• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #59: Optimizam intrarile si ne maximizam in mod rational profiturile.

The Crypto Insider PRO #59: Optimizam intrarile si ne maximizam in mod rational profiturile.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

In newsletterul de azi: 

Vlad prezinta posibile scenarii pentru intrari optime in alts-uri.

Endi aduce in prim plan Elrond Apes

Razvan diseaca raportul privind atitudinea investitorilor din crypto si ultimele evenimente macro.

Matei discuta posibila dizolvare a Tribe DAO

The Macro

Intr-un newsletter de pe 4 august subliniam importanta lunii septembrie, cu atat mai mult cu cat venim dupa o perioada mai lunga fara stiri din zona FED-ului. Motivul era ca septembrie e cea mai slaba luna nu doar pentru crypto, dar si pentru equities. E pe undeva de inteles, lumea isi cheltuie si ultimul ban pe timpul verii si apoi trebuie sa vanda actiuni la Tesla ca sa cumpere lapte praf :)

Revenind…cred ca sunt sanse mici ca precedentele sa nu se repete avand in vedere ca inclusiv august a fost mai slab decat in mod normal pentru piete. Istoric, S&P a inregistrat in avg de +0.45%, dar pentru luna ce tocmai s-a incheiat avem un -4.24%.

Ce inseamna asta pentru teza noastra si pentru alts? Voi analiza cateva grafice pentru alts ( vs BTC si USDT) ca sa ne facem o idee pana unde s-ar putea scufunda in cazul unei capitulari. Cam pe acolo ar incepe si zonele unde preturile devin atractive si pentru mine.

Sigur, puteti face DCA si totul va fi bine on a longer enough timeframe. Ce vreau sa va ofer e un framework prin care sa ne optimizam intrarile si sa ne maximizam in mod rational profiturile.

Let's dive in!

Sa incepem cu bitcoin-ul. Zonele care ne intereseaza sunt desemnate de doua range-uri care si-au demonstrat forta:

Support: $17.700 - $18.800

Rezistenta: $24.500 - $25.000

Ce e intre sunt doar miscari ample de consolidare dupa cum lesne se observa si din volumul MARE tranzactionat. Pe mijloc avem 50 Daily Moving Average ($22.300) si foarte-discutatul 200 Weekly Moving Average ($23.166).

Prin urmare, la nivel macro, nu ma ating de nimic pana cand pretul nu ajunge in jurul supportului/rezistentei. Mai sunt atent si la sentimentul short-term pe care imi place sa il tin simplu: daca suntem sub zona delimitata de cele doua moving averages mentionate anterior, sunt bearish. Daca suntem peste, sunt bullish. Repet, short term, asta neinsemnand automat ca si fac miscari in vreun sens.

DACA la nivel macro lucrurile se imbunatatesc ( de exemplu scade inflatia si se opresc cresterile dobanzilor) iau in calcul sa raman cu bitcoin pe care apoi sa il rostogolesc in alts, daca nu, sunt perfect comod sa cumpar in apropierea support-ului si sa vand in proximitatea rezistentei bitcoinul in stable.

ETHEREUM:

Daca nu ar fi fost Chainlink baieti buni sa "aiba" un crash al oracles si sa continue executarile in cascada, pretul ar fi coborat probabil spre support-ul descris in desen ( $800 - vine dintr-o rezistenta din bull market-ul anterior)

Prin urmare, zonele care ne intereseaza sunt:

Support: $800-$1055

Rezistenta: $2000-$2150

Post-merge, inclusiv raportul dintre ETH si BTC cred ca va reveni la valori mai normale. Daca nu va fi asa, vom avea de facto un $ETH care se va fi apreciat vs BTC pe durata intregului bear market, cel mai clar semn pentru mine ca marele flip s-ar putea intampla pe masura ce ne apropiem de un nou bull run. Chiar si asa…sunt sceptic mai ales ca volumul e in scadere iar RSI-ul e aproape de overbought pe weekly.

