- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #6: NFT vs DeFi. DCA in, DCA out.
The Crypto Insider PRO #6: NFT vs DeFi. DCA in, DCA out.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
NFT-urile fac mult zgomot pentru ca sunt usor de inteles, sunt atractive din punct de vedere vizual si contribuie in mod facil la social status. Astea au fost motivele principale pentru care i-am spus lui Vlad la The Stakeborg Talks ca NFTs vor fi mai mari decat DeFi. Ultimele luni vin sa imi intareasca pariul cu atat mai mult cu cat tari cunoscute ca fiind amatoare de collectibles si animatii sunt in avangarda cautarilor pe Google pentru termenul NFT.
DeFi ar putea avea un impact mai mare in zona mai putin sexy si mai greu de inteles de catre mase: periferia macro economiei. La fel cum putina lume pare interesata de inflatie atat timp cat aceasta se mentina la o cifra si nu devine vizibila de la o zi la alta, la fel DeFi patrunde putin cate putin in straturile economiei mondiale incepand, cum e si normal, de la margini.
Daca vom asista la un nou DeFi summer, cel mai probabil si interesul publicului larg va creste, dar pana atunci, situatia arata asa:
E interesant de facut o comparatie pentru ca fiecare din aceste 2 narative va avea mai multe sub-valuri care la randul lor ar putea deveni valuri de sine statatoare cu cat numarul celor interesati de crypto va creste.
NFT-urile mai au o calitate chintesentiala pentru evolutia industriei pe termen lung: prin usurinta cu care pot fi intelese si profiturile imense pe care le inregistreaza in prezent pot largi pool-ul de cryptomani fara ca acestia sa aiba senzatia ca urmeaza sa isi dea doctoratul in cryptografie.
Pe Twitter asistam deja la separarea comunitatii NFT de cea de crypto traditionala nu doar in materie de interes, dar si din punct de vedere cultural cu atat mai mult dupa intrarea in scena a unor nume foarte populare precum Gary Vaynerchuk sau Floyd Mayweather.
NFTs-urile are here to stay and change the world.
R
=================================
The Boring $tuff
Cu cat petrecem mai mult timp cu capul in industria asta, devine tentant si pentru cei mai mult inevitabil sa devenim crypto maximalisti si asta sa ne intunece capacitatea de a gandi critic.
Orice domeniu emergent are nevoie de o cantitate mare de "nebunie frumoasa" pentru a reusi iar cei care isi asuma rolul de purtatori ai drapelului fac un mare serviciu celorlalti.
Unul din blind spots-urile pe care le putem dezvolta foarte usor e subestimarea banilor cash, a leverage-ului dat de lichiditate in momentele cheie cand oportunitatile apar.
99% dintre noi ar trebui sa fim investitori si nu traderi. Din cei 1%, 99% ar trebui sa fie in primul rand investitori si abia apoi, cu un procent mic din tot portofoliul, traderi.
Chiar daca stim cu totii ca banii se depreciaza, nu o fac totusi intr-atat de repede incat sa ne ingrijoram de pe o saptamana pe alta. Ce poti face cu un USDT strans in anumite momente cheie e mai important decat procentul mic cu care dolarul de depreciaza intre timp.
Stim cu totii despre DCA, dar daca ne dorim sa fim investitori smart trebuie sa fim constienti ca povestea se imparte in doua: DCA in & DCA out.
In functie de orizontul de timp cu care lucreaza fiecare, strategiile difera, dar principiile raman aceleasi. Cine a vandut constant in ultimul an cand Bitcoin-ul a fost pe daily in overbought, a avut destul de multa lichiditate sa DCA back in pe capitularile in zona de Daily RSI Oversold din ultimele saptamani.
Avand in vedere ca altsurile sufera caderi mai agresive decat BTC-ul atunci cand exista astfel de evenimente, o strategie asemanatoare poate fi aplicata si acelor monede care au o lichiditate indeajuns de consistenta si o comunitate indeajuns de insemnata incat sa poata reporni motoarele odata ce bitcoin-ul isi reia traiectoria ascendenta.
Sigur, toata povestea e mai lunga iar variabilele si conditiile de market sunt mai complexe, dar ce doream sa impartasesc cu voi e faptul ca e util sa luati in calcul si DCA out. Sa vinzi crypto nu e o rusine si nici un semn de neincredere in capacitatea industriei de a schimba lumea.
