• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #62: TEZA INVESTITIONALA. LISTA CU ALTS. UN TRADE DISECAT.

The Crypto Insider PRO #62: TEZA INVESTITIONALA. LISTA CU ALTS. UN TRADE DISECAT.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

IMPORTANT: Multumesc mult ca ai ales sa fii subscriber la newsletterul FREE! Pe toti ne afecteaza ce se intampla cu preturile si inflatia, mai ales acum cand ne vedem si portofoliile rosii, dar tocmai pentru ca oportunitatile apar in vremuri tulburi, ne dorim sa ajungem cu newsletter-ul PRO la cat mai multi dintre voi.

Odata cu noul format ne dorim sa acoperim mai bine ariile de interes iar incepand din saptamanile urmatoare informatia va deveni si mai targetata pe nevoile oricarui investitor serios din crypto.

Scopul este sa construim un grup select de oameni care investesc in ei insisi si alaturi de care sa atacam urmatorul bull market la viteza maxima!

Asta e motivul pentru care oferim un discount MASIV pentru cei care se vor abona in urmatoarele 48 de ore pentru un an intreg:

—-----------

Maine va fi Live episodul din The Stakeborg Talks cu Robert Tatoi, filmat la teatrul Apollo 111, saptamana asta. Daca nu stiti de ce uitati sa mai iesiti de pe tiktok, cand a auzit de crypto si cand si ce a cumparat, nu trebuie sa ratati episodul asta.

—-----------------

Vlad revine asupra tezei investitionale si o "imbogateste" cu pasul in NFTs si o lista de alts pe care le urmareste

La "The curious bookworm" discutam despre leadership in vremuri de razboi

Matei s-a apucat sa invete trading acum cateva luni si s-a hotarat sa impartaseasca cu voi un trade din care a invatat ceva. Uneori vor fi reusite, alteori esuate, dar intotdeauna importante pentru procesul de invatare.

DAR, mai are si un text despre utilitatea tehnologiei blockchain dincolo de crypto. Ca urmare a discutiilor pe care le avem cu diverse companii in sensul asta, acumulam un volum imens de date interesante care credem ca ar putea fi interesante. TOTUSI…nu vrem sa tinem newsletter-ul foarte lung ( cum obisnuia sa fie) asa ca…daca vreti pe viitor sa fie:

  • Un trade pe care Matei l-a luat si a invatat din el - reply la mailul asta cu textul "trade"

  • Un text despre utilitatea blockchain dincolo de crypto - reply la mailul asta cu textul "blockchain"

—---------------

The Macro

In newsletter-ul anterior spuneam:

"Crypto e o piata mica iar odata cu intrarea banilor institutionali am vazut cum ce se intampla la nivel macro impacteaza si preturile proiectelor noastre favorite. S&P, dupa ce a facut un "touch" de manual la trendline-ul descris in imaginea de mai jos, cocheteaza cu ideea unui lower low:

O saptamana mai tarziu:

S&P500 e intr-o zona cheie de support iar judecand dupa cat de corelata e piata crypto cu cea de equities pe ultimele 30 sau 60 de zile, nu e de mirare ca si bitcoinul a ajuns in preajma unor lows ce au fost atinse de mai multe ori:

Presiunea e cu atat mai mare cu cat dolarul continua sa creasca vs celelalte valute ale lumii, semn ca lumea (inca) vede dolarul ca refugiu atunci cand inflatia sau/si recesiunea sunt in apropiere.

Spuneam despre asta in newsletter-ul anterior:

Dolarul joaca intr-un canal ascendent iar pana la 120 nu are prea multe de infruntat.

La o saptamana distanta:

Exista si vesti bune: pretul unui baril de petrol a scazut semnificativ iar asta nu poate decat sa ajute la lupta impotriva inflatiei avand in vedere ca vorbim despre combustibil, elementul care nu lipseste din nicio ecuatia a vietii noastre.

Va las mai jos unul din graficele pe care le-am utilizat intr-un Crypto After Dark in care spuneam ca daca pretul va sparge support-ul de la $88-90, am putea avea o cadere pana la $65 un nivel in jurul caruia am fost si in 2018 si in 2019 si in 2021 fara ca asta sa creeze neplaceri majore.

