• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #56: Schimbarea la fata :)

The Crypto Insider PRO #56: Schimbarea la fata :)

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Ieri a aparut un nou episod din The Stakeborg DAO Talks cu nimeni altul decat Mark Manson, un autor cu 'jde milioane de carti vandute, tradus in peste 60 de limbi si care a cumparat bitcoin prima oara in 2013. 

 

Like, Subscribe, share, all the good stuff e mega-apreciat! 

In newsletterul de azi: 

Vlad aduce in discutie doua noi elemente pentru analiza MACRO si impactul asupra bear market-ului din piata crypto.  

Endi aduce in prim plan colectia de NFTs lansata de Posta Romana.

Razvan diseaca raportarile pe trimestrul 2 ale Coinbase

Shinmen analizeaza de ce organizarea si formularea unui proposal poate dura si 2 luni

The Macro

In ultimul Crypto After Dark am vorbit despre ce inseamna la modul real scaderea CPI-ului ( Consumer Price Index, a fancy name pentru inflatie) in Statele Unite; mai precis, cum schimba asta pe termen scurt, mediu si lung perspectiva pe care o am asupra pietelor. Din feedback-ul pe care l-am primit la ultimele 3 episoade am decis, impreuna cu restul echipei, sa restructuram newsletter-ul PRO care va ramane hardcore crypto, dar va pedala si mai mult pe elemente utile de educatie financiara si macro context. 

Urmeaza luni tulburi, dar care sunt preambulul unor oportunitati generationale iar planul nostru, dupa cum am mentionat in repetate randuri, este sa va fim tovarasi de drum. 

Cred in continuare ca suntem intr-un Honeymoon dat de inevitabilele bear market rallies. Nu uitati ca post-Luna,3AC,Celsius atat BTC cat si ETH erau OVERSOLD pe weekly, un macro timeframe. 

Astazi va voi spune ce argumente am si cum planuiesc sa ma raportez la DCA-ul in bitcoin, eth si alts in urmatoarele luni. 

Somajul in Statele Unite a scazut. Good news? In mod normal, da. Pentru planurile FED-ului de stapanire a inflatiei, not so much. Va amintiti ca Yelen ne spunea in saptamanile trecute ca desi sunt doua trimestre inchise pe rosu nu suntem intr-o recesiune pentru ca job-urile continua sa existe, ba chiar somajul e la cote extrem de scazute? Asemenea politicienilor, onorabila a spus o jumatate de adevar. Actually, un sfert. Nu a spus nici ca asta nu e neaparat good news pentru subiectele mari ale zilei si nici ca majoritatea acestor job-uri nu au aparut din mediul privat, asa cum ar fi in cazul unei economii sanatoase, ci in aparatul bugetar. 

Asta inseamna sa machezi numerele astfel incat sa nu poti fi acuzat de minciuna ci doar de tainuirea unor bucati de adevar. Iar asta se intampla pentru ca realitatea will hit hard very soon. Musk nu vinde actiuni la Tesla iar Amazon si Wallmart (cei mai mari angajatori din Statele Unite) nu concendiaza sute de mii de oameni decat daca se asteapta ca rahatul din ventilator sa loveasca puternic de acum inainte. 

Cool, dar ce facem mai departe cu informatia asta? 

Ca de obicei, smecheria este sa o corelam. 

Exista doua elemente pe care le urmaresc cu lupa: pretul petrolului si dolarul ( DXY). Sa le luam pe rand. 

Cu cat pretul petrolului e mai crescut, cu atat inflatia are tendite galopante. De asta l-ati vazut pe Biden mergand in Arabia Saudita sa se intalneasca cu MBS, conducatorul de facto al celui mai mare producator de petrol. Un baril de petrol la $100+ ingreuneaza luptele de gherila pe care FED-ul le duce prin cresterea dobanzii de referinta. Nu uitati ca imediat dupa inceperea pandemiei, pretul ajunsese negativ…atat de multa oferta exista pe fondul unei cereri inexistente. La doi ani distanta, Statele Unite se vad nevoite sa arunce pe piata din propria rezerva pentru a tempera pretul. As we speak suntem la un nivel cheie: $92.00 unde este si MA50 pe Weekly, un moving average sub care nu s-a mai stat de aproape doi ani. 

IMPORTANT: Sa scada pretul la petrol e o conditie NECESARA, dar nu suficienta. Orice spun ei public, daca barilul nu scade, sunt sceptic ca scaderea inflatiei pe bune e iminenta. 

