- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #60: Bitcoin, Eth & Viermele CURIOS. WTF?!
The Crypto Insider PRO #60: Bitcoin, Eth & Viermele CURIOS. WTF?!
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
Traim vremuri unice pentru generatia noastra si toata cavalcada asta de evenimente ne afecteaza atat la nivel personal cat si investitiile. Asta e motivul pentru care, in ultimele live-uri, am incercat sa acopar si alte lucruri de interes, nu doar crypto 100%. Nu vorbim de cum sa ridici un zmeu ( desi ar fi cool!) ci de lucruri care au gari comune cu motivul pentru care suntem aici: capitalizarea oportunitatilor din acest nebun crypto space!
Incepand cu newsletterul de azi vom schimba CU AJUTORUL VOSTRU putin cate putin formatul, facandu-l mai easy to read si mai friendly:
Vlad vine cu cateva corelatii intre S&P500 si BTC si cu explicatii extra pentru vinderea ETH-ului
Inauguram o noua sectiune numita "The curious bookworm" in care vom explora cele mai interesante idei din cele mai faine carti/articole peste care am dat in ultimele luni.
Endi aduce in prim plan Midjourney, use cases pentru inteligenta artificiala
Matei discuta viitorul MakerDAO si DAI
The Macro
Imi incep numarul de azi ca cel de saptamana trecuta, amintindu-va ca din 2016 nu am mai avut un septembrie verde. Inseamna asta ca va fi la fel? NU. Exista un context ca istoria sa se repete? DA. Doar unul din elementele analizei.
Tot din newsletter-ul de saptamana trecuta va las urmatorul pasaj:
"Sa incepem cu bitcoin-ul. Zonele care ne intereseaza sunt desemnate de doua range-uri care si-au demonstrat forta:
Support: $17.700 - $18.800
Rezistenta: $24.500 - $25.000
Ce e intre sunt doar miscari ample de consolidare dupa cum lesne se observa si din volumul MARE tranzactionat. Pe mijloc avem 50 Daily Moving Average ($22.300) si foarte-discutatul 200 Weekly Moving Average ($23.166). Prin urmare, la nivel macro, nu ma ating de nimic pana cand pretul nu ajunge in jurul supportului/rezistentei".
Am ajuns la support cand pretul a atins $18510, prin urmare stiti ce am facut :)
Bitcoin-ul a facut bounce din zona 19k si a facut-o cu volum un nou semn ca cele discutate si cu alte dati ( onchain pare ca buyerii sunt comozi sa acumuleze in anything between 18.5-20k) inca se pastreaza. Cat va mai tine actualul support?
Cred ca pana la urmatorul leg down pe care S&P500 il va face, urmand modelul bear market-ului post dotcom bubble.
Acum arata asa + desenele mele foarte smechere:
…iar un plonjon la 3400 ar insemna resetarea pietei de equities fix la nivelul existent pre-COVID; ceea ce din nou ar avea perfect sens. Insa daca bitcoinul ar urma acelasi traseu, pre-covid, 1 BTC = $10.000. Cred ca exista sanse foarte scazute sa ajungem din nou acolo vazand rapiditatea cu care long-term holders de ingramadesc sa cumpere zona 20k. Daca nu ma credeti priviti volumul weekly de pe binance in conditiile in care mai este inca o zi jumatate pana la inchidere:
Pentru o imagine mai clara am prins in coltul din stanga-jos si volumul din dip-ul COVID dar cu albastru, dunglita aia subtire, e un moving average ca sa fie si mai clar ca volumele pe bitcoin in ultimele saptamani sunt aproape duble fata de aproape oricare moment DIN BULL MARKET.
Pe termen scurt, e important de retinut ca exista in sus 3 nivele extrem de importante:
200 Weekly MA la 23.400
50 Daily MA la 22.000
200 4h MA la 21.500
E la fel de important VOLUMUL cu care sparge/respinge din acele zona fierbinti ca evenimentul in sine. In actualul context, dar si in multe altele, o spargere fara volum nu e departe de o respingere cu volum.
