• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #48: CONTAGIUNE si CAPITULARE.

The Crypto Insider PRO #48: CONTAGIUNE si CAPITULARE.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Urmatoarea editie de la TST va fi la Teatrul Apollo, pe data de 29 iunie iar biletele se pot gasi aici: 

Daca vedeti locuri deja ocupate sunt early birds-urile subscriberilor de la newsletter-ul pro &  ambasadorii si moderatorii Stakeborg DAO. 

Pippa Malmgren a fost la StakeborgDAO Talks unde am continua sa vorbim despre ce ar insemna pentru Europa escaladarea conflictului pe fondul unui climat economic si asa subred. Al doilea episod, cu subtitrari, e live de ieri seara:

 

Subscribe si la canalul Stakeborg de pe Youtube ca sa nu pierzi notificarile!

In newsletterul de azi: 

Vlad analizeaza haosul din piata

Endi aduce in prim-plan keynote-ul lui Gary Vee de la Brand Minds

Razvan exploreaza efectul de contagiune din piata si evenimentele macro

Shinmen povesteste despre experienta sa in primul bull market.

The Macro

Scenariul asta cu volumele scazute din weekend care faciliteaza instaurarea panicii le-am vazut again and again. Anyways, let's dive in. 

Scriam in newsletter-ul free despre diferenta dintre pret si valoare atunci cand panica loveste piata. Amazon anunta incasari record dar pretul actiunilor scadea cu 80%. Cred ca asta vedem in prezent si in crypto, dar exista un asterisc. Faptul ca exista o oarecare decuplare de la realitate ( FED anunta cresterea dobanzilor de referinta cu 0.75% dar piata crypto e verde) iar asta s-a vazut din nou cand S&P a inchis neutru vineri:

Pe weekly, nici NASDAQ nu sta mai bine avand cea mai proasta saptamana de mult timp incoace iar ARKK e down 76%:

Dar BTC & co gafaie puternic la preturi deja sub ATH-ul de la ciclurile precedente in timp ce alts-urile inca par sa se tina bine, majoritatea fiind la 8-10% peste previous low desi perechea de aur BTC/ETH e adanc in RSI oversold territory pe mai toate time frame-urile majore. De unde si imaginea unei reglari de conturi intre big leveraged guys mai mult decat o scadere organica. 

M-a intrebat cineva acum o luna cat de jos am putea merge si am raspuns "cu un wick lung sub 200 weekly moving average". Ce nu am luat in calcul ( si cred ca nimeni nu a realizat riscul cu adevarat) e problema sistemica descrisa de companii precum Celsius, Blockfi, Genesis, Nexo sau hedge funds majore precum 3AC. 

Blockfi si Genesis par sa fi reusit sa nu ajunga in pozitia Celsius, dar avem dezvoltat deja reflexul pavlovian: fiind in bear market ne asteptam constant la ce e mai rau. Nu am sa intru in mai multe detalii pentru ca Razvan, mai jos, explica perfect cum se starneste o furtuna in paharul cu apa crypto. 

Despre capitularea minerilor cu rig-uri vechi am scris si joi, dar mai am o imagine care e relevanta pentru durerea pe care toti o simt odata ce pretul a coborat sub $20.000. 

Aici intervine frumusetea algorimului din spatele bitcoinului, ajustarea dificultatii fiind din punctul meu de vedere o inovatie cel putin la fel de mare ca blockchain-ul in sine. Ajustarea dificultatii e, in bear markets, un catalist important pentru relansarea pretului. Cel mai bine il descrie Jason aici: 

 

Asistam practic la o furtuna de rahat care loveste constant ventilatorul. Raoul spunea ca pietele, in astfel de momente, distrug slabiciunea care exista si care oricum pocnea la un moment dat. Cred ca e valabil atat la nivel macro cat si la nivelul fiecarui proiect si comunitati.  

LFG!

V

==========

Stay Curious

Gary Vee la Brand Minds. 10 key takeaways.

Keynote-ul lui Gary a fost, evident, cel mai asteptat moment. Nu degeaba. Ci pentru ca livreaza. Iar ieri a livrat. Din nou. Big. Pe masura evenimentului (felicitari, Avi & co). Inclusiv pentru cei care suntem familiari cu tot contentul lui. Care sunt cele mai importante 10 lucruri cu care am plecat eu?