Ultimul aspect: DXY. Corelatia inversa cu toata pietele este aproape perfecta: 

Graficul e usor de citit. 1 cu verde inseamna corelatie perfecta: cand unul creste, celalalt o face cu acelasi procent. -1 cu rosu corelatia e inversa: cand unul creste, celalalt scade cu acelasi procent. Ce e intre cu rosu inseamna corelatie inversa dar cu procent diferit. Same cu verde, doar ca in celalalt sens. Ati prins ideea. 

E perfect normal ca Risk-on assets priced in dollars sa aiba un astfel de comportament. DXY e la cel mai ridicat nivel din 2002 incoace! 

IMPORTANT: Orice crypto rally sustinut pe fondul unui dolar aflat pe trend ascendent, nu are din perspectiva mea mari sanse de reusita. 

Iar managerii de fonduri ( nu ca ar fi cel mai bun etalon, dar sunt totusi relevanti) sunt de asemenea extrem de retinuti:

Stiu ca poate parea confusing acum cand am adaugat alte 2 variabile in ecuatie, dar sa stiti ca in realitate povestea poate fi simplificata iar partea cea mai buna este ca o sa exploram impreuna tot peisajul in lunile urmatoare deci nici nu e nevoie sa le intelegeti perfect din prima. E important sa capitalizam oportunitatile ce vor veni, dar si mai important este sa dobandim, pas cu pas, cunostiintele necesare pentru a gandi independent. 

It will be fun :) 

LFG!

V

==========

Posta Romana - prima entitate din statul roman care isi lanseaza colectie de NFTs

Aveam un alt subiect pregatit pentru articolul de azi. M-am tot gandit daca sa il schimb sau nu. Am gasit mult mai multe lucruri pro decat cele contra (o sa le amintesc pe toate), asa ca azi vom vorbi despre prima entitate din statul roman care lanseaza o colectie de NFTs. Dar o sa dau si putin context, asa ca povestea a iesit putin mai lunga. Dar, cred eu ca merita. Ne va ajuta pe toti sa intelegem mai bine unde suntem si ce putem face. Revenind la Posta,  va vine sa credeti sau nu, nu i-au zis niciun moment jeton nefungibil. I-au zis fix asa cum ii zicem si noi: NFT.

Adevarul e ca atunci cand incerci sa faci analogii prin care sa ii ajuti pe oameni sa inteleaga NFT-urile, unul din primele exemple pe care (aproape) toti il dam sunt timbrele. Asa explicam cum e cu colectionarii: azi colectionam NFT-uri cum inainte colectionam timbre.

Lucruri care par nasoale la prima vedere, dar totusi nu sunt

Am ajuns la eveniment pentru ca am avut o invitatie. De fapt Vlad a avut una, nu a putut sa ajunga si m-a intrebat daca pot eu. In acelasi timp Alexu Calin, actorul din comunitatea noastra ajunsese si el la lansare si nu a reusit sa intre(sorry, fren). It sucks? Da. Ca era un om pasionat autentic de ce era acolo. Daaar, uitandu-ma la ce s-a intamplat inauntru, mi-a fost clar ca locurile erau limitate si cel mai probabil una dintre cele mai bune variante de rezolva responsabilitatea organizarii era fix asta: sa ai accesul pe invitatii. Altfel, cunoscand audienta Poste Romane, era posibil sa te fi intalnit cu vreo armata de pensionari, intr-un numar mai ceva decat la nunta anuntata de George Simion, in cautare de piscoturi.

Sigur, la prima vedere, fara sa am habar cine e cine(nu ca acum as stii), uitandu-ma in jur, nu intelegeam neam ce cauta unii dintre oameni pe acolo. Se vedea pe ei ca nu au nici o treaba cu NFT-urile. Revenind la organizare, cand ai o lista lunga de posibili invitati si un numar limitat de invitatii, nu stii pe cine sa tai de pe lista. Dar probabil trebuie sa ai in cap atat oameni din interiorul sistemului cat si parteneri oficiali, invitati din partea celor care te-au ajutat, oameni alaturi de care ai dori sa construiesti in viitor, samd. Cumva trebuie sa gasesti un mix. Sa nu pari nici prea invechit, sa nu renunti nici la oamenii care iti sunt motorul.