ETHEREUM:
Am spus in live ca am vandut tot ETH-ul pe care il tineam in cold storage, departe de mine, tocmai ca sa nu fiu tentat sa o fac. Si tot am facut-o :) Argumentele principale le puteti vedea in live ( folositi timestamps-urile din descriere) dar un altul pe care nu l-am mentionat e legat tot de volum.
Ce vreau sa spun mai exact e ca $ETH trebuie sa treaca, cum e normal pentru un bear market si cu atat mai mult pentru unul in conditii macro delicate, printr-o capitulare masiva CU VOLUM. Cam cum descriam mai sus in cazul BTC-ului.
Asta s-a intamplat doar timid pe lichidarile cauzate de LUNA, 3AC, CELSIUS & co. Volumul abia depaseste moving average-ul si e miles away de cresterile din ianuarie 2021 sau de scaderea masiva din mai 2021. Care sunt sansele ca ETH sa nu aiba sell off-uri mai mari in bear market ca in bull? EXTREM de mici.
Argumentele trade-ului sunt mega sound pentru mine si sunt perfect confortabil cu deznodamantul in caz ca ma insel. Oricum, ce e cert, e ca se deschid doua noi povesti pe care le vom urmari impreuna:
Daca am dreptate, care va fi nivelul unde voi cumpara din nou?
Daca nu am dreptate, cand si cum intru inapoi in ETH in vederea viitorului bull market?
Exciting stuff :)
LFG!
==========
The curious bookworm
Azi … "Disrupt Yourself" by Jay Samit
Cele mai importante 3 idei:
Nimeni nu scrie carti despre cei care nu si-au asumat niciun risc. Nimeni nu isi aminteste momentele cand parintii sau bunicii lui au jucat safe si totul a fost constant ok. Istoria nu ii aminteste pe cei care au pastrat status quo-ul. Daca vrei o viata bine traita e important sa iesi din zona de comfort si sa fii un disruptor pe cat mai multe nivele: personal, profesional, in cercul de prieteni, in familie, etc.
Toata lumea isi inchipuie ca sa inovezi inseamna sa inventezi cand de fapt cele mai multe inovatii ar fi putut fi facute de o gama larga de oameni. Tom Freston, citat in carte, spune ca inovatia e un lucru extrem de simplu: sa iei doua lucruri care exista deja si sa le pui impreuna. Sigur, intotdeauna metaforele simplificate au variabile, dar daca descompui inovatia compelxa …e doar un lego a mai multor alte inovatii simple de tipul 1+1.
O extrapolare de la Macchiaveli e ceea ce spuneam si intr-un live de curand: e mica distanta intre obstacol/pericol si oportunitate. Daca nu iti asumi pericolul nu poti ajunge la oportunitate. Asta imi aduce aminte de intrebarile pe care cei de la Cryptonita le pun in cadrul seriei pe care vi-o recomand big time: "Am convins 100 romani sa intre in crypto". Cei mai multi care nu au intrat inca in crypto, atunci cand sunt intrebari ce i-ar convinge, au invariabil unul din doua raspunsuri "castiguri sigure" sau "sa nu mai creasca si sa scada atat de repede".
Cel mai bun citat din carte e de la Max Lucado:
"A man who wants to lead the orchestra must turn his back to the crowd”
Daca va place noua sectiune din Newsletter-ul PRO, va rog raspundeti la e-mail cu YES ca sa stim daca o pastram sau nu.
Cheers,
V
==========
Midjourney. Drumul AI catre adoptie globala prin simplificarea accesului userilor
Cand auzi foarte insistent de ceva intr-o perioada scurta de timp, de la persoane din grupuri diferite, se intampla ceva:
Ori cineva iti da vreun referral:
Ori tocmai ai descoperit ceva chiar tare, care va deveni viral. Mai ales daca nimeni nu si-a luat comisionul pentru ca ti-a recomandat.
