- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #55: Cand intram din BTC in Alts? Teza Investitionala.
The Crypto Insider PRO #55: Cand intram din BTC in Alts? Teza Investitionala.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Maine iese episodul The Stakeborg Talks cu Paul Olteanu. Un regal. Nu-l ratati!
Like, Subscribe, share, all the good stuff e mega-apreciat!
In newsletterul de azi:
Vlad revine asupra tezei investitionale BTC->Alts in contextul schimbarilor la nivel macro.
Shinmen aduce in prim plan share to earn si retelele de social media construite in ecosistemul Lens.
Razvan diseaca situatia de pe piata de crypto VC funding
Matei analizeaza discutiile Uniswap de a redirectiona taxe protocolului
The Macro
Imi place actualul bear market pentru ca spre deosebire de cel din 2018-2019 ma simt mult mai bine pregatit; iar asta nu e nicicand mai vizibil decat acum cand atat stocks cat si crypto sunt intr-un mic Wonderland. Acum 3-4 ani as fi facut FOMO grav pe cresteri de 40-50%+ la alts-uri; acum astept cuminte sa isi faca de cap. Cum poti fi altfel cand FED-ul spune ca nu e recesiune desi exista doua trimeste cu crestere negativa pentru ca "the job market is good" iar la nicio saptamana mai tarziu doi din cei mai mari angajatori din US - Amazon si Wallmart - disponibilizeaza sute de mii de angajati?
Si nu e tot! Mai jos incerc sa prind informatiile astea in contextul tezei mele investitionale pentru acest bear market.
Cu toate ca Mary Daly, serifa San Francisco FED, a iesit si a spus ca "the job on inflation is FAR from finished" si "I anticipate a slower economy" S&P 500 e la acelasi nivel din februarie cand toate subiectele hot care "au prins picioare" in ultimele luni nu lovisera inca ( razboi, inflatie, recesiune).
In industrie, Coinbase a taiat 18% din workforce in iunie, iar RobinHood a taiat 23% din angajati cu cateva zile in urma.
Pariezi pe vorbele unei institutii puternic politizate aflata in plin proces electoral sau pe actiunile unor companii care isi desfasoara activitatea in economia reala?
Cuvantul cheie intr-un bear market e rabdare. De multe ori e mai complicat sa vezi ca stai pe margine in stablecoins si totul creste decat sa fii deja in piata si sa continue sa scada. Iar o piata mica si volatila are o caracteristica de baza: se duce in ambele directii mult mai departe decat poti ramane tu hotarat. Stiu deja ca trebuie sa ma intreb daca nu sunt un idiot inainte ca preturile sa mearga in directia planului meu initial.
Asa si acum…v-am spus deja ca teza mea e ca succesiunea evenimentelor va fi:
Bitcoin merge sa retesteze the 19-20k lows in septembrie-octombrie
Se genereaza panica si bitcoin dominance creste in ritm accelerat -> BTC-ul pe care il cumpar la 20k se apreciaza in valoarea vs alts
La un dominance simplu ( BTC.D in tradingview) > 52% ar putea fi inceputul vinderii bitcoinului cumparat anterior pentru a lua alts.
In tot planul ar putea exista o etapa intermediara de trecere a BTC in ETH si abia apoi in alts, dar totul este foarte fluid pentru ca nimeni nu stie cum va fi piata in preajma merge-ului. Parerile sunt impartite iar eu prefer sa stau sa vad in loc sa ghicesc.
Astazi, adaug un element important in toata ecuatia: capitularea minerilor. In 2018, fara a avea convulsiile macro de acum, hash rate-ul a dat bottom-ul in pret iar tot pain-ul a durat aproximativ 2 luni si jumatate. Pretul e linia neagra iar media hashrate-ului pe 30 de zile e linia verde. Cu albastru e pentru 60.
In prezent, minerii au deja 2 luni de panica:
Ce e lesne de observat este ca prabusirea hash rate-ului a fost mult mai brutala in 2018. In plus, cred ca orice paralela cu ce a fost e puternic viciata de conditiile macro unde realitatea e simpla: piata crypto traieste prima recesiune din scurta viata-i si cred e imposibil sa urmeze acelasi curs ca in vremuri "de pace".
