 Nounders (founderilor), unde exista si o perioada de vesting. Numarul 0, 10, 20, samd. Asta inseamna 10% din supply. E practic un pariu foarte indraznet din partea tuturor, in special din partea Nounders. Era posibil ca bid-urile sa fie inexistente sau foarte mici. Asa ca degeaba ai 10% din ce vine pe primii 5 ani, daca valoreaza (spre) 0. 

Descentralizarea proiectului

Tot Nounders au ales ca pentru o perioada(nedeterminata momentan) sa aiba drept de veto la orice proposal. In cazul in care cineva ar avea, de exemplu, un proposal prin care sa scoata toti banii din trezorerie(dupa cum se vede in poza de mai sus, sunt aproape 25k ETH in treasury -  aproape de 50 milioane $). Cand existau 2 Nouns, fiecare din ei avea 50% din voturile in DAO. Dupa prima luna, 1 Noun insemna 3% din puterea de vot. Dupa 2 luni, 1.5 %. Azi fiecaruia i-ar reveni 0.3%. Cel mai probabil(daca cei care minteaza Nouns sunt oameni/DAOs noi), proiectul ar trebui sa se descentralizeze pe zi ce trece. Daca am lua in calcul ca ar ajunge o colectie de 10.000 NFTs, asta s-ar intampla pe 25 decembrie 2048. 

In mod normal, pe masura ce apar mai multe Nouns mintate, pretul lor ar trebui sa scada. Desi nu au raritate, probabil ca cei mintati in prima suta, sau in primii o mie vor fi mai valorosi decat unul mintat in 2048 sa zicem. Va mai conta si cine l-a mintat, si cum arata, toate astea desigur la nivel subiectiv.

Intreaga proprietate intelectuala din jurul Nouns este de tipul CC0. Creative Commons 0. Ca la mfers. Are Zeneca un newsletter intreg dedicat subiectului. Pe scurt, creatorul nu-si rezerva nici un drept asupra drepturilor de autor. Oricine le poate folosi in orice fel, inclusiv sa creeze derivatives. Daca proiectul devine unul de succes, apar mai multi oameni implicati/artisti, etc., care pun umarul la succes in continuare. Devine un self-fulfilling prophecy.

Desi fara vreun roadmap asumat, exista lucruri foarte interesante care apar dinspre Nouns DAO:

​​

 

A trecut un proposal prin care Nouns DAO a devenit primul DAO care finanteaza un film de lungmetraj, printr-un vot on-chain.

De curand, desi inainte te puteai juca si simula cum ar arata un NFT din colectie pe Playground, de o saptamana a aparut si Nouns App, pe IOS, o aplicatie pe care o poti folosi pentru a vedea cum ar arata un PFP cu traits-urile Nouns, sau poti verifica cum arata cele deja existente sau chiar pretul cu care a fost castigata licitatia pentru ele. Va recomand sa va jucati cu aplicatia, macar pentru experienta. In viitor, cine stie, poate va avea o sectiune in care te vei putea imprieteni cu alti holderi sau le vei putea da doar follow daca nu esti holder. Sau vei putea organiza un IRLM. Ori va fi un date-app. Nouns App sau app-ul altui proiect.

Pe scurt, proiectul este unul despre pariuri indraznete, pe termen lung, departe de a arata vreo urma de rug pull ci doar credibilitate construita in ani si atragerea unor holders valorosi in spatiul NFTs. Nu oricine liciteaza 90 ETH pentru un PFP pixelat. Si, desi fara roadmap, dupa cum a spus unul dintre Nounders, planurile sunt mari: Finantarea bunurilor publice din viata reala cu fonduri din trezoria Nouns DAO.

One more thing: Lil Nouns 

Daca Nouns nu sunt chiar la indemana oricui, mai e o speranta. Fix ca un copil, de cateva zile, a aparut Lil Nouns(mersi, Matei!). 