Am avut etichete din alea pe care iti scrii numele si ti le lipesti. Asa am vazut un domn, pe nume Cretu si, pentru ca era in aceeasi categorie a (lipsei) parului cu mine, evident ca m-am gandit la ironia sortii. Mai jos scria Visa. Interesant, ia uite, au chemat si Visa. Acum un an, fix in august 2021, Visa facea valva in intreg spatiul crypto (si nu numai), cand aflam ca si-au cumparat un Punk pentru 49.5 ETH. Vreo 150.000$. Azi FP e pe la 72 ETH, sub dolarii platiti atunci, dar cu 50% in plus in ETH. In cateva zile au urmat niste cresteri foarte frumoase ale colectiilor de NFTs. Tocmai pentru ca fucking Visa dadea un boost industriei de care suntem toti pasionati. Intorcandu-ma la om, zic si asa nu stiu pe nimeni de aici, ia sa il intreb eu daca stie de Punk. Stia. Dupa ce la final a fost unul dintre cei care au castigat licitatia deschisa pentru unul din cele 10 NFT-uri (1000 euro a licitat), m-am dus sa il bazai din nou(am asteptat sa termine piscotul). Domne, noi avem si un soi de emisiune educativa pe Youtube, de un an tot vorbim de NFT-uri. Avem si comunitate pasionata. Acum, daca tot am stabilit ca stiti de Punk si ati mai si licitat unul din primele 10 NFT-uri din Romania,  ne-am bucura sa va avem invitat sa povestim 5 minute. Intram live in fiecare marti de la 19:00. A cam acceptat, ramane sa schimbam un mail. Dupa ce se termina si googleuiesc, omul, Catalin Cretu, e manager general la Visa Romania. Si pe Croatia, Slovenia si Malta. Bravo, Posta Romana, ce sa zic. E bine si cu invitatii.

Dintre cei prezenti, un singur om cunosteam si eu IRL, un fost coleg de facultate, prietenul meu Dragos Dila. E director de dezvoltare la fostul Zebra, actualul SelfPay. E acolo de cand am terminat facultatea. M-am mai vazut cu el la alte evenimente, dar nu m-am putut abtine sa dau drumul la o gluma: hai ma Dragos, si Posta Romana vrei sa o digitalizezi? Vrei sa le vinzi NFT-urile prin aparatele voastre? Domne, iti vine sa crezi sau nu, avem un parteneriat cu ei. Treaba e ca Posta are nevoie de cash. Si noi avem cash. Inainte, noi plateam comision catre banci pentru a preda/schimba cash-ul. La fel si Posta, la randul ei platea pentru comision pentru a primi cash. Noaptea mintii evident. Cert e ca doua entitati, una privata si una de stat, au reusit practic sa sara peste middle-man, cam ce vrem si noi sa facem in Web3. 

Cum a decurs evenimentul?

La intrare, dupa verificarea invitatiei, cine voia sa participe la licitatie, primea o pancarta cu un numar(lasati in comentarii daca stiti cum se numeste pancarta aia, eu habar n-am). Apoi, dupa ce intrai in Muzeul National de Istorie a Romaniei, te serveai cu un pahar, ceva networking si te aflai in asteptarea evenimentului. Pana atunci, o tura prin sala:

Ajunge si ministrul Digitalizarii, Sebastian Burduja, pe care sper ca l-ati vazut la TST, alaturi de Vlad. Stiam ca nu va fi limbaj de lemn acolo si, in plus, vine si un aer de viitor. Evenimentul a fost deschis de Valentin Stefan, directorul general al Postei. Am ramas, tot ca in cazul lui Tianu, impresionat. Detalii despre el aici. Pe scurt, la fel, fara limbaj de lemn, cu glume, prezenta si un om educat, ancorat in prezent dar cu privirea in viitor. 10 ani de America cu studii la Universitatea din North Carolina (master studii ruse), trecut pe la ONU (stagiar in monitorizare organizatii teroriste precum Al Qaida si talibani), apoi a lucrat prin Washington, D.C. pe la companii precum Rise sau Morgan Stanley, pe antifrauda. Evident, cand vezi toate astea, te duce (cel putin pe mine) putin cu gandul la James Bond si filme cu spioni. Mai ales un an de zile de limba rusa direct in Sankt Petersburg. 