Sa ne uitam si in curte la cateva alts-uri:

ELROND:

Support-ul la capitulare a fost gasit la 1700 de sats, dar cred ca o noua panica ( vad motive sa se intample in septembrie) ar putea duce pretul, mai jos, la 1100 de sats. De acolo incepe sa fie interesanta intrarea din BTC in $egld.

Daca aveti stable pe margine si preferati sa intrati din USDC/USDT, $27.00-$35.00 e zona de interes. Asta ar insemna un ratrecement de 95% si un journey pana la previous ATH de 19-20x.

SOLANA:

Support-ul la capitulare a fost la 11300 de sats. A new leg down pe high time frames ar insemna 7000 de sats give or take. O coborare la 4300 ar fi aur.

Pentru stable, cred ca orice pret intre $13-$15 este o intrare extrem de buna, in timp ce $20 e good ++. $13-$15 inseamna un retracement de 93-95%.

POLKADOT:

Pe prima capitulare a bear market-ului pretul vs BTC a a ajuns la 2700 de sats. A new leg down ar insemna approx 2000 de sats.

Iar daca vorbim de stable, un pret in jurul valorii de $4 mi se pare an A++ deal si ar fi echivalent cu un retracement de 92-93% de la previous ATH.

CARDANO:

Aici sunt subiectiv din doua motive. Primul e ca $ADA treated me well. Am cumparat la un pret mediu de 7 centi in bear market-ul anterior, l-am avut si la staking pentru ca mai apoi sa il descarc la un pret mediu de $1.71, aproape 25x. Al doilea motiv e ca sunt dezamagit de faptul ca la un bull market later developmentul desi a progresat e semnificativ in urma celorlalte layer 1s majore. Are o comunitate culty, dar si rabdarea astora are probabil o limita.

1500 de sats e support-ul de capitulare. In jur de 1000 ar deveni crunchy.

In stable, zona 17-20 de centi cu un retracement de 93-94% ar fi o intrare nice.

Am sa ma mai gandesc daca are sens sa reintru in $ADA atat timp cat alte layer 1s s-au miscat mult mai bine.

Cred ca urmatorul bull run, venind dupa o perioada lunga si ciudata ( pandemie, razboi, inflatie, recesiune) va fi "ala mare" despre care s-a tot vorbit in ultimii 2 ani, dar legislation-ul e cheia.

Va fi unul pozitiv care sa incurajeze inovatia si sa limiteze posibila infractionalitate?

Sau va fi unul natang incapabil sa interactioneze cu industria de blockchain pentru a gasi cele mai bune cai de rulare pentru toata lumea?

Indiferent de ce va fi, noi trebuie sa ne concentram pe ce putem controla: investitii cu fundamente sanatoase.

LFG!

V

==========

Elrond Apes

De ceva timp am fost intrebati la It’s NFTime despre Elrond Apes. Mi-am tot promis ca o sa ma uit mai in detaliu la proiect, pentru a nu evita parerile subiective. Momentul perfect a fost anuntul de achizitie al Elrond Apes de catre Morningstar Ventures (despre care pare ca mai avem de scris in viitor):

 

Ce inseamna asta, pe scurt? Pastrand proportiile, ne amintim cu totii momentul in care Punks au fost cumparati de Bored Ape Yacht Club. Tot maimute la mijloc. Unele mai mici, altele mai mari. La fel se intampla si acum. Cei de la Morningstar au pus ochii de mai mult timp pe Elrond Apes. I-au si tag-uit intr-un tweet in februarie, la o luna de la lansare. Si de atunci au tot tinut legatura. Apoi au investit, au oferit consultanta si au pus tara(sau lumea) la cale, impreuna. Achizitia anunta suport financiar si mult mai multe usi deschise. In rest, proiectul ramane de sine statator. Mai multe detalii aici.

