- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #50: Editie aniversara la ceas de pesimism extrem.
The Crypto Insider PRO #50: Editie aniversara la ceas de pesimism extrem.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Am ajuns la numarul 50 deja. 50 de saptamani de content navigand si survoland bull cycles si bear markets. Noi vom continua sa ne facem treaba indiferent de vremuri pentru ca misiunea la care ne-am inhamat E IMPORTANTA si DE SUFLET: intelegerea tehnologiei blockchain si adoptia acesteia la scara larga in Romania.
Multumim de sprijin, fiecare subscriber e un contributor si ne ajuta sa purtam stindardul mai departe!
Pentru cei care nu ati fost la TST-ul de miercuri de la Apollo 111, maine, duminica, iese episodul cu CRBL. S-a ras mult. O sa il gasiti aici:
Like, Subscribe, share, all the good stuff e mega-apreciat!
In newsletterul de azi:
Vlad analizeaza piata pe graficele Monthly
Endi face o recapitulare a tuturor proiectelor de NFTs din primele 50 numere
Razvan exploreaza activitatea hedge funds-urilor in spatiul activelor digitale
Shinmen analizeaza obiectiv scandalul de pe Solend.
The Macro
La momentul vorbirii suntem in cel mai jos punct pe care RSI Monthly l-a inregistrat vreodata pe bitcoin:
Am trasat si nivelul de support pe monthly care e la 14k. In bull run-ul anterior cand pretul a avut un maxim de 20k, nu a existat nicio luna care sa fi inchis totusi la peste 14k. Cred ca vom ajunge acolo? In teorie si judecand dupa agresivitatea long-term holderilor vizibila onchain, as spune ca nu, dar ce se intampla la nivel macro ne poate pune mereu in situatii in care nu credeam ca putem ajunge.
Ca idee, Q2-ul care tocmai s-a inchis a fost cel mai prost trimestru pentru S&P 500 din 1970 si pana in prezent.
Iar apropo de outflows-urile de pe exchange-uri, tot mai multi bitcoini pleaca de pe exchange-uri semn ca 1) lumea care pricepe jocul acumuleaza 2) increderea in entitatile centralizate e mai subreda acum cand tot felul de jucatori ( Celsius, Voyager,etc) incep sa aiba probleme cu lichiditatea si si-au pus userii in fata unor blocaje ingrijoratoare.
Mergand pe acelasi timeframe, dar pentru ETH de aceasta data:
E usor de observat ca Monthly RSI si aici e la un minim record, dar deja am ajuns si la cea mai inalta inchidere din run-ul anterior: $1050.
Indicele TOTAL2 ( marketcap-ul tuturor proiectelor minus cel al bitcoinului):
E mai degraba in pozitia BTC-ului decat al ETH-ului fapt care va fi interesant de urmarit in sensul in care vrem sa vedem daca ETH va continua sa fie cavalerul care conduce batalionul de alts-uri sau, datorita celor construite in ultimii ani, proiectele de infrasturctura mai mari ( SOLANA, BNB, AVALANCHE, CARDANO) incep sa aiba destil propriu.
Dupa cum spuneam si in ultimul Crypto after Dark, imi pare greu de crezut ca TOTAL 2 sa ajunga la nivelul din 2017-2018 atunci cand alts-urile erau, la propriu, doar promisiuni pe o foaie. O foaie alba.
Chiar si asa…daca asta s-ar intampla am asista la o decuplare majora intre pret si valoare dupa modelul pe care l-am descris in discutia pe care a avut-o cu Elaine de la Real Vision.
Price vs Value 💰
@stakeborg´s CEO @Arscryptopia sees a big discrepancy between the price and value of the #Web3 industry.
He thinks that one of these undervalued parts of Web3 are #DAOs, and that these organizations can lead the next wave of innovation in #crypto.
— Real Vision (@RealVision)
3:12 PM • Jun 27, 2022
Vorbeam data trecuta de capitularea minerilor ca semn de bottom/close to the bottom si update-ul scurt pe subiectul asta e ca durerea lor continua:
Iar daca sunteti curiosi sa intelegeti mai multe despre cum functioneaza business-ul de bitcoin mining si de ce mecanismul de ajustare a complexitatii este garantia ca sunt sanse practic nule sa se revina la o centralizare indiferent de scaderile pretului, recomand articolul din tweet-ul de mai jos:
Which public #bitcoin miners will be the winners and losers of the bear market?
