- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #58: Bitcoin la $20.000. Ce fac BIG INSTITUTIONS & Teza investitionala. METAVERSE.
The Crypto Insider PRO #58: Bitcoin la $20.000. Ce fac BIG INSTITUTIONS & Teza investitionala. METAVERSE.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
In newsletterul de azi:
Vlad aduce in discutie teza investitionala in contextul ultimelor miscari la nivel macro
Cosmin vorbeste despre directiile Metaversului
Razvan diseaca importantul pachet legislativ MiCA din spatiul european.
Matei analizeaza guvernanta prin NFT-uri.
The Macro
Dupa cum v-am obisnuit in sectiunea mea din newsletter-ul PRO, incerc sa pun pe masa cele mai clare argumente in favoarea tezei investitionale pe care am enuntat-o de ceva timp incoace: conditiile macro trebuiesc urmarite pentru a vedea cat se poate de obiectiv unde am putea avea bottom-ul in crypto; o data ce o parte din argumente sunt aliniate, planul e sa cumparam BTC ieftin si apoi, in functie de anumiti metrici punctuali ( evolutia dominance-ului, reportul ETH/BTC, pretul la ETH post-merge, evolutia indicelui TOTAL 2, etc) sa cumparam, inainte de inceperea urmatorului bull run, alts-uri care s-au depreciat semnificativ vs bitcoin. Practic cu aceiasi bani sa cumparam mai multe alts-uri decat daca am face-o direct.
Hai sa vedem pe unde ne situam:
Am cateva directii pe care as vrea sa le punctez si la sfarsit voi concluziona punandu-le cap la cap:
Dolarul ( DXY):
Asta spuneam in urma cu doua newslettere si reiteram in ultimul:
IMPORTANT: Orice crypto rally sustinut pe fondul unui dolar aflat pe trend ascendent, nu are din perspectiva mea mari sanse de reusita.
Realitaty check-ul a venit repede.
Saptamana trecuta:
Saptamana trecuta si saptamana asta impreuna, grafic pe 2 weeks. Dolarul big green candle, bitcoin big red candle.
Partea cea mai proasta a intregii povesti este ca de la 108 si pana la 120, dolarul nu prea are rezistenta:
Nici macro nu ajuta: DXY-ul e dat de raportul dintre dolar si un cos de alte valute unde greutatea cea mai mare o au Euro, Yen-ul si lira sterlina. Zona euro arata groaznic. Cu o banca centrala care pana de curand INCA avea dobanzi negative desi tari mari din comunitate ( vezi Spania) aveau inflatie cu doua cifre si un razboi care pune presiune tot mai mare pe motoarele Europei:
Good Morning from #Germany, which is heading toward an electricity crisis. The 1y ahead power price has skyrocketed to almost €1,000 per megawatt hour. The electricity price has risen by 720% ytd. Such increases will bankrupt many energy-intensive firms.
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner)
6:42 AM • Aug 27, 2022
…se anunta vremuri grele pentru euro care tocmai a devenit mai slab decat dolarul dupa aproape 20 de ani. Japonia are de asemenea numeroase probleme in care nu vom intra pentru a tine textul cat mai simplu si concis. Prin urmare, un DXY la 120 pana la sfarsitul anului mi se pare un scenariu extrem de plauzibil.
Lichiditatea
In ultimul CAD, spre sfarsit, am pus doua imagini:
Practic, cresterii lichiditatii din piete s-a suprapus cu fazele early din crypto bull market. Mai simplu spus: vrei Quantitative easing ( pompare de bani in piata) nu Quantitative tightening ( scoatera banilor din piata). Altfel spus, investitorii trebuie sa aiba bani la discretie si sa ii imprumute la dobanzi prietenoase. Cu cat dobanzile sunt mai prietenoase cu atat apetitul pentru risc creste -> Crypto petrece ca Pantelimonul, toata noaptea.
Suntem in faza opusa si asta nu ar fi o problema ( pentru ca ar fi echivalent cu oportunitatea de cumparare) daca nu ar parea ( vezi ciclurile in imaginea de mai sus) ca inca NU am atins bottom-ul. Din pacate, ce se intampla la nivel macro imi accentueaza aceasta parere.
Iar cele declarate recent de Powell la Jackson Hole au fost mai clare decat alte comunicari anterioare: inflatia e dusmanul number one si se vor continua politicile de combaterea a acesteia ( a se citi Quantitative tightening) chiar daca asta ar insemna o posibila ( deja existenta dar negata) recesiune.