Elrond Apes au fost mintate pe 13 ianuarie, anul asta. 8000 NFT-uri sold-out in 45 minute. 0.8 EGLD/bucata, cand un EGLD inca era peste 200$. Inainte avusesera loc 2 runde de pre-sale (in decembrie ‘21), de 500, respectiv 1500 NFT-uri, pentru 0.5 EGLD fiecare. In plus, recordul pentru cea mai mare vanzare e la 320 EGLD. Cum arata situatia azi?

Din totalul de 10k Elrond Apes, pe principalele doua NFT marketplaces de pe Elrond sunt listate 1300 NFT-uri, la un floor price de aproape 8 EGLD. Chiar si la pretul de azi al EGLD (~$50), tot avem un 2.5-3x in $ fata de pretul de mintare. Iar raportat la EGLD avem un 8-10x.

E colectia de NFTs cu cea mai mare tractiune de pe Elrond. Au royalties de 10%. Inca nu sunt convins ca volumele de pe XOXNO se cumuleaza cu cele de pe deadrare. Mai ales ca pe omniscient.tools ne apare un volum total de aproape 60k EGLD. Chiar si asa, tot ar insemna aproape 6k EGLD doar din royalties. HUGE. In fiat, la valoarea de acum ar insemna $300k. Plus $1.5M din mintare. + Finantari deja existente. Pentru un proiect care in mod oficial e mai tanar de 8 luni de zile, lansat nu pe cel mai mare blockchain dedicat NFTs (Ethereum) si nici pe Solana sau Polygon de exemplu, putem spune ca o duce foarte bine. Iar faptul ca achizitia recenta nu a fost facuta intr-un moment in care proiectul era inactiv sau fara engagement, arata si mai sanatos. Cum s-a ajuns aici totusi? Cateva lucruri:

Monkey see, monkey do. Dupa succesul BAYC, evident ca au tot fost incercate copii si au aparut sute, daca nu mii de copii. Fie pe Ethereum fie pe alte chain-uri. Ei bine, Elrond Apes nu arata ca o copie a BAYC. Nici macar cu Degenerate Ape Academy de pe Solana nu seamana tare. Arta din spatele Elrond Apes e chiar interesanta. Arata cool, pot fi folosite drept PFP-uri foarte bine, iese un merch frumos cu ele (detalii mai jos).

Apoi, comunitatea Elrond. Desi mic la nivel mondial (in comparatie cu alte blockchains), Elrond e cel care poarta atat statutul de rege cat si de regina in Romania. Exista comunitate dinainte. Iar comunitatea avea nevoie de unul (sau mai multe proiecte de NFTs), in spatele caruia sa se alinieze. Iar oamenii fac ce stiu mai bine: contribuie atunci cand sunt implicati:

​​

 

 

In plus, din comunitate exista deja cativa oameni care s-au alaturat, intr-o forma sau alta, echipei. Big deal!

Alte cifre: 26k followers pe Twitter, 1.2k pe Telegram, 14k pe Discord. Comunicare constanta. Sesiuni de AMA. Anunturi dese. Staking (pui Ape-ul la staking, primesti LKMEX. Smart. Ei avand EGLD, pus la staking primesc LKMEX, pe care partial il distribuie holderilor din comunitate.) Impart rewards saptamanal. Ultima oara a fost pe 30 august si au oferit in total 120 milioane LKMEX. Aproximativ $6500. Toti cei care au la staking un Ape primesc. Imparteala arata cam asa:

Total Staked by Pool

Prime Pool -> 139

Alien Headband -> 145

Rank 1 - 1000 -> 490

Rank 1001 - 2500 -> 1017

Rank 2501 - 4500 -> 1303

Rank 4501 - 7000 -> 1529

Rank 7001 - 10000 -> 1805

Au lansat un DAO inca din prima luna de activitate. Au doar doua proposals (ambele din martie), dar, cel mai probabil, ne putem astepta la mai multa activitate in viitor.

​​

 

Tot in martie a fost lansat si Apes Launchpad. De atunci sta mai mult pe bara.