I analyzed their cash flows and balance sheets to find out.
A thread🧵
— Jaran Mellerud (@JMellerud)
3:31 PM • Jun 27, 2022
Inainte sa inchid, as vrea sa dau o imagine din raportul celor de la Delphi, imagine care tine loc de multe cuvinte.
Axie, Fantom, ICP, Flow si Filecoin sunt proiecte unde se intampla lucruri si cu toate astea sunt deja peste 90% down, Filecoin si Flow chiar 95%. O alta cohorta: Enjin, Egld, Celo, Cake sau Sand se aprope de borna 90%. Sigur ca market-ul poate ramane ciudat pentru perioade mari de timp, dar traiesc cu o senzatie puternica de bear market on steroids. S-ar putea sa avem surpriza ca bear-ul acestui ciclu sa se fi ars pe repede inainte din cauza conditiilor macro si sa fie semnificativ mai scurt. Chiar si asa, cred ca majoritatea alts-urilor mai au cel putin un leg down.
Dar despre asta voi scrie mai in detaliu sambata viitoare :)
LFG!
V
==========
Stay Curious
Recap. Dupa 50 editii e timpul sa ne uitam in oglinda.
Sambata viitoare, pe 9 iulie, se face fix un an de cand am lansat primul newsletter PRO. Azi e o editie aniversara, numarul 50. In crypto, dar mai ales in NFTs, lucrurile se intampla atat de repede incat am fost chiar curios sa vad cum o mai duc proiectele despre care am scris de-a lungul editiilor. Pentru ca e foarte important sa si masori ce faci, pentru a intelege daca directia e buna, m-am scos singur la tabla si am luat la rand fiecare proiect de NFT despre care am vorbit.
Am gasit fix 20 proiecte despre care am vorbit punctual si, pentru ca am “talentul” sa scriu mult, voi trece prin ele foarte pe scurt pentru a nu iesi o carte. Desi nu dam sfaturi financiare, e important sa avem pareri educate, iar floor price-ul(din pacate) e cel mai simplu exemplu pentru a ne da seama ce s-a mai intamplat cu proiectele/echipele/comunitatile. Daca FP macar s-a mentinut macar inseamna ca dpdv al dezvoltarii stau foarte bine, in special intr-o piata care nu e in varful ei. Pentru a fi cat mai usor, pretul in ETH va fi punctul comun pentru toate. Chiar daca azi 1 ETH e in jurul valorii de 1.000 $ iar in trecut se apropia de 5.000, 1 ETH = 1 ETH.
Veefriends Series 1
Am scris pe 16 iulie. Floor price-ul era la 4 ETH. Astazi e la 8.55. Maxim a fost pe la vreo 20. Woke Walrus (morsa), a fost primul meu NFT mintat si imi dau seama ca am fost incredibil de norocos sa pornesc cu dreptul. Intre timp am primit si cateva airdrops:
un Avastars (FP la 0.067);
un VeeFriends series 2 (FP la Series 2 e 0.5, insa pentru caracterele primite airdrop e la 0.92 ETH);
Un Veecon ticket (mai urmeaza 2), cu un FP de 0.35 ETH (a fost chiar pe la 2 ETH);
A costat 0.5 ETH sa mintez morsa cand ETH-ul era 4.000$. De departe mi-a adus cel mai mult. Doar privirea din ochii lui Gary cand mi-a semnat tricoul dupa ce i-am spus ca am mintat-o. Faptul ca azi prezint alaturi de Cosmin It’s NFTime se datoreaza in mare tot morsei de la Gary.
Punks
Am scris pe 30 iulie. FP era 22 ETH. Azi e 66 ETH. Dupa ce a fost si pe la 90 ETH. Intre timp au fost cumparati de Yuga Labs care deja l-au angajat ca product manager pe fostul expert in NFTs al celor de la casa de licitatii Christie’s. Omul a fost acolo cand s-a vandut NFT-ul lui Beeple cu 69 milioane $. Pare ca se vor intampla lucruri in viitor.