AI. Daca nu ai trait sub vreo piatra in ultimii ani, ai auzit in repetate randuri despre AI. Artificial intelligence. Despre cum va controla lumea, despre cum ne vom pierde job-urile sau chiar vietile din cauza acestei tehnologii. Dar, pana acum, nu au fost prea multe tooling-uri pe care sa le foloseasca un average-Endi. Cel putin nu au devenit virale, ceea ce inseamna ca ori nu erau atat de top ori nu erau atat de user friendly. Acum sunt? Pai, uite, de exemplu, prima imagine generata de catre mine cu ajutorul AI. Sau e de fapt generata de AI cu ajutorul meu?!
Am scris “people made from sticks grafitti”. Apoi am scris “a dao you cannot fuck with”. Mi-a zis (imediat va zic cine), ca ma baneaza daca mai insist sa folosesc cuvinte din astea grele. Nu stiam ca AI-ul e asa pornit pe DAOs. Pana m-am prins ca la fuck se referea. Gata sefu’, nu mai fuck. Asa ca am mai bagat o fisa: “a dao you cannot f$%k with”. A iesit cam asa:
Inseamna ca mai e de lucru. Si la AI si la DAO!? Trial & error. Mai bagi o fisa. Scrii un nou proposal. Faci o noua versiune sau doar un upgrade. Pentru ca te lasa seful. Midjourney pe numele lui. Vorbim de un tool chiar foarte simplu de folosit. Un fel de duhul din lampa lui Alladin. Tu ii spui ce vrei si el iti ofera ce ai cerut. Treaba e ca trebuie sa fii cat mai specific. Altfel:
“Un tip mergea in fiecare zi la restaurant cu un strut dupa el (strut care manca si bea identic ca tipul), si de fiecare data cand voia sa achite, dupa ce i se spunea cat are de achitat - de exemplu 69 lei si 45 bani, baga mana in buzunar si scotea din prima fix cat i se cerea. Zi dupa zi. Pana cand ospatarita il intreaba: Nu va suparati, cum se intampla ca de fiecare data cand bagati mana in buzunar, scoateti fix suma necesara? Si ce e cu strutul asta? Iar omul spune: am frecat lampa lui Alladin, a iesit duhul si a zis ca imi indeplineste doua dorinte:
De fiecare data cand vreau sa platesc ceva vreau sa imi apara in buzunar fix suma necesara;
Sa am o pasarica doar a mea, care sa ma insoteasca peste tot si sa nu iasa din cuvantul meu”
Asa e si cu Midjourney. Cu cat mai exact, cat mai specific si detaliat ceri, cu atat mai mult primesti. Despre Midjourney mi-a zis prima data Capsunel. Dupa ce am vazut pe contul lui de insta.
Apoi, cel mai mult mi-a povestit Cosmin. Caruia daca inca nu i-ati dat cu follow, aici si aici tot gasiti lucruri interesante. Acum, cand scriam, ma gandeam ca expresia “mi-a povestit Cosmin” se poate incadra la pleonasm. Evident ca el povesteste cel mai bine. Si vine si cu niste surse extraordinare. In 20 de minute intelegi exact despre ce e vorba din video-ul asta. L-a share-uit Cosmin pe Crypto Squad, grupul pe care ne-am adunat mai multi pasionati de vreo 2 ani. 18 suntem in grup, dar mai erau deja doi (Bogdan & Cristi) care stiau/foloseau tool-ul. Si Paul a fost instant fermecat dupa ce a vazut video-ul. 5 din 18. De ce va spun toate astea? Pentru ca, in primele luni de NFTs, eram gen 2-3 din 20-30 care tot vorbeam ca nebunii si acum nu mai e niciunul care sa nu aiba vreun NFT. Acum, la o luna si ceva de la lansarea Midjourney, 5 din 18 care sa il fi folosit, chiar inseamna enorm pentru mine si cred ca ne vom tot intersecta cu AI-ul in viitor.
Cum functioneaza?