Cu atat mai mult daca vinzi crypto pentru a avea USDT sa cumperi mai mult ulterior :)
Stay safe,
V
==========
Stay Curious: Cat mai e maimuta?
Pai, cea mai scumpa s-a vandut zilele trecute cu 400 ETH. Adica peste 1.2 milioane $. Si nu e vie. Cel putin, nu mai departe de blockchain.
Probabil ca e momentul (sa incercam) sa intelegem de ce. Mai ales ca acum 3 luni nu exista. Nici ea, nici suratele ei. Si, conform rarity.tools, nici macar nu e pe primul loc in top 10.000. Ci e pe 27. Vorbim de maimuta #3749 din colectia Bored Ape Yacht Club. Colectie pentru care costul de mintare a fost de 0.08 ETH bucata, +gas. Cam 200 $. Pre-lansarea a avut loc pe 23 aprilie. Lansarea oficiala a avut loc pe 29 aprilie. 2 zile mai tarziu inca nu incepuse nebunia.
Dupa care, @j1mmy.eth, unul dintre OG’s in lumea NFT-urilor, a decis ca ii plac maimutele. Si a spus-o si public.
Iar dupa ce si-a tras 100 BAYC, intr-un interviu recent cu Gary Vee a declarat ca a share-uit maimutele si pe un grup cu cativa prieteni. Unde era si @pranskyNFT, un alt OG al NFTs, azi cu 90k followers pe Twitter. Si, se pare ca i-au placut si lui:
Fun fact: dupa ce @j1mmy.eth a vazut ca cineva a mintat o maimuta de “aur”, a decis ca vrea si el una. A mai mintat pana la aproximativ 420 bucati. De la 500 bucati in 2 zile, in 10 ore de la tweet-ul initial toate cele 10.000 BAYC erau mintate. 800 ETH pentru echipa. Care pareau ceva incredibil la momentul ala. Avand in vedere ca acum 2 zile una singura a fost vanduta pentru 400 ETH (5000x) si floor price e la 14 ETH (175x), se pare ca lucrurile au evoluat “oleaca”.
Dar ce i-a atras, initial, pe cei doi si pe ceilalti? Din ce spun majoritatea:
Trasaturile. Efectiv modul in care arata maimutele. Multi, inclusiv cei doi, au spus ca maimutele reprezinta o poza de profil perfecta pentru Twitter. Ce-i drept, chiar arata tare bine:
Pretul. Toti spun ca 0.08 ETH a fost un pret corect, care in loc sa ii indeparteze pe oameni, i-a atras.
Alt motiv important care a dus la cresterea rapida a proiectului? Asocierea unor oameni cunoscuti si respectati de catre comunitatea NFT cu BAYC. Gratis. Organic. Pentru ca efectiv le-a placut. Cand platesti pe cineva sa faca o reclama, poate ca iese cum iese. Dar cand cineva promoveaza o idee din suflet, se vede clar diferenta si de (cele mai) multe ori si rezultatele. Iar majoritatea viralizarilor pleaca in mod natural. Nu fortat.
Asa s-a intamplat si aici. Iar in lumea NFT-urilor, un alt lucru foarte interesant e ca atunci cand OGs se decid sa se implice, o fac pana la capat. Cum? @j1mmy.eth spune ca din cele 420 maimute mintate a oferit peste 100 gratuit. 5 din ele lui @garyvee. De ce ar face cineva asta? Pai cand spunem OGs, inseamna ca sunt printre primii oameni care “au prins-o” si au ajuns OGs pentru ca au si ramas in joc. Evident, asta (probabil) inseamna ca au prin portofele sume pentru care in lumea reala ar fi necesare masini de numarat. Mai multe. Adica nu mai e vorba (doar) despre bani.
Si atunci, e cumva Each One Teach One. @j1mmy.eth zice ca in special atunci cand simte ca un proiect va evolua frumos, oferind un token cuiva, sunt foarte mari sansele sa ii schimbe viata cu adevarat: prima oara “planteaza microbul”, si apoi, cand cineva incepe sa primeasca oferte pe OpenSea, intelege ca totul e real si de aici incepe totul. Cand aproape 100 oameni au primit 1 token gratuit care azi valoreaza >40k $...da, incepem sa vorbim de vieti schimbate.