Bored Ape Yacht Club
Am scris despre ei pe 13 august. FP era de 14 ETH. Intre timp a devenit cel mai de succes proiect de NFT si, cu bune si cu rele, e un model pentru toti cei care sunt deja in interiorul industriei sau care planuiesc sa intre. Azi BAYC sunt pe la un FP de 90 ETH (au fost pe la un maxim de 150 ETH) si, de atunci, au oferit cateva airdrop-uri care, adunate, inca sunt aproape de life changing money:
Bored Ape Kennel Club, FP de 6.4 ETH
Mutant Ape Yacht Club, FP de 17.7 ETH
Otherdeeds, FP de 2.75 ETH
$APE Coin, aproximativ 12k tokeni pentru cei care avea si BAYC si MAYC si BAKC. Cam 54 ETH azi. Deci doar airdrops de vreo 80 ETH.
Colectia initiala, cele 10.000 BAYC s-au vandut cu 800 ETH in total. Cu un volum total de aproape 1.5 milioane ETH din secondary sales pentru toate colectiile, doar din royalties(2.5%) au strans peste 35.000 ETH (azi inseamna ~ 35 milioane $). Asta e motivul principal pentru care fiecare creator (ar trebui sa fie, daca nu) e entuziasmat.
World of Women - WOW
Am scris pe 20 august. FP era de 0.8 ETH. Astazi e 4 ETH. Dupa ce a fost si peste 12-13. Au avut si airdrop, WOW Galaxy. La care FP e 0.47. In plus, e una dintre miscarile care a inspirat cel mai mult femeile. Si continua sa o faca.
Tom Sachs Rocket Factory
Am scris pe 27 august. E vorba de parti de rachete (cap, corp, coada). O bucata era atunci la FP 5 ETH. Azi e 1.5 ETH. Perfect rockets(rachete construite perfect) aveau FP de 18 ETH. Azi sunt la 2.3 ETH. Frankenrockets erau la 20 ETH FP si azi sunt la 3 ETH. Nu e total fail, se mai misca ceva, insa sunt diferente foarte mari fata de unde evalua piata proiectul la momentul respectiv. E un proiect foarte diferit de restul si merita analizat macar la nivel de concept.
Stoner Cats
Am scris pe 3 septembrie. Floor price era la 0.4 ETH (se mintasera la 0.35). Azi e la 0.2 ETH. E proiectul asumat de Ashton Kutcher si Mila Kunis. Si cu prezenta lui Vitalik prin bucataria lor. Oricine si oricat de mare ai fi, daca nu pui skin in the game constant si efectiv dispari e imposibil sa evolueze lucrurile. Ma mir ca au si stagnat.
Dapper Dinos
Am scris pe 10 septembrie. Urma sa se lanseze. Cost de mintare 0.055 ETH. Azi sunt la 0.08. Dupa ce sarisera de 0.5 ETH. Stiu ca sunteti mai multi din comunitate care ave(a)ti Dinos. Salut Ralu si O.Dot.
Sneaky Vampires
Am scris pe 18 septembrie. Erau 0.95 ETH la scrierea articolului (in noaptea de dinainte) si 1.4 ETH la publicare. Azi sunt 0.24. Au avut 2 airdrops, Sneaky Bats care sunt la 0.09 azi si Sneaky Vampiress la 0.04. Au incercat multe parteneriate, prezenta in social foarte mare, artistul e unul dintre cei care au lucrat grafica si la BAYC, dar, se pare ca nu e mereu suficient.
0N1Force
Am scris pe 25 septembrie. FP era la 2 ETH. Dupa ce sarisera de 10. Rapid, fara sa ai timp sa te prinzi prea bine de ce. Azi sunt la 0.24.
Loot
Am scris pe 9 octombrie. Floor price era 5 ETH (fusese maxim pe la 15 ETH). Un proiect neasumat, dat in mana comunitatii. Mintat gratuit. Doar niste poze cu niste caracteristici pe ele. Fiecare putea sa faca ce voia. Au fost incercari. Si un A-Ha moment pentru multi. Dovada faptului ca orice se poate. Inca sunt la 1.2 azi.
Mekaverse
Am scris pe 16 octombrie. FP era la 2 ETH. Fusesera 8 ETH. Povestea mea despre cum am mintat 2, cu 0.2 ETH fiecare, nu am vandut nici macar unul si azi sunt la 0.33. Au avut si ceva airdrops. Dar, inca de la inceput scandalul in jurul proiectului si asteptarile care au fost inselate au facut sa se fasaie si sa ramana bun doar de dat exemplu de asa nu. Mai ales pentru mine.