Lansarea community map, in iunie. Foarte cool tool. Poti afla ce whales sunt si ce NFT-uri detin. De unde sunt. Care sunt cele Prime. Leaderboard, cine are mai multe. Si alte lucruri. Tare, tare:

 

Tot in iunie, pe 16, a aparut Merch day. Era anuntata de ceva vreme. A fost disponibila 2 ore pentru holderi. Arata foarte bine, iar in viitor urmeaza mai multe, dupa cum au anuntat:

 

La final de iunie a fost anuntata si colaborarea cu Cantina Royale. Din cele 15.000 NFTs lansate de Cantina Royale, au introdus 3000 Elrond Apes in ecosistemul lor:

​​

 

Desi site-ul nu mai e up to date, exista un update de roadmap prezentat in luna iulie:

 

Tot in luna iulie a fost lansat The EGLD Podcast. Primul invitat a fost chiar Karl Thomson, unul dintre membrii fondatori ai Elrond Apes. Interesant de ascultat. Are si sub 40 minute. In continuare i-a amintit pe ceilalti 3 co-fondatori, Julian, Ginsburg (care e si designer-ul din spatele colectiei), + Sicko. In plus, a mentionat ca in total sunt 18 oameni care lucreaza pentru proiect. Ce mai e de retinut din ce a spus, e ca de la inceput, de la lansarea DAO-ului si pana in luna iulie, cand a fost inregistrat podcastul, distribuisera catre holderi nu mai putin de $450k. Prin LKMEX in principal. In urma anuntului facut de Morningstar dupa achizitie, echipa va pierde 2 dintre membrii fondatori, urmand ca Karl sa devina CEO cu norma intreaga iar Julian lead developer. Ginsburg, omul responsabil de design paraseste barca. Sau e aruncat din ea.

Ce mai urmeaza? Un token (in Q3), un joc si o noua colectie.

In final, Beni tocmai a avut un thread ieri pentru comunitatea din jurul Elrond NFTs, vorbind despre Inspire. (Mai multe despre la It’s NFTime)

Unul dintre proiectele scoase in evidenta a fost chiar Elrond Apes, pentru functionalitatile din jurul Metaspaces:

​​

Cand un proiect reuseste, inspira la randul lui altele. Ii face pe cei care vor sa construiasca sa creasca standardul, iar pe cei care vor sa dea un tun, sa se gandeasca de doua ori. Lectia de azi e ca se poate. Nu doar pe Ethereum. Si fara sa copiezi. Sa vedem ce mai urmeaza.

Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi Institutionali

Atitudinea investitorilor din crypto in Q2 si cateva aspecte macro

Vom vorbi astazi despre raportul Crypto Pulse pe Q2 2022 comandat de cei de la Bitstamp si vom rezuma ultimele aspecte macroeconomice.

A. Raportul Crypto Pulse (Q2 2022)

Bitstamp, platforma de tranzactionare crypto, a publicat recent a doua editie a celui mai mare sondaj global privind atitudinea investitorilor din crypto. Fondata in 2011 si cu sediul in Luxemburg, compania Bitstamp este una dintre cele mai vechi platforme de tranzactionare. Are o prezenta in peste 100 tari, birouri in Marea Britanie, Luxemburg, SUA, Singapore si Slovenia si deserveste o baza de utilizatori de peste 4 milioane la nivel global.

Raportul comandat de Bitstamp a fost intreprins de o firma specializata. Sondajul pentru raport a fost efectuat intre 19 Mai si 6 Iunie 2022 si a implicat peste 28,000 investitori de tip retail si institutionali din peste 23 tari. Indicativ, cel pe Q1 a inclus 5,502 institutionali si 23,113 investitori de tip retail. Studiul acopera investitorii retail care au auzit / au cunostinte de crypto, iar la nivel institutional acopera persoanele care se ocupa sau controleaza strategia pe crypto pentru companiile lor ori pentru clientii lor. Prin focusul pe investitorii care chiar au auzit de crypto, sondajul isi propune sa reduca “zgomotul” si sa arate cum se dezvolta gradul de adoptie printre principalii participanti.