A fost si un mesaj video din partea primului ministru. Stiti formatul, mesaj citit, emotii 0, doar marcarea momentului. Ce am apreciat a fost munca de a avea un astfel de mesaj. Trebuie sa dai mailuri, telefoane, e nevoie de organizare si de pro-activitate. Cel mai mult mi-a placut ca, desi (aproape) toate anunturile despre NFT-urile Postei au fost luate in tarbaca (vorba lui Base - A da (sau a lua) in (sau la, prin) tarbaca = a-si bate joc de cineva), Valentin Stefan a profitat de moment si nu a bagat sub pres. Dimpotriva, a spus ca le-a citit pe toate si chiar le-a dat citire live celor mai dure. Inclusiv ce au zis cei de la Times New Roman: Posta Romana lanseaza primul NFT care trebuie lins si lipit pe emailuri

Sa fii autoironic e un skill. Bravo. La fel ca in cazul managerului Visa, i-am povestit de It’s NFTime si sper sa il avem invitat. E totusi un moment istoric. In principiu, mi-a confirmat, dar facem schimb de mailuri. Ce am uitat sa zic, si in cazul domnului Cretu si in cazul directorului Postei, cartile de vizita erau mai aproape de Web3 decat de Web1: din acelea cu NFC. 

S-au mai anuntat 2 parteneriate. Unul cu Posta din Moldova prin care Posta Romana deschide un sediu in Moldova si costurile de transport vor fi reduse la jumatate. Al doilea parteneriat anuntat a fost cu Ebay, prin care romanii antreprenori vor avea acces mai usor pe platforma gigant. Intr-o vreme in care facem toti misto de coletele si “scrisorile pierdute”, in care stim ce inseamna perceptia asupra functionarului public, m-au bucurat planurile indraznete. Inregistarea completa a evenimentului aici.  

In ceea ce priveste efectiv NFT-urile, vreau sa stiti din start ca toti banii incasati pentru intreaga colectie vor fi directionati catre Fundatia HOSPICE Casa Sperantei, in baza unui parteneriat cu Posta Romana. 160 euro pe zi costa spitalizarea unui pacient al Fundatiei, 160 NFT-uri la 160 ani de Posta Romana, 160 euro costa NFT-urile. Primele 10 s-au vandut la fata locului, in cadrul unei licitatii deschise, fiecare dintre ele fiind adjudecate pentru sume de la 500 la 1000 euro. Unul cumparat de ministrul Burduja, altul de managerul Visa. Toate celelalte sunt la vanzare aici, si inca mai sunt disponibile la ora scrierii articolului. Am luat si eu unul, il puteti vedea pe OpenSea, daca dati search dupa wallet-ul endi.eth sau daca intrati direct aici.

Dupa ce se cumpara (cu cardul sau cu crypto), se primeste un mail si de acolo se poate minta efectiv NFT-ul (pe Polygon). Atentie, daca veti da de exemplu forward la mail inainte sa mintati (sa conectati Metamask-ul sau sa introduceti pur si simplu un wallet la care sa primiti NFT-ul), altcineva ar putea sa il minteze in locul vostru. Au si un litepaper (care arata foarte bine), si in romana si in engleza. Din pacate, nu e pe site-ul Postei (nu a fost complet dosarul cu sina), dar oamenii au gasit solutii. Se minteaza de pe site-ul OveIt, partenerul tehnologic, cu sediul in Austin, TX, SUA. Ei scriu ca exista si royalties, de 10%. Pe OpenSea, cand ma uit in detalii, la Creator Earnings apare 0. Dupa ce vi-l mintati, daca nu va apare, nu va ingrijorati, il gasiti la hidden.

M-as bucura sa fie cat mai multi stakeborgari si oameni din comunitate care detin un NFT din prima colectie lansata vreodata de o institutie a statului roman. Daca calculam in ETH inseamna mai putin de 0.1. E mega limitata colectia (160 inseamna 1.6% dintr-o colectie clasica de 10k). Si daca e sa avem dreptate si NFT-urile sunt aici sa schimbe lumea, inclusiv intreaga Romanie va afla asta. Iar atunci asta va fi modul nostru de a arata ca am fost NFTeducati devreme. In plus, toti banii merg catre o cauza nobila. Macar stim ca nu e rug-pull.