  1. Atentie

La o audienta atat de mare (~6.000), de la antreprenori, executives, oameni care lucreaza pentru companii din top 100 sau top 100.000, nu e deloc usor sa oferi valoare fiecaruia. Motiv pentru care, tema comuna care ii poate atinge pe toti a fost in jurul atentiei. Acel currency pentru care ne luptam toti. Atat in viata profesionala cat si acasa. Oricat ai vrea sa spui cuiva, sau tuturor, cu ce te pot ajuta, ai nevoie de atentia lor. Si desi suntem incredibil de buni la a respecta atentia de “ieri”, esuam groaznic la a respecta atentia “de azi”, pentru ca intotdeauna ne convingem ca cea de azi e de fapt cea “de maine”, si mai e pana acolo. Iar ce a adus el in atentie, well, nu e prea greu de ghicit.

  1. Lipsa de respect fata de tehnologie

Inainte sa devina evidenta si mainstream, in special adoptia tehnologiei e reprezentata fidel de ‘curba inovatiei’. Motiv pentru care acum 25 ani (aproape) nimeni nu a luat in considerare internetul. Nimeni nu isi baga cardul pe vreun site de frica sa nu ii fie furati toti banii (bine, noi stim si cateva povesti din Valcea :D). 

Cand a aparut iPhone-ul, varu-mio mi-a zis ca daca era jmecherie, ar fi scos Nokia de mult asa ceva, ca doar erau Mercedesul telefoanelor. Normal, primul care a ras(isteric) in public a fost Steve Ballmer, fostul CEO Microsoft(Nokia a fost cumparata de Microsoft). Multi au crezut ca Facebook nu are nimic sa le ofere si niciodata nu o sa-si faca un cont(imi amintesc de mama). Au crezut ca e doar pentru copii. Azi, 15 ani mai tarziu, e (aproape) doar pentru parinti. Sau chiar bunici. 

  1. Blockchain-ul nu inseamna internet

Motivul pentru care majoritatea ignora NFTs & web3, e pentru ca asimileaza blockchain-ul cu ceea ce stiu despre internet. Crezand ca e acelasi lucru. Si au o parere. Care, de cele mai multe ori, nu e deloc documentata. Pentru ca, fix la fel ca acum 25 ani, nu isi aloca cele 25 ore de research. Atat argumentele pro cat si cele contra. Daca azi nu traim in Metaverse si (cel mai probabil) nici in urmatorii doi-trei ani, nu inseamna ca nu se va intampla. In web1 si web2, tot ce era major se intampla in spatele usilor inchise. Nu aveam acces la ce era acolo. Nu puteam investi, decat dupa ce companiile ieseau public la 20-30-100-300x. Acum, e diferit. Avem si noi loc la masa. Si e momentul sa incetam sa gandim cu mintea de web1 ce inseamna web3.

  1. Tehnologia nu e interesata de pret

Pe blockchain nu il intereseaza cat e Bitcoin-ul sau ETH-ul. Pe blockchain nu il intereseaza cat valoreaza un  Punk, un BAYC sau un VeeFriend (cred ca de maxim 3 ori a rostit cuvantul Veefriend). Tehnologia nu e interesata de opinia noastra. Si opinia noastra (mai ales daca nu putem contribui prin cod la tehnologie), nu o poate influenta. In special cand vorbim de blockchain, unde deja se intampla lucruri care functioneaza. 

  1. Wake the fuck up

Sunt doua posibilitati. Prima: fie ai facut primii pasi in a te crypto-educa si totusi ti-e frica sa mergi dincolo de asta si sa cauti modalitati prin care poti contribui la dezvoltarea ecosistemului. Putin la inceput. Part time. Incearca mai multe lucruri. Pana face unul click. Dar wake the fuck up.

A doua: fie lucrezi intr-o companie(in special cu un rol de c-level), dar nu te educi si nu intelegi directia in care evolueaza tehnologia si atentia oamenilor. Daca nu te apuci acum, in urmatorii ani (probabil) nu vei avea absolut nici o sansa sa iti pastrezi avantajele, pentru ca ori de cate ori va fi nevoie ca tehnologia sa evolueze in compania ta, lipsa ta de educatie va reprezenta o oportunitate pentru mai multi alti angajati din companie(care au fost mai curiosi), sa iti sufle tot ce ai construit. Asa ca, wake the fuck up.