Arata probabil mai dragut putin. Sunt aproximativ aceleasi reguli. Doar ca se minteaza unul la 15 minute si nu la 24 ore. Fondatorii sunt 2 si au decis sa pastreze pe modelul parinte tot 10% din supply. Fiecare al zecelea(0, 10, 20, etc.) Lil Noun vine catre un multisig al celor 2, la fel, cu o perioada de vestare, pentru primii 5 ani. In plus, fiecare al unsprezecelea(1, 11, 21, etc.) Lil Noun merge catre fondatorii - Nounders, de la Nouns.

Momentan floor price e la 0.57 ETH, cu 1530 Lil Nouns mintate si 177 la vanzare cu un volum total de 300+ ETH. Va avea succes, avand in vedere parintii, dar si supply-ul mult mai mare? Nu stiu, dar e important ca in viitor sa apara si alte proiecte indraznete, unde nu castiga founderii decat daca si comunitatea castiga. Sau, desigur, societatea per ansamblul ei. 

Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Crypto interest-bearing accounts

Am primit in trecut cateva intrebari referitoare la conturile purtatoare de dobanda (“interest-bearing accounts”) oferite de companii precum BlockFi, Celsius, Nexo sau Ledn. Fara a face vreo recomandare, ne vom uita in acest articol peste acest tip de conturi, ce sunt, cum ofera dobanzile / randamentul respectiv si cateva consideratii pe care ar trebui sa le aiba in vedere potentialii clienti ai acestora.

Ce sunt si o prezentare a catorva dintre jucatorii importanti

Interest-bearing accounts sunt conturi care genereaza o dobanda pentru utilizatorii (in special) retail. Pastrand simplitatea pentru moment, un utilizator depune intr-un astfel de cont o suma de crypto si se asteapta la un randament de (sa zicem) 5% pe an dupa cum este promovat de compania la care si-a deschis contul. La BlockFi, contul este separat de walletul individual si se numeste BlockFi Interest Account (BIA). La Nexo, serviciul este integrat portofelului individual. De obicei, dobanda este calculata zilnic la balanta de crypto din wallet (conform unei rate a dobanzii echivalente pe zi, ex. 5%/365) si este adaugata in cont dupa fiecare luna. Fiecare platforma ofera features diferite vs. un model standard: de exemplu, Nexo adauga dobanzile zilnic in conturile utilizatorilor. Dobanda platita ia forma unui activ crypto si, depinzand de companie, poate fi fie activul crypto ce este in contul purtator de dobanda, fie un alt activ crypto eligibil ori moneda platformei (ex. NEXO sau CEL tokens), caz in care dobanzile primite vor fi putin mai mari pentru a compensa cresterea riscului pentru utilizator. Companiile isi rezerva dreptul de a modifica ratele lunar datorita conditiilor din piata si a modului in care acestea sunt obtinute. Astfel, la inceput de luna, utilizatorii primesc un e-mail cu randamentele aferente urmatoarei luni pentru activele crypto pe care le au in aceste conturi. 

Acest tip de conturi vin ca un raspuns la mai multe nevoi existente in piata. Pe de o parte avem utilizatorii comuni care isi doresc dobanzi relativ mai mari pentru fondurile lor, iar pe de alta parte avem actori din piata (in mare parte institutionali) care isi doresc acces rapid si flexibil la active crypto pentru a isi desfasura activitatile.

Pe o piata de c.$40 miliarde in depozite adunate de la utilizatori, mai jos avem o prezentare a unora dintre companiile importante, incluzand dobanzile oferite pentru depunerile de BTC.

Principala sursa a dobanzilor oferite

Intr-un interviu, Alex Mashinsky co-fondatorul si CEO-ul Celsius, amintea clientilor de faptul ca o dobanda oferita implica la capatul celalalt faptul ca cineva plateste pentru a imprumuta activul crypto respectiv. De altfel, un activ crypto ce sta in cold storage nu poate genera randament. 