Mfers
Am scris pe 12 februarie. Erau la 2 ETH FP. Au scazut mult (sub 1), dupa anuntul lui Sartoshi de retragere. Azi sunt la 1.4. Au fost pe la 6 cel mai mult. Am primit si un airdrop, Creyzies. Care se facusera 0.5 ETH. Momentan sunt pe la 0.06. Dar inca sunt vazuti ca o miscare. Sa vedem ce urmeaza.
Invisible Friends
Am scris pe 19 februarie. Inca nu se mintasera. Azi sunt pe la 3 ETH dupa ce sarisera de 8 ETH. Inca mult de demonstrat, dar e clar cat conteaza daca artistul/echipa vine cu background si comunitate.
Reli3f
Am scris pe 26 februarie. Fix la inceputul razboiului. Gandit ca un proiect care sa sustina donatiile pentru Ucraina. Sunt la un FP de 0.01 si cumva reprezinta dovada faptului ca ai fost acolo, incercand sa pui umarul, asa cum credeai tu, intr-un moment important al istoriei.
Where my Vans go
Am scris pe 02 aprilie. FP era de 50 ETH. Azi sunt la 35 ETH. Intre timp s-au mai lansat parteneriate, inca o colectie de NFTs si fotograful din spatele colectiei e in continuare foarte activ, traind viata pe marginea prapastiei, la propriu.
ENS Domains - 10k club
Am scris pe 30 aprilie. 3 digits erau la FP de 9 ETH Azi sunt la 15 ETH. 4 digits erau 0.9 ETH. Azi sunt la 1.8 ETH. Chiar e un proiect de urmarit pe ani de zile.
Otherdeeds
Am scris pe 14 mai. Otherdeeds normale erau la un FP de sub 3 ETH. Azi sunt 2.8 ETH. Dupa ce scazusera pana la 1.8 Otherdeed cu Koda erau 18 ETH. Fix la fel si azi. Nu s-a schimbat nimic. Doar volumele si toata lumea abia asteapta 16 ulie, cand cei de la The Otherside au anuntat o prima plimbare prin ceea ce ne propun drept Metaverse.
Writing NFTs
Am scris pe 28 mai. Erau la 0.14 ETH, s-au dus pana la 0.2 si se intorsesera la 0.1. Reprezinta oricum un moment in istorie si in acelasi timp una dintre modalitatile prin care un contribuitor in Web3 poate fi remunerat.
Nouns & Lil Nouns
Am scris pe 04 iunie. Nouns erau 99 ETH. Azi sun 112. Lil Nouns erau 0.57 ETH. Azi sunt 0.33. Intre timp deja se intampla lucruri. Cei de la NounsDAO au alocat $500k pentru un proiect care isi propune sa faca ochelari de lux IRL, dupa modelul celor purtati de NFT-urile lor.
Goblin Town NFT
Am scris pe 11 iunie. Erau la un FP de 4 ETH. Crescusera la peste 6, iar azi sunt la 2.85. Intre timp si echipa a devenit doxxed si cu siguranta e de urmarit in continuare ce poate deveni un pamflet asupra industriei.
Orice am face in viitor, e important sa avem pareri educate. Suntem in momentul in care peste 90% dintre proiectele de NFTs nu se minteaza in proportie de 100%. In plus, probabil 99% din proiecte se vor duce catre 0. Nu putem avea doar Blue Chips in wallet, dar ne putem stradui.
Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Despre activitatea hedge funds-urilor in crypto
Ne vom uita astazi peste a 4-a editie a raportului “Global Crypto Hedge Fund Report” intocmit de cei de la PricewaterhouseCoopers (PwC), impreuna cu Elwood, CoinShares si AIMA.
Utilizari institutionale ale activelor digitale
Mai intai, pentru a pregati terenul si pentru a avea o imagine de ansamblu a stadiului actual de utilizari ale activelor digitale de catre participantii institutionali, mai jos este un slide dintr-o prezentare de saptamana aceasta de la Fireblocks, o platforma pentru institutionali ce ofera o gama larga de servicii pe segmentul de infrastructura, incluzand servicii de custodie, DeFi, staking sau tokenization.
Slide-ul imparte institutionalii si modul de utilizare al activelor digitale intr-un mod relativ simplist si usor de prezentat.