  1. Fara slide-uri

Gary nu a folosit niciun slide. Cand iti faci lectiile bine si stii despre ce vorbesti, nu ai nevoie de slide-uri. Daca mai esti si pasionat de domeniul ala, se va vedea si vei transmite tot ce e de transmis fara sa ai nevoie de slide-uri. Doar, fa-ti temele. Si, daca totusi vrei sa folosesti slide-uri, nu le incarca. Poti avea slide-uri de o fraza. Construieste de acolo pe baza a ceea ce stii. Din nou, fa-ti temele. La fel de mult m-au impresionat Gabor Mate (care la 78 ani a avut una dintre cele mai bune prezentari) si Dan Ariely (care a explicat, cu ajutorul analogiilor, pe intelesul unui copil de clasa a 2-a modalitati de schimbare a comportamentului clientilor). Top stories. De urmarit amandoi.

  1. No sale

Sa ai un proiect de NFTs despre care ai declarat public (in repetate randuri), ca e proiectul vietii tale si ca main speaker intr-o sala cu 6000 oameni sa nu scoti de mai mult de 3 ori pe gura numele VeeFriends, inseamna sa vinzi de fapt, in cel mai subtil mod, credibilitatea ta. Si nu e ca si cum nu a vorbit de subiect deloc, pentru ca asta a facut toata prezentarea: a vorbit (aproape) doar despre NFTs & viitorul blockchain. Normal ca de-a lungul intregului keynote putea macar un slide sa stea pe fundal pe care sa scrie VeeFriends. Nu s-ar fi suparat nimeni. Si nici nu ar fi parut aiurea. Dar sa nu faci nici macar asta, e cumva unul dintre cele mai curate moduri de a ii lasa pe oameni sa inteleaga cat de mare esti. Dar atunci cand oferi plus valoare si educatie de calitate in mod gratuit(pentru ca nu doar la Brand Minds a facut-o), oamenii vor intelege ca esti aici pe termen lung.

  1. Gary e unul dintre cei mai mari sustinatori ai adoptiei Web3

Sa vii la o conferinta de business de genul asta si sa iti asumi ca in centrul speech-ului tau se afla educatia pro-blockchain, pro web3 & pro NFTs, e un pariu indraznet. Chiar daca noi, in bulele noastre, suntem increzatori in ce urmeaza si in rolul pe care tehnologia il va avea in (probabil) cel mai mare schimb de bunastare intre generatii, avem nevoie de cat mai multi oameni ca Gary, care sa fie varf de lance. Oameni care au reusit in domeniile lor, au credibilitate si ne ridica pe noi toti pe acelasi val cu ei. Tine doar de noi sa urcam pe el. Pana atunci, suntem foarte norocosi sa il avem alaturi, atat de asumat.

  1. Under promise, over deliver

Gary a incheiat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri ad-hoc. Toti speakerii si-au incheiat speech-ul, au stat 10 secunde la aplauze si au parasit scena. Gary a vrut sa plece, dar a zis, in stilul lui Steve Jobs intr-un fel (One more thing!): “Ah, dar daca vreti sa mai stiti ceva, pot sa mai stau 10 minute sa raspund la cateva intrebari”. Ca a fost pregatita sau nu, nici nu mai conteaza. A parut mega natural si toata lumea a ramas cu: “Ba, asta chiar e tare!” (Mai ales eu, cand, dupa ce i-am cerut o poza, mi-a semnat din proprie initiativa tricoul cu morsa”. Fucking G.O.A.T.

  1. Stakeborgari together

Sa ajungi la un eveniment (acum la Brand Minds, dar in viitor si la altele), fiecare din motive diferite (care nu au legatura cu Stakeborg sau cu Stakeborg DAO), dar sa simti nevoia sa te gasesti unul cu altul, sa stai impreuna, sa pui fete peste niste nume de useri, sa te recunosti unul pe altul dupa acel nume de user, e FUCKING BIG. Si e greu de tot sa nu te simti recunoscator ca poti contribui si ai si tu partea ta. Iar sa faci toate astea purtand logo-ul de #stakeborgar sau #stakeborgirl, pe tricou sau pe suflet, e ceva ce nu se poate fake-ui. Proud of you, mfers! 

P.S. 1: Am fost mai multi, nu ne-am sincronizat toti in poza asta.

P.S. 2: FreeFly & etf_dao, multumim mult pentru surpriza pe care It’s NFTime a primit-o. Via New York, Minnesotta, Bucuresti! De marti o scoatem pe “ecrane”. 

Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Efectul de contagiune & ultimele evenimente macro

Ne vom uita in editia de astazi la efectul de contagiune pe piata crypto si la ultimele decizii de politica monetara ale principalelor banci centrale din lume.

Efectul de contagiune

Fenomenul de raspandire sau propagare a repercursiunilor unor evenimente specifice intr-o industrie poarta numele de contagiune. Pe piata crypto, doua dintre aceste evenimente in ultima perioada au fost crash-ul ecosistemului Terra si de-leveragingul cauzat de scaderea valorii activului staked ETH. Aceste imprejurari se aseaza pe stratul format de un context macro de combatere a inflatiei, a unor politici monetare restrictive din partea bancilor centrale ce conduc la retragerea lichiditatii din piata si la o re-evaluare a sentimentului investitional privind clasele de active. 

Printre entatile afectate (si pe care le cunoastem public) se numara Celsius, Three Arrows Capital, Babel Finance, Hashed, Galaxy Digital sau Defiance Capital. 

Cum mentionam si in editia PRO, nr 46, firmele precum Celsius preiau fondurile unor clienti retail (in special) si corporate cu promisiunea ca le vor acorda deponentilor randamente atractive. Pentru a genera aceste randamente, firmele ofera fondurile drept imprumut altor entitati precum institutii financiare (market markeri, asset managers), clienti comerciali ori alti investitori retail sau aleg sa le puna la activitati de staking (si chiar in DeFi). Problemele pentru aceste firme survin dintr-un mismatch al gradului de lichiditate pe partea de assets si liabilities. Astfel, acestea preiau depozite retail pe termen scurt (lichide, putand fi retrase oricand) si le investesc in activitati mai putin lichide (cum este staked ETH / stETH). In cazul unui scenariu de bank run (atunci cand mai multi utilizatori doresc sa isi retraga fondurile), onorarea acestor cereri si mentinerea unui nivel de lichiditate adecvat pentru intreaga companie devine challenging. 

Spatiul nu prevede reglementari pentru managementul riscului sau al pastrarii unui nivel adecvat al rezervelor si ne putem astepta ca legiuitorii sa se miste pe acest front in viitor. 

Tokenul aflat in centrul atentiei in cazul Celsius a fost stETH. Staked ETH este oferit de platforma Lido in paritate de 1:1 pentru fiecare ETH depus la staking de catre un investitor. Acest lucru ofera posibilitatea investitorului de a nu avea ETH-ul blocat pana la eliberarea posibilitatii de retragere de pe Beacon Chain (undeva la 6-12 luni dupa The Merge). Folosind poolurile de pe Aave, detinatorii de stETH au posibilitatea de a imprumuta ETH (folosind stETH drept collateral), de a il pune din nou la staking in Lido si de a repeta procesul, crescand randamentul obtinut. 

Pretul stETH este dat de poolul principal de pe Curve - insa, important, pretul nu schimba faptul ca acesta ofera dreptul proprietarului sa il schimbe in aceeasi cantitate de ETH la o paritate de 1:1. Goana dupa lichiditate a condus la o scadere a pretului stETH. Din anumite puncte de vedere, un stETH ar trebui sa fie tranzactionat la discount fata de ETH datorita mai multor riscuri printre care riscul ca merge-ul sa intarzie, riscuri tehnice legate de smart contract, etc. Insa, un discount mare fata de ETH sporeste riscul ca imprumuturile prin platforme precum Aave sa ajunga la niveluri in care collateralul nu mai este indeajuns si cei care imprumuta sunt nevoiti sa mai adauge collateral sau risca sa fie lichidati. Mai multe lichidari pot crea evenimente in spirala.

Three Arrows Capital (3AC) este un vehicul de investitii fondat de Zhu Su si Kyle Davies in 2012, cu un capital de start de $1.2 milioane. Acesta s-a orientat initial pe tranzactionarea de currencies in economii emergente pana la a pivota spre crypto in ultimii ani. Pierderea suferita din investitia in Terra ($200 milioane doar din deal-ul de $1 miliard incheiat cu Luna Foundation Guard pentru achizitionarea de BTC in tentativa de a pastra paritatea UST cu dolarul), expunerea pe stETH si investitiile in tokeni nelichizi (nevestati) au condus ca in perioada curenta 3AC sa sufere o criza de lichiditate. 