Prin urmare, avem o relatie de tipul cerere-oferta. Pe partea de cerere (demand), avem entitati ce isi doresc sa obtina active crypto pentru a isi desfasura activitatile - institutii financiare, corporatii, retail sau companiile unde conturile sunt deschise care vor sa participe la activitati de staking. Pe partea de oferta, avem clientii de tip retail care isi doresc sa obtina un randament pentru detinerile acestora de active crypto. Mare parte din fondurile obtinute pentru oferirea activelor crypto ca imprumut sunt pasate ca si dobanda catre retail, restul fiind destinate acoperirii cheltuielilor operationale ale platformelor. Este posibil sa exista si un cross-subsidization in care nivelul dobanzilor sa fie pastrat din profiturile generate de alte segmente ale platformelor (ex. divizia ce dezvolta metaverse-ul celor de la Meta, Reality Labs, a avut pierderi de $2.96 miliarde pe Q1 2022 insa, activitatea acesteia este sustinuta de profitabilitatea altor divizii).

Cea mai mare cerere de fonduri vine dinspre prima categorie, cea a institutiilor financiare, si aici intra managerii de fonduri (asset managers, pentru activitati de hedging sau shorting) si formatorii de piata (market makers, pentru obtinerea de lichiditate). 

Cea de-a doua categorie include cererea venita dinspre corporatii non-financiare si adreseaza nevoile acestora dpdv operational. Astfel, in aceasta categoria avem companiile de minerit (cerere de crypto pentru acoperirea investitiilor in echipamente), companiile crypto precum platformele de tranzactionare sau firmele ce ofera servicii de custodie (pentru nevoile de capital de lucru) si fundatiile ce activeaza in spatiul crypto (pentru cheltuielile operationale: ex. salariile platite dezvoltatorilor).

Cea de-a treia cateogrie include clienti retail care doresc imprumuturi si ofera crypto ca si collateral, iar in ultima categorie avem BlockFi (sau alte companii) care folosesc fondurile in activitati de staking.

Platformele monitorizeaza in permanenta nivelul de cerere din piata si iau deciziile cele mai potrivite pentru randamentele oferite. Avand in vedere ca cererea venita dinspre partea institutionala este cea mai semnificativa, factorii ce o influenteaza sunt cei care dicteaza in mare masura si nivelul randamentelor. Cum institutiile financiare traditionale (ex. bancile) nu sunt in masura sa ofere imprumuturi crypto in acest moment, acest lucru a creat o zona de oportunitate pentru platformele de tipul Nexo, BlockFi sau Celsius. Printre factorii care influenteaza cererea se numara:

  • Conditiile de piata: o parte semnificativa de fonduri se duc catre executarea basis trading-ului (strategie de trading care se bazeaza pe diferenta de pret dintre cursul spot si cel futures pentru un activ). Cu cat diferenta (basis) este mai mare, cu atat devine mai atractiv si cererea mai mare. Annualized basis este la un nivel relativ jos pe toate marile platforme (Deribit, Binance, CME sau FTX). De asemenea, market makerii imprumuta fonduri pentru a regla situatiile de arbitrage intalnite intre diferite platforme de tranzactionare (ex. diferente de preturi intre platforme). Cum situatiile de acest fel au devenit mai putine (mai multi factori: piete mai eficiente + cerere si volume in scadere) si cererea de acest tip a fost in scadere.

  • Competitivitatea pe piata de imprumuturi: odata ce alti actori vor intra in piata, va creste oferta de fonduri si, in lipsa unei cresteri a cerererii, ratele dobanzii platite la imprumuturi vor scadea.

  • Spatiul legislativ: odata ce se limpezeste mediul legislativ ce include normele de imprumuturi in crypto, mult mai multe institutii vor urma sa fie active pe acest segment.

