- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #66: Fiecare pentru el! Primiti cu CBDC-ul?
The Crypto Insider PRO #66: Fiecare pentru el! Primiti cu CBDC-ul?
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
IMPORTANT:
The Stakeborg Talks
Episodul cu Andrei Diaconescu va fi live incepand cu ora 20.00. Generatia noastra are nevoie de modele de la care sa invete si pe care sa le emuleze. Trebuie sa credem ca sa vedem.
La Fix!
Episodul de vineri:
—----------
Ce-i pe masa:
Vlad vorbeste despre cum ar putea americanii sa isi schimbe politica monetara pentru a salva lumea si ce inseamna asta pentru crypto.
La "The curious bookworm" discutam despre Trailblazer: The Power of Business as the Greatest Platform for Change by Marc Benioff.
Matei explica central bank digital currencies si viitorul confidentialitatii personale.
Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre transformarea unui trade pierzator intr-unul castigator si costul oportunitatii al diferitelor timeframe-uri.
—---------------
The Macro
De cand scriu sectiunea asta, cea mai mare provocare pe care am intampinat-o a fost sa reusesc sa sintetizez in cuvinte simple un context care devine tot mai complex. De foarte multe ori se intampla sa ma simt complet pierdut si sa intru in rabbit holes incercand sa inteleg pentru mine ca mai apoi sa pot reproduce aici in newsletter. Atunci cand la nivel macro situatia devine complicata si parerile se polarizeaza, totul devine un joc al probabilitatilor.
Am convingerea ca dupa ce acest bear market va trece, cei care vom mai fi pe aici o sa avem o cantitate de cunostiinte care va fi life-changing in materie de ce inseamna banii, cum functioneaza lumea financiara si mai ales de ce si care este mindsetul cel mai potrivit pentru a beneficia de pe urma oportunitatilor "ascunse" in situatii ce panicheaza pe cei mai multi.
Va dau un exemplu.
Stim deja ca FED-ul creste dobanzile si face quantitative tightening pentru a reduce inflatia. Prin QT scoate o parte din banii pe care i-a pompat in piata odata cu pandemia. Ce se intampla in restul lumii?
Pai Banca Central Europeana a inceput sa scada dobanzile ( vorba vine, ca fiind cu minus, practic le-au crescut) la luni bune dupa FED desi inflatia e de doua ori mai mare ca in Statele Unite. Pentru a evita un colaps financiar major, Banca Centrala a Angliei a facut QE de curand iar vineri, japonezii au trebuit sa faca acelasi lucru pentru a preintampina devalorizarea accelerata a yen-ului fata de dolar. Ca sa va faceti o idee, dolarul s-a apreciat cu 40% fata de JPY in ultimii 2 ani.
Si tot cu atat se apreciaza si fata de lira sterlina, in doar un an, pana cand s-a intervenit:
Am vazut mai multe entitati importante ( FMI sau ONU) facand apel ca FED-ul sa treaca la politica mai domoala pentru a nu arunca in haos economie lumii. E greu de crezut ca o vor face avand in vedere ca stiu foarte bina potentialul risc: intrarea intr-o spirala inflationista din care se iese extrem de greu.
Practic, se intampla ceea ce Arthur Hayes scria la mijlocul lui iulie intr-o postare extrem de controversata: A samurai, a knight and a Yankee. Ca sa va scutesc de o lectura greoaie de mai bine de jumatate de ora, sintetizata, concluzia e urmatoarea: pentru ca Europa si Japonia au inceput de facto Yield Curve Control ( manipularea pietei prin printare de bani grosso modo), americanii vor ajunge in pozitia de a printa dolari pentru a cumpara bonduri japoneze si europene. Mai exact: americanii vor fi inca o data salvatorii lumii.
Atunci cand Hayes a scris cele de mai sus cei mai multi specialisti l-au luat in deradere. Lunile care au urmat au inceput sa rimeze cu scenariile puse de acesta pe tapet. Daca drumul va continua sa fie acelasi, am putea vede o schimbare in politica monetara a FED-ului mai devreme decat se preconizeaza desi problema numita inflatie nu va fi ajuns la target-ul de 2%.
La nivel macro, narativul conteaza adesea mai mult decat cifrele din teren. O schimbare a discursului oficial de la "vom face tot ceea ce e necesar pentru a aduce inflatia aproape de pragul de 2%" la "trebuie sa salvam lumea iar actualul nivel de 4-5% nu e ideal, dar e indeajuns de ok pentru a ne putea sacrifica de dragul aliatilor europeni si japonezi" nu mi se pare ceva total iesit din comun.
Evident ca exista o multime de argumente pro si contra, dar cert este ca odata cu decizia OPEC-ului de a reduce productia cu 2 milioane de barili pe zi, Europa care inca importa petrol rusesc se vede, acum in pragul iernii, in pozitia a trece prin noi scumpiri in ceea ce priveste energia electrica. Not ideal.