Dupa o perioada de absenta de pe mediile sociale si in care se pare ca au incheiat orice forma de comunicare externa (si chiar interna), alegand sa nu raspunda la colaboratori sau parteneri, Kyle Davies a acordat un interviu ieri pentru WSJ. Forumul ales nu este intamplator, WSJ oferind credibilitate, dar si acces catre urechile institutionalilor din partea traditionala. WSJ precizeaza ca 3AC si-a angajat consultanti pe partea financiara si legala in incercarea de a evalua optiunile disponibile pentru a salva firma - optiuni ce includ vanzarea de active, refinantare, injectare de capital nou, etc.  De notat ca si Celsius si-a angajat o suita de consultanti (lucrand cu Citigroup pe partea de consultanta financiara) pentru aceleasi scopuri, dar si pentru a evalua oferta de achizitie venita din partea Nexo - optiune ce va expira pe 20 Iunie daca nu va fi prelungita. In cazul 3AC, The Block relateaza ca acestia au incercat sa obtina finantare pe baza actiunilor GBTC insa, fara succes - structura cum a fost gandit si randamentul oferit potentialilor investitori fiind neatractive.

Un alt posibil risc de contagiune este reprezentat de faptul ca 3AC pare ca oferea servicii de treasury management proiectelor pe care le finanta:

Acest lucru a determinat multe proiecte sa iasa in fata si sa comunice ca nu au expunere pe 3AC (ex. Avalanche, dYdX).

Pe de alta parte, in comunicate oficiale, BlockFi si Genesis Trading au declarat ca au lichidat pozitiile unei entitati majore in ultima perioada. Nu s-a dat numele acestei entitati. Ieri, Babel Finance, un crypto lender din Hong Kong, a declarat ca va sista retragerile clientilor din cauza problemelor de lichiditate. Mai mult, Voyager Digital Securities a iesit cu un comunicat de presa in care precizeaza ca se afla intr-un proces de a contracta o finantare de la Alameda (linie de credit de $200 milioane cash/USDC si un credit de tip revolver de 15,000 BTC). Finantarea are ca scop protejarea activelor clientilor in cazul unor conditii adverse semnificative in bear market. Interesant este faptul ca au preferat sa comunice public ca sunt in stadiul de non-binding cu aceasta finantare (=un stadiu in care conditiile generale de creditare au fost agreate de ambele parti) si nu au asteptat ca aceastea sa fie binding/finale pentru a inlatura din presiunea publica din piata.

Perioada aceasta va testa si o ipoteza conform careia, in momentul de fata, spatiul DeFi este dominat de o serie de jucatori institutionali ce a dus la crearea unui risc de concentrare ridicat. In acest sir de evenimente trebuie mentionat ca astfel de situatii nu sunt unice pentru crypto, ci s-au intamplat de multe ori in finantele traditionale. In forma sa pura, DeFi este capabil sa previna ca aceste tipuri de reactii sistemice sa se intample pe viitor.

Ultimele evenimente macro

Dupa un deceniu de politici monetare expansioniste, confruntandu-se cu nivele elevate de inflatie, bancile centrale au trecut la politici restrictive. Arsenalul de care dispun poate influenta direct doar zonele de cerere (de bunuri si servicii sau de forta de munca) insa, nu poate avea un efect semnificativ asupra partii de oferta/supply. De asemenea, actiunile lor trebuie privite si din perspectiva mandatului acestora: majoritatea bancilor centrale au ca obiectiv primar mentinerea unui nivel al inflatiei ce acomodeaza si incurajeaza o crestere economica sustinuta (o inflatie de pana in/approx. 2%; FED are un mandat dual prin care are responsabilitatea si al unui nivel de somaj optim), iar sanatatea economica este printre obiectivele secundare. 

Raportand constant un nivel de inflatie peste asteptari si mai mare decat cel atins in Martie, FED a anuntat o marire a dobanzii de referinta de 0.75%, cea mai mare crestere din 1994. Nivelul ratei de dobanda la depozite setat de Banca Centrala Europeana este pe cale sa devina neutru/pozitiv in Septembrie, pentru prima data din 2014. Banca Centrala a Elevetiei a surprins pietele joi cu prima crestere a ratei dobanzii de referinta din 2007.