Concluziile studiului include faptul ca sentimentul investitorilor privind spatiul crypto ramane, in mare, unul pozitiv in ciuda situatiei din piata, aceasta determinand o doza mai mare de precautie din partea ambelor categorii de investitori privind directionarea capitalului inspre crypto (scaderea venitului disponibil pentru retail si mediul risk-off pentru institutionali). Majoritatea respondentilor au indicat faptul ca reglementarea si diverse forme de educatie ar fi binevenite pentru cresterea adoptiei.

Rezultatele sunt impartite la nivel de regiuni:

(a) Marea Britanie si Europa

Sondajul include peste 10,000 de investitori retail si 2,000 institutionali din Marea Britanie, Germania, Spania, Olanda si Franta. Peste jumatate dintre respondentii retail au investitii in crypto, o crestere de 7% fata de Q1 2022.

Nivelul de educatie pentru acest spatiu este unul dintre principalele piedici care opresc investitorii retail care nu sunt investiti sa intre in spatiu. Astfel, 21% dintre respondentii din aceasta categorie au declarat ca ar dori sa intre in spatiu, dar nu au destule cunostinte cat sa porneasca la drum (acest lucru este cel mai intalnit in UK, unde procentul a crescut la 31% de la 25% in Q1). Mai mult, increderea in viitorul acestui sector a ramas la niveluri ridicate: proportia investitorilor retail care au raspuns ca activele crypto sunt o forma de investitie legitima si de incredere a scazut usor la 52% vs. 54% in Q1. De asemenea, proportia de investitori retail care isi doresc un nivel de reglementare mai sporit a crescut de la 23% la 26%.

Investitorii institutionali considera ca nivelul de reglementare incepe sa progreseze: doar 23% dintre respondenti declarand ca nu este un nivel de reglementare suficient in industrie vs. 31% in Q1. Aproape o treime (31%) dintre cei peste 2,000 de investitori institutionali au precizat ca firmele lor intentioneaza sa isi creasca nivelul investitiilor in crypto in Q2 vs. un procent de 28% in Q1. Diferenta cea mai mare fata de nivelurile din Q1 a fost printre investitorii din UK unde 35% au precizat ca planuiesc sa isi creasca nivelul investitiilor vs. 28% in Q1.

Atitudinea investitorilor retail fata de utilizarea crypto drept mijloc de plata continua sa creasca: 47% dintre respondenti au declarat ca ar fi confortabili sa utilizeze crypto pentru plata bunurilor de uz zilnic (ex. cumparaturi) vs. 40% in Q1.

(b) America de Nord si America Latina

Investitorii retail de aici au un grad sporit de incredere in crypto (Argentina - 70%, Brazilia - 77%, Chile - 69%, Columbia - 68%, SUA - 73%). In SUA a avut loc cea mai mare crestere intre primele doua trimestre (61% vs. 73%). Mai mult, in SUA proportia de respondenti retail care au declarat ca investesc in crypto a crescut de la 42% la 61% in Q2.

Sondajul indica faptul ca si aici respondentii simt nevoia mai multor forme si materiale educationale pentru spatiu. 44% dintre respondentii retail din SUA si Canada simt ca nu stapanesc indeajuns de multe elemente pentru a investi in crypto. Procentajele sunt mai mici in America Latina, fiind situate in intervalul 37%-44%.

78% dintre institutionalii din Mexic recomanda in mod activ crypto catre clientii lor - in Brazilia procentajul este de 72%, iar in Argentina de 71%. In SUA, 69% dintre respondentii institutionali recomanda in mod activ crypto.

(c) Zona Asia-Pacific

66% dintre institutionali continua sa recomande in mod activ crypto ca activ investitional. De asemenea, investitorii institutionali profita de situatia din piata pentru a crea oportunitati pentru viitor: in Singapore, 35% dintre institutionali s-au pronuntat in favoarea crestererii nivelului de investitii, 33% au declarat ca se vor focusa pe educarea clientilor lor, iar 34% se vor focusa pe cresterea portofoliului de crypto pe care il ofera.