Dupa ce intri pe site, ai optiune de join beta si te conectezi la canalul de Discord, unde se intampla toata magia:
Cu 1.7 milioane useri care sunt curiosi/incearca tool-ul, atat de devreme, cred ca suntem la inceputul inceputurilor. Si AI-ul invata din fiecare interactiune, devenind mai bun si mai bun. Dupa ce te-ai conectat, treci prin regulile generale si deschizi un canal din NEWCOMERS ROOMS si incepi sa te joci. Sa “creezi”. Scrii /imagine si apoi incepe joaca. Orice te gandesti tu. Cat mai specific, cu atat mai bine. Iti genereaza 4 imagini si sub ele ai optiuni. Cu U sau cu V. U vine de la upgrade/upscale. Daca alegi U1, iti va genera o noua imagine plecand de la prima, pe care o va imbunatati. Daca alegi V1, iti va face 4 noi versiuni, mai diferite. Samd. Inveti jucandu-te. SI din video-ul recomandat mai sus.
E gratuit. Cel putin cateva zeci (vreo 30) incercari. Evident, e aglomeratie pe canale, multi useri care incearca sa faca acelasi lucru ca si tine si nu e usor sa tii ritmul. Apoi, daca ti-a placut si vrei mai mult, intri pe abonament:
Cu 10 dolari pe luna ai acces la vreo 200 imagini (cu setarile initiale, asa considera, ca ii ia cam un minut/imagine). La 30 dolari, deja ai vreo juma de ora pe zi sa te tot joci. More than enough. Si ai propriul tau canal. Nu se mai suprapune vreo comanda cu a altora, samd. Tot ce faci vreodata ramane salvat. Si legat de userul tau de Discord. Poti sa ai followeri care urmaresc tot ce ai facut sau oameni care iti stiu userul si pot vedea ce ai facut. Daca vrei sa ramai privat ai optiuni de upgrade la abonament. Daca vrei sa dispara ceva din ce ai cautat, reactionezi cu un X in Discord, la ce ai creat. Se va sterge si din Discord si din galeria ta.
Echipa e condusa de David Holz, care inainte a fost researcher pe la NASA si, desi lansati acum 2 luni, pe 12 iulie, in august erau deja profitabili. Cu 1.7 milioane de useri pe Discord, era destul de normal. Mai au advisori precum Jim Keller, om care a trecut prin C-levels la Apple, Intel, Tesla sau Nat Friedman, CEO al Github.
Ai baga mana in foc ca sunt reale. Sunt ultimele gasite in sectiunea comunitatii (daca ai abonament vezi mult mai multe). Te poti inspira din ce au scris ceilalti. De exemplu, in imaginile de mai sus:
portrait photo of a asia old warrior chief, tribal panther make up, blue on red, side profile, looking away, serious eyes, 50mm portrait
An extremely detailed, + labeled, davinci style, exquisite cartography map of heaven and the garden of eden, bliss
photograph close up portrait 62-year-old tough decorated general, CLEAN SHAVEN, serious, stoic cinematic 4k epic detailed
Drepturi de autor
Ei zic ca in principiu detii tot ce creezi (atata timp cat ai un cont platit. De tine, nu de corporatie). Dar, desigur, totul e la inceput de drum si sunt deja analize in sensul asta. Gasiti aici un articol pe tema asta. Pe langa Midjourney exista mult mai multe optiuni asemanatoare prin care putem folosi AI. Jasper Art, Nightcafe, Starry AI Craiyon sau Stable Difussion (care deja se pregateste sa stranga 100 milioane $, conform Forbes).
Dar, cel mai cunoscut competitor e DALL-E. Eu am aplicat pe waitlist din iulie. Si inca astept. Din ce am vazut, nu se compara cu ce face Midjourney.
Apropo de drepturile de autor, saptamana trecuta, un barbat a castigat o competitie in Colorado, folosind o imagine creata cu ajutorul AI.