Ultima crestere a dobanzii de referinta de catre FED a dus nivelul acesteia la 1.50%-1.75%. WSJ a leakuit decizia printr-un articol cu cateva zile in avans pentru a acorda timp participantilor din piete sa se acomodeze cu aceasta si sa o integreze in procesul investitional - am observat cum toate bancile au comunicat aproape la unison o estimare de 0.75% a maririi, desi aceasta asteptare se crease oarecum de la raportarea inflatiei. Un tool important de politica neconventionala pe care bancile centrale se bazeaza este cel de forward guidance - comunicarea in avans de catre bancile centrale a actiunilor si intentiilor sale pentru a nu “surprinde” si pentru a lasa pietele sa actioneze si sa se ajusteze in avans. Acest mod de politica secventiala (observam si la BCE cum a pregatit si continua sa pregateasca terenul pentru maririle de dobanzi) vine cu avantaje si dezavantaje - din ultima categorie fiind si faptul ca determina un proces decizional greoi. In cadrul conferintei de presa, Jay Powell a mentionat ca la sedinta de politica monetara din 26-27 Iulie posibilele optiuni ar fi o marire a dobanzii de 0.5% sau 0.75% insa, a ghidat pietele ca nivelul de 0.75% nu este unul cu care ar trebui sa se obisnuiasca. Estimarea pentru dobanda de referinta comunicata de oficiali este de 3.75% in 2023 vs. 2.75% in cadrul sedintei din Martie. Un soft landing (situatia in care cresterea dobanzii si scaderea cererii rezultate nu ar conduce la efecte negative semnificative asupra economiei) este din ce in ce mai dificil, iar inasprirea conditiilor de creditare ar incepe sa afecteze piata muncii si somajul - mediana ultimelor estimari fiind de 3.7% la finalul anului si 4.1% in 2024 - de precizat ca acestea sunt in apropierea nivelului de somaj natural. 

Banca Centrala a Angliei a ridicat nivelul dobanzii de referinta cu 0.25%, fiind a cincea marire consecutiva a acesteia. Comitetul de politica monetara a mentionat ca nivelul inflatiei nu mai este datorat doar factorilor externi: preturile bunurilor de consum creste mai rapid decat in SUA sau zona Euro, iar preturile la servicii (componenta mai sticky) cresc mai rapid decat in EU. Oficialii au notat ca economia Angliei s-ar putea confrunta cu o inflatie de peste 11% in Octombrie cand este asteptata (inca) o posibila crestere de 40% a plafonului pentru pretul energiei.

In cazul Bancii Centrale a Elvetiei, miscarea de crestere a ratei de referinta inaintea BCE (istoric, au urmat deciziile de politica monetara din EU pentru a isi proteja moneda si economia) este vazuta ca o tentativa de a prelua controlul narativului si a isi mentine optionalitatea privind deciziile de poltiica monetara pe viitor. Cresterea vine in contextul unei inflatii de 2.9% raportata in luna Mai, cel mai mare nivel atins in ultimii 14 ani. Cresterea dobanzii si aprecierea francului elvetian va determina un nivel al inflatiei mai moderat in Elvetia decat in regiunea invecinata. O moneda mai puternica vine cu avantajul faptului ca scade pretul relativ al bunurilor importate (ce conduce la o putere de cumparare mai ridicata a consumatorilor si poate avea un spillover si pe bunurile si serviciile din economia locala, pe activitatile afacerilor locale) si scade competitivitatea bunurilor la export. De asemenea, o moneda puternica scade competitivitatea bunurilor la export. Efectul net poate conduce la o cerere agregata in scadere. 

Razvan

=================

Lectii din primul market cycle: Ce am invatat si cu ce am dat-o in bara in crypto

Au trecut mai bine de 6 luni de cand am scris articolul despre bear markets pe

https://stakeborgdao.xyz/

. Inca de atunci urmaream atent ce se intampla la scala macro si incercam sa inteleg mai bine politicile monetare ale FED-ului in speranta ca voi fi pregatit atunci cand ne va izbi inevitabila recesiune. Desi, in mare parte m-am pozitionat corespunzator, am reusit cum necum sa imi iau si cateva castane de la piata din neglijenta: ouch, LUNA!

In articolul de azi voi povesti despre aventura mea in primul market cycle din crypto si cu ce m-am ales la nivel de cunostinte/perspective, pentru ca sincer asta conteaza mai mult ca banii.

Small steps, long vision

In crypto, pot sa spun ca am intrat din prima cu mentalitatea corecta. Stiam deja ce presupune sa investesti(research aplicat), ce este DCA si de ce cheia succesului este orizontul de timp pe care ti-l setezi(turnam deja bani in S&P 500 de aproape 1 an). De ce spun ca orizonturile de timp sunt cheia? Pentru ca altfel risti sa cazi prada propriilor emotii si sa nu iti duci planul la capat din lipsa de rabdare si incredere.