In contextul tezei investitionale mentionate anterior, capitularea minerilor e un eveniment pe care il urmaresc cu atentie pentru ca acestia sunt coloana vertebrala a intregii "masinarii". In cazul unei scaderi a pretului sub 20k, vom vedea o capitulare si mai adanca, un hash rate si mai scazut intr-un ritm ceva mai accelerat decat pana acum.
Asa cum va spun si in live-urile Crypto After Dark, tezele investitionale nu sunt FIXE pentru ca o sumedenie de variabile se schimba de la o saptamana la alta, iar rolul nostru e sa ne ajustam la noile conditii. Voi reveni constant pentru a va tine la curent cu unde ne situam.
Obiectivul meu personal pentru acest bear market e unul foarte clar: imi doresc ca o buna parte din cei care ma citesc si ma urmaresc sa faca acelasi salt pe care simt ca l-am facut eu la nivel de mindset de la bear market-ul din 2018 pana la cel din prezent. Pentru ca o buna parte e pur mental. Astfel, cand urmatorul va veni, o sa va simtiti competenti si ready to pull the trigger.
LFG!
V
==========
Down the DeSo Rabbithole: Share to earn, identitati tokenizate si retele de social media descentralizate?
In newsletterul PRO cu nr.52 Endi a discutat despre Lens Protocol, un proiect indraznet gandit de Stani, unul din fondatorii de la Aave care pune bazele primei infrastructuri de social media din Web3.
In articolul de azi nu o sa intru in foarte multe detalii in legatura cu felul in care functioneaza Lens (aruncati un ochi pe articolul lui Endi), insa voi aduce in prim plan doua proiecte de social media construite pe modelul meritocratic share to earn construite pe Lens pe care le si testez de cateva saptamani.
Important de mentionat este ca majoritatea sunt in Beta, si nu functioneaza tot timpul in parametrii optimi deci, daca va ganditi sa le testati sa va asteptati la cateva buguri.
O schimbare de paradigma pentru creatorii de continut
Ecosistemul Lens continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Foarte multe proiecte sunt interesate sa construiasca urmatorul Facebook, YouTube sau chiar Reddit si asta se reflecta si in nr. de platforme ce apar saptamanal si pe care userii se inghesuiesc sa le testeze speculand ca la un moment dat unele dintre ele se vor transforma intr-un DAO si vor avea si un token de guvernanta.
Pentru cei care vaneaza lens handles, multe dintre ele, cand se lanseaza ofera oportunitati de whitelisting, deci daca va intereseaza sa prindeti unul cool poate e o idee buna sa fiti cu ochii pe contul lor de Twitter.
Revenind, in prezent pe site-ul oficial sunt deja promovate o serie de proiecte interesante, insa astazi ne vom uita in special la Phaver si Tea Party deoarece sunt cele mai populare si se pot face lejer niste bani de buzunar cu ele.
Phaver este probabil cea mai populara retea de socializare Web3 native.
In prezent este mobile-only iar accesul se face doar pe baza de invitatie. Cu ce se remarca Phaver fata de retelele de socializare din Web2 este ca introduce conceptul de share to earn, premium topics si iti ofera posibilitatea sa iti creezi o audienta fara sa platesti ADS si sa te bazezi pe algoritmul toxic pe care multi dintre noi nu il mai inghitim. Dar cum face Phaver asta mai exact?
Zilnic utilizatorii primesc 5 tokeni pe care ii pot pune la ”stake” in postarile pe care ei le considera bune in functie de interese.
Similar, daca tu postezi ceva cool, ceilalti utilizatori iti pot vota postarea si iti pot pune la stake acei tokeni care iti farmeaza phaver points.
Aceste puncte, atunci cand Phaver va lansa DAO-ul vor putea fi convertite in $GOV tokens si folosite pentru a da boost unei postari oferind posting acces la acele premium topics pe care le mentionasem mai sus. Deci teoretic, fara niciun fel de investitie initiala, prin postarea unui continut de calitate tu poti acumula acele puncte pe care ulterior le poti folosi pentru ati creste reach-ul si audienta.