Economia americana incepe sa respire greu in anumite zone iar asta cred ca se va traduce intr-o inflatie semnificativ mai scazuta pe 13 octombrie cand urmatoarele cifre vor veni. Jpow a atras atentia ca masurile luate de abia de acum inainte vor avea repercusiuni asupra omului de rand. Iar asta se traduce in pierderi de locuri de munca, imposibilitatea de a plati ratele, pierderea anumitor buni,etc. Dar stim deja ca piata crypto nu este in bear market una retail-driven…prin urmare am un feeling ca s-ar putea sa asistam la ceea ce vorbeam intr-un live de acum 3-4 luni: piata sa isi revina ATUNCI cand omul de rand nu isi permite sa buy the bottom iar preturile sa fie extrem de atractive pentru big sharks care au tone de $$$ pe margine as we speak.

DAR…asta nu se va intampla decat cu inca o capitulare majora care sa scuture pe cei ramasi din alts-urile cu care au ramas agatati din bull market. Vedem ca o astfel de capitulare nu a avut loc, de unde si incapatanarea bitcoin dominance de a ramane aproape de all time lows chiar si dupa Merge:

Hai sa revenim putin la teza investitionala pe care am enuntat-o acum cateva luni:

  1. Bitcoin sa coboare sub 20k in septembrie-octombrie - Checked

  2. Se genereaza panica si bitcoin dominance creste in ritm accelerat - Pending

  3. La un dominance simplu ( BTC.D in tradingview) > 52% ar putea fi inceputul vinderii bitcoinului cumparat anterior pentru a lua alts - Pending

Aici s-ar putea suprapune cu ceea ce Pentoshi a numit zilele trecute pe Twitter Time based capitulation…adica perioada in care lumea nu mai propovaduieste ca a murit crypto pentru ca scazut ci pentru ca s-a dus si pare ca nu mai misca nici in sus, nici in jos. Ca nu mai are puls.

  1. In tot planul ar putea exista o etapa intermediara de trecere a BTC in ETH si abia apoi in alts. Aici inca prefer sa vad CAND va creste dominanta vs contextul macro

  2. Mai adaug un al 5-lea pas care ar putea avea loc ceva mai tarziu, poate in primele 3-4 luni ale anului viitor: iesirea din ETH in diferite bluechip NFTs projects.

Prin urmare…e inca devreme si dupa ultimele miscari macro ma astept sa vedem bitcoin sub 18k macar si pentru cateva zile pana pe 13 octombrie. Motiv pentru care, desi am atins punctul 1 din plan, nu am descarcat puternic.

Mai jos las o lista de alts care se afla pe shortlist-ul meu. NU inseamna ca le voi cumpara ci ca, impreuna cu echipa, le urmaresc evolutia indeaproape pentru a avea toate datele atunci cand vremurile vor fi propice pentru a intra in alts:

Layer 1s: SOL,BNB, ADA, DOT, EGLD, AVAX, COSMOS, NEAR, CELO

Layer 2s: Optimism, MATIC

Exchange tokens: BNB, FTT, CRO

Metaverse: APE, SAND, MANA, AXIE, ILV

Infrastructure: FILECOIN, GNOSIS

DEX: CAKE, UNI, SUSHI

DAOs: BITDAO, FWB, ENS, STANDARD ( D'oh)

Other: SNX, AUDIO, IMX, RLC, YGG

Dupa cum vedeti ( aproape) nu sunt proiecte de DeFi si asta pentru ca prefer sa vad ce se intampla cu regulation-ul inainte de a investi. In episodul The Stakeborg DAO Talks de duminica viitoare o sa il puteti asculta pe cel care conduce destinele FTX in Europa iar previziunile lui cu privire la regulation in 2023 nu m-ai facut foarte vesel.

LFG!

Vlad

P.S. Trade-ul in care am vandut tot eth-ul pe care il mai aveam la $1580 e still in place. Sell-off-ul post-merge a fost masiv iar $ETH a scazut in ritm sustinut vs BTC; nu am niciun argument pentru care lucrurile astea s-ar schimba in perioada urmatoare.

==========

The curious bookworm

Astazi o sa vaslim putin prin "Leadership in war" scrisa de Andrew Roberts o carte in care se pune accentul pe cele gandite si executate de 9 lideri din istoria ultimilor 200 de ani. De la Napoleon la Stalin si de la Nixon la Stalin.

Cele mai interesante idei:

  1. Exista manageri de pace si lideri de razboi. Primii sunt mai des intalniti si e un job mai facil, fara a fi insa unul mai putin important. Liderii au nevoie de vremuri neprielnice pentru a regasi in ei insisi materialul din care sunt facuti. De asta e util sa plonjam in situatii care pot parea inconfortabile initial: nu stim niciodata ce resurse ascunse zac in fiecare din noi.