Imi aminteste de discutiile pe care le-am avut la MMB, cand, prinzandu-l pe Cosmin in sala, audienta (oameni din industria muzicala), intrebau daca e corect ca AI-ul sa compuna muzica sau daca, in cazul asta, artistii care compun folosind AI-ul ar trebuie sa fie considerati artisti. Nu sunt eu in masura sa spun ca e corect sau nu, dar se intampla. Si e abia la inceput. Un raspuns foarte bun a avut Dan Fintescu, si anume despre compozitorii care faceau muzica acum 100 ani si nu aveau acces la calculator sau cei care compuneau acum 20 ani, daca s-ar uita la ce tool-uri folosesc cei din ziua de azi ar spune ca nu e corect. Nici pentru Neanderthals nu a fost corect sa dispara din cauza Homo Sapiens, dar important e sa ne adaptam la ce se intampla. Putem sa hulim sau putem sa invatam cum sa profitam.
Facem si noi o colectie de NFT-uri?!
Aud tot mai des fie intrebarea, fie afirmatia asta. “Toata lumea” ar vrea sa lanseze o colectie de NFTs. Iar acum, de cand cu Midjourney, pe grupuri, chat-uri si pe unde se mai vorbeste, se vede la orizont povestea asta: ce tare ar fi o colectie de NFTs lansata cu ajutorul AI. S-a intamplat. De mai multe ori. Si e evident ca o sa se mai intample. Pun pariu ca o sa fie o frenezie. Prima colectie lansat cu AI. Prima din Europa. Prima din Romania. Prima pe Elrond. Prima pe Solana. Prima pe Ethereum. O sa fie saturata piata. Desigur, o sa fie unii castigatori pe narativa asta. Dar tot ce se intampla dupa e mai important. Echipa. Background. Asumare. Inovatie. Solutii gasite. Probleme rezolvate. Nopti nedormite. Daca ar fi fost usor (sa reusesti), ar fi facut-o toata lumea.
Stay curious
Cei care cititi newsletter-ul asta de exemplu, faceti parte nu doar dintre cei curiosi ci sunteti printre cei care efectiv fac ceva pentru a-si satisface din curiozitati si pentru a se educa. Va invit sa incercati tool-ul asta si cele ce vor mai aparea, fix pentru a face lumea un loc mai bun. Pentru a observa ce e in neregula si pentru ca ulterior a aduce o contribuitie fie in a tine un curs bun al povestii, fie pentru a-l schimba daca e nevoie. Sau macar pentru a incerca.
Fie ca vreti sa creati inceputul unei colectii de NFTs, fie ca vreti sa creati o imagine cu stra-strabunicii vostri (puteti porni de la o poza pe care deja o aveti), fie ca vrei sa creati un meniu, un banner, un afis, un mesh, o cerere in casatorie, nu prea mai sunt scuze ca eu nu stiu, eu nu cunosc un designer, eu nu am bani sa platesc un specialist. Invatati voi. Si stati aproape de alti oameni care incearca. Ramaneti organizati in ghilde. In grupuri. Mai mici sau mai mari. Pentru ca increderea castigata de-a lungul timpului si relatiile create intre oameni sunt cele care fac ca puterea unei comunitati sa nu poate fi luata de nimeni. Si, invatand unii de la altii, avem mai multe sanse sa reusim ce ne-am propus. De exemplu, din povestea cu Midjourney, deocamdata, eu va las cu un leu. Facut din bete. Din sticks. Am vrut sa iasa ceva in genul Mfers. Am fost tare placut impresionat in alt sens:
M-am gandit si la cum ar arata cea mai mare comunitate a unui proiect de NFTs din Romania. In fata Casei Poporului. La apus. AI-ul a pus si Catedrala Mantuirii.
A iesit ca la revolutie. Va las pe voi sa intineriti peisajul. Sa puneti si un concert langa. Si tot ce va mai trece prin cap. Sa fiti mferi! Si impreuna sa luam si sa dam tot ce e mai bun. Mie mi-a facut placere sa va am alaturi in calatoria mea plina de curiozitate. Va multumesc pentru tot. Voi continua sa traduc, atat cat inteleg si eu, NFT-urile si viitorul plin de abundenta pe care ni-l pot aduce. Pentru ca #imiplacecondeiul.