Partea de buy-side include institutii precum hedge funds, asset managers, birouri ce manageriaza averea familiilor cu capital ridicat (family offices), firme de venture capital sau private equity. Este partea care utilizeaza activul in scop investitional (aprecierea pe termen lung ce ar surveni ca urmare a adoptiei, hedging, oportunitati de arbitraj, etc., dar inglobeaza si activitati specifice spatiului cum ar fi DeFi sau staking). Utilizarile includ activitati de tranzactionare (vanzare / cumparare, incluzand si folosirea instrumentelor derivate), DeFi (cu focus pe generarea de randament / yield) sau tokenization (transpunerea activelor din finantele traditionale ori economia reala pe blockchain).
Partea de sell-side include formatorii de piete (market makers), OTC desks, trading desks, bancile, etc. Printre activitatile urmarite se numara formarea de piete si executarea de tranzactii pentru clienti, dezvoltarea unui mediu de tranzactionare (platforme) pentru retail, DeFi, tokenization, servicii de research, prime brokerage si servicii de custodie. Partea de management al trezoreriei pentru corporatii este una despre care am mai vorbit in trecut. O utilizare mai speciala pentru corporatii e reprezentat de modalitatile de plati folosind activele digitale. Plati ce reprezinta atat fluxuri catre consumatori (o companie accepta crypto ca si modalitate de plata pentru bunuri si servicii), dar si fluxuri inter-companii (o companie care isi plateste furnizorii in crypto pentru a benefia de o decontare rapida / settlement rapid). De mentionat ca 40% dintre clientii Fireblocks isi platesc facturile in crypto.
5 elemente cheie din analiza Global Crypto Hedge Fund Report 2022
Raportul este impartit in doua parti: o sectiune dedicata unui studiu asupra hedge funds-urilor specializate pe spatiul crypto (rezultatele fiind un mix al unui sondaj facut in Q1 2022 de catre CoinShares, completat cu date calitative din partea echipei crypto de la PwC) si o sectiune dedicata hedge funds-urilor din spatiul traditional (un sondaj facut in parteneriat cu AIMA pe 89 de hedge funds cu active sub management de c.$440 miliarde).
A. Dimensiunile pietei
Ca urmare a analizei de piata, raportul indica faptul ca ar exista peste 300 de crypto hedge funds in acest moment. Jumatate dintre acestea ar fi fost formate in ultimii 3 ani. Tinand cont si de survivorship bias, un numar mare din fondurile active in piata au fost formate in perioade cand pretul la BTC a avut un trend ascendent (2018, 2020, 2021).
Totalul activelor sub management la final de 2021 al hedge funds-urilor specializate pe sectorul crypto este estimat la c$4.1 miliarde, o crestere de 8% fata de 2020. Mediana AuM a fondurilor s-a triplat fata de valoarea din 2020 ($24.5 milioane vs. $8.5m). Uitandu-ne la distributie (graficul din dreapta jos), observam o proportie mai mare de fonduri cu active intre $20-50 milioane si peste $50 milioane in 2021 vs. 2020, proportia fiind probabil influentata si de bull marketul din 2021.
B. Catalogarea investitorilor
Fondurile reprezinta un pool de capital adunat de la mai multi investitori pe care il manageriaza si, in general, percep un sistem dual de taxare: taxe de management (platit din valoarea activelor) si taxe de performanta (platit din plus-valoarea/profitul activelor).
Studiul indica faptul ca tipologia investitorilor din crypto hedge funds include persoane cu valoare neta ridicata (investitori cu capital lichid ridicat, mai mare de $1m, care sunt cunoscuti ca si HNWI – high-net worth individuals) – 86% si family offices (birouri investitionale ce manageriaza activele familiilor cu capital ridicat) – 66%.
Mediana numarului de investitori dintr-un fond este de 30, iar mediana tichetului (cuantumului) investitional este de $0.5 milioane.
C. Tipuri de fonduri si strategii de trading
Fata de anul trecut, PwC a rafinat un pic impartirea crypto hedge funds in functie de strategiile de trading adoptate:
Printre activele cele mai tranzactionate de crypto hedge funds se numara cele de pe segmentele de Store of Value (86%), DeFi (78%), Infrastructure (74%), exchanges (51%) si entertainment (48%). Astfel, in top regasim Bitcoin si Ethereum cu c.80%, Solana in 51%, Polkadot (48%), Terra (45% - studiul este facut in Aprilie 2022, inainte de crashul ecosistemului din Mai 2022), Avalanche (42%) sau Uniswap (39%).