Mai departe a inceput viralizarea. In mai putin de o saptamana a aparut povestea fondatorilor, 4 prieteni din viata reala (2 dintre ei in crypto din 2017), care la un moment dat au realizat ca si pentru niste oameni non tehnici, pasionati totusi de spatiul crypto, poate exista sansa unui proiect de succes. Au pornit la drum cu ideea unei comunitati. Cu lucruri care sa ii lege pe oameni dincolo de un token si-o poza. Au lucrat apoi luni de zile, multe ore pe zi/noapte, cu bani imprumutati si au colaborat cu mai multi artisti, pana sa creeze maimuta potrivita.
Au gandit pentru comunitate un club din care sa faca parte. Si unde sa construiasca impreuna. Au inceput cu The Bathroom. Un loc virtual in care cei care detin macar o maimuta, sa poate efectiv sa deseneze/scrie/mazgaleasca ceva. Exact ca intr-un WC public. De unde sa iasa o “arta colectiva”. In roadmap au scris asa: “We’re pretty sure it’s going to be full of dicks.” Ceea ce s-a si intamplat.
Urmatorul pas foarte smart a fost ca au oferit detinatorilor de BAYC drepturi de proprietate complete asupra pozelor. Fiecare membru al comunitatii poate sa monetizeze cum considera din imaginea pe care o detine: din tricouri, din vanzarea de poze, etc. Un lucru smart pentru ca atunci cand mii de oameni lucreaza separat, dar impreuna intr-un proiect, sunt sanse mari sa fie multi oameni creativi cu idei care pot surpinde si duce la viralizare. Drept dovada, oamenii isi pun maimutele pe tenisi:
Sau pe skateboard-uri:
Pe panouri publicitare. Sau pe ecrane la pool parties:
Sau...pe piele?
Si multe, multe alte lucruri creative si de impact. Pare ca e noul Mickey Mouse!? Nebunia pozelor de profil schimbate pe Twitter si efectul tuturor lucrurilor de mai sus a crescut constant floor price-ul. Comunitatea a inceput sa creasca si ea si sa fie legata de un scop comun: dorinta de a contribui si mandria de a face parte dintr-un club din ce in ce mai select. Cine intra pe Discordul celor de la BAYC cu o alta poza de profil decat o maimuta simte rapid presiunea.
Pe 19 iunie, toti detinatorii de BAYC au primit pentru fiecare maimuta cate un companion: Bored Ape Kennel Club. Care momentan e la un floor price la 2 ETH. Asa. Bonus. Gratis. Traiasca! Ajuta comunitatea sa devina mai puternica? Ajuta!
Ce au mai facut cei de la BAYC? Au donat peste 850k $ unor ONG-uri, implicate in ajutorul animalelor. Urmeaza sa elimine taxa de 2.5% de pe OpenSea.
Pe 17 septembrie va avea loc o licitatie la Christies, in Hong-Kong, pentru 4 BAYC la costum negru. Cei 4 sunt scosi la vanzare tot de catre cineva din comunitate, pentru ca...poate?! Pentru ca mai multa creativitate si descentralizare nu strica? Si fiecare castig pentru unul dintre membrii comunitatii e un castig pentru intreaga comunitate? Pe langa BAYC vor fi scosi la licitatie si CryptoPunks, unde floor price-ul e momentan la 46 ETH. Cum ar fi sa se vanda un BAYC la acelasi pret ca un Punk? Sau mai mult?
Sunt 50.000 followeri pe Twitter. 15.000 pe Discord. Unde energia e incredibila. Mai mult de 5100 holderi. Primii 10 au sub 7%. Primii 3 detin putin peste 1% fiecare. Fara prea multe whales adica. Multe, multe anunturi si planuri care urmeaza sa creasca si mai mult energia. Si comunitatea e formata in mare parte din oameni normali, care sunt la primul proiect care le-a schimbat viata (aproape) peste noapte si invata unii de la altii, sunt conectati, iar de acum majoritatea deja stiu ca stau pe ceva valoros. Asta imi aminteste de un banc de la un prieten bun:
“Doi colegi se pregatesc sa intre intr-o sedinta. Unul din ei: Auzi, ai sa-mi dai 500 de lei imprumut? Ti-i dau dupa. Mmm, da, sigur. Dupa sedinta, ii returneaza instant banii. Pai bine ma, de ce mi-ai cerut bani daca n-ai facut nimic cu ei? Cum nu? Altfel vorbesti cu bani in buzunar!”