Eu m-am jucat putin cu Phaver si pot sa spun ca functioneaza. Am reusit chiar sa acumulez si niste puncte iar din ce am observat postarile care chiar aduc valoare sunt si recompensate, deoarece sistemul ii incentivizeaza pe cei care pun tokenii la stake sa isi aleaga postarile cu atentie deoarece daca devin virale vor primi la randul lor un procent din punctele pe care le acumuleaza postarea.
Ce este si mai cool este ca in aplicatie iti poti conecta atat profilul de Lens cat si contul de Twitter iar asta da enable la ”mirror posting”. Ce inseamna asta mai exact? Adica atunci cand postezi ceva din Phaver, ii poti da ”mirror” pe toate platformele si aplicatiile construite peste Lens, iar asta se traduce in mai mult reach si o audienta mai larga, x10!
Periodic, cei de la Phaver ofera oportunitati de whitelist pentru lens handles pe canalul lor de Discord, insa asta necesita sa ai acumulat cel putin 500 de phaver points si sa ai rolul ”frens”. Daca vreti sa aflati mai multe am lasat tot ce trebuie pe Discord.
Mai departe, hai sa aruncam rapid un ochi si peste Tea Party.
Similar cu ce fac cei de la Phaver, Tea Party ofera creatorilor de continut posibilitatea de a genera income si a da ”boost” postarilor de pe social media insa abordarea este diferita si in opinia mea mult mai interesanta si practica, cel putin in prezent. Accesul la Tea Party se face exclusiv printr-un Lens profile iar orice postare este indexata si stocata pe blockchainul Polygon.
Ce este foarte cool este ca platforma iti permite sa te conectezi si prin contul de Twitter si sa pornesti un ”raid” organizand un tea party. De exemplu, sa spunem ca vrei sa postezi un thread pe Twitter despre proiecte blue chip din crypto insa nu ai o audienta foarte larga si iti doresti ca postarea sa ajunga la cat mai multa lume.
Tu poti face postarea prin Tea Party, o distribui pe Twitter iar dupa poti adauga intr-un pool sa zicem 20$ in $TEA si aplici niste conditii:
-daca dai retweet primesti 0.50$ in TEA;
-daca dai like primesti 0.25$ in TEA;
-daca dai follow si comment 1$ in TEA;
Cei care completeaza taskurile si sunt pe faza pot sa castige niste banuti, tu iti promovezi postarea si toata lumea e fericita, corect? Corect, dar trebuie sa fii si pe faza deoarece poolurile de lichiditate se golesc aproape instant si dupa nu vor mai oferi niciun fel de reward.
Some alpha: daca vrei sa iti cresti sansele sa colectezi niste $TEA cei de la Tea Party au un bot pe Discord care trimite o notificare de fiecare data cand se da drumul la un ”reward post”.(trebuie activat)
Suna bine, mai ales ca acest $TEA poate fi schimbat in USDC sau folosit pentru scopuri identice, deci putem spune ca tokenul are utilitate.
Momentan, proiectul este in Beta, so test with caution mai ales ca se intampla destul de des ca API-ul de la Lens sa nu functioneze in parametrii optimi iar unele tranzactii sa nu fie indexate si ca atare o parte din rewards sa nu fie distribuite.
Cateva concluzii:
Retelele de social media Web3 sunt inca la inceput si cand spun la inceput vorbim de cateva luni de cand au fost released iar in cazul Tea Party vorbim de saptamani. Postarile trebuie filtrate bine iar conturile pe care le urmarim alese cu atentie deoarece multi utilizatori spameaza chestii random in speranta ca lumea le va da stake si puncte din comoditate, insa asta este atat un dezavantaj cat si un avantaj pentru early adopters deoarece se pot remarca usor prin postarea unui continut de calitate.