  2. Liderii nu sunt cei care au ideile cele mai bune, ei doar au capacitatea de a judeca in mod calm si detasat ce e bun si ce e rau iar odata ce stiu raspunsul, sa mearga in directia respectiva cu toata convingerea.

  3. Liderii sunt intotdeauna un mix de top 1% din mai multe caracteristici, dar cel mai adesea intalnim: o mare capacitate de sinteza si de a delega diferite taskuri, o ambitie nestavilita, work ethic stelar si inteligenta emotionalo-situationala.

Citatul preferat vine de la Churchill ( cum altfel?):

“Courage is rightly esteemed the first of human qualities because it is the quality which guarantees the others”

O gluma faina din carte: 

Intr-o discutie cu liderul Yugoslaviei, Tito, Stalin a descris pe liderii vremii astfel: in timp ce Churchill ti-ar baga mana in buzunar sa iti ia si ultimul ban, Roosevelt se deranjeaza numai pentru bancnotele cele mai mari".

Cheers,

V

=================

Blockchain x Supply Chains

O situatie deja instabila a lanturilor de aprovizionare, din cauza corvoadei Covid, mai putini angajati si restrictii este exacerbata de conflictul militar dintre Rusia-Ucraina. Conflict care are repercursiuni si implicatii geopolitice sub forme de tipul restrictiilor financiare impuse asupra Rusiei sau oprirea gazului care trece prin Nord Stream 1.

Mai multe despre situatiile macro politice in podcast-ul “The StakeborgDAO Talks” #21, unde Vlad a vorbit cu Pippa Malgrem, fost consilier in politici economice pentru George Bush si o persoana plina de informatii. Must watch. Si cand il terminati pe primul, exista si partea a doua. Si, ca sa fie imaginea completa, va recomand un newsletter axat pe macroeconomie de care stiu tot de la Vlad - The Macro Compass.

Subiectul newsletter-ului de azi are in vedere oportunitatile ce se ivesc in zare pentru toate companiile, oportunitati care, daca sunt ratate, se vor dovedi probabil a fi dureros de scumpe. Conform Statista, valoare pietei de management al lantului de aprovizionare era, in 2020, de $15.58 miliarde, urmand ca aceasta sa se dubleze pana in 2026.

Ca in orice sector, in ciuda cresterilor spectaculoase, asta nu inseamna ca pre-Covid nu existau probleme. Probleme care ingreuneaza procesele industriilor de mancare, imbracaminte, retail sau constructii, to name a few. Sistemele invechite si opace isi arata vulnerabilitatile in fata noilor conditii globale. A change is due.

Trebuie sa dam afara elefantul din camera pentru unii - blockchain nu inseamna doar crypto, insa crypto (as we know it), inseamna blockchain. Stigma din jurul industriei nu ajuta companiile sa fie foarte optimiste cu privire la tehnologia blockchain, lucru care incetineste adoptia si creste, in general, reticenta fata de ce inseamna blockchain & crypto.

Haide sa facem un exercitiu de imaginatie: cum ar putea blockchain-ul sa ajute lanturile de aprovizionare? Si cum o face deja?

  • Pierderile din bunuri contrafacute

Conform Europol, 5.9% din bunurile importate de catre Uniunea Europeana in 2019 au fost contrafacute, fiind in valoare de peste €119 miliarde - pierderi financiare pentru producatori. Dar valoarea actuala in euro nu este singura pierdere, ci se adauga o imagine mai proasta brand-ului care le comercializeaza, lucru care are efect puternic pe termen lung.

Graficul de mai jos arata in ce categorii sunt impartite bunurile contrafacute (datele sunt pe 2016):

Blockchain-ul, prin transparenta sa, poate autentifica produsele individuale in parte, determinand daca sunt originale prin ledger-ul public, care poate fi accesibil inclusiv clientilor.

  • Imbunatatirea trasabilitatii

Avand in vedere argumentul anterior, natura celui de-al doilea n-ar trebui sa socheze: peste 35% din fructele de mare sunt etichetate gresit, aducand intre $25-50 miliarde in pierderi pentru pescarii onesti. O alta problema este ca produsele reale sunt de multe ori amestecate cu unele contrafacute sau etichetate gresit pentru a spori marjele de profit.

Iar solutia blockchain-ului este simpla: imuabilitatea sa si timestamp-urile fiecarei tranzactii / introduceri de date pot fi folosite pentru a crea o dovada a originii produselor si demonstrarea provenientei. Beneficiul adus nu este doar pentru urmarirea originii ci si pentru localizarea problemelor in procesele de manufactura, colectare sau distributie.