In Australia, 38% dintre investitori vor continua sa isi creasca nivelul investitiilor in crypto (vs. 27% in Q1). 25% dintre investitorii de aici au declarat ca au in plan sa promoveze crypto ca o forma principala de investitii pentru companiile lor. Situatia institutionalilor din Hong Kong: 29% se focuseaza pe cresterea gradului de educatie al clientilor, 27% urmaresc sa creasca investitiile in crypto, 33% sa isi diversifice investitiile crypto, iar 19% au in plan sa promoveze crypto ca o forma principala de investitii pentru companiile lor.

(d) Considerente la nivel global si alte elemente din raportul pe Q1

Proportia investitorilor retail care investesc sau fac trading zilnic ori saptamanal a crescut de la 56% in Q1 la 60% in Q2. Respondentii institutionali prezinta un grad mai mare de familiaritate cu acest sector fata de Q1 (61% vs. 49%). De asemenea, unul din patru institutionali are in plan sa promoveze crypto ca o forma principala de investitii pentru firmele lor.

Printre intrebarile din sondajul pe Q1 se afla si cea referitoare la cand au inceput respondentii sa investeasca in crypto. Intervalele de timp de mai jos trebuie privite avand ca data de referinta: Martie 2022.

  • Printre investitorii retail: 66% in perioada 2020 - Septembrie 2021 (27.4% perioada Martie - Septembrie 2021 si 39.2% perioada 2020 - Martie 2021), iar 22.3% in perioada 2017 - Martie 2020.

  • Printre investitorii institutionali: 71% in perioada 2017 - Martie 2021 (38.8% in perioada 2020 - Martie 2021 si 32.6% in perioada 2017 - Martie 2020), iar 18% in perioada Martie - Septembrie 2021 [surprinzatoare “vechimea” in termeni proportionali a acestora vs. retail].

Mai jos am extras cateva dintre statisticile cheie privind comportamentul investitional al investitorilor retail si institutionali surprinse in raportul pe Q1:

B. Despre ultimele aspecte macro

Simpozionul economic Jackson Hole, locul de intalnire anual al bancherilor centrali si al economistilor din intreaga lume, a aratat, cum era de asteptat, o atitudine mult mai articulata pe combaterea inflatiei, cu pretul afectarii cresterii economice si a pietei muncii. Powell a semnalizat ca piata nu are asteptari realiste in acest moment (o pivotare rapida din partea FED in 2023), iar FED va trebui sa continue cresterea dobanzii de referinta si sa o mentina o perioada la un nivel ridicat pana cand inflatia va fi sub control. Isabel Schnabel, membra a boardului executiv al BCE, a avut de asemenea un ton hawkish, remarcand faptul ca pretul subestimarii persistentei inflatiei de catre bancile centrale ar putea fi foarte ridicat.

Atitudinea FED-ului a fost translatata de participantii din piata in randamentele obligatiunilor. Cele cu scadenta pe 2 ani (care sunt influentate de dobanda de referinta FED) au avut evolutia randamentului astfel: 3.1% (22 Iulie - pre-sedinta FOMC) -> 3.4% (25 August - pre-discurs Powell la Jackson Hole) -> 3.5% (2 Septembrie). Cele cu scadenta pe 10 ani (care urmaresc cresterea economica si inflatia pe termen lung) au avut evolutia randamentului astfel: 2.8% (22 Iulie) -> 3.1% (25 August) -> 3.2% (2 Septembrie).