Bored Ape Yacht Club a devenit un punct de referinta pentru ceea ce poate aduce industria de NFTs intr-un timp foarte scurt. E reprezentativ pentru little guys, pentru prietenii care daca sunt suficient de pasionati si muncitori, pot pune pe picioare un proiect, la care, daca se aliniaza astrele, poate deveni un succes rasunator. E reprezentativ pentru o gramada de artisti, tineri sau nu, care primesc increderea necesara sa isi puna in aplicare un vis pe care nu-l mai credeau posibil. Si mai e reprezentativ pentru noi toti, cei care ne dam seama ca acordand timp, educandu-ne si actionand, avem fiecare sansa noastra.
Momentan BAYC reprezinta un status. Va ajunge vreodata floor price-ul maimutelor peste cel al Punks? Nu stiu, dar,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
Prin ochi institutionali
Un update legat de potentiala listare a unui Bitcoin ETF in SUA
Exista o oarecare efervescenta in piata in asteptarea aprobarii unui Exchange-Traded Fund (ETF) cu expunere pe Bitcoin si listat pe bursele americane. Un Bitcoin ETF ar reprezenta intrarea pe piata investitionala din SUA a unui vehicul reglementat, adresat in principal investitorilor retail insa, avand si participare institutionala. O privire scurta peste gard si putem obserca ca sunt 35 de US Gold ETFs care au sub management un portofoliu total de c.$115.90bn (cf. ETF.com). Primul Gold ETF a aparut in Australia in 2003, iar primul US Gold ETF a aparut un an mai tarziu.
La momentul actual, exista urmatoarele posibilitati simple pentru un retail de a investi in instrumente cu expunere pe Bitcoin:
Achizitionarea over-the-counter bitcoin funds shares (ex. GBTC, Osprey Bitcoin Trust)
Achizitionarea spot bitcoin pe alte platforme (ex. Coinbase, Gemini)
Achizitionarea de actiuni in companii cu expunere pe Bitcoin (Tesla, Microstrategy, Hive, Riot, etc.)
Expunerea pe ETF-uri listate in alte jurisdictii ce ofera share-uri denominate in USD (ex. Purpose Bitcoin ETF listat in Canada)
Analizand doar jumatatea goala a paharului, aceste instrumente prezinta riscuri si dezavantaje distincte. Prima optiune prezinta dezavantajul de a achizitiona actiuni la un pret diferit de pretul NAV de achizitie a unitatilor de fond la care doar investitorii sophisticated au acces (istoric, pretul spot al unei actiuni s-a tranzactionat pe un interval mare de timp la un premium fata de valoarea NAV per share). A doua optiune ii poate pune pe retails in fata unui proces complex si riscant dpdv tehnic pentru unele categorii de persoane, in timp ce a treia optiune prezinta dezavantajul de a avea expunere si pe business-ul nativ sau principal al companiei, care poate prezenta tipologii de riscuri multiple si diferite fata de piata Bitcoin. Ultima optiune prezinta un risc dpdv legal prin care, in cazul unui litigiu, investitorii americani nu ar beneficia de un grad de protectie asemanator cu cel oferit de autoritatile competente din SUA.
Printr-un mod de tranzactionare facil, o lichiditate sporita, oferirea unor servicii de custode premium si de incredere pentru private keys safe-keeping si avand o expunere targetata pe Bitcoin, un ETF reprezinta un vehicul de investitie propice pentru un investitor ce doreste expunere pe acest tip de activ.
Diferentele fata de alte vehicule de investitii existente
Amintim aici urmatoarele caracteristici ale unui ETF in comparatie cu fondurile mutuale (ex. GBTC).