TLDR ai nevoie de skin in the game, nu exista alta optiune.

Cu toate acestea, avand in vedere volatilitatea din piata, cat de repede si nesustenabil se misca industria in bull market si tot marketingul si promisiunile cu care eram bombardat am inceput sa realizez in scurt timp ca nu eram atat de pregatit pe cat credeam pentru vestul salbatic din crypto. Mai precis am ajuns la cateva concluzii:

-daca nu te educi singur, in crypto platesti taxa de scolarizare;

-foarte putine proiecte pot fi considerate investitii pe termen lung;

-mereu exista riscul ca un bug/exploit sa duca un proiect chiar si din top 10 la 0;

-majoritatea altcoinurilor iti fac bani bazat pe Hype Cycles;

-multe proiecte se folosesc de staking pentru a crea supply squeezuri, pentru ca mai apoi VCs si early adopters sa te foloseasca drept lichiditate atunci ”cand li se vesteaza” tokenii;

-daca nu intelegi 100% cum functioneaza un proiect/ai dubii, probabil nu e o investitie buna pentru tine;

-daca investesti intr-un proiect pentru ca ti-a spus cineva, prepare to cry!

-piata crypto este corelata cu ce se intampla la scala macro, deci daca nu stai la curent cu aspectele macroeconomice nu ai sa supravietuiesti;

-daca nu crezi cu adevarat in industrie, banii tai se vor duce in buzunarele celor care cred;

-toate modelele sunt gresite, exista doar posibile scenarii si probabilitati;

-tehnologia blockchain si Web3 sunt un santier, noi suntem beta-testers iar produsul ”complet” este cel putin la un deceniu distanta.

Toate concluziile enumerate sunt din nefericire destul de greu de aplicat si integrat pentru ca asa cum am spus si mai sus intr-un bull market, daca nu ai skin in the game si ai intrat in peak-ul hypeului efectiv nu ai timp sa procesezi totul, i.e. in mare parte gandirea devine reactiva. In schimb, intr-un bear market ai timpul necesar sa procesezi totul, si sa privesti in spate ce a mers si ce nu cand vine vorba de abordare.

Asta e momentul perfect pentru un astfel de subiect pentru ca sunt mai evidente bulele din gandire si putem sa analizam obiectiv unde ne aflam la capitolul orizonturi de timp si sa privim din tribuna masacrul din piata.(SBF for Vendetta)

Daca nu te educi singur, in crypto platesti taxa de scolarizare

In crypto cel mai bun research pe care poti sa il faci este pe cont propriu. Trust, but verify e un motto pe care ar trebui sa il avem toti intipariti in minte deoarece numai asa putem sa ne asumam total deciziile pe care le luam. Crypto inseamna responsabilitate individuala, inseamna research, e un full time job, 24/24 & 7 zile/7 dar care la final de zi plateste bine atata timp cat bifezi toate casutele. Daca te educi corespunzator, si stii cum sa profiti la maxim de un bear market you are going to make it.

Foarte putine proiecte pot fi considerate investitii pe termen lung

Nu trebuie sa fii un Bitcoin/Ethereum maxi ca sa ai o astfel de realizare. Pur si simplu intr-o industrie emergenta, care vine la pachet cu astfel de ambitii nu tot ce zboara se mananca iar daca in lumea reala sansele ca un startup sa dea fail sunt mari, ei bine in crypto e de 10x mai rau. Bear marketul este ca un eveniment de extinctie pentru majoritatea iar cei care au trecut prin cicluri multiple vad cum se schimba proiectele din top 100. Multe dispar complet iar din cele care raman majoritatea nici macar nu mai ajung la ATH cand reincepe bull marketul. GL holding the bags!

Mereu exista riscul ca un bug/exploit sa duca un proiect chiar si din top 10 la 0

Atunci cand investesti in crypto mereu va exista riscul asta si sunt anumite red flags dupa care putem sa ne ghidam. Am vazut clar in cazul lui Do Kwon ca uneori un lider toxic poate distruge un proiect considerat de multi ca fiind ”blue chip” si cum asta poate sa atraga atentie nedorita din partea actorilor ostili din piata. Cine se afla in spatele unui proiect, caracterul si istoricul conteaza poate mai mult decat ce construiesc in stadiu initial.