Raportul privind angajarile de pe piata din SUA publicat vineri a fost bunicel, in directia pe care si-o doreste FED insa, este nevoie de o serie sustinuta de date economice care sa arate ca atat inflatia, cat si presiunile inflationiste scad. Economia a adaugat 315,000 persoane pe piata muncii vs. 298,000 asteptarile din piata. Nivelul de participare al persoanelor in campul muncii a crescut neasteptat, de la 62.1% la 62.4% - procentul indica proportia adultilor care fie muncesc, fie isi cauta un loc de munca. S-a observat o crestere a participarii in campul muncii a femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-54 ani. Pe acest fond, somajul a crescut de la 3.5% in Iulie la 3.7% in August, iar salariul pe ora al angajatilor a crescut de la luna la luna putin sub asteptari (0.3% vs 0.4%). Perspectivele pe termen scurt pentru piata muncii raman pozitive, locurile de munca vacante crescand surprinzator la inceputul acestei saptamani la 11.2 milioane, echivalentul a doua locuri de munca vacante pentru fiecare american ce isi cauta un angajator. Daca oferta de forta de munca / participarea in campul muncii va creste acest lucru va determina o ameliorare a presiunilor inflationiste date de cresterea salariilor. In ceea ce priveste asteptarile din piata privind nivelul cresterii ratei de dobanda din partea FED la sedinta de luna aceasta, acestea inclina in continuare in favoarea unei cresteri cu 75bps / 0.75%, probabilitatea fiind de 57%.

Prima estimare privind inflatia pe zona Euro pe August indica o valoare record de 9.1%, peste asteptarile din piata de 9% si nivelul atins in Iulie de 8.9%. Preturile ridicate la energie si cu alimentele raman principalii motori ai inflatiei - inflatia anuala pe energie fiind de 38.3% (in scadere fata de 39.6% in Iulie) si de 10.6% pe alimente, alcool si tobacco.

Au crescut presiunile pe ECB sa continue o crestere mai agresiva a dobanzilor de referinta in perioada urmatoare, iar acest lucru s-a simtit si in retorica membrilor din boardul executiv. Exista o vorba: este diferit sa maresti dobanzile in perioada premergatoare unei recesiuni, decat sa le maresti in mijlocul uneia. Mai jos avem asteptarile din piata privind cresterea cumulata a nivelului dobanzii la rata de depozit la intalnirile ramase de anul acesta ale ECB-ului. Astfel, la intalnirea din Octombrie, piata are priced-in o serie de cresteri totalizand 125bps, iar la cea din Decembrie de 175bps. La sedinta din Septembrie, mai multi oficiali au declarat ca vor discuta un posibil jumbo rate hike de 75bps.

Razvan

=================

A series of unfortunate events - The Fei - Rari disaster

Tot ce se intampla in crypto, se intampla foarte rapid. Atat de rapid incat intr-un singur an, vedem falimente uriase, implodarea unor fonduri sau intregi proiecte cazand cu totul. La fel de repede au loc si Mergers & Acquisitions si, se pare, si dizolvarea lor.

Mai specific, ma refer la Fei Protocol si Rari Capital, sau Tribe DAO. Am mai mentionat Fei Protocol in numarul #53 al newsletter-ului Pro, atunci mentionand metagovernance-ul pe care l-au facut initiat. Dar cu ce se ocupa? Ei au creat $FEI, un stablecoin algorithmic backed de alte cryptomonede. Tot auzim de ele si, in ultimele luni, se dovedesc a fi cele mai problematice subiecte din crypto. Tot ei au introdus conceptul de “Protocol Controlled Value”, practic permitand protocolului sa controleze lichiditatea dintr-un pool spre deosebire de standardul in care lichiditatea poate fi scoasa oricand in pool-uri. Mai exact, daca depozitezi ETH drept colateral pentru imprumuturi in FEI, Fei Protocol detine ETH-ul si il poate manageria. Chiar la lansare, Fei a avut probleme cu contractele astfel ca stablecoin-ul a scazut sub $1 insa situatia a fost rezolvata si Fei a reusit sa stranga >$1.3b in ETH pentru lichiditatea intre FEI-ETH, devenind cel mai mare pool la acel moment de pe Uniswap.

