• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #64: Pe termen scurt: moarte prin 1000 de taieturi. Capitularea alts-urilor.

The Crypto Insider PRO #64: Pe termen scurt: moarte prin 1000 de taieturi. Capitularea alts-urilor.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Ce-i pe masa:

Vlad vorbeste despre viitorul pietelor prin lupa discutiilor pe care le-a purtat de curand cu Rodrigo Gordillo si analizeaza unde ar putea capitula alts-urile din lista prezentata cu ocazia newsletter-ului #62. Practic, la ce nivel am putea cumpara alts-urile cu adevarat ieftine.

La "The curious bookworm" discutam despre GRIT, trasatura comune a tuturor high-performerilor.

Matei explica importanta diversificarii skillset-urilor printr-o paralela intre timp si investitii.

Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre importanta unei directii clare in piata si confirmarea miscarilor.

IMPORTANT: 

The Stakeborg Talks

Miercuri, pe 12 octombrie, vom fi FULL-HOUSE, AGAIN, la TST. Ultimele 11 bilete se vor epuiza cel mai probabil pana duminica seara. Ambele discutii vor fi extrem de interesante. Imi propun ca de la Andrei Diaconescu sa aflam cum a resimtit caruselul emotional prin care sigur a trecut pe masura ce a escaladat, impreuna cu Victor Capitanu, topul Forbes pana in primii 10. Iar de la Andrei Pitis vom afla care e reteta succesului unui startup, de ce a ajuns Elrond atat de sus si ce trebuie sa faca tinerii din Romania pentru a profita la maxim de oportunitatile din web3. Bilete aici! 

Crypto After Dark

Daca esti curios sa afli cum te afecteaza ultimele masuri luate de Banca Nationala a Romaniei, in ultimul live le detailez. La fel, revin asupra listei pe care o urmarim pentru a afla momentele de oportunitate care se deschid pe masura ce inaintam in acest bear market.

 

La Fix!

Refuz sa cred ca este vreun subscriber care nu a vazut macar un episod din LA FIX! De la $1.000.000 la doi dolari e ultimul subiect abordat. Don't miss it!

 

—---------------

The Macro

M-am apucat sa invat analiza tehnica pe grafice de FOREX cand eram plecat cu o bursa in Polonia, in anul 3 de facultate. De atunci au trecut mai bine de 12 ani si exista un singur lucru despre care am trait mereu cu senzatia ca il subestimez desi am facut constant pasi in sensul asta: impactul informatiilor de calitate asupra imaginii de ansamblu. Ce se intampla nivel macro e un amalgam extrem de complex, dar daca vrei sa fii profitabil pe termen lung, nu poti trai intr-o bula suspendata. Trebuie sa intelegi cat de multe iti permite timpul.

Asta e motivul pentru care am incercat mereu sa ma inconjor de oameni care stiu lucruri. Nu e intamplator, e strategic, e by design. Petrec mult timp incercand sa imi extind perimetrul cunostiintelor pentru ca am vazut pe propria piele ca 3-4 informatii bine-argumentate venite la momentul oportun sunt realmente life-changing.

V-am scris saptamana trecuta despre retreat-ul de la Real Vision iar azi voi impartasi cu voi ce am invatat recent de la Rodrigo Gordillo, prietenul si partenerul meu de la Stakeborg. Relatia noastra, dincolo de business, e de maestru-discipol. Eu am vazut in el o dualitate care m-a cucerit un hedge fund manager cu 2 bln+ assets under management, dar si un om misto, tanar in gandire si relaxat. El nu stiu ce a vazut la mine, dar daca e sa ii iau cuvintele de bune, ce ne-a apropiat a fost mixul de curiozitate si capacitatea de a dezbate in mod flexibil problemele lumii in care traim.

Am avut ieri un call de 2 ore in care am incercat sa iau temperatura saptamanilor si lunilor care vor veni, cu atat mai mult cu cat, prin cele 4 produse pe care ReSolve Asset Management le ofera clientilor, Rod e +34% intr-un an in care pietele au fost vraiste.