Cum se raporteaza big dogs la ce urmeaza
Am tot adus in discutie ca desi politicienii din US prezinta un somaj scazut ca argument impotriva existentei unei recesiuni sectorul bugetar e cel care a facut cele mai multe angajari. Companiile mari ( vezi Amazon, Wallmart,etc) reduc schemele salariale.
Big institutions stau pe cantitati imense de cash asteptand oportunitatile din lunile urmatoare:
Dar ce mi s-a parut si mai relevant in acest sens e faptul ca Bull & Bear index-ul calculat de Bank of America e la borna ZERO de 9 saptamani incoace: EXTREME BEARISH. E pentru prima oara in istorie cand se ajunge la 9 saptamani de zero.
Ca sa si concluzionez: pietele vor incepe sa faca pricing in la primele semne ca valul ar putea merge in directia opusa. Ce vreau sa spun e ca atunci cand se va anunta oprirea QT bottom-ul deja va fi fost. Acum suntem intr-un punct in care TOTUL este ATAT de bearish incat ma simt extrem de bullish. Un bitcoin la $20.170 cat e acum, mi se pare mai aproape de realitate. Ma astept ca dolarul ( DXY) sa spike higher iar asta sa puna presiune pe toate pietele deci under 20k e in carti, mai ales dupa ce se va racori putin lumea cu MERGE-ul.
On-chain 18-20k a fost o zona extrem de densa. Cred ca va continua sa fie iar orice va fi sub 18k va fi un spike de scurta durata UNLESS vom avea a big black swan.
As fi preferat un relief rally mai lung ( spre $28.000) astfel incat furtunile ce vor veni sa nu puna presiune directa si instanta pe support-ul 18-20k. Dar hey…pietele au propriile planuri independent de ce ne dorim noi. Rolul nostru este sa intelegem cat mai multe din ce ne transmit, sa interpretam, sa corelam si apoi sa facem miscarile corecte.
Smart investors adica :)
LFG!
V
==========
Verse sau versuri, Multiverse sau Multiversuri ?
Termenul de Metaverse vine din cartea "Snow Crash" a lui Neil Stevenson, aparut in 1992. Dar ideile se intind in urma cu aproape un secol, prima descriere cunoscuta a ochelarilor VR in anii 1930, holografia in anii 1950, cresele AI care distrau copiii in anii 1950. Ceea ce Philip K. Dick spunea in 1977, dus la nivel de mastery in industria cinematografica prin Matrix intre 1999 si 2003, poate deveni posibil, la un moment dat. Sau cine stie, poate deja este. Poate duce spre o teorie a conspiratiei, insa este un motiv pentru care punctez pe acest aspect si anume ca ideile despre lumi virtuale sau lumi ce se intrepatrund cu realitatea, augmentand-o, nu sunt deloc noi. Din contra.
Si atunci de ce abia acum au inceput sa prinda contur in aceasta directie, atat de mult incat colosi ai tehnologiei au inceput un sprint nebun pentru a acapara cat mai mult din aceasta piata?Raspunsul este simplu: NFT-urile!
Cum bine spun prietenii nostri de la Cryptomatics, un NFT este un activ digital care ar corespunde in Blockchain unui obiect unic din lumea reala precum arta, muzica si videoclipuri. Momentan, pentru ca deja incep sa apara noi utilitati. Dar ideea de baza ramane. Practic un NFT reprezinta certificatul de ownership al unui asset, mai pe romaneste 😁. Si nu ma refer aici la multiplele colectii care doar "pozeaza" (get it? 😆) in colectii de NFTs; ma refer la cei care folosesc la propriu utilitatea acestora, motiv pentru care Endi cu mine incercam la It's NFTime sa va ajutam sa cunoasteti diferentele intre un proiect legit de NFTs si multitudinea de scam-uri ce sunt in piata.Nu are inca sens? Incercam altfel: A fost nevoie de o tehnologie noua, blockchain, despcentralizata, rapida, sacalabila, impenetrabila (elemente utopice momentan, insa mult peste ceea ce deja exista), pentru a putea inlatura elementul lipsei de incredere atunci cand cineva isi doreste a muta intreaga atentie si poate o mare parte din finante spre un mediu digital. Pentru ca fara NFTs, tot ce poti detine intr-un mediu virtual este centralizat, pe un server al companiei al carei produs il folosim, iar in momentul in care acestia decid sa iti opreasca accesul la cont, din orice posibil motiv, tot ce ai agonisit in acel mediu se pierde (de fapt se pierde accesul la el, ei putand sa foloseasca in continuare asset-urile tale). Fara blockchain, practic, lucrurile se petrec ca acum cateva sute de ani, cand cineva mai mare si mai puternic iti putea confisca tot ceea ce aveai. Macar acum nu se pune in pericol integritatea fizica, desi o minte bombardata cu lucruri mai putin placute sau implicata prea mult emotional si prea atasata de aseturi de orice fel, poate singura pune in pericol integritatea fizica.Dar sa revenim: avand in spate blockchain si NFTs, poti avea certitudinea ca ceea ce detii in aceste lumi virtuale / augmentate sunt ale tale de drept si doar neatentia ta ( NU DATI SECRET PHRASE-ul NIMANUI) iti poate pune in pericol averea digitala adunata.