Rari Capital, pe de alta parte, este o platforma de lending & borrowing, in care poti primi dobanda pe fiecare activ. Ei au creat pool-uri permissionless de imprumut pe care oricine le poate crea. Platforma care, insa, a suferit un hack in valoare de $80m in aprilie 2022. A match made in heaven.

Legatura dintre cele doua proiecte este aceea ca in 2021, Fei Protocol si Rari capital s-au unit sub umbrela TribeDAO (parintele Fei Protocol) pentru a forma un megaDAO DeFi, alcatuit din 3 subDAO-uri: Fei Protocol, Rari Capital si Turbo. In cadrul merger-ului, holderii de RARI au putut schimba la o rata fixa tokenii pentru TRIBE, token-ul DAO-ului. Chiar in jurul merger-ului au existat critici care au spus ca metoda aleasa pentru fixarea ratei a fost incorecta, mentionand ca in finantele traditionale se foloseste Volume Weighted Average Price - VWAP in loc de Time Weighted Average Price - TWAP, lucru care ar fi schimbat rata de schimb… si ar fi putut sa reduca riscul manipularii pretului prin insider knowledge. In orice caz, merger-ul a avut loc si cele doua s-au unit.

Cu toate astea, la nu mult timp dupa, se pare ca 2 dintre fonderii Rari cat si o parte important din core developeri s-au oprit din a contribui semnificativ catre Tribe DAO, in conditiile in care rationamentul merger-ului era sa uneasca puterile developerilor si sa creeze si mai multe sinergii intre cele doua proiecte.

In urma hack-ului din aprilie, holderii de TRIBE au votat pro rambursarii victimelor in luna mai, pentru ca doar o luna mai tarziu, intr-un vot care specifica cum anume sa aiba loc plata si alte detalii, rezultatul votului sa fie impotriva. De data asta, multe dintre voturi contra au fost din partea echipei Fei, care mentioneaza ca primul vot nu era oficial intrucat a avut loc pe Snapshot.

Acum doua saptamani, echipa a venit cu un proposal in care sa recompenseze victimele hack-ului, de data asta mentionand dizolvarea DAO-ului intrucat au o solutie pentru mentinerea peg-ului la dolar al $FEI fara nevoia unui token de guvernanta. Felul in care propuneau sa recompenseze victimele, insa, nu i-a multumit pe multi dintre membrii comunitatii:

  • Planuiesc sa ramburseze victimele folosind 57m $TRIBE care, la momentul proposal-ului, avea o valoare de $0.22, acum fiind la $0.25 ($14.25m la preturile actuale - ~18% din totalul hack-ului)

  • Fondurile, insa, exista pentru plata celor afectati. Diferenta este ca echipa isi rezerva restul de fonduri, sub explicatia cheltuielolir “administrative si altele”

In urma numeroaselor discutii pe Twitter si pe forumul de guvernanta, membrii echipei au inteles nevoile comunitatii si au venit cu mai multe variante pentru plata, inclusiv una care are in vedere rambursarea completa:

Cred ca sunt multe de invatat din incidentul Fei - Rari, fiindca situatia prin care a trecut va seta un precedent, atat din partea protocoalelor cat si pentru atitudinea comunitatii asupra lor. Avand in vedere comunicarea defectuoasa, lipsa de aliniere dintre cele doua echipe in momentul merger-ului cat si atitudinea Fei Protocol fata de membrii Tribe DAO in ultima instanta (inainte de pivotul de mai sus), cred ca merger-urile viitoare vor avea un bun studiu de caz si vor fi mai atente la aceste aspecte.

Este indeajuns de greu sa unesti doua comunitati diferite intr-una singura fara dispute si este cu atat mai greu cand este vorba de doua proiecte care au suferit amandoua hack-uri/exploit-uri.

Ramane sa vedem cum se va termina aceasta serie de evenimente insa cred ca ne vom uita in urma la acest eveniment in istoria DeFi cu scopul de a evita aceleasi practici.

Matei

Reply

or to participate.