Share to earn nu este genul de lucru din care poti sa traiesti momentan, insa iti ofera posibilitatea sa iti cresti semnificativ audienta si sa targetezi oameni cu interese similare intr-un mod mai nisat. Lasand la o parte problemele tehnice care sunt normale in stadiul curent, consider ca merita sa testam astfel de alternative pentru a ne face o idee in legatura cu ce functioneaza si ce nu si chiar daca o mare parte din utilizatori in prezent folosesc aceste platforme doar in mod speculativ, vad un viitor in care share to earn poate sa devina un standard si un sistem pe care ne putem baza pentru a ne informa si conecta mai bine. Eu personal voi continua sa testez aceste aplicatii deoarece vad potential si sunt curios cum va evolua ecosistemul Lens in urmatorii ani. Daca aveti orice fel de intrebari, feel free to DM me on Discord si ne auzim cu drag in urmatorul newsletter, cheers!
Observe & Understand: that is my religion!
Alex ”Shinmen T”
=================
Prin ochi Institutionali
Finantarile VC-urilor din ultima perioada
In editia de astazi ne vom peste ultimele data raportate de Dove Metrics privind nivelurile de finantari obtinute de companiile din segmentele de crypto si blockchain in ultimul trimestru si prima jumatate de an.
Privire de ansamblu asupra pietei finantarilor
O perioada de relaxare / acomodare a politicilor monetare din ultimii 13 ani (capital disponibil la costuri mici) a creat conditiile unui boom pe piata finantarilor (si nu numai, dupa cum putem observa si pe bursele clasice), VC-urile cautand un randament adecvat in segmente din ce in ce mai putin tatonate ale pietelor. In 2009, totalul finantarilor de tip VC in SUA era de $27.9bn, ajungand in 2021 la valoarea de $341.5bn, conform PitchBook. Multe companii au ramas private (nelistate la burse), contrar unui ciclu ce era considerat normal. Disciplina investitionala a VC-urilor s-a degradat, incheiand acorduri de finantare uneori fara anumite conditii de protejare a capitalului ce devenisera o norma inainte.
Cum conditiile macro actuale au deteriorat pietele si bursele si au ridicat costul capitalului, acest lucru indeamna la schimbari de strategii atat din partea celor ce pun capitalul la lucru, cat si din partea celor care cauta finantari. Sequoia Capital mentiona ca si sfaturi pentru startupuri in aceasta perioada ca “growth at all costs is no longer being rewarded” si ca aptitudinea de a te adapta conditiilor actuale este cea ce va face diferenta intre companiilor care vor reusi sa treaca peste perioada de scadere economica actuala. Adaptare care se traduce prin eficientizarea costurilor operationale (taieri de R&D, costuri de promovare, personal in exces) sau mutarea focusului pe cash flow (se poate face o paralela si cu trendul actual din DeFi de a dezvolta moduri de crestere a veniturilor catre DAO - vezi fee switch de la Uniswap, GHO de la Aave, schimbarile pe dYdX).
De cealalta parte, evaluarile din rundele de finantare de tip mid-stage si late-stage sunt susceptibile la scaderi (in pietele clasice, companiile din aceste runde sunt comparate cu firme competitoare listate la burse, iar acestea din urma au evaluarile afectate de conditiile din piata), in timp ce se cauta diversificarea oferita de rundele de tip Seed.
Expectantele sunt resetate. Narativele sunt resetate. Insa, finantarea nu dispare in totalitate. Timeline-urile vor creste, due diligence-ul din partea investitorilor va fi mai strict. Sustinerea companiilor din portofoliul actual urca pe scara prioritatilor. Partea privata de capital sta pe un firepower destul de semnificativ si poate continua seria finantarilor.
Raportul finantarilor pe semestrul 1 in crypto
Messari si Dove Metrics au publicat saptamana aceasta raportul privind finantarile din semestrul 1 pe 2022 din crypto. Au fost 1,199 runde de finantare care au strans un total de $30.3bn. Mai jos avem o impartire pe categorii a acestora. Comparativ, in semestrul 2 pe 2021 au fost 1,617 runde care au strans $33.7 miliarde, observandu-se un declin pe ambele statistici.
