• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #65: Inflatie si Metacities. Prezent si viitor.

The Crypto Insider PRO #65: Inflatie si Metacities. Prezent si viitor.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

IMPORTANT: 

The Stakeborg Talks

Maine va fi live episodul cu Andrei Pitis. Daca vreti sa auziti cum a pus bazele unui startup de tech in Silicon Valley in 1997, ce caracteristici au founderii ce reusesc sa pun bazele unui business de succes sau cum a ajuns sa fie primul adviser al celor de la Elrond, nu rata episodul care va aparea pe canalul Stakeborg - Subscribe aici! 

La Fix!

Episodul de vineri e, in toata splendoarea, aici:

 

—----------

Ce-i pe masa:

Vlad vorbeste despre ultimele date cu privire la inflatie si care-s pasii urmatori.

La "The curious bookworm" discutam despre The Book Of Satoshi: The Collected Writings of Bitcoin Creator Satoshi Nakamoto by Phil Champagne amintind cum ma simteam cand am citit-o in Q3-Q4 2018.

Matei explica viitorul oraselor fizice si ce rol va juca metaverse-ul in cadrul acestuia.

Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre importanta trade management-ului si cum este afectat de emotii.

—---------------

The Macro

Stanley Druckenmiller spunea acum cateva saptamani ca nu a intalnit in toata cariera lui un context macro mai complicat. La vremea respectiva inca nu avusesem ultimele cresteri de dobanzi, inca se spera la un soft-landing care sa ajute la turarea motoarelor pentru un nou bull run si nu se vazusera primele crapaturi cauzate de lipsa lichiditatii.

Intre timp a devenit si mai evident ca lucrurile sunt difuze. Parerile sunt impartite ca intotdeauna, dar ce mi se pare interesant e ca niciun specialist important nu isi asuma un grad mare de certitudine in cele pe care le comunica public in legatura cu ce ne rezerva viitorul. Inclusiv Raoul sau David Rosenberg, cei mai vocali avocati ai unei pivotari timpurii din partea FED-ului.

Hai sa rezumam cateva date clare care se uita la noi in buzunare:

Avem o inflatie cu sapte capete care nu se lasa imblanzita usor. Cand iei masuri istorice si totusi ai parte de inflatie istorica inseamna ca problemele sunt mai sistemice decat cei mai multi si-au inchipuit.

Core Inflation a ajuns la cea mai ridicata valoare din ultimii 40 ani, ajungand la 6.6%. Consecinta? In ziua cand anuntul cu cifrele pentru CPI a fost facut, am avut parte de volatilitate pe stock market. Cat de mare? E de-ajuns sa spunem ca a fost a cincea cea mai mare 1 day move din istorie. Te-ai astepta ca dupa un candle imens verde sa ai parte de un continuation, nu?

Teoretic, da.

Practic:

Iar ziua de vineri, semnalata prin acea sageata rosie a mai condus la setup chintesential pentru saptamanile ce vor veni:

Asistam la a treia inchidere pe weekly sub 200 moving average din ultimii 11 ani. Dupa 8 august 2011, nu am mai avut decat black swan-ul numit martie 2020 cand pandemia a inceput.

Asta e motivul pentru care spuneam ca cifrele ce vor veni pe 13 august sunt extrem de importante: daca trend-ul e tot in directia gresita, S&P urma sa imite drumul batatorit de Nasdaq care inchisese cu doua saptamani in urma sub 200 moving average, pentru prima data in ultimii 13 ani.

Daca va intrebati de unde vine presiunea inflationista, raspunsul e: Food & Shelter, pretul la energie incepand sa se normalizeze in Statele Unite. Inflatia la mancare e 11.2%!

Date si mai granulare, dar si mai interesante puteti gasi aici:

 

Prin urmare, spre disperarea democratilor care-si vad naruitele sperantele pentru alegerile din noiembrie, la urmatoarea intalnire a FED-ului cel mai probabil vom asista la o noua crestere a dobanzilor cu 0.75%.