Cererea in scadere a influentat si dobanzile oferite de platforme. De exemplu, BlockFi oferea 6.25% la cei care depozitau mai mult de 1 BTC. Pe stablecoin, Ledn a redus dobanda pentru USDC de la 9.25% la 7.00%, iar Celsius a scazut de la 8.5% la 7.1% (excluzand DAI). Joe Hickey, head of trading la BlockFi, considera ca situatia actuala are un timeframe limitat si ca randamentele vor creste in a doua jumatate a anului.

Cateva consideratii

Legat de custodie: de obicei, fondurile sunt tinute intr-un mix de hot si cold wallets. Platformele apeleaza la serviciile unei terte parti pentru servicii de custodie (Blockfi - Gemini, Celsius - Fireblocks, Nexo - BitGo, Ledger Vault, Bakkt si altii). Cum aminteam mai sus, fondurile depuse nu stau statice in seifurile firmelor de custodie. Acestea sunt date spre imprumut spre participanti din piata care au nevoie de acestea si astfel genereaza un randament. In T&C, firme ca Celsius sau BlockFi specifica faptul ca aceasta activitate este sub-inteleasa si nu e nevoie de exprimarea acordului utilizatorului - acelasi sistem este practicat de orice institutie financiar-bancara ce se ocupa cu depozite si imprumuturi, cu specificatia ca, in cazul bancilor reglementate, acestea sunt supuse unor cerinte de capital stricte, indeosebi dupa criza financiara din 2007-2008. De asemenea, in cazuri speciale, platformele pot suspenda accesul catre fondurile unui utilizator (ex. Celsius include in T&C si evenimente precum volatilitate ridicata), pe langa cazurile in care un cont este suspect de activitati nelegitime. Celsius noteaza ca fondurile din Celsius Account sunt impartite in: (a) fonduri tinute in custodie de Celsius sau terte parti; (b) Fonduri imprumutate de catre utilizator catre Celsius (spre a fi folosite in activitati generatoare de randament); (c) folosite de Celsius ca si collateral in alte activitati.

Legat de asigurare: fondurile depozitate nu sunt prinse sub umbrela normelor de asigurare a depozitelor la institutiile financiare traditionale. Unele firme precum Nexo au incheiat parteneriate cu firme ce ofera servicii de securitate in spatiul blockchain pentru a asigura o parte din fondurile care se afla pe platforma sa - polite de asigurari totalizand $375m, incheiate cu BitGo, Ledger Valut, Bakkt si altii. Pe de alta parte, sumele care sunt imprumutate catre diversele entitati sunt oferite pe baza unui collateral semnificativ care poate depasi de multe ori suma imprumutata. De asemenea, actorii care iau imprumuturi sunt supusi unui proces de due diligence detaliat. In ultima instanta, fondurile proprii ale platformelor pot servi ca un cushion pentru un eveniment neasteptat - de mentionat ca acestea pot fi limitate si utilizatorii cu depozite pot sa nu fie primii la “coada” celor care asteapta returnarea fondurilor.

Legate de SEC: aceste forme de depozit sunt vazute de SEC ca si securities. Platformele deja nu mai ofera dobanzi catre cetatenii din SUA. Insa, BlockFi este prima companie care a anuntat in Februarie 2022 ca a ajuns la un consens cu SEC pentru o forma de inregistrare a produselor ca si securities.

Razvan

=================

The Web3 Saga: #5 Lupta pentru un internet liber

In anul 1996 John Perry Barlow scria una dintre cele mai poetice lucrari despre internet: A Declaration of the Independence of Cyberspace, cu scopul de a face cunoscuta dorinta ca acest nou ”spatiu al mintii” sa ramana liber, necenzurat si lipsit de interventia oricarui monopol.

Ideologia venea oarecum la pachet cu niste valori si principii din anii 60’, o perioada in care populatia, in special in Vest incepuse sa experimenteze cu adevarat dorinta si gustul de libertate deoarece parea ca in sfarsit orice fel de conflict intre natiuni s-a incheiat. In acest context s-a nascut primul computer si cea mai primitiva forma a internetului: Web 1.0!