Ok, dar ce inseamna asta pentru crypto?
Dupa cum stim deja, exista o corelatie puternica intre cresterea pretului la bitcoin si cresterea lichiditatii din piete. Am aratat graficul asta intr-un Crypto After Dark recent:
Pe fondul scaderii lichiditatii, dolarul, fiind axul sistemului financiar mondial, ajunge la mare cautare. Prin urmare, se apreciaza fata de celelalte monede, lucru care se vede in aprecierea indexului DXY. Corelatia care ne intereseaza e DXY-SP500-bitcoin.
Prin urmare, atunci cand euro sau yen-ul devin mai slabe, dolarul se apreciaza, criza de lichiditate se accentueaza iar asta duce la caderea risk-on assets cum e cazul pietelor de equity si crypto. Ca asta sa nu se mai intample, undeva pe circuitul asta, apa ar trebui sa inceapa sa curga in directia opusa, lucru mult mai complicat pe fondul inflatiei de 2 ore cifre si a razboiului din Ucraina.
E o situatie din care nu se poate iesi fara vanatai.
Bitcoinul pare aproape impasibil la ce s-a intamplat in ultimul timp ( Nici macar fluctuatiile importante de pe Nasdaq acolo unde, printre altele, Apple a anuntat ca va produce mai putine iPhone 14 pe fondul lipsei de cerere) dar lipsa volatilitatii este ceva extrem de necaracteristic pentru regele nostru. Asadar, cu cat apele sunt mai linistite, cu atat miscarea ulterioara va fi mai mare. In lipsa unei stiri macro extrem de pozitive ( scenariul lui Hayes nu pare totusi iminent) e greu de crezut ca directia va fi in sus. Sunt prea multe intersectii de vanturi. Cel mai plauzibil e un scenariu care sa imite miscarea din 2018, excelent pusa in oglinda de cei de la Blockworks:
Inclusiv bitcoin dominance-ul pare ca vreau sa printeze higher highs urmand desenul meu ridicol de acum o luna, de la unul din live-uri.
Un bitcoin in cadere sub $18.000 cu un dominance in crestere este scenariul perfect pentru o capitulare sinonima cu bottom-ul unui bear market mult mai greu incercat decat anterioarele avand in vedere toate evenimentele din lume. In plus, e posibil ca survolarea spre urmatorul bull run sa aiba bumps in the road plecand de la iminenta reglementare a pietei atat in Statele Unite cat si prin lume. Una peste alta, cu ce vreau sa ramaneti e ca satisfactia pe care o vom simti cand lucrurile vor reveni pe un fagas pozitiv e direct proportionala cu durerea pe care o vom avea de infruntat in urmatoarele luni. Close your eyes, trust tech and keep moving forward.
LFG!
Vlad
P.S. Nu pot sa inchei pe azi fara sa va las acest minunat thread despre care Sahil Bloom a spus ca e cel mai bun ever.
ONE
My dad died. Classic start to a funny story. He was buried in a small village in Sussex. I was really close to my dad so I visited his grave a lot. I still do. [DON’T WORRY, IT GETS FUNNIER.]
— sixthformpoet (@sixthformpoet)
9:52 AM • Jun 9, 2019
==========
The curious bookworm:
Marc Benioff e unul din leaderii din tech-ul american care a inteles ca sa faci bani nu e mare combinatie daca ajungi sa traiesti intr-o lume trista. Trailblazer: The Power of Business as the Greatest Platform for Change e o carte la intersectia dintre antreprenoriat si responsabilitate sociala, motiv pentru care mi-a gadilit puternic mai multi senzori.
Cele mai interesante 3 idei in ordinea in care au rezonat cu mine:
La un moment dat, orice business leader se va afla in pozitia in care va trebui sa ignore sfaturile tuturor oamenilor destepti din jurul lui si sa parieze pe propria viziune derivat dintr-un puternic gut feeling. Quote-ul vreau sa il las in engleza pentru a nu-si pierde din esenta:
"Ultimately, it’s going to come down to a simple choice: Do you continue to go with your gut and follow what every instinct is telling you is right, even if it may cost you the trust of the people who’ve helped you get where you are?"
Daca vrei sa ai sanse rezonabile de succes e important sa te asiguri ca nu te convingi pe tine insuti ca le stii pe toate si ca mereu te impingi de la spate sa cauti adevarul. Naval spunea ca "the closer you are to the truth, the more silent you are within".
Complexitatea lumii creste cu o viteza incredibila iar zgomotul de fond care nu te lasa sa ajungi intr-o pozitie de thinking deeply devine tot mai asurzitor. In viitor, nimeni nu va putea sa conduca o companie de succes daca nu isi face timp in mod intentionat pentru a sta in liniste si a se gandi.