Asta inseamna ca la nivel de "look and feel", pentru un gamer, de exemplu, nu foarte mult ar trebui sa fie diferit, daca era oricum obisnuit sa frecventeze aceste lumi virtuale, pentru ca nu tehnologia periferica este ce se schimba radical, ci tehnlogia din spatele acesteia, "back-endul" cum ar spune programatorii.
Este evident insa faptul ca in aceasta cursa nebuna pentru Metaverse, tehnologiile in sine vor avansa foarte mult, insa ideea de Metaverse doar a accelerat acest proces, aflat oricum in desfasurare (vezi Oculus, achizitionat de Facebook inca din 2014).
Cu ce vine in plus insa Metaverse-ul, cel putin la nivel teoretic momentan, este interoperabilitatea. Pentru ca scopul final este de a putea calatori nestingherit intre aceste lumi, purtand cu tine NFT-urile atasate portofelului tau, ca un storage place in World of Warcraft, la care ai acces oricand este nevoie.
Imagineaza-ti o cursa in care companiile ce deja detin milioane de fani si miliarde de dolari construiesc pornind de la ideile proprii, sperand intr-o adoptie cat mai mare, pe de o parte si companiile, comunitatile, proiectele si DAO-urile ce apar in Web3.0, ce pornesc urmand feedback-ul comunitatii, sperand la o adoptie atat de mare, incat sa acapareze si fanii mai sus mentionati, pe de alta parte.
Intr-un final, castigul cel mai mare in aceasta lupta il va avea clientul final.Iar eu, crescand intr-o lume de gaming, filme, seriale, comic books, tehnologie, programare, digitalizare, nu pot decat sa ma declar mega incantat de ceea ce va urma in urmatorii ani. Cu bune si cu rele, ca in orice industrie emergenta.
Este evident ca momentul actual are legatura si cu momentul in care Internetul a devenit o necesitate pentru intreaga planeta, iar 5G-ul (don't get me started) a venit pentru a ne face munca mult mai usoara si latenta mult mai mica. Pentru ca in momentul in care pui o casca de VR, te astepti ca, la miscarea mainii, in mediul digital sa vezi de asemenea miscare, lucru posibil acum cu un 1-10Gb/sec.
Asa cum povesteam de curand in cadrul The Stakeborg Talks, majoritatea persoanelor considera ca zona comuna dintre Universul Fizic si Universul Digital este ceea ce de fapt inseamna Metaverse. Consider ca, de fapt, totul pleaca de la scop si, simplu vorbind (cred ca as avea nevoie de un alt context pentru a intra in detalii … cine stie, course material) se vad faorte clar 2 mari directii: Utilitate si Entertainment. Cu toate ca asta inseamna sa mergem pe un singur ax al graficului, cand toti stim ca exista, de obicei, doua axe. Cel putin. Dar poate cu alta ocazie, sau in alt context.
Cand vine vorba de Entertainment, Realitatea Virtuala (VR) este puntea de legatura, iar rezultatul il reprezinta intregul Univers Digital. Daca vorbim despre utilitate, Realitatea Augmentata (AR) este legatura, iar rezultatul il reprezinta Universul Fizic. Sunt sigur ca in video-ul mentionat mai sus va avea mai mult sens ceea ce am spus. Va intrebati ce se va intampla cand se vor intrepatrunde integral cele doua? Si eu 😊.
Un lucru este cert: companii precum Meta (fost Facebook), Epic Games (creatorii Unreal Engine), BAYC (proiectul nr. 1 de NFTs), Microsoft, Apple, Nvidia, Roblox, Decentraland, Snapchat, Amazon, Autodesk, Tencent, Unity si multe altele deja au inceput in forta.