Considerand diversele sub-categorii, cele cinci segmente mari analizate includ urmatoarele:
DeFi: DEX, lending / borrowing, staking, derivatives, yield management, launchpad, synthetics, stablecoins.
NFTs: marketplaces, collectibles, gaming, sports, music, art, DeFixNFTs.
Web3: media, entertainment, identity, social tokens, DAOs, social economy.
Infrastructure: smart contracts, mining, security, dev tooling, layer 2, data.
CeFi: exchanges, payment, firme de custodie, tax management, portfolio management, walleturi.
Cateva dintre macro-temele observate:
O crestere a interesului fata de proiectele de NFTs ce se dezvolta pe retele non-Ethereum in Q2: au avut finantari cu $1.8bn mai mari decat cele dezvoltate pe Ethereum.
Sub-segmentul de gaming incepe sa fie din ce in ce mai conturat: a ridicat de 4x mai mult decat orice alt segment de NFTs in primul semestru.
Segmentul de DeFi a incheiat semestrul 1 intr-o nota pozitiva, ridicand $624m in luna Iunie, de peste 2x mai mult decat oricare dintre lunile din prima parte a anului 2022.
DAOs continua sa participe in runde de finantari, preponderent in cele de tip Seed rounds (71% din numarul total de runde unde au participat).
Zona de CeFi este in continuare cea mai bine finantata, cu $10.2bn pe primul semestru.
In randurile ce urmeaza vom analiza narativele DeFi, NFTs si Web3, avand in vedere ca proiectele de pe segmentele de infrastructure si CeFi sunt preponderent in zona crearii unei fundatii care sa sustina cresterea si adoptia crypto si blockchain in general.
DeFi
Overview: $1.8 miliarde in 195 runde. Volum de finantare relativ constant in jurul a $200-300 milioane / luna, exceptie fiind luna Iunie cu finantari in valoare de $624 milioane.
Marime tranzactii: majoritatea finantarilor (c.60%) au fost runde de sub $5 milioane, ceea ce arata ca proiectele early-stage inca domina piata, desi DeFi este o narativa cu un istoric in piata. Spatiul pare a fi inovativ cu propuneri de proiecte care pot imbunatati modurile in care se desfasoara activitatile financiare in contextul actual. Este posibil si ca proiectele early stage sa isi gaseasca lichiditate in piata ori sa se confrunte cu factori care impiedica ajungerea la un product-market fit.
Tipul de finantare / stadiul proiectului: 165 early stage rounds (Pre-Seed si Seed), 24 Series A si 6 Late Stage. In early stage rounds, VC-urile identifica echipe cu idei pentru produse / servicii ce pot fi utile, vandabile si scalabile pe viitor. De asemenea, cum discutam si mai sus, VC-urile prefera in contextul macro proiectele early stage.
Top DeFi Rounds: Litosphere (cross-chain platform, $400m Seed, cu participare GEM), 0x protocol (peer-to-peer trading, $70m Series B, cu participare Graylock Partners si Pantera Capital), Serum (Solana DEX, $75m, cu participare Tiger Global).
Verticale: majoritatea capitalului s-a orientat in DEX-uri, platforme de asset management, yield, stablecoin si lending / borrowing.
L1 split: Ethereum (115 runde, $1.3bn finantari) vs. non-Ethereum (80 runde, $502m finantari) - DeFi pe Ethereum inca atrage mare parte din capital si interes.
NFTs
Overview: $6.7bn in 372 runde.
Marime tranzactii: majoritatea finantarilor (c.55%) au fost runde de sub $5 milioane, ceea ce arata ca finantarile de tip early stage domina piata.
Tipul de finantare / stadiul proiectului: 307 Early Stage, 45 Series A si 20 Late Stage.
Top NFT Rounds: Animoca Brands (fond de dezvoltare pe gaming, $360m, cu participare Liberty City, 10T Fund), OpenSea (NFT marketplace, $300m Series C, cu participare Paradigm si Coatue), Magic Eden (NFT marketplace, $130m Series B, cu participare Electric Capital si Greylock Partners), MechaFightClub (gaming, $40m Series A, cu participare a16z, Solana Ventures).