Cathie Wood de la Ark a trimis o scrisoare FED-ului. Long story short: "ba baeti, daca mai continuati politica agresiva de cresterea dobanzilor nenorociti economia americana si prin ricoseu cele mai multe state ale lumii vor avea de suferit". Premisa de la care a plecat e ca inflatia in cifre ramane ridicata, dar la nivelul solului situatia devine semnificativ mai buna. In favoarea acestei perspective a venit cu scaderea preturilor la commodities, dar a enuntat si ca exista un decalaj intre momentul in care politica monetara sufera schimbari si momentul in care acestea se vad si in cifrele oficiale.

Fair points, dar e greu de crezut ca scrisoarea lui Wood va avea mai multa influenta decat semnalele trase de ONU sau Fondul Monetar Internationala in acelasi sens. Powell trebuie sa asaneze inflatia in ochiul publicului.

Urmatoarea intrebare e "Ok, dar cand am putea avea un bottom?". Nimeni nu poate sa prezica viitorul dar ieri am primit un mesaj de la Rodrigo in care spunea asa: "We analyzed 17 major bull markets. The marker doesn't bottom until 1-3 months AFTER FED pivots; and the FED is far from pivoting. In plus, cei de la Bitcoin Magazine, observau in newsletter-ul lor PRO faptul ca o inflatie peste 5% nu a fost niciodata invinsa pana cand federal rate nu e peste inflatie. Deocamdata e foarte departe:

Ce inseamna asta pentru crypto?

Pain.

Mult-povestita dobanda pe care o primesti daca faci staking la $ETH nu poate fi interesanta pentru smart money atat timp cat acestia pot obtine in jur de 4% din instrumente fundamental mai sigure precum short-term bonds. Prezervarea capitalului e obiectivul numarul 1. Restul vine dupa aia. Iar bonds-urile au avut un an groaznic. Believe it or not: cel mai prost din 1920.

Am vazut crypto analisti respectati vorbind despre ce se intampla on-chain. Ca Hash rate-ul face all time highs again and again:

Sau ca bitcoin-ul de pe exchange-uri scade vertiginos, semn al faptului ca lumea cumpara si muta in cold wallet.

Ambele sunt adevarate, iar pe langa asta mai exact o serie de indicatori on-chain care urla: OPORTUNITATE. Problema e ca indicatorii aia nu stiu macro.

Ba chiar si numerele date de Bank of Canada sunt mega bullish.

 

Iara daca ne uitam la bitcoin volatility Index vedem ca inca nu am ajuns in faza stagnanta a bear market-ului, cea in care se intampla ultima parte a capitularii.

Prin urmare, mai avem one leg down si probabil cel putin doua pentru alts. Aici gasiti lista de alts la care ne uitam noi si la ce preturi incep sa fie apetisante.

Nu stim ce ne rezerva viitorul, dar se intampla prea multe minime istorice si evenimente rare pe fondul analistilor cu zeci de ani de cariera in spate care accentueaza cu totii ca se creaza un "perfect storm". Nimeni nu isi asuma ca poate ghici modul in care se vor desfasura ostilitatile, dar e util sa ne luam datele necesare pentru a avea un plan pentru perioada imediat urmatoare. Pentru a beneficia de pe urma oportunitatilor unui bear market nu trebuie sa ne ocupam cu prezisul ci cu intelesul. Acuratetea celor care incearca sa prezica paleste in fata sanselor pe care le avem atunci cand stapanim un subiect.

LFG!

Vlad

==========

Va spun astazi despre o carte pe care am citit-o in iunie 2018 si din care mi-am scos o sumedenie de notite.

Acum patru ani si jumatate nu exista prea multa literatura crypto pentru ca nu erau indeajuns de multi oameni care sa inteleaga domeniul intr-atat de bine incat sa il poata preda mai departe. Dar carticica asta cu scrierile lui Satoshi plus ceva interpretari mi-a deschis putin mintea intr-un moment destul de asemanator cu cel de acum.