Grafica din VR si AR incepe sa se imbunatateasca exponential, mai ales datorita Unreal Engine 5 Metahuman, cand vine vorba de software, sau Meta, Apple, Playstation sau Pimax 12k atunci canv vine vorba de hardware in Realitatea Virtuala. De asemenea, Apple lucreaza in liniste, de cativa ani, la Apple Smart Glasses, mergand pana in punctual in care au aplicat pentru un patent numit "Tunable and foveated lens systems" prin care lentilele vor avea mai multe straturi, acestea putand fi deplasate astfel incat sa functioneze atat cat lentile smart normale, cat si lentile cu dioptrii, in functie de persoana ce poarta ochelarii.
Suna SF, stiu, insa cum ar fi sa poti cumpara o pereche de ochelari smart care sa fie si ochelarii tai de vedere. Traim vremuri interesante.
Iar daca vederea este rezolvata, fie printr-o casca de VR, fie printr-o pereche de ochelari smart, putem trece mai departe la celelalte simturi: manusi care simuleaza atingerile in mediul virtual, sisteme cu ultrasunete ce creeaza senzatia de atingere, costume full cu zeci de puncte de contact, ce transmit, in detaliu si fara delay senzatiile din Metaverse sau benzi de alergat la 360 grade, facand deplasarea in Metaverse cat mai reala.
Toate aceste lucruri deja se intampla. Va sugerez sa fiti curiosi, sa cercetati din ce in ce mai mult si, daca nu cerem prea mult, sa ne urmariti pe Youtube, newslettere si in toate mediile online, pentru a intra mai in detaliu cu toate subiectele.
Va recomandam si doua filme interesante, ce deschid calea in aceasta directie: Ready Player One si Free Guy (Ryan Reynolds to the rescue).
Iar daca credeti ca un curs legat de Metaverse, in care sa putem vorbi mult mai pe larg, v-ar incanta, lasati-ne un comentariu la acest Video in care sa ne spuneti asta! Si sa ne mai spuneti, rogu-va, ceea ce va place sau ceea ce va sperie cel mai mult cand vine vorba de Metaverse.A fost o placere sa va am alaturi.
Cosmin
=================
Prin ochi Institutionali
MiCA - legislatia crypto la nivelul blocului european
Pachetul legislativ MiCA (Markets in Crypto Assets = pietele formate de activele digitale) este prima forma legislativa mai coerenta pe spatiul crypto venita dinspre economiile dezvoltate ale lumii.
MiCA face parte dintr-un pachet legislativ mai extins, Digital Finance Package (DFP), lansat in Septembrie 2020 si orientat spre a crea un sector financiar competitiv in spatiul EU care ofera consumatorilor acces catre produse financiare inovative, asigurand in acelasi timp protectia consumatorilor si stabilitatea financiara. Pe langa MiCA, DFP mai contine si un pachet de reglementari ce seteaza strategia financiara in mediul digital, unul orientat pe rezilienta digitala operationala (pentru a preveni atacurile cibernetice) si o strategie privind dezvoltarea sistemului de plati retail in EU.
Descriere si scopul MiCA:
MiCA reprezinta propunerea legislativa din partea UE pentru armonizarea reglementarilor privind activele crypto din blocul european. MiCA este o forma de reglementare obligatorie (EU Regulation) pentru statele membre care va trebui implementata in normele legislative ale fiecarei tari in parte (spre deosebire de Directive).
MiCA se va aplica emitentilor de active crypto si furnizorilor de servicii in sfera activelor crypto (CASPs = crypto-asset service providers) - ex. platformele de tranzactionare. Legislatia nu acopera activele crypto care sunt clasificate drept instrumente financiare, depozite ori forme de bani electronici (e-money) traditionale – acestea sunt acoperite de legislatia europeana actuala privind instrumentele financiare (MiFID).
Pe langa uniformizare, pachetul legislativ urmareste si protejarea consumatorilor si implementarea unor masuri de protectie privind actiunile de manipulare a pietelor si infractiunile financiare. MiCA introduce cateva reglementari noi pentru spatiul crypto, incluzand norme de autorizare si supraveghere a emitentilor de active crypto si a furnizorilor de servicii de active crypto (CASPs), norme privind pastrarea unui nivel adecvat al transparentei si obligativitatea de informare al publicului in cazul emiterilor (lansarilor) de tokeni ori informari privind consumul de energie.
Pasaportarea serviciilor financiare in UE va permite firmelor autorizate intr-un stat membru sa opereze in tot blocul european.