Pana atunci,
Ramaneti curiosi,
Endi
=================
MakerDAO - Ce urmeaza?
Considerand toata valva din jurul stablecoin-urilor din ultima perioada, fie ca vorbim de Circle care baneaza adrese care au interactionat cu Tornado Cash, Tether care are, istoric, probleme cu rezervele din spatele USDT sau Luna cu al sau UST, e clar ca nu vom vedea stablecoins plecand din industrie prea devreme. Legislatorii se lupta sa le gaseasca locul in economia traditionala si sub ce legi sa le incadreze iar Crypto Twitter deschide larg ochii fata de cele descentralizate, in special cele algoritmice, in urma cazului Luna - Anchor.
Povestea celor descentralizate, insa, nu este atat de banala, fiindca nu exista doar stablecoin-uri algoritmice. Cele mai de incredere (momentan) sunt cele care sunt supracolateralizate, adica necesita depunerea unui gaj (mai mare ca valoare) pentru imprumutul (mintarea) de stables. Spre exemplu, la o rata de imprumut de 50%, obtinem $500 pentru $1000 depusi, sa zicem, in ETH. Astfel, caderea maxima de pret (fata de dolar) a gajului nostru este de 50% pana sa fim fortati sa platim imprumutul - fiind lichidati. Si exista un jucator mare in piata care tocmai cu asta se ocupa, despre care vorbesc astazi.
MakerDAO este o platforma de Collateralised Debt Positions (CDP) despre care sunt sigur ca ati auzit de mult. Istoria lor incepe de mult, la un an dupa ce Vitalik publica whitepaper-ul Ethereum, in 2013. Inca de la inceput, scopul lor a fost acelasi pe care il au si astazi, anume crearea unui stablecoin - DAI - in schimbul unor active folosite ca si colateral. Unul dintre fondatori este Rune Christensen, la care voi reveni mai tarziu, cu stiri recente.
In materie de TVL, MakerDAO este cel mai mare protocol, eclipsand cu pana la 30% mai multa diferenta intre el si Aave, urmatorii cei mai mari fiind Curve si Uniswap. In prezent, TVL-ul este de $8.18b sau, mai bine zis, Ξ5.26m. Nu am inclus in lista Lido fiindca se afla intr-o categorie complet diferita, de liquid staking.
Si, precum majoritatea protocoalelor DeFi, volumele si TVL-ul la nivelurile recente n-a inceput sa se dezvolte pana la jumatatea anului 2020, in DeFi Summer. Cu gri este WETH, galben (!) USDC si cu rosu avem WBTC. Interesant de urmarit cum incepand cu pprima jumatate a lui iunie, valoarea USDC-ului din protocol a intrecut-o pe cea a WETH-ului pentru prima oara, din cauza scaderilor acestui an.
La partea de venituri pentru protocol, fata de alti competitori, MakerDAO nu se descurca deloc rau si este, in prezent, la acelasi nivel cu Aave (despre care am vorbit mai mult in Newsletter-ul #52, unde sunt explicatiile pentru care platforma se misca bine). La total revenue, insa, Aave genereaza inzecit fata de MakerDAO fiindca include cea mai parte parte a venitului, anume cel care este directionat catre utilizatorii care depoziteaza activele:
Iar market share-ul DAI nu este neglijabil, gravitand in jurul procentului de 5% in prezent (zona gri) si este cel mai mare stablecoin descentralizat (post crash-ului UST). De observat si istoric cum market share-ul USDT (bleumarin) scade iar USDC (rosu) creste rapid:
Toate datele prezentate anterior sunt foarte importante in contextul luptei impotriva legislatorilor. Nu intamplator am atentionat asupra USDC-ului, atat in TVL-ul platformei cat si al market share-ului in crestere. La inceputul lui mai, in urma evenimentului Tornado Cash in care platforma a fost blocata, anumite adrese sanctionate si developerul principal arestat, Circle a inghetat 44 de adrese care au interactionat cu Tornado Cash. Rune Christensen a discutat atunci, pe Discord, posibilitatea pivotarii catre un DAI care nu este pegged dolarului, considerand ca, in momentul acela, 50.1% din colateralul DAI era alcatuit din depozite USDC (urmand sa scada in saptamanile ce au urmat, ramanand insa la un procentaj semnificativ). Riscul este ca, in cazul unei legislatii “neprielnice” ethos-ului crypto si web3, USDC-ul care alcatuieste o parte atat de importanta din DAI sa fie un liability daca Circle decide sa actioneze conform respectivelor legi.