In iunie 2018 pretul unui bitcoin era aproximativ $6200, down aproape 70% de la all-time high. Volumele era in scadere, alts-urile erau 90-95% si se reaprinsesera vocile care vorbeau de crypto = scam. Pana prin octombrie parea ca nu se mai intampla nimic iar putinii specialisti care existau ne explicau ca "bottom is in". Pe 12 noiembrie pretul era $6500, iar pe 24 ajunsese la $4000. Cand era 6k si toti credeam ca nu poate sa mearga mai jos, atunci, ca si acum, capitularea finala nu se intamplase.

Cea mai importanta idee pe care imi doresc sa o las in forma ei originala:

"I think the most apt description of Bitcoins is that they are shares of stock in this communal Bitcoin enterprise we are undertaking. It is a lot like being part of a company and being paid in stock shares. There are a fixed number of Bitcoins, as there are a fixed number of shares in a company. The primary value of Bitcoins right now is the hope that they will someday be worth significantly more than they are now. For that to happen, the Bitcoin enterprise as a whole needs to gain collective value. We as employees ( owner of BTC) need to generate that added value."

Un wisdom nugget care mi-a placut: istoria ne spune ca toate monedele FIAT au murit mai devreme sau mai tarziu si e inutil sa speri ca FIX moneda ta va face exceptie.

Si ceva tematic ca tot ne mananca inflatia cu tot cu buzunare:

As our economy grows and as our manufacturing capabilities increase, prices go down. The only reason that prices are not going down today - except in products where improvements are very rapid like computers - is because of government-caused currency inflation.

=================

Viitorul oraselor - metacities

Acum cateva saptamani, inainte de un roundtable organizat de Hospitality Culture Institute (mai multe detalii aici), discutam cu Vlad despre care ar putea fi cele mai bune modalitati de a explica importanta si forward thinking-ul in materie de metaverse si ce poate insemna blockchain-ul pentru lanturile de aprovizionare. Iar solutia pe care am mers a fost clarul exemplu cu Starbucks Odyssey si exemplele Carrefour, Walmart, Auchan despre care v-am povestit anterior.

O idee a ramas, insa, pe dinafara. Lipsa de agilitate a gigantilor (retail si nu numai) determina o rata de adoptie inceata pentru majoritatea tehnologiilor, iar blockchain-ul face parte din ele. Asa ca sa intrevezi viitorul metaverse-ului ca fiind metacities in adevaratul sens al cuvantului poate fi far fetched si mai degraba sa alieneze audienta decat sa starneasca interesul. Motiv pentru care am salvat tema pentru un Newsletter Pro.

Trenduri curente

Context: 2020, rata de urbanizare (procentul de oameni care traiesc la oras) din Romania este de 56% (media pe lume), a Ungariei este 72% iar Belgia se lauda cu 98%. Mai jos, o harta care arata procentajul de urbanizare in functie de tara.

In ultimii 50 de ani, trendul de urbanizare este clar si incontestabil, iar pe masura ce tarile devin mai instarite, cu atat rata de urbanizare este mai mare. Inca din 1950, venitul a fost principalul factor de urbanizare si obsrevam asta prin locurile care erau, pe atunci, cele mai urbane: America, Japonia, Europa.

Iar urmatorii 30 de ani nu arata nicio schimbare in trend. Our world in data estimeaza ca pana in 2060, 68% din populatia lumii va trai in mediul urban, o crestere cu ~25% fata de azi. In acelasi timp, este preconizat ca numarul de oameni va atinge 9.8 miliarde. Ceea ce inseamna ca daca 2 treimi dintre acestia vor trai in orase mai mari, problemele limitarii spatiului, densitatea crescuta si teritoriul vor deveni probleme si mai mari decat sunt deja.