Pe 30 iunie, echipa de negociere a Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare (ECON) din Parlamentul European a ajuns la un consens politic cu Consiliul European privind MiCA. De mentionat ca forma agreata a MiCA nu este inca publica, pachetul urmand sa mai treaca prin cateva hopuri legislative de aprobare (aprobarea ECON, vot in plen si aprobarea Consiliului European). Dupa toate aprobarile (probabil in cateva luni), MiCA va fi oficializata, iar termenii generali ai acesteia vor trebui sa fie implementati intr-un interval de 18 luni (prin 2024), in timp ce anumiti termeni mai specifici referitori la e-money tokens vor trebui implementati in 12 luni dupa oficializarea MiCA. Informatiile adunate includ detaliile oferite prin canalele oficiale, prin membrii care au facut lobby si au participat la discutii ori de la firme de avocatura, suplimentate cu detaliile din scheletul initial al MiCA.
Cateva aspecte generale:
Autoritatile competente la nivel national vor fi responsabile pentru implementarea legislatiei MiCA la nivelul fiecarei tari, supravegherea furnizorilor de servicii financiare si a emitentior de active crypto. La nivelul blocului european, responsabilitatile revin ESMA (European Securities and Market Authority), autoritatea pe domeniul financiar, care va imparti unele atributii cu EBA (European Banking Authority). Ultimele doua vor trebui in viitorul apropiat sa propuna normele de implementare tehnica a MiCA.
ESMA va opera si o “lista neagra” (blacklist) care va atentiona investitorii asupra oricarui CASP care refuza / nu se incadreaza dpdv legislativ pentru a opera in UE.
Entitatile vizate de MiCA sunt emitentii de active crypto (active crypto ce cad sub incidenta pachetului legislativ) si furnizorii de servicii digitale (CASPs) ale caror servicii cad sub incidenta acestui pachet legislativ. Ultima categorie include, printre altele, firmele de custodie, platformele de tranzactionare sau investment advisorii pe crypto.
Serviciile care cad sub incidenta MiCA includ:
Servicii de custodie si administrare a activelor
Operarea unei platforme de tranzactionare
Conversia de active crypto in monede fiduciare
Executarea de ordine si tranzactii pe active crypto pentru terte parti
Promovarea de active crypto recent emise sau care au fost emise, dar nu sunt tranzactionate pe vreo platforma - activitatea nu include si oferirea activelor catre publicul larg
Receptionarea si transmiterea de ordine pentru terte parti (transmiterea catre o alta entitate pentru executarea ordinului)
Oferirea de sfaturi investitionale
Fiecare CASP trebuie autorizat daca ofera unul sau mai multe dintre serviciile mentionate mai sus si exista un set de reguli de urmarit pentru fiecare tip de serviciu. Autorizatiile vor trebui sa fie emise de catre autoritatile nationale competente in termen de 3 luni.
CASP-urile sunt raspunzatoare pentru daunele sau pierderile cauzate de hacks sau de erori operationale. De asemenea, activele clientilor trebuie sa fie separate / protejate in caz de insolventa.
Categoriile de tokeni incluse:
Cum aminteam mai sus, MiCA se focuseaza pe anumite active crypto care nu intra in sfera MiFID. Printre tipurile de active incluse regasim:
Utility tokens: active care ofera acces la un bun sau serviciu, disponibile pe blockchain si care sunt acceptate doar de emitentul acelui token. Reglementarile sunt mai usoare, iar pentru lansarea tokenilor este nevoie de un whitepaper (vom vorbi mai jos), avand si unele exceptii de la regula.
Asset-referenced tokens (ARTs): active care urmaresc sa mentina o valoare stabila in raport cu monede fiat considerate mijloace legale de plata, cu una sau mai multe marfuri ori cu una sau mai multe active crypto, ori o combinatie dintre acestea (ex. PAXG). Printre reglementari avem faptul ca emitentii vor trebui sa fie autorizati conform MiCA, emitentii vor trebui sa aiba un domiciliu legal in UE, vor fi supusi unor norme de preventie a riscului in spatiul financiar si vor trebui sa aiba un whitepaper aprobat de catre autoritatile nationale competente.
E-money tokens (EMTs): definitia din Articolul 3 incadreaza aici activele crypto care urmaresc sa aiba o valoare stabila in raport cu o singura moneda fiat care este si mijloc legal de plata. Printre reglementari avem faptul ca EMTs por fi emise doar de catre institutii de credit autorizate sau de catre institutii certificate pentru furnizarea de forme digitale de bani (e-money institutions). Un whitepaper va trebui sa fie aprobat de catre institutiile nationale competente.
Significant tokens: sunt fie ARTs, fie EMTs care au ajuns la un nivel indeajuns de ridicat cat sa prezinte riscuri semnificative pentru stabilitatea financiara si pentru protectia consumatorilor in UE. Acest tip de tokens va fi supravegheat de EBA (EMTs vor avea un regim dual de supraveghere, atat din partea EBA, cat si a autoritatilor nationale competente) si vor fi supuse unor norme si obligatii sporite.