Cele 3 topicuri majore au fost: inflatie, efectul cresterii dobanzilor asupra pietelor si cum va raspunde piata crypto la modul in care equity market va reactiona la primele doi. Sa le luam pe rand pentru ca articolul de azi va fi important :)

Expectantele pentru urmatoarele luni pot fi usor observate in cantitatea de cash care e pe margine asteptand momentul oportun. Perioada iulie-septembrie, dupa cum se vede si in imaginea de mai jos, a fost una in care smart money a ajuns la cel mai mare % de cash in portofoliu din 2001 pana in prezent. Aici semnul de exclamare e dat de faptul ca deja am depasit nivelul de la criza din 2008.

Evident, asta este usor observabil si la apetitul pentru risk unde am ajuns la un minim istoric:

Pippa, pe care ati cunoscut-o in cele 2 episoade din StakeborgDAO Talks, aici si aici, imi spunea ca cei de la FED evita sa intervina masiv atunci cand se intalnesc in preajma alegerilor. Va fi cazul si de data asta avand in vedere importanta alegerilor din State de la mijlocul lui noiembrie? Greu de zis, dar ce stim sigur e ca ultimul trimestru, atunci cand suntem in bear market, e prost de tot:

E si logic sa fie asa avand in vedere ca atunci se rostogolesc rezultatele companiilor listate la bursa. Aici imi atragea atentia Rodrigo asupra faptului ca toata caderea la care am asistat pana acum ( mi-a facut inclusiv matematica din spatele ipotezei) a fost generata de cresterea dobanzilor si quantitative tightening, dar de acum inainte vom avea multiple cutremure generate de companiile care vor resimti la nivelul rulajului criza de lichiditate. Astfel cand earnings-urile vor fi date publicitatii, piata va face pricing in si la aceste noi date.

Urmatoarele luni ar putea fi rezumate ca "death by 1000 paper cuts". Capitularea nu va fi una violenta si brusca, ci una lenta si constanta. Asta naste oportunitati multiple pentru traderi si deznadejde accentuata pentru retail investors pe fondul incertitudinii.

Deja piata de equities pare facuta franjuri:

 

Iar partea amuzanta este ca noi, cei din crypto, am ajuns benchmark-ul pentru volatilitate extrema :)

Lupta cu inflatia va continua full-speed pentru ca cifrele, dupa cum spuneam despre PCE in ultimul live, nu scad pe cat de brutal sugera Raoul Pal in ultimele saptamani. Iar asta se vede si in ceea ce priveste piata locurilor de munca unde de-abia incepe faza zero: oprirea angajarilor. Amazonul deja a facut public.

In Q4 vor aparea si stirile cu privirea la taierea agresiva a locurilor de munca, ceea ce va contribui la acea scadere constanta din piata de equities despre care scriam mai sus.

Ajung la crypto unde Rodrigo ca si Lee ( despre care v-am zis in newsletter-ul anterior) a sugerat investitorilor sa aiba cateva procente in crypto; DAR NU ACUM. Chiar daca la nivel on-chain lucrurile arata bine, contextul macro va impacta major toate risk-on assets in perioada urmatoare. Las mai jos, un grafic al celor de la Blockware, impreuna cu comentariul aferent:

In newsletter-ul de pe 24 septembrie ofeream o lista cu alts-urile pe care le urmaresc pentru a le acumula ieftin, atunci cand piata o va permite. Pe langa cele de atunci, am mai adaugat un nume, Quant (QNT), despre ca am auzit la retreat-ul Real Vision. Voi reveni asupra lui cand colegii mei vor termina research-ul.

Repet ce am spus si cu ocazia acelui newsletter: Mai jos e doar un shortlist. NU inseamna ca le voi cumpara ci ca, impreuna cu echipa, le urmaresc evolutia indeaproape pentru a avea toate datele atunci cand vremurile vor fi propice pentru a intra in alts.

Am facut un excel special pentru ca oricine sa poata urmari lista oricand vrea. Document e aici. Bookmark it!

Oricat incerc sa ma pastrez la mai putin de 800 de cuvinte, mi se pare o perioada atat de importanta si vreau sa va transmit atat de multe incat mereu termin prin a veni cu un text despre care, invariabil, feedback-ul e ca este prea lung si prea complex. Luati si voi ce gasiti util :)

LFG!