Web 1.0 si ”the original sin of the internet”

In anul 1993, Internetul era mai degraba un experiment centralizat. Fiind sustinut din fonduri guvernamentale(SUA), initial a fost ilegal sa dezvolti orice fel de afacere online, sa trimiti bani sau sa creezi orice tip de portofel digital. Este important de mentionat ca la vremea respectiva exista si cryptografia, insa nu se descoperise inca tehnologia blockchain. Eram la mai bine de un deceniu distanta de Bitcoin si miscarea pornita de Satoshi Nakamoto.

Marc Andreessen, fondatorul a16z, unul dintre cei mai mari investitori in crypto si Web3 si unul dintre OGs ai Web 1.0 numeste aceste caracteristici ”the original sin of the internet”. Ulterior, faptul ca nu exista ownership & trust si ca totul era controlat si reglementat de cateva entitati a dat nastere unei ideologii care din fericire nu a fost ucisa inca din fasa: miscarea open-source.

Aceasta, la fel ca si cryptografia a fost atacata in mod repetat de entitatile aflate in pozitii de putere la momentul respectiv, evidentiind in mod constant dezavantajele utilizarii unei astfel de tehnologii, cu accentul pe faptul ca sunt folosite de criminali si teroristi. Desi, aceste argumente au fost si vor fi tot timpul valide, internetul/criptarea la fel ca orice alta tehnologie poate fi folosita in scopuri bune sau rele.

Ce a salvat internetul la momentul respectiv au fost antreprenorii si vizionarii care dincolo de ”FUD”, vedeau potentialul din spate si aveau curajul sa viseze la aplicatiile si uneltele pe care le folosim in prezent si pe care le luam ”for granted”.

Ca sa punem putin in perspectiva cat am evoluat de atunci, cam asa arata un computer portabil in anii 70’-80’:

Daca citesti acest articol de pe un smartphone sau un laptop, gandeste-te putin cat am reusit sa inovam in ultimele decenii, its some crazy stuff!

Ei bine, cam asa ar trebui sa ne raportam si la crypto si implicit Web3! Lemme explain.

Paralele intre Web 1.0 si Web 3.0

Initial, orice startup in Web 1.0 era privit cu scepticism si multe din ele au dat fail inca din primele zile, insa cateva au avut succes. Era rasaritul unei noi iteratii a internetului, pe care o folosim si in prezent: Web 2.0!

Spre deosebire de versiunea initiala a internetului, Web 2.0 venea la pachet cu noi avantaje/dezavantaje pe care le cunoastem prea bine si sechelele cu care se nascuse Web 1.0. Din acest motiv, singura modalitate de a genera bani prin prestarea de servicii pe internet erau reclamele. Un rau necesar, deoarece desi posibilitatea generarii unui venit a atras multe minti destepe si utilizatori in spatiu, ducand inovatia mai departe, lucrurile au degenerat rapid pana in punctul in care ne aflam in prezent:mass surveillance prin ads, cookies si biometric data.

Ca o consecinta a inovarii rapide, similar cu ce am experimentat la un moment dat si in crypto au aparut si bule speculative.(in opinia unora inca suntem in una)

Avichal Garg, intr-un interviu cu Vlad la The Stakeborg DAO Talks explica foarte bine fenomenul si motivul pentru care apar bule speculative in tech de fiecare data cand se inoveaza agresiv. Totul tine de time horizons si asteptari. Oamenii tind sa supraestimeze cate pot sa realizeze intr-un an si sa subestimeze cat pot sa realizeze in 10 ani.(citat de la Bill Gates, nu sunt fan dar a dat-o bine aici) Obiectiv vorbind, vedem asta in crypto on a daily basis: oamenii pur si simplu nu au rabdare iar cand pui asta la pachet cu lacomia si dorinta de imbogatire rapida, ai reteta unui dezastru(da, bat si la Terra). Daca stai pe Twitter si urmaresti pagini gen Bitcoin Archive sau Documenting Bitcoin este imposibil sa nu fi vazut acest vizual macar o data.