Un citat care mi-a placut:
"Toyoda-san’s motto and all that it stood for “There is no best, only better".
=================
Central bank digital currencies
Petrecand timp prin crypto, tot auzim stiri despre CBDC-uri, aceasta strutocamila dintre promisiunile crypto insa cu implementari guvernamentale. E posibil ca viitorul confidentialitatii noastre financiare sa fie puternic impactat de cum se va dezvolta acest concept care suna, pe alocuri, distopic. Motiv pentru care cred ca e bine sa-i oferim atentie timpuriu si sa fim pregatiti.
CBDCs-urile sunt varianta digitala a banilor fiat si dobandesc cateva dintre caracteristicile tokenilor din crypto - cu marea diferenta ca sunt emise de o entitate centrala, mai exact bancile centrale. Intocmai ca banii fiat, valoarea lor este data de increderea noastra in institutiile care ne conduc. De la supply si alte forme de politici monetare la cele fiscale, emitatorul poate controla multe aspecte ce tin de token si are mult mai multe date despre cum (si cand) se misca banii. Cocktail-ul perfect pentru big brother. Atat de perfect incat din 2020 si pana acum, numarul statelor care se afla (macar) in procesul de a analiza beneficiile unui astfel de sistem aproape s-a cvadruplat:
Exista doua tipuri de CBDCs: wholesale si retail. Cele dintai sunt folosite doar de institutii financiare in tranzactii bank-to-bank in timp ce CBDC-urile retail sunt cele folosite de publicul larg in tranzactii de toate tipurile, in special cumparare si vanzare de bunuri si servicii. Argumentele articolului sunt in special orientate catre a doua categorie insa nu exclusiv.
Dintre cele 112 tari care au inceput cercetarile, 100 o fac in mod activ iar ele se afla in stadii diferite de evolutie. Va las aici o harta interactiva de la Atlantic Council care urmareste evolutia fiecarei tari in materie de stadiul in care se afla (notice developed & emerging countries).
Tarile colorate cu roz sunt cele care au lansat deja un astfel de program (iesind din stadiul pilot) si sunt: Bahamas, Jamaica, tarile din Caraibe de Est si Nigeria. Nicio surpriza ca schimbari de anvergura asta au loc in tari mai mici care sunt mai agile in dezvoltarea digitala.
Doua lucruri mi-au atras atentia in mod special: dintre tarile G20, 19 dintre ele exploreaza CBDC-urile iar din G7, SUA si UK sunt printre cele mai in urma cu privire la cercetare si implementare. Interesul pentru solutie este crescut, insa eforturile sustine par sa vina deocamdata din tari care au o nevoie reala mai mare de digitalizare in acest sector si din alte tari care au controlul mai adanc radacinat in istorie.
De ce CBDCs?
Motivele pro acestei idei sunt nobile si le-am mai auzit in cazul crypto. In primul rand, CBDC-urile ar veni in ajutorul persoanelor fara acces la servicii financiare de calitate (in cazul in care banking the unbanked va suna cunoscut) - adica persoanelor care fie nu au un cont bancar (procent care ajunge la 5% in SUA) sau cei care au insa folosesc servicii scumpe din lipsa de alternative (alti 13% din populatia Americii - numere care cresc considerabil in tarile emergente).
CBDC-urile vin in ajutorul persoanelor mentionate anterior prin transferabilitatea crescuta pentru cross-border payments si remittances cat si accesibilitate si comoditate. Totul aflandu-se in digital, nevoia pentru a merge efectiv la banca si plata taxelor crescute scade, economiile intorcandu-se in final la consumator. Totodata, cooperarea jurisdictionala intre doua tari poate creste pentru aceleasi scopuri.
In plus, CBDC-urile sunt lipsite de riscuri de lichiditate (cazul in care apar bank runs - momente in care oamenii retrag prea multi bani din banci deodată) deci bancile comerciale vor fi lipsite de acest pericol. UE spune, totusi, ca CBDCs ar fi complementare cash-ului si nu l-ar inlocui, iar probleme de lichiditate ar putea aparea initial la aparitia CBDC-urilor, moment in care oamenii ar scoate banii din banci ca sa le cumpere.
In ultimul rand, ele permit bancilor centrale sa controleze mult mai bine cresterea si stabilitatea monedei prin politici monetare si permite o influentare mai usoara a inflatiei sau deflatiei (vezi vremurile curente). O transparenta mai mare a flow-urilor monetare permite institutiilor sa se pregateasca mai bine. Iar consumatorii vor avea canal direct catre bancile centrale, eliminand o parte din intermediarii costisitori.
De ce nu CBDCs?