Luati in paralel, exemplul Cardano. Chiar daca nu au livrat multe si se misca foarte slow comaprat cu alte proiecte Layer1, oamenii au ramas in joc pentru ca il admira pe Charles Hoskinson pentru caracter si rezilienta. Sunt multe exemple negative in industrie decat pozitive deci concluzia aici e ca pe langa tehnologie si promisiuni, e de luat in calcul sa pariem si pe echipa.

In orice caz, in crypto sunt black swan events la orice pas si asta se aplica chiar si la Ethereum merge.

Majoritatea altcoinurilor iti fac bani bazat pe Hype Cycles

In bull market este foarte usor sa faci bani, insa e foarte greu sa ii si pastrezi. Daca vezi un token ca face 10x si nu stii pe ce fundamentals ei bine probabil ele nu exista, e doar hype si speculatie pentru ca au major updates ahead. In astfel de cazuri ”you either ride the wave or go down with the ship”.

Multe proiecte se folosesc de staking pentru a crea supply squeezuri, pentru ca mai apoi VCs si early adopters sa te foloseasca drept lichiditate atunci cand li se ”vesteaza” tokenii

Nu am in minte aici un exemplu mai bun ca DeFi Kingdoms. Pe langa faptul ca aveau un APR nesustenabil ulterior s-a descoperit ca in smart contracts exista un exploit de care inclusiv membrii din echipa abuzau pentru a farma tokeni, care printr-un loop ajungeau unlocked si pe care ulteior ii aruncau in piata fara remuscari.

Cu ce ramanem de aici este ca un APR mare este un red flag si ca inainte sa investim intr-un proiect trebuie verificat atent ce vesting schedules au cei din echipa, seed investorii si VC-urile pentru ca altfel vom ajunge carne de tun si lichiditate atunci cand isi fac exitul.

Piata crypto este corelata cu ce se intampla la scala macro, deci daca nu stai la curent cu aspectele macroeconomice nu ai sa supravietuiesti

Cum decurg lucurile in pietele de investitii se afla in stransa legatura cu evenimentele macro si politicile monetare iar crypto nu este o exceptie de la regula. Activele crypto sunt tranzactionate aproape identic cu actiunile din industria tech motiv pentru care vedem si corelarea cu NASDAQ si S&P 500. Daca vrem sa ne facem o idee in legatura cu directia in care se pot indrepta pietele, e musai sa fim la curent si cu astfel de lucruri ca sa avem acel bigger picture.

Daca nu crezi cu adevarat in industrie, banii tai se vor duce in buzunarele celor care cred

Cand suntem in peak-ul bull marketului, oamenii mereu se uita la OGs/early adopters si se minuneaza de profiturile pe care le fac. Peste tot lumea vorbeste despre cate x-uri faceai daca luai ADA la 3 centi sau Bitcoin la 4k dar putini au curajul sa treaca si prin iad. Daca inca esti in joc, ei bine cam asa stau treburile in restul timpului si toata incertitudinea si FUD-ul sunt pretul pe care trebuie sa il platim pentru acele gains.

In timp ce unii acumuleaza si se pregatesc pentru urmatorul bull market, altii isi pierd increderea si parasesc spatiul pentru ca ulterior sa se intoarca o data cu FOMO-ul, clasic ik.  

Toate modelele sunt gresite, exista doar posibile scenarii si probabilitati

A mai auzit cineva ceva de Plan B? Nici eu...poate sa ramai flexibil si sa nu te flexezi este un plan mai bun.

Tehnologia blockchain si Web3 sunt un santier, noi suntem beta-testers iar produsul ”complet” este cel putin la un deceniu distanta

Orizonturile de timp sunt totul in industriile emergente. Spuneam asta si in newsletterul anterior si pun din nou accentul pe faptul ca suntem departe de a avea acel Web3 la care visam, acel friendly UX si acele tooluri functionale care pot sa faciliteze mass adoptionul. Daca intelegem asta pe deplin, atunci si asteptarile noastre pot sa fie ancorate in realitate, iar aerul mult mai relaxat. Cred cu tarie ca pe viitor, o sa avem nevoie de crypto si blockchain asa ca eu cel putin nu o sa plec nicaieri. 

Sper ca articolul v-a fost de folos si sunt curios voi cu ce lectii ati ramas dupa acest bull market.(puteti sa le lasati in comentarii). Ne auzim la urmatorul, cheers!

Observe & Understand: that is my religion!

Alex ”Shinmen T”

Reply

or to participate.