Deci, unde ne grabim? Fara sa o dau in clisee chiar suntem early!

In astfel de momente, similar cu ce s-a intamplat cu Web 1.0 criticii o sa apara ca ciupercile ca sa cante prohodul si sa incerce sa puna capat miscarii, insa daca ne uitam in spate de fiecare data crypto a rezistat si s-a intors 10x mai puternic(ca tot vorbeam de teoria bulei, asta o invalideaza). Ca sa il citez pe Hasseb, daca ne uitam la fundamentals crypto arata chiar bine!

Ce trebuie sa intelegem este ca cei care reglementeaza piata si multi dintre lupii batrani care si-au cladit averea pe spatele sitemului pe care Bitcoin si crypto incearca sa il rastoarne o sa scoata mereu in evidenta dezavantajele. Au banii, influenta si determinarea sa faca asta insa tot timpul cand vorbim de tehnologii emergente va lua ceva pana cand avantajele vor fi evidente colectiv.

In prezent, noi cei care interactionam cu DeFi, DAOs si toate toolurile puse la dispozitie in Web3 suntem un fel de beta testers pentru ce urmeaza. Un avantaj si poate si un dezavantaj este ca toata lumea poate sa participe si spun dezavantaj pentru ca fara o educatie corespunzatoare risti sa ti-o iei grav pe cocoasa(probabil tot din vina ta).

Ideea este ca Web 3.0 aduce componenta de ”trust” intr-o retea ”untrusted” iar asta valoreaza mai mult decat toti banii din lume! Toti antreprenorii si mintile geniale care migreaza acum spre crypto, nu se tem de obstacolele pe care le avem in fata pentru ca similar cu cei care au pus initial internetul pe picioare ei vad doar oportunitatile si au viziunea necesara sa construiasca fara sa ia in calcul zgomotul. Pe masura ce acesti builderi vor continua sa inoveze si se vor crea noi joburi->aplicatii->valoare->crestere economica, plusurile vor deveni tot mai evidente iar cei care au fost early vor beneficia de foarte multe avantaje competitive.

Ganduri de incheiere

Marc Andreessen(l-am mentionat si mai sus), intr-un interviu de la Bankless publicat acum cateva zile, in care a fost si Chris Dixon invitat a spus in premiera ca miscarea Web 3.0 este foarte similara cu internetul si Web 1.0! Afirmatia i-a luat prin surprindere pe Ryan si David deoarece te-ai fi asteptat ca Marc sa fie genul care a spus astfel de lucruri in mod repetat in ultimii ani, dar aparent nu.

Va recomand cu toata increderea sa il vedeti! E o mina de aur:

Daca te afli aici, probabil ai acelasi conviction ca ei sau noi, cei de la Stakeborg sau daca ai dubii cel mai probabil ele sunt supuse deja la test sau urmeaza. Cu ce trebuie sa ramanem din aceasta discutie este ca lucrurile s-ar putea sa dureze mai mult decat ne imaginam iar Marc inclusiv cand vorbeste despre Web 3.0 se raporteaza la urmatorii 10-20 de ani, deci avand in vedere experienta lui pare ca avem un drum lung si anevoios in fata.

Lupta pentru Web 3.0 este foarte similara cu lupta pentru Web 1.0 iar valorile si crezul din spatele acestei miscari sunt practic o reintoarcere la radacini, la acel Cypherpunk Manifesto de care vorbeam si in newsletterele anterioare sau la declaratia de independenta mentionata la inceputul articolului. Pentru mine nu exista dubii, mai ales cand vad constant genii si vizionari care se alatura spatiului iar asta imi da increderea ca la final WAGMI. Stay cool frens si ne auzim la urmatorul!<3

Observe & Understand: that is my religion!

Alex ”Shinmen T”

=================================

Reply

or to participate.