Structura legislativa privind CASPs si stablecoins:
In cazul furnizorilor de servicii (CASPs), responsabilitatea de supraveghere revine autoritatilor nationale competente. Significant CASPs, cei care prezinta un nivel substantial de risc, sunt definiti ca avand cel putin 15 milioane de clienti. Acestia vor fi in continuare supravegheati de autoritatile nationale, dar ESMA va avea atributii sporite de interventie pentru a opri sau restrictiona serviciile CASP-urilor in cazul in care acestea prezinta riscuri pentru integritatea pietelor, protejarea investitorilor ori stabiltiatea financiara.
In cazul stablecoins (care ar intra la EMTs sau ARTs), responsabilitatea va reveni autoritatilor nationale competente, in timp ce BCE va avea drept de veto asupra unui stablecoin daca acesta prezinta anumite riscuri. EBA va supraveghea significant stablecoins (cele care prezinta un risc seminificativ), definite ca fiind cele care au mai mult de 10 milioane de utilizatori sau care au rezerve de active mai mari de EUR 5 miliarde.
Emitentii de stablecoins vor trebui sa mentina un nivel de rezerve de 1:1 pentru a acoperi orice cerere de rambursare a fondurilor. De asemenea, aceste cereri de rambursare vor trebui sa fie onorate in orice moment. Rezervele vor trebui sa fie protejate complet in cazul insolventei, iar emitentii vor trebui sa aiba un domiciliu inregistrat in UE. Rezervele vor trebui sa fie investite in cele mai lichide instrumente financiare, cu un risc cat mai mic, pentru a facilita operatiunile de rambursare. Mai mult, stablecoins care vor fi utilizate ca mijloace de plata vor avea o limita a volumului tranzactionat de EUR 200 milioane per zi.
Emitentii de active crypto:
Emitentii de active crypto, altele decat ARTs sau EMTs, care vor sa ofere tokenii spre tranzactionare in UE vor trebui sa aiba o baza legala in UE, sa aiba un whitepaper (Articolul 5), sa notifice autoritatile competente (Articolul 7), sa publice whitepaperul conform unor norme (Articolul 8) si sa se conformeze unor seturi de reguli si norme (Articolul 13).
Exceptiile includ situatiile in care activele crypto sunt oferite gratis, activele crypto sunt create in mod automat prin operatiuni de minerit ori validarea tranzactiilor, activele sunt non-fungibile, activele sunt oferite la mai putin de 150 de persoane per fiecare stat membru sau daca pe o perioada de 12 luni oferta publica a tokenului respectiv nu depaseste valoarea de EUR 1 milion.
Un whitepaper va trebui sa include o serie de informatii setate in Articolul 5, printre care: o descriere detaliata a emitentului si o descriere a entitatilor cheie care participa la dezvoltarea proiectului, o prezentare in detaliu a proiectului in sine, o prezentare in detaliu a ofertei facute catre public (numarul de active oferite, termenii de subscriere, pretul de subscriere), informatii privind drepturile si obligatiile legate de activul crypto respectiv si cum acestea pot fi exercitate, informatii privind tehnologia folosita pentru detinerea si transferul acelor active ori detalierea riscurilor unei astfel de emisiuni.
Pentru active precum Bitcoin (fara un emitent), platformele de tranzactionare vor trebui sa ofere un whitepaper si vor fi responsabile pentru orice informatii eronate.
E-money tokens:
Cum aminteam mai sus, EMTs pot fi emise doar de catre institutii de credit autorizate sau de catre institutii certificate pentru furnizarea de forme digitale de bani. Rezervele firmelor vor trebui sa fie tinute in active denominate in aceeasi moneda ca si cea pe care o urmareste tokenul respectiv (ex. EUROC sa aiba rezerve in Euro).
Prevederi privind consumul de energie
CASPs si emitentii de active crypto vor trebui sa dezvaluie ce tip de mecanism de consens folosesc (ex. PoW sau PoS) intr-un document informativ (whitepaper). Ernest Urtasun, membru al Partidului Verde si in comisia ECON, a mentionat ca grupul sau a urmarit sa reduca folosirea mecanismului PoW (a partii sale ineficiente si folosind energie poluanta), insa nu au reusit sa ajunga la un consens. Compromisul a fost ca ESMA sa dezvolte o serie de indicatori de sustenabilitate pentru a clasifica mecanismele de consens dpdv al impactului lor asupra mediului. In 48 de luni este posibil ca MiCA (sau o varianta ulterioara) sa includa norme minime de sustenabilitate.