Solutii actuale

Avem deja cateva raspunsuri pentru problemele care urmeaza, insa ele nu rezolva, ci amelioreaza. Pandemia a fost catalizatorul perfect ca sa ne mutam catre un stil de viata digital si tari intregi (inclusiv Romania) au fost impinse din spate, fara pregatire. Si ne-am descurcat cum am putut. Am putut sta in case si, indiferent de unde ne aflam, (cat timp suntem in orase mari si medii) sa comandam de mancare de la restaurant, sa comandam de la supermarket si sa primim livrari de la aproape toate magazinele la care inainte ne deplasam.

Unii au deschis business-uri online care se pot (pana intr-un anumit punct) dezvolta pe o singura retea, de exemplu Instagram. Comunicare, cumparare-vanzare, display, ads intr-un singur loc. S-au creat mai multe comunitati online pentru oameni care altfel n-ar fi ajuns acolo si, pentru o scurta perioada de timp, locatia noastra a contat mai putin.

Altii s-au mutat la tara sau la casa, nemaiputand sa se bucure de beneficiile fizice ale oraselor, si o parte din ei au ramas acolo si dupa ce lucrurile s-au calmat. Lucrul remote a primit un boost de mult asteptat (si binemeritat) si Gen Z si millenials prioritizeaza flexibilitatea.

Haseeb aseamana, intr-un articol care merita citit, blockchain-urile cu orasele. Hai sa mergem un pas mai departe.

Solutii de viitor

Fiecare blockchain, zice Haseeb, poate fi asemanat unui oras (si, daca nu intelegi asemanarile, citeste-i articolul - n-o sa-ti para rau):

  • Ethereum - NYC

  • Solana - LA

  • Avalanche - Chicago

  • Near - San Francisco

Hai sa ni le imaginam ca fiind natiuni, nu orase. Fiecare dintre acest blockchain-uri (si nu numai) ar putea avea propriul megaoras (fiindca, intr-o luma digitala care nu e ingradita de aceleasi lucruri ca cea fizica, nu ai neaparat nevoie de mai multe).

Fiecare astfel de oras, in multitudinea sa de pixeli, va mima orasele fizice. Vor exista cladiri, apartamente, case, magazine si animale de companie (pixelate). Va exista interactiune cu ceilalti utilizatori si vom putea merge la evenimente cu ei. Suntem inca departe de a avea aceleasi simturi si in mediul digital, dar prefer sa fiu placut surprins de viitor.

Hai sa vedem si ce nu vom avea:

  • Importanta locatiei

Cand te poti teleporta in mijlocul orasului (considerand ca exista destul bandwidth incat experienta tuturor utilizatorilor sa fie placuta si nu intrerupta), timpul de transport este nul. Te vei putea duce la prieteni acasa, la film si inapoi in cateva secunde, nu asteptand autobuzul ci un loading screen. Cu siguranta locatiile din centrul orasului (fiindca totdeauna se creeaza un hub central) vor fi mai scumpe, insa democratizarea accesului la oportunitati elimina o mare parte din importanta locatiei.

Pe masura ce metaverse-ul avanseaza, este posibil sa vedem ca cele mai mari companii de tech implicate sa devina, poate involuntar, companii de digital real estate. Vanzandu-ne pixeli transpusi in “locuinte” sau ad space.

  • Costuri ridicate pentru marketing, parteneriate, experimente

Cand parteneriatele sunt la o linie de cod distanta pentru un intreg megaoras, marketing-ul devine mai ieftin. Mai ales cand deja te afli in online (unde clientii tai deja sunt) si cumperi pixeli, nu billboard-uri.

La fel, si experimentele companiilor de tipul promotiilor speciale, guerilla marketing sau schimbarea imaginii brandului vor fi mai usor de digerat pentru bugetele corporatiilor, iar riscurile de esec sunt mitigate de costurile reduse ale acestora.