Initial, USDC-ul se gandea a fi transformat in ETH ceea ce ar fi insemnat un salt extrem in procentajul de ETH, supunand la risc de lichidare in cazul scaderii pretului majoritatea imprumuturilor. Recent, insa, Christensen doreste inlaturarea peg-ului fata de dolar si permiterea DAI sa fie in free float fata de acesta (adica pretul sa nu fie fixat, ci sa difere in functie de cerere si oferta). Miscarea este gandita sa ofere un avantaj Maker inaintea unui potential crackdown asupra crypto, DeFi sau stablecoin-urilor si sa devina rezilient, Christensen numind scopul planului de a face Maker “cat mai Bitcoin” posibil. Propunerea lui Rune este extrem de complexa si ar schimba complet protocolul asa cum il stim acum si, daca va intereseaza sa intrati in detalii, recomand sa cititi proposal-ul link-uit mai sus. Roadmap-ul propus de el arata asa:
Intai, planul este de a acumula mai multe RWA (Real World Assets) pentru a spori numarul de ETH intr-un efort de a creste gradul de descentralizare, dorind sa ajunga la un procentaj de 75% colateral descentralizat (asteptat sa se intample in cel putin 3 ani, urmatorul pas putand fi delayed daca nu este intrunita si pastrata conditia). Asta este ceea ce Rune numeste Pigeon Stance:
Ulterior, cand procentajul este mentinut, expunerea la RWA va scadea la 25% iar DAI este posibil sa treaca la o valoare free float (preconizat in 2025).
Ultima forma a protocolului este Phoenix, in care cresterea este limitata insa are maxima rezilienta in fata posibilelor amenintari (legislatori), nu include (in mare parte) RWA si este foarte probabil ca DAI sa treaca la valoarea free float. Toate aceste forme pot fi lansate mai devreme sau mai tarziu de catre guvernanta in functie de amenintarile “autoritare” - precum le numeste Christensen.
Iar pentru a evita guvernanta greoaie asupra MakerDAO care a ajuns deja la o dimensiune relativa mare, Rune propune restructurarea Maker in MetaDAO-uri care sa actioneze ca subdiviziuni cu un grad de autonomie ridicat, menite sa ofere dobanda pentru DAI.
Raspunsurile comunitatii
Daca ar fi sa trebuiasca sa aleg care dintre parerile pro sau contra castiga, as spune ca suportul pentru Rune este mai mare decat opozitia, insa complet marginal. Parerile sunt foarte impartite, si pe buna dreptate: ideile lui scad scalabilitatea si potentiala crestere a Maker insa ofera lucrurile pe care crypto mereu le-a promis, anume autonomie si rezilienta in fata mediului extern guvernamental. Asteptam regulation-ul de mult timp, iar companii precum FTX nu se sfiesc sa faca lobby in US pentru asta, insa nu cred ca ne aflam intr-un punct critic in acest moment.
Sunt multi ochi atintiti catre noi in urma ultimelor evenimente si suntem aratati cu degetul la tot pasul. E posibil ca unii sa creada ca planul pentru endgame-ul MakerDAO sa fie extrem sau prematur, insa timeline-ul propus alaturi de posibilitatea de a da delay sau de a grabi procesele mi se pare o atitudine potrivita pentru unul dintre cele mai vechi protocoale DeFi.
Matei
Reply