Lectiile pentru mine au fost multe. Chiar daca pare ca tichie de margaritar ii trebuia chelului(se spune despre cei care au sau doresc sa aiba lucruri de pret nefolositoare, desi sunt lipsiti de strictul necesar), mie mi se pare indrazneata aceasta asumare. Si de bun augur. Posta Romana nu e nici startup si nici multinationala cu proceduri de secol 21. E o companie imbatranita dar poate incepe sa se comporte ca un startup. Au avut inclusiv o firma care le-a proiectat NFT-ul ca o holograma. Gasiti toti partenerii pe pagina lor de Insta. Ha. Fara sa stiu, am impresia ca nu au platit fiecare parteneriat, asa cum suntem noi obisnuiti. Si cred ca s-au folosit si de un fel de barter (vii aici, iti faci reclama si la schimb imi oferi serviciul X).

Toti am vrea sa se schimbe tara. Dar eu, daca as fi numit pentru 2 luni in fruntea Postei Romane, ce as face? As da afara toti oamenii ca nu sunt competenti? Cine m-ar lasa sa fac asta? Ce as castiga daca instant as paraliza tot ecosistemul? Stiu, e greu sa construim poduri intre mentalitati. Intre ce putem face, ce limitari ne impune sistemul si perfectiunea la care speram noi. Dar, sa jonglezi cu o pista pentru avioane de ultima generatie in timp ce nu se darama podul pe care esti, trebuie sa fie un skill.

Jos palaria pentru Posta Romana(in speta asta). Noi toti cei care suntem entuziasmati de NFTs si Web3 vom avea de profitat de pe urma acestei lansari. In primul rand, statul roman, printr-o alta institutie, recunoaste valoarea si legitimitatea acestei industrii. Chiar daca s-a facut misto, o tara intreaga a mai auzit ceva de NFTs. Pe langa cei care rad, poate altii vor pleca pe fir sa afle mai multe. Poate se vor naste colectii noi inspirate de aici. Poate mai multi artisti vor prinde incredere. Poate It’s NFTime va avea mai multi vieweri. Poate cei care se vor uita vor incepe sa scrie si ei povestea lor. Si tot asa.

Pana atunci, 

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi Institutionali

Analiza rezultatelor financiare ale Coinbase

Cum v-am obisnuit, ne vom uita peste raportarile din ultimul trimestru ale Coinbase si comentariile din partea managementului din call-urile cu analistii privind situatia actuala a pietei si a companiei si planurile de viitor. 

De ce e important sa ne uitam la aceste lucruri? Coinbase poate fi privit ca un barometru pentru piata crypto prin faptul ca este singura platforma de tranzactionare listata la bursa din SUA (acest lucru implica faptul ca au un nivel bogat de informatii pe care le ofera din sfera crypto, iar activitatea companiei este direct corelata cu viitoarele initiative legislative de acolo), este o poarta de intrare a institutionalilor in crypto (au adaugat 1,500+ institutionali doar in Q2-2022, iar in August au anuntat parteneriate cu Meta si cel mai mare manager de fonduri din lume, BlackRock), este una dintre principalele platforme folosite de retail (putem vedea comportamentul acestora) si este unul dintre exchange-urile Tier 1 (de top) din lume. 

Pe 9 August Coinbase a prezentat raportarile pentru cel de-al doilea trimestru din anul fiscal 2022. Actuala situatie macro a avut efect asupra volumului de tranzactionare si a comportamentului utilizatorilor, acestia tinzand spre operatiuni non-investitionale (ex. staking). Coinbase se pozitioneaza ca un one-stop shop (o platforma cu servicii complete si integrate) pentru retail, institutionali si developeri si a trecut in faza de construire si dezvoltare in linistea oferita de bear market.

Rezultate Q2-2022

Mai jos avem o sinteza a rezultatelor pe trimestrul recent incheiat, Compania a incheiat trimestrul cu 9.0 milioane de utilizatori activi (cei care au tranzactionat in ultimele 28 de zile, denumiti MTU = Monthly Transacting Users. MTU este o medie pe lunile din trimestrul respectiv), in scadere cu 2% fata de Q1-2022. Datorita conditiilor din piata s-a simtit o reducere a volumul tranzactionat de clientii retail si o schimbare de comportament, acestia orientandu-se spre activitatile non-investitionale (ex. staking, earn campaigns). Coinbase a introdus recent optiuni de staking pe Cardano (Martie) si Solana (Iunie). Cum veniturile din tranzactii sunt mai mari decat cele din activitatile non-investitionale, s-a observat o scadere a mediei veniturilor din tranzactii pe utilizator (ATRPU=average transaction revenue per user) insa, nivelul la care s-a ajuns este sensibil mai mare decat cel din perioadele asemanatoare din ciclurile precedente.