USDC si USDT sunt folosite cam in aceeasi masura de catre aceste fonduri (73% si 68%, respectiv), in timp ce exista o preferinta in crestere pentru a folosi platformele DeFi (41.6% dintre respondenti au folosit DEXuri vs. 31.5% in 2020). Uniswap este cel mai folosit (20% dintre respondenti), urmat de 1inch (9%) si SushiSwap (9%).
D. Randamentul crypto hedge funds
Mai jos avem o comparatie intre diferitele strategii pe 2020 si 2021.
E. Fondurile non-crypto si obstacolele de a investi in activele digitale
Aproximativ o treime dintre fondurile traditionale ce au paticipat la studiu au investitii in active digitale, comparativ cu 20% in raportul de anul trecut. Alocarea medie este 4% vs. 3% anul trecut. Dintre fondurile ce sunt investite in active digitale, 57% au o alocare de sub 1% din totalul activelor sub management - aici situandu-se si fondurile cele mai mari (cele cu AuM de peste $5 miliarde). Doua treimi din fondurile care au alocari in active digitale au in plan sa investeasca mai mult capital in 2022.
Dpdv al tipului de active, BTC si ETH sunt cele mai intalnite in comportamentul investitional (67% dintre respondenti au investit in aceste active). Dpdv al instrumentelor si modului de tranzactionare, 43% dintre fonduri prefera expunerea pe spot / investitiile directe, 52% utilizeaza instrumente derivate (futures / options), 10% investesc in ETF-uri / fonduri pasive, 14% in VCs si 24% in fonduri manageriate activ.
Cele mai intalnite obstacole investitionale mentionate de fonduri includ incertitudinile privind reglementarile si regimul de taxare (83%), riscul reputational (79%), lipsa unei infrastructuri adecvate (77%) si faptul ca nu au activele digitale incluse in scopul investitional al fondului (76%). Mai jos avem o impartire a ingrijorarilor dpdv legislativ: 36% dintre fonduri mentioneaza faptul ca avem un mediu legislativ fragmentat in spatiul activelor digitale.
P.S. Pentru ca este un numar aniversar, amintim despre ce am vorbit in editiile 41-49 in aceasta rubrica:
Achizitia Twitter (#41)
Comentarii privind aspectele macro si politicile bancilor centrale (#42, #43, #47, #48)
Analiza celor mai importante rapoarte din piata (a16z: #44)
Insider trading (#45)
Crypto interest-bearing accounts oferite de crypto lenders (#46) si contagiunea din piete (#48)
Shopify si tokengated commerce (#49)
Vanzarile companiilor de minerit (#47, #49)
Razvan
=================
Solend: O bila neagra pentru Web3 si descentralizare
Articolul de azi o sa il incepem putin diferit, cu un screenshot care zic eu este un preambul gnomic destul de bun:
Cam asa arata un vot ”descentralizat” pe Solend, unul din cele mai mari proiecte de ”lending & borrowing” de pe Solana. Hai sa vedem ce s-a intamplat mai exact acolo si ce concluzii putem sa tragem despre stadiul actual al guvernantei on-chain.
Misterul ”balenei” de pe Solana
Acum aproximativ doua saptamani, membrii echipei Solend au descoperit ca unul din userii platformei avea o pozitie prea riscanta pentru apetitul lor: 5.7M SOL($170M) depozitati drept colateral pentru un imprumut de 108M USDC/USDT cu un pret de lichidare la $22.30/SOL.
Casual stuff, numai ca atunci cand ai 95% din TVL-ul unui pool de lichiditate principal si esti inactiv de 12 zile, iar piata se duce in cap, oamenii incep sa se agite pentru ca nu vor sa isi vada puse in pericol banii si munca.
Pe masura ce lumea afla de existenta acestui wallet, s-a scos constant lichiditate din pool-uri iar ingrijorarile au inceput sa creasca.
In acest context echipa Solend a creat un DAO din neant si, la scurt timp a iesit in fata cu un proposal care nu fost primit intr-o aura pozitiva si din motive chiar bune. TLDR el aducea in prim plan doua posibile abordari:
- unul in care nu se facea nimic, iar scenariul cascadelor de lichidari ramanea o posibilitate;
- schimbarea codului si introducerea unei conditii speciale pentru ”whales” care le-ar permite celor din echipa Solend sa preia controlul asupra portofelului si sa lichideze sumele OTC, evident fara permisiunea userului.