  • Cresterea eficientei si a vitezei

In functie de industrie, costurile lantului de aprovizionare sunt intre 10 si 20% din venituri, costuri provenite din complexitatea sistemelor folosite. Birocratia, documentele si costurile administrative scad marjele de profit deoarece necesita multe ore de munca pentru angajati si, uneori, munca manuala.

Aceste ineficiente sunt inrautatite de socuri precum pandemiile, iar McKinsey a studiat cum sunt diferite sectoare afectate:

Capitalizand pe natura sa transparenta, blockchain-ul ajuta companiile si partenerii lor din lantul valoric prin eliminarea birocratiei si automatizarea proceselor prin utilizarea smart contracts. In plus, tehnologia imbunatateste comunicarea facila intre furnizori cand acestia impart datele din blockchain pentru o mai buna sincronizare a transporturilor si stocurilor.

Cine a facut deja pasul?

Cativa dintre marii retaileri au recunoscut deja oportunitatile prezente si s-au hotarat sa actioneze:

Walmart

Au implementat solutia de blockchain hyperledger fabric si au terminat deja doua programe blockchain pilot. Primul a fost cel care a vizat carnea de porc din China in urma identificarii problemei etichetarii gresite (produsul vandut continea si alte tipuri de carne alaturi de alti contaminanti) pentru a putea vedea, in cazul unei epidemii, sursa acesteia.

Cel de-al doilea exemplu a vizat fructul mango, cu scopul de a oferi un farm-to-table approach care permite identificarea originii mango in mai putin de doua secunde si jumatate, comparat cu o medie de 7 zile folosind sistemele traditionale.

Auchan

Auchan lucreaza deja cu aplicatii blockchain in industria sa, anuntand recent ca vor lansa o aplicatie de trasabilitate a produselor folosind tehnologia in Franta, Portugalia, Italia, Spania si Senegal, folosindu-se de codurile QR pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de urmarire a produsului.

Starbucks

Acum o saptamana, Starbucks a anuntat ca popularul lor program de loialitate se va muta pe blockchain, folosind solutia Polygon. Punctele primite recompensa pentru cumpararea produselor vor fi alaturate unei aplicatii Web3 prin care clientii pot castiga NFT-uri pe care le pot folosi la experiente sau alte beneficii precum lectii virtuale, produse branduite sau colaborari intre artisti.

Lanturile de aprovizionare cat si cele valorice au nevoie de un catalist ca sa se poata schimba. Ce-i drept, o industrie atat de uriasa si vitala intregii economii globale nu se poate schimba peste noapte din cauza marimii si importantei. Tocmai de aceea este important sa vedem mai multe companii facand primii pasi acum, pentru a avea timp si spatiu de adaptare, educatie si implementare.

Matei

=================

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Pair: ETH/USDT

Entry: $1350

Initial SL (locul unde trade-ul este invalidat si sunt scos din pozitie): $1440

TP1 (primul target pentru iesit din trade): $1240

TP2 (al doilea target): $1195

Intrarea a avut loc la sageata rosie ($1350), Stop Loss-ul se afla in partea de sus ($1440) iar cele doua puncte de profit gandite sunt in partea de jos ($1240, $1195).

Inainte de meeting-ul FOMC, piata se astepta (corect) la o crestere de 0.75% a dobanzii de referinta, cealalta varianta fiind 1%. In prealabil, am pus un short cu sizing mic conform risk management-ului din cauza mediului volativ si trade-ului riscand.

Amandoua variantele FED erau destul de rele pentru piata si, ca de obicei, am avut parte de volatilitate (de unde si volumul urias in ora respectiva). Puteam avea un entry mai bun considerand ca am avut un rally si un wick anticipativ insa primul punct de take profit a functionat as intended - o fosta rezistenta din luna iunie si iulie pe care n-am mai vizitat-o.Al doilea punct n-a fost atins si, intre timp, am mutat SL (Stop Loss) la entry, unde am fost oprit. In urma Merge-ului, it’s safe to say ca evenimentul a fost de tipul sell the news, scazand ulterior sub previous ATH si incercand sa stabilim un range pe LTF.

In urma trade-ului in care am intrat cu 100 unitati, am castigat 4,08 unitati (TP1 fiind la 8,16% distanta de entry si fiind in valoare de 50% din trade) pentru ca ulterior sa fiu oprit la 1350, iesind din trade.

In concluzie, considerand volatilitatea excesiva a perioadelor cu evenimente FED, sizing-ul a fost ales corect, fiind mic (1,5% din portofoliu). Nu toate trade-urile sunt la fel de riscante iar management-ul acestuia trebuie ajustat ca atare.

Reply

or to participate.