Totalul volumului tranzactional pe trimestru se situeaza la $217 miliarde, in scadere cu 30% comparativ cu Q1. In contrast, volumul total tranzactionat pe piata spot a scazut cu 3%, rezultand intr-o pierdere a cotei de piata. Coinbase noteaza ca in Mai au fost volume semnificative tranzactionate pe LUNA si platforma nu includea acest activ. In plus, nu a avut expuneri pe companiile cu probleme de lichiditate, incluzand 3AC, Celsius sau Voyager.

Activele tinute pe platforma (Assets on Platform) reprezinta echivalentul in dolari a activelor digitale si cash detinute de Coinbase pentru clientii sai. Acest metric s-a situat la $96 miliarde la final de Q2, in scadere cu 63% fata de $256 miliarde la finalul lui Q1. Aceasta scadere s-a datorat in mare parte de scaderea preturilor la activele crypto (capitalizarea pietei a scazut cu 60%). In Q2 nu au fost fluxuri de iesire nete de pe platforma, insa Coinbase a observat ca unii institutionali au preferat sa isi reduca riscul si au vandut crypto in fiat vs. sa isi retraga crypto pe o alta platforma. Pe partea de retail, nu au fost iesiri de fonduri importante. Utilizatorii retail si-au redus volumul tranzactionat, dar isi mentin activele pe platforma. Cele $96 miliarde sunt impartite in: $7.1 miliarde in cash si $88.5 miliarde in active crypto.

Baza de clienti institutionali se ridica la 14,500+, dublandu-se in Q2-2022 vs. Q2-2020, o perioada de referinta pentru inceputul ciclului actual. In Q2, Coinbase a adaugat 1,500+ clienti institutionali. Compania a continuat sa faca onboarding la unii dintre cele mai mari hedge funds-uri din lume care au plasat primul lor trade in crypto prin Coinbase Prime.

Mixul volumului tranzactionat intre retail si institutionali a ramas asemanator cu Q1. La nivel macro, un nivel mai mare de volum a fost tranzactionat pe platformele offshore. Mare parte din retail evaporandu-se din piata (devenind hodleri), participantii in piata raman, in mare parte, market makers, high frequency traders si retailul ce tranzactioneaza volume mari = pro-style traders. Acestia au gravitat spre platforme offshore unde finantarile si tranzactionarea de instrumente derivative sunt prevalente. Declinul in Q2 a volumul tranzactionat pe platforma a fost si din cauza scaderii participarii market makerilor pe platforma. 

Putem observa si o crestere procentuala a volumului tranzactionat pe BTC, fiind rezultat a doi factori: activul cel mai mare si sigur in astfel de perioade, plus o scadere a interesului pentru activele mai riscante.

Tranzactiile mari, de peste $100,000 continua sa domine piata crypto, fiind asociate unei activitati institutionale care a inceput cu vara lui 2020 si include 97-99.9% din totalul volumul tranzactional de BTC in acest moment.

Poarta de intrare a institutionalilor

Coinbase isi propune sa devina principala poarta de intrare a fondurilor din spatiul traditional de asset management in piata crypto, avand in vedere accentul pe care il pune spre a avea produsele reglementate. 

Saptamana trecuta, Coinbase a anuntat parteneriatul cu BlackRock prin care clientii celui mai mare manager de fonduri din lume ($10 trilioane de active sub management) care au acces la platforma de management de portofolii Aladdin, isi pot extinde tranzactiile si pe Bitcoin prin Coinbase Prime. CFO-ul Alessia Haas a precizat ca parteneriatul este rezultatul unui proces intins pe mai multi ani si ca urmare a unui due diligence la nivel operational foarte minutios facut de BlackRock, asemanator cu unul in care si-ar fi ales un broker in spatiul traditional.

De notat este si pasajul acesta de la Joseph Chalom, directorul global al parteneriatelor strategice de la BlackRock, din comunicatul de presa: “Our institutional clients are increasingly interested in gaining exposure to digital asset markets and are focused on how to efficiently manage the operational lifecycle of these assets” (clientii nostri institutionali sunt din ce in ce mai interesati de a obtine expunere pe piata activelor digitale si sunt focusati spre optimizarea si managerierea acestor active dpdv al ciclului evolutiei lor). 