Posibile costuri de tranzactionare mai mici
Modalitatea de tranzactionare si investitia minima: asa cum Vlad amintea in primul numar de Crypto Insider PRO, GBTC e backed 1:1 de Bitcoin. Un investitor sophisticated are acces pentru suma minima de $50,000 sa cumpere unitati de fond la pretul NAV cu o perioada de vestare de 6 luni, iar Graysacle va “depozita” in contra-partida echivalentul de BTC in “seif”. NAV sau net asset value este reprezentat de valoarea totala a portofoliului minus anumite cheltuieli si datorii catre terti (ex. chirie, cheltuieli datorate adviserilor, s.a.). Un investitor retail obisnuit are acces la a tranzactiona doar share-urile GBTC disponibile pe piata OTC (ex. cele vestate deja). Avand in vedere ca Grayscale nu permite rascumpararea unitatilor de fond, s-a creat o anumita discrepanta intre cele doua preturi (pretul de pe OTC si pretul aferent NAV per share) care s-a putut vedea in valorile GBTC Premium, iar aceasta a influentat valorile de entry/exit pentru cele doua categorii de investitori. Un alt aspect il reprezinta faptul ca tranzactiile de buy/sell de unitati de fond intr-un fond mutual se efectueaza dupa inchiderea pietei la 4am Central time la pretul NAV aferent inchiderii. Pe cealalta parte, un ETF physically-backed ar urma sa fie backed 1:1 de Bitcoin. Investitia minima este cu mult redusa, iar procesul de cumparare si rascumparare de actiuni este mai fluid, iar un eventual premium/discount este minimizat. Tranzactiile de buy/sell intr-un ETF se pot efectua normal in decursul unei zile. In mod oficial, NAV-ul este calculat la sfarsitul zilei de tranzactionare insa, ETF-ul va declara un Intraday Indicative Value (“IIV”) per Share, cu un update la o frecventa mica (ex. 15 secunde)
O lichiditate intraday ridicata
Un tax-efficiency sporit sub un ETF wrapper vs. o structura de tip fond mutual
Global Total Holdings Bitcoin ETPs
Dupa un net inflow semnificativ pana la corectia din Mai, se poate observa o relativa stagnare a totalului de Bitcoin holdings din aceste fonduri (echivalent cu un net flow ~0).
Sursa: ByteTree Asset Management
O statistica recenta a instrumentelor de crypto ETFs/funds:
4 CEFs in Canada – physical
30 ECTs in Europa – physical
12 ETFs (10 in Canada & 1 in Brazilia) – physical
8 ETNs in Europa
8 OTC Trusts in SUA – physical
2 OEFs in SUA – futures
1 OEF in Europe – derivatives/futures-based
Comentariile recente ale lui Gary Gensler, Chairman SEC
Intr-un discurs la Aspen Security Forum pe data de 3 August, Gary Gensler a lasat sa se inteleaga o deschidere catre aprobarea listarilor Bitcoin-based ETF-urilor in SUA. Astfel s-a produs un shift in piata de la intrebarea “daca se va lista un US Bitcoin ETF” la “cand se va lista primul US Bitcoin ETF”. El a enumerat anumite preferinte pe care ar vrea sa le vada in documentele de listare si anume:
Focus exclusive pe CME-traded Bitcoin futures – aceste fonduri nu ar investi direct in Bitcoin, ci in contracte cash-settled Bitcoin futures. Trading-ul de Bitcoin futures este regulated si supervised de Commodity Futures Trading Commission (“CTFC”), iar settlement-ul se desfasoara printr-un clearing house centralizat --- elemente care sugereaza un focus pe protectia investitorilor
Un model de listare ce se pliaza pe 1940 Act (The Investment Company Act of 1940) – de mentionat ca majoritatea cererilor istorice de listare au fost facute sub tutela 1933 Act. Fata de 1933 Act, 1940 Act ofera un grad de protectie sporit investitorilor (ex. exista o cerinta prin care fondul de investitie sa aiba in alcatuirea Board-ului de Directori o majoritate de directori “dezinteresati”)
O consecinta imediata a declaratiilor a fost un “mic” val de aplicatii ce intrunesc aceste criterii. O prima nota ar putea fi ca ETF-urile ce corespund cerintelor Chair-ului SEC sunt cash-settled si nu vor avea un impact direct asupra balantei de cerere/oferta de spot Bitcoin. Asemanator, nici ETF-urile care urmaresc un indice nu vor avea holding-uri de crypto in spate, ci cash. Pe de alta parte, o aprobare a unui ETF cu expunere pe Bitcoin este si o dovada de legitimitate pe care SEC o ofera industriei care poate crea un snowball effect in piata cu o crestere a interesului fata de acest activ. Ulterior, exista posibilitatea ca criteriile sa fie extinse spre acceptarea unui ETF backed by physical Bitcoin. Din nou aruncand o privire in curtea vecina ne arata ca physically-backed commodities ETF au o cerere disproportionata.