Cu toate ca securitatea si confidentialitatea sunt mentionate ca teluri si beneficii ale CBDCs-urilor, exemplele de pana acum cu bani controlati de guvern nu arata bine. Daca azi avem oarecare acces la confidentialitate, acesta ar disparea cel mai probabil odata cu aparitia noului sistem financiar fiindca entitatea care controleaza (bancile centrale) ar avea acces constant, nerestrictionat la toate platile noastre. Cum zicea Pippa in podcastul cu Vlad, CBDC is surveillance.
Intr-un raport Deloitte din 2021, se pare ca pionerii industriei serviciilor financiare (FSI pioneers - definiti ca fiind cei din industrie care deja au implementat solutii blockchain si au ca prioritate integrarea strategica a blockchain-ului si activelor digitale) considera confidentialitatea ca fiind cel mai important rol al CBDC-urilor.
Banca Centrala Europeana mentioneaza si ea ca trecerea la CBDCs inseamna ca utilizatorii sa poata alege ce date sa impartaseasca - desi nu mentioneaza clar cum ar avea asta loc.
Tot in ideea asta, Mark Yusko mentiona in podcast-ul The Stakeborg DAO Talks posibilitatea guvernului de a iti limita sau opri accesul la propriile fonduri in functie de ce ai facut sau, mai rau, un credit score. Lucru care deja s-a intamplat, de exemplu, in Canada - unde zeci de wallet-uri care au donat pentru protestul camionagiilor au fost sanctionate.
All in all, CBDC-urile in forma curenta par sa fie un vis neplacut. Toate tarile importante exploreaza posibilitati de implementare si cerceteaza conceptul si nu m-ar mira ca in urmatorii ani sa vedem din ce in ce mai multe programe pilot incepand, pentru ca ulterior sa se definitiveze si sa ramana permanente.Fara ca articolul sa fie un doom & gloom complet, we’ll see when we get there. Dar nu e un drum asa de lung pana atunci iar noi, din crypto, stim cel mai bine pretul pe care l-am plati daca temerile ni se adeveresc. CBDC-urile sunt low-hanging fruit pentru statele lumii insa sunt pline de sacrificii pentru cetateni.
Matei
=================
📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana
Pair: MATIC/USDT
Entry: $0.861 (22% 0.8389 + 44.44% 0.87 + 33.33% 0.87)
Final SL: $0.885
TP: $0.85
BTC si ETH se afla in acelasi loc ca si acum cateva saptamani, avem o lipsa de volatilitate care se poate sfarsi prin niste miscari bruste (neclar, inca, daca in sus sau in jos). Piata bursiera, pe de alta parta, a avut o saptamana foarte verde, inchizand-o cu peste 4,5% in plus. Este a doua oara cand testam partea de sus a zonei de rezistenta $3700-$3800 cu un volum similar scaderile de luna trecuta.
E important sa urmarim evolutia acestei rezistente de la care ne putem astepta sa ne respinga (desi avem sanse mai mari sa o spargem avand in vedere cum am inchis saptamana aceasta). Pietele crypto vor urma acelasi parcurs insa cu un beta mai mic (coeficient de volatilitate in comparatie cu piata in general). Asta daca nu se vor comporta ca saptamana asta in care au demonstrat relative weakness, inchizand usor pe minus.
Intorcandu-ma la trade-ul cu MATIC, l-am inceput cu size mic incercand sa prind o respingere a unei rezistente intermediare de pe la jumatatea range-ului $0.77 - $0.87. Nu am setat un stop loss initial si nici un take profit, vrand sa vad cum reactioneaza piata la S&P500 atingand iar rezistenta dupa ce fusese respins recent. Pozitia a intrat in pierdere dar, avand sizing mic (50 unitati), am preferat sa nu o inchid ci sa adaug pozitiei la urmatoarea rezistenta.
Ca si in cazul trade-ului de saptamana trecuta cu APE, MATIC era outperformer insa venea intr-o rezistenta mai puternica pe care o respecta de mai mult de o luna. Adaugand pozitiei cu size mai mare (100, respectiv 75 unitati) am crescut entry price-ul la $0.861 si am setat SL-ul la valori deasupra punctului in care puteau avea loc liquidity grabs ($0.88) si punctul de profit in functie de unde s-au inchiderile recente hourly.
Cu toate ca restul tokenilor o duceau considerabil mai slab, DXY nu avea putere sa creasca prea mult iar MATIC, ca outperformer, a continuat sa creasca pentru inca o jumatate de zi - motiv pentru care am setat un singur TP. Trade-ul s-a inchis la TP si am obtinut 2,88 unitati (+1,28%), transformand o pozitie care pierdea in profit.
Urmarind corelatia dintre piete si tokeni am putut intoarce trade-ul in favoarea mea insa, ghidat fiind de momentum, am ratat miscarea care a urmat in zilele urmatoare. Rationamentul a functionat si in continuare insa, facand trade-uri pe timeframe scazut am pierdut un profit potential semnificativ.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Reply