Recomand si urmarirea Twitter Spaces organizat de Archie de la Bitcoin Archive unde i-a avut invitati pe James Seyffart, analist pe ETF-uri si spatiul crypto de la Bloomberg, si Greg Foss, un active manager cu 35 de ani de experienta. Acestia au subliniat rolul Fidelity ca ghid sau serpas pentru managerii de fonduri, presiunea la care posibil sa fi fost supus BlackRock de a intra in spatiu din partea clientilor (au lansat si un Bitcoin trust zilele trecute - un fel de fond mutual) - denotand cum probabil alti manageri mari de fonduri vor continua sa intre in spatiu.

Interesul institutional pentru platforma Coinbase este probabil sa fi fost impulsionat si de introducerea serviciilor de staking dedicate acestora pentru Ethereum. Inainte, institutionalii puteau sa isi ruleze propriul nod (utilizand Coinbase Cloud) insa, cu introducerea serviciului au putut sa faca delegate staking, similar cu clientii retail. Coinbase are in plan sa introduca liquid staking pentru Ethereum (similar cu Lido Finance) la cererea institutionallor. Pentru o serie de institutionali, sa aiba ETH pana la fork-ul dedicat de dupa Merge (probabil 6-9 luni dupa) reprezinta o blocare de lichiditate. 

Alte puncte importante

  • Active adaugate: 37 de noi active au fost adaugate in Q2 (un record). Platforma ofera peste 200 de active tranzactionabile si peste 500 de perechi de tranzactionare.

  • Coinbase One: un model de abonament lunar pentru folosirea platformei aflat in teste in SUA. Pentru o suma fixa lunara, utilizatorii au parte de un numar nelimitat de tranzactionari, suport mai bun si alte beneficii.

  • Derivative: au adaugat primul instrument financiar derivat (Nano Bitcoin Futures) prin terti. Lucreaza la implementarea unui instrument similar cu activ suport pe Ethereum.

  • Coinbase Cloud: include produsele si serviciile pentru developeri, incluzand rularea de noduri, suport pentru tranzactionare, fiat on- si off-ramp. Au initializat si testarea Coinbase Pay.

  • NFTs: foarte putine comentarii facute / perspective oferite in legatura cu recent lansatul marketplace.

  • Planuri de extindere: focus pe Brazilia si Australia. Licentele recent obtinute in Italia si Germania au fost determinate de o schimbare a reglementarilor si le va oferi posibilitatea sa isi promoveze produsele in aceste tari.

Razvan

=================

Lido DAO: Doua luni de discutii pentru un proposal?

Pe 3 iunie un membru al comunitatii Lido a pornit o discutie pe forum exprimandu-si ingrijorarile privind costurile de operare ale organizatiei si atacand direct o problema de care multe DAOs s-au lovit sau urmeaza sa se loveasca in bear markets: cum vom diversifica trezoreria?

Dincolo de scenariul nefavorabil in care un DAO este nevoit sa isi vanda tokenii in bear market pentru a supravietui, acest proposal serveste drept un studiu de caz foarte bun in ceea ce priveste procesul decizional si critic prin care orice propunere trebuie sa treaca. Acestea fiind spuse, hai sa aruncam un ochi obiectiv asupra felului in care s-au desfasurat lucrurile.

Departe de perfectiune

Propunerea initiala facuta de userul @kadmil a fost primita cu mult feedback constructiv, mai ales avand in vedere faptul ca nu avea tocmai o structura si un plan bine stabilit. In schimb, aducea in discutie un aspect ce trebuia abordat cu mult inainte si pe care foarte multi il aveau pe limba iar comunitatea s-a miscat rapid schimband idei si aducand diverse argumente si contra-argumente in cele 77 de replies.

In final, s-a ajuns la concluzia ca era nevoie de un proposal mult mai bine structurat, care sa aduca pe masa de discutie niste cifre concrete si o strategie care sa raspunda intrebarilor adresate de comunitate.

Astfel ca, pe 18 iulie, la mai bine de o luna de cand pornise discutia initiala, o astfel de propunere a fost postata pe forum de catre userul @jbeezy. Ce putem observa aici este cum steagul si leadershipul in DAOs se misca dintr-o mana in alta pentru a duce o misiune la capat. Chiar daca X a facut propunerea, Y a dus-o mai departe si ce mi se pare relevant de adaugat este faptul ca in DAOs toti indivizii trebuie sa traga spre un goal comun, sa asculte feedback-ul primit si sa se adapteze in functie de opinia colectiva.