Vlad

==========

The curious bookworm

Astazi vorbim despre o carte pe care am mentionat-o si in newsletter-ul FREE, dar fara a intra in detalii desi merita cu varf si indesat. Grit The Passion Of Perseverance by Angela Duckworth.

Trei idei care mi se par importante:

  1. GRIT-ul e o trasatura care se regaseste la toti high-performerii si e un mix intre pasiune si perseverenta. Cei care reusesc sa construiasca lucruri importante sunt neobisnuit de rezilienti si au o etica a muncii iesita din comun.

  2. Excelenta e de fapt o trasatura care, din interior, pare extrem de comuna. Performanta la superlativ e o confluenta a mai multor skill-uri mici si activitati ce par insignifiante, dar care, odata devenite rutina zilnica au un compound effect peste saptamani, luni, ani.

  3. Adevaratii invingatori nu se plictisesc niciodata sa castige. Pasiunea vine din a pune totul pe masa alaturi de alti competitori si a afla ca tu te-ai sacrificat mai mult ca toti restul. De aia, adevaratii invigatori urasc sa piarda. Pentru ca e despre cum se raporteaza ei la propriul efort.

Citatul care m-a uns la suflet:

E de la legendarul antrenor John Wooden - “Success is never final; failure is never fatal. It’s courage that counts”

Citatul care m-a pus pe ganduri:

Atunci cand angajezi pe cineva pe o pozitie importanta, intreaba-te doua lucruri:

  • I-as lasa sa isi desfasoare activitatea fara mine?

  • Mi-as lasa copiii sa lucreze pentru ei?

=================

Importanta diversificarii si timpul ca actiune

The Crypto Insider Pro este locul unde de multe ori vorbim, avand valente crypto puternice, despre bani, tokeni, actiuni, obligatiuni si alte asemenea. Si poate de prea putine ori despre timp, resursa cu care le cumparam, in fapt, pe toate cele enumerate anterior. In editia #30, Endi a scris despre “Time Billionaires”, pe vremea cand abia veneam la Stakeborg. De atunci si pana acum, am mai “pierdut” cu totii (sau mai bine zis, cheltuit) vreo ~8 milioane de secunde. Cum si de ce sa ne investim timpul?

Timpul de care beneficiem de-a lungul vietii este cea mai importanta resursa. Nimic nou pana aici. Insa tindem sa il privim ca pe ceva mult mai putin important si nu-i acordam atentia pe care le-o acordam, de pilda, banilor. Daca atunci cand investim bani nu ni-i punem pe toti in acelasi loc (hopefully), de ce am face asta cu timpul nostru? Vorbesc despre job-urile alese si despre cum lumea este obisnuita sa fie all-in intr-o singura companie (sau mai rau, pozitie) pentru restul vietii lor. Gratie pandemiei, am observat mai clar cerintele (uneori toxice) locurilor de munca care duc la burnout sau demisii premature.

Commitment-ul pe care il facem cand ne luam o slujba poate fi considerat (a se citi - este) o investitie in viitorul nostru. In finante exista conceptul de Sharpe Ratio - o ratie care masoara riscul unei investitii si il compara cu randamentul sau. In general, cu cat mai mare este aceasta ratie, cu atat mai atractiva este investitia. Ajustat pentru discutia noastra, masuram practic care este randamentul total al investitiei noastre, timpul la un loc de munca (salariul, satisfactia, networking-ul, beneficiile, posibilitatile de promovare), in raport cu riscurile la care ne supunem: a fi dati afara, a deveni nemotivati si, cel mai important, costul de oportunitate. Ce las la o parte ca sa beneficiez de slujba actuala? Va prolifera compania la care lucrez in viitor? Ma voi plafona inainte sa imi satisfac nevoile financiare sau profesionale? Va mai fi relevant jobul meu in 5 ani?