Alte elemente si urmatorii pasi:
NFTs si protocoalele DeFi nu intra in MiCA 1.0, ci probabil vor fi subiectul MiCA 2.0 (pe care Lagarde deja l-a semnalizat si se pare ca va include cel putin staking si lending). Exista un review clause integrat in MiCA ce va permite ca legislatia sa sufere unele mici modificari pe parcurs.
NFTs in sens larg nu fac parte din activele acoperite de MiCA. Insa, companiile care emit colectii de NFT-uri vor trebui sa publice un whitepaper. Alte NFT-uri care sunt replici ale unor instrumente financiare fac parte din MiCA. UE va publica un raport dedicat NFTs in decursul a 18 luni de la oficializarea MiCA.
Pe partea de DeFi, de notat ca activele care sunt emise de un protocol DeFi intra sub incidenta MiCA; de asemenea si CASP-urile care au activitati raportate la aceste active. Un raport privind un framework de reglementare pe DeFi (incluzand lending) este asteptat in 2023.
Razvan
=================
Non-fungible governance
In numarul #46 al newsletter-ului acestuia, Endi a povestit despre Nouns DAO si a facut o introducere perfecta pe care va incurajez sa o cititi, fiindca randurile pe care le scriu mai jos o sa aiba mai mult sens.
TL;DR, Nouns DAO e unul dintre putinele DAOs cu asa-numita “non-fungible governance”. Si un experiment perfect pentru crossover-ul acesta in care scriu si eu despre NFTs.
La momentul scrierii exista 418 (cu 42 dintre ei aflandu-se la Nounders) Nouns in existenta, NFT-urile cu putere de vot din cadrul DAO-ului cu 213 castigatori unici, conform Dune Analytics. Considerand ca in medie unul s-a vandut cu Ξ65.3, trezoreria are in componenta Ξ27.230 - fara sa luam in calcul granturile deja date. Piata secondary are in medie un premium de 25.57%, Nouns vanzandu-se cu Ξ82 (de luat in considerare ca au fost deocamdata doar 84 de vanzari pe pietele secundare).
Acum ca avem o imagine mai clara asupra situatiei generale, hai sa vedem cum se manifesta o guvernanta prin NFTs si ce ar putea insemna pentru viitorul DAO-urilor.
O analiza interesanta din partea lui Luca Prosperi al Dirt roads, #44, are in vedere modelul lor. Graficele pe care le voi folosi mai jos sunt din newsletter. Votarea folosind NFT-uri inseamna, in primul rand, o dificultate crescuta de a strange un numar mare de voturi si o transparenta crescuta. Asta nu asigura ca nu vor exista balene, insa, prin modelul ingenios al Nouns DAO care creeaza NFT-uri (a se citi - voturi) in perpetuitate, orice balena care va vrea sa isi pastreze puterea de vot in timp va trebui sa vina cu din ce in ce mai mult capital. Fiindca totdeauna vor intra mai multi Nouns in piata care vor fi absorbiti de alti (noi) doritori.
Graficul de jos arata clar puterea de vot care se dilueaza pe masura ce noi Nouns sunt licitati, astfel ca cine detinea Noun #1 la inceput avea 50% din puterea de vot (fiindca Noun #0 s-a dus la Nounders). Ulterior, insa, daca respectivul nu achizitiona alt Noun, puterea sa de vot a scazut considerabil la 8.3% in doar 10 zile, la aparitia Noun #11… si asa mai departe.
In DAO-urile guvernate prin tokeni ERC-20, posibilitatea de a acumula multa putere de vot este mai mare, mai ales daca luam in considerare contractele de staking sau de LPing care ajuta la scoaterea in piata a tokenilor conform tokenomics. Not the case for Nouns DAO (yet?). De luat in considerare ca Nounders, primind fiecare al 10-lea Noun in primii 5 ani, este de asteptat sa detina 10% din puterea de vot (in calitate de colectiv) - si, in prezent, detin drept de veto pentru orice proposal. Deocamdata, nu s-a intamplat decat o data sa-l foloseasca pentru picarea unui proposal.
In mod evident, nu ne putem astepta ca pretul Nouns licitati sa ramane la fel in timp, fiindca fiecare NFT va veni cu mai putina putere de vot fata de cel precedent, insa trendul deocamdata nu a incetinit prea mult. Pe langa posibilitatea de a face parte din DAO, exista si elementul esteticii si proprietatilor cu care vine - sau numarul sau - Noun 69 s-a vandut cu Ξ313,69 cand ETH era $3563.89.