Sa gasesti un common ground este un lucru delicat si extrem de dificil, iar asta s-a materializat si in cazul celui de-al doilea draft. Unul din feedback-urile primite a fost ca nu au fost incluse detalii privind o potentiala perioada de vesting aplicata tokenilor vanduti catre VC.

Cu toate acestea, propunerea a mers pe snapshot(21 iulie) unde comunitatea si-a exercitat dreptul constitutional la vot on-chain.

Propunerea a fost respinsa, nemultumind o parte semnificativa din cei care participasera, concluzionandu-se faptul ca propunerea trebuie reevaluata si editata conform feedbackului primit.

Asta automat a insemnat: renegocieri, redrafting, timp aditional si mai mult risc pentru trezorerie deoarece urmau sa fie anuntate niste cifre care puteau sa scuture pietele. Pe langa asta conform celor de la Dragonfly, VC-ul are o politica interna care ii impiedica din a vinde tokenii dar negarantata de un smart contract.

Argumente valide exista de ambele parti, este doar un scenariu clasic de divergente de opinie, insa ca in orice democratie votul ”majoritatii” trebuie respectat.

Discutiile privind un sistem de vot perfect sunt o poveste pe care oamenii o au din vremuri imemoriabile. Cine, cum si ce ar trebui sa voteze sunt intrebari la care nu avem raspuns iar raportat la crypto, inca nu sunt puse la punct bine foarte multe lucruri si pentru moment va trebui sa lucram cu ce avem.

Faptul ca tu ca cetatean esti nemultumit de faptul ca a iesit X in loc de Y presedinte devine irelevant cand majoritatea crede in Y, iar asta pare sa fie mai degraba o lege a naturii. Intr-o lume in care oamenii nu sunt perfecti, au nivele diferite de self-awareness si interese ascunse pe care le imbraca in ”haine purpurii” nu poti sa te astepti ca si astfel de sisteme sa functioneze in cel mai etic si perfect mod. Pur si simplu nu este realist in stagiul evolutionar la care suntem acum, insa vedem zilnic cum prin dezbateri putem crea prin cooperare un sistem mai bun.

Revenind la subiect, la mai bine de o saptamana userul @jbeezy a revenit cu o noua propunere pe forum, adaugand cele necesare pentru ca majoritatea sa fie in favor si clarificand orice fel de intrebari si confuzii, impreuna cu cei de la Dragonfly Ventures. Aceasta ultima versiune nu i-a multumit pe toti, insa a dus la capat misiunea initiala pornita de @kadmil si asta in opinia mea conteaza cel mai mult la final de zi deoarece si propunerea a fost cu mult peste ce se scrisese initial la nivel de structura, strategie si cifre.

Cateva concluzii

Procesul a fost departe de a fi smooth si cu siguranta a testat rabdarea multora, insa privind din exterior se poate observa obiectiv faptul ca in final totul a fost for the greater good. Procesul a durat aproape 2 luni, timp in care tokenul $LDO se mai putea duce semnificativ in jos sau in sus in functie de conditiile macro iar desi temerile pe care le aveau multi din cei care au incercat sa grabeasca votul nu s-au materializat, asta nu inseamna ca nu au fost si valide la momentul respectiv.

Ce imi place mie sa fac atunci cand observ astfel de situatii si cum interactioneaza oamenii cand opiniile sunt diferite este sa ma uit in ambele tabere si ce descopar aproape de fiecare data este ca oamenii nu se contrazic asupra destinatiei, ci asupra drumului pe care il urmam ca sa ajungem acolo. Drumul perfect nu exista, fiecare este plin de piedici insa cel mai important este sa mergem pe cel pavat cu intentii bune.

Departe de a fi perfecte DAOs ne ofera sansa sa punem in practica modele/ structuri de toate felurile si un nou standard cand vine vorba de transparenta si participare. Este cu mult peste ce vedem in organizatiile traditionale si este un sistem pe care eu am ales sa il sustin cu toate defectele sale pentru ca momentan its the best we’ve got.

P.S Aruncati un ochi peste ultimul episod din DAOnauts, am discutat despre acest subiect si acolo, cheers!

Observe & Understand: that is my religion!

Alex ”Shinmen T”

Reply

or to participate.