  • Localizarea si segmentarea clientilor

Romania, Franta, Columbia si India se afla pe acelasi server. Nu e inceputul unui glume, ci o posibila realitate care “metaglobalizeaza” consumatorii. Nu vei avea nevoie de 4 magazine diferite fizice care sa aiba fiecare propriul lant de aprovizionare si oferte diferite de produse, ci vei putea personaliza oferta in functie de geolocatia utilizatorului, cu toate ca toti utilizatorii din cele 4 tari se vor afla in acelasi magazin si vor putea interactiona unul cu celalalt.

Cine ti-a luat-o in fata

Sandbox este doar unul dintre posibilele metaverse-uri, poate doar unul dintre megaorasele mentionate anterior. Dar aici deja si-au asigurat locul organizatii/personalitati precum Ubisoft, Adidas, Warner Music, Atari, Binance, Gemini, Crypto Kitties, BAYC, Snoop Dogg, Steve Aoki and more.

Nu e tarziu, ci poate prea devreme. Numele mari care isi asigura intrarea acum intr-un spatiu nou sunt cele care vor castiga cel mai mult si vor fi cele mai apropiate de urmatorii clienti. Ele dau tonul si sunt vizionarii industriilor din care fac parte, indiferent sub ce forma va veni Metaverse-ul pentru majoritatea populatiei.

Chiar daca Sandbox, Decentraland sau alte asemenea vor da gres, faptul ca acesti jucatori si-au asumat riscul asta le va oferi un avantaj competitiv in fata altora. E un mare semnal pentru cei care n-au facut inca pasul ca schimbarea vine.

Matei

=================

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Pair: APE/USDT

Entry: $5.1415 (50% 5.125 + 50% 5.158)

Initial SL: $5.3

TP1: $4.83

TP2: $4.7 (failed)

Pietele financiare au avut o saptamana foarte volatila, cu VIX (indicele volatilitatii) crescand cu peste 10% pe masura ce datele CPI-ului au venit (ca pana acum, in crestere fata de asteptari). Intr-o singura zi, S&P 500 a scazut cu ~2,4% ca apoi sa creasca 5,4%, inchizand ziua pe verde, testand inca o data nivelul de $3700. Testare care, cu toate ca a avut volum, n-a reusit sa tina pana a doua zi, astfel ca saptamana am inchis-o pe rosu.

Rationamentul trade-ului de saptamana asta a fost ca APE era outperformer (pe langa MATIC) insa cu considerabil mai putine fundamente. Suportul hourly de $5.135 a fost atins de la inceputul lunii de 5-6 ori si volumele incepeau sa scada pe masura ce ne tot apropiam de el. Intr-o piata cu BTC slab (care ne-a aratat relative strength fata de stocks (si o dominanta in crestere), APE n-are motive sa fie outperformer fara news/partnerships.

Intre timp, insa, a venit vestea cu SEC care a inceput o investigatie la adresa lor si am avut o candela 1H de -8%. Aici, insa, a aparut greseala. Vestile m-au prins cu charturile in fata si, manageuind trade-ul, m-am asteptat la o revenire mai rapida a pretului (care, insa, nu a avut loc deloc) si am inchis intreaga pozitie la primul target. Daca lasam trade-ul sa mearga, ar fi atins TP2.

Decizia de a-l inchide a fost predominant emotionala, manat fiind de ultimele saptamani choppy si scalp-uri nereusite pe care voiam sa le recuperez. Should’ve sticked to the plan sau, macar, sa las o portiune din trade sa continue in cazul ca nu aveam dreptate. Am intrat in trade cu 90 de unitati si am adaugat portofoliului 5,8 unitati (+6,45%).

Inca nu avem o directie clara: am crezut ca o avem imediat post CPI cand pietele au scazut violent insa ne-am intors in range-urile bosinuite: BTC intre $18-20k si ETH in $1200-1400. Pana iesim de aici, bets mici pe alts si jucam de la nivel la nivel. Suporturile au fost din nou atinse, si it’s a matter of time pana aflam daca cadem sub (my bet) sau plecam intr-un alt range, tinandu-l pe cel curent ca suport.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.