Verticale: gaming a atras $4.1bn, urmat la mare departare de marketplaces c.$930m si proiecte pe zona de art $681m.
L1 split: Ethereum (212 runde, $2.8bn) vs. non-Ethereum (153 runde, $3.5bn). Se remarca zona de NFTs si gaming pe Solana care a atras un nivel relativ semnificativ din finantari.
Web3
Overview: $1.8bn in 158 runde de finantare.
Marime tranzactii: majoritatea finantarilor (c.60%) au fost runde de sub $5 milioane.
Tipul de finantare / stadiul proiectului: 112 Early Stage, 32 Series A si 14 Late Stage.
Top Web3 Rounds: Yuga Labs (dezvoltatori colectii si aplicatii Web3, $450m Seed, cu participare a16z si Animoca Brands), OneFootball (platforma de fotbal, $300m Series D, cu participare Liberty City Ventures si Animoca Brands), Improbable (tehnologie pentru construirea metaverse, $150m, cu participare Susquehanna si SoftBank).
Verticale: proiectele ce au obtinut finantare au construit preponderent pe zonele de media, entertainment, DAOs, AR/VR si mediu.
Participarea investment DAOs in rundele de finantare
Un model hybrid de finantare, cu participarea atat a VC-urilor traditionale, cat si a DAO-urilor este vazut ca o alternativa utila la mediul curent, date fiind avantajele aduse de fiecare in parte. Investment DAOs au participat preponderent mai mult in tranzactiile din DeFi si NFTs (66% din totalul tranzactiilor unde DAOs au investit), acestea fiind segmente native crypto, unde comunitatile din spatele DAOs s-au simtit mai confortabil sa investeasca. Arata si inclinatia generatiilor ce participa in DAOs de a fi mai apropiate de aceste segmente native crypto.
Investment DAOs au participat in 133 de tranzactii, in cadrul unor runde ce au ridicat $1.1bn, majoritatea rundelor fiind Seed rounds (71%). Au participat preponderent in runde de finantare ale unor proiecte aflate in stadii de dezvoltare incipiente, lucru evidentiat si de media sumei de finantare obtinuta de proiectele unde DAOs au intrat in runda ($8.7 milioane) vs. unde nu au intrat in runda ($32 milioane).
Razvan
=================
Uniswap’s fees
Considerand ca esti abonat la newsletter-ul Pro, cred ca e safe to assume ca am folosit aproape cu totii Uniswap, cel mai mare DEX in materie de TVL, volum si revenue. Ei bine, pentru serviciile sale, Uniswap ia in prezent 0.3% din fiecare trade facut pe platforma sa sub forma de fee. Dar cum arata mai exact acest fee si incotro se duce?
Cu toate ca spunem ca “Uniswap ia aceste taxe”, adevarul este ca furnizorii de lichiditate, LPs, le iau. Cu totul. Ceea ce face Uniswap un loc atractiv pentru LPs fiindca primesc mai multe taxe. La randul lor, prezenta LPs atrage mai multi traderi care poti schimba tokeni folosind o lichiditate mai adanca deci pot cumpara mai mult cu un impact asupra pretului mai mic. Care in schimb atrag mai multi LPs fiindca se genereaza mai multe fees. Talk about positive feedback loops.
In ultimele 180 de zile, Uniswap are volume de tranzactionare intre $6.2b si $0.8b. Hard to get an average, insa in ultima perioada ne aflam in range-ul de $1-2b zilnic.
Ceea ce nu e deloc neglijabil, considerand ca cel mai frecvent, locul 2 este luat de catre Balancer (mai nou) sau Pancakeswap (istoric).
O diferenta colosala apare insa la veniturile platformelor, caz in care Uniswap genereaza de cel putin 2 ori mai mult decat Pancakeswap, de 10 ori mai mult decat Sushiswap si de vreo 20 de ori mai mult decat Balancer.