Fair, sa zicem.. all for the greater good, nu? Imi aduce cumva aminte de hard fork-ul de pe ethereum classic, numai ca aici avem de a face cu cateva probleme de executie.
1.DAO-ul a fost creat cu 24h inainte;
2.Comunitatea a avut la dispozitie mai putin de 6h sa voteze;
3.Platforma unde ar fi trebuit sa se voteze nu a functionat mai bine de 3h;
4. Peste 90% din voturi au venit de la o singura adresa;
Propunerea a fost aprobata de DAO, insa la scurt timp comunitatea a reactionat negativ iar stirea a devenit virala pe Twitter.
Problema in sine este mai mult de principiu. Toata idea din spatele portofelelor digitale si valorilor promovate de crypto este ca fiecare user are control total asupra activelor si felului in care le gestioneaza si acces exclusiv la portofel. In momentul in care tu vrei sa schimbi codul si sa pui mana pe fondurile cuiva automat incalci aceste principii si pui in pericol credibilitatea industriei mai ales daca manipulezi si votul in favoarea ta.
In cazul crypto scopul nu scuza mijloacele iar majoritatea inca se afla in tabara ”the code is law” fapt fiind ca multe reactii au venit din partea liderilor din spatiu. Si ce faci atunci cand atragi atentia si o dai in bara?
O dai la intors…
La scurt timp dupa, o alta propunere a fost facuta pentru a o invalida pe prima iar userul care acaparase votul a spus ca e deschis sa gaseasca solutii alternative...deci pana la urma nu era asa mare graba.
A doua propunere a trecut la fel ca prima dar macar era un prim pas in directia cea buna.
Pe pagina de twitter cei de la Solend au anuntat ca in final problema a fost rezolvata iar proiectul nu se mai afla in pericol.
The worst of the storm has been weathered. We're glad that an ideal resolution has been found. Thank you to everyone who supported us in the past few days.
We're working on a post-mortem which will be released soon.
— 🙏🚫 Solend (we're hiring!) (@solendprotocol)
2:20 PM • Jun 23, 2022
Ganduri de incheiere:
Sunt cateva lectii pe care le putem extrage de aici:
-la fel cum poate multe state postcomuniste nu au interpretat bine democratia, similar si in crypto nu toata lumea intelege principiile descentralizarii pe care este construit DeFi;
-multe proiecte repeta greselile din TradeFi si fie din lacomie/fie din ”nestiinta” nu isi manageriaza bine expunerea la risc;
-exista inca un nivel ridicat de neasumare cand vine vorba de greseli/multi lideri sunt dispusi sa faca orice pentru a se salva de la faliment;
Orice bila neagra pentru crypto si DeFi submineaza credibilitatea industriei si atrage atentie pe care nu o dorim din partea celor care se ocupa de reglementarea pietei. Charles Hoskinson este una din vocile care se lupta constant cu cei care vor sa aiba sub picior industria crypto si incearca sa seteze un exemplu pozitiv din ce face IOHK, insa fiecare eveniment de genul este un argument impotriva noastra si face lucrurile mai dificile.
Este important ca noi, userii sa fim vigilenti si sa tragem la raspundere fondatorii atunci cand vedem situatii similare. In cazul Solend comunitatea a reactionat iar asta a creat contextul ca pe viitor cand va veni momentul acel proposal sa nu fie un argument la fel de puternic impotriva DeFi, insa tot ce se intampla on-chain va ramane on chain.
Ce vedem in piata acum mie imi transmite un singur lucru: industria nu s-a maturizat suficient iar multi din cei prezenti sunt aici sa faca bani sub pretextul ca ei de fapt construiesc. Dar daca chiar asta vrei sa faci, atunci unde ne grabim? Un produs gandit bine trebuie sa fie contruit pe o fundatie solida si treptat daca vrei sa fie utilizabil si sa nu pui in pericol utilizatorii.
Tu, dupa cele citite ai avea incredere sa iti pui banii in Solend? Probabil nu…
Sa nu uitam, in crypto reputatia si increderea sunt totul iar daca le pierzi its game over!
Observe & Understand: that is my religion!
Alex ”Shinmen T”
Reply