McKinsey spune ca pandemia a accelerat un trend care se afla deja in crestere cu peste 25% (in cazul SUA): este proiectat ca ~10% din forta de munca americana sa trebuiasca sa isi schimbe ocupatia pana in 2030. Pentru a schimba locul de munca (eventual chiar industria in care obisnuiau sa activeze), acesti oameni vor trebui sa treaca prin procese de reskilling (sa invete skill-uri noi) sau/si de upskilling (sa invete skill-uri in plus). Hai sa vedem si care sunt cele mai afectate astfel de categorii:

Nesurprinzator, trendurile continua: lucratorii office si muncile care implica mai multa munca manuala (ex: agricultura) sunt cele care pierd insa apare inca o categorie: customer service and sales. The rise of chatbots automatizeaza acest camp de munca iar automatizarea, ca miscare generala, nu se opreste. OECD te ajuta cu un survey ca sa vezi cate sanse exista sa fii afectat de asta in viitor.

Ca intotdeauna, mingea este in terenul nostru. Avem posibilitatea de a observa trenduri, de a ne pozitiona corect si de a fi proactivi (nu reactivi) la conditiile globale. Cat de pregatit esti pentru schimbarile astea? Ai agilitatea necesara sa inveti noi skill-uri si sa devii indispensabil? Evoluezi odata cu industriile? Iti diversifici ocupatiile si veniturile?

Trendul freelancing-ului, de exemplu, a fost usor de urmarit si nici el nu pare sa se opreasca prea curand. Sunt oameni care prefera sa isi aleaga ei proiectele la care lucreaza pentru flexibilitate, riscand siguranta unui 9-to-5. Gen Z si millenials isi doresc din ce in ce mai mult echilibru intre viata personala si cea profesionala, punand foarte multa valoare pe flexibilitate. Mai multe job-uri part time in loc de unul full time pot aduce mai multi bani cu mai putin stres (daca stii sa le balansezi). Web3 prezinta nenumarate oportunitati de a lucra la proiectele care iti plac si pe care le folosesti in timp ce muncesti cu prietenii in Liquid Super Teams, echipe alternative muncii full-time care trec de la proiect la proiect, care fie sunt angajate temporar de companii sau fac bounty hunting. Asa vede Gartner reinventarea locurilor de munca:

Viitorul campului de munca este despre agilitate si optionalitate, rezilienta si curiozitate. Echipe care lucreaza rapid, asincron, in ierarhii aplatizate. Echipe mobile, native digitalului, eficiente - n-o spun doar eu, ci si WEF.

Daca esti un profesionist in domeniul tau si nu vrei sa devii invechit si inlocuit de un robot, investirea eficienta a timpului in invatarea de noi abilitati sau in mai multe joburi nu este o optiune, ci mai degraba o necesitate. Pune-te intr-o pozitie in care skill-urile tale sa fie dintre cele cerute si reimagineaza-ti munca ca fiind o investitie, nu doar un job.

Matei

=================

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Pair: ETH/USDT

Entry: $1323

Initial SL: $1360

TP1: $1290

TP2: $1250

Saptamana trecuta asteptam, post spargerii suportului de 3700 la S&P, o reactie bearish din partea pietelor. Am avut, in schimb, o retestare foarte rapida a nivelului de suport anterior insa ne aflam acum din nou sub ea si ne putem astepta sa figureze ca rezistenta. Aproape intreaga miscare in sus este un wick.

Trade-ul pe care l-am facut (in afara mai multor incercari de scalping nereusite) a fost bazat pe presupunerile saptamanii trecute si a fost prematur. O retestare a nivelului 3700 era de asteptat dar nu am anticipat-o atat de devreme si atat de puternica - fapt pentru care stop loss-ul a fost atins inainte de a ajunge la vreun target setat. Short-ul a fost plasat cu 50 de unitati si, in urma atingerii SL-ului (la 2,82% distanta de entry), am ramas cu 48,59 unitati, pierzand astfel 1,41 unitati.

ETH inca nu a iesit din range-ul despre care vorbeam si saptamana trecuta ($1200-1400) iar piata nu ne-a dat o directie clara inca. Inca o data, ne aflam la aceleasi preturi ca si acum 15 zile si nu au existat entry-uri considerabil mai bune pe daily timeframe.

Am plasat trade-ul intr-un range prea stramt cu volume neconvingatoare, motiv pentru care astept o directie mai clara din partea pietei si o sa urmez mai multe alts in cazul in care BTC si ETH raman in aceeasi zona. In functie de inchiderile S&P 500 putem forma un short to medium term bias insa atentie la CPI-ul de saptamana viitoare care poate aduce un rally.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.