Asadar, orice schimbare in programa de fee-uri poate genera mari valuri. De ce? Pentru ca nu avem date exacte despre stickiness-ul lichiditatii. Adica despre cat de multa lichiditate ar ramane pe platforma in urma unor schimbari precum scaderea fee-urilor.
Turning the fee switch on
Uniswap are posibilitatea, prin guvernanta sa, sa redirectioneze o parte din fee-uri catre o cauza proprie. Mai exact, 0.05% din fiecare trade sa se duca in trezoreria DAO-ului, catre detinatorii de UNI, catre incentive-uri pe pool-uri sau oriunde altundeva se hotaraste comunitatea.
In niste zile luate aleatoriu, cei 0.05% pentru Uniswap ar putea aduce, zilnic ~$40k la volumele recente (remember, bear market numbers), aproximativ $14.6m pe an… O suma frumusica pentru plata unor developeri sau pentru dezvoltarea ecosistemului prin noi suite de produse sau servicii, mergers & acquisitions and so on. Sau pentru detinatorii de UNI, cu toate ca nu ar tine prea bine in fata testului Howey pentru determinarea daca este un security sau nu (lucru care ingreuneaza considerabil situatia dpdv legislativ in US).
Totusi, departe de final
Ce am enumerat mai sus, insa, nu este stabilit. Propunerea (sub forma unui temperature check, nu o idee definitorie) nu concluzioneaza in vreun fel modalitatea in care acesti bani ar putea fi folositi, ceea ce a ridicat semne de intrebare din partea comunitatii. Cativa dintre cei afectati in mod direct de aceasta decizie (LPs) considera ca inainte de a redirectiona aceasta parte din fee-uri ar trebui gandit bine sistemul prin care noile fonduri ar fi folosite ca sa serveasca drept motiv pentru furnizorii de lichiditate sa nu plece catre alte platforme.
In plus, toate aceste fee-uri sunt capturate sub forma token-ului pe care il schimbi, ceea ce inseamna ca pentru a ajunge sub forma de stablecoins sau ETH ar trebui sa fie vanduti, mecanism care complica situatia.
Dintre LPs care s-au pronuntat cu privire la discutie, exista un consens ca marjele castigurilor din furnizare de lichiditate din prezent sunt oricum marginale. O scadere in fee-urile pe care acestia le primesc e posibil sa nu acopere Impermanent Loss-ul la care se supun, lucru care i-ar conduce sa schimbe platforma.
La randul sau, aceasta miscare ar putea scadea considerabil dominanta Uniswap in DEXurile de pe ETH si de pe alte retele. Momentan nu exista o solutie clara iar discutia a aratat multe puncte de vedere din partea mai multor stakeholderi, feedback care e bine sa fie luat in considerare in continuarea discutiilor.
In concluzie
Decizia este cu atat mai sensibila cu cat Uniswap are dimensiunea pe care o are. O astfel de decizie, la inceputul DEX-ului, ar fi avut o importanta mai scazuta deoarece nu aveau asa de multe lucruri care sa se poata strica. Observam asadar un comportament similar corporatiilor gigante, o lipsa de flexibilitate in fata marimii operatiunilor.
Sub forma actuala, una dintre solutiile pentru LPs ar fi sa cumpere UNI pentru a beneficia de taxele retinute de protocol. Dar sub ce forma, nu se stie inca. O alta necunoscuta este cum ar putea incepe un astfel de experiment, luand in considerare marimea pool-urilor UNI. Un experiment are mai multe sanse sa fie concluziv daca are loc pe pool-urile mari insa este mai riscant pentru protocol (daca pleaca furnizorii de lichiditate si nu se mai intorc?). In schimb, testarea pe niste pool-uri cu volum mai mic este mai safe insa s-ar putea sa nu aduca niste rezultate pe care sa se bazeze viitoarele decizii.
Imi place sa vad decizii grele din partea castigatorilor din anumite segmente (vezi Aave si stablecoin-ul GHO sau cel in lucru de la Curve), mai ales in bear market. E un semn al maturizarii industriei crypto overall si al DAO-urilor in special.
Matei
Reply