La capitolul proposals, de la infiintarea DAO-ului au existat 133 de proposal-uri dintre care 104 (78,19%) au trecut, cu o rata foarte mica de respingere. In totalitatea lor, proposal-urilor le-au fost alocati Ξ14,176 - mai mult de jumatate din trezoreria curenta, semn ca membrii Nouns DAO nu se feresc sa cheltuiasca. Cateva dintre proposal-urile lor includ Lil Nouns despre care a vorbit si Endi (si il discut mai jos), diverse tool-uri pentru membri cat si baze de date:
🎉 Nouns Clients, our first ever mandated round has ended!
✍️ 35 proposals were submitted
🗳 1416 votes were casted (!)
🏆 4 teams won 25 ETH grants ea from @nousndaoCongratulations to the winners and thank you the all the builders who proposed! ⌐◨-◨
See the winners 👇
— Prop House ⌐◨-◨ (@nounsprophouse)
10:14 PM • Jul 25, 2022
Nouns DAO funding
Pentru a diferentia intre tipurile de aplicatii, Nouns DAO a creat trei programe diferite de granturi in functie de sumele cerute si impactul general asupra DAO-ului:
Excluzand eficienta din punct de vedere al cashflow-ului, se pare ca Nouns DAO (si comitetele care sunt prezente in structurile de mai sus) investesc destul de mult in binestarea comunitatii, cele mai multe proposal-uri fiind din domeniul artei, caritatii, comunitatii si mai putin din partea de marketing sau tech. Kind of makes sense cand ai ~Ξ63 de dat pe unul. Nu sunt un protocol DeFi care sa depinda de influxuri marginale de venit… in conditiile in care genereaza zilnic, la preturile de astazi, $63,000. Talk about blitzscaling DAOs.
Pentru un breakdown complet al situatiei de funding, recomand articolul celor de la Llama.
Lil Nouns v Nouns
Unul dintre proposal-urile acceptate si completate este Lil Nouns, versiunea in miniatura a Nouns si care functioneaza pe acelasi sistem, principala diferenta fiind ca un Lil Noun se liciteaza odata la 15 minute in loc de 24 de ore. De unde apar niste diferente interesante. Iar fiecare al 10-lea Lil Noun se duce catre Nouns DAO.
Guvernanta prin NFTs este oricum un taram necunoscut iar Nouns DAO este un experiment excelent de urmarit - insa Lil Nouns ne permite sa observam mai repede potentialele probleme pe care main DAO-ul le-ar putea intampina din pricina faptului ca suporta mai multi membri, mai repede (insa, in mod natural, la un pret mediu mai mic). In episodul #18 al DAOnauts am vorbit si despre raportul celor de la Llama asupra modelelor de guvernanta.
Acestia au analizat numarul activi de votanti si numarul proposal-urilor si au concluzionat ca licitatiile mai putin frecvente (din Nouns DAO) inseamna mai putini membri totali din DAO - si un engagement mai mare din partea votantilor. Acestia au platit considerabil mai mult pe Noun-ul lor si este mult mai probabil sa participe mai activ deoarece puterea de vot este mai semnificativa decat in cazul Lil Nouns.
Pe cealalta parte, o frecventa crescuta (Lil Nouns) rezulta intr-o participare mai slaba din pricina multitudinii de NFT-uri cat si costurile on-chain care sunt mai putin justificabile raportat la sumele platite pe Lil Nouns.
Concluzii
Cred ca nu e improbabil sa vedem mai multe DAO-uri pe modelul Nouns si mai multa experimentare cu frecventa licitatiilor si diferite niveluri de inclusivitate sau exclusivitate. E un experiment bun pentru observarea formarii comunitatilor si stickiness-ul membrilor in functie de floor price-ul (sau pretul mediu al) NFT-urilor.
Totodata, considerand ariile in care s-a investit pana acum, cred ca este si un bun exercitiu de brand-building: vom observa cum DAO-uri care nu sunt DEX-uri, lending platforms, bridges and so on isi fac loc intr-o lume dominata de ele, cu achizitii/investitii diferite. In lumea reala, o masina clasica sau hainele de brand pot simboliza apartenenta intr-o comunitate sau un statut social. Intr-un Nounish DAO e posibil sa vedem un trend al fractionalizarii care ar permite retail-ului care nu-si poate cumpara un astfel de NFT de unii singuri sa devina membrii ai comunitatii mai largi. La cat mai multe experimente.
Matei
Reply