Razvan
==================
Proiectul Saptamanii: Ultimele updates-uri din zona Cardano
Cu siguranta toata lumea a auzit de Cardano si stie, mai mult sau mai putin, ce reprezinta acest ecosistem. Pe scurt, Cardano este unul dintre cele mai mari si mai cunoscute proiecte de infrastructura din sfera crypto. Iar asta poate fi valabil, indiferent ca ne orientam dupa market cap, comunitate, fondator (Charles Hoskinson) sau capacitati tehnologice.
Pentru a intelege de ce este foarte important ce urmeaza sa se intample pe scena proiectului, trebuie sa intelegem foarte bine ce s-a intamplat pana in acest moment. Cardano este impartit in cinci ere, care la randul lor sunt separate in mai multe segmente.
Prima era, Byron, care a fost prima versiune a ecositemului, a fost lansata in 2017. Aceasta faza a avut ca scop construirea unei comunitati, lansarea monedei ADA, un wallet (Daedalus), toate acestea in jurul unei retele in plina dezvoltare.
A doua era, Shelley, a facut tranzitia catre un univers Proof of Stake descentralizat, in care userii pot participa in retea prin intermediul staking-ului. Scopul acestei faze a fost construirea unei retele mature, cu un set de parametri bine definiti, care sa functioneze fara intreruperi.
Ce urmeaza pentru Cardano?
Ajungem in acest moment, in mijlocul celei de-a treia ere, Goguen. Aceasta faza, care este impartita la randul sau in altele trei, Allegra, Mary si Alonzo, va duce ecosistemul la un cu totul alt nivel.
Odata ce Cardano a ajuns sa fie o platforma functionala si descentralizata, urmatorul pas logic este introducerea unei retele de smart contracts, pentru a creste exponential capabilitatile proiectului.
Aceasta retea de smart contracts va fi fundatia tuturor Dapps-urilor care se vor construi pe Cardano si care sunt principalul vehicul pentru atragerea de utilizatori (Ethereum atrage un numar urias de useri prin Uniswap, Opensea, Axie Infinity, Aave si asa mai departe).
Update-urile Allegra si Mary au fost deja lansate, deci am ajuns la ultima etapa a erei Goguen, Alonzo. Hard Fork-ul Alonzo va fi implementat in perioada urmatoare, o data oficiala in acest sens nu exista inca, dar important este ca, in curand Cardano va incepe construirea unui ecosistem DeFi.
Dupa 6 ani de development, acest proiect de infrastructura, practic, va prinde viata si nu am absolut niciun dubiu ca vom vorbi despre Cardano si despre proiectele construite acolo inclusiv peste 3 sau peste 5 ani.
Concluzie:
In ultimul an, sfera proiectelor crypto de infrastructura a devenit mai interesanta si mai dinamica ca niciodata. Avem Ethereum, Polkadot, Cardano si multe altele care incearca sa ofere cele mai bune conditii echipelor de developeri care vor sa construiasca Dapps.
Prin prisma lui Charles Hoskinson dar si din multe alte motive, smart contracts pe Cardano, pe langa Ethereum 2.0 si lansarea parachain-urilor pe Polkadot, este cel mai asteptat eveniment. Intr-un moment in care echipele din crypto sunt din ce in ce mai experimentate si creative, Cardano va fi printre cele mai atractive platforme care le va intinde un covor rosu.
Este, din perspectiva mea, un moment despre care vom vorbi peste 2-3 ani cand vom aveam si pe Cardano, cum avem acum pe Ethereum, aplicatii cu sute de mii de useri pe luna.
Andrei
==================
3 Crypto Headlines that matter
WazirX, cel mai mare exchange din India a anuntat o crestere de 2648% yoy si mai mult de jumatate din aceasta crestere a fost generata de utilizatori veniti din orase mici cu sub 100.000 de locuitori. Partea si mai interesanta este ca majoritatea acestor useri sunt femei. Cat timp toti ochii sunt atintiti asupra impactului macro economic, crypto produce aproape pe nesimtite schimbari societale.
Nu trebuie sa ne lasam pacaliti de evolutia slaba post-IPO a pretului actiunilor Coinbase. Atat timp cat vor anunta profituri de miliarde de dolari pe un singur trimestru, e o chestiune de timp pana cand COIN va deveni unadin vedetele pietei de capitale americane.
Un alt aspect interesant: in Q2 utlizatorii Coinbase au trade-uit mai mult Ethereum decat Bitcoin.
Ne pierdem adesea in tusele evidente si scapam din vedere nuantele. Un articol foarte bun despre repercusiunile pe termen lung a ultimelor evenimente din Congresul american.
Reply